Jump to content

Moto Zajednica

Azot u gumama

Recommended Posts

  • Drug član, 986 postova
  • Lokacija: Beograd
8 minutes ago, Nimmin said:

Ipak, pokazalo se da punjenje azotom ima smisla prevashodno u kombinaciji sa namagnetisanim bakelitnim kapicama ventila.

 

 

 

Razmislite o tome. 

;)

A privlači i zlato, kao i tartufe.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1574 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

To za zlato nije u potpunosti dokazano i u domenu je špekulacije. A da privlači tartufe - to je tačno. Mada, treba napomenuti, samo crne tartufe. Za skupocene, bele tartufe, azot u gumama nije zadovoljavajuće rešenje. Lovci na bele tartufe gume pune smešom Argona, Kriptona i Ksenona. Naravno, precizna razmera ovih gasova se čuva u najvećoj tajnosti i prenosi se sa kolena na koleno među odabranim članovima familije.  

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Rekao bih da ne čovek u pravu. Da je to sve dobra ideja i da sigurno neće naskoditi već će biti ipak poboljsanje. Jedino sto nije nimalo znacajno poboljšanje a sigurno ne vredno tih para koje traže za punjenje azotom.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Slika koju sam postavio je fabrička ne nekom BMW-u.  Ima već tema:

 

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/13504-punjenje-guma-sa-azotom/

 

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/82031-azot-u-gumama/

 

Od tada sam ja ušao u problematiku servisiranja amortizera i punjenja gasom. To što je Pedro napisao je tačno, svi gasovi se ponašaju isto, neke minorne razlike su potpuno zanemarljive pri tehničkoj upotrebi, ima jedan dobar test gde su iste boce sa komprimovanim azotom i vazduhom poređenje, razlike bi mogle da se podvedu pod mernu grešku. Ono što važi za amortizer punjen gasom bi moglo da se primeni i na točak ali sa neuporedivo manjim uticajem. U pitanju je vlaga prisutna u vazduhu, kod amortizera temperatura ulja lako ode preko 100°C pa uz neki inicijalni pritisak 10-22 bara, vodena para drastično ga povećava i može doći do rasprsnuća, kod gume to nije slučaj. Sam kiseonik jeste oksidant i nepovoljno utiče na  ulje u amortizeru, kod točka jedino uzrokuje koroziju samog naplatka bilo da je gvozdeni ili aluminijumski,  guma ima dovoljno agenasa koji usporavaju njeno starenje i traje kolko traje, a uticaj spolja je daleko veći nego iznutra pa je bespredmetno brinuti o unutrašnjosti. Profesinalni gumari koji se bave teretnim programom imaju punilice koje automatski vrše izmenu gasa pri naduvavanju pneumatika i ubacuje se čist azot bez vlage, verovatno i bolji vulkanizeri imaju sličan uređaj, duvanje običnim kompresorom sigurno unosi deo kondenzovane vlage, postoji sakupljač na izlazi iz kazana ali se kondenzovanje javlja i u samom crevu, ja imam sakupljač na samom pištolju i praktično čist vazduh izlazi. Pre neku godinu sam auto azotirao sa pomenutim izvlačenjem vazduha iz guma, prvi utisak je da mi se nije dopalo ponašanje, moguće da je dunut niži pritisak, bilo kako bilo, gume su nastavile da samoispuštaju tako da ih nakon još par puta azotiranja besplatno, duvam na pumpi, mada sam nedavno nabavio iz Kine kosi priključak za pištolj pa ću na dalje sam duvati u garaži uz pomenuti čistač protoka. Na ovu temu, mnogo je bitnije da pritisak bude kako treba, manometri kineski i po pumpama, vulkanizerima,...pitaj Boga šta pokazuju, imam ultra precizni za punjenje amortizera i preko njega ću da izbaždarim taj za pumpanje guma.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja