Jump to content

Moto Zajednica

Škotska – bježi kišo s prozora (Crvena jabuka)

Recommended Posts

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Duva jak vetar a mi vozimo dalje, zaustavljamo se u gradiću John O'Groats. Čini mi se da je to Škotima omiljena turistička destinacija

 

5cXbAP.jpg

 

8QyaLI.jpg

 

mplvjV.jpg

 

Pavle nije živ a da se m otorom ne popne u peščku zonu

 

uxmsSu.jpg

 

7xXa2g.jpg

 

dkqwqh.jpg

 

 

 

C1nwEx.jpg

 

ntqfZz.jpg

 

qVNQDp.jpg

 

Od tu dalje nema put u pravcu severa...

 

SFzIgw.jpg

 

ovo me podseća na stari šlager iz davne ...

HnAJvh.jpg

 

 

 

 

mi smo ipak uzeli kafu

 

fRXQ80.jpg

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Prozvan nekoliko puta... evo nastavak putopisa:

 

Od O'Grote krećemo prema jugu. Namera nam je da posetimo ćoveka koji nam je pre 4 godine bio domaćin. Tada sam imala izuzetno teške bolove u predelu stomaka i on, Sandy Sutherland, pružao mi je svu moguću pomoć. Veoma je bio ljubazan, žao mu je bilo što sam se savijala u mukama.

 

Još od Leslie smo mu javili, da dolazimo i on se veoma obradovao. 

 

Z62Ua2.jpg

 

JVuD53.jpg

 

oVYXpp.jpg

 

Sačekali su nas on i njegova supruga. Dobro su se sečali da smo noćili kod njih i rekli su, da smo mi od svih gostiju koji su boravili kod njih, najbolji gosti. Ne znam zašto, ali delovalo je ubedljivo.

 

Sandy je rodom iz Kanade, sa roditeljima su došli u Škotsku dok je još bio dete. Radio je kao ribar na Orkney Islands. On je vredan radnik, poštenjak, dobričina, sa suprugom imaju osmoro dece. Več dugo godina proizvodi sir (Caithness Cheese). On ima oko 70 godina. Pričao je, kako jim se u ove 4 godine otkad se nismo videli dešavale samo nesreće (umro mu burazer, izgoreo mu je pogon za proizvodnju sira…). Teško nam je palo što nam je pričao.

 

Sandy ima najljubaznijeg psa ever, zove se Jeff. Kada sam sela, on se je priljubio uz mene i tražio milovanje. Kada je Sandy rekao »speak«, oglasio se Jeff lagano.  

 

HAJJRD.jpg

 

mZODMg.jpg

 

fz93MA.jpg

 

Mogla bi kod tih ljubaznih ljudi da ostanem danima. Ali nema šta, moramo dalje…

 

Čim smo krenuli, u moj rukav zalutala je pčela i u pokušaju da se izmota iz klopke, ujela me. Ruka mi je za tren nabujala, bol je brzo prošla. 

 

FXBkQT.jpg

 

Jurimo dalje, zaustavili smo se za razgledanje dvorca Dunrobin. On je delimično otvoren za turiste, inače tu je povremeno boravila majka kraljice Elizabete.

 

MmCAf7.jpg

 

Sledeće stajanje je u Invernessu, zatim vožnja uz Loch Ness. Zaustavili smo se da popijemo kafu i pivo i stalno pratili jezero ne bi li se možda pojavila Nessie. Nije.

 

Aq2zo3.jpg

 

Polako se približavala noć pa smo se zaustavili u gradiču Fort Augustus, potražili kamping i razapeli šatore. Kamping je veoma lepo uređen, trava ona prava škotska…  Podignemo šator, unesemo stvari i spremni smo za spavanje. Nije mi zima J. Pavle je kupio onaj instant roštilj i ispeko kotlete, Jože je spremio sos kao prilog…mmmmmm. Umorni smo, hop u naš šator i spavanjac. BTW naš šator Outwell Earth 4 je fenomenalan!

 

OWXAsj.jpg

 

ItEjt5.jpg

 

fUd3by.jpg

 

 

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

10.8.2015 - ponedeljak

 

Tekom noći dušek mi je polako puštao vazduh, ujutru mi je do poda falio santimetar, počela sam osečati hladnoću. Napolju je padala lagana kišica, brrrr. Srećom šator smo podigli uz »letnju kuhinju«, ispod krova. Baš konfortno! Pavle je spremio kafu i naseckao slaninu. Na dorućak smo pozvali simpatičnog biciklistu iz Londona. Oduševio se slaninom i zasekom (ne znam kako da prevedem to, ali u pitanju je smesa masti i čvaraka – mnogo kalorično i ukusno). Pričali smo dosta, prvenstveno o biciklizmu i motociklizmu. Ispostavilo se, da je upoznao Ewana McGregora kada se spremao za »Long Way Down«.

 

JTNqzc.jpg

 

r8BViB.jpg

 

nrQUls.jpg

 

uXEzUs.jpg

 

Posle doručka opet pakovanje i krećemo dalje, kišica je prestala ali oblaci u našem pravcu ne nagoveštavaju ništa dobro. Odlućimo da vozimo direktno u St Andrews. 

 

WX0Kjn.jpg

 

Jadan KTM, jadan Pavle...

 

qnz6LR.jpg

 

Ovu dvojicu Gold wing-aša pretekli smo u tren oka. Kasnije u Doveru dok smo čekali na trajekt, sreli smo se opet. Nisu mogli da shvate kako uopšte možemo da (tako brzo) vozimo ovako opterećeni...

 

nAdCFX.jpg

 

62y84X.jpg

 

3kbkai.jpg

 

quhDDS.jpg

 

RtBXGH.jpg

 

I6iJnl.jpg

 

Sviđa mi se ovo upozorenje, bravo upravljači cesta

 

4sCb9T.jpg

 

zSMcyS.jpg

 

M3O6Ss.jpg

 

96179H.jpg

 

Kiša na vidiku  :(

 

je9b1q.jpg

 

Tokom vožnje kiša je krenula žestoko. Osećam se kao da nas neko poliva kofom, pokušavam zaštititi fotoaparat da bi uslikala taj odron oblaka. Dva puta smo stajali i čekali da prođe pljusak...

 

gZ5j9B.jpg

 

mJrvBl.jpg

 

Prvi put stali smo u Glencoe parku, nekakvom turističkom centru. Čim smo na toplom, vraća se dobra volja.

Kako mi stoji škotski šešir?

 

VgvUo0.jpg

 

ICk12q.jpg

 

ggjd1p.jpg

 

9Y7EFT.jpg

 

0WVasP.jpg

 

ghmA5C.jpg

 

Druga pauza - Pub. E to je još bolje od onog visitors centra, biće kafa, čaj, za neke pivo...

 

ZNAWN4.jpg

 

ALwREq.jpg

 

Motori kisnu, nama je toplo...

 

vxP1sM.jpg

 

0FPYcc.jpg

 

2lSsf5.jpg

 

Citat iz moje najomilijene knjige iz djetinstva

 

oCYdaL.jpg

 

neka škotska mudrost...

 

CkrL8O.jpg

 

Treba krenuti dalje, pljusak je popustio

 

22809H.jpg

 

L0UR9D.jpg

 

ly35mE.jpg

 

6FU5CD.jpg

 

rLu2O9.jpg

 

EbXN9O.jpg

 

sOZbgG.jpg

 

Hladnoća mi polako stiže »do kostiju« i loše raspoloženje je tu… Zaustavimo se šoping centru Tesco, pavle je tamo kupio hleb, pivo i vino (??). Mirjam i ja kupile smo vrući čips kako bi se barem malo zagrejale. Gutam taj krompir, dobro mi je u onom m omentu, kasnije mi se javila žgaravica, eto mi kazna …

 

OYcsRE.jpg

 

U međuvremenu kiša je prestala, super! Za pet minuta naša fenomenalna odela (Atlantis 4) su se osušila. Vozimo se po suncu i brzo stižemo u St Andrews. Turisti su navalili na taj čuveni grad, koji je poznat po tome, da su tamo izmislili golf.

 

f3UW4S.jpg

 

oDPLby.jpg

 

z1DVRE.jpg

 

EBq1DR.jpg

 

xi0BW3.jpg

 

h6fPFk.jpg

 

Md06OI.jpg

 

1zkDfA.jpg

 

Na brzaka pogledamo staru razrušenu katedralu i krenemo da potražimo kamping.  

 

ACzzIM.jpg

 

uCLvyI.jpg

 

tP3wv8.jpg

 

UWdFOw.jpg

 

BMoJ1Q.jpg

 

gX9Y7g.jpg

 

Još po suncu podižemo šatore. Pavle i Jože spremili su večeru… meni se polako javlja umor, jedva pišem dnevnik, oči mi se sklapaju. Pranje zuba i diretissimo u toplu vreću… km, ona pčela  mora da mi je pustila jak otrov, ruka mi je otečena jako.

 

RVmSTI.jpg

 

Najskupoceniji deo prtljaga...

 

kROtsL.jpg

 

ydd0CL.jpg

 

pJ52JE.jpg

 

KURzsx.jpg

 

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

11.8.2015 - utorak

 

Iako umorna, nisam spavala ni minut. Bilo je (za mene) mnogoooo hladno, dosta ispod 10 stepeni. Opet ista prića, uvućeš se u vreću, toplo ti je i brzo se oznojiš. Ako otvoriš vreću, hladno ti je zbog znoja. Opet se uviješ u vreću i ako hoćeš malo da se okreneš, imaš osećaj da si zamotan kao mumija. Gledam u vis, u taj poliester iznad glave i slušam, kako »neko« hrće. Pavle noćas spava na dušeku koji pušta vazduh i svako tolko dopumpava… Boli me ruka od ujeda one pčele, imam osećaj kao da će da pukne, počeli su mi se puštati plihovi, sve zajedno se pretvara u veliku crvenu mrlju… ta pčelica baš je bila otrovna. Do vraga ovakvo putovanje! Trebala bi da spavam i da odmorim od vožnje po ceo dan. Mislim, da ovakvu variantu putovanja više neću koristiti, samo se maltretiram i gnjavim Pavleta. Ako usporedim naše putovanje Škotskom ispred 4 godine lako mogu reći, da je bilo daleko udobnike. OK, bilo je problema sa mojim stomakom ali sve ostalo super. Polako mi se skuplja umor, dobro da se putovanje približava kraju.

 

E morala sam malo da se izjadam, noću ako ne mogu da spavam, sve je tamno, počev od misli, raspoloženja… Ujutru je sve lepše, samo mi je krivo što nisam mogla da spavam i da odmorim. 

 

Ustajem sva izlomljena i pakovanje jovo na novo. Polako slažem stvari, ne mogu mnogo da pomažem zbog ruke koja je sve veća i veća.

Doručkujemo palentu sa slaninom i napustimo predivan St Andrews. Usput u apoteci kupim antihistaminik i kremu protiv upale.

Vozimo se u pravcu juga, uz obalu mora. Mestanca su lepo sređena, svako ima lučicu i pešćanu plažu. Povremeno pravimo pauzu.

 

HAb64v.jpg

 

kAHRpc.jpg

 

xBDn3Q.jpg

 

6y9UUW.jpg

 

rpN8lG.jpg

 

stgH3S.jpg

 

0zKt7F.jpg

 

Naš sledeči silj je North Berwich. Tamo smo bili onomad i mnogo nam se svidelo. Na plaži je ogroman broj ljudi, deca se igraju u pesku i skaču u ledeno hladno more. Nama je hladno a oni mališani očito neznaju šta je to hladnoća. Idemo na vruću čokoladu u nekakav centar za proučavanje morskih ptica. Vruča čokolada baš prija…

 

xyHxA5.jpg

 

Ostrvo Bass izgleda kao pokriveno snegom. To su hiljade galebova tamo gnijezde

 

ACS9eW.jpg

 

Vozimo dalje, ovaj put po autoputu, naša je želja stići što južnije. Užasna je vožnja zbog vožnje… stanemo dva, tri puta, kafa, čaj, pivo… i dalje… Uzela sam več 4 tablete protiv alergije, ruka izgleda baš čudno. Umor + tablete, samo što nisam zaspala tu pozadi. Pavle i Jože na GPS-u traže B&B. Gas dalje…

 

Jao, vozimo se kroz neke industrijske predele, vazduh smrdi od zagađenosti. GPS nas vodi baš u centar te industrije. Da je po mome, okrenula bi u suprotnom pravcu i potražila bi neko lepo selo i tamo tražila noćenje… ništa od toga. Zaustavimo se u nekom odvratnom industrijskom gradu, ispred nekog »kao« hotela. Uđem onutra i u nos mi udari neprijatan miris vlage, miris nečeg starog…, miris nekog jeftinog sredstva za dezinfekciju ili nešto slično. Ima slobodnih soba, ali ja neču tu da spavam.

 

U tom smrdljivom gradu postoji još jedan B&B, idemo tamo, ali uopšte ne ulazimo. Izgleda još gore od onog hotela. Više bi volela da se vozim celu noć nego da spavam tu, žao mi je svaki funt da platim za tako nešto.

 

Ipak većina odlući da noćimo u »hotelu«. Nemam šta, nemoćna sam, izgubila sam zadnje veselje do Engleske, više nisam ni gladna. Hoću odmah u krevet, da što pre prođe sve ovo. Samo se nadam da ću moći da zaspem. Da, da, naljutila sam se, idu mi suze, osećam se nemoćnom, imam pravo da se žalim. Tu je kao u filmu užasa i strave. Pavle me ubeđuje, da je bolje da odmorimo tu nego da tražimo neko drugo mesto za noćenje i šta bi bilo da ne nađemo slobodno mesto…

 

OK, ostajemo. Nekako skupljam hrabrost da legnem u taj krevet. Vidi se da posteljina nije sveža a još ne neke svetlo-braon boje tako da izgleda baš gadjivo. Tvrdoglavo insistiram da neću da jedem ništa iako sam pre 15 minuta bila gladna kao vuk.

Ni slučajno neću piđamu, sa sebe skidam samo moto odelo, ništa drugo i polako ulazim u taj odvratni krevet. Užassss…

 

g3GVbY.jpg

 

Motori su ipod prozora, barem to...

 

ghsPcQ.jpg

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

12.8.2015 sreda

 

Spavala sam iznenađujuće dobro, verovatno zbog antihistaminika. Ujutru nas probudi sunce in na kraju krajeva sve »ono« od juće uopšte ne izgleda tako strašno. Idemo na doručak… bljak… pasulj iz konzerve u nokom crvenom sosu, šnit popečene slanine, pola kobasice, mekane… i jaje na oko. Pojedem jaje drugo ne mogu. Ajmo što pre odavde!

 

dDqAm7.jpg

 

Ruka je i dalje otečena

 

6oxkBw.jpg

 

IsHFV1.jpg

 

naš "hotel", da ga u životu ne vidim više...

 

xjPy9h.jpg

 

Krećemo prema Cambridge-u. Opet pičimo po autoputu da bi što pre stigli tamo. U Cambridgeu potražimo kamping podignemo šatore i u civilu krećemo da razgledamo čuveni univerzitetski grad.

 

uHWtFq.jpg

 

mAxuPC.jpg

 

MjQeEa.jpg

 

ALgFht.jpg

 

xayxlU.jpg

 

6neekQ.jpg

 

8uhjFR.jpg

 

CSmjtk.jpg

 

Simpatičan gazda kampinga pomaže nam oko smeštaja

 

uCkeMo.jpg

 

bKq9kB.jpg

 

N8nkTI.jpg

 

XgJc3d.jpg

 

Cambridge je izuzetno lep grad, kolidž do kolidža, svi u lepim starim zgradama. Oseća se neka pozitivna energija…

 

Prošetali smo gradom i nakon toga otišli (po prvi put) u restoran Robin Hood u blizini kampa da većeramo. To je moja zadnja noć, sutra imam let iz Londona za Ljubljanu.

 

qDb2x0.jpg

 

6gWiMv.jpg

 

JxlQTR.jpg

 

qFWDxY.jpg

 

NVVwNw.jpg

 

1FBusV.jpg

 

9ckLQu.jpg

 

0nCKZh.jpg

 

jvITa8.jpg

 

xvvuCw.jpg

 

nnxcNv.jpg

 

XNt9L4.jpg

 

JzodOE.jpg

 

9Ws9sb.jpg

 

JI7kNA.jpg

 

LiM6cb.jpg

 

CD6hjC.jpg

 

bFv6s3.jpg

 

GKAF8y.jpg

 

65hQds.jpg

 

mKiApL.jpg

 

C0CghQ.jpg

 

JPpuly.jpg

 

PL36FI.jpg

 

9jTXUV.jpg

 

m8UHCb.jpg

 

mllhzc.jpg

 

CAZVs3.jpg

 

pTrVBj.jpg

 

Kc2TgX.jpg

 

lYCu0S.jpg

 

PcjjXS.jpg

 

eMo8jo.jpg

 

ggaTJW.jpg

 

q1qQ0v.jpg

 

Hfn4e4.jpg

 

xn2WK8.jpg

 

zYKDzr.jpg

 

FJCBor.jpg

 

NaLuXD.jpg

 

vG25HE.jpg

 

I72Yx2.jpg

 

KM10SI.jpg

 

q30FNF.jpg

 

rhYBnJ.jpg

 

asUlt5.jpg

 

kLBvwH.jpg

 

en2n5e.jpg

 

bHZZim.jpg

 

TRmPB4.jpg

 

oMRqHI.jpg

 

n3bfgu.jpg

 

Kvt5no.jpg

 

A8ywZW.jpg

 

0oUN5a.jpg

 

mSNhPL.jpg

 

ubj4Lh.jpg

 

NaSR20.jpg

 

HIdmEP.jpg

 

 

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

13.8.2015 četvrtak

 

Ujutru brzo spakujemo šator i sve ostale stvari, doručkujemo i po oblačnom jutru krenemo prema aerodromu Stansted. U 10 stignemo tamo, avion poleće u 12.55. Pavle, Jože i Mirjam odlaze prema Londonu.

 

Ja sam u full moto opremi, sa rukom punom bolova, lutam po aerodromu i čekam na bording. Kacigu sam okačila preko ramena, u drugoj ruci mi je jakna. Vručina je užasna. Za utehu kupim si parfem i čekam, čekam… umorna. Konačno se zgužvam na usko sedište aviona, jedva sedim u moto opremi, ne mogu se nasloniti uopšte. Let je bio turbulentan.

 

U Ljubljanu sletimo u vručinu od 30 stepeni. Dočekala me je ćerka Sara i srećom donela »civilno odelo«.

 

Dakle, tu se moje putovanje završilo. Kao sažetak mogu da kažem da je bilo lepo, interesantno i pre svega mnooogo naporno. Izgleda da je za mene kombinacija motor + šator suviše naporna, nemam kondicije… Pavle je fenomenalan (e ovo teško prevodim ali ako hoću da se pridržavam originalnog Dianinog teksta, moram), nikada ne stenje, ogromno izdrži, svima nama je podizao moral i raspoloženje. Bez njega bi ja već davno odustala… Mogu mirno da tvrdim da je najbolji bajker ever. (taj deo prevoda teško mi je pošao za rukom ;) )

 

bye, bye

 

FscdPx.jpg

 

GKCFnG.jpg

 

 

  • Podržavam 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Znači to je bio putopis koji je napisala moja supruga Diana. Moj prevod je na ponekim mestima osiromašio originalan tekst što je posledica nekih izraza, specifičnih za slovenki jezik. To se desilo prvenstveno na mestima gde je pisala o njenom »očajnom« raspoloženju u »onom« momentu. Sad kad ona pogleda unazad, sve je lepše, muke su zaboravljene, planiraju se nove vanture…

 

Sa Jožetom i Mirjam krenuli smo prema Londonu. Pošto smo imali rezervaciju trajekta, vreme nam nije dopuštalo neko intenzivno razgledanje Londona. Uz to počela je kiša, ispočetka lagana ali se pretvorila u odron oblaka. Nije bilo druge nego da vozimo prema Doveru. U svakoj sličnoj situaciji stali bi na nekoj benzinskoj pumpi i sačekali da prođe nevreme. Ali u tom momentu to nije bila opcija.

 

 

45Ljkg.jpg

 

o84h4b.jpg

 

UGvNv7.jpg

 

PJ4nHP.jpg

 

JZc6gj.jpg

 

ODkvg0.jpg

 

tqgsQP.jpg

 

m8gqmy.jpg

 

eUE3HA.jpg

 

n5Roa7.jpg

 

Mp1Cr5.jpg

 

ZQhYr1.jpg

 

OzD2o0.jpg

 

KRxCFe.jpg

 

BPEcX0.jpg

 

vGL8VZ.jpg

 

soBY6I.jpg

 

OJnFbw.jpg

 

93SFLD.jpg

 

5zcLop.jpg

 

U Dover smo stigli mokri ko miševi. Srećom tamo je kiša prestala, počelo je grejati sunce. Do isplovljavanja trajekta imali smo dva sata i za to vreme smo osušili odela i zamezili zamo usred parkinga. Izgledalo je pomalo ciganski ali nema veze.

 

ofpqLJ.jpg

 

j7u37p.jpg

 

0ZAt3F.jpg9BeJjb.jpg

 

wmfXNM.jpg

 

zqvmur.jpg

 

CvOfY4.jpg

 

z2hXRV.jpg

 

2bJ22E.jpg

 

U Calaisu rastali smo se. Jože i Mirjam su krenuli prema severu da obiđu Brisel, ja sam krenuo u pravcu Ljubljane. Spavao sam dva puta, prvu noć malo dalje od Calaisa (trajekt je stigao u Calais negde oko 21h, padala je kiša, potražio sam nočenje što pre sam mogao). Soba u hotelu je bila uska, nije bilo mesta za nameštaj pa su ga jednostavno nacrtali na zid. 

 

dWJwOU.jpg

 

eRPatD.jpg

 

Dugu noć sam spavao negde u okolini Baden-Badena.

 

Imao sam u planu, da se provozam kroz Schvarzwald, ali je vreme bilo loše, kišica pa sunce pa opet kiša… Odlučio sam da idem najbržim (auto)putem kući.

 

Vožnja preko Nemačke bila je zamorna, konstantno kolone, spore ili čak stojeće. Nije mi preostalo drugo nego da se gužvam između dve kolone. U 95% automobilisti su stvarali razmak da bi mogao proći po sredini a bilo je i takvih koji nikako da me puste dalje. Nekoliko puta provukao sam se »za dlaku«, dva puta »nije prošlo gladko«. Sve što sam čuo je bila vika iz ta dva auta...

 

Neko vreme posle povratka kući strepio sam da mi ne stigne neka kazna, ipak bi one žrtve mogle zapisati moj registarski broj. Do sada nije stiglo ništa, valjda je šok bio prevelik.  

 

Nije mi navika da nešto tako radim ali u onom momentu odlučio sam da ne stanem, pošto me je iznerviralo ponašanje tih (inače) malobrojnih pojedinaca.

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2013 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT

pa evo nakon procitanog drugog poluvremena putopisa vidim da ste se ludo proveli i da to može jedino mastercard platiti. slike, kao i obicno, predobre i osjecaj nas koji citamo je kao da smo tamo.

Bravo za cjelu ekipu mojih prijatelja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Нек иде живот, 858 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250

Јесте потрајало ово писаније али вредело је сачекати  :takoje: свака част одличан путопис као што смо и навикли  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 393 postova
  • Lokacija: Budisava
  • Motocikl: BMW F650 ST

Bravo za putopis. Neznam dal da se radujem da je napokon zavrsen ili da budem tuzan sto je dosao kraj. U svakom slucaju bravo za ekipu. Ovakvi putopisi daju nama mladima nadu da ce doci vreme kad cemo i mi uzivati u putovanjima, kad nam se svakodnevne obaveze oko dece malo smanje (realno za ocekivati za 20-30 god. :) ).

 

Jos jednom bravo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1063 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV

Za kraj nešto malo utisaka o KTM, vožnji, Englezima, Škotima.

 

Motor:

KTM Super Adventure, ne samo da je ispunio oćekivanja, nego je oduševio svim svojim karakteristikama. Vožnja je bila udobna, upravljanje neproblematično. Opterečen sa cca 350 kilograma (znači celokupna težina bila je preko pola tone) u vožnji bio je lagan i agilan. Pod tolikim opterećenje dolazio je do izražaja agregat od 160 KS koji omogućava ubrzavanje i preticanje u svim okolnostima.  

 

rjLeGY.jpg

 

jFnPSy.jpg

 

t8s9Yi.jpg

 

Vozm na gumama Conti Trail Attack 2 i mogu samo da ih pohvalim. Izdržale su vožnju do Škotske i povratak u Ljubljanu, sa njima sam vozio još dve Jadranke (cca 1500 km). Grip je izuzetno dobar u suvom kao i po kiši. Uprkos nešto dinamičnoj vožnji nije bilo proklizavanja u krivinama ili prilikom kočenja. Trenutno na KTM-u je treći komplet istih guma.

 

a5lSyc.jpg

 

FS5pcy.jpg

 

Komoditet putovanja povećavao je podmazicač  lanca Pro-Oiler. Lanac nisam dirao, samo sam proveravao nivo ulja u bočici. Količina ulja u bočici (cca 2 dl) bila je dovoljna za ceo put (8.000+ km). KTM sada ima 24.000 km, a lanac je kao nov. Nije još potrebno zatezanje, zadnji točak je u istoj poziciji u kojoj je došao iz fabrike.

 

 

YyMkUr.jpg

 

B0a7nb.jpg

 

Na putovanju mi je mnogo značila podrška forumaša BJB. Javljali smo se kad god je to bilo moguće. Primali smo dobre želje i osećali se kao da vozimo u grupi forumaša.

 

Negde pod kraj putovanja primili smo poruku forumaša Mr.ZOKI:

 

“Ja samo kratko da se javim pošto ste donekle na mom terenu da vam poželim dosta sunca i odličan provod! a u slučaju da vam treba bilo kakva pomoć moj tel: xxxxxxxxxxxxxxxx
Ako budete dolazili južno uvek ste dobrodošli ja sam u Bournemouth, jug engleske .
Sve najbolje! 

Zoran”

 

Tako nešto ćovek ne doživi svaki dan… Zorane, hvala ti na poruci i ponudi za pomoć , nismo bili u prilici da se sretnemo, valjda će biti prilika još…

 

Vožnja

 

Vožnja levom stranom nije nešto čega bi se trebalo plašiti. U početku treba biti nešto više koncentrisan, pogotovo prilikom uključivanja u promet na lokalnim putevima (na primer iz parkinga). Navika lako skrene na pogrešnu stranu. Prvi dan, dva, sve je bilo bez problema.  Kasnije kada se samopouzdanje povećava fokusiranje »u levo« polako popušta, desi se tu i tamo mala greška ali iskustvo brzo koriguje situaciju.

 

Englezi

 

Englezi su posebna priča. Nadam se da smo mi bili loše sreće jer smo dolazili u kontakt sa dosadnim ljudima lošeg raspoloženja. Ako je većina onakvih kakve smo viđali mi,  nemam baš neku veliku želju za komunikacijom u budućnosti. Bajkeri su tu izuzetak, osim one budale u Canterbury-ju.  Znači Englezi mi deluju, da je njihov konzervativizam toliko jak da ne mogu podnosti ništa što nije u okvirima njihovih strogih pravila (bilo čega).

 

Eva jedan slučaj:

na regionalnim putevima je kružni tok veoma čest način regulacije saobraćaja. Englezi su malo spori prilikom uključivanja u krožni tok št označi da ne krenu dok nema »nigdje nikoga«. Ja primenjujem dinamičan način što znači da se uključujem u krožni tok bez nepotrebnog zaustavljanja ali opet tako da niko ne treba da koći zbog toga. E taj način oni ne prihvačaju. Često je bilo svirke i blendanja tamo daleko pozadi, bez ikakvog smisla. Jednom sam uleteo na šofera kombija koji je bio baš besan. Stajali smo na crvenom semaforu kada on dojuri, otvara prozor i viče psovke kao zadnji debil. To se ponovilo još dva tri puta i on nikako da se smiri. Rekao sam Diani da ga slika da imamo njegov broj za slućaj da incident pređe granicu »miroljubne komunikacije«. Nakon toga otvorio sam gas i epizoda bila je završena.

 

L4MWoF.jpg

 

Drugi slučaj:

u želji da nas vozači automobila vide, imam upaljena dodatna svetla. To je uznemiravalo mnoge, znao samo po tome što je nakon preticanja light show bio čest »pozdrav« uz tucanjem prsta u (njihovu) glavu. Čak se desilo jednom dok smo čekali zeleno svetlo na semaforu, da čovek izađe iz auta priđe i na dosta bezobrazan način objasni kako mu moja svetla blješte u retrovizoru i odmah da ugasim ista. Ali dobro, bar se pokazalo da je primetio KTM… Bilo je još sličnih situacija...

 

Škoti

 

O Škotima samo dobro! Škoti su potpuna suprotnost Engleza. Otvoreni, dobre volje, uvek spremni za pomoć… Nemam ni jedno loše iskustvo i mogu samo da preporućim druženje sa njima.  Humor ih prati na svakom koraku i prihvaćaju ga otvoreno. Ostao mi je u sećanju napis na tabli u nekom pabu: »Free beer tomorrow«. Mnogo duhovito.

Englezi slabo dolaze u Škotsku, mnogo njih čak nikada u životu iako je Škotska od juga Engleske udaljena samo jedan dan opuštene vožnje. Ne mogu reći da propuštaju nešto u životu jer Englezi itako Škote ne shvaćaju kamo li prihvaćaju…   

 

LZjIwF.jpg

 

JhiPvd.jpg

 

  • Hvala 1
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja