Jump to content

Moto Zajednica

Recommended Posts

 • MSC Member (Maxi Scooter Club), 860 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: Kawasaki J300 ABS

Drage kolege,

 

Prošlo je više od dve godine kako nisam ništa napisao na ovom podforumu, ali pošto se ovog leta ponovo ukazala prilika da malo protegnem točkove, red je da nešto od toga podelim i sa vama.

Obzirom da više ne pripadam generaciji koja svakog leta mora da ispunjava porodične obaveze (čitaj: vodim decu na more - oni to mogu i sami), a to automatski znači da ne moram da se pržim na za Mediteran uobičajenih 35-450C, put me je ponovo odveo na sever. Upravo zato je ovaj putopis i dobio naslov MittelEuropa 2 jer se na neki način nadovezuje na moje prethodno putovanje u središnju Evropu. Sa druge strane, osim dve kraće deonice (Drezden-Berlin i Segedin-Beograd) sve ostalo je za nas bilo potpuno novo pa se nadam da će se i vama dopasti.

 

No, da krenemo redom. Pošto je u međuvremenu umesto Xciting-a u garažu stigao Kawasaki, tehničke pripreme su bile jednostavne. To znači da je trebalo uraditi samo redovni servis (posle prvih 5.000 Km) i proveriti još nekoliko sitnica, Sva potrebna oprema je tu od ranije, a ni pakovanje za put od nekih 20-tak dana nije predstavljalo problem. Iako po pravilu putujemo u dvoje, sve što nam treba se lako smesti u Givi Maxia-u, tunel torbicu i pod sedište. U stvari, problemi oko pakovanja se javljaju nešto kasnije, jer se uz put često pojavljuju nove "sitnice" za koje tek treba pronaći odgovarajuće mesto.

Da se ne bi izgubili, na jedan telefon sam instalirao Here navigaciju a na drugi iGO, što se kasnije pokazalo kao nešto bolje rešenje. Uglavnom, planirana ruta je izgledala otprilike ovako, a ako se na nju dodaju mala skretanja i lokalni izleti, ukupna kilometraža se zaustavila na nešto preko 4000. 

 

34034.jpg

 

Dan pred polazak je sve već spakovano, pa je za jutro planiran još samo kratak foto sešn. Naravno, momcima ne pada na pamet da ustaju iz kreveta, pa slikanje odrađujemo sami i po idealnom vremenu krećemo na put.

 

34035.jpg

 

34076.jpg

 

Nastavak sledi...

 • Podržavam 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites
 • Svrati ponekad, 321 postova
 • Lokacija: beograd
 • Motocikl: Yamaha diverzia 600

Samo sam cekao kad ce da pocne putopis.Svima pricam kakvi ste vi heroji na skuteru.To sto ste vi prosli skuterom mnogi ozbiljni bajkeri sa ljutim masinama mogu samo da vam zavide. :sampion:

 • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites
 • Svrati ponekad, 229 postova
 • Lokacija: Hamburg
 • Motocikl: Otisao ali doci ce drugi, nadam se sto pre:)

Svaka vam cast!! Lepa kilometraza, nadam se da ste uzivali u voznji, a mi cemo u citanju! Brze malo sa pisanjem, nestrpljivi smo☺☺☺

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites
 • MSC Member (Maxi Scooter Club), 860 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: Kawasaki J300 ABS

Vidim da vam je moj uvodni post privukao pažnju, pa sada možemo da nastavimo  ;).

 

34054.jpg

 

>> Beograd, Bački vinogradi, Mohač, Balaton

 

Pre dve godine sam do mađarske granice išao starim putem pa je to potrajalo čitavo.prepodne. Da se to ne bi ponovilo, odmah izlazim na autoput i maksimalo koristim snagu mašine od 300cc. U stvari, za održavanje prosečne brzine od 120Km/h (sa dvoje putnika i dosta prtljaga), ovom Kymkosakiju ne treba više od pola gasa, što znači da ostaje još dovoljno rezerve za obilaženje. Pravi maksimum sam iz njega izvukao na nemačkom autobanu, gde ni sa 150 Km/h nisam smeo da pomolim nos iz krajnje desne trake...

 

Znači, autoput do Srbobrana, a zatim na levo prema Vrbasu i Somboru. Posle toga do granice nema još mnogo, pa brzo prelazimo na drugu stranu. Naš policajac nas nije ni pogledao, ali smo kod mađara morali da otvaramo kofer i podižemo sedište. Mogu da zamislim njihovo razočaranje kada su shvatili da tu ipak ne može da se sakrije nijedan migrant sa Bliskog istoka, ali pošto je to jedina granica koju ćemo preći pre nego što se vratimo u Srbiju, nije nam bilo teško da udovojimo ovakvim zahtevima.

 

Sledeća prepreka na našem putu je Dunav, a njega nije lako preći pogotovu ako se propusti skela. Ništa zato, bićemo prvi na sledećoj turi a do tada ima tačno pola sata. Kawa u hlad, a mi na klupicu, skidamo višak opreme i vadimo nešto za osveženje.

 

34036.jpg

 

34038.jpg

 

34037.jpg

 

Izgleda da su i putnici sa druge strane bili nestrpljivi, pa se skela ubrzo vraća i tačno na vreme nastavljamo dalje. Tek kada smo se ukrcali, shvatam da je ovo pravi trajekt koji bi bez problema mogao da prevozi putnike po raznim morskim destinacijama. Na žalost, plovidba traje kratko, pa nema mnogo vremena za uživanje - par fotki i opet teraj dalje...

 

34039.jpg

 

34040.jpg

 

34041.jpg

 

34042.jpg

 

34043.jpg

 

34044.jpg

 • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites
 • MSC Member (Maxi Scooter Club), 860 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: Kawasaki J300 ABS

Mohač je poznat i po čuvenoj bitci koja se odigrala 1526. god. U njoj su se sukobili turska i mađarska vojska koja je bila neuporedivo slabija, pa je poraz bio neminovan. Čini mi se da taj događaj za mađare ima isto značanje kao naš Boj na Kosovu jer su u istom danu izgubili kralja i državu. Turci su sledećih 200 god, vladali skoro čitavom Panonijom i u par navrata stizali čak do Beča. 

Posle malo lutanja, odlučujem da upotrebim navigaciju i konačno stižemo na lice mesta. Čitav kompleks se danas sastoji od zgrade u koju je smešten muzej i velikog parka sa stubovima koji obeležavaju mesta pogibije istaknutih učesnika bitke. Na žalost, taj dan je bio vrlo topao, a mi ne volimo vrućinu pa se nismo previše zadržavali. Taman toliko da se napravi nekoliko sličica...

 

34045.jpg

34046.jpg

 

34047.jpg

 

34048.jpg

 

34049.jpg

 

34050.jpg

 

34051.jpg

 

34052.jpg

 

34053.jpg

 

Ostatak dana smo proveli na motoru uz česte pauze jer je trebalo stalno nadoknađivati izgubljenu tečnost. Put preko Pečuja i Kapošvara nije ni po čemu poseban, pa ću ga zato preskočiti. Naš cilj je južni kraj Balatona, tačnije gradić Keszthely u kome sam nešto ranije razervisao smeštaj.

Čini mi se da je ovo pravi trenutak da u nekoliko reči opišem svoje iskustvo. Naime, skoro svako prenoćište na ovom putu sam pronašao preko AirBnB-a i moram priznati da sam vrlo zadovoljan. Sistem funkcioniše upravo onako kako se od njega očekuje, što znači da možete lako pronaći ono što vam treba, izvršiti rezervaciju (pri čemu se kompletno plaćanje vrši automatski - preko Interneta) i na kraju oceniti svog domaćina (i on vas kao gosta). Ja sam uglavnom birao ponude koje uključuju korišćenje kompletnog stana (garsonjera ili jednosoban) a da pri tome cena ne prelazi 20-25 Eur. Na taj način sam uspeo da znatno smanjim troškove jer se i za najjeftiniji hotel obično traži duplo veća suma pa se zaključak sam nameće - ako vam je potreban smeštaj a želite da uštedite, zaboravite Booking i probajte AirBnb.  :takoje:

 • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites
 • BJB Maxi Scooter Club, 1497 postova
 • Lokacija: Novi Beograd
 • Motocikl: Aprilia Atlantic Sprint 500

Ja i dalje ne verujem da si pored žive geografske karte Vesne ti koristio navigaciju sa telefona...

 

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

 • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites
 • MSC Member (Maxi Scooter Club), 860 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: Kawasaki J300 ABS

Pa morao sam, jer smo se posle trajekta skoro posvađali oko pravca u kome treba da nastavimo! Da bi joj dokazao ko je u pravu, ja sam izvadio navigaciju - i morao da priznam grešku  :ups:

 • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites
 • MSC Member (Maxi Scooter Club), 860 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: Kawasaki J300 ABS

34075.jpg

 

Idemo dalje, >> Balaton, Sopron, Beč

 

U Keszthely stižemo oko 19h, što znači da kasnimo jedno dva sata od termina za koji smo najavljeni, pa moram da obavim jedan telefonski poziv i sačekam da se pojavi naš domaćin. Nakon 10-tak minuta stiže direktor muzeja i pokazuje nam stan u kome ćemo prenoćiti.

Da, dobro ste pročitali, nije direktor hotela nego muzeja - noćas spavamo u zgradi koja pripada istorijskom muzeju a ona ima i nekoliko stanova koje su nekada verovarno koristili čuvari ili domar. Na žalost, u tom trenutku se vreme naglo menja, čuje se grmljavina i odmah počinje da pljušti. Jedva sam stigao da skinem stvari sa motora a da ne pokisnem. To znači da večeras nema ništa od šetnje pored jezera ali bar možemo da predahnemo nakon celodnevnog preznojavanja. 

Stan koji nam je na raspolaganju ima dve velike sobe, kuhinju i kupatilo što znači da može da primi više gostiju. Ovoga puta smo tu samo nas dvoje, pa možemo da se opustimo i sredimo utiske.

 

Jutro je osvanulo sunčano, što znači da će dan biti lep ali ne tako vruć kao prethodni. Kawasaki je prenoćio u dvorištu a kiša i vetar mu izgleda nisu smetali. Brzo se pakujemo i vraćamo ključeve. Tek sada se vidi koliko je ovo velika i lepa zgrada, ali nemamo vremena za razgledanje jer želimo što pre da vidimo jezero.

 

34055.jpg

 

34056.jpg

 

34057.jpg

 

34058.jpg

 

34059.jpg

 • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites
 • MSC Member (Maxi Scooter Club), 860 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: Kawasaki J300 ABS

Posledice jučerašnjeg nevremena su jasno vidljive. Na sve strane ima nasutog peska i vode, ali to ne umanjuje lepotu ovog mesta. Na jednom delu obale se odmara jato labudova a tu je i staza koja nas vodi do kupališta. Sve neodoljivo podseća na naš Palić, ali je neuporedivo veće i uređenije. Vreme nam ne dozvoljava da se malo brčnemo, ali bar možemo da napravimo koju sličicu...

 

34060.jpg

 

34062.jpg

 

34061.jpg

 

34063.jpg

 

34064.jpg

 

34065.jpg

 

34066.jpg

 

34067.jpg

 

34068.jpg

 

34069.jpg

 • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites
 • MSC Member (Maxi Scooter Club), 860 postova
 • Lokacija: Beograd
 • Motocikl: Kawasaki J300 ABS

Do Beča ima još dosta da se vozi, pa koristimo priliku da negde oko Soprona napravimo još jednu pauzu. Ovde su na jednom mestu smešteni mali tržni centar i igralište za decu pa čak i malo jezero sa lokvanjima i zlatnom ribicom. Idealno mesto za odmor...

 

34070.jpg

 

34071.jpg

 

34072.jpg

 

34073.jpg

 

34074.jpg

 • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Aktivni korisnici   0 članova

  Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja