Jump to content

Moto Zajednica

Nolan N90 iz prve ruke

Recommended Posts

  • Јахач змајева, 1537 postova

Evo ekipa ovako...

Prije nekoliko dana, draga i ja spontano zaglavišmo u Louisu i kupišmo (zamalo Schuberth C3 ali uska tj. stišću dragu obrazi) Nolan N90.
Prvo sam bio malo skeptičan zbog oprečnih mišljenja vezano za kacigu ali ipak, dogovorih se sa šefom da ona proba dan kacigu, ako joj ne bude valjala da je vratimo. On se složi, mi kacigu, kući pa na motor...

U momentu kupovine dodam odmah na cijenu kacige 25€ za pinlock jer kao što većina zna, kaciga bez pinlock-a je kao pornić bez zvuka...   :lol: 


Za nekih 20 kilometara što smo se provozali taj dan reče mi mlada da joj duva kroz kacigu malo... 
Pih reko mora da je to to što sam ponegdje pročitao kako je bučna, nema druge. Jbg vratićemo je... 
Sjedem danas posle posla na motor da vidim gdje to duva i gas, ako skontam da ne valja idem sa njom nazad...

Odem jedno 20-ak kilometara daleko i u raznim režimima vožnje primjećujem istu stvar... Meni je u stvari u njoj hladno... posebno po ustima i nosu... ne kontam. Pozatvaram ventilacije i gas nazad i pred sam dolazak kući shvatim šta ova kaciga nema a da moj EXO510 ima... zavjesicu/zaštitu od vjetra... Aaaaaaah... kako smo to mogli da zaboravimo?! 

Zavrnem desnu ručicu do cijelih zakonom dozvoljenih 50 na sat  :lol:  i nastavim putešestvije prema Louisu... :D  :D  :D 


- Dobar dan, dajte mi ono za ono da probam, čini mi se da bi to napravilo razliku. 
- Momenat, samo da donesem.

Dođe momak, donese, kupim, stavim na kacigu i u povratku kući doživim totalno drugu dimenziju iste kacige koju sam nosio već skoro 50 kilometara na glavi danas.  :moto3:  :moto3:  :moto3: 

1. Nivo buke smanjen
2. Količina vjetra oko brade/usta smanjena za realnih 70%

Za cijenu od 170€ sa pinlock i wind-protector kada se odbije porez  smatram da se dobije jedna ozbiljna kaciga koja može bez problema da se koristi u svim uslovima.


Evo slika sa/bez zavjesice:
 

20170307_183323.jpg 20170307_183450.jpg






I za kraj sudar glavonja!  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: 


20170306_202018.jpghow to capture screen

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1266 postova
  • Lokacija: Staze i planine
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Dobra kaciga, ja je imam 2 sezone,jedina mana je vizir i pin lock koji se grebu kao ludi, mislim normalno je da se izgrebu malo, ali ja imam osecaj da je bas osetljivo. Inace u pravu si za mrezicu ispod brade, nije kompletna kaciga bez mrezice..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6812 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Ja sam godinama vozio bez mrezice jer sam imao muke da navucem i svucem kacigu. Neki dan rekoh, ajde da je montiram ponovo i probam. Druga kaciga.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 240 postova
  • Lokacija: Banja Luka, BiH
  • Motocikl: BMW 1600 GTL, Vespa PX 200

Bojim se da je teska za zenu. Zbog tezine ja sam zeni uzeo x-lite 1003. Istina mi pravimo velike ture, za krace voznje vjerovatno ta tezina nije problem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Јахач змајева, 1537 postova

I kartka usporedba dvije kacige?

Iskreno da ti kažem ne bih uopšte da ih poredim...

Te dvije kacige dolaze iz 6 godina razvoja razmaka, plus činjenica da je jedna flip-up a druga full face je totalno protiv bilo kakve komparacije.

 

Da ne bi bilo ono porediš babe i žabe, preskočio bih jer bi se to na kraju svelo, zbog nemogućnosti postavljanja tačnog kriterijuma, na moj lični utisak o nekim stvarima... 

 

 

Mogu samo reći da sam lično sa obe kacige zadovoljan a neko spomenu da bi dragoj mogla biti teška... to ćemo da vidimo... Ako bude, eto je u oglasima, a njoj ćemo na nataknemo neš' drugo na ćup! :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1534 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

Ja je imam od 2013 godine,prešla na mojoj tintari 60 000 km.Po meni, tiha i udobna kaciga.Unutrašnje naočare su super,nisu ni presvetle ni pretamne.Svidja mi se što je mehanizam za njih sa strane,a ne na vrhu kao kod nekih kaciga i dosta je lako rukovanje kad treba na brzinu spustiti ili podići.Moja je m veličina, ima 1660 gr ali se ne oseća toliko težina.Imam Uvex Carbon od 990 gr i ova Nolanka mi je mnogo prijatnija za nošenje.Ventilacija je ODLIČNA, pogotovo gornji lufteri, baš se oseti kada su otvoreni.Antifog dobro radi mada je moj već za zamenu,isto kao i vizir.Pun je riseva i ogrebotina.Ima brzu kopču, nije double D i čitao sam neki test davno da je mehanizam 100% pouzdan, tu je bila čak i ispred Schuberta C3.

 

E sad, ono što nije baš za pohvalu.

Prilično je plitka kaciga,valjalo bi da je malo dublja...mislim da bi onda bila još tiša.Mada ja sam zadovoljan, nije bučna.

Kvalitet laka,bar na ovim mojim primercima nije neki naročit,ljuspa se pomalo, naročito u delu kod brade.U zadnje vreme ponekad se dešava da se sunčane naočare teže spuštaju, samo ponekad.Provalio sam da je to u zavisnosti kako je ostavim u koferu, dal na stranu ili normalno.Zrela je za jedan fini servis i kontrolu.

Unutrašnjost se još uvek dobro drži, nema nikakvih oštećenja ni falinki.

 

Treba obratiti pažnju na zategnutost ona 2 šrafa što drže mehanizam za otvaranje i zatvaranje kacige.Moji su se bili poodvrtali pa sam nosio u Motoring da rasklope i zategnu sve.

Tada sam platio 2 kom, čini mi se oko 400-420 eura.I to je verzija classic, sa mrežicom ispod brade,antifog vizirom itd...mislim da je bila dobra kupovina, zadovoljan sam.

 

DSCN0175.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6487 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Po pravilu bi kaciga trebala da se zameni na 5-7 godina, ili posle udarca. Planirao sam ove godine, ali nisam siguran, plus je moja kaciga još uvek besprekorna, nema potrebe da se doteže kaiš što je pokazatelj da se unutrašnji uložak uopšte nije ulegao, a sama kopča radi kao i prvog dana, dok je Đuntinicina kao nova. Kaciga jeste nominalno teška po gramaži ali je perfektno izbalansirana i nema tendencije klecanja glave što sam uočio kod mnogih probanjem svih kaciga pri izboru. I meni se odvio centralni šraf flipa, zatego i nikad više, zamenio sam vizir i tad je u Motoringu izvršen besplatan pregled, podmazivanje,...na neki način servis. Problem je bio u anti fog viziru koji traži da se dobro podesi i napne na dva šrafa sa strane da se ne bi pomerao i grebao na spoju, međutim i sa novim se to dešava iako je modifikovan u odnosu na prvu seriju. 

 

Pošto te kacige nema više u proizvodnji, tražio sam adekvatnu pre svega po ergonomiji a i izgledu, sviđa mi se jednostavan dizajn u klot boji, postije nasledni modeli:

 

N91:

 

http://www.motoring.rs/sr/kacige/flip-up/nolan-n91-special-n-com-011.html

 

i GREX G9.1:

 

http://www.motoring.rs/sr/kacige/flip-up/grex-g9-1-kinetic-4.html

 

Cene su niže nego što su bile a kacige unapređene pa je Grex sada  i ispred od starog modela N90. Ne sećam se sad svih razlika i unapređenja, ali je poboljšana ventilacija, smanjena šumnost, prošireno vidno polje što je bila donekle mana na N90, a vizir ima sad opciju trkaćeg položaja, može da ostane  blago otvoren tek toliko da ima protok a da ne duva što mi je baš nedostajalo na N90 kad je šuntavo vreme ili kad dođe do početnog magljenja dok se ne zagreje unutrašnjost. Koliko vidim i cene su vrlo pristupačne, čak niže nego kad sam ja ili Milanezi kupovao, puna garancija, servis i snabdevenost rezervnim delovima u Beogradu, veliki izbor kalupa prema obliku glave, a na kacigama nema ni jednog kineskog dela, do poslednjeg šrafa se sve izrađuje u Nolanu, ljudi su maksimalno verzirani i umeju da izaberu i preporuče optimalan izbor što je jako bitno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja