Jump to content

Moto Zajednica

Vazdusne fotke i snimci

Recommended Posts

  • Svrati po nekad, 360 postova
  • Lokacija: Leskovac-Lausanne
  • Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure

Zanima me sta mi je potrebno da bih mogao da snimam i slikam prizove iz vazduha.

 

Prvenstveno bi mi trebalo neki dron koji ima mogucnost da snima uz pomoc GoPro kamere, ali isto da ima mogucnost flight-by snimanja ili da prati motor tokom leta.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati po nekad, 360 postova
  • Lokacija: Leskovac-Lausanne
  • Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure

Tacnije sam mislio da li neko ima iskustvo sa specificni model, jer ipak malo bolji dron je oko 500-600€ pa treba razmisliti lepo pre kupovine i tacno znati sta su mogucnosti i kako se upravlja.

Isto sam citao da neki dronovi nisu bas najbolji za upotrebu sa GoPro kamerama, iako su za to predvidjeni, jer ih GoPro daljinski ometa.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5486 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Uvedene su dozvole za dronove, tako da bez toga radi se nezakonito. A to jos uvek nije adekvatno zazivelo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1818 postova
  • Lokacija: Beograd

Zavisi za šta ti konkretno treba.

 

Ali bez 1000€ ništa iole ozbiljnije ne možeš da dobiješ.

 

Možeš ti da koristiš već gotove kvadkoptere sa sopstvenim kamerama, ali ja nekako više volim da moze letelica da se prilagodi potrebama.

 

Znači treba ti, šasija, motori sa odgovarajucim elisama, kontroler(ja bi ubacio i autopilota, zbog vetra i ostalog) baterije za letelicu i za link, gps je poželjan, a naravno treba ti i prijemnik za komande i predajnik za video, ako hoćeš stabilan snimak treba i žiro stabilisana platforma i pored te Gopro kamere koja snima treba jos jedna nadzorna za video link(niko jos ne strimuje sa letelice video u fhd kad ne mora, zato je tu ta jeftina kamera), odgovarajuce antene i daljinski upravljač za sve to na zemlji + monitor ili naočare

 

Ima tu jos nekoliko stvari, ali od ovih fensi kvadova možeš da očekuješ oko 15 minuta leta, zato je dobro kad možeš da napraviš svoje. A interferencije nema kad se pravilno rasporede antene i naravno izborom frekvencija

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 5684 postova
  • Lokacija: Žabalj-NS
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500ie / CF Moto 450 MT-u dolasku

Gde me nađe...

 

Ako želiš letilicu a da snimaš sa GoPro kamerom, best-buy varijanta ti je DJI Phantom 2 V2. U odnosu na V1 ima pojačane motore i bateriju a u odnosu na Phantoma 1 otklonjen "bag" -  flyaway - naime, prilikom gubitka veze letilice sa upravljačkom jedinicom, Phantom 1 je "pamtio" zadnju komandu i odlazio svojim putem :) dok mu ne nestane baterije, često van vidnog polja rukovaoca. Kod Phantoma 2, prilikom prekida veze, letilica pamti mesto poletanja i najkraćom putanjom se vraća iznad tog mesta i spušta vrlo polako dole... Uz njega ti treba gimbal tj žiroskop ili stabilizator na koji se kači kamera. I tu je 2-jka unapređena u odnosu na 1-inicu - mnogo lakše je kačenje gimbala (par žica za spojiti za razliku od keca koji se morao skroz rasturati...) Gimbal ti treba 3-osni, poželjno je da bude Zenmuse.

 

Mislim da se bez kamere mogu naći za 500-700 eura. Postoji i verzija Phantom 3 koji ima svoj gimbal i kameru, rec-stop dugme i gomilu drugih unapređenja ali cena im se kreće od 1100+ eura. Ove pravljene letilice zaobiđi u širokom luku. Da bi radio na nivou Phantoma mora biti mnogo, mnogo skuplji od njih...

 

Zakonski okvir je vrlo zajebaT trenutno, VRLO se primenjuje  >:( , nažalost i retroaktivno, tako da mogu i o tome u narednim postovima ako ima zainteresovanih  ;)

 

PS: ako sam se nalupetao sa eng. izrazima - ne zamer'te...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1818 postova
  • Lokacija: Beograd

Ok, to sad zavisi od umeća i iskustva.

Pravljeni ako znaš šta radiš je mnooogo bolji od bilo kog gotovog koje ja znam.+ baterija, dobre veze i potpuno programibilnog upravljanja nikad dosta(tu su granice skoro pa beskonačne, moguće je čak napraviti upotrebljiv snimak bez operatera, sa letelicom koja prati zadate tačke a kamera da isto fiksira dati objekat)

 

Gimbal je žirostabilisana platforma bez koje ni ne pomišljaj na neki kvalitetan snimak.

 

Uglavnom, to je otprilike priča, samo ne znam koliko para planiraš za to.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • abc, 886 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure

Ja sam prije nekog vremena gledao Parrot Bebop Drone, ali sam odustao zbog dozvole. Ovaj dron ima svoju kameru od 14 megapixela i snima u full HD. Cijena mi je tada bila prihvatljiva oko 500-550€. Ovo je link sa karakteristikama

 

http://www.ardrone.com.hr/?gclid=CI2hqsX6uswCFYcp0wod9WgPYg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 289 postova
  • Lokacija: Zemun / Žarkovo
  • Motocikl: Versys 650

Ja sam pre par godina sklopio prvi DJI multikopter, F450, bez GPS-a. Nisam imao gimbal, pa sam fiksno na njega montirao neki običan canon idiot fotoaparat koji je imao stabilizaciju slike i na njemu sam naučio da letim.

Posle sam prešao na akrobatski avion, ali nikada nisam nešto posebno uznapredovao.

 

Ovako je izgledao jedan od snimaka sa njega.

 

Sada su aktuelna novija DJI rešenja, Phantom3, Phantom4, koji imaju svoje kamere i svoje gimbale za stabilizaciju. Cena je malo jača, ali ljudi sa njima dobijaju fantastične snimke. I imaju distributera za Srbiju koji na stanju ima rezervne delove, a mislim da čak imaju i obuku.

 

Na žalost, nakon dešavanja na stadionu, veoooma su pooštrene mere kontrole letenja, pogotovo urbanog. Potrebno je polagati za dozvolu, platiti osiguranje, najaviti letove unapred...  Čak su poslate prijave nekim ljudima koji su na youtube postovali snimke letenja multikoptera posle 01. Januara ove godine.

 

Ovim je u velikoj meri ubijeno celokupno RC modelarstvo van sportskih aerodroma, na kojima se inače okupljamo. I velika je šansa da se jedan ovakav događaj više kod nas neće održati u ovolikom broju.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 42 postova
  • Motocikl: Aprilia Rsv mille
Pozdrav!!

 

Iskreno licno jos nisam probao al je Tema je dobra!  

 

pre par god kad sam prvi put uzivo video drone zarazio sam se od te vrste tehnike.

 

Znaci zvuk pri nagloj dizanju u vis manevrisanje,looping i svaki put taj zvuk propelera neopisivo. Takve letelice su mi bile poznati iz tamo nekih filmova iz budocnosti.

 

Dok se do danas sve to lepo razvilo i nema kraja poboljsavanju  

 

Kod nas se tacno primeti da vreme stoji, dok u nekim zemljama vec postoji cak i trka sa ovom vrstom letelica mislim da je glavna nagrada Milion Eur

 

Svima nama je poznat Amazon cak i oni planiraju (Prime Air) sa ovom letelicom da isporucivaju robu do 3kg a posto su jos u test fazi za jedno 4-5 god bice realnost.

 

Kolege su Lepo nabrojali osnovne stvari Koji modeli i koji dodaci znaci nemam sta da dodam bili su Brzi :-)

 

Ako radis sve sam, Srecno!

 

Ja bih za pocetak uzeo neku do 100e onaj sa stiroporom ;-) i probao bih da steknem neki osecaj,iskustvo pa bi onda znao kako dalje dal uzimati vec pomenutu Marku.

 


 

Za ove modele postoji od rezervnih delova do Folow me(DJI GO) aplikacija skoro sve.

 

Cene su uff alI Bili su medju prvima na trzistu kad su se pojavili Nisu Losi,sad imaju Ime i mogu da nabijaju cene kao i Go pro.

 

Prosle god je neko od nas postovao kratak snimak sniman iz vazduha dok je kolega vozio motor.

 


 

I nesto za Zene mozda i njih zainteresuje ;-) http://dildodrone.com/dildodrone/index.html

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati po nekad, 360 postova
  • Lokacija: Leskovac-Lausanne
  • Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure

Hvala puno na odgovorima, malo ste mi omogucili da stvorim ideju oko toga sta tacno zelim, jer do sad sam gledao nekoliko snimka na youtube ( http://www.youtube.com/watch?v=jycFGuZN64w) i zeleo da i ja nesto slicno uradim.

 

Sto se tice upotrebe, idealno bi bili ovi "drop and follow" dronovi, jer bih to bilo najlakse ih upravlajti dok vozis. Ali tu se postavlja pitanje koliko su "osetljivi" na svoju okolinu? Ne bih zeleo da se taj dron prosto zakuca u neko drvo dok me prati jer mu se naslo na putu. Isto bih brzina u letu bila dosta vazna, jer ipak ne zelim da vozim 30km/h vec da tokom snimanja mogu ici bar 60km/h

 

Drugi kriterjum je velicina, idealno bi bilo nesto sto moze da stane u top case mog motora, znaci ne vece od jedne kacige. Isto bi trebalo da moze da se baterija menja, ili idealno da se moze dopuniti u toku voznje.

 

Sa zakonske strane, kao prvo ne zivim u Srbiji, a najverovatnije ce vecina snimaka biti sirom evrope, tako da cu morati malo vise da se raspitam o medjunaronim propisima

 

A sto se budzeta tice, mislim negde oko 600€, ali mozda i vise ako nadjem neki proizvod koji pase moji potrebama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1461 postova
  • Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive

Gde me nađe...

 

Ako želiš letilicu a da snimaš sa GoPro kamerom, best-buy varijanta ti je DJI Phantom 2 V2. U odnosu na V1 ima pojačane motore i bateriju a u odnosu na Phantoma 1 otklonjen "bag" -  flyaway - naime, prilikom gubitka veze letilice sa upravljačkom jedinicom, Phantom 1 je "pamtio" zadnju komandu i odlazio svojim putem :) dok mu ne nestane baterije, često van vidnog polja rukovaoca. Kod Phantoma 2, prilikom prekida veze, letilica pamti mesto poletanja i najkraćom putanjom se vraća iznad tog mesta i spušta vrlo polako dole... Uz njega ti treba gimbal tj žiroskop ili stabilizator na koji se kači kamera. I tu je 2-jka unapređena u odnosu na 1-inicu - mnogo lakše je kačenje gimbala (par žica za spojiti za razliku od keca koji se morao skroz rasturati...) Gimbal ti treba 3-osni, poželjno je da bude Zenmuse.

 

Mislim da se bez kamere mogu naći za 500-700 eura. Postoji i verzija Phantom 3 koji ima svoj gimbal i kameru, rec-stop dugme i gomilu drugih unapređenja ali cena im se kreće od 1100+ eura. Ove pravljene letilice zaobiđi u širokom luku. Da bi radio na nivou Phantoma mora biti mnogo, mnogo skuplji od njih...

 

Zakonski okvir je vrlo zajebaT trenutno, VRLO se primenjuje  >:( , nažalost i retroaktivno, tako da mogu i o tome u narednim postovima ako ima zainteresovanih  ;)

 

PS: ako sam se nalupetao sa eng. izrazima - ne zamer'te...

 

 

Ako ti nije tesko, moze li malo obsirnije , ima zainteresovanih

 

Inace se izvinjavam , nisam primetio temu ranije

 

a u meduvremenu pojavio se dron idealan za motor , moze lepo da se spakuje  :)

 

 

 

 

cena , sitnica  :jee:  , ali pala je vremenom za Phantoma , pasce i ovom ....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 5684 postova
  • Lokacija: Žabalj-NS
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500ie / CF Moto 450 MT-u dolasku

Ajd' ovako redom... Prvo što se tiče te varijante - sedi na motor a dron te prati... To je za reklame i za one koji imaju mnogo para viška  :jok: Pogotovo u zemlji Sorabiji, sa vrhunskim očitavanjem satelita, Ovde kad digneš dron, gledaš u njega k'o omađijan. A drugi problem te Follow ideje je zakonska regulativa a ona je naravno vrlo "inteligentno" napisana  >:(

 

Ukratko, da bi zakonski bio regularan mora se: 

 

01. Polagati "vozački" ispit za rukovaoca baspilotnih letilica.

02. Registrovati dron. Profi upotreba 300-tinak eura, amaterska 100-tinak eura godišnje.

03. Pre svakog leta treba ti dozvola za alokaciju terena od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, koja se čeka do 5 dana i dozvola za snimanje od Ministarstva odbrane  :staa2:  koja se čeka do 30 dana. U povoju zakonske priče bila je cifra od 800 dinara po dozvoli a čujem da je stiglo do 3000 dinara  <_<  Zahtev za alokaciju mora biti vrlo precizno napisan, gde se navode koordinate polja leta, vreme trajanja leta. Ako istog dana imate letove na različitim lokacijama za svaki ide posebna dozvola, jelte... Ako navedenog dana pada kiša, kijamet je, loše se očitavaju sateliti - jbg ko vam je kriv  :neznam:

 

Što se tiče zona leta i ograničenja:

 

- Zone letenja su podeljene u 4 kategorije: Vukojebina, oblast sa objektima gde nema ili slabo ima ljudi, Oblast sa objektima gde ima ljudi i urbane gradske zone, gusto naseljene.

- Zabranjeno je leteti iznad ljudi i 30 metara od ljudi. Nema letenja u urbanim gradskim sredinama za amatere a u središtima skoro svih gradova je zabranjeno uopšte. Primera radi skoro ceo Beograd je zona zabranjenog leta, sa sve Kalemegdanom i širim centrom grada i pola Novog Beograda. Čujem da su tu malo olabavili u zadnje vreme...

-Zabranjeno je leteti noću.

-Svaka šuša može da vas tuži i kad letite sa svim dozvolama ako smatra da ga ugrožavate, po Zakonu o javnom redu i miru.

- Propisane kazne za nepridržavanje su drakonske i kreću se od 100 K dinara do 2 ili 3 miliona, nisam siguran. Zakon može da se primenjuje retroaktivno od 01. januara 2015. Već ima ljudi koji su narukovali, tako da nije na papiru mrtvo slovo...

 

Koga ne mrzi neka prouči malo:

 

http://www.cad.gov.rs/docs/regulativa/Pravilnik%20o%20bespilotnim%20vazduhoplovima%20(Sl%20glasnik%20RS,%20broj%20108-15).pdf

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Јахач змајева, 1537 postova

U Hrvatskoj je ta scena dosta razvijena, ugledali se na komšije Slovence a i u BiH/RS ima opasnih pilota i udruženja koji se modelarstvom/snimanjem/fotografisanjem(iz vazduha) bave dosta ozbiljno...

Posjedovao sam Quad kojim sam se potpuno pristojno služio. Zenmuse dvoosni gimbal i GoPro 3 na njemu.

Pred odlazak u inostranstvo sam rasprodao sve, od velikog za snimanje do malih(imao sam dva komada), daljinca, naočala za FPV (first person view), baterija, punjača... ma sve...
 

Sada već razmišljam da kupim Mavic. Bio sam prisutan kada se testirao, imao sam čast da probam, izuzetna mala mašina... 
Vidjećemo kako se finansijski plan bude razvijao, pa u skladu sa njim...


Evo da podjelim jedan snimak sa rekreativnog leta malim quadom... možda nekome bude zanimljivo...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja