Jump to content

Moto Zajednica

samostalno čišćenje elektičnih dizni

Recommended Posts

  • Ne silazi, 2809 postova

da li postoji neki priručan način da se očiste elektične dizne,auto ,motor sve jedno kad su već skinute .Da li mogu da se prikopcaju  na 12 volti i potope u neku   kadicu sa recimo kalcinisanom sodom posto ona nista ne nagriza a ubedljivo je najbolji organski rastvarac.Kako  ce raditi dizne na stalnom napajanju od 12 v.Ja probao sa vise godina starim lakovima od benzina u rezervoaru debljine po 2 cm i ko rukom odneseno sa sodom posle par sati  stajanja a u nitro stojao celu noc i nista.Lakovi su bili tvrdi ko beton.Dizne se  skidaju zbog provera ventila pa bi da ih malo sredim kao i pumpu.Da li moze u magistralu da se ubrizga karburator kliner i malo stavi pod napon....Ako neko ima neku proverenu budz ideju nek napise

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6302 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Ima štos naravno. Baci oko na "tubu". Tečnost za pranje karburatora, obično u spreju...špric i taster, par kablova i baKterija 12v

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1289 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: SMC 300

Karburator sprej, aku 12v sa prekidacem, kojim seckas napon, crevce providno da naidje na otvor dizne , a na drugu stranu nabudzis na sprej(snadji se).

Prsnes sprejem , napravi se pritisak u dizni, a onda on/off na prekidac dok ne ispusti pritisak. Po potrebi nekoliko puta sve do finog mlaza iz dizne.

Provereno radi, ocistio sam 6 dizni benzinskih, koji nisu radili par godina. Auto nije mogao ni da upali na benzin..

Rade ko sat. Ali pre toga moras ocistiti i zajednicki vod , rezervoar i creva do dizni.

Na YT imas klipova dosta..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Čišćenje dizni u specijalizovanom servisu košta cca 5€ po komadu, kontroliše se pravilnost rasprskavanja a naročito zaptivenost, odnosno procurivanje, i što je izuzetno bitno, ujednačenost na količinu protoka, što nema šanse u kućnoj varijanti, po potrebi se zameni sito i zaptivači.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2809 postova

dizne nemoram da cistim -rade kako treba ali sam mislio da dok se majstor zeza sa proverom ventila ocistm sve sto moze,rzervoar,filter ,pumpu i dizne karburator klinerom,usis,leptir.Glupo mi da placam ciscenje dizni koje nemoraju da se ciste,a sad razmisljam  da ih ne cistim nego ako treba naknadno da ih sam skinem i odnesem na ciscenje-vec radio u sopstvenoj reziji

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Pali, radi, ide, na osnovu toga se ne može zaključiti stanje, bar dok nema grubog poremećaja u radu agregata. Da li rasprskava ko sprej ili ko fajtalica za veš, suva ko barut il flisuje, dal svaka izbaci 100ml po jedinici zadatog vremena, već nekoliko procenata razlike između dizni utiče na rad. Ovo sve nije moguće utvrditi bez probnog stola, profesionalci preporučuju servisić na po 30K. Karburatori i tela ajnšprica se ne mogu očistiti sprejom u unutrašnjosti nekih  kanala, nekad mora da se vrši i takozvano čepovanje, a sve to rade profi servisi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1289 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: SMC 300

A moze da se desi da ti majstor posle profesionalnog ciscenja kaze da ti koja dizna ne valja.

Ako ti motor normalno radi, ne stuca trza itd, nemoj da diras dizne.

Ja sam ocistio 6 komada , posto je motor sa 6 cilindara. Zvao sam i vajne majstore ,koji to ciste, koji su mi rekli da posto je auto dugo stajao , nije uopste paljen godinu dana minimum, a dizne su bile i pre toga zapusene, i vozio se na plin samo, da verovatno to nece ici, nego imaju oni polovne.. Na benzin ni da upali nije mogao uopste. te ja resim da pokusam, rezultat izvanredan.

Ocistio sam i zajednicki vod, bilo je sigurno 70gr neke melase, koja bi ponovo zacepila dizne. 

Posto nisam mogao da menjam sva creva , postavio sam jos jedan benzinski filter na crevo sto blize usisu.

 

Auto je posle izvanredno radio na benzin i plin, samo treba da se malo provoza i na benzin :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8927 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Ljudi, nemoj te se mlatiti sa tim glupostima na YT sto vidite.

 

Dizne su podlozne zaprljanju prvenstveno zbog loseg goriva ali pre dizni se zaprlja nesto drugo a to je pecurka usisnog ventila. Tu zna da se navata toliko garezi da to nije normalno, tako da, samo ciscenje dizni nije dovoljno da bi se uspostavio pravilan rad bez gubitka preformansi motora.

 

Dizne se demontiraju, postave na probni sto, gleda se da li propustaju benzin u fazi mirovanja, ako nema propustanja benzina dalje se gleda koliko koja i kako rasprsuje benzin i sve se zapisuje pa tek onda ide u ultrazvucnu kadu na ciscenje.

Dok se dizne ciste, proveravaju se svecice, lulice na bobini da nisu ispucale (ili kablovi, zavisno od modela), pozeljno je odviti gornju l. sondu pa videti u kakvom je stanju katalizator, proveriti stanje pecurke ventila, ocistit usis (klapna gasa, map senzor...).

 

Pecurka ventila kad ima garez na sebi to ne valja nikako, da bi se skinula garez sa istih, prva faza je ciscenje dizni u ultrazvucnoj kadi, nakon ciscenja (nekad ni ult. kada ne moze ocistit u potpunosti), dizne se montiraju na automobil, pali se motor ne bi li postigao radnu temperaturu.

Kad postigne radnu temp. gasi se, otkaci se dovod goriva, iskljuci b. pumpa i na vozilo se prikljucuje Wynn's aparat za ciscenje celog sistema.

Startuje se motor i pusta u rad na leru, tecnost koja se koristi tj koja prolazi kroz diznu ide i na ventile pa ujedno sve skupa cisti, nagriza.

Kada aparat odradi svoje, gasi se i sve sa vraca u prvobitno stanje ili se zna desiti da ponovo odradi ciklus ciscenja zavisno od stepena zaprljanosti.

 

Nakon ovakvog tretmana, tretmana gde su dizne prvo bile u ultrazvucnoj kadi, zatim sve "provuceno" kroz Wynn's aparat daje i te kako dobre rezultate, motor pocne disati punim plucima.

Obavezan savet je da se uz svako tankanje rezervoara doda aditiv, koji ce nastaviti proces ciscenja prvenstveno garez sa ventila.

Ako to ne uradi plodom (trebalo bi) jedina opcija da se ukloni garez sa ventila je demontaza glave.

 

 

 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12091 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Nadam se da ce se u okviru diskusije navesti najbolji servisi za ciscenje dizni, sa nekim cenama i brojevima telefona :D

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6480 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Savremeni agregati imaju merenje ugaone brzine obrtaja segmentno, za svaki cilindar u radnom ciklusu, i na osnovu mikro kolebanja detektuju odstupanje koje ECU pegla pojednostavljeno, preko tačke paljenja i količine goriva, pa praktično i neki od skroz izduvalih cilindara može da koriguje da se ne primeti na uvo i sve izgleda gotovo savršeno. Jednako važi i za same dizne, tu tek vrlo jednostavno može da se izvrši uravnoteženje, tako da subjektivni zaključak ne znači ništa. U principu se dizne ne kontrolišu odma već tek nakon prvog ciklusa čišćenja. Nedavno sam imao par, jedna je manjkala 5% nakon prvog čišćenja iako je motor išao korektno predhodno. Još 4 puta je čišćenje rađeno i nikako nije sišla ispod 2% zaostajanja za drugom. Tih 2% nije ništa, mnogi prodavci koji prodaju ekstra parene dizne ih nude u tom okviru. Pri pasivnom podešavanju rada motora se vidi i to malo odstupanje, delimično se i kompenzuje, a kad se uključe kontroleri, rad je smatrajuće sinhron. Praktično, bez probnog stola se jako teško može zaključiti o stanju brizgaljki, potrebno je da se konkretni agregat poznaje u dušu pa opet nije previše merodavan, ko u sebi ima ugrađenu apotekarsku vagu, a drugo je pitanje dal kome šta smeta, primećuje itd., šac metoda je samo to, merna egzaktna. 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja