Jump to content

Moto Zajednica

Sachs x road 2

Recommended Posts

  • U prolazu, 9 postova
  • Motocikl: Peda x road 2

Takođe gde i ja vozim ima rizle, rupa i svega ostalog što ne valja. Ali i ja isto ulazim polako i smireno u krivine, ne zelim da ga forsiram dzabe i da se molim Bogu dal cu izaci iz te krivine čitav. Pre svega gazeci sloj fabrickih guma je mali naspram velikih motora i samim tim nije nesto preterano stabilan u krivini. Do sada nisam imao prilike da ga teram po makadamu, jednostavno izbegavam tuda da idem. A sto se tice auspuha u buducnosti kada budem prodavao motor, videcu da li cu dati sc project, sve zavisi kako se dogovorim sa kupcem. A to 001 sam stavio zbog toga što sam 2001.rodjen,a pamet u glavu sam stavio cim sam ga uzeo. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 247 postova
  • Lokacija: У души - Дорћол! (Београд)
  • Motocikl: Honda CBF 600N & Fosti F51

Da li to znači da je ’’peda motorče’’ bez problema ili da nema svrhe deliti iskustva, imam utisak da ova tema sve više ’’kliza’’ na listi.

Dobih pitanje da li sam i koliko zadovoljan motociklom i da li ima problema? Realno, i ovde je na snazi tvrdnja ’’koliko para – toliko muzike’’. Prilikom kupovine nisam imao nerealnih očekivanja ali sam znao da je, za moje potrebe i raspoloživo slobodno vreme koje bi se koristilo za (uglavnom veoma često) podešavanja, popravke i zamene istrošenih delova, jedino rešenje nov motocikl. I to do 125 kubika. Da se trkne do pijace, obiđe okolina, ode u lov, ali i ukoliko se ukaže potreba naprave i duže ture.

I kao što sam to u prethodnim postovima naveo, početkom aprila 2017. kupih motor na sajmu kod Vlade iz Leskovca. Motor je stacioniran u blizini Babušnice ali ima beogradske tablice. Tu mi je zavičaj – Dorćol. Ne bi bilo problema da se tehnički ne mora raditi u vreme prohladnog marta u Babušnici (moje iskustvo sa TP Spasić je veoma pozitivno) a onda sa papirima u BGD po registracionu nalepnicu. Do ’’korone’’ je to kako-tako ferceralo, ali ove godine zabrana kretanja za ’’momke +65’’ je bila veliki za..b. Tek krajem maja otputovah na jug (za život dug) i najpre proverih da li je sve kako treba. Naravno, uvek ima nešto šta napravi iznenađenje. Za akumulator sam znao da je vreme da se menja pa je nov bio spreman i odmah postavljen. Malo štelovanja i... pali na ’’pola ključa’’. Hajde da proverimo svetla! Krk!!! desni zadnji migavac podlegao virusu i ne može da diše. Dogovor sa Vladom da deo pošalje brzom poštom ne uspeva jer ’’brzoj’’ pošti treba više od 4 dana za 40 kilometara! Iz Beograda (ljubazni momci iz MaxMomenta) stiže par novih migavaca-’’ledara’’ koji pasuju. Tehnički pregled po PS-u. Sve je na mestu i kako treba. Sa tim papirom brzo do Beograda jer je za dva dana isticao rok (zbog korone produžen 30 dana) da se može odraditi registracija bez zamene tablica. Naravno, taj posao po tradiciji završavam očas kod našeg Miloša GM moto.

Da u lošem može biti i nečeg dobrog shvatih tada jer je novi ’’početak’’ sada prvi jun pa će i vožnja narednih godina do TP biti majsko uživanje.

A kada već pominjem uživanje, red je bio da se osim asvaltom ponovo provozam putevima i puteljcima kojima se ređe ide. Naravno po planini. Plan je bio da se iz Ljuberađe (sa 450 metara n.v) ispenjem do vrha Talambas (1257 m n.v.) gde je spomenik vojnicima iz balkanskih ratova, a još ima tragova velikih borbi.

Kilometar-dva asvalta a onda..... makadam sa kripnijim i sitnijim kamenjem ali i povremeno utabani deo – kada se ispenje na preko 1000 metara.

IMG_0404.jpg.0dd642172e6c607c83927c5783b0158d.jpg

Ono u daljini su vrhovi oko Vlasinskog jezera.

IMG_0405.jpg.654ece3357205bdde75d8ef2bd145ea5.jpg

 

U jednom momentu na GPS (koji obično laže oko 35 metara) stajalo je 1301 m n.v. a pozicija (22 24’ 47.24’’ E  42  57’ 53.34’’ N). Realno ... 1260 metara.

IMG_0407.jpg.517bc5c36753ab70877d1c51b8e31e3b.jpg

 

Spomenik na Talambasu i pogled na jug.

IMG_0409.thumb.jpg.05c95faddd46057157fc8054920c4875.jpg

IMG_0410.thumb.jpg.b2422c31647d960f23bc18eace9bdd69.jpg

Još malo vožnje do Debele čuke i Kusog dela pa ipak nazad uz povremenu dilemu.. Da li istraživati kuda vode ’’bočni’’ putevi.

IMG_0411.jpg.92a273d2b937d811fa2fe386fa6db37a.jpg

Traktori drvara su ostavili dobre tragove pa je zbog ’’kolotraga’’ i blatnjavih jarugica poreko kojih vodi put (u lokalnom slengu takav oblik se naziva ’’brčkolj’’)potrebno dosta pažnje, veštine a bogami ponekad i snage da se prođe bez posledica. Sve to postaje sitni problem pošto priroda nesebično daruje lepotu i za oko a (u ovo ''koronarno'' vreme) obilje čistog vazduha koji obavezno (naravno, pozitivno) ''iznenadi'' pluća. O vodi sa izvora i iz kladenaca da ne govorim. Usput se nabere i majkina dušica - najbolji i najzdraviji narodni čaj. Što se tiče šume...Uz obilje prelepe bukove ima i crnogorične. Ova nizbrdica na fotki deluje simpatično ali je u stvarnosti baš, baš strmop...d. A miris četinara je svuda okolo.

IMG_0422.jpg.bbf98d57e69047daf770e5e6747c03a3.jpg

Lovačka čeka kod sela Berduj a u daljini Suva planina – Golemi vrh 1535 m n.v.

IMG_0433.jpg.7995b19ebc771499284af6f11860e286.jpg

Spuštanje po makadamu. U daljini vrh Golemi stol 1238 m n.v. Na motoru se lepo vide novi zadnji migavci

IMG_0437.jpg.5a107989f1d6d873cb400ccda5caa4ef.jpg

Malo hlada i odmor na 900 m n.v. uz pogled na Babušnicu i cilj puta (450 m niže) krovovi u centru fotke – Ljuberađa. Najpre na prvoklasni domaći sladoled kod Lake bombondžije a potom, na svojoj terasi, ladno pivo i skara

IMG_0448.jpg.c7448de8920295e9263c47f82e71fabe.jpg

Utisak posle vožnje: Nije ništa polomljeno, popustilo ili pravilo problem. Vozilo se uglavnom ’’prva-druga’’ brzina a originalne ’’najlonke’’ nisu popustile na makadamu. Doduše povremeno prošetaju na klizavijim deonicama ali se sve to da držati pod kontrolom. NGK svećice i dalje rade svoj posao kako treba, a redovno menjanje (kvalitetnog) ulja eliminiše brigu. Nisam uspeo otkriti koji ’’gel’’ akumulator bi mogao stati u ležište jer smatram da bi taj tip bio pravi izbor. Sada je na motoru ’’beli’’ LP sa oduškom i trenutno ne pravi probleme .... Kapina repna torba je odavno legla ’’ko gu.. na no..’’ Jes’ da je njena cena malo jača, ali iskreno, vredi sve pare. Najveća primedba je odvratno tvrdo sedište. Jagnječak sa sunđerom malo ublažava muke duge vožnje i taj problem se mora nekako rešiti. Čim nađem odgovarajuće parče memory-pene. (trapez visine 30 i stranica 12 i 26 cm). Primetio sam i mali problem kada dugo stoji na ’’ćopavoj’’. Na podu se pojavi masna fleka ispod osovine menjača. Što bi rekli u Lužničkom kraju: ’’Će ga rešimo!’’

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 63 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Peda Tek 250

Kupio sam pre nedelju dana pedu x rod 2, polovnu 2017god.

Svidela mi se odmah na prvi pogled i prvu vožnju, prešla 2000km, ima nekih estetskih mana ali ništa što je meni toliko bitno.

Pročitao sam ovde dosta korisnih stvari ali bi zamolio ako neko ima skenirano uputstvo ili neki link sa uputstvom za ovaj motor da se malo bolje upoznam sa detaljima oko njega pošto još hvatam detalje.

Može i neki savet na šta bih trebao da obratim pažnju i šta ne bi bilo loše da uradim preventivno pošto mi prodavac nije rekao baš mnogo i neznam kada je rađen zadnji servis (navodno pre nekoliko meseci menjano ulje ali mi nije baš izgledao sigurno i iskreno).

Hvala unapred.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 247 postova
  • Lokacija: У души - Дорћол! (Београд)
  • Motocikl: Honda CBF 600N & Fosti F51

Ne bih da mudrujem, ali nekao iz iskustva znam da prodavac (kao ''po difoltu'') uvek zaboravi!!?? ;) da kaže sve šta treba. Naravno, čast izuzecima. :sampion: Ja sam kupio novo motorče i uz njega dobio uputstvo koje je toliko ''univerzalno'' da ničemu ne može poslužiti. Bavio sam se mišlju da neka tehnička uputstva i procedure oko održavanja potražim od proizvođača u Fošanu (ovo je ustvari Fosti F 51) ali sam odustao jer nema previše razlike od baznog agregata iz porodice honda. A i kada, bar jednom, detaljnije središ neki dvotočkaš svi ostali idu mnogo lakše. Nešto slično kao u ''onim stvarima''. Svaki novi je posebno iskustvo ali osnova je ista.  Upravo da bih izbegao ''sitne'' probleme koji oduzimaju vreme baš onda kada se naoštriš za uživanje u vožnji kupio sam nov motorić. ''Veliku'' Hondu sam doterivao nekoliko sezona, stalno otkrivajući nove zaj.....je i po savetima ''dobro upućenih'' obilazio super stručnjake  sve dok nisam otišao kod jednog ozbiljnog profesionalca na Karaburmi i objasnio šta me muči. Konstatovali smo još nekoliko stvari i na moje veeeeliko zadovoljstvo adolescent od 16 godina radi ko singerica.  Kod Pede, Fostija ili X-roud-a (kako ko hoće da ga naziva) redovno kontrolišem ''šrafologiju'' - da nije popustila, svake godine menjam ulje (1 litar) i tu ne pravim razliku u motorima - ista marka ide u oba agregata. Nerviraju me gume- najlonke, posebno kada idem u lov malim seoskim putevima sa travom po sredini i makadamom.  I na asvaltu nemam previše poverenja u grip u krivinama. Sedište je odvratno tvrdo pa i savet Chronomaniac-ici (to zbog onog ''niska'') da računa na neko dodatno sunđerče ili ubacivanje memori pene u sic a to je bar tri četiri cm još. Iskustvo sa mojim X.roudom znači još jedan savet. Vašlja povremeno proveriti podešavanje odnosa gorivo-vazduh (onaš šrafić sa desne strane karburatora). Da se nađe optimum a o tome kako sprovesti taj postupak na internAtu ima puno saveta..   kako reaguje na dodavanje ili oduzimanje gasa... da li se guši kada se ''zavrne'' ručica da li se gasi na leru...   Onaj muter na sajli kod ručice gasa voli da olabavi pa se može dogoditi da pravi probleme na leru... Plastike su takve - kavre su pa povremeno treba proveriti zavrtnje a kod skidanja raditi malo pažljivije. Već sam pisao da mi je akumulator pravi problema pa je stavljen nov  a evo (kuc-kuc... da ne čuje zlo) već mesecima pali ''na pola ključa''. Od početka plovak u rezerv(o)aru pokazuje ono šta se njemu sviđa pa i ne obraćam mnogo pažnju na to - povremeno, bolje reči dosta retko, podignem poklopac i zavirim iako stvarno troši baš, baš malo. Po savetu majstora iz LE isključen je sat (časovnik) sa konstantnog napajanja pa kad god se motor startuje on počinje od 12.00. A i vreme se može videti na mobilu ili ručnom časovniku. Ja i dalje (uz sve primedbe) pa i estetske na kornet-auspuh(f) smatram da je ovo solidno motorče ''za po kući''. Zamalo da kažem ''Honda je to'' a i ne bih bio daleko od istine.  Ne treba očekivati previše. Čak je i brzina sasvim OK na jednom putnom pravcu od oko 300 metara sa svojih 92kg i 182cm stigao sam do 102 km/h na digitalnom displeju. I..da! Kada sam promenio svećicu (kinesku) sa originalo NGK osetilo se :lol2:

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post

Pozdrav ekipi i hvala na prijemu u grupu !

Kupio sam prosle godine PEDA ili FOSTI F51 125 ccm motocikl i presao oko 250km uradio prvi servis. Sve je OK osim sto motor kao da se gusi kada oduzimam gas pri samom leru tj kad saltam brzine nagore i nadole.Kao da guta "knedlu" ima ostri prelaz na ler tako da mi suvozac skoci na ledja kad saltam brzine.

   Citam ovde da moze biti regulacija vazduh /gorivo ,sarafcic sa desne strane karburatora pa cu probati.Molim ako neko vec zna gde se na internetu moze pronaci neki opis kako se to steluje i posalje mi link u odgovoru ovde,HVALA .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 63 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Peda Tek 250

Hvala puno "DorćolAC"  na kvalitetnom odgovoru.

Koje ulje koristiš ili preporučuješ i gde se nalazi ta žica za sat pošto i meni pravi problem, od vikenda do vikenda mi istroši akumulator?

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 247 postova
  • Lokacija: У души - Дорћол! (Београд)
  • Motocikl: Honda CBF 600N & Fosti F51

Kao što napisah u postu iz juna 2018. problem mi je rešio majstor u LE servisu. Skinuo prednju masku izvukao jednu buksnu i izolovao je.  Mene je nervirao i prekidač na ''ćopavoj'' pa je i to sređeno. Stvar je shvatanja, tačnije navike, pa volim da bude sve bar malo sličnije ''velikom'' motoru. Inače, čudan je osećaj kada posle dužeg vremena vožnje Honde zasednem na fostija...od položaja tela, tvrdoće sedišta preko duvuckanja vetra pri vožnji od 80 -tak km na sat.  Ma dobro je to motorče. Nameravam ovih dana do spomenika srpskim vojnicima na Tumbi (vrh uz granicu sa bugarskom) gde ove godine na sv. Prokopija ne bejaše održan tradicionalni vašar. >:( Sve zbog Korone. Ako bude vremena od Crvene jabuke do Kalne preko planine - kažu mi da mogu proći vozila....:ups: Da još jednom proverim kako se ''ponaša'' na lošem kolovozu. Na makadamu obavezno ''pleše'' a tada su ispomoć noge i vožnja po sistemu Don Kihot uz menanje brzina prva-druga... Kočenje motorom mi se nekako čini nedovoljno efikasno a zbog situacije nema šanse da se koristi zadnja kočnica nego samo prednja.... Pa....Svaki kilometar je novo iskustvo. Nekome će izgledati preterano, ali na tim putevima obavezno koristim punu opremu. I da odgovorim za ulje. Da ne bude reklama, kao što i napisah svako kvalitetno će veoma prijatu agregatu. Bilo da je Motul, Motoreks, Kastrol ili Bardal...  Neće da smeta! A i litar te tekućine koliko god da košta nije mnogo. :takoje:

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 63 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Peda Tek 250

Hvala, sutra ću probati da nađem tu žicu i da pretresem malo motor i onda obavezno vožnja po selima ispod malog Jastrebca dok ne završim prenos i registraciju pa onda pravac Niš i vožnje skoro svaki dan.

U toku sledeće nedelje ću obavezno otići do Leskovca i svratiti u servis da se malo raspitam o raznim stvarima i o njegovoj servisnoj istoriji ako je čuvaju pošto mu je istekla garancija u 4. mesecu.

Hvala još jednom

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 63 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Peda Tek 250

Pretresao moga Plavka, tako ga žena nazvala. Našao sam žicu koja napaja displej kad je ugašen motor i ista više nije u funkciji.

Provozao se po selima podno malog Jastrebca i imaš pravo DorćolAC  moraću da napravim dodatak za sedište, previše je tvrdo i neudobno za vožnju po lošijim putevima.

Oduševilo me kako ni malo ne posustaje ni uzbrdo ni na manjim obrtajima i ako imam 110kg. najmanje.

Sve u svemu za početak sam vrlo zadovoljan Fosti - Pedom.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 63 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Peda Tek 250

Za ovih mesec dana vozikanja Pedom X-Road 2 sam vrlo zadovoljan, spremam se da ga servisiram pa me zanima da li mislite da bi trebalo kad menjam ulje u motoru da zamenim i ulje u kočnicama pošto neznam i neverujem da ga je predhodni vlasnik menjao, inače kočnice su dobre a i boja ulja je ok ali šta ga znam?

Takođe me zanima da li ičemu služe ona dva prekidača iznad dugmeta za paljenje a pored ručice gasa, pošto ja nisam provalio čemu služe?

Evo par slika posle današnjeg povratka sa vožnje.

Unapred hvala na odgovorima.

 

IMG_20200915_135003.jpg

IMG_20200915_135008.jpg

IMG_20200915_135014.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 247 postova
  • Lokacija: У души - Дорћол! (Београд)
  • Motocikl: Honda CBF 600N & Fosti F51

Ako je ispravna tvrdnja da ''od viška glava ne boli'' mislim da i moj stav nije pogrešan. U ovakvim situacijama ja bih promenio ulje i tako znao kada je i šta uliveno. Što se tiče AT ulja... tu se može lako proveriti da li je ''povuklo vlagu'' ali i negde na bezbednoj deonici proveriti kako kočnice ferceraju. Posle vožnje po planini (obično uz dosta upotrebe kočnice) može se proveriti na nekom kvalitetnijem kolovozu da li je možda ''omekanila''. Sama promena traži malo više preciznosti a nije loše imati pomoćnika koji će da ''druka'' ručicu ili pedalu dok majstor odvrće i zavrće a ulje preko ''akvarijumskog'' crevca izlazi u teglu.  A prekidač je za KSZ (kikiriki-semenke-zaje....ja). I mene je zbunjivao jer nema efekta ali se jednog dana može lepo iskoristiti ''za nešto''??!!??? :zbunjen:

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 63 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Peda Tek 250

Hvala DorćolAC. Sledeće nedelje menjam ulje u motoru (zvao Leskovac da uzmem filter ulja oni mi rekli da ga nema na ovom našem motoru, bilo mi za nepoverovati ali mi olakšalo operaciju) a promeniću i u zadnjoj kočnici iz razloga što sam kupio neki tester za kočiono ulje i pokazuje mi puno vlage u ulju zadnje kočnice (inače nisam baš bio mnogo uveren u kvalitet kineske sprave pa sam je testirao na sve što mi palo na pamet i radi iznenađujuće dobro a i nije neka nauka pošto ima dva pipka i meri verovatno provodnost izmedju njih koja zavisi od gustine ulja i količine vode u samom ulju).

Što se tiče prekidača, imaš pravo, već razmišljam za šta bi mogli da posluže. 

Inače ću, poučen tvojim iskustvom, dok se istače ulje, povezati i izvući konektor za punjenje akumulatora bez skidanja sedišta i plastike (već kupio sve potrebno za ovu operaciju).

Kaži mi samo, ako nije tajna, od koliko amper-sati je tvoj akumulator pošto mi se čini da je ovaj moj slab, samo 4 amper-sati i brzo se isprazni ako ne upali motor iz prvih nekoliko puta. 

Hvala - Pozdrav iz Niša gde trenutno pada kiša, pa ovaj vikend preskačem vožnju - nažalost.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 63 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Peda Tek 250

Pošto se niko nejavlja evo da se javim ja.

Kao što sam rekao da ću uraditi , uradio jedan deo.

Zamenjeno ulje, očistio i podmazao lanac i izvukao ispod sedišta konektor za punjenje akumulatora.

Ulje u kočnicama neću menjati do proleća.

Jedina dobra stvar što se tiče promene klime i globalnog otopljavanja je ta da se motocikl može voziti dosta duže tokom godine.

Ja ne posustajem još uvek, dok ne udari u minus. Probao sam ga skoro i po blagoj kiši i odličan je, više je smetala meni nego njemu. 

Planiram da ostavim pun rezervoar pošto mislim da je to bolja varijanta od praznog rezorvoara.

Zanima me kakva su vaša iskustva i preporuke oko toga i da li treba sipati stabilizator goriva?

Takođe me zanima šta vi radite da spremite vašeg ljubimca za zimski san?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 327 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Trio Mustang 125cc
On 11/04/2017 at 10:14, Mikulanac je napisao:

Na izgled nije los ali sto rece Zorge preterase sa cenom. Mozda tebi lepo izgleda  ali taj izduv je tezi od pola motora. Moguce da je dobar izbor ali bas za pocetnika koji tek ulazi u svet bajkera, da nauci nesto osnovno. To ces izgustirati za dva meseca maksimum. O  kvalitetu kineskih motora je mnogo pisano tako da ne sumnjam da je taj nesto bolje napravljen. Sama vasa prepiska u temi govori da ni vi bas ne verujete u to sto ste kupili.  

 

Po mom misljenju i cena servisa je preterana. Za odvrtanje jednog srafa za ispustanje i sipanje novog ulja 20 eura??? Posao od 5 minuta za laika. Kakvo crno podesavanje smese, zategnutost lanca, provera svecica. 

Pozdrav, kako se gume ponasaju po hladnoci posto su naylon. Da li se oseca promena ako se vozi po hladnijem vremenu (5-10stepeni) ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 247 postova
  • Lokacija: У души - Дорћол! (Београд)
  • Motocikl: Honda CBF 600N & Fosti F51

Pozdrav motorašima koji vole fosti 51...odnosno... Pedu... ili kao X-road 2. Evo i ova pošast (Korona) polako slabi.... daće Bog da bude više vremena i prostora za uživanje. Uhvati me nekakva tuga kada pogledam cajger a tamo tek 2050 km ubeleženih. Ide ovaj moj mali crvendać i ne traži nogo. A i namenjen je prevashodno da se zadovolji želja za laganom vožnjom na jugu ove naše lepe Srbije.

Gledam na mapama jedan vrh koji je u radioamaterskoj aktivaciji SOTA označen kao YU/JS-035 iako je to ustvari vrh Tumba poznat iz ratova s početka prošlog veka. Da li poneti opremu i sa vrha malo ’’popričati’’ sa radioamaterima širom sveta ili.... Pošto je zbog korone mnogo toga skrajnuto odluka je da se to ostavi za neki drugi put U ’’komšiluku’’ sam već obišao spomenik poginulim vojnicima (takođe iz istih tratova) na Talambasu valjalo je ispeti se i do spomenika na Tumbi gde se svakog leta 21 jula održava vašar. Tada je gužva pa je nekako lepše ići s proleća :-)

Od ljuberađe do Svođa ondaK levo uz Vlasinu, pored Tegošnice do Sastava reka (gde put nastavlja ka Crnoj Travi i Vlasini) pa tu opet levo po iznenađujuće dobrom asvaltu. Prođe se Gradska i potom stiže do krivine gde kreće relativno uzan ali prekriven solidnim asvaltom put uzbrdo do Kalne (u pitanju je ona ’’južna’’ a ne staroplaninska, svojevremeno ’’radioaktivna’’ Kalna). Od (po svemu sudeći) zadružnog doma put dalje vodi uz brdo ali nema asvalta. Prva... i tek ponegde druga brzina iii stiže se na greben.

Raskrsnica sa 4 dileme... Desno grebenom sve do Biljinih bara pa dalje ka Rakiti. Napred lagano nizbrdo do raskrsnice kod kamenoloma uz reku Tegošnicu (desno ka Crvenoj jabuci, napred uzbrdo ka Rakov dolu a levo ka Jabukoviku i izlasku na put Svođe-Crna trava. Treća šansa je levo, lagano uzbrdo ka spomeniku

Prelepe livade, julsko ’’vašarište’’ su uživanje za sva čula. Spomenik je odmah tu sa desne strane.

 Na drugom kraju velike livade, kod borića, česma sa prelepom vodom.

 

Motorče u hladu, okrenuto za povratak. Ne treba žuriti. Valja uživati u svakom trenutku. A priroda ume da nagradi.

Možda će nekome ova pričica biti primerenija tematici putovanja, čak i ako se uzme u obzir da je od starta do spomenika samo 50 kilometara... Valja i malo ’’podići’’ rejting naslovu x-road 2 i pokazati da je to sasvim dobro motorče za uživanja u vožnju (samo da sedište nije onolikoooo tvrdo ;-) ) Valjalo se vratiti ’’drvarskim’’ putem do početka asvalta u Kalni. Sve uz kočnicu i u prvoj brzini nizbrdo. Sa leve strane ’’biblioteka’’ gde trojica lokalaca prelistavaju literaturu. Valjalo im se pridružiti iako je prisutan samo jedan ’’izdavač’ iz Zaječara. Naravno, nema čaša neko ’nako...domaćinski se nazdravlja. Povratak, ko povratak . Bez problema ali sa jednom teškom dilemom. Kriv mi je Vlada iz Leskovca koji sada nudi nešto šta mi se čini kao još bolja varijanta za moje želje. Onaj tek 250, ako ni zbog čega (snaga, rolbar, ’’dignuti’’ izduvi...) ono zbog pneumatika koji bi legli na ovakvim putićima k’o....(ima raznih izreka) ;-) A ovaj moj crvendać bar da pravi probleme pa da se čovek lakše odluči... Za sada se družimo baš lepo. Upravo obnovljena registracija, promenjeno ulje, podmazan lanac... Treba iskoristiti lepe dane koji su pred nama

 

IMG_0223.jpg

IMG_0227.jpg

IMG_0241.jpg

IMG_0239.jpg

Promenio član DorćolAC
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post

Pozdrav svima. Imam pedu od 2017. Od kad sam je kupio hteo sam da joj nabacim K&N filter. video sam da je promer karburatora 40mm ali me muce ona 2 creva sto idu iz bloka i iz glave motora. Verovatno iberlauf crevo i neki drugi odusak iz bloka. Da li je neko od vas montirao K&N i kako je resio problem sa ta dva creva. Cisto sumnjam da je dobro da ih ostavim samo da vise buduci da su bili prikljuceni na fabricko kuciste filtera. Unapred hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 28 postova
  • Lokacija: Leskovac
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 250
On 19. 5. 2022. at 19:39, DorćolAC je napisao:

Pozdrav motorašima koji vole fosti 51...odnosno... Pedu... ili kao X-road 2. Evo i ova pošast (Korona) polako slabi.... daće Bog da bude više vremena i prostora za uživanje. Uhvati me nekakva tuga kada pogledam cajger a tamo tek 2050 km ubeleženih. Ide ovaj moj mali crvendać i ne traži nogo. A i namenjen je prevashodno da se zadovolji želja za laganom vožnjom na jugu ove naše lepe Srbije.

Gledam na mapama jedan vrh koji je u radioamaterskoj aktivaciji SOTA označen kao YU/JS-035 iako je to ustvari vrh Tumba poznat iz ratova s početka prošlog veka. Da li poneti opremu i sa vrha malo ’’popričati’’ sa radioamaterima širom sveta ili.... Pošto je zbog korone mnogo toga skrajnuto odluka je da se to ostavi za neki drugi put U ’’komšiluku’’ sam već obišao spomenik poginulim vojnicima (takođe iz istih tratova) na Talambasu valjalo je ispeti se i do spomenika na Tumbi gde se svakog leta 21 jula održava vašar. Tada je gužva pa je nekako lepše ići s proleća :-)

Od ljuberađe do Svođa ondaK levo uz Vlasinu, pored Tegošnice do Sastava reka (gde put nastavlja ka Crnoj Travi i Vlasini) pa tu opet levo po iznenađujuće dobrom asvaltu. Prođe se Gradska i potom stiže do krivine gde kreće relativno uzan ali prekriven solidnim asvaltom put uzbrdo do Kalne (u pitanju je ona ’’južna’’ a ne staroplaninska, svojevremeno ’’radioaktivna’’ Kalna). Od (po svemu sudeći) zadružnog doma put dalje vodi uz brdo ali nema asvalta. Prva... i tek ponegde druga brzina iii stiže se na greben.

Raskrsnica sa 4 dileme... Desno grebenom sve do Biljinih bara pa dalje ka Rakiti. Napred lagano nizbrdo do raskrsnice kod kamenoloma uz reku Tegošnicu (desno ka Crvenoj jabuci, napred uzbrdo ka Rakov dolu a levo ka Jabukoviku i izlasku na put Svođe-Crna trava. Treća šansa je levo, lagano uzbrdo ka spomeniku

Prelepe livade, julsko ’’vašarište’’ su uživanje za sva čula. Spomenik je odmah tu sa desne strane.

 Na drugom kraju velike livade, kod borića, česma sa prelepom vodom.

 

Motorče u hladu, okrenuto za povratak. Ne treba žuriti. Valja uživati u svakom trenutku. A priroda ume da nagradi.

Možda će nekome ova pričica biti primerenija tematici putovanja, čak i ako se uzme u obzir da je od starta do spomenika samo 50 kilometara... Valja i malo ’’podići’’ rejting naslovu x-road 2 i pokazati da je to sasvim dobro motorče za uživanja u vožnju (samo da sedište nije onolikoooo tvrdo ;-) ) Valjalo se vratiti ’’drvarskim’’ putem do početka asvalta u Kalni. Sve uz kočnicu i u prvoj brzini nizbrdo. Sa leve strane ’’biblioteka’’ gde trojica lokalaca prelistavaju literaturu. Valjalo im se pridružiti iako je prisutan samo jedan ’’izdavač’ iz Zaječara. Naravno, nema čaša neko ’nako...domaćinski se nazdravlja. Povratak, ko povratak . Bez problema ali sa jednom teškom dilemom. Kriv mi je Vlada iz Leskovca koji sada nudi nešto šta mi se čini kao još bolja varijanta za moje želje. Onaj tek 250, ako ni zbog čega (snaga, rolbar, ’’dignuti’’ izduvi...) ono zbog pneumatika koji bi legli na ovakvim putićima k’o....(ima raznih izreka) ;-) A ovaj moj crvendać bar da pravi probleme pa da se čovek lakše odluči... Za sada se družimo baš lepo. Upravo obnovljena registracija, promenjeno ulje, podmazan lanac... Treba iskoristiti lepe dane koji su pred nama

 

IMG_0223.jpg

IMG_0227.jpg

IMG_0241.jpg

IMG_0239.jpg

Šta bi sa crvendaćem? :) evo ako ga prodaješ možda se i odlučim da kupim :D I ja se dvoumim izmedju njega i ovog što Vlada nudi sada od 250 kubika (ali to otom potom kad prodam ovog lavića koga sad vozim)

Pozdrav iz Leskovca 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2782 postova
On 27. 3. 2023. at 21:43, strujkan je napisao:

Pozdrav svima. Imam pedu od 2017. Od kad sam je kupio hteo sam da joj nabacim K&N filter. video sam da je promer karburatora 40mm ali me muce ona 2 creva sto idu iz bloka i iz glave motora. Verovatno iberlauf crevo i neki drugi odusak iz bloka. Da li je neko od vas montirao K&N i kako je resio problem sa ta dva creva. Cisto sumnjam da je dobro da ih ostavim samo da vise buduci da su bili prikljuceni na fabricko kuciste filtera. Unapred hvala

ako montiraš kn ili neki drugi visokoprotočni filter moraćeš da radiš karburator a ako nema karburatora onda drugu mapu u kompu.To ti ništa ne treba i nemam pojma šta ćeš dobiti osim malo povećane potrošnje i možda snage ali to je sve neznatno

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja