Jump to content

Moto Zajednica

Enduro vozač i fizička spremnost

Recommended Posts

  • U prolazu, 18 postova

Polozaj vozaca:

https://m.youtube.com/playlist?list=PLlur54ugvzNKGIuFDwITlXrSENMeqikEQ

 

Idem polako prema 50. godini, imam 168 cm visine i oko 110 kila, unistena koljena.

Pusim ko turcin, kondicije gotovo nema... Moja filozofija je bolje nanja tezina nego jaci motor jer se time gubi puno snage a kad nestane snage, pada koncentracija. Neko vreme sam i sam koristio cross cizme gore spomenute Forma XT terrain alj sam jih promjenio za Forma Adventure i to iz dva razloga. XT terrain ne drzi vodu a drugi je da nisam imao nikakav osjecaj na kocnici. Tvrdi dzon je inace za tvoj problem bolji, ali ja bih stavio sire fustrastere i zbog tvoje visine podigao guvernal. Imas na Aliexpress-u adapter od 50mm za male pare koji se moze podesavati i napred-nazad. Trazi pod pivoting handlebar risers...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 9 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: dr350

Po mom misljenju ako zaista volis hard enduro kupi laksi motor jer ja sa dr350 kad uzmem neki lak ktm za probu shvatim da je hard enduro ipak za motore od 100kg a da moja enduro voznja sa takvnog letenja izgleda kao kad vozim leteci tenk :) mada sam ja mator sa taj hard enduro, ako probas imaces utisak da vozis biciklu doduse letecu bar sam ja takav utisak imao. Za mene i moje godine dr sa kojim idem  100-150km po sumi vozeci sam za 2-3h voznje 2-3x u nedelju dana je dovoljno. Za neko cepanje gasa po terenu savetujem ipak lagani prelazak iz sporije voznje da se ligamenti pripreme na istezanje i u toku cepanja praviti pauze u vidu malo sporije vozne ili pauze za hidrataciju sto je mnogo teze zbog pojacanog dejstva lucenja adrenalina ali se sve to uci jbg uglavnom kad nadrljas, a umor posle voznje dan ili nedelju dana je normalan i obavezno zameni cizme. Inace ti istegniti ligamenti ili jos gore iskidani meni su veci problem od nekog loma kostju. Jer mnogo duze traje operavak i prave smetnju povremenu i kad prodju.

Ne znam da li za tvoju visinu ti imas skladnu kilazu ali i to bi definitivno mogao da bude probem ako odstupas za vise od 10kg ako je salo u pitanju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 110 postova
  • Lokacija: Banja Luka
  • Motocikl: Bmw f800 Gs

Ništa bez treningaa, barem iz mog iskustva . Kada sam u trening recimo teretana, trčanje, zgibovi, sklekovi itd., bukvalno nema prepreke i terena koji ne mogu proci svojim motorom. Stojeci mogu voziti skoro stalno i voziti citav dan bez problema i što je najbitnije jako kvalitetno i zabavno. A kada nisam u treningu mnogo je teže i zahtjevnije, jako se brzo umaram i tesko da mogu da stojim duze od par minuta na fuzasterima, a da ne pricam kada koji put svalis motor, pa podignes 150 do 200kg težak motor pa onda tek izgubis snagu i tek onda sve ode nizbrdo, noge bole, ruke se umore i ne možeš motor više ni da upravljaš kako treba , a ujutro sve živo boli.

Tako da sam ja za to da svi koji voze enduro i vole voziti van asfalta na zahtjevnijem terenu trebaju biti fizički spremni za tu vožnju, jer je tada sve mnogo lakše, zabavnije i tek tada možeš pravo da uživaš u vožnji.  :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 88 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Atlantic 250 ali će porasti jednom

Neko je ovde napomenuo ishrana, slozio bih se u potpunosti i dodao bih isto tako i redovne vezbe istezananja kako bi misici ostali fleksibilni i tegljiivi i izdrzali velike napore. A zdrava ishrana je bitna jer ona od krute misice pretvara u elasticne. Dzaba vam brdo misica kad nisu izdrzljivi na duzi period, kao sto je neka zezca off road voznja

Nema tu prevelike potrebe za teretanom...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6284 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Voda da se pije. Uvek sa sobom da se nosi. Ne ceo paket, al' bar pola litre i hidriranje na svakoj pauzi. Ako naleti neka cesma ili izvor...ekstra. Ona glavobolja s'pocetka, moz' da bude zbog toga.

Ako zglobovi oticu, a nije bilo povreda treba ici kod lekara.

Ko zna da nema zdravstvene probleme moze da pine jednu Andolisku pre voznje. Dobar je sumeci Mg (magnezijum) i nesto od B kompleksa...da se covek malo "ispovraca" od svog napora.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 363 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda Varadero XL1000V '09

Ja sam dosta vozio enduro sa dominatorom. Generalno se nisam umarao, trenirao sam veslanje dugo godina pa su mi noge poprilično "spremne". :D Ali u životu se nisam umorio kao kad sam jednom prilikom vozio ATV po deliblatskoj peščari. Imao sam upalu, ja mislim, svih mišića do vrata, hodao sam tri dana kao da imam artritis. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 18 postova
  • Lokacija: Prijepolje
  • Motocikl: BMW F650 '06,Aprilia Pegaso 650 '96,

Dugo me nije bilo da nesto napisem ...ali svaka cast ljudi, pisali smo razna iskustva i bice od pomoci. Najbolju pomoc sam osetio nakon promenom obuce , cizama ... 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja