Jump to content

Moto Zajednica

Relax voznja 2017 // Novi Sad -> Hr -> Slo -> It i vice versa //

Recommended Posts

  • U prolazu, 32 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha Drag Star 650 classic

Pozdrav forumašima i ostalim povremenim pratiocima tematika.

 

Do sada nisam imao prilike da pismeno negde iznesem ,,putopise“ te stoga ovo je prvo pismeno ,,pričanje“, ali potrudiću se. ;)

 

Plan i ideja puta je bila sledeća: početna destinacija je Novi Sad, dok je bazna destinacija bila Rovinj u Hrvatskoj, sa namerom da se tamo provede deo odmora uživajući u plažama i moru, ali i da se odatle napravi jedna kraća tura po Sloveniji i severnoj Italiji. Okvirna kilometraža je bila nešto više od 2000km, a početak puta je planiran za 25.06.2017. godine, dok je dan povratka ostavljen pod znakom pitanja. ;)

 

S obzirom da se radi o solo motorcycle ride-u mnoge lepe stvari su ostale nezabeležene, ali i po koja ,,interesantna“ u suprotnom smislu, a one koje su ipak snimljene, ponekad su zahtevale skoro pa nagle taktično saobraćajne radnje :P

 

U ovom putopisu nece biti prilike da se vide snimci napravljeni tokom vožnje iz jednog veoma opravdanog razloga koji se ogleda u tome što nemam akcionu ili kakvu li već kameru. :( Još uvek ;) 

 

Jedan deo putopisa, posvetiću fotopriči o motorima koje sam video i koji su mi bili na neki način u tim trenucima posebno interesantni, a verujem da će i vama taj deo priče biti zanimljiv. Zbog objektivnih razloga, priča će biti podeljenja u nekoliko delova.

 

Pa da krenemo sa putopisom ;)

 

01aa_resize.png.93d01c765a607a80bab16bd49e287071.png

Yamaha Drag Star 650 classic

 

Tih dana (oko 25.06.) dominantna priča je bila o gužvama na granici i šumskim požarima. Zbog gužvi, opredelio sam se da u Hr pređem na prelazu Bačka Palanka – Ilok. Odlična je procena bila. Svega nekoliko kola je bilo tako da zadržavanje nije bilo u odstupanju od normalnog. Podsećanje na mogućnost da tokom puta ,,naletim“ na neki od požara je bila već pred BP jer je tada, prilično ozbiljno, gorela deponija smeća iz pravca NS.

 

Nakon kraće i prijatne vožnje prva planirana tačka je bilo da se stane u Vukovar.

 

02_resize.jpg.51e321e925db6eefc8e6b9744aca41ba.jpg03_resize.jpg.fafbf85cec6242fe5a696e7884061962.jpg

 

Tog dana usledila je i vožnja po okolnim mestima nakon čega je usledio odmor kod prijatelja i priprema za sutrašnje ,,ozbiljno“ kretanje na put. Jedino što je bilo neplanirano je to da u Vu nije radila nijedna menjačnica... ali i to se rešilo jer se evro mogao zamenuti na trafikama (Tisak) uz neku proviziju koje sada ne mogu da se setim kolika je bila.

 

Ideja je da se do Zagreba stigne putevima koji su paralelni sa autoputem, isključuvo radi ugođaja, dok bi povratak bio autoputem.

 

Čekalo se jutro za polazak ;)

 

Kiša - Prvih 50km puta ka Rovinju, potez od Vukovara prema Vinkovcima, Đakovu ka Slavonskom Brodu obeležila je kiša. Srećom nije bio pljusak, ali ipak u naletima je bila dovoljno jaka da je bilo potrebno stati i obrisati vizir (motora i kacige). Realno, nije bilo hladno, ali malo je bilo demoralizujuće jer u daljini je stalno sevalo i bilo oblačno.

 

Guzva od oko 30km – Neču vas sada zamarati sa detaljima da je na pola puta do Zagreba bila jedna pauza i sipanje goriva, nego ču odmah navoditi ono sto smatram za zanimljivo. Kod naplatne rampe Lučko, posle Zagreba, stvorila se kolona od 30km gde su kola stojala i ponekad milila. Razlog je jednim delom bila naplatna rampa, odnosno uzimanje listića, dok je drugi problem bio što je nakon rampe na nekom 7-10 km na samom autoputu bio sudar. Sreća u ovakvoj situaciji je kada ste motorom posebno ako je bučan ;) pa prilikom proguravanja između kola ne samo da vas čuju već se i pomeraju. Iskreno, 98% kola se pomerilo kada je to bilo potrebno i napravilo mesta da se može proći, pa da se našalim 1,5% nije reagovalo čak i kada je to bio rizik po njihove retrovizore (mada je meni mojih žalije) dok svega nekoliko, a to je verovatno i imanje od 0,5% vozača je namerno (ili je to tako delovalo) blokiralo prolaz, što je realno trajalo samo nekoliko sekundi dužeg provlačenja sa nogama na asfaltu. Iako nije bilo sličnih problema, najverovatnije zbog buke motora koja se pojačavala između kola i usled par mojih turiranja umesto sirene, ;) savetujem mlađe i manje iskusne vozače da paze jer uvek postoji dobra verovatnoća otvaranja vrata od kola od strane (u mom slučaju) suvozača sa leve i vozača sa desne strane.

 

Krstarenje do Rijeke – Autoput od Zagreba do Rijeke je odličan i moglo bi se reći da se svi pridržavaju ograničenja. Negde na oko 2/3 puta do Rijeke tačnije na odmaralištu Ravna Gora,  isključivo da bi se motor malo ohladio, a i da bi se dopunio rezervoar usledila je jedna kraća pauza. Kada se uđe u restoran pored benzinzinske pumpe ni najmanje ne deluje da se nalazite na autoputu. Hrana i osveženje prave odmah pred vama... Sjajno. Inače, zaboravio sam da napišem da je temperatura bila tokom celog puta negde oko 21-25 stepena, što mi je upotpunosti odgovaralo.

 

04_resize.jpg.9701fde8ff8bce175205f2bcc80708bf.jpg

05_resize.jpg.5cb7cc88833cd24330b03e63d760e8f7.jpg

06_resize.jpg.4207635f30da4aabe5cf6618d11502d6.jpg

07_resize.jpg.33756986af8ad6cdb30a505fe66b14a5.jpg

08_resize.jpg.3955791f22d3482f41bba0036628ecf5.jpg

 

Nekoliko kilometara nakon nastavka puta video sam nešto što nisam imao pre prilike da vidim. Zbog gustine saobraćaja i bezbednosti nisam mogao da fotografišem, ali uspeo sam da dobijem dve slike od prijatelja koji ih je našao na netu. Radi se o mostovima za životinje... odnosno o prolazu za divlje životinje preko autoputa. Priložene slike su očigledno ranijeg datuma jer kada sam prošao, mnogo je pošumljenije bilo. Oduševilo me je.

 

09_resize.jpg.fedb74e636e56def326a6e6eb506f03f.jpg

10_resize.jpg.c7bc8f92ac2a708dd4cd35e29c359b69.jpg

 

Negde okvirno bilizu Rijeke, mogle su se videti i planine koje su još uvek bile pod snegom... Uvek zanimljiv momenat, berem meni, kada se krene na more. Okvirno gledano, mana ovog dela puta su bili prilično jaki vetrovi koji su često menjali pravac što je rezultiralo povećan stepen pažnje i smanjenje brizine kretanja za nekih 30km. Nekoliko udara su baš znali da iznenade... Dve stvari su mi igrale značajnu ulogu... Celokupna težina (motor, stvari, ja...), ali i prethodno napravljen odmor od vožnje... kako se ispostavilo, u pravom trenutku.

 

11_resize.jpg.f27ae4471e79c17e2e99ecd77f287406.jpg

 

Naplatna rampa pred Rijeku.

 

12_resize.jpg.de6172703f22fc8c3abdf96ab96656d2.jpg

 

Stizanje u Rijeku i vožnja velikom zaobilaznicom i prilično nepoštovanje ograničenja što je dovodilo do povremenih naglih kočenja koja nimalo nisu zanimljiva posebno ne u tunelima... a bilo ih je... je obeležilo taj do puta. Nekako se pogodilo da je u ovom delu bilo dosta kola koja su vukla kamp kućice, a primetio sam da se tu može javiti jedan prično veliki problem... Radi se o dodatnim retrovizorima koji se montiraju na vučna vozila... a vozači istih kao da zaborave na tu novu širinu odnosno novu dimenziju svog vozila... Sve je prošlo bez problema, a motiv za napisano mi je bilo što sam video ,,koju je sreću“ imao vozač, lokalac, na jednom većem skuteru.

 

Na izlasku iz Rijeke, priustavio sam na odmaralište Vrata Jadrana... najviše zbog svog teatralnog naziva, koje mene lično ni najmanje nije oduševilo. Jedino što se moglo videti more, iako je bilo oblačno, dok sa druge strane i dalje planine.

 

13_resize.jpg.23b6a301150793fbfdde71bde9bbf899.jpg14_resize.jpg.963f38336fb4f98c7ef5fd63f7b4be44.jpg

 

Učka tunel 5km – Nakon pomenutog minutne pauze na Vratima Jadrana, nastavio sam dalje ka Rovinju. Najupečatljiviji deo je definitivno tunel Učka koji je družne oko 5km sa blagim spustom u pravcu kretanja. Pored konstantne buke koja nije predstavljala značajniji problem, u par navrata je bilo prilično toplo zbog izduvnih gasova i generalno toplote od vozila, iako je ventilacija i osvetljenje radilo na zavidnom nivou, što je rezultiralo, ponovnu klimatizaciju nakon izlaska iz tunela.

 

Do odvajanja za Rovinj sa autoputa koji vodi na granicu sa Slovenijom, pored povremenih radova koji nisu ometali tok saobraćaja, ovaj deo puta predstavlja priličan psihički odmor iako se radi o autoputu, ali nikako se ne može zanemariti ni ivični deo Gorskog Kotara neposredno pred Rijeku.

 

Isključenje i pravac prama Rovinju.

 

Kraj prvog dela ;)

 

Link ka drugom delu :)

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 32 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha Drag Star 650 classic

Drugi deo ;)

 

Nakon isključenja sa autoputa koji vodi na granicu sa Slovenijom, kao što sam to već naznačio, usledio je izuzetno lep pravac prema Rovinju od nekih 15 km, sa realno, sprženom vegetacijom i intezivnim mirisima šume. S obzirom da sam vozio magistalnim putem, koji je odličan, a da je već bilo negde oko podneva ili pola jedan, intezivnije se osetila letnja temperatura, ali to se rešilo podizanjem flip up kacige.

 

Do Rovinja preko kolone - Iza jedne krivine, kako to najčešće i biva, pojavila se neočekivano kolona. Naravno, svaki motoraš bi se pridržavao pravila ne bi preticao kolonu što je bilo moguće i sa 15-20km/h, ali nekako nadješ sebi opravdanje zašto je to bas Ok ;) recimo... ti nemaš klimu, a oni imaju... pa eto :D ... Tu moju, realno neorginalnu ideju, splitline-ninga i povremenog prelaska u suprotnu traku uredno je pratio još jedan motor, Harlika, skroz upakovana i napakovana, iz Italije sa njih dvoje. Prozborili smo koju... i nekako spontano smo nastavili da rešavamo zajedno problematiku kolone ;) Kolona je bila nekih 7km, a razlog je bio, verovali ili ne, semafor koji očigledno nije bio najbolje optimizovan, što za Srbiju i nije neka novost, mada s druge strane, odmah nakon semafora, kolone realno i nije bilo... pa je možda on i bio optimozovan da ne napravi ,,haos“ prilikom ulaska u Rovinj. Prilikom prolaska kolone, nedge skoro pred semaform, bilo je i ,,kucanje“ kola (sudar), malte ne tih minuta, tako da se kolona sigurno još više usporila jer postojao je konstantan saobraćaj i iz suprotnog smera.

 

Nakon semafora, kao što sam već i napisao, iako je realno postojao gušći saobraćaj, nalik na kolonu, nije bilo potrebe je preticati.

 

Nalazio sam se na svega nekoliko kilometara od krajne destinacije i realno apsolutno nisam imao u planu negde da stajem... kad ono... pojavio se razlog... Realno, bilo ih je više, mada je meni jedan privukao posebnu pažnju. ;)

 

598430ae79cee_Slika2-01_resize.jpg.2f51b7f9539b0e74e7de0e43aff2acd4.jpg

598430af05bbb_Slika2-02_resize.jpg.5f8049e792f8085077961d1801e6ae24.jpg

598430b155555_Slika2-03_resize.jpg.9e7b3ad1c7d393968e7aeae09dad1c13.jpg

598430b21bb58_Slika2-04_resize.jpg.058faca22ae0dc606de56ea6da2f15b7.jpg

598430b31b8ae_Slika2-06_resize.jpg.34c9469324126e17ce8e2a3576248541.jpg

598430b28ac54_Slika2-05_resize.jpg.b6749cce617dbfa320fa7a316e32ff10.jpg

 

To je bio neki kafe (kafana) – restoran ... prepun nemaca koji s obzirom na glasnoću govora i praznih krigli na stolu, očigledno razmatrali veoma bitna pitanja za opstanak sveta :D to što je bilo malo jače od podneva... ma to nije bitno :P

 

Rovinj – Nije potrebno nešto posebno precizirati Rovinj sa turističkog ili nekog drugog aspekta. U odnosu na mnoge druge destinacije o kojima je bilo reči na ovom forumu, on predstavlja prilično običnu.

 

59843943a659f_Slika2-07_resize.jpg.941a9f7f61bc1d2a3688668eff9473d4.jpg

598439444d285_Slika2-08_resize.jpg.31df230698e4536856d6eb0247087f52.jpg

5984369e6a17f_Slika2-09_resize.jpg.13e10ae0c3ea85d4417a35a412a31e5c.jpg

5984369f31c2a_Slika2-10_resize.jpg.15797e640070e16ef1daca446347bda2.jpg

5984369f8233a_Slika2-11_resize.jpg.da531295b27261e4fdbce974d9e68d83.jpg

5984369ff0157_Slika2-12_resize.jpg.e36f04a4c3415d0939eeaf47e443c07e.jpg

598436a084954_Slika2-13_resize.jpg.c867b26a0c83fb82e87a1352ea19b2b2.jpg

598436a0e4663_Slika2-14_resize.jpg.b2a442bcc7d55dcfd7ada70f0831dd87.jpg

598436a159ccd_Slika2-15_resize.jpg.854f3659c9fadba92212b9c9ae96d29b.jpg

598436a1bc311_Slika2-16_resize.jpg.4e5dacd909a58bb2f03aa543efa7523f.jpg

 

Plaže su lepo uređene, ali i prilazi plažama si bili prilično dobri 8):)

 

598437d20e32f_Slika2-17_resize.jpg.4abdcb37b65f304e009ea8b597bc594f.jpg598437d2935d9_Slika2-18_resize.jpg.f7e1ecd6b6f68f7a87bf4bdd59ea7a99.jpg598437d32c73b_Slika2-19_resize.jpg.ec2ae477da415c17b7bf1f8a334aff82.jpg

 

Fotopriča iz Rovinja – U nastavku ovog putopisa, uslediće jedna fotopriča motora koje sam video i koji su mi u tim nekim trenucima bili posebno interesantni ;)

 

59843aeeab0d9_Slika2-21_resize.jpg.967cfc92b1a85fc75ceeeaae14e467f9.jpg

59843aef7fd3e_Slika2-22_resize.jpg.db918ddb0e7e50cc6bc39727aba26389.jpg

59843af0164ac_Slika2-23_resize.jpg.67c14751a2b74b3f8059f2e8d207c91b.jpg

59843af088b6d_Slika2-24_resize.jpg.62dbcf34746e02d65130902d121c5f4f.jpg

59843af0de8ee_Slika2-25_resize.jpg.809417715db64a1de1be6f743ef6c434.jpg

59843af16919a_Slika2-26_resize.jpg.489a4d89bdc6f4dff865110ad27e7234.jpg59843af3e296c_Slika2-30_resize.jpg.0ce46386cf6477619ec8eb4cb552d4d9.jpg

59843af4644e8_Slika2-31_resize.jpg.b332d16bbf9d300a490df85a2d2604bb.jpg

59843af541e24_Slika2-33_resize.jpg.cccbd8c29be7cd66012065dfa75139bc.jpg

59843af229e45_Slika2-27_resize.jpg.4ce4d8680e2c8b187f5338df8612cbbf.jpg

59843af2ef1dd_Slika2-28_resize.jpg.d6daf797e8e8c8ce8921e0446c5faa4a.jpg

59843af370475_Slika2-29_resize.jpg.9d14e20c502a14b34858bceca081e47f.jpg

59843af4c0fd7_Slika2-32_resize.jpg.c323109fab01b5f4ba774c77f6a9f1af.jpg

59843af5957be_Slika2-34_resize.jpg.03802bb40d052894b6e58d0af93ebea9.jpg59843af5eb192_Slika2-35_resize.jpg.a0609238d6c3df6d1d2c2cf821e6c728.jpg

59843af6612d3_Slika2-36_resize.jpg.d23fffdf0bff36624d2a8d69df2f8edf.jpg

59843af6d611c_Slika2-37_resize.jpg.ec4ec65efef2356fa5853fd4d108e4c2.jpg

59843af76296a_Slika2-38_resize.jpg.fafa852131bd642641393234fd7cb3bf.jpg

59843af7e2ab9_Slika2-39_resize.jpg.610eafcb4238b0cf2131cab1f4a2afdb.jpg

59843af90d82c_Slika2-40_resize.jpg.b25be7d438a97447d00d5f8ac5ef6f13.jpg

59843d153f9af_Slika2-44_resize.jpg.5678216e1ad7c01b0a77a165cff4f787.jpg

 

Najviše motora (bez većih skutera), sudeći po tablicama je bilo iz Austrije, pa Švajcarske i Nemačke i onda Italije. Dok kada se posmatraju i veći skuteri, onda definitivno Italija dominira. Kada je reč o manjim skuterima, onda su to najčešće lokalna mesta.

 

Podelo bih i ove dve fotke, ali nemam nikakvu dogodovštinu ili neku zanimljivost uz njih osim sto su mi kombi i terenac bili upečatljivi.

 

59843af9adfb1_Slika2-41_resize.jpg.937a8a4c1a2ff8aa0b132dfddf0115d6.jpg

59843efd88b1e_Slika2-45_resize.jpg.f46cf4bd51fb83939b8fa6327d19db2a.jpg

 

Jedan od najskupljuh kola koje sam tamo video je ferari sa slike. Iako sam po sebi osim sto je ferari nije mi privukao pažnju (ni zvukom, motorom...) ipak je bila jedna specifičnost u poređenju sa Novim Sadom. Kada se kroz NS provoza neki ferari ili slično auto, čini mi se da je u 80% u njemu samo vozač, ponekad neki vozačev drug, a retko, barem tokom dana, neka cica. U ovom sa slike je bio muž, žena i dvoje dece nazad. Probijanje stereotipa ;) Klinci se već sada vozaju u ferariju... Kola kada budu lebdela mozda cu i imati ferarija ali iz neke najšire i najbzv i najjeftinije setrije...  :D mada realno mi to i nije cilj.

 

5984564243993_Slika2-42_resize.jpg.ea76ba902b8058048e6ac370989a112f.jpg598456429f570_Slika2-43_resize.jpg.06c3c41e9cde63858959f76de288f8d6.jpg

 

Prilično mi je interesantna bila pojava ovog VW. Iz njega su izašli klinci recimo oko 20god ili su tako barem delovali ali malo su bili slow ;) koji su relativno tematski bili obučeni u smislu fore kola... kao neki pokušaj ili varijacija hipika ;)

 

5984425e7ec1c_Slika2-44_resize.jpg.018a0541af6a54ba4babc24fe5a98a88.jpg

 

Zver - Kasni popodnevni ručak prekida ogromna buka nekoliko kruzera. Nikako nisam mogao da vidim ko, odnosno šta to prolazi ali nesporno mi je bilo o čemu se radi i da su to neke jače kubikaže... Po zvuku, veoma lagano, su prošla tri do četiri kruzera i onda... u jednom trenutku se čuje gromoglasan zvuk koji je prekrio već postojeću buku prethodnih mašina i to uz veoma glasno ozvučenje iz kojeg se čulo ,,..I'm only human after all.  I'm only human after all...“ Neopisiva scena... Kao da je sve stalo... Nema ko se nije okrenuo i pokušao da vidi o čemu se radi... nekako je ta pesma uz buku motora apsolutno išla zajedno... Neopisivo... Za ovu dramaturgiju bi bilo baš dobro da sada napišem kako sam skočio od stola, belu krpu koja mi je bila oko vrata strgao levom rukom i potrčao ka izlazu ili još bolje prema prozoru i kako sam skočio kroz isti, a da me je dole čakao mali deciji roza bicikli sa resicama i obaveznim pomoćnim točkičima sve sa belom korpom na volanu ili još bolje neki kabriolet z4 ... ali cvrc... ništa od toga nije bilo... nastavio sam ručak. Priči tu nije kraj... Par h posle čuo sam karakterističnu buku jednog od ona tri-četiri prva motora... u relativnoj blizini... i to se moralo ivideti. Našao sam šta sam ,,tražio“.  

 

598448ae82812_Slika2-50_resize.jpg.56b1decce05935182157edee7a92a281.jpg

 

Grupa bajkera je sedela u kafani... Nemci. Imali su takvu pojavu... što masu, što brade, što tetovaže... par devojaka iz istog ,,filma“ isto sa full tetovažama, ali izuzetno atraktivne. Delovao je kao početak horor filma. Baš su izgledali opasno, ali nekako baš je tako i trebalo... tako se očekivalo.

 

Harlike su bile parkirane iza... a nekako... verovatno ne i slučajno... zver je stojala sama za sebe...

 

598448f060621_Slika2-46_resize.jpg.07fe46a20b4d55599df4a0526034e137.jpg

598448f121cbd_Slika2-47_resize.jpg.67a22e1a2ceade3c082842ed21bd0ae3.jpg

598448f1d87a4_Slika2-48_resize.jpg.cf7544c84e2ec938890af03962cd65df.jpg

598448f261774_Slika2-49_resize.jpg.1976982c986212545fc7e709415f50ab.jpg

 

Radi se o Boss Hoss-u... Nisam imao prilike da ga uzivo vidim do sada... Ne znam koja je kubikaža konkretno ovog ali znam da idu i do 6000cc (ne 600cc nije greška u kucanju :D ).

 

Druga priča je u potpunosti nezavisna od prethodne… što je i ok :)

 

Salandge - Prilikom jedne poslepodnevne štenje pogled mi je prešao preko parkinga… i učinilo mi se kao da sam video nešto što ne bi trebalo da se tako vidi iz mog ugla gledanja.

 

59844dc403dac_Slika2-51_resize.jpg.393767083e18b77742bd57b2498741a2.jpg

 

Au… (psovke namerno izostavljene ;)) pa tako nekoliko puta… Šta je ovo… Svi koji su bili tu… svi su prilazili. Prilazili smo i mobilnima ili kamerama slikali ,snimali… bila je tišina. Kao da se nešto božije pojavilo. Muk. Imao sam utisak kao da smo se hipnotisano kretali od pramca ka krimi… i onda je nekako svako sa svojim akcentom i sa po kojim slovom više manje izgovarao Salandge.

 

Google je čudo… pa sam tako čuo od onih koji nisu bili u zavisti od free wifi-a, da je 85 metara dugačka i da se rentira i da je preko milion evra + troškovi nedeljno… Čoveče… gde ja živim…

 

598450232e44c_Slika2-52_resize.jpg.6c6aee79a8cba125f2bd47fe28f31708.jpg59845023baa1a_Slika2-53_resize.jpg.95cf2e64cc1b9973e7694029a3090f53.jpg

598450245dd98_Slika2-54_resize.jpg.57bf88e5a15c7378f31633770d929a09.jpg

59845024bbee0_Slika2-55_resize.jpg.1b075933e07016e9487f5abd70644368.jpg

 

Cruiser je cruser pa čak bez točkova :D ... Viva cruiser-i :P Viva Yamaha DragStar :sampion:

 

Nastavljamo sa realizacijom plana koji se odnosi na krstarenje na dva točka Slovenijom i severnom Italijom, a maštanju nećemo dozvoliti da nas omete ;):P 

 

Kraj drugog dela ;)

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 32 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha Drag Star 650 classic

Treći deo :)

 

U ovoj fazi puta ideja je bila da se uživa u lepoj vožnji kroz Sloveniju, kroz što više ,,mesta i zaseoka“ na potezu između Hr i It.

Bez nekog posebnog razloga, odlučio sam da krenem autoputem, istim onim sa kojeg sam se odvojio prilikom dolaska u Rovinj.

Put je bio odličan isto kao svi do tada u Hr. Bez zamerke. Najzanimljiviji deo mi je bio jedan vijadukt.

 

5984b6d2c0998_Slika3-01_resize.jpg.028152c9f5aed9af6e98c2f3db3646ac.jpg

 

5984b6d367371_Slika3-02_resize.jpg.8d43ff8b3d7ef4e104cac98cba21014f.jpg

 

 

Sve je teklo lagano i bez gužve... do pre same granice. Tamo se stvorila gužva, bez nekog posebnog razloga jer i carinici i policija Hr i Slo su obavljali svoj posao bez zastoja. Kolona je bila nekoliko kilometara, ali na uobičajeni način je to rešeno. ;)

 

5984b6d3e8fb1_Slika3-03_resize.jpg.c32515def632d4d6c2cd23aa497a9509.jpg5984b6d431505_Slika3-04_resize.jpg.e7f871a6f1dcab636566c74d9bf5b862.jpg

5984b6d47f618_Slika3-05_resize.jpg.8a974e86888b8592527e620aa3862f24.jpg

 

Nakon prelaska u Slo, na prvoj benzinskoj sam se zaustavio da uzmem vinjetu. Kao što sam već naveo, bez nekog posebnog razloga sam krenuo autoputem, ali sam odlučio da se vratim nekim od paralelnih magistralnih puteva.

 

5984b75284b36_Slika3-06_resize.jpg.f45b79256a04a00c8df699008b5a8753.jpg

 

Kada smo već kod povratka... da ne bih nepotrebno širio priču ukazaću i na taj deo. Predeli su prelepi, posebno ovi planinski... Garmina sam pustio da vodi kuda hoće uz izbegavanje naplatnih rampi i ,,lošijih i sporijih“ puteva.

 

Poseban utisak su mi ostavila zaista mala mesta koja sam morao da prolazim zbog uzbrdice prvom, eventualno drugom brzinom, ali i veoma... veoma uske ulice... srećom nije bilo saobraćaja. Dodatnu lepotu kraja mi je upotpunila veoma pozitivna energija tamošnjih ljudi koju sam osetio kroz nekoliko kraćih, takoreći, usputnih razgovora. U tom delu vožnje, bilo je dosta i biciklista koji su vozili neke svoje ture... svaka im čast na snazi prilikom onih uzbrdica. Da sam kojim slučajem bio jedan od tih biciklista, verovatno svakim metrom živeo godinu kraće, što definitivno znači da nema šanse da bi pobedio i najlakši uspon :(;)

 

5984b7a143250_Slika3-07_resize.jpg.0a83577bb712c16f1d1fc3886de15f31.jpg

5984b7a1bba2a_Slika3-08_resize.jpg.6df2aa7fc9e2082b7db063fef5d8174a.jpg

5984b7a20d650_Slika3-09_resize.jpg.813f93627f0cd902a903d73e3a51281f.jpg5984b7a247afb_Slika3-10_resize.jpg.e689a5824979e9a80b212ba75aa04e4a.jpg

5984b7a2be303_Slika3-11_resize.jpg.87163310e6cacf2062245c2770e55fef.jpg

5984b7a3210e4_Slika3-12_resize.jpg.2067784695506ecd237d4a84a9ca4067.jpg

5984b7a370563_Slika3-13_resize.jpg.85c929969505a48c7f836e3469a1063b.jpg

 

Da se vratimo na odlazak, dovoljno je bilo o povratku ;)

 

Iz Sloveniju u Italiju se stiže jednostavno i naglo... Nema granice, nema gužve, samo smena zastava. Nema se osećaj da se je trava negde zelenija ili tako nešto ;)

 

5984b7da46b70_Slika3-14_resize.jpg.50aa60039316be5d443512dc3e7b7909.jpg

 

Vožnja kroz severni deo Italije, imala je nekoliko manjih ciljeva. Prvi i nekako najviše usput je bio da se poseti jedna moto prodavnica. Najveća u Trstu, a verovatno i mnogo šire. Imaju nekoliko lokala u nizu, počev od opreme za motore, pa opreme za vozače, pa rezervni delovi, pa servisi...  Dočaraću vam onu sa opremom za vozače, gde sam se najviše i zadržao. Mislim da imaju sve. Toliko je i meni falilo + evro :D

 

5984b8483745a_Slika3-15_resize.jpg.00585a33fe069fbaa744a7f70c01a449.jpg5984b848bae5d_Slika3-16_resize.jpg.17b20d59dc080d92c59643dfd2594933.jpg

5984b84962cd3_Slika3-17_resize.jpg.46627ff80ee710ceb53a1f8377c2c8ff.jpg

5984b84a462f8_Slika3-18_resize.jpg.8692411057bf192dbcbe3624409021fc.jpg

5984b84abaa93_Slika3-19_resize.jpg.e2ac564d3aa373aa68c103ce7f32fc55.jpg

5984b84b25a49_Slika3-20_resize.jpg.b392042cea988260b49fb54467d20c96.jpg5984b84b6f063_Slika3-21_resize.jpg.81c836b26039c1e9a33c9abf9cfc5afe.jpg

5984b84bc4c68_Slika3-22_resize.jpg.b6cfd5ec52fb45d16f7ac20b775f642d.jpg5984b84c1ef15_Slika3-23_resize.jpg.de70314543fc2d04b18704ae5a20346d.jpg

5984b84c79373_Slika3-24_resize.jpg.492f37dd07fb8917566c2cc5e4740f96.jpg5984b84d0433b_Slika3-26_resize.jpg.c1500277c0760ba054e3a30a6b33d0bd.jpg

5984b84cb48de_Slika3-25_resize.jpg.281a9b75ec5e8b7db5314db660555ced.jpg

 

Dok sam se unutra divio, kalkulisao prioritete i kupovao, njih dvojica su nešto pričala napolju :)

 

5984b8e218f4a_Slika3-28_resize.jpg.bd27c22b692c48259d1bfd7626688a53.jpg

 

U nastavku će biti kraća fotopriča, bez nekih posebnih elemenata koje je potrebno precizirati.

 

5984b926d26d5_Slika3-29_resize.jpg.c78625334ab20baef22aaf573d9aad9c.jpg

5984b92741999_Slika3-30_resize.jpg.60a8efd7eeb4be2cbe0553bc22a265ef.jpg

5984b92832880_Slika3-31_resize.jpg.e3236a4429a334a92247d9deb809afaa.jpg

5984b928872c9_Slika3-32_resize.jpg.3b83cf9ad796d7d881019bb709b34ce5.jpg

5984b928ef115_Slika3-33_resize.jpg.25a9a2df7eb92b8af17a24f04115d57a.jpg

5984b929835d5_Slika3-34_resize.jpg.09dc7a4be58d9dacd53fd155f72553bc.jpg

5984b929de272_Slika3-35_resize.jpg.a67920bfb9b56516aaac609bdb79347d.jpg

5984b92a5cd70_Slika3-36_resize.jpg.2a7c540c26471743dc9550de373d99a7.jpg

5984b92adb39b_Slika3-37_resize.jpg.8addd283dcb0f50da5057c8670bba5ad.jpg

5984b92b58adb_Slika3-38_resize.jpg.9bd3e4eefe63e5c5217a0fb43c238db7.jpg

5984b92b91c6c_Slika3-39_resize.jpg.c94d4ef4612d7cb0df2ffd7cd6a81ab0.jpg

 

Nastavak puta, nakon Trsta je ka jednom od dvoraca koji se nalaze na samoj obali Jadrana. Radi se o veoma lepom manjem dvorcu Miramare, koji je tokom WW2 bila komanda USA vojke. Da se razumemo, nije mu to prednost niti posebna čar, već samo hocu da naglasim koliko je tamo lepo, a i da ovi nisu bas bili ludi gde će da se smeste. ;)

 

5984b9d300123_Slika3-40_resize.jpg.12d37b94a90ec0ef1d1810619df5563c.jpg

5984b9d3b1555_Slika3-41_resize.jpg.e9dbef5c611057fcd7b718b5c5dd0d2a.jpg

 

Nakon dvorca, plan je bio da se obiđe još jedan i to Duino koji je blizu Molfakona. Na ovom laganom i opuštajućem krstarenju dok vam je sa leve strane more, ponekad, sam malo narušavao tu idilu bukom, posebno prilikom jačih obilaženja, ali ima tu čari. Razumećete! ;)

 

Nakon svega ovoga i sipanja goriva konačno na benzinskoj pumpi koja ima ljudi da na njoj rade ;) usledila je promena plana usled nemogućnosti da se obezbedi smeštaj za odmor. Po predviđenom nekom planu trebalo je da se ide ili za San Marino ili za Milano. Da se našalim... kod Padove, levo ili desno ;)

 

5984ba132a257_Slika3-42_resize.jpg.bd1002b36e2a0751714dcbbcd3032964.jpg

 

Usled slabe internet konekcije, mog nepoznavanja italijanskog i njihove otežane kumunikacije na engleskom, odluka je pala da se potroši taj napunjeni rezervoar italijanskog goriva u Italiji, vožnjom lokalnim putićima i da se na vreme krene nazad ka Rovinju. Tako je i bilo.

 

Pored napisanog, dodao bih još i sledeće :)

 

Italijani i njihova vožnja :D

 

Na zeleno polecu... kao jedan... Ovde u NS na zeleno uproseku se tek pritisne kvacilo i ubaci u prvu...  Zatim, sa skuterima proleću oko tebe sa svih strana. Nezgodno je kada skrećeš desno, a ne bas na vreme, a ono sa desne proleti njih nekoliko… Primetio sam da ako se vozi previše desno u traci, znaju da se provlače kolima kroz istu traku u kojoj se i vi nalazite. Odnosno ne obilaze bez prelaska u traku iz suprotnog smera ili drugu ako ih je više u istom pravcu.

 

Kao i kod severnijih zemalja, za nas je neuobičajeno stanje na benzinskim pumpama. U kom smislu.. Uglavnom su bez zaposlenih. Najmanje mozes da sipaš za 5e. Prvo platis pa onda sipaš :(:P Zatim, automati ne vraćaju kusur. Alternativa kešu je naravno kartica. Neke benzinske pumpe imaju i elektronsku naplatu ali i klasičnu... s tim da ta klasična, sa ljudima radi dvokratno, pa moraš da ubodeš kada je otvorena. Na autoputevima su klasične benzinske pumpe, a to zaključujem na osnovu onih na kojima sam stao.

 

Toliko o Italiji, za sada ;)

 

Povratak u Rovinj je tekao po planu, a već sam pominjao zanimljivosti povratka u delu gde sam opisivao vožnju kroz Slo.

 

Sa ovim generalno i zvršavam sa pisanjem ovog putopisa. Zahvalio bi se na odvojenom vremenu onih koji su posvetili pažnju ovoj temi.

 

Nadam se da sam nekom dao volje da krene možda u svoju prvu dužu ili novu vožnju, a s druge strane možda sam iskusnim i po kilometrima, starim motorašima dao povod da podele još neko iskustvo koje može biti svima od koristi.

 

Na početku sam naveo da je ovo moje prvo pisanje putopisa, iako sam ih pričao i prepričavao kao i svako od nas po više puta, ali i nije prva ovakva vožnja. Ideja o narednoj već postoji, ali o tome neki drugi put, a možda najbolje po povratku! ;)

 

Da se sretnemo na nekom kilometru!

 

Srdačan pozdrav,

Nenad

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 32 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha Drag Star 650 classic
On 5.9.2017. at 0:32 AM, Tamanitu said:

Jel ta radnja u Trstu "Moto Charlie"? Tako izgleda...

Jeste, to je ta :)

 

Quote

Koristan i lep putopis. :)

Hvala ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zlo i naopako, 545 postova
  • Lokacija: Kula
  • Motocikl: Kao da nema

Najvise od puta si gledao autoput. Sledeci put barem kroz HR idi van autoputa. ili barem od Zagreba do Rijeke idi magistralom i starim rijeckim putem kroz gorski kotar. Mada i Virovitica - Kutina (put kojim ides ako izbegavas auto put) je jaaaaako lep. dosta novog asfalta i duge brze krivine. steta tako lep predeo da projezdis na autoputu. isto vazi i za SLO.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja