Jump to content

Moto Zajednica

Subotica - Palić 04.05.2017

Recommended Posts

  • Vlasnik sajta, 5340 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Na žalost, još jedna od tipičnih situacija - formalno je kriv vozač automobila, ali je suštinski vozač motocikla svojom brzinom (ukoliko su navodi tačni da je išao velikom brzinom) učinio da taj vozač automobila pogrešno proceni vreme dolaska motocikliste. 

 

Citiraj

Vozač golfa je iz pravca Palića skretao ka "Metrou" i nije propustio motociklistu (D.G.) koji je išao prema Paliću velikom brzinom. Od siline udarca motor je odleteo dvadesetak metara dalje, a auto se okrenuo i smrskan mu je ceo zadnji trap.

 

U vozilu su se nalazili vozač i petogodišnje dete. Kod deteta su, srećom, konstatovane lakše povrede, iako je od siline frontalnog udara izletelo iz vozila. Vozač golfa i motociklista su zadobili teške povrede, opasne po život. Kako nezvanično saznajemo vozač automobila ima izliv krvi u mozak, dok je motociklisti smrskana noga i transportovan je u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine.

 

Prosto, mi moramo da shvatimo da učesnici u saobraćaju imaju u glavi naštelovan mehanizam procene udaljenosti (i vreme prilaska drugih učesnika u saobraćaju) na osnovu gradskih brzina od npr 40-80km/h. Kad god mi zavrnemo gas i pređemo te brzine u redovnom saobraćaju, izbacujemo ceo sistem van funkcije. Kad dođe do udesa, nema tu više ko je kriv. Motociklista je sam za sebe kriv što je dopustio da se udes desi.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1228 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2
2 minutes ago, Pablo said:

...ukoliko su navodi tačni da je išao velikom brzinom...

Mislim da slika ovog golfa dovoljno govori. :|

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5900 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

  Slika golfa . . .  Meni slika golfa kaže da je zadnji deo rasturen, ali mi takođe kaže i da je taj golf u najboljem slučaju star 33 godine ( proizvodio se do 1983 ) i da je verovatno bio poprilično truo. 

  Sa druge strane, slike motora mi kazuju da su se na motoru uglavnom raspale plastike , spalo sedište i rezervoar, a na onoj slici gde se vidi motor kako leži - rekao bih da prednji točak stoji tamo gde treba - viljuška se verovatno malo pokrivila, al točak je ceo, nije nabijen u mašinu ili da je pored nje.  Dal je motociklista vozio prebrzo i kojom brzinom - to će verovatno odrediti sudski veštak.  Da je kojim slučajem umesto motocikla na ovaj golf 1 naleteo neki nov auto, džip ili kamion - možda golf ne bi uopšte imao zadnji deo .

 

 

18198992_685586784962981_6870126405489015336_n.jpg

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 170 postova
  • Lokacija: Leoben, Styria

" Vozač golfa je iz pravca Palića skretao ka "Metrou" i nije propustio motociklistu koji je išao prema Paliću velikom brzinom. "

 

Велика брзина може да буде и 30 и 70 на сат. Стани са стране пута и гледај аутомобил како се креће и са неким релативним одступањем ћеш добро проценити којом брзином се креће. Исто тако стани са стране и посматрај силуету моторцикла. Мала жуто-црна мрља. Он се кретао великом брзином, само се од једном створио... Јесте створио се и изненадио те али само ако ниси осмотрио стање на путу.

Овде највећу повреду трпи дете које је било у колима и које ће вући цео живот трауму. Брз опоравак желим повређенима.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7032 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650
1 hour ago, hard_rock said:

Bahatost i brzina ubijaju. Osvestite se. 50 u naselju, na otvorenom ne preko 100 i umanjujete sansu za udes mnooogo.

Slazem se, ali takodje i oduzimanje prednosti ubija, treba svi da se saberu, i malo vise pripaze sta rade

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3827 postova
  • Lokacija: Kula
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

Golf kao da je samleven u mašini za mlevenje otpada...dok motocikl (kao što kaže čika Lisac) i nije toliko uništen, koliko se čini stravično gledajući Golfa... Na žalost, sada njima više nije bitno ko je kriv, ali nama jeste, jer moramo biti svesni da nas drugi učesnici u saobraćaju ne vide na vreme ili ne vide uopšte. Svakako ni mi motociklisti nismo cvećke pa umesto 50 u gradu vozi se i 60 - 70... Van grada da i ne pričam... Ljudi, pamet u glavu i kočnica u rukama stalno...

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Ako se umesto dozvoljenih 50 km/h vozi 60 ili 70 lm/h, to svakako jeste prekršaj, ali ne mora obavezno da predstavlja i opasnost (jer se tom brzinom uglavnom kreću i drugi učesnici).

Međutim kada neko kroz naselje proveze sa 150-180 km/h, onda tu već prestaje bilo kakav razuman komentar. A ovakve vožnje inače gledam svakodnevno na tridesetak metara od svoje kuće. U

Jednostavno, napatilo se previše totalnih debila na našim putevima (u svim kategorijama učesnika), pa tako i među onima koji sednu na motor. 

U konkretnoj situaciji ne mogu da tvrdim kojom se brzinom kretao motor, ali je ipak evidentno da golf (težak oko 800 kila) izgleda kao da je stao ispred lokomotive, i pri tome je dete ispalo iz vozila?

Što se oštećenja na motoru tiče, deluje mi da nije uderio u auto direktno prednjim točkom, nego da je udario bokom (možda proklizao pre udara).

U svakom slučaju uzroci udesa mogu da budu različiti, ali na posledice udesa najveći uticaj ima brzina pri kojoj je došlo do "susreta".

Ukoliko me neko "iseče" i lupim u njega sa 50 km/h, postoje velike šanse da preživim (isprobano), ali ako u taj auto mlatnem sa 100 km/h šanse za preživljavanje su minimalne (za veće brzine da ne pričamo).

Prema tome ....!

 

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 183 postova
  • Lokacija: Ada
  • Motocikl: Z1000SX

Krov od Golfa su otvorili vatrogasci da izvade retarda,a bilo je 2 motocikla,prvi je izbegao Golfa a drugi se zakucao

Danijel Grasek u teskom stanju kao i retard iz Golfa

Suzuki GSXR 600 K6 2006g

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 21 sati, gixxer said:

Krov od Golfa su otvorili vatrogasci da izvade retarda,a bilo je 2 motocikla,prvi je izbegao Golfa a drugi se zakucao

Danijel Grasek u teskom stanju kao i retard iz Golfa

Suzuki GSXR 600 K6 2006g

Dva motocikla, prvi izbegao, drugi udario, ....!?

Ovo mi mnogo poznata situacija i meni lično već dosta toga pojašnjava.

Povređenima želim brz i potpuni oporavak.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2287 postova
  • Lokacija: Podravska pripizdina u HR
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

Praktički sam od rođenja među motorima, što na cesti, što na utrkama .... Mogu reći da ima nešto iskustva u toma kako uočiti motor na cesti ... 

 

Sa svim tim iskustvom mi se i dalje desi da me motor na cesti "iznenadi" .. i da se nađem u situaciji u kojoj se nisam želio naći ... 

 

Nedavno sam se vozio cestom u autu (kćerkica samnom) i krenuo obilaziti vozilo ispred sebe ... UVIJEK provjerim retrovizor i mrtvi kut (UVIJEK) ... nisam uspio doći do polovice vozila kojeg sam preticao, a iza mene se počela odvijati situacija gdje je lik na motoru spašavao živu glavu da me ne naguzi .. Sve je prošlo ok i kad sam se vratio u svoju traku obišlo me nekoliko motora i nastavili su dalje .. 

 

Nije mi bilo teško zaustaviti se nekoliko kilometara dalje kad sam vidio parkirane motore ... Izašao sam iz auta tako nabrijan na nekome *ebem mater po cijenu šljive na oku .. Skužila me ekipa i odmah svi skočili na noge ... a lik koji je bio na TOM motoru se odmah počeo izvinjavati i govoriti kako su se malo zanijeli i lupili po gasu .. Sve je na kraju prošlo OK i bez fizičkog obračuna, ali sam bio ljut ko paprika.. U tom kritičnom trenutku su se ganjali nešto malo ispod dvije glave .. 

Zašto ovo pričam .. ?!? 

 

Prije nekoliko godina sam se našao u gotovo identičnoj situaciji, samo sam ja bio lik na motoru .... i ja sam uspio obići auto koji je obilazio auto ... bili smo sva trojica paralelno, a ja uhvatio malo ruba ceste .. 

 

Hoću reći da smo mi vozači motora u preko 90% slučajeva MORALNO odgovorni za sranja koja se dešavaju na cesti ... Možda je u yx slučajeva zakon na našoj strani, ali moralno smo krivi koliko smo visoki i teški ... AMEN

Zašto nikad nismo čitali ovakve stvari kad su u pitanju vozači YBR125 ili CBR125 ...  me možeš se s tim motorom voziti tako da napraviš sranje ... bar ne sa ovakvim posljedicama ... a to jaaako puno govori .. ;)

  • Podržavam 27

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja