Jump to content

Moto Zajednica

Zapisala me je policija!

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 558 postova
  • Lokacija: Chicago, IL / Bor, SRB
  • Motocikl: 04 Yamaha R1, 15 Kawasaki ZX-14R 30th Anniversary LE, 01 Ducati Monster S4, 21 Vespa Primavera 150 Sean Wotherspoon, 16 Aprilia Dorsoduro 750, 01 Suzuki Hayabusa, 14 Harley-Davidson Road King FLHR, 94 Suzuki RM250

Nekoliko tezih? Tri od pet najtezih. Jedino je falilo da je pijan, i da nasilnicki upravlja vozilom... Naravno, i da je takvim svojim postupcima izazvao nezgodu. Tad mu nikad vise ne bi ni trebala dozvola, i ne bi mogao da se otkupi za zivota, jer su kazne u slucaju izazivanja nezgode daleko rigoroznije.

 

Neregistrovano vozilo se automatski smatra tehnicki neispravnim, i kao takvo nije podobno za ucestvovanje u javnom saobracaju. Voznja bez odgovarajuce kategorije naravno podrazumeva da lice nije proslo obuku za pravilno i bezbedno upravljanje vozilom. Za kacigu necu ni da pisem, zna se...

 

Za "kategoriju" je kazna 100-120 hiljada dinara ( provereno ), ili alternativno zatvor najmanje 15 dana, i 14 kaznenih poena ( ZOBS, cl. 330 st. 1 ). Za voznju neregistrovanog vozila 15-30 hiljada dinara, ili zatvor do 30 dana, i 2 kaznena boda ( takodje provereno ).

 

 

Evo, pa procitaj malo:

 

Iz razloga teških prekršaja dežurni prekršajni sudija može da izrekne kaznu zatvora.

Svih 18 teških prekršaja taksativno je navedeno u članu 330. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog apelacionog suda, objašnjava za „Politiku” kakav je prekršajni postupak u ovakvim slučajevima.

POSTUPAK JE, PO NOVOM ZAKONU, HITAN. IZVRŠNOST PRESUDE NASTUPA PRE NJENE PRAVNOSNAŽNOSTI. Za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi, prolazak kroz crveno svetlo, vožnju bez dozvole, vožnju žutom trakom, nasilničku vožnju i druge teške prekršaje, kada postoji osnovana sumnja da će okrivljeni ponoviti prekršaj ili nastaviti s vršenjem prekršaja, policajac ga odmah vodi kod dežurnog sudije za prekršaje koji odmah donosi odluku i ta odluka se odmah izvršava – kaže Pašalić.

  • U ovim slučajevima zaprećena je kazna od minimum 15 dana zatvora ili novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara, uz 14 kaznenih poena i osam meseci zabrane upravljanja motornim vozilom, a deset meseci ako je došlo do saobraćajnog udesa.

– GRAĐANIN TAKVIM PONAŠANJEM RIZIKUJE DA ODMAH BUDE DOVEDEN KOD DEŽURNOG PREKRŠAJNOG SUDIJE I DA MU SE ODREDI ZATVORSKA KAZNA OD MINIMUM 15 DANA I DA ODMAH BUDE SPROVEDEN NA IZDRŽAVANJE ZATVORSKE KAZNE. MOŽE SE ŽALITI U ROKU OD 24 ČASA, A PREKRŠAJNI APELACIONI SUD DUŽAN JE DA U ROKU OD 48 SATI DONESE ODLUKU PO ŽALBI I URUČI JE OKRIVLJENOM – KAŽE PAŠALIĆ.

  • Druga mogućnost je visoka novčana kazna.

– Ako sudija ne izrekne kaznu zatvora nego novčanu kaznu, na primer 100.000 dinara, okrivljeni može odmah da je plati i da ode kući, da razmisli, pa da se žali. Međutim, ako ne može da plati ovu kaznu, onda mu se ona zamenjuje zatvorom. Svaka hiljada dinara zamenjuje se jednim danom zatvora, tako da mora da ide u zatvor 60 dana. Kazna zatvora ne može da traje duže kada je o prekršajima reč, pa ostaje 40.000 dinara koje okrivljeni mora da plati. Ako ne plati, ulazi u evidenciju neplaćenih novčanih kazni – kaže Pašalić.

U svakom ovakvom slučaju biće vođen prekršajni postupak, ali je novo to što je izricanje kazne hitno, isto kao i izvršenje.

  • Kazna se izvršava odmah, pre pravnosnažnosti sudske odluke, a okrivljeni ima pravo da se žali i da viši sud odlučuje o njegovoj žalbi.

– Okrivljenom se odmah sudi. Postupak sprovodi dežurni prekršajni sudija. Ako saobraćajna policija može odmah da dokaže da je okrivljeni počinio težak prekršaj, biće odmah osuđen i kažnjen. U ovim slučajevima najčešće su obezbeđeni materijalni dokazi, snimak ili alkotest – kaže naš sagovornik.

Novo je i to što će rad u javnom interesu biti još jedna mogućnost.

  • Sudije će u svakom pojedinačnom slučaju procenjivati da li je za okrivljenog bolje da bude osuđen na rad umesto na zatvor ili na novčanu kaznu.

– Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave odredila je za sada 40 poverenika za izvršenje kazne rada u javnom interesu, koju će biti moguće izreći i za prekršaje, a ne samo za krivična dela. Prekršajni sudovi postupaju po 271 zakonu i 800 podzakonskih akata, a kazna rada u javnom interesu biće uvedena za mnoge prekršaje iz tih zakona kao alternativna sankcija, odnosno zamena za zatvorsku ili novčanu kaznu. Zatvor nikada neće biti jedina mogućnost – kaže predsednik Prekršajnog apelacionog suda.

Sud će pri odlučivanju o vrsti kazne ceniti ličnost okrivljenog i druge okolnosti.

– Ako neko napravi teži prekršaj, u mnogim slučajevima se može pokazati da bi zatvorska kazna izazvala veću štetu nego korist. Na odluku suda o tome uticaće i porodični i socijalni status okrivljenog – kaže Pašalić.

Dve trećine svih kazni u svetu izvršavaju se radom u javnom interesu, a to je sada tendencija i kod nas kada je reč o prekršajima i o lakšim krivičnim delima.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1869 postova
  • Lokacija: Mostar-Nevesinje-Novi Sad - Minhen

Sinovac žao mi sad da te i ja tovarim.. jesi zaslužio..ali onda se setim da sam u tvojim godinama imao jedno150 prijava za neregistrovano i bez dozvole..kaciga nije ni trebala.. :jee:

 

Sam sam pisao žalbe, išao na zastarevanja..ma bilo je lako izvrdati sistem..i nisu ni blizu bile takve kazne..

Lm, današnja situacija je mnogo gora..objedinili su registar..i još malo nećeš moći ništa ako nisi platio kaznu..ali još uvek imaš bar nekoliko meseci fore..možda i godinu dve.. zavisi koja si opština i koliko su ažurni.. Stići će ti plava koverta za najbrže mesec dana..a možda i nekoliko....  samo će poštar ostaviti kartonče da podigneš pošiljku u pošti.. možeš prvi i drugi put da je ne primiš i ne podigneš.. već od trećeg je moguće i da te privedu! Kada odlučiš da se javiš, ili te upecaju negde..ideš tamo..i kolikogod da kukaš i plačeš..možeš samo da dobiješ najmanju kaznu..a to su te strašne cifre.. onda imaš pravo na žalbu.. pa onda posle toga vidi šta ćeš..

Danas je nezamislivo sesti na motor bez kacige.. zato i ne sedaj..da si je imao verovatno te ne bi ni dirali..

 

Dakle, koliko sutra možeš da uđeš u proces polaganja A i B  kategorije..ako si talentovan i srećan položićeš pre nego i suđenje bude.. a onda već imaš dozvolu.. i tu sad stvarno ne znam dalje proceduru..možda dobiješ zabranu samo na A..

a možda najbolje da emigriraš negde na pola procesa :lol3:

Svaka čast  !  :takoje: Bez pametovanja, samokritika(svi smo mi bili nekada mladi i nestašni),  savjeti...  Jednostavno i sve fino rečeno.  :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1137 postova
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000

Jebiga mali,napravio si sranje i snosi posledice a ne kukaj ko pickica sta cu kud cu.Lalajko,pa ne mogu da verujem da si ti savetovao da nadje nekog da skloni papire.Tu dolazimo onda do tatinih i maminih sinova,koje svaki dan pljujemo ovde i u kafani i na slavama,koji za sve prolaze nekaznjeno i na kraju postanu debili i bahate se i boli ih kurac za sve.Tebe mali treba prvo roditelji da oderu od batina,a onda da te zaposle bilo gde da sam u svom znoju platis kaznu i onda ce od tebe postati covek.I batalite sad price Srbija,ovo,ono,lopovi ,kurac,palac-svi bi mi da zivimo ko svajcarci a da se ponasamo ko Srbi-e pa kurac ne moze,zato smo tu gde smo i zato i ova govna od politicara rade s nama sta hoce jer znaju da smo nikakvi ljudi koji bas njih zasluzuju.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3125 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

nema mog posta od juče.

O vrednosti sexa, bulje i 1000eura... a toliko pluseva...

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova

Nema jos par komentara koji se nisu svidjali administratoru, pa ih je `ladno obrisao. Zabog ovakvih stvari sam vec napustio neke Teme. a svi su izgledi  i ovaj Forum definitivno.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • abc, 886 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure

 

Kad su mi napisali kaznu jedan policajac iz kola mi je rekao za sve ukupno otprilike 135 soma dinara bog te mazo mislim da je previse rigorozno da je bio auto ili neki jaci motor pa ajde ali za ovo mislim da je preterano

problem je sto mislis da je previse rigorozno. prekrsio si 2 najteza clana koja ne ukljucuju nezgodu. fali ti jos samo nasilnicka voznja da kompletiras prekrsajni grand slam :)

Na 50cc?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 160 postova
  • Lokacija: zemun

Vecina nas je jos davno tako pocinjala moto karijeru. Bez registracije, bez dozvole i bez kacige. Ali, kazne tada nisu bile ovako drakonske i lakse se dolazilo do zastare.

 

Mada, i sada postoji rok u kome je drzava duzna za izvrsi prekrsajnu kaznu. Cini mi se da je to godinu dana od pravsnaznosti presude.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 432 postova
  • Lokacija: Smederevo / Cacak
  • Motocikl: Yamaha FZR 600,Keeway Speed 125

Nema jos par komentara koji se nisu svidjali administratoru, pa ih je lano obrisao. Zabog ovakvih stvari sam vec napustio neke Teme. a svi su izgledi  i ovaj Forum definitivno.

Dodji na MM, tamo nema cenzure :D

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 160 postova
  • Lokacija: zemun

[quote name="e-mayl" post="1837967" timestamp="1460152976

 

Nekada su i oduzimali motore (mopede)

 

Da, oduzimali su, privremeno, ali je kasnije vracano vlasniku, osim u slucajevima kada je motor bio uvezen na uvoznu dozvolu i utvrdi se da je prodat pre isteka roka zabrane otudjenja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 160 postova
  • Lokacija: zemun

To su uglavnom bili mopedi 49ccm bez papira, za koje nije moglo da se dokaze vlasnistvo, tj. vlasnik nije mogao da donese odgovarajucu dokumentaciju da bi preuzeo vozilo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 35 postova
  • Lokacija: Smederevska palanka
  • Motocikl: Sprint

Pa vise bih voleo da su mi odmah oduzeli motor i odvezli u policiju i da mi ga nikad ne vrate nego ovolika kazna vredi za 5 skutera

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova

 

Nema jos par komentara koji se nisu svidjali administratoru, pa ih je lano obrisao. Zabog ovakvih stvari sam vec napustio neke Teme. a svi su izgledi  i ovaj Forum definitivno.

 

 

Ja sam na MM registrovan od pokretanja sajta, ali se jos drzim one izreke: U raju je ljepo al u paklu je ekipa! ;)  Samo ne znam do kad, strpljenje je bas pri kraju. :jok:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 33 postova

Pa vise bih voleo da su mi odmah oduzeli motor i odvezli u policiju i da mi ga nikad ne vrate nego ovolika kazna vredi za 5 skutera

Da, a možda ti se osmehne sreća pa uspeš da dobijes samicu. Soba samica vredi 2000 dinara po danu, taman da odslužiš celu kaznu. A i zavisno od konstitucije čoveka, samica u zatvoru može imati veeeelikih prednosti....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1869 postova
  • Lokacija: Mostar-Nevesinje-Novi Sad - Minhen

 

 

Nema jos par komentara koji se nisu svidjali administratoru, pa ih je lano obrisao. Zabog ovakvih stvari sam vec napustio neke Teme. a svi su izgledi  i ovaj Forum definitivno.

Dodji na MM, tamo nema cenzure :D

 

 

Ja sam na MM registrovan od pokretanja sajta, ali se jos drzim one izreke: U raju je ljepo al u paklu je ekipa! ;)  Samo ne znam do kad, strpljenje je bas pri kraju. :jok:

 

Ista stvar i kod mene, dosta pitanja sam postavio u proteklim godinama u razne teme i rijetko da neko odgovori, ako nisi u toj ekipi, nemaš šta tražiti. Plus, razne zajebancije, podjebavanja cinizam, meni većina bajkera ovdje u opšte ne liči na naše bajkere, nikako ne mogu da to shvatim, znači bajkeri u BIH I Hrvatskoj se dosta razlikuju od bajkera u Srbiji, pa se ljutite koliko hoćete, čast izuzetcima. Izvinite na skretanju sa teme i obrišite ako hoćete.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 231 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 750 K5, Yamaha TDR

 

Pa vise bih voleo da su mi odmah oduzeli motor i odvezli u policiju i da mi ga nikad ne vrate nego ovolika kazna vredi za 5 skutera

Da, a možda ti se osmehne sreća pa uspeš da dobijes samicu. Soba samica vredi 2000 dinara po danu, taman da odslužiš celu kaznu. A i zavisno od konstitucije čoveka, samica u zatvoru može imati veeeelikih prednosti....
Slatko sam se ismejao, ulepsao si mi dan.. Kako se, covece, seti samice.. :):):)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • abc, 886 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure

 

 

 

Nema jos par komentara koji se nisu svidjali administratoru, pa ih je lano obrisao. Zabog ovakvih stvari sam vec napustio neke Teme. a svi su izgledi  i ovaj Forum definitivno.

Dodji na MM, tamo nema cenzure :D

 

 

Ja sam na MM registrovan od pokretanja sajta, ali se jos drzim one izreke: U raju je ljepo al u paklu je ekipa! ;)  Samo ne znam do kad, strpljenje je bas pri kraju. :jok:

 

Ista stvar i kod mene, dosta pitanja sam postavio u proteklim godinama u razne teme i rijetko da neko odgovori, ako nisi u toj ekipi, nemaš šta tražiti. Plus, razne zajebancije, podjebavanja cinizam, meni većina bajkera ovdje u opšte ne liči na naše bajkere, nikako ne mogu da to shvatim, znači bajkeri u BIH I Hrvatskoj se dosta razlikuju od bajkera u Srbiji, pa se ljutite koliko hoćete, čast izuzetcima. Izvinite na skretanju sa teme i obrišite ako hoćete.

 

 

Mali komentar. Na svakom forumu ista priča. Imaš članove koji jednostavno nemaju pametnijeg posla i od nečijeg pitanja naprave zaj... U odnosu na druge forume, na ovom forumu je to manje izraženo. Možda nisam bito na takvim temam, ali kada je vidim, to ne čitam. To da li je neko iz SRB, HR ili BIH, nema veze. Priča se svodi kakav ko čovjek. Vratimo se problemu kojeg ima Skull.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 35 postova
  • Lokacija: Smederevska palanka
  • Motocikl: Sprint

Dok ne budem dobio zabranu dali neko zna ako je imao slicno iskustvo koliko imam vremena pre nego sto me kazne i stave zabranu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Šumadinac, 1581 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

 

 

 

 

Nema jos par komentara koji se nisu svidjali administratoru, pa ih je lano obrisao. Zabog ovakvih stvari sam vec napustio neke Teme. a svi su izgledi  i ovaj Forum definitivno.

Dodji na MM, tamo nema cenzure :D

 

 

Ja sam na MM registrovan od pokretanja sajta, ali se jos drzim one izreke: U raju je ljepo al u paklu je ekipa! ;)  Samo ne znam do kad, strpljenje je bas pri kraju. :jok:

 

Ista stvar i kod mene, dosta pitanja sam postavio u proteklim godinama u razne teme i rijetko da neko odgovori, ako nisi u toj ekipi, nemaš šta tražiti. Plus, razne zajebancije, podjebavanja cinizam, meni većina bajkera ovdje u opšte ne liči na naše bajkere, nikako ne mogu da to shvatim, znači bajkeri u BIH I Hrvatskoj se dosta razlikuju od bajkera u Srbiji, pa se ljutite koliko hoćete, čast izuzetcima. Izvinite na skretanju sa teme i obrišite ako hoćete.

 

 

Mali komentar. Na svakom forumu ista priča. Imaš članove koji jednostavno nemaju pametnijeg posla i od nečijeg pitanja naprave zaj... U odnosu na druge forume, na ovom forumu je to manje izraženo. Možda nisam bito na takvim temam, ali kada je vidim, to ne čitam. To da li je neko iz SRB, HR ili BIH, nema veze. Priča se svodi kakav ko čovjek. Vratimo se problemu kojeg ima Skull.

 

Mislim da je dobio prave informacije i da je kroz šalu  dobio istinu. Šta je očekivao? Da vozi bez dozvole, bez kacige, neregistrovan motor i da onda traži sažaljenje? Svaka škola se plaća. Ne kažem da neki od nas nisu svojevremeno radili isto, ali su tada bile drugačije okolnosti, a i kazne su bile - ćuška za vrat i kući. Što je zaslužio - dobio je. Izvući će se on kroz društveno koristan rad (okopavanje :lol3: ), ali će naučiti lekciju. Nijednom od sinova nisam dozvolio da voze motor bez kategorije, osim na limitiranom prostoru za obuku. I zbog njihove i zbog tuđe bezbednosti. A najviše zbog njihove. Decu nisam dobio na lutriji, imamo dovoljno neprijatelja u kretenima u kolima, da bih još dodavao mogućnost da zbog neznanja dođu u opasnost da budu povređeni. 

Svakome ko saoseća sa problemima  sa kojima će se izložiti postavljač teme, savetujem da samo pomisli na moguće loše implikacije njegovog ponašanja (kazne, mogućnost izazivanja saobraćajne nezgode i materijalne i nematerijalne posledice). Da ne govorimo o mogućnosti njegovog povređivanja.

Plati školu!     

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2447 postova
  • Lokacija: NS
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

...mislim, ali nisam siguran pošto nisi ni imao dozvolu, da ćeš morati pored kazne i na obavezni kurs Agencije za bezbednost saobraćaja, znam da moraju oni kojima se oduzme dozvola pa vrate na polaganje... a i to nije jeftino...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja