Jump to content

Moto Zajednica

BMW R1200GS & Adv

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački
Pre 2 sati, Protulsr je napisao:

@đunta slažem se da pri kupovini polovnog "vozila" treba imati sreće ali svakako treba imati i znanje ti ga svakako imaš i odabrao si sebi dobar primerak, imam ga i ja ( moram ga imati da bih radio posao od koga živim) i moj primerak je ispravan 100% ali to nije bila poenta onoga što sam ja rekao.  Mislim da se slažemo oko toga da taj motocikl nudi premalo za ono koliko košta. Cene originalnih rezervnih delova pa čak i potrošnog materijala su nedaj bože, možeš održavati tri normalna motora (ne pričam o tome da odeš i kupiš ležaj 6203 od veš mašine zato što paše, već u Deltu pa po cenovniku). Takođe za mene su sve te manžetne, kugle, kardani, topljenje ručica, raspadanja žičanih felni, apdejtovanja softvera, opozivi, štelovanja ventila na 10 000 itd. previše dosadne i naporne stvari za nešto što je predviđeno da obiđe zemaljsku kuglu (bar se tako reklamira :) )

 

 

Ni ja nisam vidovit veruj mi, danas me je posetio bivši vlasnik sa svojim drugarom koji reče da motor nikad nje bolje izgledao, našta predhodni reče, možda kad ga je on tek uzeo, hoću reći, dobio sam više nego sam očekivao, čak je i vratilo perfektno a zakleo bi se da je to nemoguće. I točak je opet bio meni presudan, na 650 km su mu na novom vodenjaku bili labavi pa dođe da ih pogledam i tako reč po reč i ja na 1.200, doduše, šacnuo sam ga krišom al ne toliko da bi bio siguran, uzdao sam se u vlasnika. Jeste motor skup al je on pravljen za bogato tržište a ne za plate od 200 i neki evro, to nemoj zaboraviti, u Nemačkoj iole zaposeni ga kupi za godišnju paltu, profesorka medicine u Ženevi koja se bavi kvazi naukom u oblasti medicine rada prma mesečno 40.000 CHF-a, pa može dva komada svaki mesec da pazari, ja se magarčim od rada i još uvek nisam isplatio doplatu za  polovan, nije skup neg sam ja bedan.

 

Ima tema o točku koju sam vaskrsko, vodio sam "ozbiljnu" debatu sa Jim Von Bademom, koji donekle brani BMW, moje mišljenje je da je taj točak ušao u preopterećenje zbog šireg obruča i zahteva pojačanu silu i to je problem jer ne može da se radi šablonski ili robotizovano već mora ručno, nisu ni kod vazdušnjaka bili sjajni al sad je drastično i to jeste sramota. Interesantno je da dilerska mreža vrlo dobro zna ko može da sanira loš točak al jednostavno iz  nekog razloga BMW to nedozvoljava a reklamirane točkove neće da proda  već ih lomi.

 

Gripovi na mom motoru su valjda dobri posle 11 godina, nisam našao da su se raspali ali je činjenica da brzo propadaju, jesu fensi i prjatni na dodir i to je cena, al sa trakom se to rešava, stari gumeni traju neograničeno al su ipak drvenkasti. Danas je sve tako, skoro sam gledao plivajuća kvačila kod automobila, nema više klasičnih gvozdenih ležaja već se vrte na čaurama od polimera, kažu reparateri da na ganc novom autu je dovoljno svega 15 minuta neprekinog držanja stisnut kuplung sa upaljenim motorom i da se istopi, al niko ne kaže da nov neki auto ne valja.

 

Ne umem da izvagam šta se dobije za toliki novac u poređenju sa drugim markama, al je činjenica da istog godište drugih marki ne deluju motori  tako dobro u proseku. Neću se složiti oko cene potrošnih delova, doduše ima i skupih, filteri u BMW pakovanju su duplo u odnosu na isti u ambalaži proizvođača. Kočioni disk je 300 i kusur, al letos prodat motor sa 135K i bili su na donjoj meri, postoje zamenski isto dobri za stotku. Sad sam kupovao semeringe za menjač, komad 15€ BMW, moglo je i za 3-4 al pošto se getriba radi samo jednom, onda nije potreban rizik prema vlasniku. Ležajevi prednjeg točka jesu od veš mašine, uzimaju se bolji nego originalni i koštaju sića, jednako  i za diferencijal, al tu već zamena košta i ne crkavaju tako lako, pretežno nakon zamene zvezde u opozivu  ili upotrebom ne specificiranog ulja napamet, jednako važi i za sam menjač. Ventili jesu intervalno predviđeni na 10K, danas bio motor kom predhodno nisu štelovani ventili 35k, dva ventila bila 0,05 umesto 0,15, jedan ispod 0,1, međutim ni jedan nije pogoreo a inače se to može desiti za svega pr stotina km kod drugih agregata, sad prešao 15k silom prilika i dalje radi perfektno, a bio je slučaj da za 100km otpadne osiguravajua matica. Od 2010 su polusfere i interval je 30K. Manžetna kugle crkne delom i od starosti, kad se drugojačije montira, traje duže. Vratilo isto, zavisi od slučaja do slučaja, trpaju se neadekvatne masti  i pri servisiranju aka, i tvoji Smedervci, i naravno da će krstovi da stradaju. BMW je otišo daleko ispred svih po pitanju softvera, non stop inženjeri pelaju ali to ne znači da je pod moranje, takođe su izgleda otvorili prstup inkognito i sakupljaju informacije od korisnika koji uznapređuju eprom samostalno pa će i moja malenkost na zimu da se malo poigra, 24 časa danonoćno je elektronska podrška obezbeđena, jedino mora da ide preko autorizovane veze.

 

Dal je zamorno il dosadno, nemam pojma, za mene taj motor ima dušu i tako  pristupam svakom BMW-u, mislim da i mnogi imaju takav odnos bez obzira što ga krljaju, iako danima ne stižem da  vozim svoj već ga samo  izguravam van garaže, nekako svaki put imam doživljaj nekakve imaginarne komunikacije što mi je čudno jer stvari sve inače gledam ko kilo gvožđa il bilo čega.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition
On 8/14/2018 at 7:55 PM, castor said:

Lošo brate, jako lošo... :D;):D:P;):D

Ako bih morao sve da stavim u jednu rečenicu, to su onda tri riječi - to je to.

Za sve ostalo, moram ipak još malo da pričekam da se slednu utisci, pa ću onda da se raspišem.

Evo prođe punih pet ipo mjeseci i još neki dan, a ja se ne javih. Ne zamjerite, imao sam neke druge prioritete, bitnije od motora, pa sam morao ovo da preskočim neki period vremena. Izvinjavam se na nejavljanju, ali drugačije nije išlo.

 

LM, probao sam motor 13-14.08.2018. godine, Rally verziju, 2018. godište, sa svom dodatnom mogućom opremom za mehaniku i elektroniku, uključujući i Akrapovič auspuh. Konkretno ovaj iz oglasa:

73a2f08d7739-1920x1080.jpg
WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

BMW R 1200 GS Rally, 2018. godište, Enduro / Cross, vozilo prešlo 10500 km, Beograd. Cena 17.790 € - Motori - Polovni Automobili

 

Vozio se po gradu i van grada, autoput malo. Napravih nekih 150-170 km, prevezoh i Avala ring noćom, čak.

 

E, sad. Prilikom preuzimanja motora, priča oko istog nekih 15-20 minuta, obilaženje, zagledanje, test sjedanje da vidimo kako ja sjedim na tome. Zadovoljavajuće. 'Ajmo lagano dalje. Sjedam, palim, puštam da radi malo da oslušnem kako se to čuje i osjeti, pakujem se (rukavice i kaciga), čangrljam kroz menije na instrument tabli, gledam šta i kako može da se podesi. Sve u svemu, prođe tu nekih 10-ak minuta prije nego sam krenuo. Dobih motor sa preostalih nekih 120-130 km goriva, pa rekoh ajde prvo do kuće. Taman da vidim kako se ponaša lagano u gradu, pa onda da uzmem šta mi treba, pa lagano na pumpu i u vožnju. Obavio sve to i kuda sad? Ajmo švrljanje po gradu, treba mi filter za Zwekana, treba još ponešto završiti i obaviti po gradu, pa ćemo onda da vidimo šta dalje. Vozikanje lagano kroz grad, šaltaj gore, šaltaj dolje, mijenjaj trake, ubrzavaj, koči. Divljaj malo. Ajmo na autoput. K'o za qrac, na autoputu neka gužva. Mrzim to, ali ajde treba da se stisne i da vidimo kako se ponaša kad se malo tu stisne. Silazak sa autoputa, kruženje po Novom Beogradu i Zemunu. Vozikanje dok nisam prokuvao. Onda paljba kući (Krnjača). Malo odmorio kod kuće, čekam da padne veče, pa na Avala ring. Svratio do Dareta, prebacio koju preko jezika sa njim i paljba na Avalu, pa do Ralje do poznatog kafića, restorana na krivini. Tamo okrenuo i paljba nazad kući. Ujutro jedna kratka vožnja do Pančeva sa sapatnikom na sladoled, pa nazad kući i onda nešto poslije toga opet vozikanje i nazad u Deltu da se vrati motor.

 

Ajmo sad redom. Motor sam preuzeo sa nekih 6500-7000 km na satu. Potrošnja na bordu je bila oko 6.5 litara. Vozio sam se kao i sa svojim motorom, ali i kao da sam ga ukrao na nekim mjestima i u nekim trenucima. Na autoputu sam se igrao sa preticanjem i ubrzavanjem kroz skoro sve brzine, ali nisam išao dalje od 160 km/h. I to je podnosio kao da je na 100. Kao što rekoh gore, bilo je svega. Šaltao sam i na niskim i na srednjim obrtajima (nisam prelazio 6-7k rpm, jer nema potrebe, a i koji će mi 9k rpm u prvoj ili drugoj, nisam ja trkač), da vidim kako radi mjenjač, kako se to sve zajedno ponaša, kako vuče, kako ide.

 

Kad sam sjeo na motor, prvo što sam osjetio je bilo kao da sam se srodio sa motorom. Položaj je odličan, nema opterećenja na rukama - dlanovima, laktovima, ramenima, nema opterećenja na leđima. Jednostavno rečeno, ko je navikao da sjedi nekoliko sati dnevno (radeći, na poslu) - neće imati problema sa sjedenjem i vožnjom na GS-u. Raspon guvernala, odnosno ruku, je malo veći nego što sam navikao na ovim mojim dosadašnjim Japancima, ali ništa preglomazno ili drastično više. Jednostavno drugačiji položaj i to je to. Noge su u "deeeeerastićno" drugačijem položaju, ali je to opet to. Nisam oslonjen punim stopalom, ali nisam ni na vrhovima prstiju.

 

Imam osjećaj da je položaj ili se navikneš ili se ne navikneš. Prvih 10-15 km mi je bilo čudno da mogu malo da pomjerim glavu i da vidim stopala, ali sam se poslije toga navikao toliko da sam kasnije imao problema (biće na kraju opisano). Ono što zamjeram je sic. Da, kad sjedneš, na prvu je mekan, udoban, obuhvati guzove kao žemska u zanosu ljubavnom, ali sam imao problem (možda realno, možda u glavi) da mi je dupence utrnulo malo ranije nego na Zwekanu mom. To mi je bolna tačka, ali ništa presudno, smatram da mogu sasvim lagano i sa manje problema (a sa Zwekanom nisam imao nekih posebnih problema) da spalim Lugano-Beograd za jedan dan (što sam do sada već dva puta uradio). Sapatnik nije imao nikakve zamjerke na sic, vožnju, osjećaj bilo čega. Jednostavno sjedi i vozi.

 

Ono što me oduševilo jeste izbalansiranost koju sam osjetio prvog trenutka kad sam sjeo na motor i podigao ćopu. Kao da nema težine. Deklarisana težina je 244 kg spreman za pokret, Zwekanu je 226 kg. Znači razlika od nekih ugrubo 20 kg se ne osjeti na prvu. Kada sam krenuo, tek je onda nisam osjetio. Ne znam šta su radili i kako, ali se motor vozi nevjerovatno lako. Kreće se kao da je 100 kila lakši, ne znam kako drugačije to da opišem. Da, težina se osjeti na statičnom manevrisanju, kad trebaš da ga okreneš, poguraš ili šta već, ali onog trenutka kad se krene - perce.

 

Vožnja je opet na neki način priča za sebe. Možeš da se voziš lagano, ali nije to redni četvrtak da možeš petom ili šestom na leru, pa dodaš gas i on proguta i progura sve i ide. Vidi se da traži manipulaciju, da traži da znaš kako da se ponašaš, ali i šta hoćeš, pa u skladu sa time i da se ponašaš. Dakle, za niže brzine kretanja i niži stepen prenosa. "Traži" mjenjač, "traži" agregat. Da se razumijemo, nije da traže, nije da je moranje, ali se tačno osjeti prelaz i razlika kada to radi tako (kako treba) i onako kad ga siliš, guziš, gaziš da obrtni moment i konji izvuku ono što tebe mrzi. Osjeti se to da nemaš osjećaj da ide kao da ga mučiš, već ide jer tako treba da ide. Nakon toga, kada sam to "ukapirao", da je to zapravio kamion sa prikolicom, koji traži da se vozi kako treba (znači MORAŠ da ga šaltaš, a on te onda nagrađuje svime - i zvukom i pokretom i uživanjem tvojim, jer motor ide kako treba), a onda ide kao avion, sam počeo dalje da se vozim opuštenije. Quick Shifter Pro - nemam šta reći osim da radi, bolje na visokim nego na nižim obrtajima, ali radi i na srednjim. Ispod 3000 rpm ne šaltati. Inače jedna po meni nelogičnost (prema kolegama iz BMW-a), ispravno korišćenje QSP-a za šaltanje naniže je zatvori gas do kraja, prebaci, dodaj gas. Nelogično mi je, jer kada već oduzmeš gas, možeš i kvačilo da stisneš i promijeniš brzinu. Dobra stvar, ali po meni u prilično ograničenom režimu upotrebe (visoki obrtaji koje traži/voli da radi kako treba). Kada ga stisneš na gasu i za maksimalno ubrzanje, tu je odličan, za sve ostalo - gimmick koji ja lično ne bih koristio svakodnevno. Ali ga isto tako ne bih ni preskočio. Može da se iskoristi, ali šaltanje ne bih bazirao na njemu. Kad sam već kod QSP-a da spomenem i kvačilo koje po mekoći, nivou hvatanja, nivou doziranja ne znam sa čime bih mogao da uporedim. Jednostavno, koliko god puta da sam ga stisnuo - nikad nijedan problem. Kao da to nije kvačilo, već da povlačiš balon.

 

Motor je opremljen bio "prokletim" Akrepom. "Prokletim" zato što sam želio da čujem kako se čuje sama mašina i kako se čuje fabrički auspuh. Akrep je poklopio barem 30% zvukova, što mi je bilo razočarenje i znam da kada budem uzimao GS(A)-a da sasvim sigurno neće biti ni sa kojim drugim auspuhom osim sa fabričkim. Lijepo on zvuči, pucketa na štaltanju sa QSP-om, ali meni to nije to. Po meni se taj motor najljepše čuje sa fabričkim auspuhom. Da, ima mehaničkih zvukova koje mašina proizvodi u radu, ali je to bokser, a ne redni četvrtak kako već napisah, pa je i logično da se drugačije čuje. Čudno mi je sve to, ali ne nešto na šta ne mogu da se naviknem.

 

U vožnji se ponaša, za mene, sigurno, predvidljivo, uliva dodatni stepen povjerenja u mašinu, a koje prelazi i na vozača. Prilikom prelaska Avale, imao sam konstantno utisak da se vozim brže nego sa Zwekanom, a što sam u nekoliko navrata i potvrdio sebi kako bacanjem pogleda na brojke, tako i svojim ponašanjem u onih nekoliko krivina što mi "prave problem", odnosno u kojima se na Zwekanu ne osjećam baš sigurno. Motor do te mjere podiže samopouzdanje da se stiče utisak kako se sa istim može izvesti sve što se zamisli. Sa motorom možeš da se ponašaš onako kako u datom trenutku osjećaš da možeš - možeš da se vozikaš lagano, možeš da ga stisneš do kranjih granica (razumnih, tvojih i/ili njegovih), da šamaraš krivine i da pritom nemaš osjećaj da će te motor izdati. Jednostavno, kao da sjediš na cigli. Srećom, nisam tako lakovjeran i to sam prepoznao (smatram na vrijeme), tako da sam povukao crtu i vozio se onako kako sam mislio da trebam u datom trenutku da se vozim. Kako god da sam vozio, uživao sam, osjećao sam se kao da pripadam na njemu i da "ima neka tajna veza".

 

Fabrički vizir mi nikako nije bio dovoljan da se sklonim od vjetra. Jednostavno, kako god da ga namjestim, vjetar negdje udara - ili u prsa ili u ramena, ili u bradu/glavu. Vjerujem da veći model rješava te probleme. Totalno mi je nelogično da inžinjerija BMW-a može da napravi QSP da ne bi koristio kvačilo za šaltanje, a onda zaseru i stave točkić za podešavanje visine vizira na desnu stranu. Pa jbte, desna ruka mi treba, a lijeva odmara mogu novine da čitam. Grijače ručica nisam imao prilike da probam/koristim na +40.

 

Ispod vizira je full digitalna instrument tabla (čitaj monitor) koja radi u svim uslovima osvjetljenja kako treba. Sve je bilo vidljivo (meni barem) i na direktnom suncu, što je odlično (jer i dan danas neki telefoni ne mogu da se čitaju na direktnom suncu). Od informacija je dostupno sve što ti treba ili što može da ti padne na pamet, može i da se prilagođava. Meni se sviđa u potpunosti. Takođe, ispod vizira je i full LED osvjetljenje koje sija za sve novce, stvarno nemam prigovora na to. Ovo treba da bude standard za svako prevozno sredstvo. Ovo je svjetlo, ostalo su svijeće.

 

Očekivao sam da ovjes bude malo mekši, bar sam do sada stekao takav utisak, da će biti malo mekši, ali nije. Za nijansu je mekaniji od mog Zwekana, ali to uopšte nije tako loše. Istina je da NISAM ništa drndao oko podešavanja ovjesa, dakle nisam iskoristio sve prednosti mašine. Mijenjao sam modove, tu sam još i osjetio neku razliku kod motora, ali kod ovjesa ništa. Nebitno. Vidio sam da viljuška prednja radi za svaku neravninu, a barem 50% ih nisam osjetio kao na Zwekanu mom, tako da sam i sa te strane zadovoljan.

 

Nakon svega što sam napisao, mogu da kažem da sam VEOMA ZADOVOLJAN kako se to sve ponaša, svaki dio za sebe, kao i sve zajedno. Da, to jeste moj slijedeći motor i to je to. Koje godište, koji tačno model (GS/GSA) i sa kojom opremom - to ćemo da vidimo kad dođe na red, a za sada barem znam šta dalje. Lova će sve ostalo da odredi.

 

Sad ono što sam gore napisao da će da ide na kraju. Kada sam vratio motor, pustio sam par dana da se slegnu utisci, nisam čak ni svoj motor vozio. Nakon toga - problem. Kad sam sjeo na Zwekana - prvo kao da sam sjeo na biciklić. I to onaj dječji. Sve je toliko drugačije da mi je trebalo nekih 100-150 km da se naviknem, opet, na moj motor koji vozim proteklih 53k km. Nevjerovatno. Od tada do danas, svako malo, padne mi na pamet, pa se razmišljam i premišljam - da li je moguće da je tolika razlika, da li je moguće da je meni za 150 km drugi motor, totalno druge koncepcije i svega uopšte drugačijeg, tako dobro i mnogo legao da sam se ja odrodio od svog motora? Nisam uspio da nađem odgovor smisleniji od ovoga - na Zwekanu sam se pronašao poslije FZ6, ali je GS motor na kome se osjećam svoj na svome. Ni FZ6, a pogotovu ne Zwekan nemaju neke pretjerane opcije, niti su pravljeni za to - putovanje u dvoje. Čak je Zwekan i osakaćen sa nekim rješenjima po pitanju suvozača (geometrija sica, položaj sjedenja suvozača - lupa me bradom u leđa, nedostatak ručki za držanje suvozača, ...), a meni je želja/potrebno da se spakujemo kako nam odgovara (manje - kofer i rančevi ili više - koferi i torbe, u zavisnosti od potrebe i plana), što na Zwekanu ne može. Takođe, Zwekan je praktično pravljen za jednoga (čemu u prilog ide i Owner's Manual koji kaže da je ovjes podešen prema prosječnom vozaču (Japancu) težine 68 kg!!!), za grad i prevezi me od tačke A do tačke B uz solidnu količinu zabave i adrenalina. Shodno tome suvozač na Zwekanu više od 250 km za dan nema šta da traži. Bolje jedno na motoru, a drugo sa stvarima u busu, nego mučenje i jednog i drugog. Da, može Zwekan to sve da podnese, ali moje ruke, leđa i guzica, kao i guzica sapatnika, ipak ne može.

 

Upravo iz tog i drugih gore navedenih razloga će to biti moj slijedeći motor. Već godinama, od izlaska LC-a, mi stoji upisan kao broj 3, prvenstveno jer mi je GSA toliko gadan i ružan i odvratan, da mi se jbga ipak sviđa, a sada imam i svoje iskustvo iz prve ruke. Znam i da dalje neću tražiti, već je to moja moto peMzija. Nemam problem sa time.

 

Da se razumijemo, nije da nisam gledao druge motore, da nisam gledao druge klase, modele, kubikaže, opcije i sve ostalo. Jesam. Čak i RT-a. Bjesomučno. Ali, ni za čime se ne okrećem. Samo GS(A).

 

K' za qurac, nemam apsolutno nijednu sliku... :grr:

 

To je uglavnom to. Proteklo vrijeme i neke druge stvari su odnijele vjerovatno neke detalje, ali mislim da to nije ništa pretjerano za dodati na ovo.

 

Još jednom se izvinjavam na ovolikom kašnjenju.

 

Pozdrav.

Djole

 

EDIT: Kada sam nasuo gorivo, nisam resetovao prosječnu potrošnju. Kada sam vraćao motor, instrument tabla je pokazivala 4.9 litre, ako me sjećanje dobro služi. Nije da sam ga gazio, ali ga nisam ni štedio previše. Znači može vjerovatno (sigurno) i manje.

  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Hahhahaahaha

Jbga...

 

EDIT: Nego da dodam još nešto. Kao što rekoh, nisam trkač, ali mogu da se vozim skoro beskonačno. Broj konja mi nije bitan da stignem gdje sam naumio, isto kao ni tip motora. Sve se može kad se hoće. Ovo što sam probao mi odgovara po svim parametrima - broj KS/Nm/kg, ubrzanje, kočenje, ponašanje na ravnom i krivom putom, po krivinama, uzbrdo/nizbrdo, sam ili sa sapatnikom pri većim i manjim brzinama.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive

@castor

 

hvala ti na opsirnom postu …

 

vecinom imam iste poglede na motor kao i ti posle tvoje test voznje …

 

moj ima bas svu opremu koju je BMW ugradivao te godine na GS-a i slazem se sa tobom , ni ja ne koristim Pro Shifter … ABS mi se nije upalio ni jedanput do sada , mada mi je drago da je tu , za svaki slucaj , inace ponekad menjam mod voznje sa Road na Rain ( prema prognozi ) , a zena mi je Dynamic zabranila ... ;)

 

Ogibljenje ovaj moj , a cini mi se i taj koji si ti testirao , ima automatsko podesavanje , t.j. motor prepoznaje dali vas ima dvoje , prtljag itd , i shodno tome podesi sve kako treba ,

menja ogibljenje cak i ako je put los … (pametan motor )

 

meni je , kad sam uzeo motor i procitao sva ta uputstva najveca glupost na prvi pogled bila Hill Start Assist , rekoh ono - cemu to sluzi … dok nisam dosao u Alpe … koristio bar 5 puta na dan … hvala bogu , moze i bez , ali koliku razliku cini takva sitnica , da ne poverujes …

 

od tih zezalica , nisi mogao da vidis , predpostavljam nisi imao navigaciju , ovaj tockic sa leve strane je jednostavno fenomenalno upotrebljiv … a opet sitnica , ne ocekujes da bi bilo nesto toliko korisno …

 

i da ne zaboravim , to podesavanje visine vizira je namerno sa desne strane , ko fol bezbednost i tako to … moze i levom rukom , mada ja ga nisam pomerao od prvih nekoliko dana na motoru … tako da me to ne smeta ….

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1163 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Za Hill Assist sam "saznao" tek kad sam vratio motor i sjeo da popričam sa likom iz Delte oko motora. "Saznao" jer sam uopšte zaboravio na opciju. Ali, nije mi trebalo praktično ništa vremena da se naviknem na ono kvačilo. Savršeno. I nisko hvata što je velika prednost.

 

Što se točkića na lijevoj ručku tiče, rabio sam ga u vožnji, jer je bila digitalna tabla, pa se mogao koristiti za čačkanje i podešavanje svega što je dostupno bez navigacije. Kao što kažeš, u potpunosti upotrebljiv gimmick, ali bez koga vjerovatno ne možeš kada se jednom navikneš.

 

A i što se točkića za vizir tiče, i njega sam rabio u vožnji lijevom rukom, mada mi je ta priča da je tako postavljeno radi bezbjednosti apsolutna glupost, jer pitanje je jednostavno - većina ljudi je desnoruka, pa kada i bez toga podešavanja vizira voziš lijevom rukom, jer trebaš da se počešeš npr. sa desne strane gdje lijeva ruka ne dokačinje, koliko si siguran? Moja procjena je da bez obzira na uvozanost, samopouzdanje ili šta još već, sama sigurnost (u smislu vožnje) opada za barem 50%, a da ne kažem da još trebaš nešto "ozbiljno" da uradiš sa tom desnom rukom, odnosno da se desi nešto u vožnji samoj, pa da trebaš da ozbiljnije da odreaguješ na putanju samo sa lijevom rukom. Katastrofa. Nema tu ni "s" od sigurnosti sa tim postavljanjem točkića za vizir na desnu stranu...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Čestitam i u zdravlje sa njim da provezeš mnogo kilometara.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2806 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Super Tenere 750

Dobar ko zmaj Deneris Targerijan, sam sto vatru ne bljuje

Послато са Redmi 4X уз помоћ Тапатока

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 284 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: BMW R1200 GSA

Dobro jutro. Da li je ko upoznat sa ovom pricom oko novih pravila registracije. Tacnije,prica se da GS ADV mora da se skine do gole koze,tj da se moraju skinuti prednji roll barovi,maglenke i koferi. A da pritom nosace kofera ne treba skidati. Sada koliko ja znam na ADV-u je to fabricki ugradjeno,zasto bi u tom slucaju bilo potrebno skidati.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 15 minuta, el_marco je napisao:

Dobro jutro. Da li je ko upoznat sa ovom pricom oko novih pravila registracije. Tacnije,prica se da GS ADV mora da se skine do gole koze,tj da se moraju skinuti prednji roll barovi,maglenke i koferi. A da pritom nosace kofera ne treba skidati. Sada koliko ja znam na ADV-u je to fabricki ugradjeno,zasto bi u tom slucaju bilo potrebno skidati.

Ono što je fabrički ugrađeno ne mora da se skida, a to što na tehničkim pregledima (ponegde) rade ljudi koji nemaju pojma ni o čemu i što pojma nemaju o svom poslu je već priča za sebe.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ono sto sam ja cuo je da treba otici nekoliko dana pre tehnickog da oni snime motor i potraze od Delte fotografije GSA na kojima se vidi kako motocikl izgleda kad izadje iz fabrike. Tu dokumentaciju cuvati za kasnije tehnicke preglede.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • moto merkat °°, 4776 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

Na teh. pregledima se koristi pretraga preko int. za poredjenje modela, Floyd, Darko je na to mislio, nijedan teh. vas ne moze odbiti zbog rol bara na ADV modelu, jedini uslov je pravilno koristenje tj tacan unos modela, u ovom slucaju ADV u pretragu i "nemogu vam nista".

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 284 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: BMW R1200 GSA

Svratio juce na tehnicki da proverim glasine oko novog zakona.

Zadesilo se da su tu bili "strucni" kadrovi u plavim uniformama iz drzavne uprave za inspekciju i nadzor rada tex. pregleda.

Rekoh odlicno,oni ce mi detaljno dati odgovor na moje pitanje koje sam postavio par postova iznad.

Na prvu je bilo : Um.... hmmmm.... Nosaci kofera....hhhhmmm.... to je kao na autu........to se ne skida.

Onda prednji rolbarovi: .............!!!!!!!....... "Aha,ovo stit agregat u slucaju pada,mozda ako je fabricki ne treba skidati".  Ali naravno postoji prostor i  za to razmatranje.

I poslednje maglenke,ili sto bi Drzavni sluzbenik za nadzor rekao: "Naknadno dodata svetla na vozilu"

Po  njegovom misljenu,to se mora skinuti tokom tehnickog pregleda.

Eto informacije iz prve ruke. Ovo navodno vazi za zakon koji je stupio 01.04. Desavanje grad Kraljevo.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • moto merkat °°, 4776 postova
  • Lokacija: Šid
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD
pre 10 minuta, el_marco je napisao:

Po  njegovom misljenu,to se mora skinuti tokom tehnickog pregleda.

Trebao si ga pitati za misljenje dali se skidaju maglenke sa auta ukoliko su doplacene kao dodatna oprema i tako vozilo izaslo iz salona.

Meni su momci sa FTN-a na osnovu VIN-a odstampali spisak opreme sa kojom je auto izasao iz salona (iz 1994 god.), za BMW se sigurno moze pribaviti isto, da sam vlasnik pribavio bih ga i nista ne bih skidao (npr obican GS ako ima maglenke) na teh. ostavio kopiju da se mogu pravdati.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 284 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: BMW R1200 GSA

Postavio sam takvo slicno pitanje,odgovor je bio "tebi registracija istice za dva meseca,da sacekamo mozda ce se nesto promeniti,da sacekamo malo sve je ovo novo.

Sto ce reci tumacenje dodeljenih zakona je individualno,strah je ocigedan,a ne postoje kadrovi koji ce to dovesti u red.

Grad Kraljevo ja nadaleko poznat po Sluzbenicima drzavnih organa zaposljenih po principu raseljena lica sa kosova i rodbinskih veza. Gde je vrlo mali procenat ljudi koji stvarno razumeju svoj posao. Sada znam da ce ovaj moj govor dobiti osudu.Znam da treba pomoci i zaposliti ljude,ali....all mora neko i da radi te poslove strucnije.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja