Jump to content

Moto Zajednica

Reciklaza Motornog Ulja - Linkovi u temi.

Recommended Posts

  • Misbehave Responsibly, 1574 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S
9 hours ago, Pablo said:

Jasno je valjda koje teme i poruke su komercijalne i nije ok da se otvaraju, a koje nisu. 

 

Svakako je svima u interesu da jasno znaju gde može sagorelo ulje da se reciklira, slobodno navedi firmu i lokaciju na kojoj se nalazi. :takoje:

 

Nije u pitanju ništa što bi se dalo nazvati komercijalnim. Po meni, nije ni nešto što je protivno pravilima pisanja na forumu. Napisao sam nešto što je javno poznato (ko želi da zna) a to je sledeće:

 

Reciklaža (praktično bilo čega) nije samonosiv (samoodrživ) posao bez subvencija države. Te subvencije se finansiraju iz ekoloških taksi koje se plaćaju (koje svi mi plaćamo) na praktično sve tehničke artikle (gume, ulja, akumulatore, ... TV, šporet, ....). Da bi reciklaža funkcionisala moraju da funkcionišu tri elementa: sakupljanje, lagerovanje i prerada.

Da bi ti elementi funkcionisali neko treba da plati troškove. Plaća ih potrošač. Da bi sistem funkcionisao, pare koje se slivaju od ekološke takse na dotični proizvod (u ovom primeru na motorno ulje), treba da idu na namenski račun za reciklažu tog proizvoda, a zatim da se podele u adekvatnim procentima na subvencije:

1)  onima koji su kupili kamiončić i troše gorivo da sakupljaju buriće ulje po servisima (~jedan sakupljač po okrugu)

2)  onima koji su kupili plac, zadovoljili normative za lagerovanje te vrste otpada; (~ jedan po regionu Srbije)

3)  prerađivaču (1 ili 2 za celu Srbiju)

 

Tako je i bilo (i počelo da funkcioniše 2009) dok se neko iz vlade (krajem 2012) nije dosetio da ukine namenske račune, sav novac preusmeri u zajednički budžet RS, a reciklerima isplaćuje kad hoće i koliko hoće. Drugim rečima, mi PLATIMO da se ulje (i svašta nešto drugo) reciklira a to se ne radi; mi i dalje trujemo sebe i svoju okolinu. Ostale zaključke neka svako izvlači za sebe.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Eto, ja sam se potrudio da dam argumentovan i koliko toliko kompletan odgovor. Sada, kao i prošli put (kada je poruka obrisana u roku od pola sata) nisam navodio nikakva imena niti nekoga etiketirao. Ako je pak poruka protivna uređivačkoj politici foruma - molim lepo, opet je obrišite. Ako pak smatraš da su ovakve stvari nešto što je u opštem interesu, te da svi jasno treba da znamo kako i šta jeste, onda zašto je poruka obrisana?

 

Znam ponešto o reciklaži,  s'obzirom da sam se nekoliko godina "družio" sa ljudima iz ministarstava, agencija, komore, zainteresovanim ulagačima u posao,... - a sve u funkciji zastupnika nekoliko evropskih kompanija koje se bave proizvodnjom opreme za reciklažu. Ako ti je to interesantno - mogu ti jedanput uz piće ispričati konkretne pikantne detalje onoga što manje više sve već i znaš - a to je u kojoj banani mi živimo i ko nam kroji opanke.

 

Ja ono ulja na motoru što sam sam menjao u poslednjih par godina i dalje lagerujem kod sebe. Cenim da onaj ko bi mi ponudio neku crkavicu da to otkupi bi to uradio samo iz niskih lukrativnih pobuda da to ulje iskoristi za loženje, naravno u neadekvatnoj peći bez filtera, ili kakvu drugu balkansku domišljatost. Direktno trovanje od tih domišljatosti je veće nego da ga sam prospem na livadi.

Za sada, ja kao i  @bocca_bastard, čekam da mi komunalna ili kakva druga inspekcija zakuca na vrata i naplati neku kaznicu za neovlašćeno postupanje sa opasnim otpadom  ;)

  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6287 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L
Pre 21 sati, Alekre je napisao:

Moj komša sproveo kanalizaciju u bunar. 

Takvi treba krivicno da odgovaraju uz ogromnu kaznu. To je recimo mnogo gora varijanta nego da je pustio kanalizaciju u reku ili livadu,  zagadio je podzemne tokove i zatrovao ko zna koliko bunara. Ja bi ga prijavio bez razmisljanja. 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8122 postova

lagerujem u balone po 5l (ulje, kočionu tečnost, antifriz). Onda odnesem u reciklažno ostrvo gradske čistoće na NBGD (ispod bazena 11. april, kada se krene ka bolnici sa leve strane). Uvek prave problem da preuzmu, ali na kraju uzmu. (kao nemaju uslove za reciklažu ulja)

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8122 postova

Nisam im tražio izjavu overenu kod notara... ali sam razmislio i zaključio da je mnogo veće šansa da završi na jedinoj pravoj reciklaži koja postoji u Srbiji (NIS), nego u bilo kom drugom scenariju (kontejner, kanalizacija, peć u auto servisu ili moja garaža do plus beskonačno).

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 2783 postova

poznajem jednog novosadskog automehaničara bajkera koji je sam sebi napravio kompletan kotao i sistem za ubacivanje ulja u njega.Greje radionicu i celu kuću.Interesantno je da mu je odžak na 3 metra visine a instalacija u šupi.Ja mu kažem što tako nisko ,a on upali kotao i ja nevidim da išta izlazi iz odžaka.Kako to neznam.

Postoji i sistem sa siporeks blokom i običnim kotlom na čvrsto gorivo.U jednoj kanti drziš usitnjen na par komada siporeks dok se ne napije uljem dok drugi gori u kotlu.I tako u krug jedan se napija a drugi sagoreva iz njega ulje.Odžak se mora često čistiti.

Za one koji su protiv ulaska u eu ekologija je sigurna karta.Mi nikad nećemo biti finansijski moćni da ispoštujemo ekološke norme iz eu.Mislim da je u pitanu oko 20 milijardi evra.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8122 postova

Ja sam svojeremeno malo razmislio i poređao sebi guide-lines :) za postupanje:

 

1. Najbolje je predati ulje tako da dospe na reciklažu (npr u Srbiji, nekome ko nosi u NIS)

2. Iza toga, predati ulje nekome ko ga sagoreva za grejanje u kotlovima sa homologovanim filtrima

3. Čuvati u sopstvenoj režiji (ako i dok ima mogućnosti za to), dok se ne steknu uslovi za 1 ili 2

4. Par praznih mesta

...

5. Predati ulje nekome ko ga sagoreva direktno u atmosferu. Zašto? Zato što će taj za grejanje koristiti, alternativno, ili naftu ili struju (koja npr. u Srbiji dolazi uglavnom od lignita <=> veoma prljav izvor, očajan po pitanju produkcije CO2). U zbiru je za planetu ipak marginalno manje loše tako nego opcija br 6/7,

6. Baciti u kontejner

7. Baciti u kanal/kanalizaciju

 

Opcije 5-7 smatram neprihvatljivim, od čega 6-7 smatram apsolutno neprihvatljivim pod bilo kakvim okolnostima.

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 99 postova
  • Lokacija: Srem

U Srbiji je ekoloska svest na malom nivou. Tuzno je da se smece odlaze na njive, u reke. I ova otpadna ulja mahom idu u zemlju. Bilo bi lepo kad bi drzava ozbiljnije pristupila ovom problemu, recimo da organizuje guscu mrezu lokacija prihvata starog ulja. Da ne bude samo NS ili Bgd.. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 111 postova
  • Lokacija: Medoševac - Nis
  • Motocikl: Honda CBR 600 f3

Pa farbajte tarabice na ogradama ili vec neke drvene konstrukcije......bar ima koristi od tog ulja, ili dajte ljudima koji to imaju......nikako da se prosipa bilo gde.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1644 postova
  • Lokacija: Paracin

Srbija se po meni vise zagadjuje sagorevanjem ulja u starim vozilima svih vrsta neko sto ga sagoreva po neko u kotlu. E opet se vracamo na standard u samoj zemlji i starost vozila narocito poljoprivredne mehanizacije, radnih masina itd itd...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 195 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka

Da dam skroman doprinos zajednici, mozda nekome i posluzi.

 

Vec par godina razmisljam, kao i dobar deo nase zajednice, gde da odlozim istroseno ulje od servisa. Naleteh na ovu i jos jednu temu na BJB forumu i pomislih da bi trebalo malo detaljnije da istrazim gde bih mogao da odlozim iskorisceno motorno ulje, jer nisam lud da ga prosipam, niti da ga bacim u kontejner, kao ni da dam nekom da ga spali i iskoristi za grejanje.

 

Kontaktirao sam Ekosekund, pa Ekologo036 i dobio iste odgovore - ne postoji zakonska mogucnost da preuzmu iskorisceno ulje od fizickog lica, jer je kod nas primenjen svajcarski model, gde fizicko lice ne sme u svojim prostorijama da obavlja servis, niti da skladisti opasan otpad, vec sve to mora da radi u registrovanoj radionici, koja na kraju vodi racuna o otpadu (citaj - pravno lice). Tako mi je receno :staa2:


Srecom, uputili su me na Avista Oil. Vojislav iz pomenute kompanije je bas bio korektan, nadjite ga u kontakt odeljku sajta. Odmah me je pitao gde mi se nalaze zalihe, kako bi me spojio sa najblizim servisom/preduzecem od kog oni otkupljuju ulje, kako ne bih mnogo lutao po gradu i kome bih to moje ulje mogao da predam. Vrlo brzo je stupio u kontakt sa obliznjim ovlascenim distributerom/dilerom i serviserom jedne francuse marke automobila i najavio moj dolazak. Otisao sam i predao im sve svoje kolicine ulja (nekih 10ak litara, nista veliko), kao i iskoriscene filtere ulja. Iz tog servisa su mi rekli da mogu da im donesem i antifriz, nije problem.

Sve se ovo desava u Beogradu. Verujem da Avista Oil saradjuje i sa pravnim licima iz vise gradova Srbije, tako da kolege bajkeri koji nisu blizu Bg - a mogu i neka probaju da ih kontaktiraju.

 

Eto, koliko god da nam je nakaradan sistem i zakonodavstvo, ipak moze da se nadje kakvo - takvo resenje.

  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 3
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 406 postova
  • Lokacija: Ša/NS
  • Motocikl: F800ST
On 9.3.2021. at 16:42, saxomofon je napisao:

Da dam skroman doprinos zajednici, mozda nekome i posluzi.

 

Vec par godina razmisljam, kao i dobar deo nase zajednice, gde da odlozim istroseno ulje od servisa. Naleteh na ovu i jos jednu temu na BJB forumu i pomislih da bi trebalo malo detaljnije da istrazim gde bih mogao da odlozim iskorisceno motorno ulje, jer nisam lud da ga prosipam, niti da ga bacim u kontejner, kao ni da dam nekom da ga spali i iskoristi za grejanje.

 

Kontaktirao sam Ekosekund, pa Ekologo036 i dobio iste odgovore - ne postoji zakonska mogucnost da preuzmu iskorisceno ulje od fizickog lica, jer je kod nas primenjen svajcarski model, gde fizicko lice ne sme u svojim prostorijama da obavlja servis, niti da skladisti opasan otpad, vec sve to mora da radi u registrovanoj radionici, koja na kraju vodi racuna o otpadu (citaj - pravno lice). Tako mi je receno :staa2:


Srecom, uputili su me na Avista Oil. Vojislav iz pomenute kompanije je bas bio korektan, nadjite ga u kontakt odeljku sajta. Odmah me je pitao gde mi se nalaze zalihe, kako bi me spojio sa najblizim servisom/preduzecem od kog oni otkupljuju ulje, kako ne bih mnogo lutao po gradu i kome bih to moje ulje mogao da predam. Vrlo brzo je stupio u kontakt sa obliznjim ovlascenim distributerom/dilerom i serviserom jedne francuse marke automobila i najavio moj dolazak. Otisao sam i predao im sve svoje kolicine ulja (nekih 10ak litara, nista veliko), kao i iskoriscene filtere ulja. Iz tog servisa su mi rekli da mogu da im donesem i antifriz, nije problem.

Sve se ovo desava u Beogradu. Verujem da Avista Oil saradjuje i sa pravnim licima iz vise gradova Srbije, tako da kolege bajkeri koji nisu blizu Bg - a mogu i neka probaju da ih kontaktiraju.

 

Eto, koliko god da nam je nakaradan sistem i zakonodavstvo, ipak moze da se nadje kakvo - takvo resenje.

Pretrazujem sad sajt i ne mogu pronaci kontakt Vojislava. 

Da li se secas na kojoj je funkciji bio ili br telefona? 

 

Ako nista pisacu im direktno pa da vidim sta da radim sa ovim mojim zalihama ulja.

Ima ih dosta pa samo neko ekolosko zbrinjavanje je opcija

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 195 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka

@steefanv sad bacih pogled na njihov sajt i Vojislav se vise ne spominje u kontakt sekciji. image.thumb.png.c6a4a0566b5c4e37941ce6a4cd580f93.png

 

Pozovite Nebojsu Tomasevica, cenim da ce Vam pomoci.

Pozdrav

 

Promenio član saxomofon
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4565 postova
  • Lokacija: Srbija, Padej
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

LJudi, bavili smo se tom temom i hteli smo da pišemo tekst za magazin i da pokrenemo reciklažu ulja kod nas, ali uopšte nije jednostavno. Da bi nekom odneo ulje na reciklažu, to isto ulje moraš pažljivo da odlažeš i ne mešaš sa drugim uljima. Zatim moraš da imaš sertifikat o ispitivanju tog ulja da bi ga oni prihvatili na reciklažu, jer izvoze to ulje (mahom) i ne recikliraju kod nas. 

 

Ako imaš kočionu tečnost, mora da se ispita i posebno odlaže, motorno ulje takođe, antifirz misli mda ni ne recikliraju.

 

Dalju priču nismo pokrenuli jer bi zakopali mnoge servise i navukli inspekcije na vrat. Čini mi se da sam baš sa gospodinom Maleševićem razgovarao. Divan i stručan čovek, sve lepo objasnio.

 

Zamisao je bila da pokrenemo akciju da kamion ide besplatno i pokupi ulja od moto servisa. Međutim, zbog raznih papirologija i nameta koje bi moto servisi morali da snose i potencijalnih inspekcija, trenutno smo pauzirali tu akciju.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 229 postova
  • Lokacija: Grocka
  • Motocikl: Yamaha XJ900S Diverzija

Koliko su samo zakomplikovano procedure, praktično do granica apsurda.
Sličnu bitku sam vodio prethodnih godina vezano za odlaganje ambalaže od pesticida za upotrebu u poljoprivredi. Angažovao se i u svom kraju da prikupimo sve na zbirnu lokaciju, da se ne baca kojekude i ne spaljuje, međutim, na kraju nije bilo sluha od strane nadležnih firmi za preuzimanje takvog materijala. Faktički isti problemi koji se provlače i kroz ovu temu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 736 postova
  • Lokacija: Kikinda
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Mnoge radionice otpadno ulje koriste da bi se grejali. Realno papirologija kod nas je automatski ogranicavajuci faktor, a inspekcije da i ne govorim. Sve se svodi na to, imamo u zakonu al primena nemoguca. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1817 postova
  • Lokacija: Beograd

Evo, treba da ponovim isto od pre nekoliko godina

Ko god spaljuje ulje zbog grejanja nije normalan.

 

Tako se šire ogromne količine opasnog gasa i to uopšte nije nešto što ode negde daleko i razredi se pa je sve ok.

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2724 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Kog opasnog gasa?
Jel zagadjuje vise taj gas ili kad stoka prospe ulje u zemlju?
Da li je taj gas opasniji od gasa koji izbacuju termoelektrane, kolubara i sl?

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4228 postova
  • Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија
  • Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори
Pre 3 sati, Skyrunner je napisao:

Evo, treba da ponovim isto od pre nekoliko godina

Ko god spaljuje ulje zbog grejanja nije normalan.

 

Tako se šire ogromne količine opasnog gasa i to uopšte nije nešto što ode negde daleko i razredi se pa je sve ok.

 

 

 много се радионица на "западу" тако греју у задњих 50 или више година. Ништа ново по том питању. 

Овде наплачују рециклажу уња 70 центи по литри. Тако кад купујеш уље теби наплате то са би се покрили трошкови рециклаже

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 736 postova
  • Lokacija: Kikinda
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Neka ulja se recikliraju a neka rerafinisu, poput mornih ulja i menjackih ulja. Prolaze razne hemijske tretmane i od njih se dobija dalja baza za nova ulja, a neka se prosto spaljuju. Nisam te struke, lepo bi bilo da tehnolog petrohemije ako ima na forumu, da to i objasni. Meni je burazer to studirao, al je glupo da ja pitam njega pa da vam prenosim, jer cu sigurno nesto pogresno opisati. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja