Oduvek mi je bila želja da obiđem lokaciju jedne od najvećih ili možda i najveću bitku u II sv.ratu. Sever Francuske,celom dužinom uz kanal Lamanš(La Manche),a opet prikazanu i opisanu u mnogim filmovima,igranim i dokumentarnim.   Normandija.     I početak kraja II sv.rata.  Veliko iskrcavanje na Dan D. 6.jun 1944 godine   Rusi su odbili napad sa istočne strane i krenuli ka Berlinu. Morao je da se otvori i zapadni front.         U nekom od prethodnih putovanja,imao sam priliku da obiđem i ardenske šume u istočnoj Belgiji. Tamo je u mestu BASTOGNE takođe bio jedan od prelomnih trenutaka II sv rata.   Ova bitka je možda nastavak putovanja ili istorijski gledano prethodnica bitke u arednskim šumama. (Battle of Bulge)   "Ceo grad BASTOGNE je turistički orijentisan.
Za one koji ne znaju: decembar 1944,nemačka vojska je krenula u kontraonfanzivu sa ciljem da odbije nadolazeću američu ofanzivu.
Grad koji je spajao 7 strateški bitnih puteva je BASTOGNE.
Amerčka 101 desantna brigada je zauzela sve lokacije oko grada i isti branila do kraja januara 1945.
Krajem januara 82 divizija im pomaže i oni razbijaju nemački obruči ulaze na nemačku teritoriju.
Ova bitka je samo deo BITKE U ARDENIMA,ali je ostala poznata po tome što je veoma mali broj vojnika branio grad čitava dva meseca,bez sredstava i po velikoj hladnoći.

U samom gradu i oko njega postoji veliki broj lokacija na kojima se pisala istorija.
Čokoladice i figurice,magnetići u obliku šlema i sve ostalo privlači gomilu turista da osete bar deo onoga što se tu zbivalo pre 70 godina.

Na katolički božić 1944 nemački general je ponudio predaju američkoj vojsci.
Odgovor je bio kratak: "NUTS!"
Što u bukvalnom prevodu znači: "Glupost - nema šanse - ili kako bi mi rekli- Teraj se u pm!
Shodno tome na glavnom trgu postoji i pub sa tim imenom."   Ovo sam napisao u jednoj temi,koja je bila deo putovanja kroz Nemačku,Luksemburg,Belgiju...u proleće 2014 god.     Polazak je 26.3. A planiran povratak 15.4.(najkasnije)   Ne idem nikako direktno tamo,već malo okolnim putem     Kranjska gora,Dolomiti,Lihenštajn,Cirih,Dižon,Andora,Bilbao,Bordo,Nant,Brest,Normandija,Belgija,Holandija,Hamburg....vozom do Beča...Beograd.   Ovako je napisano i zvuči na početku,putovanje donosi nove izazove i iskušenja,a samim tim i promene rute. Planirano je da na putu vidim neke drugare koji će biti u svom rodnom mestu ili će takođe preći put da bi smo se videli.   Cilj je Normandija ili cela dužina kanala LAMANŠ.   Kao i na svim putovanjima do sada moj verni pratilac        Slobodan sam da saslušam sve predloge i zanimljive stvari koje bi mogle da se vide uz put.          
    • Podržavam
    12