Jump to content

Moto Zajednica

Pomoć u kupovini prvog Endura

Recommended Posts

  • U prolazu, 2 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: /

Poštovani,

 

Kao što naslov kaže, kao neko ko prvi put razmišlja o kupovini nečega što nije 50 CC i nije skuter, nailazim na mnogo problema i informacija koje ne razumem i/ili manjak informacija.

 

Visok sam 194, jako je teško naći motor koji pristaje tolikom čoveku, pogotovo sa limitiranim budžetom.

Imam 85 kg za sad..Za svog života sam bio i na 105 kg..varira u zavisnosti od treninga i vremena za sebe..sad nemam vremena za sebe pa sam skinuo kile uz pomoć ne jela i previše rada..

 

Budžet za motor je na oko 1000 eura..svakako da svakim mesecom kojim ne uzmem motor da će se peti za par stotina eura, kao i da postoji mogućnost neke pozajmice ako bude preko potrebna. Ali svakako ne bih platio 2000+ eura za početak..

 

Gledao sam Aprilie, Cagive, ostala italijanska čuda, međutim, juče sam bio do jednog ozbiljnog servise da pričam sa njima, rečeno mi je da ako volim svoj novac da obiđem bilo šta italijansko, jer na primer, za Pegaso koji ima Rotax motor klip je 114.000 din..a ako dodamo ostalo da mogu da kupim dobar polovan auto 10 godina mlađi od Pegasa..

 

Nezvanični savet servisera jer je ozbiljna firma u pitanju je da obiđem Italijana i da se fokusiram na Japance.

Kao dugogodišnji Hondaš koji je u životu posedovao 3 automobila i to 3 Honde, nije mi bilo teško da razumem zašto.

 

Želim Enduro, gradski prevashodno, jer će 99% vremena provesti na ulici..tako da su mi ulične performanse bitnije, manja potrošnja, dugotrajnost, pouzdanost..

 

Trenutno učim što razlike između 2T i 4T, 2 ili 1 cilindar..itd..Kako bih bolje razumeo celu problematiku i bolje pristupio traženju onoga što mi treba..

 

Postoji još par smernica u vezi motora, želim što manju registraciju, jer imam i 30.000 din za registraciju kola, mislim da 600-650 cc je max, ne bih više od 50.000 din godišnje da dam državi da bih se vozio.

Ne želim 50cc tako da nešto od 125-650 cc bi bilo idealno..volim živahna vozila koja imaju snage kad treba za preticanje, a pravo su uživanje za vožnju i bez punog gasa.

 

Znam da sam limitiran visinom, na skutere često sedam na suvozacevo sedište da vozim da bih imao mesta za noge.. :)

 

Ne znam šta je koje visine..gledao sam mnoga vozila po oglasima, pokušao da nadjem podatke..ali bez vaše pomoći iz prve ruke sam zaglavio na predpostavkama ili da jurim od subotice do mitrovice da bih samo seo na motor i video da to nije ni blizu onoga što mi treba..

 

Za koju nedelju ću imati punu A kategoriju tako da snaga nije problem, sve smem da vozim.

Sa svojih 30 godina sam oprezan vozač i učio sam i na teži način..imao sam par situacija gde nisam pročitao kola pa sam ja pretrpeo da me udare kolima dok sam na motoru..

 

Ako sam nešto bitno zaboravio da kažem što bi vam pomoglo oko saveta..pitajte.

 

Unapred vam hvala. :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • - enduro sector -, 2146 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: adventure

Želim Enduro, gradski prevashodno, jer će 99% vremena provesti na ulici..tako da su mi ulične performanse bitnije, manja potrošnja, dugotrajnost, pouzdanost..

 

Jesi razmisljao o nekom supermotu? A jednocilindricni supermoto od 600cc se fantasticno uklapa u gore navedeno.  :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12089 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Za tebe je idealan motor Kawasaki KLE 500. Prilicno visok, dva cilindra, upada do 500ccm registracionu grupu.

 

Samo, moraces da se istegnes jos nekoliko stotina eura.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Budžet ti nije veliki (kretaćeš se u zoni od "pa i nisam toliko loše prošao" do "auuu, al' sam se zajebao"...) :D

 

Lovačke priče o "kvarljivim" ovim a "nepoderivim" onim motorima, nemoj uzimati baš za ozbiljno. Video sam sasvim dovoljno raspalih, urnisanih i razjebanih Dominatora, XT-a, DR-ova isto kao i Pegasa, F650 itd., da sam ubeđen da marka motora nije toliko bitna koliko to kako je motor održavan i vožen... Posebno što su neka uvrežena mišljenja koja se jako teško menjaju nastala u vremenu kada je nabavka delova stvarno bila komplikovana. Danas uz E-bay, Aliexpress i gomilu sajtova koji prodaju OEM NOS delove, cena održavanja motora se prilično iznivelisala. Svim ovim velikim jednocilindrašima problem je frajlauf. Mnogima su probem razvodni lanci... Klipovi i karike za sve koštaju skoro isto. Struja zna sve podjednako da zajebava. Sve su to već 20-tak i više godina stari i u najvećoj meri izrađeni motori...

 

Ne znam ko ti je prosuo priču o 114.000 dinara za klip za Apriliu Pegaso?!? Nov OEM klip je oko 200 EUR, a komplet zajedno sa karikama je oko 260 EUR. Cene OEM delova su slične i za "japance". Ako ideš na aftermarket proizvođače (Wiesner, Wiseco, Airsal, Prox...) cene su višestruko jeftinije (i za "japance" i za "evropljane"). Polovni su opet još dodatno jeftiniji... Takođe, nije mi jasno, zašto uopšte pominješ klip u celoj priči?!? Ako kupiš motor kome klip treba da se menja onda si se prijatelju mnooooooooogo zajebao - koji god da kupiš - tačnije, bacio si pare.

 

Sa budžetom koji ti je na raspolaganju, jedina realna opcija koju imaš je da biraš što bolji primerak - bilo koje marke. Znači - dobar Pegaso biće beskonačno bolja kupovina od lošeg Dominatora - i obrnuto...

 

Što se tvoje visine tiče, svi enduro motori su dovoljno "konjasti", tako da ćeš sigurno moći da se pristojno smestiš koji god da izabereš...

 

Kada odabereš primerke koji bi ti bili zanimljivi - povedi sa sobom dobrog i poštenog majstora da pogleda i da ti kaže u kakvom je realnom stanju motor i šta možeš očekivati od dodatnih ulaganja (samo nemoj tog "ozbiljnog" kod koga klip košta skoro 1000 evara...)... Ako je motor negde van mesta u kome stanuješ, imaš ovde na forumu temu "Pomoć prijatelja", postavi molbu i sigurno će se naći neko od kolega iz tog mesta da makar okvirno pogleda motor i kaže ti neke prve utiske. Nemoj se zaletati na prvi motor koji vidiš - kakav god da je... Pogledaj više primeraka, pusti da prenoći pa donesi odluku...

 

 

Za pocetak i to sto si napisao KLE 500 ili Transalp 600

 

Slažem se da bi mu jedan od ta dva bio najbolji izbor - samo što za 1000 EUR to ne može da kupi.... Toplo bih mu preporučio da pokuša da skupi između 1400 i 1600 EUR - u tom cenovnom rangu će već moći da natrči na realtivno pristojne primerke Japanaca.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 2 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: /

Kao što rekoh, sad je u koverti 1000.

Sledeći mesec odvajam da ima 1150, ako bude trebalo tu je i zajam, ako treba 1500, to nije problem, samo smatram da nemoram da dam 2000 eura da bi to radilo i bilo dobro..

 

Za cene mi je rečeno direktno u PGS-u na primerku Aprilie RS koja ima Rotax motor kao i Pegaso, na kojoj baš rade klip, a stoji rasklopljena jer nema delova, čekaju da se sklopi već preko mesec dana..

Rekao je da ni on nebi uzeo nešto od toga..

 

Naravno kao i kod kola..Kako prođeš..uvek može da bude mačka u džaku..a može da bude i dijamant ne primećen..

Nikad se nezna..

 

Ali ako mi PGS kaže beži..prihvatam savet..

Iako je Cagiva Canyon jeftin i lepši od konkurencije i ima do jaja kočnice..Ipak nema vodeno hlađenje i ipak ima 1 cilindar..i ume da bude problematičan..

 

Na osnovu odličnog iskustva sa Piaggio Liberty 125 na 30.000 km od drugara sam mislio jako dobro o italijanima, ali mi je rečeno da su to skroz različite stvari i da ni ne pokušavam da ih poredim..

 

Zato sam se preorijentisao na nešto iz Japana..

 

Ne žalećem se, svakako svakim mesecom imam više para..leto sve duže traje..Enduro može lepo da ide i na jesen i deo zime..

 

Što da ne, super moto je isto dobra stvar.

Interesuju me sva mišljenja i svi stavovi, nisam zatucan za određenu stvar, nisam u frci, samo se na vreme informišem i gradim svoje mišljenje na osnovu tuđih.

 

Interesuje me, koliko je bolje uzeti 500-600-650 cc nego 125? Koliko su izdržljiviji?

Da li je kao kod auta da jača kubikaža duže traje jer lakše podnosi teret koji mora da nosi?

 

Koja je kritična kilometraže za: možda je bolje zaobići?

Da li je primer: Varadero 125 cc sa 50.000km 2003 od 1600 eura bolje nego neki KLE 650 sa "pravih" 50.000 iz 90 ih od 1500 eura?

Koje je vaše mišljenje, šta bi ste pre gledali?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Go fuck yourself!, 823 postova
  • Lokacija: Bor/Zlot
  • Motocikl: 4X4 egzotika iz Azije...

Trebalo bi da tačno postaviš granicu kubikaže od koje pa do je bi išao...

Od 125 do 650 nije baš dobro. :P

Ja bih npr pre pogledao kle-a iz 90e nego tog novog varadera od 125. Jednostavno zbog snage. :)

I nemoj da se zanosiš sa tim, može i slabiji motor, zadovoljiće me. Neće. :lol3:

To sam i ja mislio kad sam prešao sa 50 na 250 kubika, bilo je wooow :sampion: . :staa2:

Ipak ubrzo shvatiš da ti treba veća snaga, bolje ubrzanje, dublji zvuk... :na_glavi:

 

EDIT:

Ovo za veću kubikažu, smatram da je tako. Jednostavno sa 1200ccm 120 voziš na npr 4-5 hiljada obrtaja,

dok je sa 250ccm to već u crvenoj zoni.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

 

Za cene mi je rečeno direktno u PGS-u na primerku Aprilie RS koja ima Rotax motor kao i Pegaso, na kojoj baš rade klip, a stoji rasklopljena jer nema delova, čekaju da se sklopi već preko mesec dana..

 

Pomislio sam da bi PGS mogao biti izvor pomenutih gluposti :D :D :D Ne zameri, ali ti ljudi se ne mešaju preterano u svoj posao... Možeš zamisliti kakav je njihov odnos prema poslu i prema brendovima koje zastupaju ako su spremni da ti kažu "u poverenju" to što su ti rekli... A zamisli tek sramote da oni kao generalni uvoznik za Apriliu nemaju faktički nikakve delove na stanju (ne za RS, nego ni za jedan model...)

 

Klip za RS 125 (Prox) sa karikama košta 90 EUR, na tom motoru se smatra za redovan potrošni deo i nabavljiv je u zemlji Srbiji sad i odmah - poručiš danas i kurir donese sutra (isto kao i klipnjača, cilindar....). Tako da činjenica da njima motor stoji mesec dana raskupusan ponovo govori o njihovom odnosu prema poslu (u prevodu, baronišu i deru naivne i neobaveštene). Drugo, RS 125 nosi agregat koji nema apsolutno nikakve dodirne tačke sa agregatom koji je ugrađivan u Pegaso 650 (osim što je Rotax proizvođač oba). Agregat koji je ugrađivan u Apriliu Pegaso 650 i BMW F650 uopšte nije loš agregat, čak naprotiv... Ima par poznatih "bubica" ali imaju bubice svi...

 

Što se drugih pitanja tiče:

- tip hlađenja - nije bitno (svi japanski jednocilindraši su vazdušno ili uljno hlađeni pa im ništa ne fali)...

- 125ccm? Ne bih ti preporučio - bacićeš pare, jer ćeš "prerasti" tu kubikažu za mesec dana.

 

Razmisli i o četvorocilindričnim japancima (Suzuki Bandit 600 N/S, Yamaha XJ600N/Diversion, Kawasaki Zephir 550...). Ovi motori se vrlo lako voze, primerci u dobrom stanju mogu se naći po relativno niskim cenama, većina majstora ih odlično poznaje a delovi su široko dostupni...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 55 postova
  • Lokacija: Vrbas
  • Motocikl: Fazer,Transalp...

U principu u vecini stvari se slazem sa kolegama ali....KLE 500 tebi ne moze da pase sa 194 cm nikako!Ja koji imam 185 cm,par puta sam vozio KLE a i nikako nisam mogao da se smestim na njega,tezio sam da sednem malo nazad,skoro na suvozacevo sediste tako da tu od neke normalne voznje nema nista.Transalp je meni savrseno legao,ali se tu sa cifrom od 1000 evra ne uklapas.Tebi bi mozda legla Afrika ili Super Tenera,ali obrni okreni za sve moras dobaciti sto kaze kolega jedno 500-600 evrica da bi mogao dobro da kupis.I da,ispod 500 kubika nemoj ni da gledas,kad covek od 195 cm sedne na motor od 125 ccm,izgleda kao da ga gnjeci :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Andragog, 4655 postova
  • Lokacija: On off road
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05

Transalp je manji motor od KLE. Kle ima problematicno sediste ali to se resava sa 75e.

Za 1200 se moze naci KLE ili transalp u dobrom stanju.... sve zavisi, na sta naletis

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1175 postova
  • Lokacija: S. Venac - Beograd
  • Motocikl: Maca

Transalp je manji motor od KLE. Kle ima problematicno sediste ali to se resava sa 75e.

Za 1200 se moze naci KLE ili transalp u dobrom stanju.... sve zavisi, na sta naletis

Jeste fizicki manji, ali ima mnogo bolji polozaj fuzastera u odnosu na sediste pa su noge visljih ljudi manje savijene i zgrcene.

Meni licno sediste nije bilo problem. Jeste malo neudobno ali sam se jako brzo navikao na njega.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 55 postova
  • Lokacija: Vrbas
  • Motocikl: Fazer,Transalp...

 

Transalp je manji motor od KLE. Kle ima problematicno sediste ali to se resava sa 75e.

Za 1200 se moze naci KLE ili transalp u dobrom stanju.... sve zavisi, na sta naletis

Jeste fizicki manji, ali ima mnogo bolji polozaj fuzastera u odnosu na sediste pa su noge visljih ljudi manje savijene i zgrcene.

Meni licno sediste nije bilo problem. Jeste malo neudobno ali sam se jako brzo navikao na njega.

 

 

Jeste li vi sigurni da mi pricamo o istim motorima?Transalp manji od KLE a?:)Da nije I Afrika mozda manja od KLE a? :)

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Andragog, 4655 postova
  • Lokacija: On off road
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05

KLE  1510mm ,  Transalp 1505   medjuosovinsko rastojanje  :vlajko:

KLE   867mm  Transalp  850mm   visina sedista :vlajko:

 

Po brojkama KLE je veci motor.... nije mnogo ...  od Trafike nije... 

 

Africa 1565mm sediste 880mm  :hvala:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 825 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: NEMAM

Moj drugar je uzeo suzuki dr 850 dr big msm da mu je tako oznaka. Pre toga je vozio dr 650rs. Msm da oba mogu za vece ljude ali dr big 850 je super.

Malko sam ga vozio i lepo se vozi. Moze lagano moze da potegne. Al sto ima 2 dragon topa.....to je vec prica za sebe :)

To puca to grmi....

 

 

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Transalp

 

Dobar polozaj sedenja i za vislje osobe, odlican za probijanje kroz grad, veoma dobar za putovanje, itekako dobar za neki laksi ili srednji off, relativno jeftino i lako odrzavanje i prilagodjavanje...

 

Evo sad ce plata, pa dodaj jos-150-200, nadji dobar odrzavan primerak i ako treba pozajmi jos 100-200, pazari i ne razmisljaj.

 

Molim te nemoj gledati kilometrazu... motori, kao i automobili (pricam o ozbiljnim) se prave da prelaze mnogo uz dobro odrzavanje. Obrati paznju na to da li je mozda vareno nesto na masini, da li pusta ulje negde na samoj masini, na vilama... da ne lupa u radu, da lepo menja brzine (honda ce da lupi pri ubacivanju u prvu, to je OK), da ne dimi... generalno vidi da li je odrzavan motor...

 

Pazari, odradi kompletan servis ulja, filtera ulja i vazduha, nasteluj lanac ili menjaj ako treba, montiraj scottoiler ili nesto slicno i vozi. Ovakav servis radi na 10-12K kilometara. Filter vazduha ako je kod prvog servisa potpuno suv i relativno cist, radi na svaki drugi servis a ako se prlja onda radi svaki put.

 

Odlicno se pokazao sa Pirelli Scorpion gumama, ako ih jos moze kupiti i takodje sa Anakee2

 

TA je veoma zahvalan i jefin motor ako se dobro odrzava i prelazi puno. Ja bih ga jos uvek vozio, ali je on postao slabasan kada smo poceli da idemo na dugacka putovanja u dvoje. Ja sam sa njim prosao mnogo svega i imam samo lepe uspomene. I ono malo problema sto e bilo se resavalo vrlo brzo, u hodu uz pomoc prirucnog materijala i malo muckanja glavom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3477 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Transalp

 

Dobar polozaj sedenja i za vislje osobe, odlican za probijanje kroz grad, veoma dobar za putovanje, itekako dobar za neki laksi ili srednji off, relativno jeftino i lako odrzavanje i prilagodjavanje...

 

Evo sad ce plata, pa dodaj jos-150-200, nadji dobar odrzavan primerak i ako treba pozajmi jos 100-200, pazari i ne razmisljaj.

 

Molim te nemoj gledati kilometrazu... motori, kao i automobili (pricam o ozbiljnim) se prave da prelaze mnogo uz dobro odrzavanje. Obrati paznju na t o da li je mozda vareno nesto na masini, da li pusta ulje negde na samoj masini, na vilama... da ne lupa u radu, da lepo menja brzine (honda ce da lupi pri ubacivanju u prvu, to je OK), da ne dimi... generalno vidi da li je odrzavan motor...

 

 

Pazari, odradi kompletan servis ulja, filtera ulja i vazkduha, nasteluj lanac ili menjaj ako treba, montiraj scottoiler ili nesto slicno i vozi. Ovakav servis radi na 10-12K kilometara. Filter vazduha ako je kod prvog servisa potpuno suv i relativno cist, radi na svaki drugi servis a ako se prlja onda radi svaki put.

 

Odlicno se pokazao sa Pirelli Scorpion gumama, ako ih jos moze kupiti i takodje sa Anakee2

 

TA je veoma zahvalan i jefin motor ako se dobro odrzava i prelazi puno. Ja bih ga jos uvek vozio, ali je on postao slabasan kada smo poceli da idemo na dugacka putovanja u dvoje. Ja sam sa njim prosao mnogo svega i imam samo lepe uspomene. I ono malo problema sto e bilo se resavalo vrlo brzo, u hodu uz pomoc prirucnog materijala i malo muckanja glavom.

Teško da ovde može bilo šta da se prigovori ili doda!

Apsolutno izvanredan motor za univerzalnu primenu.

Ja za pet godine prevezao oko 60.000 km bez problema.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: Yamaha xj 900 S

Ma slobodno uzmi transalpa 600.ja sam kupio 2010 primerak tek uvežen iz Italije. Vozio sam ga 5 godina bez ijednog kvara.. Samo regler sam zamenio. Mala potrošnja, ide po svim podlogama, uglađeno radi, pali na dodor, ne troši ulje i samo uživaš. Sad imam drugi motor, ali bih ga ponovo kupio kad bih imao mesta ugaraži

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Andragog, 4655 postova
  • Lokacija: On off road
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05

Transalp je bolji od KLEa....  to sto je jeftinija registracija 3000din na KLEu nista ne znaci... 

Imao sam KLEa dve sezone, nit je enduro, nit je brzinac, nit ja touring, sta je, od svega po malo....  :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6281 postova
  • Lokacija: Hameln, Germany
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

I moj glas ide za Transalp! Može i neka Afrika, ali je tanak budžet za čestit primerak. Razmisli i o Super Tenere, odgovarala bi ti zbog visine...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja