Jump to content

Moto Zajednica

Kako postavljati fotografije na forum?

Recommended Posts

  • Teoreticar ..., 12085 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

EDIT: Lalajkovo uputstvo za Imageshack pocinje odmah ispod: Mišino uputstvo za Frubar je odmah posle Lalajkovog.

 

U poslednje vreme sam dobio vise mailova sa molbom za objasnjenje kako postavljati slike na forum. Stariji korisnici su tehniku vec izucili, ali novijima to predstavlja problem. Zato, evo detaljnog postupka postavljanja slika.

 

U osnovi, slike mozete postavljati na dva nacina. Jedan je da se vezu direktno za poruku. Na taj nacin se slike brze ucitavaju i uvek su tu. Sa druge strane, ograniceni ste na polozaj slika koje moraju biti na kraju poruke, kao i na velicinu slika od 800x600 i velicinu svake pojedinacne slike do 100kb. Preko ovih dimenzija, sistem ce prijaviti gresku i necete moci sliku da postavite. Posebna stvar je sto ovaj nacin dodatno opterecuje racunar gde je hostovan forum.

Drugi nacin za postavljanje slika je preko sajtova koji se bave hostovanjem. Postoji ih dosta: Photobucket, Imageshack, Grubar... Ja cu u ovom tekstu objasniti nacin rada sa Imageshack sajtom, ali je postupak i terminologija slicna sa drugim sajtovima te namene.

 

Adresa na koju morate otici je http://www.imageshack.us/ Slike mozete postavljati i referencirati i anonimno, ali je najbolje da se registrujete. Time dobijate svoj prostor na Imageshacku i mozete dodatno uredjivati fotografije.

 

osnovniekran800x600ui9.gif

 

Dakle, ovo je ekran koji cete videti kada prvi put posetite Imageshack. Prelazimo na postupak registracije. Kliknite na zaokruzeni link CREATE PROFILE

 

linkregistracija800x600mh4.gif

 

Time dobijate ovaj ekran:

 

ekranzaregistraciju800xhm4.gif

 

Imageshack trazi da unesete svoju email adresu kao i da odaberete vase korisnicko ime. Po pounjavanju obrasca, sistem vas obavestava da ce vam poslati registracionu email poruku. Sada aktivirajte svoj program za citanje emaila i tamo bi vec trebala da se nalazi Imageshack poruka:

 

registracioniemaill800xop2.gif

 

Potrebno je da kliknete na registracioni link i time ste zavrsili registraciju i ulogovali se na Imageshack! Cestitam!

 

Vec sada mozete koristiti Imageshack. Medjutim, mozete slati slike jednu po jednu, sto moze da bude jako zamorno u slucaju veceg broja. Da bi se ovo olaksalo, Imageshack je napravio svoj Toolbar (traka sa alatima) koji se integrise u vas Internet pretrazivac. On omogucava masovan Upload slika, pregled istih poslanih slika, slanje slike ekrana itd. Sem toga, njegovom instalacijom dobijate jos jednu stavku u meniju koji se otvori kada kliknete na neku fotografiju na Internetu: Upload Image to Imageshack. Time tu fotografiju ubacujete u svoju zbirku i mozete je koristiti kada vam zatreba.

 

linktoolbar800x600jp4.gif

 

Klikom na zaokruzeni link dobijate donji ekran. Potrebno je da u zavisnosti od vaseg Internet pretrazivaca odaberete verziju toolbara. Ponudjene su verzije za Internet Explorer verzije 6 i 7, kao i za Firefox, sve verzije.

 

ekranzaskidanjetoolbaraoj4.gif

 

Po instalaciji Imageshack Toolbara spremni ste da udobno radite sa svojim fotografijama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12085 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Pre nego sto posaljete slike na Imageshack morate ih pripremiti. U cemu se sastoji priprema? U osnovi, imate dva nacina kako cete uz pomoc Imageshack-a postavljati slike na forum.

 

Prvi nacin je uz pomoc takozvanih thumbnail slicica, ili slicica za pregled. Klikom na slicicu ista se otvara u vasem pretrazivacu u punoj velicini. Prednost ovog nacina je brzina, jer gledalac ne mora prenositi i slike koje ga ne zanimaju, dok odabrane moze da vidi u sasvim zadovoljavajucem kvalitetu. Nekakv standard je da se u ovom slucaju slike na Imageshack salju u rezoluciji 1024x768 tacaka, sto daje velicinu slike od oko 150KB.

 

Drugi nacin predstavlja direktno ubacivanje slike u tekst u punoj velicini. Ovde opet forum postavlja ogranicnje u velicini jer takva slika moze biti maksimalne velicine 800x600 tacaka. Moze se koristiti za neke manje vazne slike, dok za vasa remek dela ipak preporucujem prvi nacin.

 

Za podesavanje velicine slika mozete koristiti vise programa kao sto su Photoshop ili ACDsee, ili softver koji ste dobili uz vas digitalni fotoaparat. Meni se najprakticije pokazao program VSO Image Resizer kojeg mozete skinuti sa adrese http://www.vso-software.fr/products/image_resizer/ Program je mali, brz i jednostavan za koriscenje.

 

vsoimageresizer2800x600qj4.gif

 

Program koristite tako sto selektujete fotografije koje zelite i kliknete desnim tasterom misa na neku od njih. Otvorice vam se Windows meni na kojem sada imate i stavku VSO Image Resizer. Zatim upisite rezoluciju koju zelite, odaberite ciljni folder i to je sve!

 

Ukoliko je potrebno da izvadite isecak iz fotografije ili da ubacite vodeni zig i time je zastitite kao vase vlasnistvo mozete koristiti program Watermark Factory kojeg mozete skinuti sa adrese http://www.watermarkfactory.com/

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12085 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Reistrovali ste se, instalirali toolbar i pripremili fotografije za slanje na Imageshack. Odlicno!

 

Evo kako bi trebao da izgleda vas pretrazivac sa ugradjenim toolbarom.

 

ekran800x600ki7.gif

 

Prvi korak je da kliknete na dugme Upload tollbara:

 

QzpyL_bjbekransatoolbaromtd6.jpg

 

cime dobijate ekran za odabir slika:

 

uploadslika800x600jg2.gif

 

Klikom na Upload dugme krece transfer slika na Imageshack. Po zavrsenom transferu, sistem vam za svaku sliku salje nekoliko adresa. Za nas su interesantne dve: Direct link adresa i Thumbnails for forum adresa. Klikom na toolbar dugme My Images dobijate pregled svih vasih fotografija na Imageshacku:

 

standardniekran800x600hw1.gif

 

Primeticete da pored svake slicice postoji vertikalni meni. Ona vam omogucava da manipuliste svakom slikom.

 

 

Prva stavka u meniju (Share It) predstavljena malim slovom i vam daje informacije o slici. Kliknete na nju misem i dobijate ovakav ekran:

 

odabirdirect800x600li6.gif

 

Ovde imate listu adresa koje referenciraju sliku. Kliknite recimo na polje Direct i ono ce se obojiti u plavo, sto znaci da je polje selektovano. Zatim kliknite desnim tasterom i odaberite stavku Copy ili jednostavno pritisnite CTRL-C. Time je ova adresa spremna za koriscenje u editoru poruka na forumu. Postupak kopiranja adrese je isti i ako zelite Thumbnail adresu za forum.

 

Sledeca stavka u vertikalnom meniju (Image Details) je slicna ovoj, ali vam se slika i podaci u njoj otvaraju u posebnom prozoru pretrazivaca. Treca opcija obelezena crvenim krsticem sluzi za brisanje fotografije (Delete). Make Privete vam omogucuje da sliku sakrijete kako je niko sem vas ne bi video. Poslednje dve stavke vam omogucavaju jednostavne operacije sa slikama (rotaciju i sl.) i nisu previse bitne.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12085 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Dosao je trenutak da Imageshack slike pocnemo da koristimo u nasim porukama na forumu. :) Otvaramo editor za pisanje poruka na BJB i vidimo ovakav ekran:

 

bjbeditor800x600cw9.gif

 

Sada morate odluciti na koji nacin fotografiju zelite da postavite u poruku.

 

1. Koriscenje thumbnail slicica za pregled

 

Potrazite sliku koju zelite da postavite. Kliknite na dugmence I pored slike. Otvara se ekran sa podacima o slici. U dnu prozora postoji sekcija thumbnails adresa. Koristite prvu adresu: Forums. Adresu kopirate sa CTRL-C ili Copy stavkom iz menija koji dobijate kad desnim tasterom misa kliknete na adresu. Postavljate se u editor i ubacujete adresu sa CTRL-V ili desnim klikom misa odaberete stavku Paste. Time je thumbnails adresa slike postavljena i spremna za dalje koriscenje. Ako sada kliknete na dugme Pregledaj ispod editora, dobicete napisani tekst sa slicicom unutar njega. Mozete postaviti i vise slicica jednu pored druge, ili jednu ispod druge. Ako zelite da su slicice u jednom horizontalnom redu, samo postavljajte adrese u editir jednu za drugom, bez prelaska u novi red.

 

2. Ubacivanje kompletne slike u tekst

 

Ovo je vec malo teze, ali nije strasno. Iz prozora sa informacijama o slici iskopirajte adresu Direct. Zatim predjite u BJB editor i kliknite na drufu ikonu u drugom redu (sa nazivom Umetnite sliku):

 

editor3800x600mk1.gif

 

U polju za tekst ce vam se automatski pojaviti tekst kao sa slike. Kurzor je postavljen na pravo mesto, u sredinu i dovoljno je da pritisnete CTRL-V. Time ste direct adresu postavili u ovaj link. Ukoliko sada kliknete na Pregledaj ispod editora, videcete sliku u tekstu u punoj velicini. Da ponovim ogranicenje dimenzija od 800x600 tacaka za postavljanje slika na ovaj nacin.

 

Sve sto je sada potrebno je da krenete na putovanje i da nas obradujete slikama koje cete doneti. Srecno!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12085 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Da dodam nacin za brzo postavljanje slika u poruke na forumu.

 

Nalazite se na nekom sajtu i svidja vam se fotografija (ili smajli!) i zelite da je koristite na BJB. Kliknite na sliku desnim tasterom misa i zatim odaberite stavku "Copu Image Location" cime ste pokupili u Clipboard adresu slike.

 

Zatim ponovite postupak...

 

editor3800x600mk1.gif

 

Odaberite ovu ikonu pa stisnite Ctrl-V da izmedju img oznaka smestite adresu zeljene slike i to je to!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 149 postova
  • Lokacija: Srbija
  • Motocikl: Harley Davidson

Fotografije mozete postavljati uz pomoc ovog malog besplatnog programcica. Preuzmite ga sa sledece adrese:

http://fodi.frubar.net/

 

Kad pokrenete program, otvorice Vam se jedan manji prozor gde u meniju na vrhu imate: Pictures (input), Code (output), Settings, Credit.

 

Preporucujem da u Settings/ Resize settings, promenite sa 1024 na 800 i Thumbnali sa 150 na 250.

To znaci da ce se vasa fotografija , ma kolika ona bila smanjiti na velicinu 800, sto znaci brze postavljanje na internet i pregled fotografija ce najduzu stranu imati 250. Sasvim zadovoljavajuce za pregled ,a ko zeli da vidi vecu moze kliknuti na sliku.

 

Fotografije postavljate na sledeci nacin:

1. Otvorite Vas folder gde se nalaze sve fotorafije koje zelite da postavite.

2.Oznacite (selektujete) sve fotografije i drzeci levi klik misa prevucete u Pictures (input) progarama FoDI.

3.Da desne strane pritisnete dugne Upload i sacekate da se sve Vase fotografije uploaduju na internet.

4.U sekcij Code (output) , dobice te nekakv tekst. Njega (oznacite) selektujete i na tatstaturi pritisnete Ctrl+c (sto znaci  copy)kopiraj.

5.Vas post u kome pisete, pritisnete Ctrl+v(sto znaci paste) nalepi.

Poslednji korak je da Pregled, pregledate svoj post i posaljete (objavite).

 

Nadam se da nema prostijeg nacina postavljanja vise fotografija odjednom.

 

Ukoliko imate problema pri postavljanju, zazmolio bih vas da mi pitanja postavljate na PM.

 

Evo kako to kod mene izgleda:

B0CAE7C8-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg

 

 

 

[url=http://fodi.frubar.net/files/38C00ABA-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9.jpg][img=http://fodi.frubar.net/files/38C00ABA-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg][/url]

[url=http://fodi.frubar.net/files/489A9CBB-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9.jpg][img=http://fodi.frubar.net/files/489A9CBB-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg][/url]

[url=http://fodi.frubar.net/files/ACFC74BD-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9.jpg][img=http://fodi.frubar.net/files/ACFC74BD-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg][/url]

[url=http://fodi.frubar.net/files/0ED69BBF-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9.jpg][img=http://fodi.frubar.net/files/0ED69BBF-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg][/url]

[url=http://fodi.frubar.net/files/D4B8CDC1-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9.jpg][img=http://fodi.frubar.net/files/D4B8CDC1-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg][/url]

[url=http://fodi.frubar.net/files/F04A63C4-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9.jpg][img=http://fodi.frubar.net/files/F04A63C4-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg][/url]

[url=http://fodi.frubar.net/files/82AC9AC6-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9.jpg][img=http://fodi.frubar.net/files/82AC9AC6-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg][/url]

[url=http://fodi.frubar.net/files/B0CAE7C8-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9.jpg][img=http://fodi.frubar.net/files/B0CAE7C8-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg][/url]

A pregled:

38C00ABA-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg

 

489A9CBB-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg

 

ACFC74BD-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg

 

0ED69BBF-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg

 

D4B8CDC1-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg

 

F04A63C4-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg

 

82AC9AC6-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg

 

B0CAE7C8-4AA9-DE11-B49B-000D882E46C9_thumb.jpg

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5812 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Ukoliko ne znate da smanjite slike ili nemate odgovarajući program, evo nekoliko alatki koje se koriste desnim klikom miša na željenu sliku/slike:

 

Windows XP

 

http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/ImageResizerPowertoySetup.exe

 

Windows 7 32-bit

 

http://imageresizer.codeplex.com/releases/view/30247#DownloadId=96487

 

Windows 7 64-bit

 

http://imageresizer.codeplex.com/releases/view/30247#DownloadId=96488

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 253 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Herceg Novi
  • Motocikl: Suzuki Intruder VS 800

Pozdrav da li me može neko uputiti kako da postavim fotografije na Bjb sa android tablet Blueberry NetCat M - 04 idem uskoro na put pa da se javim

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BIG ENDURO FREAK, 640 postova
  • Lokacija: Novi Sad; Zrenjanin;
  • Motocikl: Honda TRANSALP XL600V 1987

Pozdrav da li me može neko uputiti kako da postavim fotografije na Bjb sa android tablet Blueberry NetCat M - 04 idem uskoro na put pa da se javim

 

http://www.tapatalk.com/ nadam se da ce ti ovo pomci, ja postavljam preko te android aplikacije 1neznam.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

A kako postaviti fotke direktno na forum (bez imageshackova i slicnih stvari... direktno) a da to ne butu mali "tambnejlovi" koji se moraju otvarati da bi se videlo u normalnoj velicini?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 400 postova
  • Lokacija: Ptuj - Slovenija
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

A kako se postavljaju fotke na BjB sa Picasse ? izvinjavam se na pitanju al eto, malo sam več mator pa ...:neznam:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduro maniac, 1751 postova
  • Lokacija: Beograd/Krupanj
  • Motocikl: Yamaha XT 600 E 3TB

Nadjes fotografiju koju hoces da postavis, desni klik- otvori u novoj kartici, zatim kopiras URL fotke, otvoris novu poruku u forumu, kliknes na zelenu ikonicu (druga desno od zutog smajlija), kopiras adresu ali pazi da izbrises jedno http i to je to :)

 

IMG_2968.jpg

 

EDIT: Uspeo sam, radi, ovo je fotka sa picase, znaci princip je isti (sve su ostalo nijanse sto rekao Djole B.) ;)

 

EDIT2. Fotka sa BJB otvaranja sezone, da se malo podsetimo :P

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 400 postova
  • Lokacija: Ptuj - Slovenija
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Goshke, O'šonesiZ

zahvaljujem na odgovorima, al moram da napomenim, da me je več sinoč kontaktirao kolega Stampar i tako sam njegovim upustvom uspio :takoje:.

Hvala još jednom Stampar :care:

 

Malo jeste drugačiji kao od tebe Goshke al moram da napomenem, da je i tvoj predlog OK.

 

Sad kad znam kako ide, više ču biti aktivan i u ovom delu foruma. :aha::D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 293 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: Triumph sprint 900 Kawasaki Z500, Triton 650 Gilera 500 LTE 1938g.

Pozdrav!

Malo sam proučavao ovo postavljanje fotki sa picasse,pa mi to nije jasno,naime na desni klik ja nemam opciju koja se gore navodi? Može li to neko malo detaljnije da objasni?

 

Mirko

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 1509 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Versys buljavi

Evo dok sam Chrome namestio ..Baš kako ti je Goshke napisao ..

idemo sa slikama da ti bude lakše

 

Ovo ti je poznato, odabereš album

 

BAF3F475-993E-0443-A8F0-2590CA661A90_thumb.jpg

 

nađeš sliku koju hoćeš da kačiš na forum i klikneš na nju..

 

15C7FA99-3999-4748-A349-8E46438A1E52_thumb.jpg

 

i dobiješ ovo..

 

1C484B98-E6E6-524D-8906-E234C930F5AB_thumb.jpg

 

desni klik na nju i 4-ta stavka u meniju

 

8EB21267-683B-D247-8C52-42B09E47AB98_thumb.jpg

 

i dobiješ novi prozor u kome je samo ta slika

 

462012CC-BEF2-0D4B-BD6C-96A2EDE94510_thumb.jpg

 

iskopiraš tu adresu

 

51106EE3-251B-1747-88A9-893D23ECDD9F_thumb.jpg

 

i pejstuješ u polju za ubacivanje slike (opet obrati pažnju na ono što ti je Goshke napisao da slučajno ne dupliraš http...)

 

6BA7BFDB-F515-004D-B2A4-B35344A3B25D_thumb.jpg

 

i rezultat ..

 

3BC959A3-7BBB-1241-B5A0-92B94D4E8F04_thumb.jpg

 

i nadam se da ti je sad jasnije :zdravo:

 

 

P.S. izvinjavam se što je Chrome na srpskom mrzelo me da menjam

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 293 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: Triumph sprint 900 Kawasaki Z500, Triton 650 Gilera 500 LTE 1938g.

Hvala,sad ću da probamznači to može samo iz web albuma,a ne direkt iz pikase?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • BJB Maxi Scooter Club, 1509 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Versys buljavi

Svakome od nas odgovara drugačiji način i program ...

Probaj par stvari i videćeš šta ti je najlakše za rad.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja