Jump to content

Moto Zajednica

Savet za kupovinu Yamaha R1 2005

Recommended Posts

Planiram da uzmem jednu ocuvanu polovnu R1 2005 sa 30.000km za relativno male pare i koja nije koristena na stazi, ali bih je koristio samo za stazu (trackdays).

 

Uzivam sa mojim Tuonom, jos uvek se premisljam da li vredi da ga prepravljam, menjam volan, stavljam rearsets itd. Nemam sad vremena da se bavim time, a i nisam siguran da li stvarno hocu da ga prepravljam. Mehanicar nisam, a i nemam vremena i znanja da to sve uradim kako treba.

 

Tako da sam mislio da umesto da menjam na postojecem motoru, da uzmem nesto sto je relativno ready made fabricki za stazu povremeno, koju cu ja eventualno u buducnosti da doradjujem (tuning), ako mi treba.

 

RSV4 mi je favorit, kao i Daytona R, ali su polovne relativno skupe za ono sto hocu sad, a to je da ne ulazem mnogo novca u igracku koju cu koristiti 9-10 puta godisnje najvise. 

 

Tako dodjoh do ove R1 iz 2005.

 

Za pocetak bih je koristio u fabrickom stanju, to je sigurno, bez posebnih stvarcica za pistu. Slajdere za ram i prednji i zadnji tocak, ne racunam u te posebne stvarcice. :)

 

Na sta da obratim paznju kod modela i da li neki vlasnik iste ima par saveta sta da uradim, sta posebno da pratim kod motora (sem da prezivim przena jajca od motora)  i da li da nesto preventivno ugradim, sredim, namestim? Hvala unapred

 

 

Capture d’écran 2017-08-17 à 17.35.05.png

Capture d’écran 2017-08-17 à 17.35.13.png

Capture d’écran 2017-08-17 à 17.35.24.png

Capture d’écran 2017-08-17 à 17.35.32.png

Capture d’écran 2017-08-17 à 17.35.39.png

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6300 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Mašina sjajno izgleda...preporučio bih ti da odvojiš lovu za jos jedan set oklopa od stakloplastike (vetroresina) ili neku kinesku kopiju. Moraćeš u svakom slučaju da zatvoriš dno oklopa (takav je propis na velikom broju pista), a bolje je da se prepravlja nešto jeftinije...originali (sa nalepnicama) kao da su od suvog zlata. Pride obavezna je demontaža svega staklenog, pa umesto da lepiš neke trake po farovima, ovo je već zatvoreno. Ako i ima otvor za far, lakše je opet to nabudziti nego drndati original. Mislim da se za slajdere buši oklop,pa eto još jednog razloga više za kopiju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Tako to biva, kada pocnes da trazis i razglasis odmah saznas i za druge ponude. Upravo mi prijatelj rece da jedan prodaje vec sredjenu RSV4 za stazu za marginalnu razliku u ceni. Sad imam nedoumicu. :stabre:

Videcemo kakva je ta druga. Sve je to jos prica. U svakom slucaju je 7 godina mladja, ali pitanje je u kom i kakvom je stanju.  On kaze super. ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6300 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

To nije redak slučaj preko...i to niko ni ne krije. Kažu da su u zlatna vremena iz salona mašine išle direktno kod "tjunera"...pa na stazu i samo i isključivo za to služile. Gomila aftermarket opreme koja služi za podizanje performansi nosi na sebi etiketu "nije homologirano" ili "za korišćenje isključivo na stazi" pa bi po nekoj logici svaka sprava puna te opreme teško bila street legal. To što u nekim (banana) državama sve prolazi i tu ne mislim samo na Srbiju, to je druga priča, ali generalno tražnja za track opremom već dugo stagnira, a neke poznate firme iz tog sveta su i zakatančene. Nego, tema...

Probao sam novi Tuono Factory i bio posebno oduševljen, RSV nisam ali verujem da može da bude samo još ludje. 7 godina života na pisti ostavlja ozbiljnog traga na spravama, pa u tom smislu, bez obzira što je po performansama sigurno ispred R1, Apriliju bih ostavio po strani. Biće izdataka oko pripreme R1, ali će ih sigurno biti i oko Aprilije i to možda ozbiljnijih. Naravno ako srce vuče na tu stranu, a finansije mogu sve to da pokriju....onda je sve jasno.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • motoras, 2347 postova
  • Lokacija: PECINCI
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Koliko sam ja shvatio, rsv je 7 godina mladja ali je vozena na stazi. A r1 je bila samo na ulici...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

@ARES Ima krstenicu, nego sam ja racunao cenu sa setom polija/oklopa koje bi morao da kupim za R1, dok sa RSV4 vec ima dva seta i vec ima sve sto ja hocu. A ja licno poznajem masinu i prosto volem taj V4. Za R1 bi trebalo da prodjem period adaptacije na novi motor, dok sa RSV4 je samo odvrni gas. :)

@pronto Da. upravo to uzimam u obzir. Zato mi je bitno gde je vozena tj. ko je vozio, jer onda znam i kako je odrzavana. Ima dosta onih koji voze na stazi, ali zato odrzavaju perfektno motor (samo je bitno da su servisi cesci) i da pri padovima nije stradala ciklistika. Vec se pomalo krecem u tim krugovima, tako da se lako pribave informacije sta i kako.  Inace my dream bike mi je RSV4 RF, koju sam probao, ali na zalost ne na stazi. Na ulici je da izgubis dozvolu. Evo i malog vidao sto sam snimio prilikom probne voznje.

No nisam jos na tom nivou da bih dao 23000 evra za motor za stazu.  Mogu da zamislim svoju facu prilikom prvog klizanja. Bas juce neki klinac dosao sa novom RR i prokliza, a meni zao novog fabrickog auspuha. :ups:

@Alekre vlazni srpski snovi. ;) Imas svasta na stazi, od oldtimera od 250cc do Ducati Panigale ili MV Aguste.

@stari roker RSV je imala i zivot pre staze. Yamaha mi je zapala za oko, lep motor i premisljam se koja opcija mi je najbolja. Takodje je i odlican motor za stazu. Jos nisam prelomio, ali moracu uskoro, jer tip nece da me ceka doveka da se odlucim, jer su ga zvali jos par ljudi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

@duledjo Vozim momacki koji god mi motor padne pod ruku ;). Ne pravim razliku. Taj dan sam probao i Triumph Thruxton, Vstrom 1000, Multistradu, R Nine T i jos ponesto... pa je isto bilo i po vlaznom i po suvom.

 

Inace sto se tice teme, na kraju balade cu ipak da odradim par modifikacija na Tuonu. Ima jedan prijatelj coveka koji ce za dzab dzabe da mi ugradi tih par sitnica i ima oklope bas za njega. To me izadje jeftinije nego da kupujem jos jedan motor, koji ionako nemam gde da drzim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja