Jump to content

Moto Zajednica

Pet motora i jedan Ducati na putu za Nordkapp

Recommended Posts

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV
On 9/30/2017 at 6:04 PM, Frenk said:

Rekoh super, još jedan Pandin putopis, kad ono samo trajler. ;)

Strpi se, što duže čekamo, bolji će biti putopis...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1366 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Orion craus 49

Tih koliki red za knjigu. K'o da igra mečka*. Šta, još nije izdata?! Onda me, deder, upišite tamo za primerak s' posvetom.

*mečka - Medvedi su porodica sisara iz reda zveri . Razlikujemo nekoliko vrsta: veliki beli, grizli, panda, mrki i neki tamo indijski. :)

Pozdrav. Baš sam se obradovao putopisu.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Eto, počinje lošije vreme. Sve manje ćemo biti na dva točka a sve više pred različitim ekranima. Idealno vreme za nastavak priče o putovanju šestorice bajkera do Nordkapp-a i nazad.

 

Pre nego što započnem, želim da se unapred izvinem.

 

Prvo, trebalo mi je dosta vremena da sačinim nešto a još uvek nisam gotov. Brže nam je išla vožnja do Nordkapp-a nego meni ovo pisanje. Na žalost, nema se vremena… Prvi deo puta, sa stanovišta vožnje motora, nije bio posebno izazovan pa je trebalo naći motivaciju da ga opišem za bajkerski forum. Videćete i sami, neki dani su bili zanimljivi a drugi ne baš toliko. Dodatni tehnički problem koji je usporio pisanje je selekcija i priprema fotografija. Ima ih na hiljade.

 

Drugo za koje se izvinjavam - malo sam bio opširniji. Razvukao sam putopis ko gumu za stezanje prtljaga. Nadam se da mi nećete zameriti na tome. Toliko se samo stvari dogodilo uz put... Dok pišem i gledam fotke, neprekidno mi iz sećanja izviru novi detalji, dijalozi, dogodovštine... Nisam imao srca da neke od njih ne spomenem jer se bojim da ću ih zaboraviti. Znate, onaj čika, Nemac, što krade sećanja...

 

No, da ne davim, počinjemo.

Spoiler
Spoiler

 

 

 

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

HRONOLOGIJA JEDNOG PUTOVANJA PO SEVERNOJ EVROPI

 

1. dan / 20. 07. 2017.

Sofija - Pančevo / 4%

 

Tri učesnika ove ture krenula su ranije - Bojan iz Ljubljane, Majo iz Trebinja i ja iz Sofije. Meseci čekanja i planiranja krunisani su ovim danom. 

 

Što se mene tiče, ja sam se odlično pripremio. 

 

Prvo i najvažnije, ružnu Schuberth kacigu sam dao mladom air-brush dizajneru iz Sofije da je ulepša - neću valjda da se brukam pred strancima. Iako krajnji rezultat nije tako loš, postoji sumnja da je umetnik koristio neku farbu na olovnoj osnovi. Posle "ulepšavanja" kaciga je postala teška ko tuč. No, lepota ima svoju cenu. Posle pet-šest dana sam se navikao na bolove u vratu i mogao sam normalno da okrećem glavu levo-desno.

OmzC8k.jpg
 
xUkytt.jpg
 

Pripremio sam i motor... u smislu, ne ja nego majstori. Dan pre puta, zamenjeno je ulje i filteri i obuvene su nove gume Pirelli Scorpion Trail.

h5KU2v.jpg
 

Prtljag sam sakupljao i pakovao danima. Krajnji rezultat je bio impresivan mada je više odgovarao putovanju Land Cruiser-om nego motorom. 

b3tX7r.jpg
 

Pitaju ljudi: "Kako u ovoj gomili stvari znaš gde ti se šta nalazi?" Lako, otvorim na laptopu excel tablicu i tamo sve piše.

xzXLXz.png
 

Posle donošenja treće ture stvari, pita me čuvar parkinga: "Pa gde ideš tako natovaren, na Severni pol?" "Toplo... Toplo... Toplo..."

NWAdl6.jpg
 

Osim svih ostalih, iza ledja sam stavio i staru BMW unutrašnju torbu. U nju sam privremeno spakovao brendirane majice, duksere i termo šolje za celu ekipu. Kada sam ove stvari razdelio u Pančevu, u tu torbu sam prebacio vreću za spavanje i šator. Zahvaljujući tome, na dugim i ravnim deonicama sam imao oslonac za leđa i često vozio izvaljen kao u fotelji, sa nogama na dodatnim (ala čoperskim) fuzasterima... Like the Tsar. 

0b5iUJ.jpg
 

Krenuo sam popodne. Vožnja od Sofije do Pančeva nije vredna spomena. Prilikom prelaska granice između Bugarske i Srbije, koristio sam oprobanu tehniku: lagano obiđem beskrajnu kolonu Turaka, skinem kacigu da se vidi seda brada, napravim izmučenu facu (nisam se mnogo folirao - bilo je 35 stepeni) i ljubazno zamolim da me puste da se ubacim. Radi.

cl1osW.jpg

(arhivski snimak)

 

"Malo" brža vožnja od Niša ka Beogradu mi je donela neprijatno iznenadjenje - prednji točak je povremeno počinjao da leluja. Prvo sam svašta pomislio a onda ukapirao da, u situacijama gde jako ubrzavam, velika opterećenost zadnjeg dela motora ostavlja prednji točak bez dovoljno gripa. Kada oduzmem gas i malo se nagnem prema kormanu, težište se prebaci napred i prednji točak se stabilizuje. Kasnije nisam imao ovih problema jer je cela tura protekla u umerenom tempu. 

 

Deo ekipe se sastao uveče. Razdelili smo pripadajuće rekvizite i rekapitulirali neke od detalja predstojeće vožnje. Da ponovimo osnovno:

  • Na auto-putu vozimo maksimalno 130km/h.
  • Stajemo na svakih 100 - 150 kilometara zbog pušenja... Lale ponavlja petnaesti put.
  • Na mađarskoj granici se delimo u manje grupe da nas lakše puste da se ubacimo preko reda.
  • Svi GS-ovi toče benzin u isto vreme a u međuvremenu Ducati puni još jednom.
  • Do prve destinacije u okolini Prešova, sa nama putuju Kote i Miško, Bojanovi prijatelji iz Makedonije.
  • Zli vodi grupu a ja preuzimam vođstvo ako imam upisane gps koordinate.
  • Zbog otvorenog Akrapovića, Lale vozi poslednji (da eventualni bajkeri iza njega ne bi ogluveli).

 

Tokom večeri, Zli je, onako uz put, spomenuo da će se pojaviti ekipa iz TV Pančeva i da nas očekuje ispraćaj veće grupe rodbine i prijatelja. Mediji? Slava? Odlazim u krevet a iz glave mi ne izlaze hitovi iz moje mladosti koji govore o herojima i pobedama (samoironija). 

.......... 

Današnji dan: 380km

eVM8Tt.png

Krivine:                *****

Predeli:                *****

Kvalitet puta:      *****

Zezanje:               *****

 
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 19

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

2. dan / 21. 07. 2017.

Pančevo - Trnkov (Slovačka) / 7%

 

Oficijalni početak ture je zakazan za 8h ispred Zlićkovog kafića Voz u Pančevu. Kad je već predviđen pompezan ispraćaj, red je da se i ja uklopim u atmosferu. Tačno u 8:00 teatralno prilazim mestu susreta, sa zvučnika na tank torbi odvrćem prigodnu pesmu Born to be wilde... a tamo nikoga. Da nisam pogrešio dan? 

NpsH5u.jpg
 

Srećom, ispostavilo se da nisam. Akademska četvrt. U roku od petnaestak minuta svi su bili tu, i bajkeri i rodbina i mediji.

RAppWp.jpg

 

SiyTlG.jpg

 

JXKGrw.jpg

 

xeWNBT.jpg

 

Reportažu sa ispraćaja ste videli na jednoj od prethodnih stranica pa neću ulaziti u detalje. Koji smo mi profesionalci... Čak se i Lale smeška :staa2:

6zmKZK.jpg
 
Etq4bx.jpg
 

Krećemo lagano. Sa Bojanom treba da se sretnemo u okolini Budimpešte a zatim nastavljamo ka Slovačkoj. Danas je pred nama oko 700 kilometara "prazne" vožnje, uglavnom auto-putevima. Pakao bajkerskih duša.

CGUY4f.jpg
 

Dugo je ovaj dan prednjačio na listi najgorih dana cele ture: pretoplo (38), dosadno, ravno... Meni je bilo čak i presporo jer sam navikao da auto-put odradim za najkraće moguće vreme. Ipak, dogovorili smo se da maksimalno vozimo 130 km/h i tako je i bilo. Red i disciplina.

 

Jedina potencijalna komplikacija je bio prelazak granice sa Mađarskom ali su nam na pumpi kod Subotice rekli da nema gužve i da slobodno možemo da idemo na Horgoš 1.

9wiU3K.jpg

 

qFt4IP.jpg

 

Svih sedam motora je prošlo rekordno brzo za ovo doba godine. Da, jednoj našoj grupi vozač sa beogradskim tablicama nije dozvolio da se ubace ali je zato zabrađena muslimanka u kolima iza sa osmehom pokazala da slobodno prodju ispred nje.

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Moje kratko vodjenje grupe do mesta susreta sa Bojanom, nije prošlo baš slavno. Omašio sam izlaz na kružnom toku i dodao 10-tak kilometara današnjoj turi. Kada smo stigli, Bojan je već bio tamo i ekipa je bila kompletna. 6 motora osnovni tim + 2 motora gosti iz Makedonije.

zJAiHj.jpg
 

Posle kraće pauze i klope nastavili smo ka Slovačkoj. Svo vreme brzinomer zakucan na 130, kuvanje i dosada.

S0fVGP.jpg
 

Olaknulo nam je kad smo popodne izašli sa auto-puta. Tu i tamo neka hladovina i krivina.

yYu5sz.jpg
 

Hotel koji smo rezervisali se nalazio u selu Trnkov, desetak kilometara iza Prešova. 

MEt1j3.jpg
 

Istušteni i istopljeni od vrućine, jedva smo dočekali da skinemo opremu i da se bacimo pod tuš. Kakvo olakšanje... 

 

Zašto Panda iz susedne republike kupuje cipele dva broja manje? Kad ih skine... ja meraka...

 

Spontano se okupljamo za pivo i večeru. 

uLrwvM.jpg
 

Devojka koja je radila u hotelu na čudnom engleskom je pokušala da nam objasni nešto u vezi doručka i večere ali ništa nismo razumeli... a očigledno ni ona nas. "Онда бирс фор ол енд ту бредс". Klimne glavom. Ako nam donese hleb, oslonićemo se na unutrašnje rezerve. Nikome se ne ide u potragu za drugim restoranom. 

r4QH9L.jpg
 

Otvaramo prvo pakovanje slaninice, drugo treće... Kako smo krenuli, pomislim, do Poljske ćemo sve pojesti... Kakva zabluda.

 

Najveće iznenađenje je usledilo kada je u jednom trenutku devojka počela da nam donosi tanjire sa kobasicama. Da, spominjala je nekakve сосиджис ali smo mislili da se to odnosi na doručak. Posle tolike slanine ko će još i kobasice da jede... Vidim, niko se ne buni.

QvYrJC.jpg
 

Večeru, kao i beskrajne količine piva su, posle fajronta, tajno platili naši prijatelji iz Makedonije. Hvala im na gestu. Vratićemo prvom prilikom.

 

Ovo je bila prvo zajedničko veče na našem dugom putu. Pre ostalih odlazim u sobu. Ležim u krevetu i nešto razmišljam:

1. Najveća opasnost na ovom putovanju je mogućnost da zaradim upalu stomačnih mišića... od smeha. 

2. Bez obzira na sve fizičke izazove i napor, na ovoj turi neću oslabiti. 

3. Dobro je što sam završio kliničku psihologiju… dobro je… 

 

63881B.jpg

 

................................

Danаšnji dan: 698 km

rxFSNo.png

Krivine:             *****

Predeli:             *****

Kvalitet puta:   *****

Zezanje:            *****

 
 
 
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 17

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja