Jump to content

Moto Zajednica

In Moto Veritas - 2015

Recommended Posts

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

UVOD

 

2015-ta je bila jedna od naj-kratko-kilometražnijih godina u mom bajkerskom životu. Mršavih 10-tak hiljada kilometara napravljenih uglavnom iz dve ture stvarno nije za neku gordost. A nije da nisam hteo više... prosto mi se nije dalo.

 

Osnovni razlog za smanjenje doze moto-narkotika je bio način na koji sam zatvorio prethodnu sezonu. Za one koji nisu naleteli na temu o letećem pandi, ukratko ću da ponovim. Oktobra 2014-te sam se loše "prizemljio" i prvi put u životu završio u bolnici.

 

F8zTYI.jpg

 

HolZs4.jpg

 

Inače, svake jeseni kada se za vikend potrefi lep i sunčan dan, na ortopediji unapred odvoje dve sobe specijalno za bajkere.

 

buA1Hy.jpg

 

Tokom boravka u ovoj ustanovi, obogatili su me titanijumskom pločicom koja je sastavila sve delove rasute ključne kosti. Dva preloma rebara i slomljen palac na nozi nije trebalo operisati već samo čekati da zarastu. Jeste bolelo ali me entuzijazam za vožnju motora nije napustio.

 

Mesec dana posle operacije otišao sam na prvi kontrolni pregled. Lepo sam objasnio da ne želim da propustim moto sezonu i da bi mi negde sredinom januara najviše odgovaralo vađenje pločice iz ramena. Hirurg se pokidao od smeha i rekao mi je da pre avgusta nema šanse da mi bilo šta rade. "Imaš višestruki prelom ključne kosti, neki delovi ti fale i treba dosta vremena da sve to zaraste." Na moje pianje "A da li sa ovim čudom u ramenu mogu da vozim?" dobio sam nedvosmislen odovor: "Nema nikakvih problema da voziš motor ali samo pod jednim uslovom - ne smeš da padaš."

 

Ok, ok... razumem da me čovek zeza ali nije ni daleko od istine. Gledajući rendgenski snimak, izgleda kao da se metal nalazi u neprijatnoj blizini arterije aorte.

 

NTByVR.jpg

 

Za maler ili na sreću, na netu naletim na par priča gde su se ljudi skoro zaklali padajući na ključnu kost ojačanu metalom i počne da mi radi paranoja.

 

Stavim lepo prst na čelo i donesem odluku: Ove godine način vožnje prilagođavam uslovima na telu - penzionerski i sa što manje rizika. Ređe gradske vožnje i provlačenje, umerenije na otvorenom putu, sporiji ulasci u krivine i manje obaranja... Osim toga, elektronika na fulu. Nema više zezanja sa isključivanjem sigurnosnih sistema zbog dizanja adrenalina.

 

Dakle, dok mi ne izvade implantat iz ramena, voziću primereno svojim godinama.

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Sve ove restrikcije mi nisu preterano teško pale jer ni moji najbliži prijatelji bajkeri 2015-te nisu preterivali.

 

Arsa je očekivao i srećno dočekao prvo dete. Umesto na drumu, družili smo se preko interneta i tragali za idejama kako bi to moglo nekako da se organizuje.

 

ujQ0ng.jpg

 

59u1or.jpg

 

Marčev je 2015-tu godinu posvetio širenju portfolija svojih motora. Prvo je od nekog starog Viraga napravio cafe-racera. Bukvalno se zaljubio u ovaj motor - čak mu je i foto sesiju napravio.

 

2cfXQc.jpg

 

Sam je sebe prozvao Medved na trotinetu.

 

u72B2Q.jpg

 

Osim toga, od unuka Todora Živkova je kupio Dukatija 900 Supersport, ne znam tačno koje godište. Unuk nekadašnjeg državnog vođe je svojevremeno uzeo ovaj motor iz hira i bukvalno ga nije vadio iz garaže.

 

wIopYM.jpg

 

Napravili smo samo jednu zajedničku turu ali smo uspeli dosta toga da naučimo. Na primer, stare sportske mašine idu kao lude, troše kao lude a ispravan pokazivač nivoa benzina je koristna deo opreme. Bez njega, motor može da se iznenada ugasi i onda ostaješ na drumu. To se Marčevu upravo desilo. Srećom, moja kamila nema problema sa benzinom i očas posla smo napojili žednog Dukatija.

 

yeVssX.jpg

 

Veoma loš razlog za manje prisustvo na drumu je imao Dušan. U aprilu je skoro sahranio novog Adventure-a ...

 

VO13Us.jpg

 

2dT551.jpg

 

... a malo je falilo i samog sebe. Umor, prebrzi ulazak u krivinu, proklizavanje na masnom asfaltu, udarac u betonski stub, let od 20 metra... i buđenje u bolnici.

 

Kaciga se raspala od udarca ali mu je sačuvala glavu. Policajci koji su igrom slučaja videli ceo ovaj event, nisu mogli da veruju kada je ustao, digao motor i rešio da nastavi vožnju. Pošto mu to nije pošlo za rukom sišao je sa motora i... laku noć. Srećom, osim potresa mozga (čega?) prošao je skoro nepovređen. Da, celo telo mu je bilo u modricama ali je jedina ozbiljna povreda bila napukla ključna kost. Kao beskompromisni hedonista, već sutradan je shvatio da uopšte nije prijatno da se leži u bolnici i potpisao je da ga puste kući. Kako to obično biva... to jest, kako to obično biva kod Dušana, napravio je sranje iste večeri. U snu se okrenuo na slomljeno rame, ključna kost mu je totalno pukla i dva kraja su se ukrste. Operacija.

 

U roku od par meseci, dva kretena, ukupno jedan komplet ispravnih ključnih kostiju...

 

lSnm48.jpg

  • Podržavam 16

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

I tako... kada na okolo nema prijatelja, jedini na koga mogu da se oslonim u životu je žena, bračni partner, supruga... moja Tanja. Cmok, cmok, cmok...

 

YVaBgC.jpg

 

Praktično sve ture u 2015-toj smo vozili zajedno. Bila je i saputnik i kolega.

 

ywVqup.jpg

 

AwRmTH.jpg

 

Kao novopečeni bajker, 2015-ta je trebalo da bude godina njenog usavršavanje. Prvo smo zajedno išli na California Superbike School. Tanja je bila učenik a ja njena moralna podrška. O tome sam već pisao ovde, pa se neću ponavljati.

 

JSgBsM.jpg

 

oOjzrC.jpg

 

Posle CSS, napravili smo nekoliko kraćih tura oko Sofije.

 

bjZAmw.jpg

 

Obišli smo i polja lavande u okolini Kazanlka. Do skoro nismo znali da je Bugarska najveći svetski proizvođač lavande. Francuze zadesila neka biljna bolest pa Bugari iskoristili rupu na tržištu i zaradili dobre pare.

 

UAwh9S.jpg

 

onacIw.jpg

 

Išli smo i na poslovni sastanak u Beograd sa dva motora. Kod Tanje se video neverovatan napredak posle CSS-a. Vozila je brzo i veoma pravilno.

 

CHeGJA.jpg

 

BrpbQR.jpg

 

Bilo je tu i tamo još sitnih vikend vožnjica, ali ništa posebno. Zato je vreme da pređemo na osnovnu temu ovog pisanija.

 

 

 

  • Podržavam 11

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Prva velika tura se dogodila polovinom maja 2015-te. Na nekoliko dana smo išli u jugo-zapadnu Francusku, u okolinu Bordoa. Vratili smo se kroz centralnu Francusku, preko Alpa i posle standardnim putevima ex Jugoslavije.

 

Iako na prvi pogled ovo zvuči kao interesantna moto tura, celu jesen se mučim da napišem putopis i nikako mi ne ide. Zbog toga i kasni ovaj tekst. Na kraju uzmem gumicu i sve lepo obrišem (A - Del). Onda ukapiram da se ne dobija putopis iz nekoliko razloga:

 

1. Ovo je na silu napravljeno moto putovanje. Tanja je za svoj rođendan išla tri dana na nekakav kuvarski workshop u okolinu Bordoa a ja sam se motorom uvalio u celu priču. Znam da će na moto forumu ovo zvučati jeretički ali neka putovanja mogu da budu bolja ako ne ideš motorom. Kasnije ću obrazložiti zašto.

 

2. Tokom puta sam bio malo napet jer sam znao da je Tanja napeta pošto je ona mislila da sam ja, zbog povrede, napet a u stvari ja u početku nisam bio napet sve dok to nisam postao zbog njene brige... ili u prevodu: Posle mog jesenjeg udesa, ovo je trebala da bude nešto kao probna vožnja, da vidimo da li i koliko mogu da izdržim na dva točka. Probna tura od 4-5 hiljada kilometa sa titanijumom u ramenu, maksimalno natovarenim motorom i suvozačem zvuči malo rizično ali šta ćeš, mlado-ludo. Zato je ona mislila da sam ja napet a u stvari ja nisam...  ma nema veze.

 

3. Sledeće putovanje koje smo napravili u septembru emocionalno je bilo mnogo "intenzivnije" i pravo bajkersko pa ova tura gubi bitku pred njim. Odatle manjak inspiracije za pisanje o ovom relativno fancy putovanju.

 

Sve u svemu, neću hronološki opisivati dane već ću samo da prođem kroz najinteresantnije momente i da pokažem fotografije.

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Osnovna ideja za ovo putovanje je bila da pošaljemo mog GSA do Pariza, da odemo do tamo avionom, motorom da vitlamo na okolo i da se njime vratimo kući. Slanje Tanjinog F700GS je bilo nemoguće jer je dva dana ranije njime vozila CSS. Inače, prevoz motora plus dve avionske karte je jeftinije nego 2.600 kilometra garenja po autoputevima od Sofije do Pariza... i što je najvažnije štedi dosta vremena.

 

lIBpzp.jpg

 

Kao što je i planirano, natovareno ljubimče nas je čekalo u skladištu blizu aerodroma Charles de Gaulle.

 

0cybZ1.jpg

 

Par saveta iz ličnog iskustva ako i vi rešite da transportujete motor:

 

Zamolite prevoznika da paletu istovari okrenutu ka izlazu a ne poprečno jer ćete moći jednostavno da siđete sa palete - date gas i teraj. Kada ste nestrplivi i rešite sami da raspakujete motor, dobro je da imate međunarodno zdravstveno osiguranje i broj telefona hitne pomoći - stvari mogu da krenu naopako. Ako se ispostavi da osim rane i nagnječenja kosti ipak niste ništa slomili, krenite na moto turu. Kod ovog mog motora konkretno, desna noga i nema neku bitniju funkciju.

 

9CGuoT.jpg

 

7LFh3o.jpg

 

Što se tiče rane, posle par dana će zarasti i samo ožiljak će vas podsećati na to kako vam je centralni štender priklještio nogu.

 

tihHCE.jpg

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

Kao što smo i očekivali, prvi ozbiljan izazov je obilaznicu oko Pariza. Ko tuda nije vozio, ne zna šta je gužva.

 

a7MBI4.jpg

 

3e2iP2.jpg

 

Za razliku od automobila kojima verovatno treba ceo dan da naprave krug oko grada, dvotočkaši su totalno druga priča. Francuzi na skuterima i motorima su fenomenalno izvežbani u provlačenju. Virtualnom trakom za motoriste, između dve kolone automobila, šibaju kao na pisti. Mi smo, sa sve koferima i dodatnim torbama, bili duplo širi od ostalih kolega ali ne odustajemo (ne postoji druga opcija). Provlačimo se na žilet od okolnih kola.

 

 

Posle ovog pakla, auto-put ti se čini kao highway to heaven.

 

90mAo5.jpg

 

U tipično balkanskom maniru, morali smo da budemo brži od svih ostalih... a i do Bordoa ima oko 600 kilometara. 

 

Z2SXaP.jpg

 

Meni su se posebno dopala stajališta (ležališta) za odmor pokraj puta.

 

xEB96K.jpg

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

TRI DANA U MEDOC-U

 

Dok je Tanja tri dana vredno radila i usavršavala se u naprednim kulinarskim veštinama...

 

CUJ9tL.jpg

 

Hpop5X.jpg

 

0oChdE.jpg

 

iyIxVb.jpg

 

... ja sam se motao po kraju.

 

YPw6u1.jpg

 

Rešio sam da ne širim parametar i da se skoncentrišem samo na Medok. Reč je o regionu koji se nalazi severno od Bordoa između ušća Žironde i Atlanskog okeana. Track log pokazuje šta sam obišao za tih par dana.

 

chT1WZ.png

 

Region oko Bordoa je priznat kao moto destinacija jedino u krugovima vozača Harley Davidsona. Oni nemaju ništa protiv ravnih i pravih puteva i svake godine ovde prave veliki moto skup.

 

Sa druge strane, zbog dosadnog reljefa, vožnja pravog motora ovde nije nešto posebno. :D Šala.

 

EkpXFI.jpg

 

PQxnPc.jpg

 

rKd2XN.jpg

 

Čak i ako siđeš sa asfalta, nećeš se usrećiti - sve je ravno i pravo.

 

eEGuNS.jpg

 

YN3YQ4.jpg

 

pagf7i.jpg

 

Možda ova zona nije najbolja za bajkere ali je sve na okolo interesantno i privlačno. Hajdemo redom.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

VINO

 

Vino... da. To je prva asocijacija kada se spomene Bordo. Osim što žive od same proizvodnje, lokalci celu turističku ponudu baziraju upravo na vinu i priči oko njega. Prihodi industrije vina u ovom kraju su 14.5 miliardi evra godišnje!!!!!!!!!

 

Samo u regionu Medoc-a postoji 1.500 vinarija. Na svakoj raskrsnici postoje putokazi koji pokazuje da se tamo nalazi neki šato. Kada izabereš neki od predloženih pravaca i izađeš sa glavnog puta, tada počinje zabava.

 

pJfEUo.jpg

 

Obično prvo prolaziš kroz besprekorno sređena polja vinove loze....

 

A296TT.jpg

 

PfbdkF.jpg

 

2c95D9.jpg

 

guhbUs.jpg

 

KbdQmU.jpg

 

... i onda nailaziš na samu vinariju. To može biti lepa farma...

 

vwUzcx.jpg

 

... ali i pravi zamak.

 

XnfbMU.jpg

 

Jedan od najvećih minusa vožnje motora na ovakvim mestima je to što, ako si savestan, ne možeš da piješ. Aklohol i motor ne idu zajedno. Naravno, postoje organizovane turističke ture busom gde se putuje od jednog do drugog šatoa, prave se degustacije vina i hrane i ako si malo preterao, uveče te odnesu u hotel. Tokom ovih ekskurzija imaš mogućnost da kupiš sve šta ti se dopadne. Uglavnom zbog turista koji dolaze avionom i ne mogu mnogo da ponesu, veoma je popularna varijanta da se kupi vino i da se šalje na kućnu adresu. Tanja je prisustvovala sceni gde je jedna Amerikanka kupila vino za 8.000 evra. Ladno.

 

Malo mi je zvučalo penzionerski da se vozam busom od mesta do mesta pa sam odustao od ovakve ture. Kao što sam svojevremeno bio na Kubi i nisam popušio ni jednu njihovu cigaru, očigledno ću obići region Bordoa i neću piti vino. Šta da radim, ako već dođem u situaciju da treba da biram između dva zadovoljastva, u prvom planu je...

 

TLECVM.jpg

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Јахач змајева, 1537 postova

Prije koji dan gledam i ne vjerujem da nisi ništa novo napisao sve vrijeme... Srećom, eto te konačno...

Radujem se na čitanje... Prati temu mode, ON.  :jee:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

ŽIRONDA

 

To je administrativno ime celog ovog regiona a naziv je dobio po istoimenom ušću. Tu se spajaju reke Dordonja i Garona i formiraju levkasti zaliv koji se uliva u okean. Voda jeste mutna i neprivlačna ali sve ovo ima nekog šarma. Meni su se svidele dve stvari.

 

Prvo, sve oko vode je načičkano kolibama za pecaroše.

 

WzbqSH.jpg

 

4OC6lO.jpg

 

oTuIaN.jpg

 

HsNaFe.jpg

 

FvtqnI.jpg

 

Druga zanimljivost su efekti plime i oseke. Kada je oseka, kanali kojima je ovaj region ispresecan, pretvaraju se u kaljave magistrale. Brodovi i čamci su u upotrebi samo kada je plima. Ostalo vreme leže u blatu.

 

QenlKd.jpg

 

iARH3R.jpg

 

IBvheq.jpg

 

 

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

ATLANTSKI OKEAN

 

Leteo sam nekoliko puta preko ali mi je ovo bio prvi put da zagazim u Atlantik.

 

XQr3RZ.jpg

 

Toliko me je fascinirao da sam svakog dana barem jednom odlazio do obale. Ludilo.

 

5aZAVW.jpg

 

To tako izgleda moćno i zastrašujuće, da samo mogu da se divim hrabrosti ljudi koji brodovima i čamcima ulaze u ovu veliku vodu.

 

uK7W8C.jpg

 

60opUg.jpg

 

cdK8wR.jpg

 

cRkuLp.jpg

 

lQebHv.jpg

 

Osim ribara i mornara kojima je to posao, ima i onih koji to rade iz zadovoljstva. Na hiljade je surfera, wind surfera i kite surfera.

 

q42XCS.jpg

 

LE3zul.jpg

 

lsXcMA.jpg

 

Celom dužinom obale, skoro do granice sa Španijom, je pesak u formi velikih dina. One su kao bedemi koji štite miroljubivo kopno od divljeg mora.

 

yh2tEy.jpg

 

z7qf2M.jpg

 

gPCR9u.jpg

 

n1ZhRO.jpg

 

dGFgX9.jpg

 

Jak vetar nanosi pesak svuda i to mi izaziva nekakvu jezu kada ga vidim na asfaltu.

 

5XZSZz.jpg

 

KH9wAg.jpg

 

SraALP.jpg

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 14

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 823 postova
  • Lokacija: Sofija, Bulgaria
  • Motocikl: BMW R 1250 GSA, Honda ADV 350

KLOPA

 

Kao i svuda u svetu, postoje turistički restorani i oni pravi. Ja sam preko dana uglavnom posećivao turističke.  Za ove druge treba da se napravi rezervacija danima unapred... a i skupi su ko đavo. Ipak, ne mogu da se požalim da sam nešto patio. :P

 

m8dWXg.jpg

 

Eq0hYf.jpg

 

cIMtkM.jpg

 

PBP59G.jpg

 

EBgSsW.jpg

 

Pošto je Tanja bila na kulinarskom wokshop-u, njen doživljaj hrane i vina je bio totalno različit. Fotografije koje je napravila na savršen način dočaravaju pravi duh autentične Francuske kuhinje.

 

Upozorenje: ne gledajte ove fotografije ako ste gladni - monitor nema baš neki ukus.

 

OyR7NL.jpg

 

LnaUof.jpg

 

OrWDRj.jpg

 

xDauit.jpg

 

OFWUys.jpg

 

QQHZKh.jpg

 

mTF2Ye.jpg

 

t0o2Sc.jpg

 

MxdAfG.jpg

 

9XiBvG.jpg

 

vpfWp8.jpg

 

Prvog dana su i mene pozvali na večeru. Verovatno je Tanja ispričala tužnu priču o svom mužu koji sam luta okolnim bespućima. Celog dana društvo je kuvalo a ja sam se pojavio uveče da proverim da li je pačije magre dobro pečeno i da li se giga-puslice nisu presušile.

 

vJjVp8.jpg

 

3wEiMV.jpg

 

Poziv za večeru je važio i za sledeće dane ali me je bilo blam da svojim mljackanjem, uzdisanjem i mmmmmm-kanjem remetim prijatnu žensku atmosferu. Hrana je bila... mmmmmmmmmm... ali sam se osećao kao party breaker... ili sam možda pogrešio...

 

vRT0oU.jpg

 

Zato sam naredne večeri provodio...

 

RaSLj4.jpg

 

dmLMZY.jpg

 

...a kad Tanji dođe vreme za fajront, pokupim je i idemo u naš hotel.

 

Q4qtmV.jpg

 

U vezi klope, uvek zaboravimo da restorani u Francuskoj imaju veoma nezgodno radno vreme. Na primer, prvo veče smo za malo zakasnili i dan u prestonici hrane i vina završili na ovaj tužni način.

 

kenw9j.jpg

 

RTngAs.jpg

  • Podržavam 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Пријатељ, 365 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XT 1200 super tenere

Covece,hedonisto!Istinski si nedostajao kao fino izbruseni biser foruma.Uvek si neprocenjivo osvezenje!Neko bi rekao rekao "Hvala ti sto postojis".

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Beograd- Cerak
  • Motocikl: Tracer MT09

Ajde Panda nastavi dalje. Posle ovih uvodnih reči i slika, najeo sam se, pa naspavao , pa taj ciklus ponovio kao 4-taktna brzohodna mašina pri visokim obrtajima, kontrolisano najvišim modom, a ti stao. :care:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja