Jump to content

Moto Zajednica

Od Panceva Preko Albanije do Krfa :) 15.07-30.07

Recommended Posts

  • bodi biber, 729 postova
  • Lokacija: Pancevo(vazdusna banja)
  • Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996

Dakle kao sto naslov govori 15.07.2015 se krece polako na prvu vecu turu moje lepse polovine i mene konacno ! :)

 

Evo ga plan rute pa bih molio ljude koji su prolazili ovim delovima pogotovo preko odnosno kroz Albaniju da iznesu utiske,daju predloge vezano za put,stajalista,klope i sto je najbitnije ukoliko neko zna da preporuci da se negde prespava na primorju Albanije neka to uradi jer bi to i zeleli u povratku sa Krfa,kako bi svratili do mesta "Butrint" jer jako zelimo da obidjemo ovo istorijsko nalaziste.

 

Dakle plan rute i sama ruta izgleda ovako    RUTA

 

pancevo-krf-2.jpg

 

15.07

 

Krece se u 09:00 i ide se do Mc.Donalda na dorucak(ovo je neki dogovor od ranije ne pitajte nista :D). Ide se do Zlatibora preko Kg i planira se dolazak oko 14h.Tamo nas cekaju tetka i techa i tamo cemo i prespavati.

 

16.07

 

Krece se ka Visegradu odnosno na Trebinje pa do Budve , planirano je kretanje u ranim jutarnjim casovima oko 08:00. Po nekoj racunici trebali bi stici do 16h lagane voznje sa nekom pauzom u Trebinju na klopi.Taj dan ostajemo da prespavamo.

 

18.07

 

Po nekom mom planu ako bi nas trajekt cekao recimo u 10h izjutra sto cemo proveriti sa Agencijom posto nam je Krf uplacen od 18tog onda bi bilo najbolje da stignemo tamo bar oko 09:00.
Ovaj deo puta mi najteze pada jer se krece oko 00:00 da bi se stiglo do odredista oko 08 : 00 ili 09:00

 

Nakon ovoga ide se na trajekt i ostaje se na krfu 9 nocenja . U povratku se radi ista tura isti plan stim da bi se ostalo jedan dan u Albaniji kako bi se obislo mesto Butrint ali otom potom.

 

Pitanja :

 

Tura Visegrad - Trebinje . Mesta za videti,dobra hrana,sladoledi :D ?

 

Tura Budva - Granica Albanije - preporuke ?

 

Put kroz Albaniju - Mesta za odmor i hranu ?

 

Krf - hrana,mesta za videti,teretana,cene ?

 

Kamera je spremna,motor se uveliko sprema bice i slike uskoro pa i mi da se upisemo u svetske putnike :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 289 postova
  • Lokacija: Zemun / Žarkovo
  • Motocikl: Versys 650

Možda dobiješ neke informacije sa ovog posta koji ću pasteovati sa drugog foruma. Išli smo lancia y-om a ne motorom. Post je iz 2011, pa pretpostavljam da je dosta stvari promenjeno u međuvremenu. Mi smo išli drugom putanjom, ali ćete tamo nege kod Vlore izaći na put kojim smo mi išli, pa ti možda malo pomogne.   Slike nažalost nisu sačuvane na forumu, ali ih možda pronađem na kompu pa ću ih postaviti ako te zanima.

 

EDIT:  Sad sam video da planirate ka Sarandeu ići kontinentalnim putem kojim mi nismo išli tako da za njega nemam informacije. Ipak neću obrisati post, možda nekome ipak ustreba.

 

 

Evo, bili, prošli, pa da podelim iskustvo, možda nekome dobro dođe.
Plan je bio malo promenjen pa se nije išlo iz Crne Gore već sa Ohrida. U Albaniju smo ušli na graničnom prelazu Radožda kod Struge. Granični prelaz se nalazi na tačno 1000m nadmorske visine. Gužve nije bilo prošli smo sve jako brzo. Albanski carinik je bio veoma ljubazan, kada je dobio odgovor da nam je namera da idemo u Sarande, tražio je mapu da nam pokaže gde na putu do tamo ima dobrih plaža, gde su nacionalni parkovi, kojim putem je najbolje ići... Tražio je da otvorimo gepek, ali kad je video suncobrane samo je rekao ok. Prvo što primećujemo je da Albanci voze samo Mercedese. Od onih najstarijih do nekih novih besnih, mada dominiraju oni od pre dvadesetak godina.
Nakon prelaza, sa leve strane se pruža jako lep pogled na ohridsko jezero. Prvi put sam video te betonske bunkere kojih stvarno ima na sve strane. Put je jako kvalitetan i širok. U tom delu Albanije, glavna privredna delatnost je pranje automobila. Praonice se inače reklamiraju tako što se crevo okrene ka gore, zaglavi nekim kamenom i pravi fontanu. Ajde jedna, dve, ali ima ih na stotine, kao da voziš kroz vodopad.
Put se dalje nastavlja kroz dolinu neke rečice sledećih stotinak kilometara skroz do Elbasana. Put je nešto kao naša Ibarska od Ljiga do Milanovca, asfalt je jako dobar, ali imaju problem, što kao i mi ne znaju da naprave dilatacije na mostovima pa je ponekad potrebno usporiti. Prošli smo kroz Perrenjas, Libražd, Elbasan. Elbasan je prvi veći grad na koji smo naišli, ima veliku industrijsku zonu koja izgleda kao Černobil. Nismo ulazili u grad tako da smo videli predgrađa koja nisu baš nešto zanimljiva. Posle Elbasana, put se menja, manje je brdovito, put je još širi i ravniji. Više nema problema sa prelazima preko dilatacija mostova.
Što se tiče policije, videli smo ih na par mesta, nisu imali radare, već su samo stajali pored automobila. Službeni automobili su im plavi Chevrolet Aveo-i i neki za koje mislim da su Chrysler Sebring ili nešto što liči na njega. Sledeće mesto bilo je Lušnje, gomila stranih predstavništva, hale koje se grade, deluje kao neki privredni centar.
Od Lušnja do Fiera ide se auto putem, sa neverovatnim drumskim "kafanama"/hotelima/bazenima koji se nalaze u okviru benzinskih pumpi na svakih par kilometara. Zamkovi, čuda, cyber pumpe, zološki vrtovi... i sve to u sred ničega.
Ulazi se u Fier. Grad raspad. Ceo grad je jedan veliki auto otpad. Delovi za mercedese se mogu kupiti na sve strane. Put nikad gori. Mora se biti jako koncentrisan u vožnji jer se lako može ostati bez točka. Na mostu nakon grada se čak kroz asfalt i armaturu može videti reka ispod.
Kada se prođe desetak kilometara tih ruščaga, iznenada se dolazi na novi još nedovršeni autoput koji ne postoji na mapi, a vodi pravo ka moru, ka Vlore-i/Valoni.
Valona je potpuno iznenađenje. Nikad nisam video da se na nekom mestu toliko gradi. 10 minuta se prolazi širokim bulevarom sa čije obe strane se grade zgrade sa po desetak spratova. Kasnije se nailazi na lude hotele, kazine... Sve izgleda kao da je spucano jaaako mnogo novca, ali među tim novim zgradama se može videti beda. Kontrasti između bogatih i siromašnih su ogromni. Kao da ne postoji neka srednja klasa. Imaju veliku široku gradsku plažu. U Valoni sam popio svoje prvo Albansko pivo koje se zove Tirana i moram reći da je više nego odlično
Posle Vlore, put vodi ka nacionalnom parku. Ako je neko gledao Top Gear u kome su se vozili putem sa serpentinama, to je to. Ovde smo prvi put pošteno namučili auto sa koji smo krenuli koji ima samo 1200cc i 60KS. Sa 0 metara nadmorske visine, penje se kroz šumu na 1100, uz neke jaaaako čudne nagibe puta na određenim mestima. Na određenim mestima nagin je toliko veliki da se mora prebaciti u prvu brzinu da bi se mogli penjati. Priroda na ovom usponu je prelepa.
Posle prevoja, kreće nizbrdica, manjak drveća i gore pomenute serpentine. Kvalitet asfalta je i dalje jako dobar. Dalji put sve do Sarande-a, gde smo i krenuli, vodi uz obalu, kroz gomilu malih metašca koja imaju jako uske ulice, sa gomilom parkiranih automobila, sa ponovo jako velikim usponima i ovaj deo puta je prilično mučan za vožnju. Taj deo puta smo mislili preći za 1 sat, a trajalo je oko 4.
Sarande se nalazi direktno preko puta Kassiopi-a na Krf-u. Mesto ima želju da postane turističko, ali ima jako veliki problem sa manjkom parkinga i random đubrištima po celom gradu. Sasvim je normalno između dva hotela visoke klase videti kravu kako pretura po kantama. Kada se završi gomila zgrada koje su trenutno u izgradnji, a koliko sam video, ni jedna nema ulaz u podzemne garaže, grad će imati veeeelikih problema sa funkcionisanjem.
Posle dve noći u Sarande-u, krenuli smo ka Igumenici u Grčkoj jer je trajekt ka Krfu iz Albanije preskup.
Put ka jugu je već dosta lošiji i jako loše obeležen znacima tako da smo imali par pogrešnih skretanja i zaglavljivanja u nekim raspad selima Ovde smo opet naišli na Top Gear momenat i skelu preko koje se mora proći Na par mesta, asfalt ne postoji, već samo put od tucanika, ali je očigledno da se radi i da će i to biti kvalitetno asfaltirano za koji mesec.
Generalno, u Albaniji nismo baš mogli mnogo koristiti navigaciju jer mape koje smo imali nisu bile dobre. Srećom, znakovi su jako dobri i ima ih dovoljno. Benzin smo sipali u Makedoniji jer je jeftiniji nego kod nas. U Albaniji je odprilike kao i ovde a u Grčkoj je oko 1,7 EUR.
Što se tiče Grčke, napomenuću samo da su od Igumenice do Soluna probili auto put kroz one planinčine, sve sa tunelima od po 5-6 kilometara, sa odmorištima u njima, liftovima za slučaj požara, savršenim asfaltom i širinom puta. Put ima nekih 280 kilometara i NI JEDNU JEDINU benzinsku pumpu, tako da ako idete ovuda, obavezno natankajte u Solunu ili Igumenici. Mi smo srećom našli pumpu u nekom mestu Ioannina pored autoputa i time sebe rešili potencijalno velikog problema. Naplatne rampe na ovom putu postoje na dva ili tri mesta, ali još nisu puštene u funkciju. U Albaniji nema naplate putarina za sada.
Od 5x2 granična prelaza koje smo prelazili imali smo potencijalno veliki problem samo sa našim carinicima u povratko, koji su napravili veliku gužvu na prelazu. Izgleda su mislili da su nam pasoši falsifikovani, jer su nas krenuli proveravati, zvali nekog šefa smene ili koga već...
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hit the Road, 1415 postova
  • Lokacija: vinca, beograd
  • Motocikl: BMW R1200GSA

Tri puta sam vozio kroz Albaniju, i po mom misljenju, najlepsi deo puta je od Valone do Sarandea. Mahom uz more pa preko Llogara nacionalnog parka. Nema preterane guzve, asvalt je zadovoljavajuceg kvaliteta, a uzivancija neopisiva...Za ovih oko 120 km potrebno ti je vise od 3 sata vremena.

 

http://www.motoplaner.de/#v4&40.46159,19.48426,1,0,0;39.87333,20.02808,1,0,0&&0,0

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hit the Road, 1415 postova
  • Lokacija: vinca, beograd
  • Motocikl: BMW R1200GSA

Znaci da se menja onda ruta da se ide ka Sarandeu preko Vlore uz primorje ?

Odluka je na tebi...Zavisi od vremena kojim raspolazes! Vozio sam i ovu magistralu preko Djirokastra. Daleko je brza deonica, uglavnom sa novim asvaltom,  ali meni totalno nezanimljiva. Ukoliko ides preko Djirokastra, obavezno svrati u ovaj stari grad. Lepo je za videti i fotografisati...Uzmi u obzir da ces u tom slucaju dosta vremena izgubiti vozeci od mesta Jorgucat do Sarandea (40 km nepreglednih kratkih krivina). Vremenski ces doci na isto a preskocio si najlepsi deo Albanije...

Od Sarandea do Igumenice se dosta brzo napreduje (sat vremena voznje)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • bodi biber, 729 postova
  • Lokacija: Pancevo(vazdusna banja)
  • Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996

Pa najmanji je problem promeniti putanju u onu bolju naravno i videti sto vise zato sam i otvorio ovu temu :D . Hvala idemo dalje :D

 

Mada mi ove krivine deluju JAKO lepo !

 

Konkretno mislim da je najbolje ici ka Albaniji posto smo u skripcu sa vremenom zbog agencije ovom brzom rutom sto bi se reklo,a u povratku da se iskombinuje neka varijanta da se vidi grad Butrint i primorski deo Albanije ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 423 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Scarabeo 250ie

I ja sam Albaniju provezao više puta i potpuno se slažem sa Mimijem da je deo obale Vlore-Sarande najlepši. Nije mi jasno iz tvog plana puta šta si planirao za 17., da sediš ceo dan u Budvi i onda u ponoć kreneš za Igumenitsu???

Moj ti je predlog da pobegneš iz Budve  rano ujutro 17. i do podneva-ranog popodneva već budeš negde na albanskoj obali gde ćete se lepo okupati i prenoćiti. Ja sam konkretno spavao u mestu Himare: malo mesto, prelepa plaža, nekoliko hotela na samoj obali, jeftino. Onda ti je 18. ujutro Igumenitsa mnooogo bliže.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • bodi biber, 729 postova
  • Lokacija: Pancevo(vazdusna banja)
  • Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996

Pa da plan je bio ostati u CG kod tetke pa se uputiti za Grčku oko ponoći .

Nije loša ideja za prenočiste ali ne znam ni gde ni koje su cene .

No doduše zato sam i počeo ovu temu pa da vidimo najbolje rešenje ! :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 55 postova
  • Lokacija: BG
  • Motocikl: R1100GS

Najlepši deo Albanije - i najbolji put - niko još spomenuo nije. To je deonica Kukes-Peshkopi, novi put koji je tadašnji premijer Sali Berisha poklonio svojim biračima 2012. Najveći deo puta prolazi podnožjem i obroncima Koraba gde puta nikad bilo nije. Isplati se napraviti veću kilometražu da bi se tuda prošlo. Osim tog puta je fascinantan i autoput, izgrađen za nepune 3 godine koji od stare magistrale Skadar-Tirana vodi za Kukes i dalje prema Prizrenu kroz ozbiljne planine. Do Rreshena je dobar stari put kroz ravnicu, od Rreshena do Mosta pred Kukesom puni profil autoputa, dalje do granice sa Kosovom ima još 4-5 mostova i vijadukta gde se prelazi na profil poluautoputa. Kad sam prvi put, pre autoputa, išao od Tirane do Kukesa mojih 9 sati bili su respektabilno vreme, sada je to oko 90 minuta.

Ako ne stajete u Tirani i ako niste planirali Drač, onda predlažem ovu rutu, nećete se pokajati.

Smeštaj se svuda lako nalazi i jeftin je.

https://www.google.com/maps/dir/Budva,+Montenegro/Kuk%C3%ABs,+Albania/Peshkopi,+Albania/Librazhd,+Albania/Elbasan,+Albania/Ku%C3%A7ov%C3%AB,+Albania/Strum%C3%AB,+Albania/Vlor%C3%AB,+Albania/@41.130934,18.3748349,160104m/data=!3m1!1e3!4m50!4m49!1m5!1m1!1s0x134dd495f3e43371:0x3b467f06bc9c3048!2m2!1d18.8425!2d42.288056!1m5!1m1!1s0x1353d1fc41be466b:0x9ad4fb9029a87ae9!2m2!1d20.421667!2d42.076667!1m5!1m1!1s0x135173954ffe4dc1:0x10800b25b1c22884!2m2!1d20.428889!2d41.683056!1m5!1m1!1s0x1350581127474d8b:0x6996c19c43cda108!2m2!1d20.316667!2d41.183333!1m5!1m1!1s0x135043008278d315:0x4243327c8f696e0a!2m2!1d20.0866554!2d41.11023!1m5!1m1!1s0x13500a901d435225:0xca87d13b4ed69825!2m2!1d19.914444!2d40.803889!1m5!1m1!1s0x135aa8b4c2d1e051:0xb9605b859397b439!2m2!1d19.7398213!2d40.7511134!1m5!1m1!1s0x134533f1e8cc1895:0xd31099af13e0e86!2m2!1d19.485!2d40.465!3e0

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 24 postova

upravo se nalazimo u albaniji u sarandeu gde smo prenocili. kao sto je neko rekao priobalni put vlore-sarande ne bi smeo zaobici, pazi samo na krave i koze kojih ima dosta a po nekom pravilu obicno u krivinama. prenociste bih preporucio u sarandeu cene su smesne za luksuz koji pruzaju-mi smo platili apartman sa 4 kreveta 35e. ako stignem malo kanije postavicu slike

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • bodi biber, 729 postova
  • Lokacija: Pancevo(vazdusna banja)
  • Motocikl: Suzuki gsxr 1000 K9 , Vmax 1200 1996

Znaci u prevodu najbolje je ici tom rutom primorskom sto svi predlazete. Ok imacu to u vidu , mada definitivno treba ici i jednom i drugom rutom koliko sam shvatio. 

Koliko vidim cene nisu neke i prenocista ima.

@Hrundi uzecu u obzir i ovu rutu ali mi deluje mnogo daljom iako mi se dopada ...

 

Inace ne ide se u Dasiu nego u Ipsos ali dobro to je tu obrni okreni :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8138 postova

Albanija je puna motora, ima ih na sve strane. Upravo smo se vratili pre dva dana... ;)

 

Uzgred, ako ćeš na Krf, a spavaš u Alb, ne moraš u Igumenicu. Imaš i trajekt pravo iz Sarandea (mislim da se zove Kaliopi, prima 4-5 automobila i ide svako jutro direktno u glavnu luku Krfa, ako se ne varam, od 10.30h ili tako nekako). Prosurfaj po netu za detalje, kompanija se zove "Finakis lines"...

 

Srećno!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 270 postova
  • Lokacija: NOVI SAD
  • Motocikl: trenutno bez

@severian: kad se pogleda taj site i njihova flota,čini mi se da su to putnički brodovi, a ne ferry.Ili možda grešim? Inače, ovo mi je interesantno jer i ja planiram tuda oko 13.07.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8138 postova

U pitanju je mali trajekt (4-5 automobila, ispod putničke palube). Na fotkama se ne vidi dobro, u stvarnosti je jasnije.

 

Inače, cena jeste skuplja nego preko Igumenice. Razlika se smanjuje kada se izbaci trošak okolnog putovanja, a nekada i 90min putovanja (od mola do mola) ima vrednost, u odnosu na skoro pola dana kruženja. Naravno, svako će izabrati šta mu je prioritet, pa je korisno znati da izbor postoji...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1175 postova
  • Lokacija: S. Venac - Beograd
  • Motocikl: Maca

Bio sam sa devojkom proslog leta na Krf-u. I potvrdjujem da na autoputu Igumenica-Solun jos uvek nema nijedne pumpe. Mi smo silazili sa autoputa da se dopunimo.

Medjutim kako ides preko Albanije ta informacija ti ne znaci mnogo.

 

Sto se samog Krfa tice, kao i vecina Grckih ostrva ko stvoren je za motor. Mi smo zbog nedostatka organizacije - ujutru resili da uvece krenemo na Krf koji nije ni bio u kombinaciji - isli kolima i mogu da ti kazem da sam prekukao.

Po nama severni deo ostrva je najlepsi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1175 postova
  • Lokacija: S. Venac - Beograd
  • Motocikl: Maca

Nisi lepo procitao, napisao sam prekukao. A prekukao sam zato sto su na severu ostrva putevi uglavnom uski i krivudavi, dusu dali za motor, dok sa druge strane u velikim i dugackim kolima to na nekim delovima uopste nije prijatno, pogotovo uz prisustvo gomile pijanih engleza kojima verovatno igraju ruzicasti slonovi pred ocima dok cepaju skutere po ostrvu. A i koza u kolima kad se ugreje pece za sve pare po golim nogama.

 

Mi smo inace bili u Kasiopiju i bili smo veoma smo srecni izborom. Plaze u Kasiopiju su veoma lepe, uglavnom po uvalicama, ali nocni zivot nije nesto preterano atraktivan. Ako su ti zanimljive zurke i sl. gadjajte Ipsos ili jug ostrva.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1175 postova
  • Lokacija: S. Venac - Beograd
  • Motocikl: Maca

Inace zbog paranoje lepse polovine uspeli smo da zalutamo u dolasku pa iz iskustva mogu da ti kazem da vecim delom novog autoputa od Soluna ka Igumenici imas uporedni put po brdima sa solidnim asfaltom i lepim krivinama ali sa znacajnim povecanjem vremena za put, pa ako vam se ne zuri...  :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 503 postova

Višegrad - Trebinje:

- Višegrad kao grad ništa spec, vidiš Ćupriju, od kasabe ništa nije ostalo, Andrićgrad je jedno veliko sranje jer je čista kopija Trebinja.

- u Foči se pije dobra kafa, protegnuti noge, pojesti dobrih pita... postoji jedan dobar restoran - cafe bar nekih 300tinjak metara od mosta, odnosno preko puta zgrade Opštine. Odlična klopa, vrhunska kafa i dobra bašta. Nekada je postojao cafe klub planinarskog društva "Encijan" i nalazio se odman posle mosta i imao je čast da bude najhladnije mjesto u gradu.

- Sutjeska, tj park prirode Zelengora je FENOMENALNA, ali niste krenuli tamo na dva - tri dana, tako da nije nešto što bi trebalo mnogo objašnjavati

- Gacko i Bileća - protutnjati ... nema šta...

 

- Trebinje - e tu mogu da pišem do sutra, prosto - zabosti se pod platane i uživati u divnom gradiću. Ima jako puno fantastičnih mjesta za uživanje. Ako hoćete VRHUNSKU KLOPU u Trebinju ... uh težak, jako jako jako težak izbor jer imaju toliko dobrih restorana da je to za priču:

- Ako ROŠTILJ - Restoran pod Klobukom na putu za Nikšić (18km od grada). Fantastičan predeo, restoran sa 2 hektara divno održavane livade pored malog jezerceta na rjeci Sušici.  (probano krajem maja)

- Ako RIBA - Studenac, nekih 3 km od grada uzvodno uz Trebišnjicu. Riblja čorba je na nivou madjarskih iz čardi. Ne preterujem. Ovdje je i roštilj odličan.  (sutradan su demantovali da imaju najbolji roštilj, ali je čooooooooooooooorbaaaaaaaa uh ...)

- Ako JAGNJETINA - putem prema Herceg Novom u mjestu Tuli (7 km od grada) restoran Stara Hercegovina. Jagnjetina ispod sača je neprevazidjena! Cjena ... pa u HN za te pare teško da možete da dobijete kikiriki... (probano u junu prošle godine... poslije "finih" restorana u Splitu, Šibeniku, Zadru, Korenici i Mostaru, došli smo "kući" i odvalili  se jagnjetinom)

- Ako KUVANO - putem prema Herceg Novom, u mjestu Grab (15km od grada) tik ispod uzbrdice pred graničnim prelazom - restoran Bendiš. (u avgustu prošle godine svadba drugara ... e nikad bolja klopa na nekom takvom veselju)
- Ako BURECI / Peciva - Pod Platanima pekara... 
- Takodje pijaca je jedna od najbolje snabdevenih u regionu i izbor domaćih ludih sireva je neverovatan (opet ne preterujem - možete da kupite od mladih škripavaca, polutvrdih, tvrdih, iz mješine, iz ulja, kajmaka raznih...)


Preporučio bih vam spavanje u HN, pošto je Budva ... jelte znate već, a i Novljanin sam   :)

 

Od BD do Albanije se može na dva prelaza - preko PG i graničnog prelaza Božaj ili na Bar i Ulcinj pa na granični prelaz Sukobin.

 

Preporuka je Sukobin, mada mislim da je opterećeniji. Na putu od Bara za Ulcinj, odmah na prvoj uzbrdici posle Bara se levo odvaja lokalni put koji krati put do Sukobina. Veoma loša podloga uzak, zeznutih krivina i što je najgore svi autoprevoznici i turistički busevi ga koriste kao prečicu. Zbog toga, vozite do Ulcinja i na kružnom toku kod Solane se isključite levo za Sukobin.

 

Tu negdje pred kraj biće tabla za Šas i Šasko jezero. Na jezeru (4 km od raskrsnice, na samom kraju) postoji jako lep restoran za odmor i kafu, možda nešto jednostavno prezalogajiti, ali su potpuno nesposobni za bilo šta "ozbiljno".

Kada predjete granicu, na 2 km postoji restoran u koji svraćaju turistički busevi. Tu se prave odmori dok se čeka procedura sa pasošima (Albanci su izmislili turizam za CG i BiH!!!). Klopa je njaaaa, ali su za kafu i pi-pi izvanredni.

 

U Skadru nisam klopao, tako da ne znam da preporučim, ali bih svakako preporučio da sjašete i napravite djir po gradu. Ako imalo volite tvrdjave - Rozafa je obavezna.

Sledeća stanica koju sam obišao, ujedno najjužnije u Albaniji je Kruje. Preporuka da se obidje Skenderbegova Tvrdjava i etnografski muzej. Ulaz u staru ulicu koja vodi ka tvrdjavi je kroz neki tunel - volat i niz stepenice, a tu je i restoran koji uslužuje turističke ture. Ogromna sala na dva sprata, onako malo demode i za '80te, ali hrana je odlična. Preporuka je da tražite "turistički meni" koji se sastoji iz pet gangova. Ide jagnjeća čorba, burek, ćevapi, pečeno, poslastica. Tražite lokalno crno vino, mislim da ga čak vlasnik restorana proizvodi.

 

eto, ako sam pomogao super :)

 

Sretno!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 503 postova

OBAVEZNO OBRATITI PAŽNJU NA IZMJENU RUTE!!!

 

1- Nemoguće je skratiti put kod Gackog preko Avtovca! Morate se spustiti do grada. Pazite na ograničenja brzine kroz Gacko i posebno na pravcu na gatačkom polju.

2 - Na jednom mjestu sam produžio rutu ka restoranima koje sam opisao za Trebinje (Riba (1km iza Arslanagića Mosta) i Roštilj (tačka odmah poslije mosta preko Sušice)

 

3 - Nikako nikako nikako ne slušajte google maps za ulazak u Herceg Novi! Morate kompletnim putem do kružnog toka u Meljinama. Ovo što izlistava je totalno nebulozno. Neki debil je pogrešno ucrtao jednu lokalnu ulicu kao magistralni put... Već 3 mjeseca pokušavam da editujem u map editoru da ne zbunjuje ljude. 

 

4 - Promjenio sam rutu da ide preko Ulcinja.

 

5 - Produžio sam rutu ka restoranu na Šaskom Jezeru

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja