Jump to content

Moto Zajednica

In Moto Veritas - 2015

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

TANJIN ROĐENDAN

 

Prošle godine sam malo uprskao stvar. Umesto da slavim sa svojom ženom, u društvu Dušana sam vozio motor negde u pravcu Rige. Ove godine je moralo da bude drugačije.

 

Već samo ujutro je počelo neočekivanim i lepim doživljajem. Naši simpatični domaćini i vlasnici B&B hotela su u pasošu videli koji je danas dan i rešili su da naprave iznenađenje. Dekorisali su Tanjino mesto za stolom i dočekali je torticom i pesmom Happy Birthday (sa nemačkin akcentom... jer su Nemci). Ovo ju je stvarno dirnulo.

 

PRJ4IM.jpg

 

fczAfw.jpg

 

Pošto je ovo bio dan kada smo napustili hotel i formalno krenuli nazad, napravili smo specijalan plan. Atlantik je prva destinacija za danas. Od početka ture, Tanja je izgarala od želje da vidi veliku vodu a ja sam je dodatno palio mojim pričama. Slavljenikova želja - moja zapoved.

 

426xcj.jpg

 

nPM4dW.jpg

 

4I6CVD.jpg

 

LmfqWl.jpg

 

EWEiA9.jpg

 

Za svečani ručak smo izabrali mondensko letovalište Kap Fere. Po preporuci Tajninih predavača i uz njihovu pomoć oko rezervacije, otišli smo u restoran Chez Hortense. To je popularno mesto jer se može odlično jesti za (uslovno rečeno) normalnu količinu para. Sve ostalo je brutalno skupo.

 

uwzrGk.jpg

 

Iako mrzim njihov najčešće bljutav ukus, ovo nije bilo normalno. To su bile najbolje školjke koje smo jeli u životu.

 

NC0smq.jpg

 

eEwHmE.jpg

 

Nešto slatko? Ui msje.

 

3d1THV.jpg

 

KjAtC8.jpg

 

4YP2Bg.jpg

 

Finalno odredište za prvi dan povratka je Bordo. Počastili smo se lepim klasičnim hotelom u samom centru odakle je lako moglo da se ide u šetnju.

 

EQB6uQ.jpg

 

Qy336r.jpg

 

Bordo je grad sa zanimljivom istorijom i arhitekturom... Neću ulaziti u detalje koji su dostupni na netu, samo ću reći osnovno: kao Pariz u malom je - prelep.

 

kff0bD.jpg

 

dCK7Ld.jpg

 

mUPF5L.jpg

 

MPsM6N.jpg

 

Posle obilaska grada seli smo u kafić. U čast poslednjeg dana u svetskoj prestonici vina, nazdravili smo...

 

4gGWW1.jpg

 

...hladnim pivom.

 

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

DALEKO JE KUĆA

 

Jedna od boljih stvari na ovom putovanju je to što nismo imali nikakvu ideju za povratak. Koliko samo puta do sada su nam propadali planovi zbog proste činjenice da se vreme pokvarilo. Često smo jurili da stignemo do planirane destinacije ili rezervisanog hotela. Ovog puta smo rešili da sve bude totalno spontano. Imamo mobilni internet i u svakom trenutku možemo da napravimo rezervaciju na booking.com.

 

Rešili smo da na putu ka istoku prođemo centralnom Francuskom. Zašto? Zato što apsolutno ništa ne znamo o tom regionu. Ako sada ne prođemo tuda, mala je verovatnoća da ćemo to ikada učiniti.

 

Da bismo upotpunili doživljaj, rešili smo da koristimo opciju na GPS-u curvy roads (krivudavi putevi). To nam je u početku donosilo puno radosti jer smo prolazili fantastičnim lokalnim putevima i uživali u pejzažu.

 

W2R1CR.jpg

 

eEPyey.jpg

 

C89XLY.jpg

 

Ipak, uprkos sve lepote, shvatili smo da će nam vožnja po ovakvim putićima produžiti povratak kući za minimum desetak dana. Zato smo ovu gps opciju uključivali samo povremeno.

 

Evo glavnih momenata sa ovog dela putovanja.

 

Jedan ceo dan smo vozili uz korito reke Dordonje.

 

FOiFY9.jpg

 

qBkUhP.jpg

 

QDNuXw.jpg

 

v9lTPy.jpg

 

H2PAyY.jpg

 

5QSC3S.jpg

 

EhEgOf.jpg

 

YEUUXX.jpg

 

Kad nam je predveče dosadilo da se vozikamo, otvorili smo internet i bukirali najbliži hotel. Ničim izazvano našli smo se u predivnom gradiću Argantat. Tu smo prenoćili.

 

M6PQr0.jpg

 

cXmy7X.jpg

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Sledećeg jutra, posle skromnog doručka, ...

 

CVVCiY.jpg

 

... uputili smo se ka Auvergne Volcanoes nacionalnom parku. Na osnovu imena očekivali smo da ćemo videti prave vulkane i kratere ali... ništa od toga. Ipak, vožnja i predeli su bili više nego lepi. Bolesno zelena boja planinskog bilja u maju, totalno nas je opčinila.

 

h4cBgX.jpg

 

I0W0sc.jpg

 

6KUBSp.jpg

 

2wYCdO.jpg

 

cjKFDE.jpg

 

tBBbAG.jpg

 

Put nas je naveo do prevoja Puy Mary odakle puca fenomenalan pogled na vulkanske planine.

 

yFFnzb.jpg

 

aB5ShY.jpg

 

kzk6jE.jpg

 

Osnovna atrakcija je piramidalni vrh brda do koga vodi stazica.

 

5oUuMZ.jpg

 

Naravno, uvek ima onih željnih da dožive nešto novo...

 

Nzz1go.jpg

 

... ali i onih koji smisao ovakvih mesta vide u nečem drugom.

 

RKF7n2.jpg

 

Vožnja do kraja dana je bila baš... onako baš lepa.

 

1dRYOr.jpg

 

zsf3OP.jpg

 

oOmceE.jpg

 

SAuXXw.jpg

 

0Avk4q.jpg

 

Lhx04A.jpg

 

Kada smo u jednom trenutku ukapirali da počinje da pada mrak, isključili smo opciju curvy roads i auto-putem otprašili u Grenobl na spavanje. Sutra nas čekaju Alpi.

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

ALPI

 

Veče pre pohoda na najviši planinski venac u Evropi napravili smo detaljan plan. Želeli smo da prođemo nekoliko prevoja ali tako da izbegnemo tunel Routier du Fréjus koji spaja Francusku i Italiju.

 

No, ne ispadne uvek sve onako kako se planira. Po izlasku iz Grenobla se, što bi se reklo, malo posvađamo... ne sećam se tačno zbog čega ali je bilo ozbiljno. U naletu gneva, poništim pažljivo planiranu trasu, stisnem komandu "Go Home" i dam gas.

 

Kada emocije pobede razum velika je verovatnoća da ispadne neko sranje... ali ne i ovog puta. Ispostavilo se da smo uboli pravo u desetku.

 

muCIsR.jpg

 

aJPazF.jpg

 

jcrqdT.jpg

 

1vv9n3.jpg

 

Predeli uz put... Simpatični...

 

NDecvk.jpg

 

0Hpcfk.jpg

 

nJuzUL.jpg

 

06vvJw.jpg

 

Temperatura jeste povremeno bila -2 stepena ali su zato padali sneg i ledena kiša - ništa što mladi ne bi mogli da podnesu.

 

yrMSHC.jpg

 

bnM8y1.jpg

 

u2A9k5.jpg

 

U0Qgrg.jpg

 

Dalje neće moći. Aaaaaahhhaaaaa... Zato već dosta dugo nismo nikoga sreli uz put.

 

JP9O3e.jpg

 

Obrći i drugim putem na dole.

 

opjDNZ.jpg

 

xe05Uv.jpg

 

3iJIDC.jpg

 

Naravno, put nas je naveo pravo na Tunnel Routier du Fréjus. Osim što prolazak kroz njegovih klaustrofobičnih 13 kilometara košta oko 30 Evra, unutra je pakao - temperatura se digla na 33 stepena.

 

Izlazak na auto-put ka Milanu je značio i kraj interesantnog dela današnjeg putovanja. Do uveče su jedina atrakcija bile neke naše kolege.

 

WAAWXW.jpg

 

mnr9Qn.jpg

 

gDrzpO.jpg

 

Kad vidim ovako nešto pitam se zašto ovaj moj motor nisu napravili da bude još veći... mnogo veći (ironija). Onda bih mogao da ponesem sve što bih želeo da kupim u prodavnicama na Italijanskim benzinskim pumpama. Na primer...

 

syB5Ie.jpg

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Noć smo proveli u Bergamu. Tamo do sada nismo bili a pročitali smo da ima šta da se vidi. Ipak, sledećeg jutra smo odustali od razgledanja grada. Zbog lošeg vremena, odmah smo produžili dalje.

 

Iskoristili smo to što nam je uz put, pa smo obišli i Lago d'Iseo. Od svih ostalih "laga" u kraju (Maggiore, Garda, Como), ovo nas je najmanje impresioniralo... ili možda nismo znali šta da tražimo.

 

194hVm.jpg

 

G5PGrh.jpg

 

poG4sH.jpg

 

Posle ekstremno pljuskovite celodnevne vožnje, ...

 

wmSg91.jpg

 

wUWPYf.jpg

 

... utekli smo od sivih i mokrih oblaka i rešili da prenoćimo u nekadašnjoj prestonici šansone, Opatiji.

 

FMeeRh.jpg

 

Ev1PRA.jpg

 

dhh5Xg.jpg

 

Osim što je sam grad lep, to je bila idealna početna pozicija za naredni dan. Tanja do sada nikada nije motorom prošla Jadransku magistralu i ovo je bila šansa da to nadoknadimo. Ja obožavam taj put. Vozićemo do Dubrovnika a sledećeg dana do Bugarske. Fantastično finale jedne moto ture.

 

Sledećeg jutra napravimo kratku šetnjicu pre polaska. Lepotu Opatije kvari preovlađujući sivo-olovni ton neba. Oblaci od juče su nas stigli...

 

MLIV83.jpg

 

NCH8jY.jpg

 

...i sa sobom doneli olujni vetar.

 

QGrFE3.jpg

 

lYsYUr.jpg

 

Imao sam prilike da vozim po svim vremenskim uslovima i odgovorno tvrdim da je od svega, vetar najveći neprijatelj motociklista.

 

Pošto iz tuđih iskustava znamo šta znači voziti jadranskom magistralom po vetru, sa žaljenjem konstatujemo da nam, umesto predivnih krivina uz more, danas očekuje mučenje po auto-putu. Dakle: Rijeka - Karlovac - Zagreb - Pančevo - Sofija. Nikakvo uživanje - pravac kući.

 

Da ali...

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Na izlasku na Grobničko polje vetar počinje da se igra sa nama kao sa listićem. Ipak, nekako se krećemo.

 

JjupMo.jpg

 

Tu negde ugledamo čudnu scenu na putu - kolege bajkeri idu pešaka, prkose gravitaciji i kreću se pod uglom od 60 stepeni. Stanemo da ih pitamo šta je problem i treba li im nekakva pomoć.

 

HcHJ1r.jpg

 

Objasne nam da ne mogu da voze od vetra. Od četiri vozača, samo dvojica smeju da voze. Voze par stotina metara i vraćaju se za druga dva motora. Ostali idu pešaka.

 

Poželimo jedni drugima sreću i mi nastavimo dalje... do naplatne rampe. Ovako nešto prvi put vidim - zbog olujnog vetra auto put je zatvoren za sva vozila osim automobila.

 

Sledi najteži manevar motorom u mom životu - polukružno okretanja na vetru. Motor jedva kontrolišem i samo kada je totalno nagnut mogu da ga održim da ga vetar ne sruši. Tanja je sišla i svom snagom nas podupire. Ludilo.

 

Zajedno sa kamionima, šleperima, kamperima i kombijima, nastavljamo prema Zagrebu nekim alternativnim putem. Manje duva ali ledena kiša pada kao pomahnitala.

 

8n3uY8.jpg

 

utQ9Y6.jpg

 

Moje odelo BMW Streetguard, počinje da pušta oko vrata. Tanjin Revit je odavno natopljen vodom. 

 

U Zagreb smo stigli potpuno mokri i smrznuti. Imamo vremena da pre mraka stignemo do Pančeva ali odustajemo od te ideje. Uzimamo hotel i celo popodne i veče ne izlazimo iz sobe. Grejanje do daske, fen u ruke i suši opremu.

 

Uh, uvek se "iznenadim" kad vidim da smo po ko zna koji put ovo uradili.

 

KNT2YJ.jpg

 

Za uspomenu na ovaj dan Tanja napravi screen shot na telefonu. 21. maj je a ovo je situacija na putu kojim smo jutros prošli.

 

xwIRNf.png

 

ab1mD0.png

 

IwiFta.png

Posle ove torture, sledeći dan je bio ništa - ničega se ne sećamo. Seli smo na motor, garili, garili i posle 800 pređenih kilometara stigli smo u Sofiju.

 

AzMSRZ.jpg

 

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

I eto, to je bilo to, jedan dugi povratak kući.

 

Proišli smo oko 4.000 kilometara po svim godišnjim dobima.

 

Otkrio sam da mogu da vozim sa titanijumovim umetkom u ramenu. Neprijatno je samo kada pri većim brzinama jakna vibrira i udara u ožiljak.

 

Tanja je u pojedinim trenutcima patila što nije došla svojim motorom ali je u mnogo slučajeva ponavljala "hvala Bogu što ti voziš".

 

Francuska kuhinja je... uuuuuiiiiii...

 

Na početku sam rekao da bismo se možda bolje proveli da nismo išli motorom. Glavni junaci ovog putovanja su bili hrana, vino, atmosfera francuske provincije, okean... dok je motor bio u neku ruku prateći element i sredstvo prevoza. Da, bilo je ludačkih moto trenutaka ali je prisustvo motora ponekad i limitiralo potpuni doživljaj. Takav je slučaj sa vinom. De fakto, bio sam u Bordou ali nisam uspeo do kraja da osetim njegov istinski duh. In Vino Veritas (Istina je u vinu).

 

Ipak postavlja se pitanje, da li se kajem što nismo išli avionom, pa ko ljudi uzeli renta kar, pa išli organizovanim turma po šatoima, pa se lepo vratili kući za jedan dan...?

 

Da li se kajem? He, he... pogodite sami.

 

The End

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1064 postova
  • Lokacija: Beograd- Cerak
  • Motocikl: Tracer MT09

Kao i uvek do sada, od tebe očekivan fenomenalan tekst i fotografije. U pravu si da je u ovom putovanju  tj. težište teme  bilo kulinrastvo i predeli. Ali, mislim na osnovu tvojih prethodnih putopisa gde sam te faktični upoznao, da je tvoje "bajkerstvo" na visokom prvom mestu i da su rečenice o motoru samo slučajno " ispale" sa tastature i da ćeš ih u nastavku pisanija pronaći.   Verujem da ste putovali avionom, ne bi imao inspiraciju da ovde pišeš. I pored svega oboje ste fenomenalni. :takoje:  

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • abc, 886 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure

Bravo. Koliko vidim po slikama prošli se starom cestom kroz Gorski Kotar koja je daleko bolja za vožnju nego autoput. I ta se cesta "slučajno" dogodila.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2883 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kliks

Dinamika, djakonije razne, vremenske pogode i nepogode, kada je dzada ravna tu je makar casa vina da iskrivi put. Cesto svratim ovde kod tebe na reset. 

Vadi to gvozdje iz ramena pa navali na prikupljanje materijala za novu pricu.   :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 335 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: BMW R 1200 GS LC ADV

Da malo obnovimo gradivo i ovu obaveznu lektiru za sve razrede skole. Glavnom junaky ove price ( Tanji) i njenom saputniku svaka cast. Uvek rado citam Panda avanture.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja