Jump to content

Moto Zajednica

11.000 km po Sjevernoj Americi

Recommended Posts

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

Ideja i Mogucnosti!


Neke 2013-te, nas trojica smo sjedili u basti iza kuce, pricali o motorima i gdje bi mogli da idemo. Prijedlozi su bile lokane destinacije udeljanosti do 600km. U toj priči, najduža tura protezala se od San Francisco-a do Los Anegeles-a i nazad. Posto su svi putevi vec vidjeni i vozeni, u razgovoru nije bilo dinamike i adrenalina. Nedostajao je kick, a to je da idemo tamo gdje do sada nismo bili, da vozimo tamo gdje nismo prije vozili i vidimo regije koje nismo nikad vidjeli. U jednom momentu, jedan se izjasni da bi mu najveća zelja bila da se ide od Pacific-a do Atlantika. Od San Francisco-a fo New Yorka preko cijele amerike i nazad.  Once in a life time opportunity! Sama ideja na tako nesto bila je velika, i sto smo vise o tome razmisljali adrenalin je bio prisutniji kod svakog od nas. Napravili smo odluku — Idemo!


Sljedece pitanje koliko je novaca potrebno za to. Svi smo ozenjeni. Imamo i sitnu djecu, te je trebalo je prvo njih zadovoljit, pa onda sto ostane za nas dok smo na putu.


Naredno pitanje bilo je koliko bi mogli da uzmemo odmora i koliko bi takav put trajao. Google maps je pokazivao najmanje 10.000km. To ne moze da prodje ispod mjesec dana. I to je bilo diskutabilno, jer je ovisilo o marsuti puta. Ako poravnamo crtu, onda se tako nesto moglo uraditi i za menja vremena, a ako je prosirimo, ni 2 mjeseca nije dovoljno. Prema tome, pravi odgovor na pitanje koliko bi taj put uzeo vremena, vracen je na prvo, a to je koliko dugo mozemo odsutvovati od posla.  Nakon malo razgovora, sva trojica smo dosli do zakljucka, da ako planiramo dovoljno unaprijed, mjesec dana je dovoljan.


Da se vratim na novac, najbolniju tematiku. U Californiji, prosjecni mjesecni rashodi 4-clane porodice su oko $5000. Sto znaci da svaki od nas treba da zaradi toliko para, ostavi to u kuci, i ostatak da ponese. Koliko nam treba za put? Hrana + Benzin + Prenocista (hoteli/moteli) = svaki da ponese $3000 za put + $1000 rezerve, ako se pokvari motor za popravku ili sljepanje nazad. Sve ukupno, trebalo je oko 9-10 hiljada unaprijed biti zastekano za polazak. OK! Sad znamo koliko nam treba. 


Naredno pitanje je bilo kad bi mogli imat te novce spremne za put? Slozili smo se da u naredne dvije godine ce mo imat dovoljno, ako svaki od nas odvoji kasicu “prasicu” samo za to i polako ovaja koliko moze. Sad smo znali i kada ce mo krenuti na Coast-to-Coast avanturu! 2015-ta!


  • Podržavam 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

Marsuta puta


Kada mi ostatak interneta postane dosadan, Google Maps je moje mjesto zabave. Jednostavno volim mape, te kad ih gledam, kao da sam tamo. I sto vise istrazim teritoriju na mapi, sve mi vise regija postaje poznata. Zbog svega toga, prirodno je bilo da razradim marsutu koja ce se uklopit u mjesec dana voznje. Medjutim trebalo je prvo razmotrit limite koje ljudski organizam moze da podnese u mojim 40-setim godinama. Od ukupno 30 dana puta, realno je staviti na stol 22-23 dana voznje. Ostatak je trebalo ostaviti za pauze, neplanirane zastoje, vremenske nepogode, viruse, gripu, ili Boze sacuvaj, pad s motora. Koliko se moze prevalit u danu, ili da to prenesem u sate voznje, koliko se sati dnevno moze vozit a da se covjek ne premori? Na Harley-iju, 6 sati je optimalno a 8 maximalno, imajuci u vidu da i naredni dan treba toliko preci. Ukoliko je to voznja po autoputu, onda, za 6 sati voznje moze se preci nekih 400 miles ili oko 600 km. Ukoliko je to dvosmijerna krivudava cesta, onda je to oko 250 miles ili oko 400-450 km maximum. To su na mapi tacke prenocista.


  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

Vremenski Uslovi i Vrijeme Polaska

 

Svi oni sto voze dvotockase, znaju da je motor vrlo osjetljiv na vremenske uslove voznje. Na ovo pitanje potrebno je obratiti posebnu paznju. Sjedinjene Americke Drzave su razapete preko cijelog kontinenta Sjeverne Amerike, te su vremensku uslovi razliciti od regije do regije. Medjutim, logicno je ako ides sjevernije - bit ce hladnije, a juznije - toplije. Posto smo mi planirali da vozimo u ljetnom periodu, potrebno je sagledat u kojim drzavama amerike je najudobnije voziti u periodu Jula ili Augusta a da temperatura bude izmedju 15-35 C. Najjednostavniji odgovor je bio, sve drzave uz granicu sa Canada-om, imaju takvu prosjecnu temperaturu tokom ljeta. Sada znam i po kojim drzavama da razvucem i tu marsutu.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

Sta Ponijet i Kako Se Spakovat

 

30% prenocista ce mo kampovat. Svi znaju da motor ima limitiran sjestaj. Kada su u pitanju daleka putovanja na motoru, intersantno je to da moto forumi kao i najveci moto magazini u USA ne ostavljaju puno prostora u svojim rubrikama na ovu temu, koju kamp opremu nabavit i kako se pripremiti za daleka putovanja. Nego da vidimo ko jos ima isti problem smjestajnog kapaciteta, A DA NE VOZI MOTOR? Imaju ga: planinari, alpinisti, backpacker-i, rock climberi. Oni na ledja mogu ponijet sve sto mogu i ja na motor, moraju biti kompaktni, i njihova roba mora biti lagana. Moja ne mora bit lagana, jer nije na ledjima, al’ mora bit kompaktna. Gdje su im prodavnice? Ahaa .. jedna od njih je REI. Da vidimo? Wow! Carstvo za motoriste kampere. Sve minijaturno, kvalitetno, otporno, ali i poskupo. Tu sam naso: sator, stolicu, krevet na rasklapanje, plinsku bocu, metalno posudje, spuzve za krevet, vrecu za spavanje, North Face duffel bag(gumenu torbu) otpornu na olujne vremenske uslove. Perfekcija! Sve kupljeno jos godinu dana prije puta.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

Pakovanje i Rezervacije za Put

 

Primaklo se! 2015-ta je stigla! Januar je i vrijeme puta je smjesteno na kalendar. Sef u firmi informisan. Saglasan je o vremenskom terminu godisnjeg odmora. Poslije ovoga nema vise trte-mrte, nego samo trte-trte. Ide se! Gotovo je! Proci ce mo kroz kamaru Nacionalnih parkova kao sto je: Jasper, provincija Alberta u Canada;  Banff, provincija Alberta u Canadi;  Glaciars u Montani, Yellowstone u Wyoming-u, Black Hills (4 presjednika uklesana). To su najveci, i tu moram napravit rezervacije. Za ostalo ne bih. Svaka razervacije je obaveza, a obaveza nije odmor. Guzva u smjestaju u ovim turistickim centrima je normala. Januar je i o tome treba razmisljati na vrijeme. Vrijeme je da se kasice prasice otvore. Pozivi na telefon! hajmo raja, pare na hastal! … Ups! Halo tamo? Ima li koga? Problem u telefonskim komunikacijama. Nije u tome sto telefoni ne rade, nego sto nema vise sugovornika s druge strane zice. Nema prasica kasica! Nije zar da mi prijatelji otkazuju? .. Izgleda da je tako! Spoznaja da idem sam izaziva blokadu u glavi! Šok!

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

Šok u porodici! Žena u Panici!

 

Idem sam! Treba nesto vrlo brzo smislit i smirit buhe panike sto se vrzmaju po mojoj i zeninoj glavi. “Kako ces sam? Znas li ti koliki je to put? Šta ako padnes s motora? Šta ako se razbolis? Znaš li ti da ti imaš sitnu djecu? To je 10,000 km. Halo veza! Cujes li ti mene? De se skontaj!” Ufff … Nemam odgovora, a moram nesto da prevalim preko usta. Umjesto odgovra sutim i kontam kako da se adaptiram na sve to? Investiro sam u: opremu, motor, kamere su kupljene, rezervacije napravljene, pare prikupljene, na poslu rezerviso dane .. sve je tu, i sad to odustajanje. Moram smislit nesto, jer ako to ja ne uradim, smislilt ce ona. Eto .. sad je dosla na ideju da hoce sad da me prati autom. Pa to ne ide nikako. Nije avantura, nije moto ride! Bit ce nesto ni nasta nalik. Djeca u autu svaki dan po 6 -8 sati voznje da me prate. Dodje mi pravo bez veze. Nesto treba da napravim. Da je nagovorim da me ne prati, i to brzo. Da je odvratim od toga. Ahaa imam ideju!

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

 Ženo! Ja uvijek vozim prema tebi! 

 

Zenin brat zivi u Saint Louis, Missouri. Ako skratim putovanje da idem samo do Saint Louis-a, zenu i djecu posaljem avionom do njih, ja cu de fakto da vozim prema njima. Nemam druge, moram skratiti put. Moze sto moze! Kupujem avionske karte, i onda joj iznosim ideju… “Cekaj da ti objasnim. Ti nisi brata vidjela vec duze vrijeme. Ja vas posaljem njemu i kroz 4-5 dana i ja tamo dodjem! Moze li tako?” Buhe panike se smiruju. Ne vrzmaju više po glavi. Izgleda da sam naso pravi prašak protiv tih buha. S vremena na vrijeme, po koja zasvrbi, ali ja je umirujem tako sto obecavam da cu joj se javljat na svakom stajanju. Imam 3 stajanja u toku voznje. Svakih 100 miles (160km) punim rezervar. Uz to pijem kafu, ili rucam, ili sam na soku. I svaki put te zeno textam. Kad zavrsim voznju, tad te i zovem”  I to se smiri do novog napada svrabeža panike. “Ok, nabavljam telefonsku aplikaciju da me pratis na njoj. Moze li to?” I onda opet smirim situaciju. Ti valovi smiraja i panike su bili sve frekventniji sa primicanjem dana polaska. To je normalno i nista se nije moglo uradit na tome, ali intenzitet panike se moro kontrolisat. Intenzitet panike je deal breaker. Ženo, ja uvijek vozim prema tebi! :)

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

Da ponovo idem, sta bi uradio drugacije!


Kada idete na 15+ dana put, a vozite svaki dan, najgore sto ce da vas pogodi je pakovanje i raspakivanje svaki dan. Sto vise toga imate, vise posla oko toga imate. Bez satora na tako dugo putovanje ja ne bih isao. U slucaju kvara negdje u divljini barem imate gdje zanocit. 1 litar vode i 2 konzerve je minimum uz to. Ako vec morate da pakujete vise stvari, male pregrade, plasticne kesice su odlicno rjesenje da se odvoji elektronika, cisti ves od prljavog, carape i ostalo mora bit u svojim pregradcima. U suprotnim, dnevno kopanje po svim stvarima ne gine. Sve spakovano mora biti skinuto s motora i stavljeno nazad u sto manje poteza. Ako to radite prvi put, pokusajte sve staviti i skinuti na motor nekoliko puta dok ste kuci, pa ce te uvidjeti gdje grijesite. Moj duffel bag je odlican da sve zastiti od kise. Dosta je prostoran i puno toga moze stati u njega. Pored toga, smjesten na zadnjem sjedistu odlicno sluzi kao mekani naslonjac, pogotovo ako smjestite sitnu odjecu od strane gdje su ledja. Nezgoda je da nema pretinaca i zbog toga vrlo brzo postaje dzungla za dnevno kopanje po njemu!


  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

Kada je uzbudjenje prestalo, a uzivanje pocelo! 

 

Prvog jutra ovladava samo uzbudjenje i strah od dalekog puta. Te veceri si umoran, ali jos uvijek uzbudjen. Drugo jutro ustajes odmoran i jos uvijek uzbudjen. Strah posustaje. Na kraju drugog dana, si ponovo umoran kao i predhodni dan, i jos nesto uzbudjen. Trece jutro si odmoran, manje uzbudjen ali vise nema straha. To vece si samo umoran. Uzbudnjenje je proslo, a strah je ostao stotinama kilometara iza tebe. Naredno jutro ustajes odmoran, relaksiran i spreman da uzivas ostatak putovanja. Od 4-vrtog jutra, ne postoji vise niti umor u nogama, neudobnost u cicu kompletno nestaje. Dupe je sada zavareno za cic, a motor je postao dio dijela. Hvatas ritam i dobijas spoznaju da mozes tako do kraja svijeta. Ostani u cicu motora isti broj sati svaki dan! Najbitnije je bilo uhvatiti ritam. Tijelo se navikne na istu dozu stresa i umora. Ritam postaje rutina, a spoznaja da je u ritmu snaga, daje ti sigurnost, komfor, i relaksaciju cak i na 11 hiljada kilometara voznje.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

Da nas je trojica islo, da li bi bilo bolje?

 

Tesko je reci? Za one koji nisu vozili hiljade kilometara dug put, voznja u grupi je sigurno prihvatljivija opcija i to je ono sto se uglavnom vidi po forumima. Medjutim, ako planirate velike turneje, budite spremni prvo da vozite taj put sami, a ako se k’o pridruzi, dobro i jeste. Opet da se vratim na ritam. Ako grupa moze da uhvati ritam voznje, onda je to sigurno izvodljivo, mozda i bolje. U suprotnom, svako sebi vozi. Onaj nije ranoranioc, onaj nije iso u WC, onaj je gladan, onom je prazan rezervuar, onaj je nesto zaboravio u hotelu. Hiljadu problema. Po ritmu se americki touring vozaci dijele na: “Iron Butt Association” i na “Flower Sniffers” Prvi su agresivni i postaju clanovi asocijacije ako predju: 1000 miles/day, odnosno 1680 km po danu. Drugi, stanu da pomirisu svaki cvjetic. Na Iron Butt Association forumu odgovori su bili: “Uglavnom vozimo sami, a na destinacijama smo skupa!” Bez ritma je nemoguce voziti daleke destinacije, vozio sam ili u grupi.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: San Francisco
  • Motocikl: Harley Softail Heritage

O kojim problemima sam razmisljo dok sam vozio?

2 problema

  1. Amerika je velika. Udaljnost izmedju benzinskih pumpi moze biti i do 150 km. Harley moze da predje 280 km. Nakon prvih 160 km (100 miles), i nakon 1:40 h voznje, prva benzinska je moja. Moj najveci strah je bio ostati bez goriva u pustinji Nevade ili North Dakote.
  2. Kakvo vrijeme treba da me prati u narednih 160 km

 

 

I na kraju koliko je sve to kostalo: $3000 + plus avio karta za zenu i djecu. Bez toga nije moglo proc.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • 8-bit, 1759 postova
  • Lokacija: Beočin
  • Motocikl: KTM690 Freeride 250R

Svaka čast na poduhvatu  :takoje:

Razmisli da sledeći putopis zabeležiš slikama i tekstom. Ovako, više od 2 sata videa, ne znam da li je neko odgledao sve.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 747 postova
  • Lokacija: Ugljevik; RS; BiH
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Ja gledam epizodu po epizodu sa pauzama.

Interesantan koncept sa kombinacijom tvoje naracije i video materijala. Drugačije nego varijanta teksta i slike.

Svaka ti čast!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Pobjednik motogp kladionice 4X, 5206 postova
  • Lokacija: Sokolac RS
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Sama pomisao da neko zivi u amerikama i jos vozi motor je dovljna da se pogleda.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja