Jump to content

Moto Zajednica

Pet motora i jedan Ducati na putu za Nordkapp

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

 

"Najzad sam našao jednu budalu koja hoće da ide sa mnom."

 

Ta budala sam, naravno, bio ja a rečenicu je izgovorio moj drug Lale. Pružili smo jedan drugome ruku i više nije bilo mrdanja: "Idemo na Nordkapp."

 

 

UČESNICI TURE

 

U početku smo se samo nas dvojica radovala predstojećim kilometrima... a onda se raščulo za naš plan. Kako je vreme prolazilo, pojavilo se još nekoliko (očekivanih) dobrovoljaca. Par dana pre puta, na startnoj liniji nas je šestorica. Malo predstavljanje.

 

Lale

Svi ga znaju kao uvek nasmejanog, vedrog i krajnje tolerantnog čoveka.

uHDBR6.jpg

 

Odlazak na Nordkapp mu je višedecenijski bajkerski san koji je bio na stend baj-u sve do skoro. Osim što je našao zaludne istomišljenike sa kojima je prodrmao kavez, uradio je nešto što je svima svalilo kamen sa srca. Posle mnogo godina rešavanja drugih životnih prioriteta, najzad je odlučio da zameni svog starog Dukca za novog Dukca, mnogo prihvatljivijeg za ovu vrstu putovanja. 

 

Lale pre.

8FuSKz.jpg

Lale posle (oduševljen).

Bdoe16.jpg

 

Svi smo bili beskrajno srećni zbog njegove nove igračke ali po malo i zabrinuti. Prisustvo novog motora je značilo da sa sobom neće nositi uobičajenih 20 kilograma alata i rezervnih delova a to je nama koji smo vozili sa njim često bilo od koristi. 

SNrZP7.jpg

 

nFaTAe.jpg

 

P.S. Sada će nositi max 10 kila. "Lale, da ne zaboraviš sprej za lanac!", zlobno komentarišu kardanaši.

 

"Ha, ha... Beskrajno ste duhoviti... Jel vam to urođeno?"

TyuTFJ.jpg

 

 

Zli

Čovek sa užasnim nadimkom (naravno, prikačio mu ga je Lale) ali kad se duboko... mnogo duboko zamislim - duša od čoveka. 24/7 zajebant i kontraš. Na pitanje: "A šta će ko da nosi od zajedničkih stvari?", od njega smo dobili odgovor: "Nosim dobro rapoloženje i telo po ukusu miliona žena."

 

Mislite da se zeza? Nop. Pre par godina je maznuo mladu u nekom selu u Rumuniji... 

ksZDpP.jpg

 

... a što se tiče dobrog raspoloženja, uvek je spreman da izmisli nešto veselo... na tuđ račun.

ZI5zGH.jpg

 

Kao čovek sklon hedonizmu, Zloćko je u početku bio protiv toga da idemo tamo gde je hladno, kišovito i daleko. Pokušavao je da nam uvali Portugal ali je na kraju pokleknuo i priklonio se stadu.

 

Lale i Zli su drugari od malih nogu i dokaz su tvrdnje: pored takvog prijatelja, ne treba ti neprijatelj. Primer. Jednom prilikom je Laletov stari Dukati zaribao i morao je da se vrati sa moto ture. Na sledećoj vožnji Zloćko nije imao milosti. Nije ga mrzelo da organizuje pozdrav od cele ekipe. Mislim da je jasno šta se pokvarilo na Dukatiju.

kXewku.jpg

 

Lale se kida od smeha: "Volim i ja vas."

QBDHeg.jpg

 

 

  • Sviđa mi se 5
  • Podržavam 29

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Bojan

Najorganizovaniji i najinteligentniji od svih nas a u isto vreme upgrade-ovan dušom boema i pustolova. Jednom rečju - Slovenac. 

WsiNVZ.jpg

 

Bojan je za koju godinicu stariji od ostalih ali je po kondiciji ispred većine. Pozitivne efekte na fizičko i mentalno zdravlje koji su nastali pentranjem po slovenačkim brdima, povremeno resetuje posetama Bavaništu i bahanalijama u stilu "al' se nekad dobro jelo (pilo i veselilo)... baš".

TqeQw7.jpg

 

Posle deset godina vožnje žutog GS-a, a povodom svog jubilarnog rođendana, počastio se novim Triple Black Adventure-om. Mislio je da će do početka ture uvozati motor do prvog servisa (1.000km) ali je za par meseci napucao celih 10 hiljada.

yvxbvV.jpg

 

Za razliku od mene koji sam bez Googla i Excel-a mrtav, Bojan zna napamet i tačno izgovara imena svih gradova i lokacija koje planiramo da obiđemo. Ne znam kako to radi ali mu se iskreno divim.

 

 

Mile

Mile je porodičan čovek i velika dobričina. 

f382f2.jpg

 

Skoro da nema ture na kojoj neki član porodice ne ide sa njim: žena, sin, ćerka... 

o8lXWa.jpg

 

Pokušao je to i ovog puta. "Da li bi bio problem da i moja gospođa krene sa nama?" Tajac u sobi je potrajao neprijatnih 5 sekundi. "OK, samo muška ekipa."

 

Mile je domaćin čovek i na moto putovanjima ništa ne prepušta slučaju. Šta ako neko uz put iznenada ogladni? A? Da se ovo, ne daj Bože ne bi desilo, uvek u svojim koferima nosi pozamašnu količinu suhomesnatih proizvoda iz svoje pušnice. 

3ab5cx.jpg

Nagradno pitanje: U kom kovčegu je sakriveno blago? Odgovor: U svakom. 

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 21

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

PRIPREME ZA PUTOVANJE

 

Pripreme za ovu vožnju su trajale kao da idemo na polarni krug. To su bili jedni sastanci u Pančevu (na pola puta između Ljubljane i Sofije), diskusije po tačkama dnevnog reda, Viber grupa Nordkapp Idiots, mailovi, exel tablice, telefonski razgovori...

 

Iz ove birokratske zavrzlame uspeli smo da izađemo uz velliku uzajamnu toleranciju i posvećenost zajedničkom cilju (ha, ha, haaaa... u stvari Lale podviknuo i svi se uozbiljili). Ne manje zahvalnosti za uspešan završetak pregovora dugujemo klopi u Vetrenjači i Šajki a naročito bih istakao doprinos odličnog espresa iz kafića Voz.

 

Evo osnovnih zaključaka sa sastanaka partijske ćelije.

 

1. Motori i vožnja

 

"A šta ćemo da radimo ako neki motor rikne? "Pa ostavićemo Dukatija negde na sigurno a neko od nas će voziti Laleta."

 

Samouverenost BMW sekte je fascinantna, naročito kada se putuje po zemljama gde su rupe na putu čista egzotika. Dakle, na ovo putovanje kreće pet  BMW R 1200 GS Adventura i jedna Multistrada Pikes Peak.... Izgleda tako predvidljivo i patetično, kao u jeftinoj reklami... zar ne?

 

Pošto, jelte, sa GS-ima neće biti nikakvih problema a i u većini smo, glavna tema je bio Laletov Dukati. Da, Multistrada Pikes Peak jeste zver u odnosu na ove naše krmače ali, neki bi rekli, ipak je prošla kroz ruke Italijana.

 

Klasičan i po malo izlizan stereotip o (ne)pouzdanosti Dukatija bio je omiljena tema "razgovora". Izvan zezanja, Laletov nov motor ima jednu specifićnost koja nas je, ne bez osnove, naterala da se uozbiljimo i zamislimo. Naime, na Multistradi je ugrađen otvoreni Akrapovič bez mogućnosti da se montira DB killer, pa se motor "malo više" čuje. Pošto ništa nije moglo da se uradi po tom pitanju, ostalo nam je samo da se nadamo da "mali višak buke" neće napraviti utisak organima reda u državama u kojima su Tesla i Prius najprodavaniji automobili.

 

Ova tura je duga oko 10.000 kilometra pa je logično da svako uradi servis pre puta i krene sa novim gumama. Od svih nas, samo je Zli uzeo čisto kišne gume - baksuz jedan.

 

Dogovorili smo se da ćemo voziti po propisima i bez (preteranog) jurcanja, naročito u Nordijskim državama. Na taj način ćemo sačuvati gume, budžet (benzin i kazne), a i ne manje važno, moći ćemo čak nešto i da vidimo uz put.

 

Saglasili smo se i da kiša i niske temperature neće uticati na naš plan vožnje - svi imamo mnogo kilometara po lošem vremenu pod dupetom. Jedino ako nas baš zadesi nevreme sa jakim vetrom ili se neko razboli, sačekaćemo da se stvari malo srede. U svakom slučaju, nema povlačenja, nema predaje.

 

Kada se putuje bez saputnika (sorry Mile, sorry Svetlana) nosivost naših motora je odlična. Zato smo mogli opušteno da pristupimo sledećoj tač(ki)ci dnevnog reda.

 

2. Prtljag

 

U početku je bilo malo diskusije oko toga da li ćemo da kuvamo pasulj i da podložimo kotlić negde uz put ali se na kraju sve svelo na Primus i osnovne pribore za kuvanje supe i kafe. Računamo uglavnom na supermarkete ali ćemo za svaki slučaj natovariti i izvesnu količinu prehrambenih proizvoda koji se lako transportuju i pripremaju. Mile je, kao što smo se svi potajno nadali, ponudio da ponese "koji komadić slaninice" kao i određenu količinu vatrene vode za poboljšanje cirkulacije tokom hladnih severnih noći.

 

Što se tiče zdrave hrane, najveća očekivanja imamo od Laleta koji je predložio da ponese svoj pribor za pecanje. Ribolov na losose (ne losove) je u Norveškoj svuda dozvoljen a Lale je odličan pecaroš - dobitna kombinacija! Mljac... već se sladim na pomisao o sočnoj ribi iz fjordova (ili sa pijace).

 

Dogovorili smo se da smeštaj uglavnom tražimo pod čvrstim krovom, po mogućnosti u kampovima sa prikolicama ili brvnarama (hytte). Ipak, da bismo osetili makar minimalni duh avanture, pojedinci, među kojima nisam bio ja, su izrazili želju da barem neku noć prespavamo na otvorenom. Zato će svoje mesto na motorima naći šatori i vreće za spavanje. Uzgred, vreće su korisne i kada se spava u brvnarama jer se obično posteljina dodatno plaća.

 

Bajkeri koji su već iskusili čari severa spominju komarce k'o rode pa je neophodno nositi i  pozamašne količine Autana kao i uredjaje za teranje insekata po sobama.

 

Na Nordkapp-u je leto relativna stvar i zato su kišna odela i "par pari" rukavica obavezni. Prosečna temperatura u vreme kada mi idemo je oko 10-tak stepeni.

 

Kada je reč o odeći - svako po svojoj proceni i potrebama. Za minimum 24 dana poželjno je ponekad promeniti čarape, gaće i majucu... ali nije obavezno.

 

I da, na jednom motoru će biti i 10-tak kilograma alata i rezervnih delova. :-) 

  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 24

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 270 postova
  • Lokacija: NOVI SAD
  • Motocikl: trenutno bez

Eee, ovo je štogod! Kad najavu napiše neko ko bi opušteno mogao da se ozbiljno bavi pisanjem romana, sa vrlo specifičnim i zanimljivim stilom, onda je ovo tema koju obavezno treba ispratiti! Svaka čast, ako ste za kafu na dan polaska, na auto-putu u okolini Novog Sada, samo se javite! U svakom slučaju, srećan put!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1025 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Hornet 600

Ovo sluti na velicanstveno putovanje. A i na takav putopis, s obzirom na dar za igranje recima postovanog kolege. Zelim Vam srecan put i odlican provod!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 8 postova
  • Lokacija: Karlskoga Svedska
  • Motocikl: Honda vfr 1200 f dct

Fantastican uvod i nadam se da cete uzivati i da ce vas sto manje muciti kisa u Norveskoj (posto je nemoguce izbeci kisu na tolikom putu kroz Skandinaviju ). Jedino steta to necete voziti kroz Svedsku , posebno sever Svedske jer je nesto posebno . Zelim vam sretan put i puno strpljenja dok budete potovali kroz Norvesku. (putevi su uglavnom sa ogranicenjem brzine 60 ili 70 puni kamera i poneki policajac u jarku :)     jako uski i ne bas dobrog kvaliteta za razliku od ostatka Sakndinavije:)

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Sjajno je da si ponovo u sedlu i na pragu nove avanture. Za nas, čitaoce, fenomenalan putopis u najavi. :jee1:

 

 

P.S.      Jbga, ne mogu da odolim; :P

Super da je Zli pripremio onu višejezičnu frazu. Totalno je multi-praktik. Kad zagusti (ned'o Bog, al' ... ako se desi ... pu, pu,pu), samo Ducati zamenite sa imenom neke druge firme - prema potrebi.

Jedino u Estoniji, pazite oko naziva dela koji je u kvaru. Znam, čudno je da je tako, ali na Estonskom Kardan znači Strah. :lol2:

 

 

P.P.S.    Prethodno je pošalica protivu uroka. 

Svima vam želim sjajan provod i dobar vetar u jedra. :takoje:

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 580 postova

Kolega počinjem da čitam i bukvalno mi je malo "čudno" pisanje, nekako potpuno drugačije od ostalih(bez uvrede za ostale). Ima neku čar koju prosto ne mogu da opišem, svaka rečenica me tera da čitam još više, kao neka knjiga koja ostavlja toliki utisak i toliko vapi da se još čita.
Ali kada sam pročitao komentare od ostalih kolega da si taj pisac koji fenomenalno piše onda mi je sve bilo jasno zašto je to tako.
Što se putovanja tiče jedva čekam da izneseš putopis koji ću sa zadovoljstvom čitati. Ovaj uvod u celu priču je bio fenomenalan.
Mogu samo da te zamolim da na putovanju čisto za nas koji pratimo neku sliku sa nazivom mesta gde ste, bez dodatnih opisa okačiš, da možemo da vidimo kako napredujete. Pozdrav veliki za celu ekipu!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1064 postova
  • Lokacija: Beograd- Cerak
  • Motocikl: Tracer MT09

Nešo, što nam ovo radiš, pa ko će sada da čeka putopis mesec dana.;)

Srećan put i da vas motori i Ducati nasmejane vrate kući.:jee:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova
  • Lokacija: Lyon
  • Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu.

Lavcine , zelim vam odlican provod na putu i da se bezbedno vratite! :jee1::care:

Zaboravilu ste uvrstiti u prtljag pored alata onu kremu za reumu ! :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3958 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Sudeći po uvodu ovo će biti još jedna vrhunska avantura.

Glede zaštite od komaraca pročitao sam nečije iskustvo, nosili su autan, nije bilo pomoći dok u lokalnim ljekarnama nisu kupili neki njihov...


Vozim motor, nisam bajker.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 400 postova
  • Lokacija: Ptuj - Slovenija
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Da mi je to neko rekao... 

Nešo, vjeruješ ili ne, da su se kockice poklopile ali se na moju veliku žalost nisu, mi bismo barem što sam do sad video i saznao negde 24.-25.7. na Nordkapu zajedno popili šampanjac...

Prošle godine nakon tripa po Romuniji pala je ideja, da sledeču godinu nas četvoro idemo na Nordcap. Pripreme su započele več u augustu prošle godine. Sve je maltene išlo po planu...

Mitja, crveni BMW S1000 XR, inače naš navigator je brzo sve isplanirao i tako smo nas četvoro bili odlučeni, da sledeče godine baš negde 24.-25.jula, posle 3890 km nazdravimo bocom najboljeg šampanjca... I tako u očekivanju prolazi vreme, brzo je došao i decembar, kad pred sam kraj godine saznam dosta lošu vjest. Ta vjest me dosta uzdrmala i ujedno stavila moje ovogodišnje putovanje pod veliki upit i na kocku. Na moju veliku žalost bio sam primoran, da negde u početku maja mjeseca otkažem put . Razlog teška bolest mog oca. I tako su Mitja, Emil i Franjo trebali dobiti nekog, koji je uskočio umesto mene. Na sreču brzo se našao  Ivan, koji me je častno zamenio. I tako je ostalo još dovoljno vremena, da se uredno srede još vize za Belorusiju i Rusiju, koje če se posjetiti prilikom vračanja. Kod nas je polazak isto petak 21 jul, preko Graz-a, Beča, Bratislave, ukupno oko 10.000 km, 10-tak zemalja i vračanje negde 8.- 9.8. Isto smo planirali i oko troškova puta i došli kao vi na 120€/dan, ali nismo nigde planirali spavanje u šatoru. Sve je rezervirano u hostelima...

No u međuvremenu mi je  pre 10 dana, tačnije 10.jula doslovno na rukama preminuo otac. Sahranio sam ga pre 5 dana, tačno tjedan dana pred sam put.

Tako da kad čete sa ekipom gore sresti crvenog BMW SXR-a, crnu Hondu Varadero, crvenog MT09 Tracera i Hondu Deville, svi sa MB-Maribor oznakama, znajte, da su to moji prijatelji Mitja, Emil, Franjo i Ivan. Na žalost ovaj put gore neče biti Mirana i belog Guzzija Norga. Al ču im reći, da če se tamo u isto vreme nalaziti ekipa sa GS-ovima i crvenom multistradom. Pa možda onda svi zajedno popijete i za mene... 

A ja se nadam nekom drugom prilikom. A vama od srca želim da vas na putu prati sreča, lepo vreme i sve dobro. A šampanjac čemo nadam se popiti neki drugi put, na nekom drugom mestu. Srečno ! 

  • Podržavam 20

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja