Jump to content


* * * * - 1 Glasovi

pecina,vodopad i dvorac a sve na Fruskoj Gori


 • Please log in to reply
21 odgovora u ovoj temi

#1 Gost_farbach_*

Gost_farbach_*
 • Guests
 • Član od: --

Napisao 07 April 2008 - 22:13 PM

Posted Image
Podmetac za vrecu sluzi za blejanje. Kada naidjem na lepo mesto, rasirim ga i blejim. Ovo mi je prva voznja ove godine. Pritisle su me obaveze pa nisam imao ne samo vremena, nego ni volje da se endurasim. Nisam imao neki cilj, nego pustim da me motor sam vozi. Obicno ciim izadjem iz Mitrovice prema FG, uhvatim prvi poljski put, pa gde me odvede. Svaki put negde vodi. Poljski put. Prirodu sumskih puteva sam bolno spoznao. Debeli sumski najcesce vodi negde, a tanki nigde zato sto seljak udje u sumu da nabere drva i vrati se. Na prvoj sumskoj voznji sam ne znajuci to pravilo zalutao, zalutao toliko da sam pomislo da ostavim motor i uzbrdo nastavim pesice u nadi da cu tako izbiti na partizanski put. Bez telefona, hrane i sa malo goriva lako sam mogao postati plen zle vestice, koja otako je pojela Ivicu i Maricu gladuje po mracnim fruskogorskim sumama. Uvek sam se pitao zasto ne pojede krov, kada je vec od cokolade. Izasao sam blizu brda Glavica pa sam resio da obidjem jednu od dve FG pecine.
  Grgurevacka pecina nalazi se u blizini sela Grgurevci. Veoma je mala, tj sastoji se od jedne male odaje koja se nastavlja u duboko vertikalno okno u koje se ne moze spustiti bez opreme. U bocnim kanalima brojni su stalagtiti i stalagmiti, istina malih dimenzija. Boje su zuto-crvene. Takodje, postoji i pecinski nakit u obliku korala. Talozenjem kalcijum-bikarbonata nastala su zrna, slicna zrnima grozdja, sto predstavlja retkost u ovom podneblju. Ako se od Letenke krene ka Rohalj bazama, samo dva kilometra dalje dolazi se do lovacke kuce sa leve strane puta. Ispred nje se odvaja makadamski put levo koji vodi nizbrdo za Grgurevce. Iza ogradene lovacke kuce, u pravcu zapada zaobljen je vrh, do koga su suma i siprag raskrceni. Taj vrh je samo 50 metara udaljen od lovacke kuce. Do njega se moze doci i kolima, ako se pored doma nastavi 70-80 metara asfaltom i kolskim, sumskim putem, skrene levo. Put u luku obilazi vrh i stize na prosirenje, gde je bio kamenolom. Sa leve strane je ulaz u pecinu na kome se sjaje dva nova katanca tako da ovaj put  nisam mogao da udjem. Prvi put otkao se smucam po FG naisao sam na lane. Dok sam upalio aparat pobeglo je u sumu. Ulaz u pecinu je odnedavno zakatancen pa od razgledanja nema nista.
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Posle pecine sam se setio Dumbovackog vodopada. Sa Partizanskog puta sam se posle PTT odmaralista zemljnim putem spustio do Beocinskog manastira, jednog od 17 fruskogorskih. Odatle sam produzio do Beocina i na ulasku u gradic naisao na dvorac. Citao sam ranije o njemu,ali nikako da naidje na red da ga obidjem. Neverovatno je da grad dozvoli da tako lep objekat propadne.

Posted Image

Dvorac je sagradila porodica Špicer po projektu Steindal Imrea 1890-92. Ede Špicer je bio jedan od vlasnika Beočinske fabrike cementa. Dekoracija objekta diktirana je namenom i veoma uglednim ekonomskim statusom porodice Špicer. Objekat predstavlja primer eklektičkog sklopa u kome su funkcija i dekoracija usklađeni na jedinstven način, prepoznatljiv za prelazak vekova i pokušaj da se usklade i pomire elementi predhodnih stilova sa nastupajućim stilovima. Na zgradi se uviđaju stilovi od romantike, gotike, renesanse i baroka pa sve do modernih strujanja jugendstil, art noveau i secesije. Enterijer je nastao nešto kasnije, a odiše u duhu varijante mađarske secesije kitnjastih oblika. Vrednost objekta ogleda se u retkosti i u vremenu nastanka, odražavanju stilskih promena i rane faze secesijske arhitekture koja je upravo u ovom periodu na prelazu i koja će u potonjim arhitektonskim delima ovog stila jasno formulisati estetska i stilska opredeljenja. Posebnu vrednost objekta daje enterijer centralnog hola. Njime dominira kamin od zelenih žolnai kaljeva, urađen po posebnim nacrtima. Zidovi hola su sa stilizovanim biljnim ornamentima i oslikani secesijskim dekorativnim programom. Zidovi su obloženi drvenom lamperijom kao i galerija na spratu sa balusterima urađenim u punom drvetu. Iako je zgrada projektovana u duhu izrazite eklektike, na njoj se uočavaju trifori i okulusi, terasa i prozori, renesansne arkade, ograda terase i barokne crte kupole. U arhitektonskom kulturnom nasleđu Vojvodine ova zgrada, predstavlja jedinstven primer eklektičke arhitekture posebne namene sa veoma vrednim dekorativnim programom ostvarenom u duhu secesije, naročito u enterijeru. Danas, objekat je napušten i već duže vreme bez namene. Donedavno u njemu bila smeštena gradska biblioteka, radio, dom za vojne invalide i restoran. Na dvorcu ne postoje ni vrata ni prozori, a i krov polako počinje da popušta. Verovatno zbog toga je i dobio naziv "Kuća Duhova". Iako ruiniran dvorac još uvek ima šta da pokaže slučajnom prolazniku. Dvorac je evidentirano kulturno dobro.

Legenda:

Zamak u Beočinu, jedan je od najlepših secesionističkih zamkova u ovom delu Evrope. Međutim, od prelepe fasade i unutrašnjosti sa mnogobrojnim vitražima odudaraju ukrasi na zamku. Zmajolike, žabolike i zmijolike glave kao da su ostale izvađene iz nekog ponoćnog vašara duhova, koji se s vremena na vreme odigrava oko zamka. Ime graditelja se nije dugo moglo saznati. Tek pre tridesetak godina, kada je započeto restaurisanje zamka, u ohlađenom pepelu gipsane peći, pronađen je pergament, na kom je bilo zapisano sledeće: „Po sjaju njegovih očiju bih rekao da dolazi sa Dalekog istoka. Zove se Nador. Otkad je stigao, nije progovorio ni jednu jedinu reč - samo ćuti i gnječi gips za fasadu i ukrase na zamku. Ono što me je zaprepastilo, to je da na svakoj ruci ima po sedam prstiju. Šake su mu toliko velike da prekrivaju hladom čitavu fontanu, kada ih ujutru diže uvis da se pomoli izlazećem suncu. Njegovom dolasku se izgleda raduju samo ptice. Verovatno misle da će u te velike šake stati puno više mrvica kada ih bude hranio." (Sledi jedan deo na pergamentu koji je nečitak) Nastavak: „Nador još ni jednom nije nahranio ptice. Još uvek samo gnječi gips, pravi ukrase na zamku i ćuti. Ti njegovi ukrasi su čudni." „Čini mi se da su gipsane glave tih životinja izašle iz glave nekog zlog čoveka koji u životu nikada nikoga nije voleo. Iz Nadorove izobličene mašte izlaze gipsane poruke mržnje i crnila. Krišom posmatram njegove ogromne ruke koje u tišini gnječe gips i moram da priznam da se malo divim tom sedmoprstom mračnjaku koji sa poslom prekida jedino kada se moli." (Ponovo sledi jedan nečitak deo na pergamentu) (I nastavak koji sledi je jedva moguće identifikovati, kao daje autor svoj zapis završio smrtno zaplašen) „Juče se dogodilo nešto užasno. Bio je poslednji dan Nadorovog rada. Negde oko podne završio je i lik istočnjačkog zmaja na gipsanoj peći. Pre no što je počeo da se pakuje, stao je pred fasadu da vidi svoje delo i za dovoljan je otvorio desnu šaku. Bila je puna mrvica hleba. Toga trenutka sam pomislio da sam se možda ogrešio o čudnog neimara. Prvo mu je u šaku sletela nežna bela golubica, ali Nador je nije nahranio, no je šaku stisnuo i grudvu krvavog perja hitnuo ka najvišem dimnjaku. Umorivši se od prevare i zla seo je na svoj divan u gornjoj sobi da se odmori pred put. U sumrak ga je stigla osveta. Dok je spavao, golubovi su ga sašm pokrili svojim izmetom, tako da su ga potpuno zalepili za divan. Pre noći se i sam pretvorio u golubiji izmet... Nisam samo prestrašen, no sam i tužan. Više se niko neće i izlazećem suncu ali neće biti ni bele golubice da leti ka svetlu".
Legenda je "malo",ali da je logicna ne bi bila legenda.
http://boskovic.foto...t/c1003145.html
Ovde ima jos slika i teksta o dvorcu. Vidim da je dodatno ruiniran u tom kratkom periodu.

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Nastavljam prema vodopadu. Prvo skretanje posle Beocina je za naselje Dumbovo. Ima puno raskrsnica pa nije lako naci put iz prve. Stizem do Dumbovacke reke, put ide uz i kroz potok i cesto ga preseca. Poslednji put sam bio u Novembru, primecujem da je bez lisca i rastinja lakse i preglednije. Staza se suzila, pa na nekim mestima nema ni pola metra.Par puta sam se lepo ispresecao. Ima dosta oborenih stabala i klizavo je sa puno lisca i rastresite zemlje.
Posted Image
Sve je teze. Zaglavio sam se u nekoj rupi i ne mogu da odglavim motor, vrti u prazno preko neke grane i nema sanse da ga pomerim. Izgledam zabrinuto na slici? S razlogom. Prava akcija tek sledi.
Posted Image
Toliko je strmo da motor jedva ide i to iskljucivo prvom na leru,  dodavanje gasa ga ukopava. Na svakih stotinak metara je oboreno stablo ili grana. Ne usudjujem se da preskacem iz zaleta jer je klizavo, a sa desne strane je gotovo okomita litica. Dole je na 20-30m potok, pa mi nije da eksperimentisem nego polako na zicer. Tako se puino vise umaram. Rezultat ,mokar sam toliko da je kaciga iznutra vlazna kao da sam je polio vodom. Kada smo kod vode, camel back sam isisao pa sam presusio.
Posted Image
Tu sam ugasio, ne mogu da dodjem do vazduha 10-ak min, posto sam se spustao dole do potoka. U prvi momenat mi se ucinilo da se jos neko penjao - spustao tuda jer je bilo dosta tragova odronjene zemlje. Bilo mi je cudno posto nigde nisam naisao na tragove kola-traktora-motora. Kada sam malo bolje zagledao ,vidim tragove papaka. Divlje svinje se spustaju dole na pojilo. Spustaju se pod rucnom, a kako izlaze Bog zna. Vode je malo pa vodopad nije u formi. Ovo je slika sa Novembarske setnje
Posted Image
 • 1

#2 srkixt660

srkixt660

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1060
 • Član od: 14 Sep 2007

Napisao 07 April 2008 - 22:20 PM

Svaka cast Marko  ;)


 • 0

#3 Gost_farbach_*

Gost_farbach_*
 • Guests
 • Član od: --

Napisao 07 April 2008 - 22:34 PM

v
 • 0

#4 majle

majle

  U prolazu

 • Members
 • Broj Postova: 5
 • Član od: 23 Mar 2008
 • LokacijaRijeka

Napisao 07 April 2008 - 22:45 PM

predobro...  ;)
 • 0

#5 daco

daco

  Zainteresovan

 • Members
 • PipPip
 • Broj Postova: 885
 • Član od: 09 Jan 2007
 • Lokacijabijeljina i prasnjavi drumovi

Napisao 07 April 2008 - 22:50 PM

tako se to radi,respekt
 • 0

#6 Nucleus

Nucleus

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1176
 • Član od: 22 Mar 2007
 • LokacijaIndjija

Napisao 07 April 2008 - 23:50 PM

Lepo, bas lepo.
 • 0

#7 yubilly

yubilly

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1149
 • Član od: 11 Jan 2008
 • LokacijaBijeljina-Ugljevik; RS; BiH
 • Motor:Honda CB500

Napisao 08 April 2008 - 00:14 AM

postujem
 • 0

#8 doda

doda

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1485
 • Član od: 03 Aug 2007
 • LokacijaMladenovac

Napisao 08 April 2008 - 05:46 AM

Prelepo,bas u ovakvim trenucima zazalim sto ne volim enduro motore...
Podmetac i blejanje,potpuno te razumem!
 • 0

#9 buca

buca

  Svrati ponekad

 • Members
 • Pip
 • Broj Postova: 169
 • Član od: 22 May 2007
 • LokacijaPancevo - Bliski Istok
 • Motor:Yamaha XVS 650 classic

Napisao 08 April 2008 - 08:34 AM

Pravi dozivljaj. Cestitke!! Ali i pravi skolski cas na temu "Kako obican dan postaje poseban"
  Iskreno,po malo ti zavidim.
 • 0

#10 Majstor_kvarisa

Majstor_kvarisa

  Navigator

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 2470
 • Član od: 11 Jul 2005
 • LokacijaSremska Mitrovica
 • Motor:Papričica :)

Napisao 08 April 2008 - 09:18 AM

  Pih lozis ljude... skinuo tu slike nekih francuskih dvoraca a slikao se u basti, kao gistro se umorio!! Sad shvatam zasto
nisi sredjivao zadnje dvoriste tolko godina... dobio si autenticnu dzunglu ;D
 • 0

#11 bokilic

bokilic

  :)

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • Broj Postova: 10041
 • Član od: 24 Nov 2007
 • LokacijaNova Pazova!
 • Motor:honda foresight 250,,bandit 400,bandit2x600 ili ti jedan od 1200 😃,,cekaj ima jos al nema mesta da ispisem :P

Napisao 08 April 2008 - 10:09 AM

lepa voznjica,,lepo si se provozao,.svaka cast ,,
 • 0

#12 Mikka

Mikka

  In Mud We Trust

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 2999
 • Član od: 11 Sep 2006
 • LokacijaBGD
 • Motor:950ADV

Napisao 08 April 2008 - 12:06 PM

Uhhh ! Lepooooo !  :)
 • 0

#13 Makedonac

Makedonac

  Svrati ponekad

 • Members
 • Pip
 • Broj Postova: 333
 • Član od: 03 Sep 2006
 • LokacijaVeles, Makedonija

Napisao 08 April 2008 - 12:56 PM

Bravo
 • 0

#14 Ninja66

Ninja66

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 3346
 • Član od: 15 Dec 2006
 • LokacijaSr.Mitrovica
 • Motor:VFR 800 Vtec , TTR 600 / SM

Napisao 08 April 2008 - 13:27 PM

Vrh bratee,respect,loodiloo !!

 • 0

#15 Abdullah100k

Abdullah100k

  IRON WILL

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1816
 • Član od: 20 Feb 2008
 • LokacijaBeograd
 • Motor:Voleo bih da imam motor

Napisao 08 April 2008 - 14:33 PM

Sjajno, zaista!!! Sve pohvale!

Aarrrgghhhh mene treba slobodan daaaan!!1  ;)
 • 0

#16 Sailor

Sailor

  Zainteresovan

 • Members
 • PipPip
 • Broj Postova: 920
 • Član od: 16 Mar 2007
 • LokacijaMačvanska Mitrovica

Napisao 08 April 2008 - 20:21 PM

mada sam pomenuto mesto posetio pod drugim okolnostima i sve to vec video,zadovoljstvo mi je procitati kako si ti to doziveo...SJAJNO ;)!
 • 0

#17 aca-pn

aca-pn

  Enduraš

 • Members
 • PipPipPipPip
 • Broj Postova: 7521
 • Član od: 01 May 2006
 • LokacijaParacin
 • Motor:DRZ400S

Napisao 08 April 2008 - 21:58 PM

Stvarno odlicna voznja. I ja sam imao par puta situaciju da se zaglavim negde pa ne mogu ni napred ni nazad, vrlo zajeban osecaj, tacno znam kako ti je bilo :)

O dvorcu sam i ranije citao, sad prvi put vidim slike iznutra, stari dvorci me fasciniraju. Prosto ne mogu da verujem da je tako ostavljen da propada, a iznutra mi ne deluje toliko propao.
 • 0

#18 Ćili

Ćili

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1809
 • Član od: 22 Aug 2006
 • LokacijaBeograd - Mirijevo
 • Motor:Kawasaki ZZR600

Napisao 09 April 2008 - 18:30 PM

Farbach=Kralj!
 • 0

#19 motoras

motoras

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 2046
 • Član od: 21 Nov 2006
 • Lokacijaturija
 • Motor:Kawasaki Z750

Napisao 09 April 2008 - 18:31 PM

odlicna avantura nisam ni znao da to postoji
 • 0

#20 svakak

svakak

  Zainteresovan

 • Members
 • PipPip
 • Broj Postova: 539
 • Član od: 25 May 2007
 • LokacijaStaro Petrovo Selo, Hrvatska

Napisao 09 April 2008 - 19:12 PM

Genijalno, samo meni se čini da ovdje fali kraj. I kako si se na kraju dovukao do kuće? Ili si završio kao desert fruškogorskim veprovima :D
 • 0
0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova