Jump to content

Moto Zajednica

Makadamima Zapadne Srbije 2015 - popreko do Tare

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

1. dan - Beograd-Kosmaj-Aranđelovac, starim Aranđelovačkim putem.

 

Magare napakovano sa svim što njemu i meni može da zatreba u narednih deset dana. Rešili smo da se spuštamo u civilizaciju samo po potrebi, za benzin i hleb :)

 

Stari hrast iznad Ranilovića, na starom Aranđelovačkom putu.

 

DSC_0171.JPG

 

 

DSC_0174.JPG

 

 

Uvek kad idem na tu jednu godišnju turu od nekoliko dana, koristim rodbinu i plac koji imam u okolini Aranđelovca, kao odskočnu dasku. Taj prvi dan iskoristim da se uverim da nisam nešto zaboravio i da je sve upakovano kako treba, raspored težine, balans, ponašanje motora. Višak izbacim i ostavim kod brata, u povratku kući pokupim. Između ostalog, na taj način 'preskačem' onaj najdosadniji deo putovanja, polazak od kuće i najdosadnijih prvih 100km koje sam vozio zilion puta do sad ;)

Ne računajući povratak...

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

2. dan - Bukulja-Rudnik-Rajac-Suvobor

 

U stvari, ovo neka bude prvi dan puta. Krećem sa placa koji je poslednji na brdu, odmah ispod šume.

Stari zapušteni kolski put koji se poslednji put aktivno koristio pre nekih 30-ak godina, vodi skoro do vrha.

 

 

DSC_0175.JPG

 

 

DSC_0176.JPG

 

Treba skrenuti na poslednju livadu gore, pa kroz borovu šumu na kolski put kojim ću se spustiti do Garaškog jezera :

 

DSC_0182.JPG

 

Taj dan je bio moto skup MK Knjaz iz Aranđelovca, sretoh mnogo motora na putu ka Belanovici.

 

Iz Belanovice se penjem za Kozelj, popreko preko Rudnika. Držim se pravca ka podnožju Rajca. Ovde valjda treba skrenuti desno :)

 

DSC_0184.JPG

 

da bih preprečio koridor 10 kod Boljkovca :

 

DSC_0185.JPG

 

 

Malo levo malo desno, malo kartu čitaj malo seljaka pitaj (ispred lokalne prodavnice, naravno  :takoje:  ) i stigoh na livade Rajca :

 

 

DSC_0186.JPG

 

DSC_0188.JPG

 

 

Na ovom mestu sam napravio pauzu od, čini mi se, čitavih sat vremena. Slušao sam tišinu i udisao miris trave, grejući se tankim avgustovskim suncem.

Neki će reći kinez đubre, bolje milion godina star japanac nego nov kinez...takvima kako god, meni je ovaj moj kinez u tom trenutku otvorio potpuno drugi svet vožnje motora.

Što bi rekli, 'do sad sam samo slušao kako pričaju' a sad se i sam tako vozim :moto3:

 

Elem, dan prolazi, valja krenuti da bi se na vreme stiglo...negde...da se ozida šator. Sledeća stanica Ravna Gora, Suvobor. Da ja stignem tamo, srknem kafu pa lagano da vidim kako dalje.

Ovde ćemo levo, ka Koštunićima. Mora malo i asvaltom, šta da se radi :)

 

 

DSC_0192.JPG

 

DSC_0193.JPG

 

 

Stigosmo i do kafane. Ovde sam nameravao da krenem desno ka Grabu pa ako mogu da prođem, kamp bi bio na pešačkoj stazi ka Divčibarama.

Ništa od toga. Šuma poplavljena. Da nisam bio ovoliko natovaren, verovatno bih se usudio da se uhvatim u koštac sa blatom. Ovako, nije bilo potrebe da rizikujem da izgubim celo popodne i da posle moram da noćivam međ' bradonjama koji troše rakiju kao vodu :D

 

DSC_0194.JPG

 

Put prema Grabu :

 

DSC_0196.JPG

 

I tako, krenem ti ja onim dužim putem, ispod krsta. Dobar makadam za malo jače endurce ali za mene ovako natovarenog pa još i zaboravio da ispustim gume :lol: , kamenolom... Švalergas i borba sa stenčugama :dupe:

Da li treba da napomenem da mi je ovo prva ozbiljna vožnja, sa ovim motorom i sa ovoliko stvari :D

 

I tako, vozi vozi vozi...malo sam i zaboravio da opustim ruke pa sam uhvatio samog sebe kako stežem guvernal kao da dižem motor sa zemlje. U tom momentu osetim bol u desnom laktu. Imam hronični teniski lakat i kad preopteretim ruku, zna lepo da zaboli i tako da boli do sutradan... Zajeb. Ne mogu više da upravljam. Gotova vožnja za danas, juri mesto za konak. Svakako je već 6 popodne.

Sve kamenjar, nigde zgodno parče zemlje, da je malo van puta.

Trtrtrtr, neko desno skretanje u šumu, aj' da bacimo pogled. Jel' valja? Valja. Može? Može :popovanje:

DSC_0197.JPG

 

 

 

DSC_0200.JPG

 

Došle tu posle neke krave. Pa im nije bilo jasno odakle ja na njihovoj džadi. Pa dok sam im objasnio da moje stvari nisu za jelo pa došao i čiča da ih tera kući... Lepo popričasmo, malo o rakiji malo o lokalnim živuljkama iz šume. Nema zmija ove godine, nije bila dovoljno topla. Samo sove i lisice.

Dođe unuk po njega sa TDR-kom, vozi se čiča po off-u, samo prašti :)

Osta' ja sam, do ujutru...

 

Tu noć sam teško zaspao. Sove i lisice pravile žurku a ulično ne radi :P

Jedna je čak pokušala da mi uđe u kuću, nepozvana. Valjda je džada i njena, kad krave nisu tu.

 

Posle kad sam pričao gde sam i kako spavao, pitali me 'pa kako si mogao tako, sam?' Lepa, nema problema da spavaš, samo treba da zaspiš :lol3:

 

Danas smo prešli mnogo lepih 73 kilometra.

 

1%252520makadamima%252520zapadne%252520s

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

3. dan - Suvobor-malo okrnjimo Divčibare-Skakavci-Kosjerić-Brdo grad

 

Iako sam relativno kasno zaspao, san je bio zdrav i čvrst. Lepo sam se odmorio. Ruka k'o nova. Može da upravlja, to je najvažnije!

Kafica/rakica, pakovanje, grejanje. Idemo dalje... Posle nepuna 2-3-4km, opet asvalt. Ajd' dobro, bar ću lakše do pumpe, dopunim koliko god, da ispratim potrošnju.

Račun je kasnije rekao da je bilo 4 litre na 100, za ceo put. Od prilike pedeset-pedeset offroad. Nije loše :)

 

Tamo negde posle Družetića sam, naravno, omašio planirano skretanje i to sam skontao tek tamo negde daleko. Ma nema veze, nigde ne jurim a svakako nisam ni ovuda nikad prolazio :)  Samo teraj Miško, ionako svi putevi vode na Taru :moto3:

Tako da sam se, umesto u Bogdanici, obreo u Duškovcima. GPS koriguje putanju uz moju 'pomoć' i upućuje me na interesantno skretanje u Ježevici. Neka tanka, krivudava i izlomljena linijica vodi preko Subjela, tamo nekud pa ka Skakavcima. To je onaj vodopad, izletište gde je Kepo organizovao Kotlinu 2011.

Nema veze što nije 'po planu', bitno da je krivudavo. Pistu ne očekujem a i nije poželjna. Dakle, samo polako i pun gas :popovanje:

 

Uvek kad prolazim ovim putem (Divčibare-Užice, preko Duškovaca, Ježevice i Čestobrodice), stanem ovde da se pozerišem :)

 

DSC_0202.JPG

 

 

Centar Subjela :

 

 

DSC_0204.JPG

 

 

 

DSC_0205.JPG

 

DSC_0207.JPG

 

U Mionici, posle malo KGSP orjentacije, stižem do izletišta :

 

DSC_0209.JPG

 

Nekakav plan je bio da tu zanoćim, pošto je mesto savršeno za to. Ima i hladovine i tekuće vode i drva za vatru i svega. Ali sam stigao previše rano, nije još bilo ni 2 popodne. Nema teorije da blejim ceo dan. Posle taktičke pauze za kafu i klopu i kratkog planinarenja oko vodopada, zovnem Kapetana da mi predloži neku lokaciju tamo, bliže Kosjeriću. Idi na Brdo grad, kaže on. Hmmm, zvuči interesantno a i ima da se vozi još fino parče do tamo... Mooožee :jee:

Gas Kosjerić po 'leba pa iz Seče reka u brdo.

 

A na vr' brda, ima za šta da se ugasi motor :

 

ka%252520brdu%252520Grad.jpg

 

 

Tu opet pitao neke Trafikance (dvojica na Africi) za pravac i lagano ka vikend naselju.

 

Apartman za večeras ljubazno ustupili kolege iz AMK Džiponje :D  (ps. ako neko od vas čita ovo - zahvaljujem i izvinjavam se što sam bio slobodan da se poslužim, vratio sam sve na svoje mesto i ostavio drva za vatru  8)  )

 

DSC_0219.JPG

 

DSC_0220.JPG

 

Danas smo se vozili malo više, čitavih 81km :D

 

2%252520makadamima%252520zapadne%252520s

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

4. dan - Brdo Grad-Jelova gora-Kadinjača-Bajina bašta-Perućac-Mitrovac-Zaovinsko jezero

 

Lep dan svanuo. Lepo sam i spavao, u furgonu nije bilo hladno. Pošto nisam morao da rasklapam šator, brže sam se spakovao i više sedeo uz standardnu jutarnju proceduru :)  Laganica... Što sam duže na putu, sve sam opušteniji. Valjda je poenta odmora baš u tome.

Danas ćemo da se popnemo do Zaovina, može? Ma samo teraj, pa kako nam bude :Sloper:

 

Negde između Brda grad i Jelove gore :

 

DSC_0222.JPG

 

DSC_0223.JPG

 

Šuma, šuma, svuda oko nas :D

 

DSC_0224.JPG

 

DSC_0227.JPG

 

 

Čika Gugl kaže, ideš tako kroz ovu šumu, ideš i ideš i ideš... i onda imaš, kaže, jedno levo koje te vodi pravo na drum Užice-Varda. Odgovara, može. Kad ja tamo a tamo stena. Planina. Ništa...nema puta... Ok, uvek mogu da se vratim, pa kad smo već tu, ajmo do kraja da vidimo šta ima dole do kraja :)  Ionako je lepo za vožnju.

Na kraju neka livada. I traktoristi na livadi. Vade seno. Još jedan KGSP, ispostavlja se da čika Gugl stvarno nije iz ovih krajeva. Na levo krug mi ni malo teško nije pao, čak šta više :takoje:

 

Celim putem po šumi nisam imao VIP signal. Vratio se tu negde kod česme. Acova česma, na raskršću sadašnjih i nekih budućih puteva :

 

DSC_0230.JPG

 

DSC_0231.JPG

 

DSC_0232.JPG

 

 

Ajd malo da skratimo put. Ionak je bolje 4km kroz šumu nego 20 asvaltom :)

 

DSC_0235.JPG

 

 

Bilo lepo al' dok sam izašao na drugu stranu, poče neka stidljiva kišica. Dobro, imam kišno, samo da nađem neki ćošak da ga nabacim pa gas drumom ka Bajinoj Bašti, raskrsnica Nikolića brdo. Svi znate koliko je taj deo magistrale izuvijan, ponegde i klizav od nafte iz kamiona. E sad još dodajte kišu, onu prvu najklizaviju i Mitas zadnju :lol:

Dok sam skapirao da sam promašio zgradu pošte u Zlodolu... srećica moja pa je bio težak pozadi i samo je malo vrcnuo levo-desno par puta.

Uhh, stigoh da platim račune, bio zadnji dan. Sad ne moram da žurim do Bašte.

Na raskrsnici Nikolića brdo neću levo pa za BB direktno, idem malo da se odmorim od asvalta. Kiša je taman stala dok sam izlazio iz pošte. Klizav asvalt, treba se maknuti sa istog :)

Zato ćemo kroz Dub i gore u brdo, pored stare crkve brvnare. Tamo negde gore treba da ima neki lovački dom. To mi je rezervna varijanta za kamp ako ne stignem do jezera na vreme.

 

Negde po brdu, kontemplacija uz mesni narezak :

 

DSC_0236.JPG

 

DSC_0237.JPG

 

 

Nešto kasnije, potpuno neočekivano, izlete ispred mene i taj lovački dom. Mislio sam već da sam ga omašio bar za dobro pola brda :

 

DSC_0239.JPG

 

DSC_0240.JPG

 

 

Nije loše mesto, kad je otključano. Napolju nema pedlja hladovine, nije nešto posebno za šator... Ali zato ima terenče za fudbal :)  Tu, odmah iza kamere.

 

Odavde je spust bio malo čupav. Hoću reći, blatnjav i jako strm na pojedinim mestima... Tu smo morali malo da zagrejemo kočnice. Ali je bilo lepo, svakako!

Iskoristio sam jedan od izvora da dopunim flašice i čuturu svežom ledenom vodom.

 

Put postade ravan pa posle nekoliko šaltanja krete nizbrdo nekakav asvalt. Iza jedne krivine se ukaza Bajina Bašta.

Baš mi se prijelo nešto slatko :)

A i Magare je žedno. Sad treba sipati i u kantu, rezerve jer posle nema, sve dok ne siđem sa planine. Možda...pokušaću ko šumara na Krstu da nabavim malo benzina ne bih li duže ostao gore.

 

DSC_0241.JPG

 

DSC_0242.JPG

 

 

'Leba, benzina, slatkiši i pravac Perućac. Još malo pozeraja dole :

 

DSC_0243.JPG

 

 

Pa malo gore :

 

DSC_0244.JPG

 

 

I stigosmo u sledeći kamp. Naredna dva dana ću biti ovde, čekam prijatelja koji ide u CG na skup pa ćemo sutra da bacimo neko mesance na žicu :jee:

 

DSC_0246.JPG

 

Moja kućica - moja slobodica :

 

DSC_0252.JPG

 

 

I najlepši jutarnji pogled :)

 

DSC_0249.JPG

 

 

Nismo ni danas obili mnogo, jedva 90km :)

 

3%252520makadamima%252520zapadne%252520s

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

6. dan - Tara i po Tari

 

Ovde ne treba puno reči. Slike će reći više nego što bih ja napisao.

 

Put ka Barama :

 

DSC_0254.JPG

 

 

 

DSC_0255.JPG

 

Ka Dikavi, sa gornje strane :

 

DSC_0259.JPG

 

 

DSC_0260.JPG

 

 

Prošle godine, kad sam zalutao i jedva se sa Hondom čitav dokotrljao, preko Gornjih Karaklija, ovi ljudi me ugostiše kao rođenog. Sad nikog nije bilo, zakasnio sam 10-ak dana, radovi su završeni po livadama. Nadam se da ću sledeće godine stići da ih obiđem.

Dikava :

 

DSC_0261.JPG

 

DSC_0262.JPG

 

 

Ispod Kapetanovih voda. 50m od motora, kad se nastavi pravo putem, je granica. Na vreme sam se zaustavio :D

Livada je kao iz filma, osećaš kako te prate medveđe okice iz šume :hej:

 

ispod%252520Kapetanove%252520vode.jpg

 

 

Vidikovac Sjenič :

 

DSC_0281.JPG

 

 

DSC_0268.JPG

 

DSC_0271.JPG

 

DSC_0273.JPG

 

 

 

Nova platforma, koja nije još sasvim gotova. Nije za one sa vrtoglavicom :D

 

DSC_0274.JPG

 

DSC_0276.JPG

 

 

A evo i zašto :

 

DSC_0277.JPG

 

DSC_0278.JPG

 

 

Bilješka stena :

 

DSC_0282.JPG

 

DSC_0283.JPG

 

 

DSC_0284.JPG

 

 

 

DSC_0285.JPG

 

DSC_0288.JPG

 

Voda nije za piće. Tehnička, vuku je cisternom u betonski rezervoar koji se nalazi gore ka Zvijezdi. Bezbedno je kad se prokuva ali je izričito zabranjeno loženje vatre.

 

DSC_0290.JPG

 

 

I naravno, koliba :)

 

DSC_0292.JPG

 

DSC_0293.JPG

 

 

'Tedoh da zanoćim unutra, raspremio, raspakovao, uterao i moped u garažu

 

DSC_0294.JPG

 

DSC_0296.JPG

 

 

Krenem da se prošetam uzbrdo ka Zvijezdi, kad ono međutim :lol3:

DSC_0297.JPG

 

 

DSC_0298.JPG

 

Nagovoriše me šumari da ipak siđem nazad do Krsta pa mogu da sazidam konak gde god hoću dole, pozvali me da sednem s njima, malo da upotrebim kuhinju da podgrejem večeru... Zanimljivo beše u njihovom društvu. A skoro svi lovci, pa im i priče takve :popovanje:

 

Jedva 56km ali kakvih :takoje:

 

4%252520makadamima%252520zapadne%252520s

 

 

Sutra idemo još dalje, do kraja, u Knezove...

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Super voznja, samo mi se cini da si poneo malo previse stvari, natovaren si kao da si krenuo u Mongoliju :)

Sitan je motor pa ti se čini ;)  Još ja dok se uglavim, motor se ni ne vidi.

Pakovanje je standardno, što nosim svake godine na kampovanje, sa dodatkom dve unutrašnje gume i drugog, manjeg šatora ovog puta i umesto flispapir podlogice od karimata samonaduvavajuća sunđerasta podloga od 5cm, na kojoj može da se spava normalno.

 

Doduše i ja 'malo' hedonistički idem na ovakve vožnje :jee:

 

Isti prtljag na predhodnoj Hondi je izgledao ovako :

 

 

IMAGE00317.jpg

 

 

IMAGE00405.jpg

 

 

IMAGE00408.jpg

 

U oba slučaja, u koferu je samo hrana, 'ladno i toplo za 5-6 dana po dva obroka, hleb i ostali gurmanluci. U jednoj torbi stvari za Magare, u drugoj kamp oprema. U krmači moje stvari a u tank torbi duvan, dokumenta, elektronika, sitna oprema...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 613 postova
  • Lokacija: Beograd/Užice
  • Motocikl: Honda Shadow 750 Black Widow

Svaka cast, divim se ljudima koji imaju stpljenja da sa "malim" motorima putuju, ja se vec par sezona kanim da predjem na enduracu ali avaj, za 1. maj pametnjakovic krenem ka Vardi iz Uzica preko Jelove Gore, asfalta uglavnog loseg nekih 15ak km posle makadam, tamo nikad nisam presao do tada kontam nije los makadam 20 ak km takvog puta nece biti problem, i verovatno ne bi bio, da nisam vozio hondu CB1 xD gume za asfalt zadnja 160, ciguljao sam oko 20kmh od makadama do blata i tragova kuda izvlace trupce namucio se i ja i motor, ali mi je to putovanje probudilo ogromnu zelju da istu relaciju predjem nekim endurom, sad citam ovo i da imam prikladan motor sutra bi seo i zapalio na ovako neko putovanjce!

 

Pratim!  :jee1:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ovaj motor je pravljen (kopiran  :)  ) za ovakvu vrstu vožnje. Naravno, bez ovolikog tereta ide neuporedivo življe. Moj utisak je da mu asvalt ne odgovara naročito. Ipak je ovo enduro, nebitno odakle je. A tih 200 kubika znači samo da ima 120 kila sa gorivom i gde zapne i zafali snage, stavim ga na rame i prenesem ga :D

Osim toga, na Tari, ovuda kud sam ja išao, nema gde da se vozi brže od 40-50 a i to je često previše. U svakom momentu može iza krivine da izbije neki Golf ili Tamić.

Inače, uvek kad krenem tako negde, švrljam kojekuda naokolo, nikad pravo A-B. Nigde ne žurim, kad mi se zavrće, zavrnem, kad mi se stane stanem, skrenem gde potrefim.

 

Na celom putovanju sam imao samo jedan peh i to mojom krivicom, odnosno zbog moje brzopletosti. Ali o tome 'za koji dan'...

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Biće večeras. Nešto me zeza Firefox, sa ovoliko slika na jednoj strani.

Razmišljam da postavim i ovaj prošlogodišnji, sa Hondom. Da ima čime da se prekrati zima  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Andragog, 4655 postova
  • Lokacija: On off road
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05

Biće večeras. Nešto me zeza Firefox, sa ovoliko slika na jednoj strani.

Razmišljam da postavim i ovaj prošlogodišnji, sa Hondom. Da ima čime da se prekrati zima  :)

 

Nego sta , postavi gi obavezno !!!  

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

7. dan - još malo planinarenja, šoder, vidikovci

 

Danas idemo do najzapadnije tačke Srbije, zaseok Knezovi na Tari. Zašto baš tamo? Da li je neko gledao Memedovićevu emisiju Sasvim Prirodno - poselo Jagoštica ?

Nešto sam jednom prilikom tako vršljao po YT, za nekim enduro vožnjama i naletim na serijal. Odgledam sve i otvorim Google Earth da malo detaljnije proučim.

Kad sam video i fotografije sa Panoramio-a, bilo je rešeno  :)

Drugi povod je bio trek (i snimci) sa Xross Chalenge 2015, staza za teškaše. 

 

 

Ali pre toga, da obiđemo jednog čiču na Omarskim vrelima. Kažu, voli kad mu dođu putnici namernici, obavezno ih svrati na kafu. Zanimljiv čikica, oduševio se što sam motorom. Skoro nikad niko mu ne dođe motorom  :)  

 

Omarska vrela :

 

DSC_0299.JPG

 

DSC_0300.JPG

 

Pogled ka Bosni :

 

DSC_0301.JPG

 

 

Pozdravljam se sa starinom (na žalost, zaboravih mu ime) i pravac Jagoštica. Al ne odmah, mora malo istraživanja uz put  8)

Kratki zvir na livade Velikog kraja, divljenje Galiniku iz prolaza... Stigoh do poslednje kuće. Banana žuta. Dalje nema, sem u dvorište.

Nije bilo nikoga. Vratih se malo, da ne ulazim motorom čoveku na imanje, nije red.

 

Tu naleteh na neku ženu, nisam očekivao još jedan poziv na kafu. Naravno, ni ovde ne dolaze često turisti pa su svi raspoloženi za malo druženja.

Dadoh joj dve kile lešnika koje sam poneo sa placa i jednu punjenu čokoladu.

 

DSC_0302.JPG

 

 

DSC_0303.JPG

 

Postoje 4 vidikovca u tom kraju ali do kojih može da se stigne samo peške. Što da ne  :D  Do dva se stiže kroz avliju te poslednje žute kuće. Jedan je pravo, drugi desno dole. U povratku ima malo kondicionog treninga  :hej:

 

Pravo, pored 'kućice' na drvetu pa kroz šumu :

 

DSC_0321.JPG

 

Odavde se vidi ušće Brusnice u Drinu, skroz levo na slici. Sunce je bilo u nepovoljnom položaju za slikanje. Uživo, do površine reke ima mnooogo. Teško je proceniti ali predpostavljam više od 500m :

 

vidikovac%252520knezovi.jpg

 

 

Pravo u centru ove :

 

DSC_0310.JPG

 

Do drugog vidikovca je malo dalje i teži je povratak. Pogled nije mnogo drugačiji od prvog, gleda više desno, niz Drinu.

 

A ovuda se ide ka najvišljem i najudaljenijem vidikovcu. Samo pravo kroz šumu, uzbrdo naravno  :D

 

DSC_0304.JPG

 

DSC_0306.JPG

 

Neko veštiji bi mogao i sa testerom, ja sam baš hteo peške  :P

 

DSC_0322.JPG

 

DSC_0323.JPG

 

DSC_0326.JPG

 

Pešačio sam ceo sat i na kraju shvatio da sam (opet) promašio pravac. Više nisam imao snage da se vraćam kroz gustiš na pravi put a i dodatno su me odvratili tragovi divlje svinje na jednoj čistini  8)

Svakako je jedno divno iskustvo bar na kratko zaći u takvu divljinu. Vreme je da se pođe nazad, već je 4 popodne i treba rešiti noćenje jer ne želim još da se vraćam do Predovog Krsta :

 

 

DSC_0332.JPG

 

 

DSC_0333.JPG

 

Da, to je ista ona karaula/škola iz emisije. Malo više oronula, od snimanja do danas. Još jednom, ne moram da širim šator-više vremena za švrljanje  :)

Nisam do sad u životu čuo toliko duboku noćnu tišinu. Apsolutno ništa. Mesečina napolju, sve se jasno vidi.

 

Danas, samo 26km  8)

 

5%252520makadamima%252520zapadne%252520s

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

8. dan - Jokića vrela, Varda, Ljubovija i kući

 

Probudio sam se prilično rano, oko 6. Veoma odmoran. Neverovatno prija udaljenost od gradske gužve, zeleno kud god se okreneš, planinski vazduh i voda iz kamena.

Sva voda na planini ide kroz kamen i sedimente. Omarska vrela imaju merenu temperaturu nešto između 5 i 7C na mestu izbijanja. Jedan manje pristupačan izvor je izmeren na konstantnih 2.5C i zimi i leti.

 

Mene ne drži mesto kad sam kampujem pa sam brže-bolje spakovao sve i kresnuo mašinu. Na pola dugmeta :)  Jedan cilindrić, odmereno štekće pod sauhom kao singerica. Pesma za uši, adrenalin kreće  :)

Samo što sam podigao kacigu, zvoni telefon. Brat iz sela: - Jeli, jel' možeš sutra ili prekosutra da dođeš, pečem rakiju, znaš da ne mogu sam. - Pokušaću, hmmm...još sam na Tari. Upravo krećem dalje. - Dobro, javi mi.

Vidim da ću morati da skratim putovanje, najmanje za jedan dan :jee: 'Ajd prvo da vidim kako stojim sa benzinom. 

 

Negde uz put, čista, pitka, hladna. Neko je ostavio i čašu na uslugu :

 

DSC_0334.JPG

 

DSC_0335.JPG

 

Spustih se do Predovog Krsta, da javim šumarima da je sve u redu i da proverim za benzin.

Samo nafta. To mi ništa ne znači, vidim da mi se smeši skraćivanje puta.

Da pristavim kafu pa da vidim kako ću i kuda ću dalje. Ostalo mi je goriva dovoljno da se još danas vozikam po planini i da rizikujem da u Baštu sutra stignem na isparenjima. Ili da danas prođem Jokića vrela, Rastište i kroz kanjon Dervente se skotrljam u civilizaciju, neveselo ostavljajući celu oblast oko Rače i stazu za teškaše za neki drugi put.

Rekoh sam sebi 'Pa ne bi ni valjalo sve odjednom, nemoj biti toliki megaloman, ostavi nešto za drugi put. Osim toga, brat pali veselu mašinu, ne može biti dosadno ni tamo  :) '

 

Stvar rešena. Idemo do Jokića vrela :

 

DSC_0338.JPG

 

 

DSC_0336.JPG

 

DSC_0340.JPG

 

 

i polako lavirintom nasutih puteljaka do Perućačkog jezera, točenje i doručak u Bašti i pun gas preko Pridola, da ne idem Drinskom, sto puta sam tuda prolazio a ni motor nije za taj tempo. Dub, Nikolića brdo al' sad dolazim s druge strane, pa levo, u Kostojevićima desno pa krivudavim usponom do Bože na osveženje.

Negde na oko pola puta, gde će drugde nego u sred krivine, neko isek'o asvalt. Fike fike fik. Raskopao i posuo šoder. Manje šodera, više prašine. Hvala Bogu pa vozim nejačak motor te sam opušteno pritegao kočnice i na vreme se ispravio da pređem tu magičnu liniju pod što približnijim pravim uglom. Odmah potom se setih da napred imam TKC80 i da nisam morao toliko da se štrecam  :D

Sad je već zanimljivije, limenjaci se vuku po prašini a ja ih lagano ostavljam u svojoj  :moto3:

 

Došao sam desnim putem. A mogao sam i levim...

 

DSC_0341.JPG

 

DSC_0342.JPG

 

DSC_0344.JPG

 

Sećam se da sam pre neku godinu ovamo dolazio nekim teškim šoderom a prvo zemljanim putem kroz šumu, iz Seče Reka. To je ovaj put desno, ka kome su usmereni valjak i Magare.

U nekom momentu će sve ovo biti asvaltirano pa treba iskoristiti dok može  :moto3:

Osveženje u hladovini i momenat da nazovem prijatelja, da mu javim da smo mi ovde dobro, lepo se provodimo i iznad Seče Reka smo, na putu za kući.

Kaže Igor - Aj' svrati, eto mene u Ljuboviji. Baš bih voleo da čujem priču i vidim slike. Rekoh - Bićeš prvi. Vidimo se kroz odma'  :dil:

 

Da ne bi bilo kao svaki povratak, uvek istim putevima (a to mnogo ne volim), 'ajd da probam iza Varde da skrenem negde levo pa da se nekuda spustim na Drinsku, da gađam negde između Rogačice i Ljubovije. Naravno, uz pomoć KGSP (mnogo dobar aparat, svima preporučujem iz svog dugogodišnjeg iskustva. samo mora jasno da se stavi do znanja da ne želimo najkraćim, najboljim, najlepšim i najsvežije asvaltiranim putem  :)  ), prođosmo neke nove lepe predele. Odličan bonus na sve do sad.

Kroz Godečevo, Zarožje i Ovčinju, uski seoski drum odgovarajućeg kvaliteta je krivudao i lomio se prema putu Pasna ravan-Rogačica. Pred kraj je na moje iznenađenje i sreću, nestalo asvalta koga je zamenio dobar makadam.

Tu je negde i vodenica Save Savanovića. Čudo jedno, skoro svako drugo selo ima po jednu  :popovanje:

 

 

Crkva u Ovčinji, orjentir da sam na dobrom putu :

 

DSC_0345.JPG

 

Podseća na kule srednjevekovne tvrđave?

 

DSC_0346.JPG

 

Od Ljubovije ništa interesantno, pun gas ka Valjevu i preko Lazarevca i Kruševice ka Aranđelovcu.

 

E sad, nije baš tačno da nije bilo ništa interesantno. Tada su gore iznad bolnice u Lazarevcu raskopali celu ulicu, radili neke cevi, šta ga znam... Uglavnom, pesak utepan valjkom. Može da se vozi normalno. Do jednog poprečnog rova. Celom širinom ulice. I samo na jednom mestu nekakva dačica, jedva da se peške precupka  :)

S jedne strane brdo peska, sa druge neka gvozdena ograda. Prednji točak prođe, zadnji se popeo na dasku, osetio sam. I samo neko izvuče motor ispod mene. Ja raskoračio rov a Magare se dole izležava dupetom u kanalu  :lol:

Srećom, legao je šusplehom na dasku ali svakako se nije dao mrdnuti. Pravi magarac  :D  Trebao sam malo laganije, da ciljam pravac a ne samo-prednji prošao, teraj  :motopad:

Da nije bilo dva momka koji su krenuli na skup u Topolu i još jednog prolaznika koji nam je pomogao, zanoćio bih kod Lalajka. Neki dan kasnije sam primetio da se ćopava iskrivila, kako je motor legao na dasku nekako preko nje. Malo ubeđivanja i jedan var kasnije, bila je k'o nova.

 

Danas su prosek izvadili asvalt i žurba, 256km  :zvizduk:

 

6%252520makadamima%252520zapadne%252520s

Promenio član lord_oblivion
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ovo je od prilike, ceo krug, grubo oko 800km. recimo 40-60 on-road/off-road kad se sve sabere :

 

cela%252520ruta%252520-%252520oko%252520

 

Kod mene je odavno postalo normalno da ne uključujem snimanje treka u telefonu. It's not a bug, it's a feature  :)  Jbg, kad dam gas i pustim kvačilo, kao kuče sam a pre kvačila ko će da razmišlja i o takvoj sitnici  :lol3:

Tako da sam trekove crtkao ručno u Google Earth i pošto ne mogu da se setim baš svake stazice i putića, prikazana kilometraža je realno manja od zaista pređene, Beograd-Tara-Beograd.

 

Ako nekog zanima, evo i KML trekova :

 

1 makadamima zapadne srbije - drugi dan 72.8km.kml

2 makadamima zapadne srbije - treci dan 81km.kml

3 makadamima zapadne srbije - cetvrti dan 88.5km.kml

4 makadamima zapadne srbije - sesti dan (peti nisam palio motor) 55.8km.kml

5 makadamima zapadne srbije - sedmi dan 25.8km.kml

6 makadamima zapadne srbije - osmi dan 256km.kml

 

I da, podrazumeva se da se najlepše deonice ne slikaju   :D

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja