Jump to content

Moto Zajednica

Pogled sa visina Transfagarašan i Transalpina

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 636 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Uvod:

 

Pošto su mi putopisi omiljeni deo ovog našeg foruma i ideja za ovo putovanje se rodila baš ovde, odlučih i ja da sročim koje slovo. I ako je ova destinacija više puta opisivana pogled kroz svačiji vizir je drugačiji, pa možda bude nekome interesantno. U svakom slučaju meni će biti zadovoljstvo da opet prođem ovaj put zajedno sa vama. 

 

Elem kao i sve u zivotu i ovo sam odradio u nevreme. Između ideje koja se javila prošle zime i realizacije koja je je bila u avgustu postao sam ponosni otac po prvi put. To mi je promenilo dosta stvari. Kredit i slobodno vreme sam iskoristio na jednodnevne vožnje i odlazak na Bajk-rok misiju tako da mi je još par dana pride za vožnju bila nemoguća misija. Čim sam obelodanio tu svoju ideju bivam optužen po hitnom postupku. Tužilac moja žena, članovi porote moja i njena uža i šira familija. U momentu kada su svi dokazi i činjenice bili protiv mene vadim džokera iz rukava. Stari dobri srpski inat. Ako smo u nećemu prvi u svetu onada je baš u tome i vrlo često znamo da ga pretvorimo u našu korist. Dakle idem pa makar puklo. Dobijam oslobađajuću presudu i čak pleh pice za put :). U maniru dobrog muža i još boljeg oca a najviše zato što sam to istinski osećao obećavam da ću se vratiti što pre. Plan je 2,5 dana na putu. Za okolinu društveno prihvatljivo, za mene izvodljivo.

 

Paralelno sam tražio i saputnike u krugu ljudi sa kojima delim kilometre. Nije ih mnogo ali su mi mnogo dragi. Iz objektivnih razloga nisu mogli da mi prave društvo. Najkonkretniji je bio kolega Ivan sa foruma. Nekada smo delili školsku klupu, a danas istu strast prema motorima. Njegova želja pošto živi u Beču je da se vozimo barem 6-7 dana po Rumuniji. Meni je ovaj put fleksibilnost ravna 0 zbog gore navedenih stvari tako da se nismo uklopili. Biće još dana za megdana.

 

Dakle idem sam krajem avgusta kada imam slobodne dane. Pratim prognozu i kao što je celo leto bilo kišno tako su se i u ovom periodu spojile sve munje nebeske. Plan mi je bio da idem radnim danima kako bih izbegao gužvu. Prvi tračak nade se javlja u četvrtak kada najavljuju postepeni prestnak padavina. Više nema odlaganja. Zovem Jankovića rezervišem smeštaj i žurka može da počne :jee1:.

 

 

Prvi dan - 25.08

 

 Mislio sam da Marfi spava ili da je na godišnjem odmoru. Veče pred put legao sam po običaju kasno i moja čerkica koja inače mirno i dugo spava počinje da vrišti u 5 ujutru. Tehnički nokaut u prvoj rundi. Vraćam se u krevt posle pola sata ali san i ja smo se odavno razišli. On je otišao na neko mirnije mesto, a ja ostao da tumaram po krevetu. Ustajem oko 7 i pijem kafu na terasi. Vidno ne ispavan, ali su adrenalin i putna groznica učinili da mi snage i raspoloženja ne manjka. Pakujem se i krećem oko 8.

 

Nisam ni krenuo posle kilometar vozim paralalno sa tramvajem koji ide sredinom ulice(pozdrav za one mozgove koji su renovirali ulici V.Stepe i usrali sve što je moglo) i lik koji lagano ide trotoarom okrenut leđima prema nama, odjednom kreće u šprint i pretrčava ulicu kako bi dotrčao do stanice. Mimoišli smo se na pola koraka a ja sa vidno poremećenim balansom jedva uspevam da zadržim motor. Bacam pogled u retrovizor on pretrnuo i nije ni ušao u tramvaj. Mislim se da li da se vratim da popričamo, ali vidim da je naučio lekciju barem na kratko vreme.

 

Prvi deo puta sam izabrao preko Pančeva i Kovina za Belu Crkvu (druga opcija je bila preko Smedereva). Put prilično dosadan, sa na momente lepom prirodom ali fino guta kilometre. Bez problema stižem do Kaluđerova i pravim pauzu pred granicu u jednoj prodavnici. Uzimam još neke sitnice i usput menjam pare. Kurs isti kao u Rumuniji i menjam 75evra. Dolazim na granicu i bez većih problema prelazim. 

 

U Rumuniji sam do sada bio 3 puta u navijačkim karavanima a sada je misija potpuno drugačija

 

Posle granice od izvora dva putića. Skrećem levo i hvatam put 57 sa Oraviti. Odmah je dugačak pravac i reših malo da testiram Rumunski vetar. Kada sam fino zavrnuo zglob desne ruke proleće mi nešto iz providnog džepa tank torbe. Rekoh izlete mi mapa. Pogledam bolje mapa je tu ali nema telefona koji mi služi i za komunikaciju i za navigaciju i za fotografije. Kočim pravim polukružno i vraćam se po njega pomiren sa činjenicom da mu nema spasa. Stajem a on okrenut displejem na put. Podižem ga i za divno čudo neme nikakva oštećenje. Blage ogrebotine u ćošku i izgrebana folija. Pronalazim bateriju i poklopac sve radi. Znam da sam bio miljenik lude sreće ali moram da pohvalim Samsung Note 4 koji i sad koristim. Pakujem se i nastavljam dalje sa vidnim olakšanjem.

 

Ulazim u Oravitu malo mestašce interesantno po tome što se celom dužinom prolazi kroz jednosmeran put. Posle se odvajam na put 57B i ulazim u Nacionalni park Beusnita. Put prelep pun krivina i kontantno se vozi kroz šumu i useke okolnih brda. Evo i slika jezera sa ovog dela puta

post-28126-0-24364700-1487339878.jpg

Nakon izlaska iz predivne prirode počinje ravnica i brzo ulazim u mesto Božovići oko 13h. Stajem na pumpu na dolivanje goriva (ne primaju kartice) i jednu veću pauzu. Probam i ženinu picu, nije to što mislite i nakon nekih 45 min nastavljam dalje. Počinje kiša ali sva sreća nije jeko i nije dugo trajala. NAkon mesta Iablanita skrećem desno i izlazim na put E70. Moderna široka magistrala sa dosta gustim saobraćajem. Nakon nekih 30km nailazim na prvo skretanje za banju Herkulan i nastavljam po usputstvima kolega pravo i isključujem se na drugom skretanju nakon nekih par km. Izlazim na put 67D koji prolazi pored banje i ide dolinom reke Černe. Priroda fantastična put jako loš. Mnogo ulegnuća, zakrpa ali se prođe nekako. Sreća traje nekih 25-30km. Odvajam se desno za Tragu Jiu i počinje jači uspon a sa njim magla i kiša. Uslovi očajni vozim kao po jajima. Nema vozila da neko iskoristim kao safty car. Tu deonicu od neki 40km sam vozio jače od sat vremena.  Na izlasku iz nacionalnog parka prestaje kiša a ja pravim pauzu da se osušim i ugrejem i skinem odelo.

post-28126-0-95088100-1487341590.jpg

post-28126-0-55025100-1487341629.jpg

 

NAkon nekih 20 min nastavljam i posle nekih pola sata stižem u Targu Jiu. veći grad i raspitujem se kod lokalnog stanovništva za dalju putanju. Navigaciju sam imao ali je koristim samo kad moram. Nakon par kružnih tokova prolazim centar i stajem na pumpu. Pauza malo klope i soka i teraj dalje. NAstavljam putem 67 ka Ramnicu Valcea i prolazim raskrsnicu za Transalpinu mesto gde ću sutra opet doći samo iz kontra smera. Put je klasična magistrala samo ima dosta naseljenih mesta. Stižem u Ramnicu Valcea i produžavam ka Curtea de Agres. Put je blagi užas ali polako počinjem da serće kolege i približavam se ciljnom mestu. Oko 19h sa prvim znacima sumraka stižem u mesto i nalazim smeštaj Janković. Vrlo komforno i udobno, jedini je problem što je parking koji je napomenut jedno otvoreno dvorište pored tako da bi valjalo obezbediti motor, pogotovo što je tu mrkli mrak. ja nisam poneo ništa pa sam bio malo uznemiren ali me je devojka na recepciji ubedila da nema razloga za brigu. Tuširanje i šetnja i na kraju koje pivo za miran san. Cana smeštaja 12evra za jednu osobu, a 6evra kada je više ljudi. Više nego korektno. Nalepnice govore da je ovo mesto stecište srpskih bajkera negde daleko.

post-28126-0-34867700-1487342228.jpg

post-28126-0-93139600-1487342259.jpg

post-28126-0-63323000-1487342292.jpg

post-28126-0-85039200-1487342193.jpg

 

Prvi dan pređenih 530km za nekih 11 sati vožnje.

 

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 636 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Izvinjavam se prvi put pisem pa su fotke malo pobacane. U nastavku cu to ispraviti i bice vise fotografija sa lepim pejzazima.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1131 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000

Lepo,lepo na bajk rok misiji smo se i upoznali,cak mislim da sam ti i ja pricao o Rumuniji :takoje:,cekamo nastavak ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 641 postova
  • Lokacija: Mataruska Banja-Klina Metohija
  • Motocikl: MZ ETZ150,Suzuki Bandit 650N

Izvinjavam se prvi put pisem pa su fotke malo pobacane. U nastavku cu to ispraviti i bice vise fotografija sa lepim pejzazima.

Bravo majstore :jee1:  :jee1:  :jee1:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 1016 postova
  • Lokacija: Beograd, Rakovica, Skojevsko naselje
  • Motocikl: Yamaha Majesty 250

Evo i ja se upisujem, planiramo isti put ovo prolece :-)

 

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 636 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Hvala svima na podršci, znači mi pred nastavak ;) .

 

 

@ sadan

 

Pozdrav za brata i hvala za mnoge lepe kilometre.

 

@ piki

 

Tvoje informacije su mi bile od posebnog značaja, pošto vozimo isti motor. Znam i da ste vi opet išli i da je Makikt pisala o tome. Pozdrav za ekipu iz Srema.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 636 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Drugi dan 26.08:

 

 

Budim se u unapred planirano vreme, nešto pre 7 ujutru. Prvo što radim idem do motora i hvala Bogu tu je. Ogromna vlaga u vazduhu i po vozilima mi govori da je u toku noći bilo verovatno svega nekoliko stepeni. Odlazim do prodavnice po sok i neke sitnice za klopu i vraćam se u sobu na doručak. Nešto posle 8h sedam na motor i krećem. Vreme koje spominjem u putopisu je u skladu sa našom zonom. Po Rumunskom je +1h. Na izlasku iz mesta stajem na pumpu da se natankujem (preporuka za sve koji krenu ovim putem, jer je sledeća pumpa posle nekih 100km). Sve je spremno i planinarenje može da počne.

 

Izlazim na put 7C ili dobro poznati Transfagarašan. Prvih 15 km put je veoma blag uspon sa dosta pravaca. Naravno da ne bude sve idealno pobrinuli su se Rumunski putari koji su poskidali površinski sloj asfalta na više mesta, bez bilo kakvog plana i obeležavanja. Po danu i lepom vremenu nije problem, ali po kiši može biti malo nezgodno. Ko planira ovuda u skorije vreme nije na odmet da malo obrati pažnju. Pošto sam poranio vlaga se zadržavala u krivinama i delovima puta koji su pokriveni hladom okolnih šuma i stena. Vozim malo opreznije. Asfalt je stariji ali u dobrom stanju.

 

Polako se i priroda menja i počinje uživancija.

 

post-28126-0-17444400-1487586745.jpg

 

post-28126-0-63617400-1487586788.jpg

 

post-28126-0-99824800-1487586821.jpg

 

Polako stižem i do jezera Vidraru. Dosta je turista i svi uživaju u pogledu.

 

post-28126-0-55665500-1487587038.jpg

 

post-28126-0-91311900-1487587103.jpg

 

post-28126-0-10405700-1487587150.jpg

 

Posle pauze nastavljam ka prevoju. Vozi se tik uz obalu jezera, kroz šumu i put prepun krivina. Vreme kakvo se samo poželeti može, a put se osušio. Uživam u svakom kilometru i prirodi koja me okružuje. Kao što sam tada zanemeo od lepote, isto ću uraditi i sada. Neka slike govore, je nemam reči.

 

post-28126-0-31385200-1487587383.jpg

 

post-28126-0-90875500-1487587425.jpg

 

post-28126-0-13789100-1487587468.jpg

 

post-28126-0-65663400-1487587525.jpg

 

post-28126-0-74777000-1487587565.jpg

 

post-28126-0-85101700-1487587626.jpg

 

post-28126-0-13706300-1487587677.jpg

 

post-28126-0-05150700-1487587751.jpg

 

post-28126-0-93504500-1487587790.jpg

 

Nakon spleta krivina i serpentina dolazim na vrh bez većih problema i bez gužve. Prolazim tunel i izbijam na plato gde su parking i tezge. Prolazim i stajem na prvoj krivini na početku spuštanja. Severna strana i čuvene serpentine.

 

post-28126-0-41074700-1487588038.jpg

 

Još kao mali želeo sam da uđem u televizor, fotografiju, sliku... Konaćno sam uspeo u 36-oj godini. Ušao sam u jednu od mnogih fotografija koje su postavljale kolege. Gledao sam i divio se, a sad gledam svojim očima. Ta činjenica i ova visina mi daju čudan osećaj moći. Sedim na steni i posmatram automobile i motore koji vijugaju serpentinama. Toliko su sitni da me podsećaju na igračke iz detinjstva. Malo po malo pa mi krene kažiprst leve ruke da ih poguram.

U isto vreme se osećam i tako sitno gledajući ova prostranstva. Shvatam koliko smo mali i prolazni i koliko god se trudili da budemo vladari prirode mi to nismo i nikada nećemo biti. Hvala Bogu pa je tako. Uživam u svakoj sekundi, a one se polako gomilaju. Nakon nekih 45 min rešavam da krenem. Put me zove moram poći. Još koja fotka i gas.

 

post-28126-0-77580100-1487588779.jpg

Moja malenkost

 

post-28126-0-89023200-1487588847.jpg

Moja lepša polovina

 

Krećem da se spuštam serpentinama. Površinski sloj puta je blago izrezbaren, ipak vozi se bez problema. Pošto sam poranio sada već srećem gomilu motora iz svih krajeva Evrope. Ima i dosta biciklista koji polako, sa grimasama na licu, idu ka svom cilju. Sportsko srce i čelična volja za svaku pohvalu. Polako se spuštam na niže visine i dolazim u mesto Kartisoara. Odatle jedno 10km taze presvučenog asfalta kroz ravnicu. Odoh u trocifrene brojke na cajgeru.

 

Brzo stižem na raskrsnicu i skrećem levo na put E68. U početku široka magistrala kojom se fino ide, a ispred grada Sibiu-a počinje A1 auto-put. Na nekih 30km od Sebeša autoput se zbog još ne završene deonice preusmerava na lokalni put. Kako sam se isključio odmah kružni tok. Desno se ide za Sebeš, a to je i palnirani pravac. Ipak bode mi oči tabla koja je 3x veća od ostalih - Transalpina pravo :stabre: . Stajem na pumpu da se natankujem i raspitujem se. Svi mi kažu da je to pravi smer i da mogu bez problema da idem. Razmišljam taman ću malo da preprečim, a i da zaobiđem grad Sebeš (gradovi nisu tema ove vožnje). Pomislih kako sam pametan, a ustvari sam :tras2: . Krećem putem 106G ili E ni sada nisam siguran. U svakom slučaju sve što ima broj 106 obići u širokom luku. Put u početku solidan, a onda počinje zona sumraka. Sužava se drastično, počinju krivine i konstantna penjanja i spuštanja pod neverovatnim uglovima i nagibima. Asfalt katastrofa, a nigde žive duše. Kritikovao sam renoviranje ulice V.Stepe, ali ko je radio ovaj put bio je ozbiljno pijan ili naduvan. Nisam neki neimar ali ovo mogu 100% da potpišem. Vozim i sve se nadam da ću iza svake krivine videti magistralu. Razmišljam ako mi stane motor ovde moraću prvo da zovem Gorsku službu spašavanja, pa tek onda AMSS. Već 45 min vozim, prešao jedva 25km. Konačno u sred šume uvideh parkiran kombi Transporter T2. Omiljeno prevozno sredstvo terorista sa sredine 80-ih godina. Ispred 6 Rumuna nešto bleji. Pitam za put, a vidim da ne znaju reč engleskog. Prilaze mi njih trojica. Sve zajedno nemaju dovoljno zuba za jednu donju vilicu, a face one neoštećene obrazovanjem. Dok prilaze više gledaju motor nego mene. Zamišljam scenu kako sedim pored puta bez motora, opreme, para i sa proširenim rektumom. Već kad su bili na korak ubacujem u prvu i krećem lagano. Sve ovo je bilo verovatno plod moje fikcije i trenutno lošeg psihofizičkog stanja. Ipak cilj puta je uživanje tako da rizicima nema mesta. Produžavam i nakon par km ulazim u selo. Pitam i kažu još 3km pa levo. Kakvo olakšanje. Izlazim iz ove vukojebine(bez želje da uvredim lokalno stanovništvo) i eto me na pravom putu 67C. Preko preče, naokolo bliže.

 

Trebalo mi je jedno dobrih 15 min vožnje da povratim energiju i konačno počinjem opet da uživam. Priroda  prelepa, put odličan sa dosta brzih krivina. Nakon pola sata počinjem već da trnem, a i da gladnim i nailazim na idealno mesto za pauzu. Stižem do jezera Oasa. Mnoštvo turista, prodavaca, tezgi... Kupujem suvenire(magnete za frižider) i klopam.

 

post-28126-0-58753000-1487590663.jpg

 

post-28126-0-17049600-1487590723.jpg

 

post-28126-0-77368300-1487590762.jpg

 

Nakon pauze nastavljam dalje. I nakon nekog vremena nailazim na početak samog prevoja Transalpina. Pre same raskrsnice ima jedno kilometar makadama, ali se uz malo više opreza prođe. Posle toga asfalt potpuno nov. Mnoštvo motora vijuga ovim krivinama. Zaista lep prizor. Jedina mana što je skinut asfalt na nekih desetak mesta i to u prosečnoj dužini od svega par metara. Premalo da pravi brige, ali dovoljno da kvari ritam. U spletu krivina lagano stižem na prvi vrh. Parkiram motor i iste sekunde ulazim u stanje za koje su majstorima meditacije potrebne godine rada. Gledam i uživam. Odmaram pluča od gradskog smoga i kafanskog dima, a oči od monitora, televizora, telefona i raznih drugih sr.nja. Prizor koji ostavlja bez daha

 

post-28126-0-23905500-1487591432.jpg

 

post-28126-0-47613900-1487591490.jpg

 

post-28126-0-79563200-1487591536.jpg

 

post-28126-0-43516400-1487591571.jpg

 

Sve što je lepo ima kraj pa i ovo. Sedam na motor i krećem ka drugom vrhu, a njemu se približava ozbiljan sivi oblak sa željom da ga proguta. Počinjem trku sa prirodom i naravno gubim. Ulećem u gustu maglu, koja srećom nije praćena kišom, ali jeste ozbiljnim padom temperature. Prolazim mesto Ranka i počinje spuštanje. Stižem par vozila i njih koristim kao zaštitu u magli. Nakon nekih 20 min i silaskom u niže predele magla prestaje. Prvo što sam video je kolona od jedno 30 Porsche vozila. Lep prizor naročiti za pumpadžije. Nisam ljubomoran i sujetan, ali trenutno ne bih dao svoja 2 točka za njihova 4, pored toga što moj motor vredi kao jedna njihova felna. Polako se spuštam. I dalje mnoštvo krivina i lepe prirode. Put odličan. Nisam brojao ali sam danas prešao minimum 1 000 krivina. Kukove sam toliko razmrdao da bih mogao komotno da igram trbušni ples sa lepoticama sa Orijenta. Polako ulazim u mesto Novaci. Tu je i kraj Transalpine.  

 

Izlatzim opet na put 67 kojim sa juče prošao i idem za Targu Jiu. Adrenalin polako popušta i menja ga umor. Stajem u grad na tankovanje goriva i pauzu. Ujedno i poslednja fotka iz Rumunije.

 

post-28126-0-19666000-1487592108.jpg

 

Jedem čokoladice i ispijam Red Bull. Nisam dobio krila (lažu trgovci), ali sam dovoljno povratio snagu za nastavak puta. Još nekih 115 km do Kladova. Krećem oko 17:45, prolazim centar i izlazim na put za Turnu Severin. Dosadna magistrala sa puno nasljenih mesta. Nakon par kilometara obilazi me lokalni Šumahera. Ponosni vlasnik Dacie Logan tera muški. Hvatam njegov ritam i za manje od sat vremena stižem u Turnu Severin. Veći grad ujedno i groblje raznih idustrijskih giganata iz komunističkog perioda. Pozdravljam se sa svojim vodičem i palim navigaciju po prvi put. Između grada i industrijske zone izlazim na put E70 i stižem na HE Đerdap. Na granici par vozila, reših da sačekam. To je zahvaljujući ažurnosti Rumunskih carinika i policije trajalo skoro pola sata. Prolazim i psujem ih, a kod nas još gora situacija. Menjam taktiku. Obilazim kolonu i za tili čas sam u Srbiji. Uvek lep osećaj vratiti se, bez obzira gde bio i koliko ostao. Stajem da telefoniram najbližima i da se najavim u smeštaju. Oko 19:30 sa prvim minutima mraka ulazim u Kladovo i nalazim prenoćište. Idealno za motor (ogromno, ravno i betonirano dvorište). Sobe čiste i konforne. Nameštaj sa kraja prošlog veka ali služi svrsi. Cena za jednu osobu 800din, a za više ljudi 500din.

 

Tuširanje i šetnja. Iznenadilo me je što je mesto dosta sređeno u prethodnih par godina i dosta živo. Šetam pored Dunava. Mnoštvo klinaca cirka i ćaska, a oni sposobniji i srećniji razmenjuju nežnosti na klupicama. Odlazim u pešačku zonu i jedva nalazim mesto u kafiću. Ispijam 2 Zaječarca, cepam pljesku i odlazim na spavanje.

 

Današnji dan nešto preko 500 km i 11,5 sati na putu.

 

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 636 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Treći dan 27.08:

 

Ustajem oko 7:30. Jutarnja gimnastika, pakovanje i gas. Pozdravljam se sa ljubaznim i prijatnim domaćinima i napuštam Kladovo. Za danas je planirana, odnosno rezervisana deonica kroz Đerdapsku klisuru. Dunav koji predstavlja arteriju Evrope i prolazi kroz mnoge zemlje, rešio je da baš ovde ostavi pečat, odnosno najlepše predele u celom svom toku. Prolazim Hidroelektranu i ulazim u klisuru

 

post-28126-0-32828300-1487682934.jpg

 

Put kakav se samo poželeti može. Priroda prelepa, puno pravaca i brzih krivina, dosta novog asfalta, postavljene zaštitne mreže za odrone... Namerno sam rekao rezervisan, jer sam imao utisak da me je neko pomešao sa nekim diplomatom i zatvorio put samo za mene. Što bi mladi rekli privatna žurka :) . Do Milanovca sam obišao svega par automobila, a isto toliko video iz kontra smera. Policije nema. Prvi sam da kritikujem, ali ovog puta moram da pohvalim putare nadležne za ovu deonicu. Ritam mi samo kvari prelepa priroda i stajanje da se opali koja fotka.

 

Pogled na Rumuniju

 

post-28126-0-23387600-1487683368.jpg

 

Mesto gde je Dunav najuži

 

post-28126-0-19759200-1487683433.jpg

 

post-28126-0-76856000-1487683495.jpg

 

Dosta brzo dolazim u Milanovac i završavam prvi deo klisure. Tankujem gorivo i odlazim do hotela. Meni posebno drago mesto jer sam tu provodio pripreme u toku moje  fudbalske karijere, koja je naglo perkinuta povredom i razvijanjem emocija prema kafani. Grandiozno hotelijersko zdanje iz nekih srećnijih vremena, ali i dalje odoleva tranziciji i naletu gramzivih tajkuna. Trenutno su tu radnici koji su došli na sportske igre. Odlazim na terasu koja se ekspresno puni vidno mamurnim gostima (verovatno od previše sporta). Bio sam im zanimljiv pa su počeli da me rešetaju sa pitanjima. Prijalo mi je da posle kraće apstinencije proćaskam malo. Uglavnom ih je interesovao naš bajkerski život. Njima tako stran, a nama tako drag. Posle ispijene limunade i čašice razgovora nastvaljam dalje.

 

Pogled sa terase

 

post-28126-0-37734000-1487684000.jpg

 

Napuštam Milanovac i nastavljam u istom ritmu i ambijentu

 

post-28126-0-32396000-1487684085.jpg

 

post-28126-0-33024300-1487684137.jpg

 

Posle nekih 45 min stižem i do Golubačke tvrđave. Radovi na njenoj restauraciji su u toku. Konačno se neko setio da je otrgne od zaborava i nemara i iskoristi turistički potencijal ovog kraja. Pravi se i pristanište za rečne kruzere.

 

post-28126-0-27774800-1487684590.jpg

 

post-28126-0-69829600-1487684618.jpg

 

Nastavljam dalje

 

post-28126-0-27002000-1487684683.jpg

 

post-28126-0-91776600-1487684737.jpg

 

Mesto gde je Dunav najširi

 

post-28126-0-13601800-1487684814.jpg

 

Prolazim Golubac i stižem u Veliko Gradište. Odlazim do pekare pa na Srebrno jezero. Kao i za mnoge ovo je bilo jedino more za moju porodicu u vreme krize 90-ih. Tu sam provodio dečačka i prva momačka letovanja. Nije bilo slano ali je bilo lepo. Od tada se dosta izgradilo. Puno restorana, kafića, apartmana, akva park... Svega ima, ali ljudi nema. Granice su se otvorile, a mi smo naprasno postali Gospodari prstenova (onih Grčkih).

 

post-28126-0-68865900-1487685087.jpg

 

Ipak sve to neumanjuje lepotu jezera

 

post-28126-0-66262000-1487685213.jpg

 

Sedam pored vode. Klopa i bleja. Uživam u poslednjoj pauzi na putu. Nakon nešto jače od pola sata počinjem da kuvam u opremi i krećem nazad. Ujedno i poslednja fotka sa ovog putovanja.

 

post-28126-0-86373600-1487685348.jpg

 

Idem ka Požarevcu, pa hvatam kratku deonicu autoputa. Negde oko 13h, tačno po redu vožnje parkiram motor i stižem ozarenog lica na porodični ručak :sampion: .

 

Šta reći na kraju. Toliko sam se lepo proveo da sam i pred kraj sezone, sa kolegom Gumijem, otišao opet do Rumunije na kratak izlet do Temišvara. Rumunija pruža mnogo, nije daleko, a sve to za pare koje su i pored svih problema većini nas dostupne.

 

Hvala svima koji su potrošili vreme i pročitali putopis :care: .

 

Vidimo se uskoro na drumu ;) .

 

U nastavku ću dati neke informacije o putu za kolege koji planiraju odlazak.

 

 

 

 

 

 

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Hvala tebi što si podelio svoje iskustvo sa nama :) Planiram da se ove godine i ja "zapljunem" na TA i TF ali nije isključeno da, kao i u tvom slučaju, na kraju bude "solo" varijanta, tako da nemoj štedeti korisne informacije bez obzira što je već mnogo toga napisano o Rumuniji.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 636 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Informacije i zapažanja:

 

Priroda  - već opisana, jednom rečju prelepa.

 

Putevi - uglavnom dobri i odlični. Ipak imao sam na ovoj deonici i nekih 100km jako lošeg puta, čak i za naše kriterijume (za 35 sam kriv jer sam skrenuo sa rute).

 

Gorivo - u tom momentu cena u dinar ista kao kod nas. U proseku oko 1,10 evra za litar (95 oktana). Kvalitet čini mi se za nijansu bolji nego kod nas.

 

Smeštaj - preporučujem smeštaje koje sam koristio najviše zbog cena i lokacija. Noćenja sam platio 12e (RU) i 800 din(SRB). Kada ide više ljudi cene su još niže.

 

Pansion Janković kontakt tel 0727 002-329 i 0348 442-336

Dragan Kaldovo 063 / 8105 - 594

 

Vozačka kultura - mnogo bolja nego kod nas. Nikakve rizične situacije (makaze, uletanja, izletanja, nagla kočenja) nisam imao. Jedina rizična na kilometar od kuće. Masa ljudi se čak i sklanjala da bih mogao odmah da prođem.

 

Stanovništvo - slabo poznavanje engleskog jezika ali ljudi jako ljubazni i spremni da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.

 

Policija - video sam ih na svega 2-3 mesta i nisu napadni kao naši. Uz vožnju u nekim granicama normale nema nikakvih problema.

 

Prtljag - nosio sam tank torbu i ranac.

 

TA ili TF - ja bih stavio znak jednakosti. TA bolja za vožnju, TF lepši. Ko može neka obiđe oba. Preporuka da se ide u letnjem periodu. Sve ostalo je rizik zbog vremena.

 

Finansije - zamenio sam 75 evra čak sam od tih para u povratku kupio 10 nazad i ostalo mi još par evra kusura. U Srbiji potrošio 3.500 dinara. Sve ukupno nekih 90evra. Gorivo, hrana, smeštaj, piće, suveniri...Jeo sam po prodavnicama i Fast-food-ovima, pio po kafićima i pumpama. Motor mi je trošio tačno 4l u proseku.

 

Ako nekome treba još neka informacija neka piše.

 

Vidimo se na drumu ;).

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podržavam 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 641 postova
  • Lokacija: Mataruska Banja-Klina Metohija
  • Motocikl: MZ ETZ150,Suzuki Bandit 650N

Bogomi lepo tebi ide ovo pisanje,sad samo da tako nastavis i u toku leta prikupis materijal za jos koji putopis.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja