Jump to content

Moto Zajednica

Šoder Grčka (Ελλάδα χωρίς άσφαλτο)

Recommended Posts

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Lenj sam ovih dana. Obaveze na poslu idu kako-tako, ali stalno nešto izmišljam da pobegnem iz grada kad mogu, pa mi i to odvlači pažnju.

A znam da ću gomilu stvari zaboraviti (onaj nemac krade li krade..), pa reko ajd da počnem, jer ko krene on i završi kad-tad. Znam da neki od vas čekaju ovaj interesantan putopis ali najveću korist u stvari činim sebi, jer ću kasnije te podatke teže izvući iz mračnih vilajeta moždanih vijuga.

Drugo, putovanje je svakog dana bilo tako nabijeno utiscima (oduševljenje, nedoumice, strahovi, zadovoljstva...), da ti treba neko vreme da iste razdvojiš, sortiraš, podeliš, analiziraš... i onda ih opet vratiš u zadihtovanu kutiju da se ne izgube impresije i mirisi.

Ovu temu sam najavio krajem maja:

a Severian i ja je odvozali krajem juna.

Ko nije upoznat sa temom može na gornjem linku da vidi o čemu se radi, dok ja sebi dam još koji dan lenčarenja.

Ali krećem definitivno.. :)

  • Hvala 1
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Na put smo krenuli u ponedeljak 27.06, išli preko Bugarske (samo jedna carinska granica i jedna sa pandurima), i kasnije po podne stigli u mesto Lavdas gde smo rezervisali smeštaj. Inače u blizini je "drugo po veličini najveće Grčko skijalište", kaže vlasnik hotela. Kako smo kasnije videli, to je malo jako definisano..

Ceo trek:

 

Grčka_komplet_pređeno.jpg

 

Predjeno Greece 2017 off.GPX

 

Dan 1.

Već tada smo videli da će ovo manje-više biti prilično vruća tura, bez obzira što se uglavnom vozi kroz planine. Za neki dan (taman kad siđemo na more), su prognozirali prvi od nekoliko toplotnih špiceva sa temperaturama do 42 st.

Inače, ja sam sa zimom dosta familijaran, što se za visoke temperature ne mogu pohvaliti. Zato sam stalno bež,o u lad i gledao kad god mogu da se nekako rashladim.

Bez obzira što sam motor već "probno" pakovao u Beogradu, opet i uvek sa velikim tovarima se pojavljuju nedoumice. Da li samo čizme i sandale ili dodati i trekerice? Zadnja transportna ili dry beg? Samo jedan set unutrašnjih za obojicu ili dupli?.. i tako u noć.  Ja sam se već ranije odlučio za klasičnu enduro presvlaku (dole čizme, štitnici za kolena, gore plastični oklop i štitnici lakta, majica ili duks preko + ranac), Severian više za putnu varijantu.

Uostalom šta tu ima, ovo je biciklistički trek. Koliko teško to uopšte može biti?

Kombi ostavili na parkingu hotela u dogovoru sa vlasnikom. Vracamo se za 8 do 10 dana.

 

DSCN0871.jpg

 

Posle par km asfalta prelazimo na slab makadamski put koji vodi prema grebenu planine. Imamo trek ali oznake na podlozi i markirne trake na granama i žbunju nam ne dozvoljavaju da pogrešimo u orijentaciji.

 

DSCN0873.jpg

 

Prvih par dana se treba navići na povećanu težinu zadnjeg dela motora, izmenjen balans i ponašanje. Neko to odmah ukalkuliše i "smanji doživljaj" a neko čeka da padne ili sleti sa puta pa da te parametre unese u jednačinu. Tvrdi makadam se pretvara u više paralernih dubokih kolotraga. Prednji točak mi je u levom a zadnji u desnom kolotragu... Jedva se spaso.

 

DSCN0876.jpg

 

DSCN0877.jpg

 

Uz put ima dosta planinskih sela sa interesantnim običajima da se na prilazima ostavljaju makete svetaca zaštitnika.

 

DSCN0879.jpg

 

DSCN0880.jpg

 

Polukružna tvrda deonica, ponovo mu ga dajem po gasu, šoder pršti iza mene... ispred same krivine shvatam da se potok izlio i napravio kaljugu pre drvenog mostića bez ograde (koji je iznad dubokog potoka!)... Olučnim pokretom oduzimam gas, panterskim telom pravim manevar izbegavanja kolotraga i........ ko baba se prostrem u blato.

Dobro... osim povređene sujete i iskrivljenog roll bara (made im Seba), nema druge štete. Roll bar sa par udaraca nogom vraćam na mesto, sujetu nežno pakujem u dupe. Na ovom putu mi više neće trebati.

 

DSCN0884.jpg

 

DSCN0890.jpg

 

DSCN0893.jpg

 

DSCN0896.jpg

 

Ručak i malo odmora za umorne i oznojene guzice.

 

DSCN0898.jpg

 

Ja sam na netu pre ture našao nekoliko predivnih starinskih mostića, verovatno još iz turskog perioda, pa sam ih markirao kao pod obavezno. Ispostavilo se da svako selo koje je na reci ili planinskom potoku ima po barem jedan!

 

DSCN0899.jpg

 

DSCN0900.jpg

 

Ne znam da li je potrebno reći da celog dana osim par terenskih vozila, nema nikakvog saobraćaja, što vožnji daje relaksirajuću notu.

 

DSCN0906.jpg

 

DSCN0909.jpg

 

DSCN0910.jpg

 

Posle nekih 160-170 km znojavi i umorni silazimo u dolinu do mesta Pili gde ćemo potražiti smeštaj. Naravno i ono ima svojih par mostića..

 

DSCN0913.jpg

 

Smeštamo se u samom centru, pica, pivo i koma..

 

DSCN0917.jpg

 

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 15

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Kokice sam spremio i već pojeo - prešao sam već na nešto konkretnije :D Daj Alpe nastavak - ne muči verno forumsko čitalaštvo :D

 

btw, Kako su vam se pokazali KTM-ovi na ovoj turi?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..
Pre 4 sati, icatenej je napisao:

Kokice sam spremio i već pojeo - prešao sam već na nešto konkretnije :D Daj Alpe nastavak - ne muči verno forumsko čitalaštvo :D

 

btw, Kako su vam se pokazali KTM-ovi na ovoj turi?

Uglavnom dobro, sobzirom na opterećenje i da nisu uopšte maženi. Ja sam veći deo makadamskog treka prešao u 2. (drugoj) brzini, a imali smo detalje gde ga duže vremena nisam vadio iz prve.

Meni se prvog dana pojavio manjak hidro ulja u kvačilu, pa sam isti dopunio i do kraja ture nije zadavao probleme (isto mi se desilo pre godinu-dve, zamenio gumicu na kraju creva za koju sam mislio da pušta hidro ulje u blok..), ali izgleda da je fazon u vazduhu koje negde ostane u crevu, što u uslovima visokih temperatura poveća pritisak i gumica pusti... To je nešto što još moram da proverim.

Severianu je trećeg dana ture u sred guste šume riknuo regler (barem smo tako mislili), i to smo rešili prostom zamenom akomulatora (iz mog u njegov i obrnuto). Kasnije u Bg-u je shvatio da su namotaji oštećeni od nestručnog servisa menjanja klackalice pa nije davao dovoljno struje kad se uključe svi potrošači... I to je ono što smo imali od problema sa motorima.

Snaga nije igrala neku važniju ulogu ali 690 je ipak lakši za 20 kg od 640, što se u borbi sa terenom koja traje danima ipak oseti.

Ktm-ovi su ultimativne mašine za ovakve ture ali moraš da znaš skoro sve o njima da bi mogao da ih servisiraš u hodu. Manji motor koji vozim po šumi (yamaha wr400f), je čini mi se pouzdaniji ali nema potencijal lc4 advenčera..

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Pre ove relaksirajuće deonice i silaska u selo smo imali interesantnu sekciju gde sam bio skoro siguran da su biciklisti nosili svoje aluminijumske konje na leđima. Put je iz šumskog okruženja ušao u rečicu sa krupnim oblucima (ili je rečica ušla u put), koncentracija u full-u, prva brzina i ne smeš stati..

Zato je ovaj deo (uvek se slika deo gde si komotan), za opuštanje.

 

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Gledam Severianove slike, češće je slikao i zabeležio je detalje koje sam propustio da spomenem..

(fotke by Severian)

 

Seve_(7).jpg

 

Seve_(8).jpg

 

Seve_(5).jpg

 

Seve_(3).jpg

 

Seve_(2).jpg

 

Seve-10.jpg

 

Još uvek je prvi dan vožnje, shvatamo ozbiljnost "biciklističkog" treka i nadamo se da neće biti previše težih deonica. (ha! :lol3:)

 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Dan 2. Pili - Karpenissi oko 160 km.

Loše sam spavao tu noć i pored toga što sam se prilično umorio. Prvi toplotni talas ne nije dočekao spremnog, i krevet nekako nije bio udoban. Zato sam jutro željno dočekao kako bi što pre uhvatili visinu.

 

Seve_(14).jpg

 

Početna asfaltna deonica nas brzo odvede na uski strmi makadam koji vodi do par sela na padini brda. Još se praktično nisam skroz ni probudio a već sam mlatio nogama po jako strmom šoderu neke jaruge.

Sela u tom kraju su živi upiš, uski sokaci gde može proći možda neki mali auto (npr fića), na momente toliko strmi da smo ubacivali u 1. brzinu !

Vremenom smo shvatili da su to biseri organizatora biciklističkog treka, takmičare malo opustiš lokalnim asfaltom a onda ih dotučeš strmim i uskim makadamom! I tako u krug. 

Posle sela izađosmo na 10-tak kilometara asfaltnih serpentina (inače ubitačno za biciklo!), konačno se dohvatismo visine i terena koji nam odgovara.

 

DSCN0918.jpg

 

DSCN0919.jpg

 

DSCN0921.jpg

 

DSCN0924.jpg

 

I tako dobar deo dana.

Osmeh ne silazi sa lica, foto aparati škljocaju, vetar duva, vrućinu smo zaboravili..

 

DSCN0926.jpg

 

DSCN0928.jpg

 

Dobro, gde sad? Samo pravo, naravno!

 

DSCN0930.jpg

 

DSCN0929.jpg

 

Seve_(18).jpg

 

(foto by Severian)

 

DSCN0933.jpg

 

Posle nekog vremena siđosmo u lepo selo sa više manastira. Izgleda da je ceo ovaj teren manastirska zemlja, na par automobila su tablice koje koristi Grčka pravoslavna crkva. Inače crkva u Grčkoj (kao i u Srbiji), je država u državi, sa svojom autonomijom, PDV se ne plaća (opet kao i u Srbiji..), crkva i država žive na istom terenu koristeći politiku nezameranja i podele zajedničkog plena tj, pučanstva..

 

DSCN0934.jpg

 

Na trgu u centru sela nađosmo senku za odmor i česmu sa pitkom vodom. Vreme je za ručak.

 

DSCN0935.jpg

 

Opet nezaobilazni mostići ko šućuri.

 

DSCN0936.jpg

 

I nazad u visoka brda.

 

DSCN0937.jpg

 

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Nastavak ture nas je vodio kroz kanjone i preko planinskih prevoja kakve bi mogli sanjati u nekom enduro snu. Kasnije mi je bilo žao što je go-pro uredno i bezbedno boravio u bisagi.

 

DSCN0939.jpg

 

DSCN0940.jpg

 

DSCN0941.jpg

 

Kvalitet i širina makadama je bila optimalna i skoro da nismo imali značajnijh tehničkih deonica. U jednom delu od nekoliko kilometara na putu usečenom u strmoj padini smo naišli na veće krdo goveda. Goveda su se poplašila grmećih predatora sa užarenim očima i dala u beg putem ispred nas. Pošto je taj deo puta dosta uzan, nesrećna telad su trčala par kilometara, dok nisu onemoćala i pomirila se sa sudbinom da će ih strašne nemani tu pojesti. Verujem da im je laknulo (kao i nama), kada su iste samo prošle dalje... Mada je bilo i par rogonja kojima je čini mi se, i kontra-napad padao na pamet...

 

DSCN0944.jpg

 

DSCN0945.jpg

 

DSCN0946.jpg

 

10-tak kilometara pre skijališta Veloushi izlazimo na asfalt. Kratak odmor.

 

DSCN0947.jpg

 

I serijom lepih serpentina se popesmo na sam prevoj gde bi trebao biti najveći ski centar u Grčkoj. Tu smo se nadali da ćemo naći smeštaj za tu noć kako bi pobegli od vrućine. Verovatno je gužva u ski centru, svi bi da odu na neko prijatnije mesto...

Ali u ski centru nema nikoga.?

Prazno. Pusto. AbandonedVerlassen. Pустой...

Verovatno ih zatvorila tetka iz poreske što nisu davali fiskalne račune...

 

DSCN0949.jpg

 

Foto by Severian.

Seve_(20).jpg

 

DSCN0951.jpg

 

DSCN0950.jpg

 

I tako siđosmo u gradić Karpenissi sa druge strane brda, nadajući se da temperature u dolini neće biti tako ubitačne

Foto by Severian.

Seve_(21).jpg

Foto by Severian.

Seve_(24).jpg

 

Ispalo je bolje nego što smo se nadali. Gradić je napravljen na strmoj padini što mu daje određeni šmek, vetar stalno duva od strane brda i prijatno rashlađuje. Sedosmo u kafić na centralnom trgu i dok smo popili po sokić, Severian je na fon-bukingu našao smeštaj po vrlo prihvatljivoj ceni samo 100 m. od nas.

Foto by Severian.

Seve_(23).jpg

 

Opet ponavljamo proceduru: klopa, pivo, nesvest...

 

 

 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

Za razliku od predhodne, ove noći sam spavao odlično. Znatno svežiji ambijent (grad je na 1.000 mnv), bolji krevet i zamor od dva dana jahanja su učinili svoje. Ujutro smo se opet promuvali, doručkovali u lokalnoj pekari, popili kafu na obližnjem trgu i počeli pakovanje. Ovaj grad mi se jako svideo, gledaću sledeće godine da ga ubacim u maršrutu!

 

Seve_(25).jpg

 

10 tak kilometara asfalta i evo nas opet na šoderu.
 

DSCN0953.jpg

 

DSCN0954.jpg

 

DSCN0955.jpg

 

DSCN0957.jpg

 

Ne sećam se kada je tačno bilo ali na jednom delu puta kroz šumu smo počeli da nalazimo malo drugačije markacije. Obično su to trake (naj-običnije crveno bele najlonske), okačene sa granja ili na žbunju koje ti govore gde treba skrenuti ili kojim putićem treba ići. Ove su bile bleđe sa KTM oznakama.

Konsultacija mape nam je razjasnila dilemu. Upali smo u prošlogodišnji trek Hellas rally-a..

Obradovali smo se, jer nam taj model trase mnogo više odgovara od tehnički zahtevnije biciklističke. Trasa je brža i tehnički lakša.

Na žalost nije trajalo dugo, posle par sati smo se vratili u mn bike trek i ponovo su počele zahtevnije deonice..

 

DSCN0958.jpg

 

DSCN0959.jpg

 

Put nas navede na selo Artotina. Centar, trg, sokić od bakice iz kafića (mislim da to ona puni "iza kuće", ali na ovu vrućinu sve je dobro...).

 

DSCN0964.jpg

 

Da smo znali šta nas čeka posle ovog uspavanog mesta, ne bi žurili...

 

DSCN0963.jpg

 

Nastaviće se..

 

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 993 postova
  • Lokacija: Svud po malo..
  • Motocikl: Brdo i šuma..

U ovo delu ture nismo očekivali tehničke probleme. Uglavnom zbog toga što je staza od jutros bila baš onakva, nekako po volji. Znali smo da ide kroz jedan kanjončić, na prevoj i preko prevoja u dolinu sa velikim jezerom gde bi trebali da se dotankamo sa gorivom. Posle tog prevoja po karti izlazimo na asfalt, pa sam u mislima tako i projektovao (do sada je lako, posle je asfalt... šta može između da bude loše?).

Zato sam se malo iznenadio kada nas je trek kroz lokalni potok odveo na strm, obrasao i kamenit put usečen u padinu planine.

 

DSCN0965.jpg

 

DSCN0967.jpg

 

Seve_(27).jpg

 

Put je postajao sve gori a prepreke sve teže, pa smo na par mesta morali da razmotrimo i alternativne varijante u slučaju da ovde ne prođemo. Rešenje je bilo jednostavno. Nema alternativne varijante, to je jedini put preko ove planine!

Pošto smo tu dilemu razrešili, nekako je sve postalo lakše :)

 

Seve_(29).jpg

 

Seve_(30).jpg

 

Seve_(31).jpg

 

I mic po mic, preko par odrona i kaljuga, nekako prođosmo do terena gde se kanjon širi u veliku zelenu karlicu ispod prevoja planine.

 

DSCN0969.jpg

 

DSCN0970.jpg

 

Seve_(33).jpg

 

Tu smo originalni bajk trek malo modifikovali (i odlično je ispalo!), i umesto preko prevoja u dolinu, skrenuli smo desno u brdo sa planom da još dobijemo na visini i prenoćimo na najvišoj mogućoj tački, negde na oko 2.000 m., kako bi izbegli vrućinu za tu noć.

Po karti, tu bi trebao da bude i neki planinarski dom, pa ako još i radi... bilo bi extra, ako ne, nema veze, imamo sve što nam treba.

Put prema planinarskom domu na vrhu prevoja..

 

Seve_(35).jpg

 

IMG-4900.jpg

 

Tu smo dobili nekoliko prelepih benefita. Lokalni bistar i hladan potok koji je prosto mamio da se znojavi i prašnjavi plaknemo i rashladimo..

 

IMG-4921.jpg

 

IMG-4917.jpg

 

Temperatura koja je za to po-podne i noć bila barem 10 st, niža nego u dolini..

I pogled iz hotela sa 1.000 zvezdica. Neprocenjivo.

 

DSCN0977.jpg

 

DSCN0984.jpg

 

IMG-4929.jpg

 

Planinarski dom ne radi, nema nikoga ali nama ne smeta, naprotiv..

 

IMG-4933.jpg

 

Skratili smo taj dan, pa nam je ostalo dovoljno vremena da pored lične higijene, neko vreme posvetimo i motorima.

 

IMG-4936.jpg

 

IMG-4958.jpg

 

Posle nekog vremena su se pojavili poreski i carinski organi, čisto da provere ko smo i šta smo. Kao i svi carniski službenici, i ovi nisu imuni na korupciju.

Nekoliko parčića slaninice i postao nam je najbolji prijatelj i čuvar za tu noć. :)

 

IMG-4962.jpg

 

 

 

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja