Jump to content

Moto Zajednica

Hellas 2015

Recommended Posts

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

U zimskoj pauzi vremena na pretek pa se razmišljalo kuda otići na jednu lepu prolećnu vožnju i na pravi način otvoriti sezonu.Prvi pik je bila Italija,medjutim.....iz naslova pročitaste da naš put nije vodio na tu stranu.

Iskreno,pribojavao sam se da nam je budžet osakaćen za takvu takvu turu,da će trebati dosta više dinarčića i pogreših u proceni naravno.Nije mi žao ni najmanje jer nam je bilo fenomenalno.

U duhu krize planovi odoše na jeftiniji jug prema nekim dostupnijim ,a jednako zanimljivim mestima.

 

image.jpg

 

I deo koji je nama bio posebno interesantan

 

image.jpg

 

Peloponez,jer je na njemu maltene celokupna istorija Helena.Hteli smo da posetimo neka antička mesta i da osetimo duh stare Grčke ako to još uvek postoji u ovom ludačkom novom, modernom dobu.

Vreme i teKnika su uznapredovali,može se sve to videti na internetu ali osećaj dok izlaziš na stadion u Olimpiji ili dok se dereš ko retard nasred Epidavrosa,e to internet ne može da prenese ali pokušaću ja  :D

Dva gore pomenuta mesta sam odavno želeo da posetim,a sve ostalo što padne pod čizme i točkove će biti čist bonus.Da ne otkrivam sada sve,još neka mesta smo overili....

Proleće je idealno doba za takvu posetu,more je još uvek hladno za kupanje pa ima vremena da se luta i šparta,što bi rekli da se malo kulturno uzdižemo.Po putopisima na forumu bih rekao da je ovo bila medju posećenijim destinacijama ove godine.Da kažem odmah da će u putopisu biti spomenika,iskopina,muzeja,kamenja raznih oblika i veličina ,pa da upozorim na vreme  :)

Sem Peloponeza na listu su ubačena još poneka usputna mesta koja je trebalo obići i videti.Ne skreće se puno sa rute,a greota da se preskoče.Uglavnom,svaki dan je trebao biti ispunjen i bez praznog hoda,sa puno vožnje,a vala i pešačenja.

Termin putovanja je bio već rekoh,oko prvog maja.Oni slatki,neradni dani kojima se svi radujemo,e njima smo priključili još poneki i nakupili ukupno 10.Ne bi škodio još neki koji,naprotiv ali šta je tu je ,više nemamooooo.

Voljeno stromče sam pred put počastio novim gumama ,opet Anakee3 (prebučne),a dobio je i "roštilj" za kofer kako bi mogao da ponese još više stvari,jadan tormo.

Na put kreću 2 stromića i nas troje.Mariji i meni se priključuje naš drugar Boki (Boban Strom).Bilo je reči o njemu u nekim ranijim pisanijima.Ukratko,dobar drug,veran muž (Marina čita),inače veliki stručnjak za struju i visoki napon i još veći za domaću 'ranu.Imao je par dana slobodno,pametno odlučio da ne čami u Bg-u nego da ih lepo iskoristi i provoza sa nama 2-3 dana.A za dalje nastavljamo solo,bez njega.

Eto malo uvoda pa da nastavim dalje sa pričom.

 

1.Dan ( Lazarevac-Kastoria)

 

Naši sastanci sa Bobanom kao i obično su na bubanj potoku,pravo mesto.On kreće iz Zemuna,mi iz Lazarevca pa nam ovde bude baš zgodno.Hvatamo se autoputa i peglamo prema cilju,a za današnji cilj je odredjena Kastoria,lep planinski gradić u Grčkoj.Nalazi se na samom severu pa od nje krećemo dalje u spust prema Peloponezu.Ima fino kilometara do tamo pa ne časimo časa nego gutamo te dosadne kilometre highway-a.

Pauziramo u Velesu na parkingu ispred motela,ogladnelo se bre.

 

DSCN0183.jpg

 

E da,nosili smo i našu klopu da ne mislite da smo počeli da se bahatimo po restoranima.Premijer je rekao da sledeće godine izlazimo iz krize pa i mi verovatno tada prestajemo sa ovim našim običajem nošenja raznih konzervi  ;) 

Prelazimo u Grčku na malom gran.prelazu u mestu Niki,nema gužve samo par automobila.Gnezdo je i dalje tu kao i prošle godine,a rode su verovatno još na jugu.

 

DSCN0239.jpg

 

DSCN0237.jpg

 

DSCN0236.jpg

 

Nekih 20-ak kilometara pre Kastorie put je zatvoren i mora se ići sa druge strane.Ljubazna Grkinja nas upuće na obilazni i ubrzo izbijamo na poznati ski centra na planini Vitsa.A tamo temperatura prijatnih 8,skoro 9 stepeni,ladno baš.

 

DSCN0269.jpg

 

DSCN0270.jpg

 

DSCN0271.jpg

 

Pošto nismo planirali skijanje i zimske čarolije nastavljamo dalje i posle nekih sat vremena nazire se cilj.Kad sam video tablu od sreće poskočih na branih i padoh joj u zagrljaj,tu smo....  :D 

 

DSCN0279.jpg

 

DSCN0298.jpg

 

U gradu gužva ,stajemo malo kod jezera da se raspitamo oko smeštaja.Nismo ništa rezaervisali,misleći da ga ima pogotovo u ovom delu sezone.Aliiiii grčki studenti okupirali grad,a booking pokazuje samo 1 slobodnu sobu negde u brdima iznad grada,ostalo sve puno.Tražeći smeštaj i ulazeći iz hotela u hotel rečenica ''sorry,we are full'' odzvanja u mojoj glavudži jer sam je čuo iznova i iznova,bar 20 puta te večeri.Da skratim,našli smo smeštaj nekih 5-6 km van grada .Cena visoka ali realna našem tajmingu dolaska (23:30h) i našim umornim i pretpostavljam izgubljenim pogledima.Tarifa beše 45 eura za Maru i mene,a za Bokija 35,bez doručka of cource.Kupljeno!!!

Ovaj smeštaj odnosi visoko prvo mesto kao najgori na celom putu u smislu plaćeno-dobijeno.Tako da ako se nadjete slučajno u blizini,slobodno preskočite motel Batselas i potražite drugi.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

2.Dan   ( Kastoria-Konitsa-Ioannina-Kalampaka)

 

Untitled.jpg

 

Boki je već ustao i glanca motorče,skida umrle insekte sa šajbe  :)

 

DSCN0309.jpg
 
DSCN0310.jpg
 

 Kilometar sat pokazuje da smo juče prešli 799 km,kud ne napravismo još taj jedan.

 

DSCN0311.jpg

 
DSCN0317.jpg
 

Juče nas je uhvatio mrak i slabo šta smo videli od grada.Idemo sada malo da razgledamo ali sa motora.Kastoria se nalazi na obali jezera Orestiada i stvarno prelepo izgleda.Ovde se ozbiljno bave preradom i izradom predmeta od kože i smatraju se centrom kožarske industrije u Evropi.Ko se zadesi ovde može povoljno da pazari neki komad,mi nismo planirali,a nismo imali ni mesta u koferima.

 

DSCN0322.jpg
 
DSCN0332.jpg
 
DSCN0344.jpg
 
DSCN0345.jpg
 
DSCN0348.jpg
 

Za danas smo planirali da stignemo u Kalampaku,a zna se šta nas tamo čeka......Meteori.A do Kalampake imamo još ponešto usputno obići.Elem,naš drugar Boris Babić-stromer,veliki stručnjak za Tasos,a naročito Grkinje nam je na slučajnom sastanku kod ''Nade i Tome'' predložio Papigo i Vikos.Pripremajući se za ovaj put slučajno nabasam na ovaj sajt .

http://www.bestbikingroads.com/motorcycle-roads/motorbike-rides-in-greece-/greece-__3484.html

Vidim kolege predložile odličan put koji ide baš od Kastorie prema Papigu,dakle tuda ćemo.Penjemo se dosta u brda i vozimo planinskim prevojem.Put je krivudav i bez saobraćaja,potpuno prazan baš kao što svi volimo.Vidi se sneg na vrhovima,lep krajolik.Jedino me malo zabunila ova tabla upozorenja,vuci i medjedi su oko nas  :ups: 

 

DSCN0349.jpg
 
DSCN0366.jpg
 
DSCN0367.jpg
 
DSCN0368.jpg
 
DSCN0369.jpg
 
DSCN0374.jpg
 
Malo off-a

 

DSCN0393.jpg

 

U mestu Konitsa ima lep stari most.Nije baš uočljiv sa puta,progutale ga krošnje drveća ali smo ga primetili.Pravimo malu pauzu i fotkamo.Ovakvih mostova ima baš dosta u ovom delu zemlje.

 

DSCN0399.jpg

 

DSCN0401.jpg

 

DSCN0405.jpg

 

A onda poznato ime na tabli,skreeeeeći  :)

 

DSCN0416.jpg

 

Prvo selo na koje nailazimo je Aristi,nalazi se bukvalno na raskrsnici.U lokalnoj taverni,čini mi se i jedina ovde probamo tzatziki salatu i pomfrit.Prija nam,malo smo i pregladneli.

 

DSCN0432.jpg

 

DSCN0463.jpg

 

DSCN0462.jpg

 

Papigo je malo dalje ,a tu su još i Vikos,Monodendri i još po neko.Boris je u svom putopisu detaljno opisao ova mesta,pa nemam šta dodati sem par fotki.Videli smo par mini buseva sa turistima i čamcima,aktuelan je rafting na obližnjoj reci.

 

DSCN0438.jpg
 
DSCN0441.jpg

 

Čuvene serpentine prema Papigu

 

DSCN0468.jpg

 

Još bolji je pogled na njih kada se krene prema Vikosu.U prodavnici suvenira saznajem od gazde da dosta ljudi iz ovog sela živi i radi u Srbiji.Malo dalje je i vidikovac sa koga puca pogled na čuveni kanjon,stvarno deluje impresivno.Dugačak oko 20 km,a dubok oko 500 metara.

 

DSCN0475.jpg

 

DSCN0494.jpg

 

DSCN0485.jpg

 

DSCN0487.jpg

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

Boban nije baš najzadovoljniji pogledom sa ovog vidikovca pa odlazimo do Oxie sa koje se pruža pogled na najdublji deo kanjona.Ovaj vidikovac se nalazi nekoliko kilometara iza Monodendrija.Motori ostaju na parkingu,a mi se spuštamo stazicom da moj fotograf uhvati kadar.

 

DSCN0498.jpg

 

DSCN0508.jpg

 

DSCN0509.jpg

 

Ceo ovaj deo (Zagorje) je izuzetan i trebalo bi se zadržati par dana da se to lepo obidje i istraži.Meni već odavno trepće rezerva,čini mi se da vozim motor na isparenjima.Stajemo ispred jedne kuće i sečem baštensko crevo koje viri iz dvorišta,samo 1 metar.Taman da pretočimo neki litar iz Vranca u mog Žuću.Majku mu,Japanci napravili mali rezervoar na stromu,samo 22 litra  :D  

 

DSCN0519.jpg

 

Neprocenjivo!!!

 

DSCN0521.jpg

 

Naravno čuvam crevo kao suvenir,a nedaj Bože može opet da zatreba.Potrošili smo dosta vremena na ova razgledavanja,preko 2 sata ali vredelo je svakog minuta.Vozimo se fenomenalnim putem od Metsova i posle nekog vremena stižemo u Kalampaku.

 

DSCN0538.jpg

 

DSCN0548.jpg

 

Već je mrak,grad deluje kao izuzetno tiho i mirno mesto.Vreme kao da je stalo,čudan osećaj.Iako je noć džinovske stene izgledaju ogromno i izazivaju strahopoštovanje.Legenda kaže da su to divovi koji su okamenjeni,tako i izgledaju,zastrašujuće.

 

DSCN0555.jpg

 

DSCN0556.jpg

 

DSCN0557.jpg

 

Ulazimo u prvi hotel,sam njegov naziv nas hrabri da nismo pogrešili sa odabirom.''King'' deluje zaista lepo iako nam se ne svidja što je parking na samoj ulici.Teši nas što ima još motora parkiranih,neće valjda dirati baš naše.Cena pristupačna,30 eura za nas dvoje i 28 za Bobana.

Nemamo vremena za izlazak,kasno je ,a i umorni smo.

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

Zahvaljujem na pohvalama,nastavljamo.

 

3. Dan (Kalampaka-Termopile-Delfi-Patra)

 

mapa_3_dan.jpg

 

I danas nas Sunce čeka napolju.Kakav vazduh,divota.Malo je prohladno ali i bolje,treba obići manastire ranije dok nije počelo da prži.Mislim da je najbolji period za obilazak april-maj ili septembar-oktobar.Preko leta je gore pretoplo i nije baš prijatno za šetnju.Brojač kaže da smo juče prešli 391 km,nije loše.

 

DSCN0563.jpg

 

DSCN0561.jpg

 

Pri odjavi iz hotela recepcionar nam sprema iznenadjenje.Poklanja nam mapu celog manastirskog kompleksa i objašnjava u tančine kojim putem da dodjemo,koja su najbolja mesta za slikanje i daje još par saveta.

Penjemo se vijugavim putićem prema vrhu.Autobusi su već parkirani,a horde turista već uživaju u fantastičnom prizoru.Sve deluje tako nerealno kao da nije ovozemaljsko.

 

DSCN0719.jpg

 

DSCN0584.jpg

 

DSCN0569.jpg
 
DSCN0581.jpg
 
DSCN0588.jpg
 
DSCN0591.jpg
 

DSCN0607.jpg

 

''Vidi ovog sa kacigom''- teta pokazuje prstom  :D 

 

DSCN0612.jpg

 

Na samom vrhu je najveći od svih Grand Meteori,zadužbina naših Nemanjića.Pošto imamo vremena samo za jedan manastir biramo da to bude baš ovaj od ostalih 5 koji su aktivni i otvoreni za posete.Mariji nije baš prijala jušerašnja vožnja i ostaje na parkingu kod motora.

 

DSCN0616.jpg

 

DSCN0617.jpg

 

Kolege su već završile obilazak,a ja mislio mi poranili!!!

 

DSCN0619.jpg

 

Boki i ja stepenik po stepenik penjemo se,nisam brojao al ima ih podosta.Kondicija nam je u debelom minusu  :D 

Plaćamo ulaz,čini mi se 3 eura.Mnogo je turista i svi kao roboti samo škljocamo aparatima.Dok se nismo popeli činilo mi se da je ovo gradjeno sa mnogo muke i problema,a sada sam ubedjen da je sama gradnja bila gotovo nemoguća misija.U sklopu se nalazi crkva,više kapela,bolnica,muzeji.Tu je i prodavnica suvenira,odlučujemo se za hand made sapune za naše najbliže.

 

 
DSCN0625.jpg
 
DSCN0626.jpg
 
DSCN0645.jpg
 
DSCN0630.jpg
 
DSCN0639.jpg
 
DSCN0640.jpg
 
DSCN0650.jpg
 
DSCN0653.jpg
 

Kolica kojima se dopremala hrana i ostale potrepštine

 

DSCN0660.jpg

 

Kupujemo još poneki suvenir na parkingu i spuštamo se do centra.Ovde se rastajemo sa Bobanom,koji se vraća kući.Beše nam lepo u ova 2-3 dana.Od sada više neću vidjati crnog stroma u retrovizoru,neobično mi.Nameštamo motore,svaki na svoju stranu i pada poslednja zajednička fotka sa ovog puta.Meni lično jedna od najdražih...

 

DSCN0717.jpg
 

Mi nastavljamo dalje i planiramo da danas zakoračimo na Peloponez.Vozimo se Tesalijskom ravnicom,na obe strane su nepregledne obradjene parcele samo je izmedju prosečen put kojim vozimo.Sreća što još nije leto inače bi bilo teško za vožnju.Dugački pravci i sem te zemlje nema ništa drugo za videti.

 

DSCN0728.jpg
 
DSCN0731.jpg
 

Prolazimo pored Lamie,a Termopile su naša sledeća stanica.

 

DSCN0740.jpg

 

Tamo je nešto što sam odavno hteo da posetim.Sigurno ste čitali ili gledali film o čuvenoj bitki izmedju šake (300) Spartanaca naspram hiljade Persijanaca.Najhrabriji od njih 300-ak beše kralj Leonida.Platio je glavom ali odbranio čast i stekao večitu slavu,pritom spasao na hiljade svojih sunarodnika.Njemu u čast je podignut ovaj spomenik koji deluje stvarno impresivno.Uklesane su i reči Leonide ''dodji i uzmi'' kao odgovor na zahtev Persijskog kralja da se preda i položi oružje.Zatekli smo se kad su radnici uredjivali prostor oko spomenika,Grci baš vode računa oko ovih stvari.U blizini je još jedan spomenik,a malo dalje i muzej.

 

DSCN0749.jpg
 
DSCN0753.jpg
 

Pauza da predahnemo malo u 'ladu i nešto pojedemo

 

DSCN0755.jpg

 

Dalje nas put vodi prema Delfima,najpoznatijem proročištu stare Grčke.Tamo nas čeka proročica Sibila :stabre2: Po verovanju Zevs je pustio 2 orla sa suprotnih strana koja su se ovde srela i zato se Delfi smatrao centrom  univerzuma,možda i jeste :popovanje: Da ne davim ,više info ima na netu .Nalazi se ispod planine Parnas.Odavde prvi put vidimo more,a malo kasnije ćemo se voziti tik uz njega.

 

DSCN0781.jpg
 
DSCN0784.jpg
 

Nalazište je ogromno,a u sklopu je i muzej.Muzej otpada,biramo iskopine.U stvari biram ja jer Marija pauzira u kafiću,nema snage za pešačenje.Umuvao sam se sa grupom turista,oni su imali grupne karte pa prodjoh free  ;) 

 

DSCN0799.jpg
 
DSCN0800.jpg
 
DSCN0813.jpg
 

DSCN0808.jpg

 

DSCN0829.jpg
 

DSCN0817.jpg

 

Na vrhu se nalazi antički stadion kao poslastica za one sa dosta kondicije.Glupo bi bilo doći dovde,a ne popeti se skroz do kraja.Mada nije bilo lako,uopšte nije...

 

DSCN0831.jpg
 
DSCN0839.jpg
 

Posle nekih sat vremena vraćam se prašnjav i crven u licu kao rak.Marija sva zabrinuta upita me da se nisam potukao sa nekim gore :dobar: ''Ma jok''-odbrusih,''samo je bilo malko veće brdo'' !!! Malo sam ljut što sam morao sam da se pentram.

 

Za danas je ostalo preći čuveni most Rio-Antirio,pojesti prvi ovogodišnji giros i naći neki pošten smeštaj za odmor.Shodno tome jurišamo prema Patri,kol'ko odmah.

Posle nekog vremena i prvi kadrovi mosta,još nam je daleko ali se približavamo.Važi za najduži viseći most na svetu,dugačak 2880 metara.Otvoren je 2004 godine i koštao je preko pola milijarde eura,nije ni čudo što je Grčka u banani.Platismo mostarinu 1.9 eura i prejahasmo preko njega.

 

DSCN0851.jpg
 
DSCN0855.jpg
 
DSCN0859.jpg
 
DSCN0868.jpg
 
DSCN0874.jpg

 

Most smo prešli,giros pojeli i smeštaj našli u vrhunskom hotelu Tzaki po povoljnoj ceni.Mission complete!!!

Dan nije mogao biti bolji  :takoje: 

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

4.dan (Patra-Olimpia-Pylos)

 

mapa_4_dan.jpg

 

Prvo jutro na Peloponezu,prognoza kaže sunčano i bez padavina.Stvarno smo imali sreće sa vremenom tokom celog puta,kap kiše nismo videli,a temperatura je bila prava prolećna.

Hotel Tzaki dobismo uz malo cenkanja za 48 eura sa doručkom.Odličan je i svaka preporuka za njega.

 

 
DSCN0895.jpg

 

DSCN0900.jpg

 

DSCN0899.jpg

 

Pogled sa plaže hotela

 

DSCN0914.jpg
 
DSCN0918.jpg
 

Sinoć smo se malo vozikali po gradu.Grci voze kao ludaci,uleću ,izleću,kočeeee ali sve to bez i najmanjeg incidenta,totalno uigrano.Motora i skutera ima svih vrsta i modela,glavno prevozno sredstvo.

Patra je najveći grad na Peloponezu i treći po veličini u Grčkoj.

 

DSCN0883.jpg
 
DSCN0884.jpg
 

Sinoć dok smo tražili smeštaj snimio sam salon Triumph-a,meni najomiljeniji proizvodjač.Bilo je kasno pa sam rešio da svratimo sada i vidimo šta se nudi.Imaju igračku koja mene zanima i naravno da sam ga uzjahao odmah  :) Predobar motor!

 

DSCN0935.jpg
 
DSCN0936.jpg
 

DSCN0934.jpg[/url

 

DSCN0930.jpg

Na ovoj periferiji se nalaze saloni većine proizvodjača,mogao bih biti ovde danima bez problema.No nastavljamo dalje,kačimo se na autoput E55 i vozimo prema Pirgosu.Tu se isključujemo i pratimo putokaze za drevnu Olimpiju.

 

DSCN0980.jpg
DSCN0983.jpg
DSCN0991.jpg
DSCN0992.jpg

Na parkingu kompleksa oko 15-ak Bmw motora.Upoznajemo se,to su Italijani iz moto kluba Ankona.Stariji ljudi ,kao da bi mladji i vozili ove Nemačke kreacije  :P 

 

DSCN1003.jpg

DSCN1001.jpg

 

DSCN1000.jpg

 

Premeštam stroma malo dalje da ne kvarimo prosek i da ne dobije neki virus ''pokvaritis''  :D 

Gledam sve te Bmw-e i nešto mi tu fali,a ne mogu da provalim šta.

U tom trenutku primetih i njega,parkiran sasvim diskretno nekih 50 metara dalje  :oda2:  :oda2:  :oda2: 

 

DSCN1006.jpg

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1190 postova
  • Lokacija: Beograd - Cherry Spa

dscn0441.jpg

 

Ja bih ovde postavio sator i ne bi se micao nekoliko dana :)

 

To i rade - ima parking, bude uvek neki kamper. Inace, uz ovu recicu i kroz kanjon, kao i gore na visoravni, iz Aristija se organizuju ture, splavarenje, planinarenje, istrazivanje, od jednog do sedam dana.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

Ostavljamo rančeve na motoru,nemamo snage i njih da teglimo.Valjda ćemo ih i zateći tu,nadamo se.Na biletarnici kupujemo zbirne karte za iskopine i muzej,tako je jeftinije,9 eura po osobi.U sklopu je i prostorija sa ormarićima pa se rešavamo kaciga i tank torbe,a ključ ide na sigurno mesto.Koje olakšanje,mogao bih da poletim :) 

Rekoh na početku putopisa da mi je jedna od želja na ovom putovanju bila da izadjem na čuveni stadio.Evo nas ,tu smo.

 

Olimpija je bilo svetilište u staroj Grčkoj.Posvećeno je Zevsu,najvećem od svih bogova.U njegovu čast na ovom mestu se održavale igre,a za vreme trajanja svi sukobi i ratovi su prestajali.Eto koilko su bile važne.I dan danas odavde kreće Olimpijski plamen,pali se na stadionu uz pomoć Sunca.

Uz karte smo dobili i brošuru sa mapom.

 

DSCN1007.jpg
 
DSCN1012.jpg

 

I ovde kao i na drugim mestima koje smo posetili primećujem čuvare.Uglavnom su to žene,paze da se turisti ponašaju primereno i da se ne ošteti ili ukrade neki predmet.

 

DSCN1008.jpg
 
DSCN1060.jpg
 
DSCN1101.jpg
 
DSCN1103.jpg
 
DSCN1096.jpg
 
DSCN1038.jpg
 
DSCN1035.jpg
 

Stižemo i pred stadion.Ne bilo koji nego najstariji i najpoznatiji na svetu.Po njemu su svi ostali dobili ime.Naziv stadion je bio mera za dužinu trke koju su trčali ovde.Nije bilo dozvoljeno prisustvo robovima i ženama,a takmičari koji bi bili uhvaćeni da varaju su izbacivani i kažnjavani.Znači nismo mnogo odmakli i danas u našem  modernom svetu.I dalje ima varalica,diskriminacije i ostalih nepoželjnih pojava .

 

DSCN1073.jpg
 
DSCN1075.jpg
 
DSCN1076.jpg
 
DSCN1077.jpg
 

Selimo se malo dalje do muzeja.Ovaj obilazak je dosta prijatniji,nema prašine i vrućine.

 

DSCN1117.jpg
 
DSCN1168.jpg

 

DSCN1131.jpg

 

DSCN1192.jpg

 

DSCN1159.jpg

 

DSCN1145.jpg

 

Završavamo sa Olimpijom,tormo je još uvek na parkingu,a i naše torbe.

 

DSCN1200.jpg

 

Idemo da kupimo suvenire,magnetiće.Hoću da me svako otvaranje frižidera vrati ovom mestu  :hej: 

 

DSCN1215.jpg

 

Ne znamo kuda ćemo dalje ,nemamo plan.Od jednog prodavca dobijemo savet da bi nam se Pylos sigurno svideo.To je malo mesto na zapadnoj strani Peloponeza.Italijani ga obožavaju i najčešći su turisti tamo.Oni ga zovu još i Navarino.Tamo ćemo se sresti opet sa grupom bmw-aša  :D 

 

Na putu do Pylos-a se nalaze plantaže pomorandži i mandarina.Ne mogu da odolim da uberem par komada da probam.Mariji nije pravo zbog toga,ljuti se.Ma niko neće zameriti za par komada-pravdam se ja.

 

DSCN1232.jpg
 
DSCN1234.jpg
 
DSCN1235.jpg
 
DSCN1251.jpg
 
DSCN1246.jpg
 

Otprilike kod ove table sa poslednje slike ima putokaz za kamp.Svraćamo da ga pogledamo,lepo izgleda ,sve je sredjeno i spremno za goste.Ali posle celog dana vožnje radije biram sobu sa klimom i terasu sa pogledom na more  :)

 Prodavac iz Olimpije nas je uveravao da je Pylos lep gradić ali malo je reći lep.Mesto je pravi mali biser na obali mora.Mi smo bili oduševljeni.

 

DSCN1261.jpg
 
DSCN1270.jpg
 
DSCN1279.jpg
 
DSCN1280.jpg
 

Stižu i kolege 

 

DSCN1285.jpg

 

Smeštaj smo uzeli u hotelu Galaxy,35 eura za noć.I Italijani su u istom.Oni njihovi Bmw-i su se opasno priližili mom stromčetu,strah me da je virus neizbežan  :D 

 

DSCN1298.jpg

 

DSCN1294.jpg

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

5.Dan (Pilos-Sparta)

 

Danas je naš peti dan na proputovanju.Negde smo otprilike na pola puta.

Izlazimo na terasu i uživamo u pogledu.Kako je lepo,šteta što se tako kratko zadržavamo.Gledamo kartu i štikliramo par mesta koja ćemo danas posetiti.

 

DSCN1308.jpg
 
DSCN1309.jpg
 
DSCN1315.jpg
 
DSCN1316.jpg
 

Nemoguće da nijedan nije još na prikolici,nemoguće   :hej: 

 

DSCN1337.jpg
 

Spremni za polazak

 

DSCN1340.jpg
 

Nedaleko odavde,nekih 10-ak kilometara nalazi se lep zamak Methoni ili kako ga Italijani zovu Modone.Čim je zamak,mora da je i star.A ovaj je napravljen u 13 veku od strane Mlečana,a potom su ga mnogi osvajali i svojatali.Kada su ga Turci osvojili pobili su ovde mnogo vojnika i meštana.Kruži priča da u toku zime kad vetrovi udaraju u zidine čuju se krici ubijenih  :ups: 

Pogadjate koga smo opet sreli ovde  :) 

 

DSCN1353.jpg
 
DSCN1356.jpg

 

Ulaz je slobodan,ne plaća se.Ostavljamo sve stvari na motoru i ležerno idemo u obilazak.Drugari Italijani će ih pričuvati.

 

DSCN1369.jpg

 

DSCN1360.jpg
 
DSCN1367.jpg
 
DSCN1377.jpg
 

DSCN1370.jpg

 

image_7fd566bde6d5fece0cd6fad90dc9adcb0c
 
image_e149372a2882780cc79fe061346e57057e

 

Vraćamo se u Pilos i nastavljamo dalje prema Mesiniji.Ne zanima nas moderni grad već ono što je ostalo i opstalo iz nekih davnih vremena.

Na putu do tamo ima dosta ovakvih krajputaških tezgi.Sveže voće i povrće,deluje primamljivo.Ne znam kud bih sa onim džakom pomorandzi na motoru,oko 5 eura košta.

 

DSCN1387.jpg
 

Zaustavljamo se malo dalje,ustvari zaustavio nas neodoljiv miris girosa.taman je i vreme ručku.Obožavam male usputne kafanice poput ove.Ovo nije turističko mesto i okupljaju se uglavnom lokalci.Ne treba bolji znak da je klopa odlična.I stvarno i giros i suvlaki su bili možda i najbolji što smo pojeli.Posmatram ostale goste,jede se i pije polako i natenane.Gazda služi i priča pomalo sa gostima,ovde se svi poznaju.Odvaja neki minut i za nas,dobijamo informacije oko nalazišta prema kojem smo se zaputili.

 

DSCN1389.jpg
 
DSCN1390.jpg
 

Mesinija je bukvalno tu,iza ćoška.Sunce je već visoko,podne je.

 

DSCN1393.jpg
 
DSCN1401.jpg
 
DSCN1402.jpg
 
DSCN1405.jpg
 

Motor ostaje na improvizanom parkingu ispod maslina.Biće mu lepo ovde dok mi idemo u obilazak.Nismo baš pogodili tajming,dosta je vruće.Ma nije vruće nego bukvalno prži.Kako li je tek u julu ili avgustu ovde...

 

DSCN1408.jpg
 
DSCN1410.jpg
 
DSCN1411.jpg
 

Radovi su u toku

 

DSCN1419.jpg
 
DSCN1471.jpg
 
DSCN1472.jpg
 
DSCN1473.jpg
 

Na stadionu djaci imaju čas,naravno ne razumem o čemu profesorka priča.Verovatno nešto iz istorije  ;) 

 

DSCN1442.jpg
 
DSCN1446.jpg
 
DSCN1451.jpg
 

Odavde vozimo prema Pirgos-u (Pyrgos),najužnijoj tački do koje ćemo doći na Peloponezu.Malo vozimo pored mora,pa se penjemo u brda pa opet silazimo u niže delove.Promenom visine menja se i temperatura,pa skidamo i oblačimo termo uloške.

Lepa sela,a i putevi ispred i oko nas.

 

DSCN1497.jpg
 
DSCN1501.jpg
 

DSCN1528.jpg

 

Negde na ovom putu sam umalo izgubio go pro kameru,pukao mi onaj štap od 5 dolara iz Kine,baš me čudi.

 

Pokušavam da pronadjem put na jednu divlju plažu koju smo videli sa puta ali mi ne ide ,daj bar onda da odmorimo i odradimo fiziološke potrebe  :D 

 

DSCN1529.jpg
 
DSCN1530.jpg

 

Nažalost u mestu Aeropoli saznajemo da je obližnja pećina Spilea Dirou zatvorena.Ako se nadjete u ovom kraju obavezno je posetite.Ja sam gledao slike i oduševljen sam kako to izgleda.Nastavljamo prema Gitiu (Gythio),tamo ima jedna atrakcija koja privlači veliki broj turista.Pošto smo i mi jedni od njih nismo hteli da ovo propustimo.

Gitio je nekada bio važna luka na Peloponezu.Danas više nije iako je i dalje aktivna,više se bave turizmom.

 

DSCN1605.jpg
 
DSCN1614.jpg
 

Vozimo se obalom i posle par kilometara dolazimo do plaže Valtaki.Na njoj će nas sačekati Dimitrios.Inače Dimitrios nije neki Grk koji izdaje apartmane ili čovek kod koga bi trebali prenoćiti.Ne,to je stari ruinirani brod koji je svoju karijeru završio odavno  i broji rekao bih poslednje dane pre nego što se izvrne na bok ili bude isečen u gvoždje.Do tada stoji nasukan ovde u plićaku i mami brojne poglede.Iako je star i nikakav ipak mi se svidja baš ovakav i drago mi je što sam ga video.Uklapa mi se u onu priču o antičkoj Grčkoj.

Inače jedna od priča u vezi Dimitriosa je da je korišćen za šverc cigareta izmedju Grčke i Turske.Kad su videli da će biti pohvatani,posada je zapalila brod da bi prikrila dokaze.Da li je tako bilo,istinu zna samo on.Jadan stoji ovako napušten već nekih 30-ak godina.

Evo ga iz prvog kadra

 

DSCN1567.jpg

 

Onda ga je stromče nanišanilo :) 

 

DSCN1587.jpg

 

DSCN1590.jpg

 

Izgleda mi kao da je malo zardjao ,možda može da se opravi  :D 

 

DSCN1592.jpg
 
DSCN1584.jpg
 

Ovde na vidikovcu smo se setili i neke hrane koju smo poneli pa smo rešili da bar malo rasteretimo tormo,da se smanji koja konzerva.Boga mi,mi smo poneli 10-ak,glupost nevidjena.Nikad više toliko hrane na put,eventualno 2-3 da se nadje i to je to.Isto važi i za ove torbe i rančeve na koferu,šta stane u kofere stalo je,a za ostalo nema potrebe,samo mučenje.Jel tako,tako je  :takoje: 

 

DSCN1594.jpg

 

Pozdravljamo se sa Dimitrios-om i odlučujemo  da nažalost nećemo videti Monemvasiu.Valjda će biti prilike i za nju,nekada....

Do Sparte stižemo u sumrak i smeštaj pronalazimo u simpatičnom pansionu Sesil za 35 eura sa doručkom.

 

DSCN1626.jpg
  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1518 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: V-STROM

6.Dan  (Sparta-Mikena-Epidaurus-Tolo)

 

https://goo.gl/maps/MGufy

 

Jaoooo,još jedan prelep dan.Noćas nisam baš najbolje spavao zbog jednog Spartanca koji je besomučno divljao ulicama.Rekao bih po zvuku da je imao svesrdnu pomoć gospon Akrapovića  :) Malo sam se brinuo i oko motora,osta' jadan na ulici,sam i nezaštićen.Mada me je gazda pansiona ubedjivao da je motor bezbedan.

 

DSCN1636.jpg
 
DSCN1638.jpg
 

Silazimo na doručak,razume se onaj niskobudžetni.Džemići,puterići,čajići uz neku krišku hleba.Gazda nam se priključuje i malo se razgovaramo.Idemo u jutarnje razgibavanje,nećemo daleko.Samo 200 metara od našeg smeštaja se nalazi još jedan spomenih čuvenom Leonidi.Čini mi se malo manji nego onaj u Termopilima.Primećujem da je tamo u ruci koplje,a ovde mač.Samo primećujem  :) 

 

DSCN1641.jpg
 

Nedaleko od njega se nalaze i ostaci starog grada.U toku su iskopavanja i radovi.Šef kaže da rade trenutno na najvažnijem delu kompleksa,zaboravih kako se zove.Reče mi još da je ova gradjevina imala problema sa temeljima,da je tonula i da se vidi kako su pokušavali to da ublaže i saniraju. Prilikom izgradnje modernih gradova korišćeni su kamen i ostali delovi sa starih pa sad malo delova fali  :) Mogli smo slobodno preskočiti ovaj obilazak ili za promenu obići muzej posvećen maslinovom ulju.

 

DSCN1647.jpg
 
DSCN1651.jpg
 
DSCN1654.jpg
 

Sparta je bila grad-država,kolevka najhrabrijih i najboljih boraca ,čuvenih Spartanaca.Deca su od najranijeg perioda obučavana kako bi postali to što su i postali-najbolji.Grad ko grad,ništa posebno.Možda nam nije legao,ipak volim više manja mesta nego gradove.U njima se osećam nekako otudjeno.

Ostavljamo Spartu i krećemo dalje,na nišanu je Mikena.

 

DSCN1737.jpg

 

Na parkingu gužva,stigli turisti.Idu u grupama sa vodičima,prednjače Rusi i azijati.I mi se priključujemo njima,pratimo vodiča da bi čuli nešto pametno i zanimljivo.Motor i stvari ostaju pored prodavnice da ih čuva prodavac,a kao protiv uslugu kupujemo sokove i slatkiše kod njega.Ulaznica obuvata i posetu muzeju,ne sećam se cene,mislim oko 7-8 eura po osobi.

 

DSCN1743.jpg
 
DSCN1744.jpg

 

Mikenom je vladao kralj Agamemnon,isti onaj koji je i poveo Grke u Trojanski rat.

Lavlja vrata  su pored Agamemnonove maske najpoznatiji simbol Mikene.Ova kamenčina iznad moje glave na kojem stoje lavovi je teška oko 35 tona.Lavićima fali lice,inače je ovaj deo dobro očuvan.Sa brda se pruža pogled na velike zasade maslina i lokalnu niziju.

 

DSCN1753.jpg
 
DSCN1754.jpg

 

DSCN1773.jpg
 

DSCN1770.jpg

 

DSCN1787.jpg
 
DSCN1789.jpg

 

DSCN1791.jpg
 

Napuštamo Mikenu.Pokušaćemo da nadjemo smeštaj u nekom od mesta blizu Nafplia.Idemo prema Argosu,vozimo se kroz nepregledne plantaže pomorandži.Drugar koji se bavi uvozom voća mi reče da ih baš odavde on uvozi.

 

DSCN1804.jpg
 
DSCN1806.jpg
 

U Argosu saznajemo da Epidaurus još danas radi pa će biti zatvoren za posetioce naredna dva dana zbog praznika.Štaaaaaaa? Srećom imamo još vremena da ga sada obidjemo, pa nismo valjda došli dovde da to ne vidimo i ne čujemo.

 

DSCN1812.jpg
 
DSCN1824.jpg
 
DSCN1837.jpg
 

Epidaurus je najakustičniji pozorište na svetu.I dan danas niko nije uspeo da otkrije šta je to što mu daje takvu akustičnost.Japanci su napravili identičan ali naravno nisu dobili taj savršeni zvuk.Amfiteatar ima 53 reda sedišta i može da primi oko 12000 ljudi.Bili smo i u prvom i u zadnjem redu i zaista je fascinantno kako se jednako čuje.Naravno da sam stajao i u samom centru i isprobavao svoje vokalne sposobnosti,osećaj je predobar.Zanimljivo je i da niko nije video da ptice slete na ovo mesto,izbegavaju ga.Totalno mistično.Inače,sagradio ga je Poliklet mladji u 4 veku p.n.e.

 

DSCN1842.jpg
 
DSCN1855.jpg
 
DSCN1863.jpg
 
DSCN1874.jpg
 
DSCN1880.jpg
 

Oduševilo me ovo mesto  :) 

U tom trenutku se nalazila i grupa sa vodičem pa sam snimio njihovu demonstraciju

 

 

Idemo u Tolo.U ovom mestu smo rezervisali smeštaj preko bookinga,pansion Alkistis.Videli smo odlične ocene i nismo pogrešili,pravi izbor.Cena je 35 eura sa doručkom.Tamo ćemo biti 2 dana kako bi mogli natenane da posetimo Nafplio i malo odmorimo od svakodnevnih vožnji i obilazaka.

Uveče smo malo prošetali i po preporuci gazdarice otišli u odličnu tavernu na plaži da probamo lokalne specijalitete.

Drvene stolice,karirani stoljnaci,more na metar-dva od nas,to je ono što nam treba,malo odmora i ukus i miris prave Grčke.

Savršeno veče!!!

 

20150430_204204.jpg

 
20150430_205944.jpg
 
20150430_204406.jpg
 
  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 22 postova
  • Lokacija: Bayas Garden

Odlicno.Ja nemam motor,takodje nikada nisam  bio u Grckoj...i to mi je jedna od velikih zelja.Otici motorom i kampovati negde jedno 10 ak dana .Tako da su mi ovakvi putopisi melem :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja