Jump to content

Moto Zajednica

SICILIJA 2016

Recommended Posts

  • MOTO ADVENTURE PRIJEDOR, 89 postova
  • Lokacija: PRIJEDOR
  • Motocikl: MOTO ADVENTURE PRIJEDOR

SICILIJA 2016

-KROTONE, TAORMINA, VULKAN ETNA, PALERMO, POMPEI-VEZUV, RIM-

 

        Evo sad već po tradiciji da se i mi oglasimo jednim putopisom u ovim hladnim danima.  

Ovaj put smo odlučili da to uradimo na malo drugaciji način. Nećemo praviti nikakav opširan uvod ni detaljno opisivati tok putovanja jer smo toliko toga lijepog vidjeli, obišli i doživjeli pa neka slike pričaju svoju priču i tu bi riječi bile suvišne. Iz tog razloga ćemo u putopis staviti dosta fotografija pa neka svako ovo putovanje doživi na svoj način.

Hocu samo da napomenem kako smo tokom putovanja imali jako puno komičnih situacija i da ću se osvrnuti na pojedine od njih. To će u jednu ruku biti i korisno za ostale koji namjeravaju iću u ove krajeve, jer će poučeni našim iskustvom znati šta mogu raditi, a šta moraju zaobići ukoliko je moguće. :)

         Kao i svaki put osmislili smo destinaciju i uradili majice za putovanje sa našim logom koji koristimo svaki put. Jednobrazne majice za ovakve prilike su se pokazale kao dosta koristan detalj jer vas svi doživljavaju s poštovanjem, vide odakle dolazite, koj su vam ciljevi i onda su svi dosta susretljiviji i jednostavno imaju neku vrstu potrebe da vam pomognu. 

 

p6lgnB.jpg

 

 

Na majicama smo stavili prvobitno planiranu rutu, međjutim, kasnije smo to u jednom dijelu puta malo izmijenili pa je na kraju put izgledao ovako. (Razlog izmjene rute ćemo u tekstu objasniti).

 

 

zDwIdF.jpg

 

 

Ne mogu, a da ne pomenem i dobre drugare koji nas svaki put prije odlaska na put počaste da u nihovo ime, negdje na lijepom mjestu, popijemo kafu, ručamo i sjetimo se njih da i oni bar tako budu dio ovog druženja.

Iz tog razloga koristimo ovu priliku da im se zahvalimo.

 

Jh1Arl.jpg

 

 

Stari dobri Laja koji nas nikad ne zaboravlja,

 

tKyeQ4.jpg

 

Branči,

 

kyyFoz.jpg

 

Šmuci  i ostali....

 

Nakon završetka svih priprema končno došao datum da krenemo, ekipa standardna Mlađo, Dario, Nemanja i ja krećemo iz Prijedora, a sa Peđom se trebamo naći u Dubrovniku prije ukrcavanja na trajekt.

 

08Tgkw.jpg

 

FXB4nI.jpg

 

Pravimo jednu pauzu u Trebinju.

 

OaTKQb.jpg

 

Peđa je imao veće kašnjenje zbog kiše  i u jednom momentu je izgledalo da uopšte neće stići ali na kraju sve ispada kako treba i u zadnjem momentu se ukrcavamo.Sicilijo stižemo. : )

 

JCto1e.jpg

 

Druženje na trajektu.

 

GG7JdE.jpg

 

Ranoranioc : )

 

 

Ujutru stižemo u Bari, zbog kiše koja je neprekidno padala nastavljamo dalje pa nismo uspjeli obići grad. Na trajektu smo obukli kišna odijela i odlučili voziti dok ne izadjemo iz lošeg vremena. To uspijevamo nakon 150km tu  pravimo pauzu za doručak i prvo zajedičko fotografisanje u Italiji. : )

 

KVoJq6.jpg

 

6mR1NK.jpg

 

tHkmJd.jpg

 

ZQueg9.jpg

 

ijeOZQ.jpg

 

QWMSYD.jpg

 

Odavde vozimo za Crotone (Krotone).

 

ia0doy.jpg

 

Nismo išli auto-putem nego uz more, predjeli, plaže i sve ostalo ostavljaju vas bez riječi.

 

2Mg08c.jpg

 

GSS0cm.jpg

 

zLdkFq.jpg

 

 

 

J0Bw30.jpg

 

 

 

Stižemo u Crotone.

Turistički gradić izuzetno dobro sređen ali nedovoljno posjećen. U narednih nekoliko dana smo o tome dosta komentarisali,  zbog čega je to tako ? Gradovi su stvarno uređeni, pješčane plaže perfektne i pružaju se koliko vam pogled dobaci, a oni idu u Hrvatsku, Španiju i slične destinacije. Kasnije smo možda i otkrili razlog toga. Već pri prvom zadržavanju može se primijetiti jako puno migranata (ne ovih današnjih), onih koji godinama unazad pristižu i ostaju tu, a mještane polako  potiskuju prema unutrašnjosti (Rimu, Veneciji...). Onda smo u kontekstu pomenutog našli i jedan članak na internetu koji govori o tome kako se italijanski sistem  već duži niz godina bezuspješno bori da zadrže stanovništvo pružajući im razne pogodnosti. Zato imaju jeftinije cijene namirnica, određene podsticaje u poljoprivredi pa do toga da se auto-putevi ne plaćaju i sl....

 

 

HucM68.png

 

 

 

zuqNIu.jpg

 

Ovo je jedna slastičarna gdje smo odmarali uz odlične kolače.

 

 

f48g95.jpg

 

 

3KvhoI.jpg

 

Kao i svaki put kad negdje putujemo, nastojimo probati hranu koja potiče iz tih krajeva, tako smo u Krotoneu probali jedan izuzetno dobar kolač, a zove se „Rum baba“. Naizgled jednostavan ali je dosta komplikovan za pripremanje, služi se hladan, kremast je i sočan, a prije nego ga posluže po njemu preliju čašu čistog ruma. (Treba obratiti pažnju na ovo jer poslije dva, tri kolača nema vožnje. : )

 

W7uODc.jpg

 

Poslije kolača idemo  na obližnju plažu koju smo primijetili pri dolasku.

 

TAWbjm.jpg

 

Jr67cC.jpg

 

8M01iD.jpg

 

 

PCUpCQ.jpg

 

 

Z2FWJz.jpg

 

 

74GziV.jpg

 

Sve plaže su pješčane i duge po nekoliko kilometara, na njima nismo zatekli puno kupača bez obzira sto je vrijeme odlično, a voda pretopla.

 

ghczbr.jpg

 

 

Nedaleko od Krotonea (10-tak km) nalazi se jedna stara crkvica, a uz nju arheološko nalazište pa idemo i to da obidjemo (nekadašnji rimski kamenolom). Crkva je između ostalog poznata i po tome što se nalazi na samom kraju „čizme“ i  u njoj se obično vjenčavaju oni bogatiji i imućniji koji zbog toga  dolaze ovamo  iz raznih krajeva.

 

Jhl98J.jpg

 

CIvpQT.jpg

 

 

ioK9YO.jpg

 

 

Crkva se zove   Santa Maria di Capo Colonna,  ima velik i istorijiski značaj.

 

Na rtu je i sada svetište Madonna di Capo Colonna (svjetlo pristup boginja Hera). Časti slika Djevice pripisuje sv Luke na tamnu boju portret kože, slično kao slike pohranjene u Bologni i Czestochowa. Prema tradiciji, slika je zarobljen od strane turskih gusara, koji nakon što nije uspio da ga spali i ne uspijevaju, za kretanje broda, što su je bacili u more. Pronađeno na plaži od strane ribara, to skrivano od njega sve dok se, blizu smrti, otkrio je posjed. Na slici u bizantskom stilu čuva se u katedrali u Crotone i noćne sobe procesija u svetište Cape Colonna svake godine treće nedjelje u svibnju u spomen na čudo.(Wikipedia).

 

O43q58.jpg

 

 

LXnNXV.jpg

 

 

 

5RpEWA.jpg

 

Nemanja pozira : )

 

E70aMo.jpg

 

q7cuvT.jpg

 

nszxeH.jpg

 

 

Bunkeri, isti onakvi kakve smo sretali u Albaniji, iz istog su perioda i napravljeni sa istom namjenom.

 

z0yTDf.jpg

 

Nedaleko od crkve nalazi se i dobar muzej, ko bude dolazio u svakom slučaju vrijedi pogledati.

 

f8Yyod.jpg

 

LVHDoN.jpg

 

mlSNJf.jpg

 

 

Nakon Krotonea nastavljamo ka Reggio di Calabria, krajnjoj tački prije prelaska na Siciliju, s tim, što ćemo negdje na pola puta naći prenoćište pa sledeći dan nastaviti.

 

Vozeći dalje  planiramo se zaustaviti  na prvom dobrom mjestu negdje uz more kako bi ručali  i uživali u moru. : )

 

4VmhKK.jpg

 

BqDe7N.jpg

 

Mislim da nam neće biti daleko otići na kupanje. : )

E sad da opišem kakve nas sve „nezgode“ zadesiše u ovo raju. : ) Kad smo krenuli ručati ugledamo neke panjeve pa ih donesemo da se svi lijepo smjestimo, raspremimo sve i počnemo ručati. Poslije nekoliko minuta Peđa počne da skače okolo i viče... : )A ono, kako je sjeo iz njegovog panja počeli izlaziti mravi (čitava vojska mrava). Njemu su za tren oka bermude bile pune, a mi gladni pa se i ne osvrćemo puno na njega, osim Mlađe koji je mislio kako je to sve bolje ovjekovječiti nego mu pomoći. : )

Jadan, sam se borio sa mravima pa možete zamisliti njegove  muke. ;)

 

NcB8kS.jpg

 

j1RWRC.jpg

 

X9wPHf.jpg

 

zE0ISq.jpg

 

 

Al nije to sve.. Nakon ručka krenemo na kupanje i ja se napravim pametan pa ponesem masku za ronjenje. Reko da ostali vide kako sam prespreman. : ) Stavim masku i uskočim u vodu pa kad mi srce nije puklo od straha. Čim sam zaronio ugledam nekoliko ogromnih ribljih glava kako me gledaju sa onim velikim očima, pa kako sam uskočio u vodu tri puta brže sam iskočio. Kasnije kad sam se sabrao udjem da vidim o čemu se radi (kakve su to ajkule ?!?), kad ono samo riblje glave koje su odbacivali mještani nakon ribolova. : )

E onda sam ja malo  plašio ostale. :)

 

p1SrD1.jpg

 

tc7mss.jpg

 

 

Nakon kupanja krećemo ka jednom malom mjestu gdje ćemo spavati.

 

 

Taj dan se svašta izdešavalo ajkule, mravi.., al najinteresantnije tek slijedi. : )U tom dijeliu Italije ima jako puno kaktusa koji raste na svakom ćošku, visok oko 2m, i rastu duž čitavog puta, kao kod nas šipak ili nesto slično. Pa tako vozeći primijetim jednog čovjeka kako sa nekim štapom kida one plodove sa kaktusa u kantu i sine mi ideja da su ti plodovi vjerovatno jestivi. Kad smo stlali pred jedan market ja im objasnim šta  sam vidio i da bi trebali i mi probati, da vidimo kakvog je ukusa, a  oni me u nevjerici gledaju. Vidim ne vrijedi nece oni al ja ne odustajem lako. Tako igrom slučaja ja i Mlađo uđemo u taj market kupiti hranu kad ono tamo, gdje se prodaje voće, ugledam i te plodove kaktusa. : ) E reko sad ćemo da vidimo sta je  to . Kupimo par i kad su ostali vidjeli napravimo od toga čitav događaj. :)

 

qzzm24.jpg

 

 

jUtwPI.jpg

 

Nemanji je pripala dužnost da ga isiječe i podijeli.

 

mIlbMI.jpg

 

Ali prije toga jedno fotografisaanje. : )

 

vwqjl2.jpg

 

 

Ukus ništa poseban , a  vi se vjerovatno pitate šta je tu smiješno, e  to tek slijedi. : )

Nakon što smo uzeli namirnice, odlučujemo da se zaustavimo negdje kraj puta da jedemo prije nego odemo u hotel. Opet meni ne da đavo mira i gledam one kaktuse, jesam ja ispunio sebi želju i probao kraktus ali nisam ga ja ubrao. Pošto sam bio na čelu kolone rekli su mi da nađem prvi parking kraj puta i da se tu zaustavimo, pa sam čitavo vrijeme vozeći tražio mjesto gdje ima i kaktus u blizini. : )

I evo ga ......... :)

 

8b4QYK.jpg

 

Xzg5rg.jpg

 

nsbP1d.jpg

 

qleqrM.jpg

 

Evo ga i Peđa  : )

 

7ckspk.jpg

 

A evo i kaktusaa.. : )

 

OSrQMv.jpg

 

Normalno i slikanje  : )

 

MHn9Y3.jpg

 

I počinje berba kaktusa da „jedemo“ (kao šljive). Dok Mlađo bere poluglasno dobacuje  „koje smo mi budale tamo kupujemo, a ovde ih ima u izobilju...."  : )

 

cSNmcM.jpg

 

bFuVEb.jpg

 

 

 

A Dario ?.., njega kaktusi ne interesuju on ima svoje obaveze : )

Poslije izvjesnog vremena dlanovi nam se napunili sitnih i jedva vidljivih iglica,  da nismo mogli ništa pipnuti rukama. Nismo mogli staviti rukavice koliko je vrijeđalo, a da ne govorim o daljoj vožnji. To je tako neprijatno peckalo, a što je najgore ništa se ne vidi golim okom nego jezikom napipaš i zubima izvlačiš.  (Ti plodovi su bili puni sitnih iglica i vjerovatno ih mještani očiste na određen način, a što mi nismo znali .... :))

 

yhSCuy.jpg

 

 

 

0Coo96.jpg

 

 

 

Dario je u ovom slučaju bio poseban. : )

On je čitavo vrijeme bio nezainteresovan  za kaktuse, stalno je ćutao i lagano izokola šaljivo dobacivao pa samo nekad pogleda šta radimo. Na kraju je i on kao popustio pa „daj i meni da vidim kakav je“. E kad su mu ruke  bile pune iglica onako bijesan kao lav poče da viče i psuje  „aaaaa majmuni... ajte se slikajte...evo kaktusaaaa.....aaaaaa....“

Kasnije  je objasnio zašto je vikao da smo majmuni . : )  Njemu je u tom momentu na pamet pao onaj lov na majmune u pustinji kad iskopaju malu rupu i stave unutra kamen, a majmun radoznao zavuče ruku i uzme taj kamen, a kasnije ne može  izvući ruku.. : )

E upravo tako smo i mi ovaj put platili svoju radoznalost. : )

 

J2KnDg.jpg

 

Ovde smo spavali, jeftin smještaj, a predobro.

 

FAb6A5.jpg

 

ZJd4W0.jpg

 

Sutradan krećemo s namjerom da dođemo u Reggio di Calabrija gdje ćemo spavati, a onda  idemo na trajekt za Messine (Sicilija).

 

RsqeuK.jpg

 

WyqzXS.jpg

 

Dolazimo u Reggio di Calabria, taj dan smo odmarali  čekajući trajekt za Messinu.

 

Sutradan ukrcavanje i pravac Sicilijaaa.

 

KNS2Cw.jpg

 

AGS8Iw.jpg

 

 

Da bi prešli na Siciliju mora se ići trajektom i navodno su italijani nekoliko puta pokušavali da naprave most ali nije dozvoljavala mafija jer upravo oni kontrolišu tu oblast. Iz tog razloga je Dario uslikao i ovaj interesantan detalj gdje se vidi kako su trajekti prilagođeni i za vozove.  Omogućili su sve da nema zastoja u saobraćaju ali most ne može.

 

 

Iskrcavamo se i nastavljamo prema Taormini.

 

PpazJ3.jpg

 

 

Nakon kraće vožnje stižemo u Taotminu, kažu da je to jedno od najposjećenijih mjesta na Siciliji. Mali gradić pun cvijeća, a turista u svakom momentu ima nekoliko puta više nego mještana.

 

Taormina (sicilijanski: Taurmina; grčki: Ταυρομένιον - Tauromenion; latinski: Tauromenium) je manji grad na Siciliji u Italiji, koji je u antičko vrijeme je bio grčka kolonija koja je postojala još od 400. pr. Kr., a kasnije je grad postao i dio Rimskog imperija 212. pr. Kr. tijekom Drugog punskog rataTaormina se nalazi u pokrajini Messini, zajedno s Eolskim otocima i antičkim gradom Milazzom. Do Taormine se može doći autocestom od Messine sa sjevera i od Catanije s juga. Taormina je vrlo popularna turistička atrakcija još od 19. stoljeća. Plaže (do kojih se može doći žičarom) nalaze se na Jonskom moru, koje je vrlo toplo i ima visoki salinitet. Južno od Taormine nalazi se otok Bella (Isola Bella) koji je poznat po lijepim plažama. Blizu se nalazi i spilja Capo Sant' Andrea. Taormina je izgrađena na vrlo strmoj obali, i samo je 45 minuta vožnje od Etne koja je najaktivniji vulkan u Europi. Ostaci grčkog amfiteatra (teatro greco) nisu iz grčkog razdoblja, jer su Rimljani izgradili novi amfiteatar na mjestu starog u 2. stoljeću pr. Kr. Ovo je drugi po veličini amfiteatar na Siciliji koji se često koristi za izvođenje raznih kazališnih predstava kao i za koncerte.

Tokom ranog 20. stoljeća, grad je postao mjesto okupljanja umjetnika, pisaca i intelektualaca. David Herbert Lawrence je živio tamo (Fontana Vecchia) od 1920. do 1922. godine, i napisao veliki broj pjesama, novela, kratkih priča, eseja i turističku knjigu More i Sardinija. Filmski festival u Taormini se održava već više od 50 godina.(Wikipedia)

 

RPtnUF.jpg

 

71oDu0.jpg

 

PJXoig.jpg

 

Ba9DFO.jpg

 

svsqt4.jpg

 

Glavni trg.

 

Go42sD.jpg

 

 

aEzApB.jpg

 

 

GAsRRt.jpg

 

Ovde se vidjela opet prespremnost Nemanje koji u svakom momentu posjeduje sve što zatreba. Ponio je I štap za slikanje, a on je inače poznat po tome što ima torbu  kao kod “Sport Bili”-a (nož, igla I konac, pribor za pecanje, šibice…). : )

 

R1RU6s.jpg

 

 

3GbPRk.jpg

 

 

 

IX9N0Z.jpg

 

 

xW2GXa.jpg

 

 

 

Nakon posjete Taormini krećemo ka vulkanu Etni koji je na pola sata vožnje od Taormine.

Nadomak Etne počinje padati jaka kiša pa smo se dugo predomišljali dal uopšte ići, na kraju je odlučeno da odemo ali mislim da nismo trebali. Nakon nekoliko kilometara penjanja temperatura je počela padati, a magla  postaje tako gusta da se nije vidjelo ništa. Po dolasku gore vidimo da se dalje  mora ići  žičarom ili nekim busom koji košta oko 45e.  To  nismo htjeli ne iz razloga što je preskupo (mada je i to jedan od razloga ) , nego zato sto je velika magla i ništa se nije vidjelo pa bi džaba otišli.

 

4HUsc3.jpg

 

 

xMz8nv.jpg

 

 

r6ZpaB.jpg

 

 

YubWcH.jpg

 

 

mNuq5n.jpg

 

 

vLqQ8G.jpg

 

 

CFtbC1.jpg

 

 

U povratku smo imali jednu malu nezgodu jer je Mlađi zbog klizavog puta proklizao motor. Na svu sreću prošao je bez ikakvih oštećenja ali hoću ovom prilikom da upozorim sve one koji budu išli da je magla i kiša gore česta pojava i da je u kombinaciji sa uglačanim asfaltom katastrofalna kombinacija. Toliko je klizavo, a uspon je velik da se na pojedim mjestima bukvalno može klizati kao po ledu.

 

Sa Etne krećemo ka Palermu našem krajnjem cilju i zacrtanom odredištu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podržavam 11

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MOTO ADVENTURE PRIJEDOR, 89 postova
  • Lokacija: PRIJEDOR
  • Motocikl: MOTO ADVENTURE PRIJEDOR

SIWxyn.jpg

 

zTsVwR.jpg

 

4DFhdY.jpg

 

ixPnhZ.jpg

 

rsxtD2.jpg

 

YukMzV.jpg

 

Na jednom mjestu stajemo da odmorimo I obavimo sami sebi jedan ritual dobrodošlice. : )

 

YrQRRu.jpg

 

1U75g3.jpg

 

8jsMyv.jpg

 

i7siYR.jpg

 

Male konsultacije oko smještaja i krećemo dalje...

 

kjJdmg.jpg

 

2JskuF.jpg

 

Jedna interesantna fotografija, slikao sam one planine, a u tom momentu nailazi on, vjerovatno konobar pa krenuo da radi. : )

 

NV1FFr.jpg

 

 

Tabla na ulazu u Palermo.TO JE TOJ. :)

 

57Rj0h.jpg

 

o3M3WE.jpg

 

xhCxwW.jpg

 

U Palermu iznajmljujemo smještaj na periferiji I svakom bih posavjetovao isto, jer tamo možete naći sigurna mjesta za sebe I za motore. Sutra krecemo rano  u obilazak, a u Palermu planiramo ostati tri dana.

 

Područje današnjeg Palerma naseljeno je još od mezolitika, prije oko 8.000 godina. Grad je u antičko vrijeme bio naseljen plemenom Sikanima, koji su navodno pristigli iz Katalonije.

Grad su 734. pr. Kr. osnovali Feničani kao Ziz ('cvijet'). Palermo je potom postao posjed Kartage, prije nego što je postao dio Rimske Republike, Rimskog Carstva i na kraju dio Bizantskog Carstva, kojemu je pripadao nešto više od tisuću godina. Grci su ga nazvali Panormus znači „potpuna luka”. Početkom srednjeg vijeka Palermo mijenja više gospodara (Vandali, Ostrogoti, Goti). Od 831. do 1072. bio je pod arapskom vlašću tijekom Sicilijskijskog Emirata kada je postao glavnim gradom. Arapi nepravilno prevode grčko ime u Balarm, što je korijen njegova današnjeg imena. U doba arabpske vladavine Palermo postaje vodeće mesto na otoku i naglo napreduje. Nakon Normanskog osvajanja Sicilije, Palermo je postao glavni grad novog kraljevstva (1130.-1816.), Kraljevine Sicilije. U ovo vrijeme grad ponovo postaje kršćansko središte i gradi se mnogo crkava i gradskih palača. Palermo ostaje glavnim gradom kada se Sicilija ujedinila s Kraljevinom Napulj u Kraljevstvo dviju Sicilija do talijanskog ujedinjenja 1860. god. Poslije ujedinjenja države Palermo postaje središte Sicilije i napreduje. Međutim, višestoljetni jaz Juga i Sjevera ni danas nije premošten, pa su stanovnici Palerma i dalje osjetno siromašniji od stanovnika većih gradova na sjeveru Italije.(Wikipedia).

 

 

Krećemo u obilazak Palerma.

 

 

X3CNPu.jpg

 

NrR35t.jpg

 

FYqSQ6.jpg

 

 

G4JNMy.jpg

 

NGioS1.jpg

 

ue5Jhd.jpg

 

Prve utiske jednostavno možemo staviti u jednu riječ ODUŠEVLJENI !!!

 

Ono  što je posebno interesantno je način vožnje i saobraćaj po gradu (vožnja između auta) .To se  teško može opisati ali u suštini izgleda ko da u panici bježite od nekoga i u isto vrijeme hvatate pokemone . : )  Velika je gužva i nema baš puno prostora između auta, a   mnoštvo skutera turirajući zaobilaze auta sa svih strana kao manijaci. I kao po nekom pravilu auta uvijek daju prednost motociklistima. A upravo to poštovanje koje vozači auta ukazuju motociklistima je za svaku pohvalu i mislim da je i to jedan od razloga zbog čega nismo za svo to vrijeme zapazili ni jednu  saobraćajnu nezgodu (sve besprekorno funkcioniše).

 

 

56A4hC.jpg

 

WYeKqQ.jpg

 

HeelxM.jpg

 

Fićko kabriolet : )

 

ocpmiy.jpg

 

Ove vespe su stvarno tradicija Palerma, ima ih nenormalno puno po gradu i sicilijanci su tako ponosni na ovo prevozno sredstvo.

 

EfSuCC.jpg

 

9a2efB.jpg

 

mVLxlE.jpg

 

Još jedno od obilježja Palerma.

 

CgOUh6.jpg

 

ORWmjc.jpg

 

Ovih autobusa ima po svim turističkim gradovima tako i ovde.  Cijena jednodnevne karte je 10 e, voze samo pored turističkih destinacija i u toku dana možete ga koristiti neograničeno

 

fEYaL7.jpg.

 

H77GHw.jpg

 

2ExvnU.jpg

 

uruQF2.jpg

 

HNjGEW.jpg

 

oNlmA2.jpg

 

Kad smo šetali po ovim ulicama  nailazimo na jednog čovjeka koji svira harmoniku I Mlađo kreće prema njemu pa u šali govori “e ako bude znao odsvirati “Svilen konac” daću mu 100e” .  Kad u jednom momentu čovjek počinje svirati Užičko kolo ili tako nešto. : ) Mladen ga u čudu pogleda, a ovaj mu na slabom našem jeziku objašnjava da je prije rata nekoliko godina  radio u Kragujevcu sa italijanskom firmom. :) Tu je bilo samo nalevo krug : )

 

riIwhG.jpg

 

132G4a.jpg

 

b2qFmV.jpg

 

 

Čuvene Katakombe u Palermu.

 

Kada je kapucinerski samostan u Palermu prerastao svoje prvobitno groblje u XVI stoljeću, redovnici su počeli iskopavaju kriptu ispod manastira. Godine 1599. mumificirali su jednog predstavnika bratije, tek umrlog Silvestra da Đubija (Silvestro da Gubbio), i njegovo tijelo stavili u katakombe. Tijela su dehidrirala na policama od keramičkih cijevi u katakombama, a kasnije oprana octom. Neka tijela su balsamovano, a druga su zatvorena u zapečaćene staklene kovčege. Redovnici su bili pohranjeni u svakodnevnoj odjeći i ponekad s konopcima koje su nosili kao znak pokore. Prvobitno katakombe su bile namijenjene samo fratrima. Ali u narednim stoljećima biti pokopan u katakombama postao je statusni simbol. Po vlastitoj želji, lokalni znameniti ljudi će tražiti da budu sačuvani u određenoj odjeći, ili čak da se njihova odjeća mijenja s vremena na vrijeme. Svećenici su nosili svoje odore, a ostali su obučeni prema modi doba u kojem su živjeli. Rođaci su dolaziti da se mole za preminule i da održavaju tijelo u pristojnom stanju. Katakombe su održavane preko donacija rodbine pokojnika. Svako novo tijelo je privremeno smeštano u niše, a kasnije na stalno mjesto. Sve dok su doprinosi slati, tijelo je ostajalo na svom mjestu, ali kada je rodbina prestajala šalje novac, tijelo je stavljano po strani na policu dok plaćanje nije nastavljeno.(Wikipedia)

 

kpbAN8.jpg

 

YIRDim.jpg

 

gSZuvm.jpg

 

B9jtjK.jpg

 

zdEaEs.jpg

 

Jedna od najočuvanijih mumija.

 

jP3rCW.jpg

 

 

Za obilazak Katakombi trebate imati dobar želudac jer nije ni malo prijatno, (mislim kako kome, ja sam imao grč u stomaku čitavo vrijeme, a ovi bi ih mogli dirati rukama. : )

 

V5FHow.jpg

 

Kraljevska palača u Palermu, poznatiji kao The Norman palača, sjedište Regionalnog Skupštine Sicilijanac. Zgrada je najstarija kraljevska rezidencija u Europi, rezidencija kraljeva Kraljevine Sicilije i carske sjedalo s Fridrika II i Conrada IV. Na prvom katu je Palatin kapela.

To je jedan od najposjećenijih spomenika na otoku [1]. Turistički sadržaji su opremljene Federico II Foundation; Glavni ulaz je na Trgu Parlamenta, turista i prilaz na Trgu nezavisnosti.
Od 3. srpnja 2015. to je dio svjetske baštine (UNESCO) u sklopu arapsko-Norman "serijski stranice Palermo i katedrala Monreale i Cefalu '.

Zgrada se nalazi iznad prve punskih naselja, tragovi koji su još uvijek vidljivi u podrumu.
Prvi gradnja pripisuje razdoblju islamske dominacije Siciliji. Normana vladari proširene i transformirane arapsku zgrada u kompleksu i višenamjenskog centra koji je izrazio punu moć monarhije, pa izgradili strukturu zgrade. Kompleks je izravno povezan s katedralom strane pokrivene ceste. U 1132 za vrijeme vladavine Rogera II je izgrađen na "Palatin kapela".
Kasnije, Swabians čuvaju u palači vlade, administrativne i pribora, a književnog Palazzo della Favara, koja se nalazila Sicilijanac pjesničku školu. S Aragonski bio je mjesto Franje II Ventimiglia, imenovan trajno gospodara sicilijanske kapitala, 16. veljače 1361. kralj Frederick IV Aragona, a kapetanove kvalifikacija i krvnika, upravitelja dvora i dvorca u moru Palermo.
Glavni ulaz (renesansni strana) na Trgu Parlamenta
Zgrada je došao da zauzme važnu ulogu u drugoj polovini XVI stoljeća, kada ga je španjolski potkralj izabran za svog boravka, ostavljajući Palazzo Chiaromonte (Steri) [citat potreban] i napravio velike obnove i utvrde. U 1637. Predsjednik Sjedinjenih Luigi Moncada, vojvoda od Montalto, on freskama umjetnika kao što su Giuseppe Costantino, Pietro Novelli i Gerardo Astorino, na "Duca di Montalto dvorane", bivšim skladištima streljiva, pretvarajući ga u ljeto publike dvorani parlamenta.(Wikipedia)

 

rjcxGM.jpg

 

W4M2Ia.jpg

 

5wVmnA.jpg

 

Nakon obilaska vrijeme ručku.

 

7WR7cL.jpg

 

Stari gurman.

 

UJ15Du.jpg

 

 

Čovjek se umorio pa malo sjeo. ; )

 

U Palermu smo jeli jedan specijalitet koji se pravi samo ovde i svi su rekli da  obavezno probamo.

 

CUQ6nS.jpg

 

 

NO0OKm.jpg

 

Okolo je tanko tijesto, a unutra dobro začinjena riža i razne vrste mesa, jako dobro i za svaku preporuku.

 

qMLken.jpg

 

ZPQtRu.jpg

 

fDsCFB.jpg

 

Pored dobre hrane veliki su stračnjaci i za kolače.

 

nnXJNf.jpg

 

cTrjTV.jpg

 

exD6PR.jpg

 

th9W5P.jpg

 

27ctAs.jpg

 

J4LlUR.jpg

 

TtKg2i.jpg

 

Fp4J1d.jpg

 

 

 

NSAzAb.jpg

 

Dorucak ...

 

qbfCfH.jpg

 

 

Nakon obilaska grada  na red dolaze gradska plaža i  vidikovac iznad Palerma.

IRvbB2.jpg

 

tMFyrY.jpg

 

UrSTSy.jpg

 

tc2SyF.jpg

 

Nemanjaaaaa

 

SpzkSU.jpg

 

7QGA8P.jpg

 

RyDvoU.jpg

 

 

Krećemo na vidikovac.

 

ETx8tS.jpg

 

r3PK65.jpg

 

I9o82C.jpg

 

rLzodt.jpg

 

2WYl4d.jpg

 

mAJKqX.jpg

 

 

I tako tri dan su proletjela za tren I sutra ujutru krećemo trajektom iz Palerma za Napoli. Ovde smo I napravili izmjenu rute jer smo izračunali da je cijena trajekta ista koliko bi potrošili da se vratimo nazad do Baria, a što je još gore vozili bi već pređenim putem, a izgubili  bi i  puno vremena. Tako donosimo odluku da idemo trajektom koji po osobi košta 74e,  onda nam se otvara dodatna mogućnost da obiđemo   Pompeu, vulkan Vezuv i Rim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MOTO ADVENTURE PRIJEDOR, 89 postova
  • Lokacija: PRIJEDOR
  • Motocikl: MOTO ADVENTURE PRIJEDOR

Kupujemo karte i na trajekt.

 

t7AATW.jpg

 

 

dgqVl5.jpg

 

 

Wf7R5B.jpg

 

Na trajektu nismo imali uplaćene kabine ali Nemanja je pronašao rješenje. : )

 

ZRDKAW.jpg

 

yCB3ts.jpg

 

Igraonica za djecu, parola snađi se : )

 

 

Ujutru rano stižemo u Napoli.

 

SH6DUo.jpg

 

Prelijep prizor pri uplovljavanju u luku Napoli, rađanje sunca iza vulkana Vezuv

 

idtyft.jpg

 

Ccj9n7.jpg

 

cmaEWz.jpg

 

Pažnju nam  privlači tobogan na brodu koji se sa gornje palube vanjskom stranom spušta nekoliko spratova niže u bazen.

 

Nakon iskrcavanja krećemo prema vulkanu Vezuv,  a nakon toga Pompeu.

 

HZ6Gd4.jpg

 

Mey2Hb.jpg

 

oASrOD.jpg

 

 

Na vrh opet imamo problem sa kišom i maglom  ali na svu sreću nakon izvjesnog vremena se razvedrilo na nekoliko momenata pa smo uspjeli vidjeti ono zbog čega dođosmo . ((Slike Vezuva ćemo naknadno staviti.))

 

 

Stižemo u Pompeu.

 

Град је основало племе Оска у 7. веку п. н. е. на ушћу реке Сарно које је у то доба било пристаниште морепловаца Грка и Феничана. У почетку је град био под грчким утицајем, а 525.474. п. н. е. под утицајем Етрураца. Цела територија је била у 5. веку п. н. е под Самитима, да би од 310. п. н. е. град био под утицајем Рима.

Становници Помпеје су били у уверењу да је Везув угашен вулкан и нису придавали значаја сигналима који су их упозоравали на његову активност. Били су навикли на ситне потресе и излазак гасова из Везува. Почетком јула 79. године усахли су сви бунари у граду, али упозорење још увек није било довољно снажно. Цео стари Рим је био запањен када је 24. августа дошло до катастрофалне вулканске ерупције која је затрпала град и заклонила Сунце у подне. Догодило се да је то био дан посвећен римском богу ватре Вулкану. Један од очевидаца ове ерупције био је Плиније Млађи, који је овај догађај описао у писму Тациту. По његовим речима, до ерупције је дошло око поднева. Из Везува је сукнуо високи пламен, а после црни и велики облак који је имао облик шишарке и покрио је Сунце и дан променио у ноћ. На Помпеју је падало велико камење које је рушило зграде. Становнике је угушио отровни гас који је долазио са ерупцијом (на основу данашњих истраживања сматра се да се ради о 10.000 особа). Ерупција је трајала 3 дана и град је покрио пепео у висини од 6 метара. Осим Помпеје, уништени су и градови Херкуланеум и Стабиа.

 

3Ata9c.jpg

 

Iztihr.jpg

 

Dt8T62.jpg

 

rJbyEj.jpg

 

Na putu se još uvijek vide tragovi zaprežnih kola koja su tad prolazila ovuda.

 

zJvYXI.jpg

 

Tijela koji su ostali zatrpani nakon erupcije Vezuva. Moram napomenuti da ovo nisu prava tijela nego gipsana ali dosta realistično prikazuju kako i na koji način ih je zadesila smrt.

Jedan njemački arheolog koji je radio na otkopavanju ovog nalazišta uočio je česte praznine u tlu. Proučavajući iste uvidio je da one imaju  oblike ljudskih tijela, koja su se vjerovatno vremenom pod uticajem  temperature raspala. Tad je došao na ideju da u njih  sipa gips, a kad je otkopao dobio je zapanjujuće informacije o tome kako i na koji način su ovi ljudi izgubili svoje živote. Na nekim licima se čak može razaznati i koliko su patili prije nego su umrli.

 

BDdllk.jpg

 

JpjybN.jpg

 

Dalje idemo za Rim gdje ćemo spavati i ujutru obići nekoliko znamenitosti jer nemamo dovoljno vremena za opširnije razgledanje.

 

Stižemo u Rim.

 

g65GgR.jpg

 

lxpFtv.jpg

 

2WqzQx.jpg

 

Bf4SF6.jpg

 

rQyZ6P.jpg

 

7j9nFu.jpg

 

JcJwuC.jpg

 

LGZRFC.jpg

 

kSdkgH.jpg

 

Vatikan

 

sEJrPD.jpg

 

r03qg6.jpg

 

 

 

Na kraju ručak kod nekih indijaca, to je bila Mlađina želja jer je čitavim putem tražio dobro lazanje da proba   i evo ga. : )

 

rmMwaM.jpg

 

Pozrav za  Laju : )

 

Mfztv7.jpg

 

Tu veče spavamo u Rimu, a ujutru pravac Ankona i kući.

 

cAnX7C.jpg

 

PjgqWq.jpg

 

2iZIgg.jpg

 

TMu8Pv.jpg

 

Stižemo u Ankonu, čekiranje karata, pa u grad na kafu i da se prisjetimo malo interesantnih detalja tokom putovanja.

 

wRrjM6.jpg

 

 

 

I ovaj put nismo uzeli kabine ali već imamo iskustva i znamo  da je brzina najbitnija. Onaj ko se prvi ukrca taj zauzme najbolje mjesto ostali vreće za spavanje i pod :)

 

4EipVx.jpg

 

5JSgcC.jpg

 

Mada može i ovako . :)

 

 

Ujutru stižemo u Zadar, a odatle pravac kući jer nas je i ovde dočekala kisa  pa smo se spremili na trajektu i bez ikakvog zadržavanja nastavili put.

Naše putovanje je trajalo 10 dana. Kad izuzmemo kišu koja je padala svaki dan, bar po malo, sve ostalo je bilo prelijepo. Ona nije pokvarila ugođaj nego samo oduzela dosta vremena jer smo često  završavali vožnju prije planiranog vremena kako bi je izbjegli. Sicilija je sa svojom klimom, nasmijanim i susretljivim ljudima i po još mnogo čemu jednostavno nešto posebno. Često sam čitao druge putopise o Siciliji i gotovo na kraju  svakog su pisali da je to mjesto gdje se ljudi vraćaju. Tako ćemo i mi završiti ovaj putopis i reći da je stvarno tako i da ćemo sigurno jednom organizovati istu ovakvu rutu samo uz male korekcije, a prva od njih bi bila da se u Palermu zadržimo minimalno 8 dana kako bi stigli sve vidjeti i ovo mjesto doživjeti na pravi način.

 

I da ..... u toku je planiranje za narednu sezonu  ... J

 

 

 

 

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MOTO ADVENTURE PRIJEDOR, 89 postova
  • Lokacija: PRIJEDOR
  • Motocikl: MOTO ADVENTURE PRIJEDOR

Kupujemo karte i na trajekt.

 

t7AATW.jpg

 

 

dgqVl5.jpg

 

 

Wf7R5B.jpg

 

Na trajektu nismo imali uplaćene kabine ali Nemanja je pronašao rješenje. : )

 

ZRDKAW.jpg

 

yCB3ts.jpg

 

Igraonica za djecu, parola snađi se : )

 

 

Ujutru rano stižemo u Napoli.

 

SH6DUo.jpg

 

Prelijep prizor pri uplovljavanju u luku Napoli, rađanje sunca iza vulkana Vezuv

 

idtyft.jpg

 

Ccj9n7.jpg

 

cmaEWz.jpg

 

Pažnju nam  privlači tobogan na brodu koji se sa gornje palube vanjskom stranom spušta nekoliko spratova niže u bazen.

 

Nakon iskrcavanja krećemo prema vulkanu Vezuv,  a nakon toga Pompeu.

 

HZ6Gd4.jpg

 

Mey2Hb.jpg

 

oASrOD.jpg

 

 

Na vrh opet imamo problem sa kišom i maglom  ali na svu sreću nakon izvjesnog vremena se razvedrilo na nekoliko momenata pa smo uspjeli vidjeti ono zbog čega dođosmo . ((Slike Vezuva ćemo naknadno staviti.))

 

 

Stižemo u Pompeu.

 

Град је основало племе Оска у 7. веку п. н. е. на ушћу реке Сарно које је у то доба било пристаниште морепловаца Грка и Феничана. У почетку је град био под грчким утицајем, а 525.474. п. н. е. под утицајем Етрураца. Цела територија је била у 5. веку п. н. е под Самитима, да би од 310. п. н. е. град био под утицајем Рима.

Становници Помпеје су били у уверењу да је Везув угашен вулкан и нису придавали значаја сигналима који су их упозоравали на његову активност. Били су навикли на ситне потресе и излазак гасова из Везува. Почетком јула 79. године усахли су сви бунари у граду, али упозорење још увек није било довољно снажно. Цео стари Рим је био запањен када је 24. августа дошло до катастрофалне вулканске ерупције која је затрпала град и заклонила Сунце у подне. Догодило се да је то био дан посвећен римском богу ватре Вулкану. Један од очевидаца ове ерупције био је Плиније Млађи, који је овај догађај описао у писму Тациту. По његовим речима, до ерупције је дошло око поднева. Из Везува је сукнуо високи пламен, а после црни и велики облак који је имао облик шишарке и покрио је Сунце и дан променио у ноћ. На Помпеју је падало велико камење које је рушило зграде. Становнике је угушио отровни гас који је долазио са ерупцијом (на основу данашњих истраживања сматра се да се ради о 10.000 особа). Ерупција је трајала 3 дана и град је покрио пепео у висини од 6 метара. Осим Помпеје, уништени су и градови Херкуланеум и Стабиа.

 

3Ata9c.jpg

 

Iztihr.jpg

 

Dt8T62.jpg

 

rJbyEj.jpg

 

Na putu se još uvijek vide tragovi zaprežnih kola koja su tad prolazila ovuda.

 

zJvYXI.jpg

 

Tijela koji su ostali zatrpani nakon erupcije Vezuva. Moram napomenuti da ovo nisu prava tijela nego gipsana ali dosta realistično prikazuju kako i na koji način ih je zadesila smrt.

Jedan njemački arheolog koji je radio na otkopavanju ovog nalazišta uočio je česte praznine u tlu. Proučavajući iste uvidio je da one imaju  oblike ljudskih tijela, koja su se vjerovatno vremenom pod uticajem  temperature raspala. Tad je došao na ideju da u njih  sipa gips, a kad je otkopao dobio je zapanjujuće informacije o tome kako i na koji način su ovi ljudi izgubili svoje živote. Na nekim licima se čak može razaznati i koliko su patili prije nego su umrli.

 

BDdllk.jpg

 

JpjybN.jpg

 

Dalje idemo za Rim gdje ćemo spavati i ujutru obići nekoliko znamenitosti jer nemamo dovoljno vremena za opširnije razgledanje.

 

Stižemo u Rim.

 

g65GgR.jpg

 

lxpFtv.jpg

 

2WqzQx.jpg

 

Bf4SF6.jpg

 

rQyZ6P.jpg

 

7j9nFu.jpg

 

JcJwuC.jpg

 

LGZRFC.jpg

 

kSdkgH.jpg

 

Vatikan

 

sEJrPD.jpg

 

r03qg6.jpg

 

 

 

Na kraju ručak kod nekih indijaca, to je bila Mlađina želja jer je čitavim putem tražio dobro lazanje da proba   i evo ga. : )

 

rmMwaM.jpg

 

Pozrav za  Laju : )

 

Mfztv7.jpg

 

Tu veče spavamo u Rimu, a ujutru pravac Ankona i kući.

 

cAnX7C.jpg

 

PjgqWq.jpg

 

2iZIgg.jpg

 

TMu8Pv.jpg

 

Stižemo u Ankonu, čekiranje karata, pa u grad na kafu i da se prisjetimo malo interesantnih detalja tokom putovanja.

 

wRrjM6.jpg

 

 

 

I ovaj put nismo uzeli kabine ali već imamo iskustva i znamo  da je brzina najbitnija. Onaj ko se prvi ukrca taj zauzme najbolje mjesto ostali vreće za spavanje i pod :)

 

4EipVx.jpg

 

5JSgcC.jpg

 

Mada može i ovako . :)

 

 

Ujutru stižemo u Zadar, a odatle pravac kući jer nas je i ovde dočekala kisa  pa smo se spremili na trajektu i bez ikakvog zadržavanja nastavili put.

Naše putovanje je trajalo 10 dana. Kad izuzmemo kišu koja je padala svaki dan, bar po malo, sve ostalo je bilo prelijepo. Ona nije pokvarila ugođaj nego samo oduzela dosta vremena jer smo često  završavali vožnju prije planiranog vremena kako bi je izbjegli. Sicilija je sa svojom klimom, nasmijanim i susretljivim ljudima i po još mnogo čemu jednostavno nešto posebno. Često sam čitao druge putopise o Siciliji i gotovo na kraju  svakog su pisali da je to mjesto gdje se ljudi vraćaju. Tako ćemo i mi završiti ovaj putopis i reći da je stvarno tako i da ćemo sigurno jednom organizovati istu ovakvu rutu samo uz male korekcije, a prva od njih bi bila da se u Palermu zadržimo minimalno 8 dana kako bi stigli sve vidjeti i ovo mjesto doživjeti na pravi način.

 

I da ..... u toku je planiranje za narednu sezonu  ... J

 

 

 

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MOTO ADVENTURE PRIJEDOR, 89 postova
  • Lokacija: PRIJEDOR
  • Motocikl: MOTO ADVENTURE PRIJEDOR

Kupujemo karte i na trajekt.

 

t7AATW.jpg

 

 

dgqVl5.jpg

 

 

Wf7R5B.jpg

 

Na trajektu nismo imali uplaćene kabine ali Nemanja je pronašao rješenje. : )

 

ZRDKAW.jpg

 

yCB3ts.jpg

 

Igraonica za djecu, parola snađi se : )

 

 

Ujutru rano stižemo u Napoli.

 

SH6DUo.jpg

 

Prelijep prizor pri uplovljavanju u luku Napoli, rađanje sunca iza vulkana Vezuv

 

idtyft.jpg

 

Ccj9n7.jpg

 

cmaEWz.jpg

 

Pažnju nam  privlači tobogan na brodu koji se sa gornje palube vanjskom stranom spušta nekoliko spratova niže u bazen.

 

Nakon iskrcavanja krećemo prema vulkanu Vezuv,  a nakon toga Pompeu.

 

HZ6Gd4.jpg

 

Mey2Hb.jpg

 

oASrOD.jpg

 

 

Na vrh opet imamo problem sa kišom i maglom  ali na svu sreću nakon izvjesnog vremena se razvedrilo na nekoliko momenata pa smo uspjeli vidjeti ono zbog čega dođosmo . ((Slike Vezuva ćemo naknadno staviti.))

 

 

Stižemo u Pompeu.

 

Град је основало племе Оска у 7. веку п. н. е. на ушћу реке Сарно које је у то доба било пристаниште морепловаца Грка и Феничана. У почетку је град био под грчким утицајем, а 525.474. п. н. е. под утицајем Етрураца. Цела територија је била у 5. веку п. н. е под Самитима, да би од 310. п. н. е. град био под утицајем Рима.

Становници Помпеје су били у уверењу да је Везув угашен вулкан и нису придавали значаја сигналима који су их упозоравали на његову активност. Били су навикли на ситне потресе и излазак гасова из Везува. Почетком јула 79. године усахли су сви бунари у граду, али упозорење још увек није било довољно снажно. Цео стари Рим је био запањен када је 24. августа дошло до катастрофалне вулканске ерупције која је затрпала град и заклонила Сунце у подне. Догодило се да је то био дан посвећен римском богу ватре Вулкану. Један од очевидаца ове ерупције био је Плиније Млађи, који је овај догађај описао у писму Тациту. По његовим речима, до ерупције је дошло око поднева. Из Везува је сукнуо високи пламен, а после црни и велики облак који је имао облик шишарке и покрио је Сунце и дан променио у ноћ. На Помпеју је падало велико камење које је рушило зграде. Становнике је угушио отровни гас који је долазио са ерупцијом (на основу данашњих истраживања сматра се да се ради о 10.000 особа). Ерупција је трајала 3 дана и град је покрио пепео у висини од 6 метара. Осим Помпеје, уништени су и градови Херкуланеум и Стабиа.

 

3Ata9c.jpg

 

Iztihr.jpg

 

Dt8T62.jpg

 

rJbyEj.jpg

 

Na putu se još uvijek vide tragovi zaprežnih kola koja su tad prolazila ovuda.

 

zJvYXI.jpg

 

Tijela koji su ostali zatrpani nakon erupcije Vezuva. Moram napomenuti da ovo nisu prava tijela nego gipsana ali dosta realistično prikazuju kako i na koji način ih je zadesila smrt.

Jedan njemački arheolog koji je radio na otkopavanju ovog nalazišta uočio je česte praznine u tlu. Proučavajući iste uvidio je da one imaju  oblike ljudskih tijela, koja su se vjerovatno vremenom pod uticajem  temperature raspala. Tad je došao na ideju da u njih  sipa gips, a kad je otkopao dobio je zapanjujuće informacije o tome kako i na koji način su ovi ljudi izgubili svoje živote. Na nekim licima se čak može razaznati i koliko su patili prije nego su umrli.

 

BDdllk.jpg

 

JpjybN.jpg

 

Dalje idemo za Rim gdje ćemo spavati i ujutru obići nekoliko znamenitosti jer nemamo dovoljno vremena za opširnije razgledanje.

 

Stižemo u Rim.

 

g65GgR.jpg

 

lxpFtv.jpg

 

2WqzQx.jpg

 

Bf4SF6.jpg

 

rQyZ6P.jpg

 

7j9nFu.jpg

 

JcJwuC.jpg

 

LGZRFC.jpg

 

kSdkgH.jpg

 

Vatikan

 

sEJrPD.jpg

 

r03qg6.jpg

 

 

 

Na kraju ručak kod nekih indijaca, to je bila Mlađina želja jer je čitavim putem tražio dobro lazanje da proba   i evo ga. : )

 

rmMwaM.jpg

 

Pozrav za  Laju : )

 

Mfztv7.jpg

 

Tu veče spavamo u Rimu, a ujutru pravac Ankona i kući.

 

cAnX7C.jpg

 

PjgqWq.jpg

 

2iZIgg.jpg

 

TMu8Pv.jpg

 

Stižemo u Ankonu, čekiranje karata, pa u grad na kafu i da se prisjetimo malo interesantnih detalja tokom putovanja.

 

wRrjM6.jpg

 

 

 

I ovaj put nismo uzeli kabine ali već imamo iskustva i znamo  da je brzina najbitnija. Onaj ko se prvi ukrca taj zauzme najbolje mjesto ostali vreće za spavanje i pod :)

 

4EipVx.jpg

 

5JSgcC.jpg

 

Mada može i ovako . :)

 

 

Ujutru stižemo u Zadar, a odatle pravac kući jer nas je i ovde dočekala kisa  pa smo se spremili na trajektu i bez ikakvog zadržavanja nastavili put.

Naše putovanje je trajalo 10 dana. Kad izuzmemo kišu koja je padala svaki dan, bar po malo, sve ostalo je bilo prelijepo. Ona nije pokvarila ugođaj nego samo oduzela dosta vremena jer smo često  završavali vožnju prije planiranog vremena kako bi je izbjegli. Sicilija je sa svojom klimom, nasmijanim i susretljivim ljudima i po još mnogo čemu jednostavno nešto posebno. Često sam čitao druge putopise o Siciliji i gotovo na kraju  svakog su pisali da je to mjesto gdje se ljudi vraćaju. Tako ćemo i mi završiti ovaj putopis i reći da je stvarno tako i da ćemo sigurno jednom organizovati istu ovakvu rutu samo uz male korekcije, a prva od njih bi bila da se u Palermu zadržimo minimalno 8 dana kako bi stigli sve vidjeti i ovo mjesto doživjeti na pravi način.

 

I da ..... u toku je planiranje za narednu sezonu  ... J

 

 

 

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 219 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Suzuki V-Strom

Bravo momci!

 

 

Napisite cena karata svih trajekata, smetaj i okvirno koliko vas je kostala cela tura...ako nije problem?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 303 postova
  • Lokacija: Bela Crkva
  • Motocikl: Princ 250 + Africa Twin

Prelepo, i meni je u planu ako nagovorim moju sosu. Ako nije problem da nam kažeš koje su bile cene smeštaja ...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • MOTO ADVENTURE PRIJEDOR, 89 postova
  • Lokacija: PRIJEDOR
  • Motocikl: MOTO ADVENTURE PRIJEDOR

-cijenam smještaja je u prosjeku oko 15e po danu,

-trajekt Dubrovnik-Bari povratna karta 18oe i morate najaviti da se vraćate na relaciji Ankona-Zadar,

-trajekt Palermo- Napoli je 74e,

-gorivo oko 150e i

-ostali troskovi oko 200e

Sve ukupno izadje između 700-800e

 

Ako kome budu trebale preciznije informacije neka se javi, a na Siciliji smo imali odličan smještaj i plaćali smo 70 e za svu četvoticu i od tog čovjeka imamo broj mobilnog pa se može unaprijed najaviti i rezervisati.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja