Jump to content

Moto Zajednica

S01 E10 - Podešavanje ogibljenja motocikla za stazu

Recommended Posts

  • Vlasnik sajta, 5340 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

U jubilarnoj desetoj epizodi po redu razgovarali smo sa našim gostom o pripremi motocikla za stazu, a fokusirali smo se posebno na podešavanje ogibljenja. Sa nama je bio Kosta Jovanović, naš forumaš koji je jedan od najbržih na ovogodišnjim trackday događajima na NAVAK-u. 

 

Nezavisno od toga da li svoj motor vozite na stazi, treba da odslušate ovu epizodu jer smo obradili nekoliko vrlo zanimljivih i korisnih tema. Dobićete i nekoliko praktičnih saveta kako da svoj motor prilagodite sebi, da biste imali puno bolji osećaj svog motora u vožnji i sve sa ciljem da budete bezbedniji u saobraćaju.

 

Link do prethodne epizode o vožnji na stazi:

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/108560-epizoda-br-4-osnovni-saveti-za-vo%C5%BEnju-na-stazi-za-po%C4%8Detnike/

 

Link do podforuma o vožnji na stazi:

http://forum.bjbikers.com/index.php?/forum/102-vo%C5%BEnja-na-stazi/

 

 

Uživajte!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 224 postova
  • Motocikl: YZF R6

Evo da malo pojasnim sve ono o cemu smo pricali u ovoj epizodi posto sam bolji sa tastaturom nego sa recima, kao sto verujem da ste i primetili slusajuci moje laprdanje :) . Nadam se da ce ovo pomoci i podstaci ljude da se odluce da izadju i voze motor na stazi. A onima koji vec voze stazu olaksati da poprave svoja vremena. Takodje apelujem na sve ulicne vozace da probaju da podese motor na ovaj nacin jer ce im ne samo uciniti voznju prijatnijom i sigurnijom jer ce motor reagovati onako kako zele vec ce im pomoci da se izvuku iz nekih nezgodnih situacija sa kojima se motoristi svaki dan susrecu na ulici. Sve ovo sam pricao iz licnog iskustva i video sta znaci kada se motor podesi pristojno posto idealno podesavanje ne postoji - i sve je kompromis :) .Ovo je neiscrpna tema i o njoj moze da se pise i prica vecno. Izostavio sam milion stvari ali mislim da je ovo dovoljno informacija za pocetak za ljude koji nisu upoznati sa ovom temom, sa kojom verujem da bi svi vozaci motora morali da se upoznaju. Oprostite mi na slovnim greskama, ne koriscenju ČĆŽŠĐ i malim slovima koje sam svuda koristio u tekstu, trenutno sam u skripcu s vremenom i pisao sam sve ovo na brzinu :)

 

 

 

Podesavanje sag-a
Video:

 

Ko vise voli da cita:

http://racetech.com/articles/SuspensionAndSprings.htm(ovaj metod je malo precizniji jer uzima u obzir frikciju koja postoji u viljusci i zadnjem amortizeru)

 

Napomene:

1. Podesavati sag na zagrejanom ogibljenju (kratka voznja sa sto vise naglih kocenja i ubrzavanja).

2. Podesavati sag u kompletnoj opremi u kojoj obicno vozite motor (oprema moze da doda od 5-10kg tezine).

3. Kada podesavate preload na zadnjem delu motora tj. amortizeru mnogo je lakse okrenuti (spring collar) na amortizeru kada je zadnji kraj rasterecen (nagnuti motor na copavu i onda cukati).

4. Nikada ne treba pokusavati dobiti odgovarajuci sag podesavajuci preload-a na maksimum (ako ste blizu maksimalnog podesavanja preload-a voziti motor prvih par krugova ili prvih par kilometara pazljivo i obratiti paznju da li se motor ponasa cudno).

5. Ako ne mozete da dobijete odgovarajuci sag za stazu: (25mm - 30mm *+- par milimetara), ili za ulicu (30mm - 35mm *+- par mm) znaci da vam opruga ne ogovara za vasu tezinu i treba je promeniti.

6. Vezati vezicu na hromirani deo viljuske da bi se videlo da li vam villjuska koristi sav raspolozivi hod (pri jakom kocenju ili rupama na putu), na nekim viljuskama kao sto je slucaj na mojoj hondi kraj hoda nije kada vezica potone skroz do kraja vec je pravi kraj hoda kada se vidi 20mm hromiranog dela viljuske do vezice. ta informacija obicno ima da se nadje po forumima koji su specijalizovani za motor koji posedujete.

7. Menjati ulje u viljusci redovno. A i u amortizeru :)

Nemojte se razocarati ako ne mozete da dobijete odgovarajuci sag. Na vecini motora opruge vam nece odgovarati ili u viljisci ili na amortizeru. Ove brojke su samo smernice i ako vam fali par milimetara saga a da niste dosli do maksimuma ili minimuma preloada nije kraj sveta i motor moze slobodno da se vozi. Ako je slucaj da ste blizu maksimalnog podesavanja preload-a a jos uvek vam fali par mm da bi ste dobili na primer sag od 30mm za stazu a deluje vam da je motor pretvrd i da osecate svaku neravninu na putu (to je pokazatelj da vam treba jaca opruga) ili da je compression pretvrd. I jos jednom bih svima preporucio da stave vezicu na jedan od stapova i vide koliko im viljuska koristi hoda jer moze biti opasno ako koristi sav raspolozivi hod.

 

 

 

Podesavanje compression-a i rebound-a

Video:

http://www.ustream.tv/recorded/4808046

 

Napomene:

1. Podesavati compression i rebound na zagrejanom ogibljenju (kratka voznja sa sto vise naglih kocenja i ubrzavanja).

2. Ako vam viljuska koristi sav hod na kocenju i potanja prebrzo dodajte hidraulicku podrsku dodavanjem(usporavanjem) compression-a okretanjem srafova za podesavanje compressiona u smeru kazaljke na satu.

3. Ako motor deluje pretvrdo osecate svaku neravninu i nemate osecaj sta se desava pod motorom smanjite(ubrzajte) compression okretanjem srafa u smeru suprotnom od kazaljke na satu.

4. Rebound podesite kao sa linkova koje sam postavio.

5. Ventili za compression i rebound nece raditi svoj posao dobro ako je ulje u viljusci i amortizeru staro.

Ovo sa videa su takodje samo smernice koje vama licno ne moraju odgovarati ali su dobra osnova za dalje podesavanje motora i sigurno ce davati bolji osecaj od totalno rastelovanog motora. Ja sam ovako podesio svog starog kavasakija i ponasanje motora se neverovatno promenilo na bolje.

 

 

 

Citanje trosenja guma za stazu

Video:

http://www.ustream.tv/recorded/6516891

 

Ko voli da cita:

http://biketrackdayshub.com/motorcycle-tyre-wear-guide/

 

Napomene:

1. Ovo je delikatna tema i postoji mnogo promenljivih koje mogu da uticu na trosenje guma (kao sto su temperatura, smesa i stanje asfalta, podesavanje preloada, compressiona, rebounda, tvrdoca opruga, komponenta gume, geometrija motora itd...), tako da ovo treba uzeti sa dozom rezerve jer moze postojati vise faktora koji zajedno deluju i uzrokuju lose trosenje guma.

2. Gume koje su pravljene za koriscenje na stazi su podloznije losem trosenje tj. pre ce pokazati nedostatke u podesavanju motora.

3. Cak i ako je motor dobro podesen i svi uslovi su dobri za odabanu komponentu gume, sam vozac moze prouzrokovati da se guma lose trosi previse agresivnim dodaanjem gasa na izlasku iz krivine. Treba se truditi da se zadrzi brzina kroz samu krivinu i sto mekanije tj. postepenije dodavati gas na izlasku iz krivina.

4. Gume novije generacije koje su pravljene i za ulicu i stazu (hypersport) imaju odlican grip, manje su podlozne losem trosenju i jeftinije su od guma koje su namenjene samo za stazu i preporucujem ih svima koji tek krecu da izlaze na stazu a zele da voze agresivnije.

 

 

Vidimo se na stazi

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Vlasnik sajta, 5340 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Odličan dodatak temi, a i meni lično će super značiti prilikom podešavanja VTR-a za stazu!  :takoje:

 

Hvala ti još jednom na gostovanju!  :jee1:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2291 postova
  • Lokacija: Beograd-Vracar

Super obradjena tema, iako je dosta nezahvalno raditi ovakve stvari bez demonstracije odlicno je ispalo..

Jedino me nervira ovaj Dave Moss sa snimaka.

Covek je tezak papan i veoma tanak sa znanjem, stalno vrti tri stvari u krug,  ali to je izgleda dovoljno da se slabo edukovani Ameri prime.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 224 postova
  • Motocikl: YZF R6

Na njega sam naleteo prvo kad sam trazio da ubacim. Bitno da ima demonstracija da se vidi kako drnda rebound i kompresiju i sta se desava.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 28 postova
  • Lokacija: Doboj
  • Motocikl: Honda CBR 600RR

Odlicna tema i ovo su stvari o kojima treba dosta vise da se pise i govori. U kojem smislu je Dave Moss tanak sa znanjem ? Po cemu ste to zakljucili ? Najvise ekukacionih videa na ovu temu se bas moze naci od strane njega i poklapa se sa svim sto je "kosta86" rekao iznad. 

I ja sam na svojoj bebaci podesio sag i igram se sa kompresijom i povratom. Nevjerovatna promjena se desilo samom zamjenom odgovarajuceg ulja u prednjim vilama. Mehanicar prije je bezveze sipao pretvrdo ulje i mislio sam da tako treba a motor je poskakivao preko svake neravnine i sve se to prenosilo na cijelo tijelo. Svaka voznja je bila borba, ali kada ne znas za drugo, mislis da tako treba :D 
Preko zime cu da uradim i zamjenu ulja u zadnjem amortizeru (clan djunta odlicno radi, gledajuci slike), pa cu konkretno moci i da osjetim sve promjene na podesavanjima, jer je ulje prastaro i sigurno ne radi kako treba.

Da li neko zna da li se moze mijenjati serijska opruga na zadnjem amortizeru i gdje se moze nabaviti ? Jer bi mi trebala malo meksa.

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Odlicna tema i ovo su stvari o kojima treba dosta vise da se pise i govori. U kojem smislu je Dave Moss tanak sa znanjem ? Po cemu ste to zakljucili ? Najvise ekukacionih videa na ovu temu se bas moze naci od strane njega i poklapa se sa svim sto je "kosta86" rekao iznad. 

 

I ja sam na svojoj bebaci podesio sag i igram se sa kompresijom i povratom. Nevjerovatna promjena se desilo samom zamjenom odgovarajuceg ulja u prednjim vilama. Mehanicar prije je bezveze sipao pretvrdo ulje i mislio sam da tako treba a motor je poskakivao preko svake neravnine i sve se to prenosilo na cijelo tijelo. Svaka voznja je bila borba, ali kada ne znas za drugo, mislis da tako treba :D 

Preko zime cu da uradim i zamjenu ulja u zadnjem amortizeru (clan djunta odlicno radi, gledajuci slike), pa cu konkretno moci i da osjetim sve promjene na podesavanjima, jer je ulje prastaro i sigurno ne radi kako treba.

 

Da li neko zna da li se moze mijenjati serijska opruga na zadnjem amortizeru i gdje se moze nabaviti ? Jer bi mi trebala malo meksa.

 

 

 

Ajd kad si me uvuko u priču, od kraja, dao sam da mi se izradi nekoliko opruga za amortizere, sve ispale kako treba, doduše sa obrnutim zahtevom, pojačane, što je uglavnom potrebno većini vozača. Što se tiče ulja, teoretski je naj bolje naj ređe ali se zbog visoke temperature ono tanji i penuša pa gubi na viskozitetu i zato se praktikuje ulivanje gušćeg. Ne ponašaju se sva ulja jednako na temperaturama i zato se gleda cSt100 pri izboru, bar ja ignorišem cSt40,  a ne nominalni SAE broj koji znači malo, ulja istog SAE broja se mogu razlikovati po indeksima prilično zavisno od proizvođača kao i koeficijenti trenja koji se na idirektan način projektuju kao gušće ulje. U načelu treba se rukovoditi fabričkom preporukom marke ulja koje je sipano i preko upoređivanja indeksa izabrati adekvatno od drugog proizvođača, a pri mešanju različitih gradacija odnose preračunavati ne matemetičkom količinom već prema cSt indeksima, ima na netu programčić. Postoje obično ulja standardnog kvaliteta kao i trkaća koja su konstantnija,  a i multigradna koja zadržavaju stabilan viskozitet nezavisno od spoljašne temperature, jednako kao agregatna ulja. Vešanje se podešava za svakog vozača  zavisno od opterećenja i njegovog stila vožnje a i za svaku stazu ponaosob, no izuzetno malo ljudi posvećuje pažnju ovome.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 28 postova
  • Lokacija: Doboj
  • Motocikl: Honda CBR 600RR

 

Odlicna tema i ovo su stvari o kojima treba dosta vise da se pise i govori. U kojem smislu je Dave Moss tanak sa znanjem ? Po cemu ste to zakljucili ? Najvise ekukacionih videa na ovu temu se bas moze naci od strane njega i poklapa se sa svim sto je "kosta86" rekao iznad. 

 

I ja sam na svojoj bebaci podesio sag i igram se sa kompresijom i povratom. Nevjerovatna promjena se desilo samom zamjenom odgovarajuceg ulja u prednjim vilama. Mehanicar prije je bezveze sipao pretvrdo ulje i mislio sam da tako treba a motor je poskakivao preko svake neravnine i sve se to prenosilo na cijelo tijelo. Svaka voznja je bila borba, ali kada ne znas za drugo, mislis da tako treba :D 

Preko zime cu da uradim i zamjenu ulja u zadnjem amortizeru (clan djunta odlicno radi, gledajuci slike), pa cu konkretno moci i da osjetim sve promjene na podesavanjima, jer je ulje prastaro i sigurno ne radi kako treba.

 

Da li neko zna da li se moze mijenjati serijska opruga na zadnjem amortizeru i gdje se moze nabaviti ? Jer bi mi trebala malo meksa.

 

 

 

Ajd kad si me uvuko u priču, od kraja, dao sam da mi se izradi nekoliko opruga za amortizere, sve ispale kako treba, doduše sa obrnutim zahtevom, pojačane, što je uglavnom potrebno većini vozača. Što se tiče ulja, teoretski je naj bolje naj ređe ali se zbog visoke temperature ono tanji i penuša pa gubi na viskozitetu i zato se praktikuje ulivanje gušćeg. Ne ponašaju se sva ulja jednako na temperaturama i zato se gleda cSt100 pri izboru, bar ja ignorišem cSt40,  a ne nominalni SAE broj koji znači malo, ulja istog SAE broja se mogu razlikovati po indeksima prilično zavisno od proizvođača kao i koeficijenti trenja koji se na idirektan način projektuju kao gušće ulje. U načelu treba se rukovoditi fabričkom preporukom marke ulja koje je sipano i preko upoređivanja indeksa izabrati adekvatno od drugog proizvođača, a pri mešanju različitih gradacija odnose preračunavati ne matemetičkom količinom već prema cSt indeksima, ima na netu programčić. Postoje obično ulja standardnog kvaliteta kao i trkaća koja su konstantnija,  a i multigradna koja zadržavaju stabilan viskozitet nezavisno od spoljašne temperature, jednako kao agregatna ulja. Vešanje se podešava za svakog vozača  zavisno od opterećenja i njegovog stila vožnje a i za svaku stazu ponaosob, no izuzetno malo ljudi posvećuje pažnju ovome.

 

Odlicna tablica vezano za viskozitet iznad koji si spominjao http://www.peterverdone.com/wiki/index.php?title=Suspension_Fluid

 

Ja sam ulio Motul 2.5w very light, ali za rad prednje vilice iznad, kao na videu otprilike,podesavanja su mi pola kruga od najtvrdjeg na kompresiji i malo manje od jednog kruga na povratu i vilica, cini mi se radi maaalo prebrzo. Da li bi bolja varijanta bilo npr Motul 5w da je malo usporim? Veci je indeks i za cst40 i cst100 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

 

 

Odlicna tema i ovo su stvari o kojima treba dosta vise da se pise i govori. U kojem smislu je Dave Moss tanak sa znanjem ? Po cemu ste to zakljucili ? Najvise ekukacionih videa na ovu temu se bas moze naci od strane njega i poklapa se sa svim sto je "kosta86" rekao iznad. 

 

I ja sam na svojoj bebaci podesio sag i igram se sa kompresijom i povratom. Nevjerovatna promjena se desilo samom zamjenom odgovarajuceg ulja u prednjim vilama. Mehanicar prije je bezveze sipao pretvrdo ulje i mislio sam da tako treba a motor je poskakivao preko svake neravnine i sve se to prenosilo na cijelo tijelo. Svaka voznja je bila borba, ali kada ne znas za drugo, mislis da tako treba :D 

Preko zime cu da uradim i zamjenu ulja u zadnjem amortizeru (clan djunta odlicno radi, gledajuci slike), pa cu konkretno moci i da osjetim sve promjene na podesavanjima, jer je ulje prastaro i sigurno ne radi kako treba.

 

Da li neko zna da li se moze mijenjati serijska opruga na zadnjem amortizeru i gdje se moze nabaviti ? Jer bi mi trebala malo meksa.

 

 

 

Ajd kad si me uvuko u priču, od kraja, dao sam da mi se izradi nekoliko opruga za amortizere, sve ispale kako treba, doduše sa obrnutim zahtevom, pojačane, što je uglavnom potrebno većini vozača. Što se tiče ulja, teoretski je naj bolje naj ređe ali se zbog visoke temperature ono tanji i penuša pa gubi na viskozitetu i zato se praktikuje ulivanje gušćeg. Ne ponašaju se sva ulja jednako na temperaturama i zato se gleda cSt100 pri izboru, bar ja ignorišem cSt40,  a ne nominalni SAE broj koji znači malo, ulja istog SAE broja se mogu razlikovati po indeksima prilično zavisno od proizvođača kao i koeficijenti trenja koji se na idirektan način projektuju kao gušće ulje. U načelu treba se rukovoditi fabričkom preporukom marke ulja koje je sipano i preko upoređivanja indeksa izabrati adekvatno od drugog proizvođača, a pri mešanju različitih gradacija odnose preračunavati ne matemetičkom količinom već prema cSt indeksima, ima na netu programčić. Postoje obično ulja standardnog kvaliteta kao i trkaća koja su konstantnija,  a i multigradna koja zadržavaju stabilan viskozitet nezavisno od spoljašne temperature, jednako kao agregatna ulja. Vešanje se podešava za svakog vozača  zavisno od opterećenja i njegovog stila vožnje a i za svaku stazu ponaosob, no izuzetno malo ljudi posvećuje pažnju ovome.

 

Odlicna tablica vezano za viskozitet iznad koji si spominjao http://www.peterverdone.com/wiki/index.php?title=Suspension_Fluid

 

Ja sam ulio Motul 2.5w very light, ali za rad prednje vilice iznad, kao na videu otprilike,podesavanja su mi pola kruga od najtvrdjeg na kompresiji i malo manje od jednog kruga na povratu i vilica, cini mi se radi maaalo prebrzo. Da li bi bolja varijanta bilo npr Motul 5w da je malo usporim? Veci je indeks i za cst40 i cst100 

 

 

Pisanja Petra Verdonea su vrlo kvalitetna, obrati pažnju koja dva ulja favorizuje i tu traži rešenje, ( od američkog proizvođača amortizera koje imam, dobio sam preporuku za još dva, Bel Ray HVI i Maxima Racing pored Silkolena PRO RSF). Ako uporediš indekse videćeš da sipani Motul 2.5 ima veći pad pri zagrevanju iako je na hladno naj gušći u ređoj grupi ulja, kolona VI. Probaj još malo da prikočiš povrat ali vodi računa dokle, jer kod pojedinih podešavača se u krajnjem položaju skroz zatvori protok. Ako ne dobiješ to što hoćeš, pređi na drugu marku ulja ili podigni gradaciju mešanjem gušćeg od istog proizvođača u nekom procentu, nemoj odmah ići na celu količinu sa gušćim, zaključujem da ti vrlo malo treba da bi dobio željeno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 28 postova
  • Lokacija: Doboj
  • Motocikl: Honda CBR 600RR

 

 

 

Odlicna tema i ovo su stvari o kojima treba dosta vise da se pise i govori. U kojem smislu je Dave Moss tanak sa znanjem ? Po cemu ste to zakljucili ? Najvise ekukacionih videa na ovu temu se bas moze naci od strane njega i poklapa se sa svim sto je "kosta86" rekao iznad. 

 

I ja sam na svojoj bebaci podesio sag i igram se sa kompresijom i povratom. Nevjerovatna promjena se desilo samom zamjenom odgovarajuceg ulja u prednjim vilama. Mehanicar prije je bezveze sipao pretvrdo ulje i mislio sam da tako treba a motor je poskakivao preko svake neravnine i sve se to prenosilo na cijelo tijelo. Svaka voznja je bila borba, ali kada ne znas za drugo, mislis da tako treba :D 

Preko zime cu da uradim i zamjenu ulja u zadnjem amortizeru (clan djunta odlicno radi, gledajuci slike), pa cu konkretno moci i da osjetim sve promjene na podesavanjima, jer je ulje prastaro i sigurno ne radi kako treba.

 

Da li neko zna da li se moze mijenjati serijska opruga na zadnjem amortizeru i gdje se moze nabaviti ? Jer bi mi trebala malo meksa.

 

 

 

Ajd kad si me uvuko u priču, od kraja, dao sam da mi se izradi nekoliko opruga za amortizere, sve ispale kako treba, doduše sa obrnutim zahtevom, pojačane, što je uglavnom potrebno većini vozača. Što se tiče ulja, teoretski je naj bolje naj ređe ali se zbog visoke temperature ono tanji i penuša pa gubi na viskozitetu i zato se praktikuje ulivanje gušćeg. Ne ponašaju se sva ulja jednako na temperaturama i zato se gleda cSt100 pri izboru, bar ja ignorišem cSt40,  a ne nominalni SAE broj koji znači malo, ulja istog SAE broja se mogu razlikovati po indeksima prilično zavisno od proizvođača kao i koeficijenti trenja koji se na idirektan način projektuju kao gušće ulje. U načelu treba se rukovoditi fabričkom preporukom marke ulja koje je sipano i preko upoređivanja indeksa izabrati adekvatno od drugog proizvođača, a pri mešanju različitih gradacija odnose preračunavati ne matemetičkom količinom već prema cSt indeksima, ima na netu programčić. Postoje obično ulja standardnog kvaliteta kao i trkaća koja su konstantnija,  a i multigradna koja zadržavaju stabilan viskozitet nezavisno od spoljašne temperature, jednako kao agregatna ulja. Vešanje se podešava za svakog vozača  zavisno od opterećenja i njegovog stila vožnje a i za svaku stazu ponaosob, no izuzetno malo ljudi posvećuje pažnju ovome.

 

Odlicna tablica vezano za viskozitet iznad koji si spominjao http://www.peterverdone.com/wiki/index.php?title=Suspension_Fluid

 

Ja sam ulio Motul 2.5w very light, ali za rad prednje vilice iznad, kao na videu otprilike,podesavanja su mi pola kruga od najtvrdjeg na kompresiji i malo manje od jednog kruga na povratu i vilica, cini mi se radi maaalo prebrzo. Da li bi bolja varijanta bilo npr Motul 5w da je malo usporim? Veci je indeks i za cst40 i cst100 

 

 

Pisanja Petra Verdonea su vrlo kvalitetna, obrati pažnju koja dva ulja favorizuje i tu traži rešenje, ( od američkog proizvođača amortizera koje imam, dobio sam preporuku za još dva, Bel Ray HVI i Maxima Racing pored Silkolena PRO RSF). Ako uporediš indekse videćeš da sipani Motul 2.5 ima veći pad pri zagrevanju iako je na hladno naj gušći u ređoj grupi ulja, kolona VI. Probaj još malo da prikočiš povrat ali vodi računa dokle, jer kod pojedinih podešavača se u krajnjem položaju skroz zatvori protok. Ako ne dobiješ to što hoćeš, pređi na drugu marku ulja ili podigni gradaciju mešanjem gušćeg od istog proizvođača u nekom procentu, nemoj odmah ići na celu količinu sa gušćim, zaključujem da ti vrlo malo treba da bi dobio željeno.

 

Hvala. Snasao sam se i na 600rr forumu i zakljucak je da su prednje opruge na ovom motoru dosta mekse od 2007+ godista. Kod mene je 2003. Pa sam i na osnovu toga pogrijesio, ali, nije strasno, da se regulisati kompresija i povrat, ali mi je skoro pa zavrnuta, sto nije optimalno. Najslicnije ulje fabrickom, koje bih trebao je da bih bio na "sredini podesavanja" je Motul factory line 10w. Pa ide na proljece :D 

 

P.S. Ne stizu mi obavjestenja na mail na nove odgovore ovdje. Moram i to procackati

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

 

 

 

 

Odlicna tema i ovo su stvari o kojima treba dosta vise da se pise i govori. U kojem smislu je Dave Moss tanak sa znanjem ? Po cemu ste to zakljucili ? Najvise ekukacionih videa na ovu temu se bas moze naci od strane njega i poklapa se sa svim sto je "kosta86" rekao iznad. 

 

I ja sam na svojoj bebaci podesio sag i igram se sa kompresijom i povratom. Nevjerovatna promjena se desilo samom zamjenom odgovarajuceg ulja u prednjim vilama. Mehanicar prije je bezveze sipao pretvrdo ulje i mislio sam da tako treba a motor je poskakivao preko svake neravnine i sve se to prenosilo na cijelo tijelo. Svaka voznja je bila borba, ali kada ne znas za drugo, mislis da tako treba :D 

Preko zime cu da uradim i zamjenu ulja u zadnjem amortizeru (clan djunta odlicno radi, gledajuci slike), pa cu konkretno moci i da osjetim sve promjene na podesavanjima, jer je ulje prastaro i sigurno ne radi kako treba.

 

Da li neko zna da li se moze mijenjati serijska opruga na zadnjem amortizeru i gdje se moze nabaviti ? Jer bi mi trebala malo meksa.

 

 

 

Ajd kad si me uvuko u priču, od kraja, dao sam da mi se izradi nekoliko opruga za amortizere, sve ispale kako treba, doduše sa obrnutim zahtevom, pojačane, što je uglavnom potrebno većini vozača. Što se tiče ulja, teoretski je naj bolje naj ređe ali se zbog visoke temperature ono tanji i penuša pa gubi na viskozitetu i zato se praktikuje ulivanje gušćeg. Ne ponašaju se sva ulja jednako na temperaturama i zato se gleda cSt100 pri izboru, bar ja ignorišem cSt40,  a ne nominalni SAE broj koji znači malo, ulja istog SAE broja se mogu razlikovati po indeksima prilično zavisno od proizvođača kao i koeficijenti trenja koji se na idirektan način projektuju kao gušće ulje. U načelu treba se rukovoditi fabričkom preporukom marke ulja koje je sipano i preko upoređivanja indeksa izabrati adekvatno od drugog proizvođača, a pri mešanju različitih gradacija odnose preračunavati ne matemetičkom količinom već prema cSt indeksima, ima na netu programčić. Postoje obično ulja standardnog kvaliteta kao i trkaća koja su konstantnija,  a i multigradna koja zadržavaju stabilan viskozitet nezavisno od spoljašne temperature, jednako kao agregatna ulja. Vešanje se podešava za svakog vozača  zavisno od opterećenja i njegovog stila vožnje a i za svaku stazu ponaosob, no izuzetno malo ljudi posvećuje pažnju ovome.

 

Odlicna tablica vezano za viskozitet iznad koji si spominjao http://www.peterverdone.com/wiki/index.php?title=Suspension_Fluid

 

Ja sam ulio Motul 2.5w very light, ali za rad prednje vilice iznad, kao na videu otprilike,podesavanja su mi pola kruga od najtvrdjeg na kompresiji i malo manje od jednog kruga na povratu i vilica, cini mi se radi maaalo prebrzo. Da li bi bolja varijanta bilo npr Motul 5w da je malo usporim? Veci je indeks i za cst40 i cst100 

 

 

Pisanja Petra Verdonea su vrlo kvalitetna, obrati pažnju koja dva ulja favorizuje i tu traži rešenje, ( od američkog proizvođača amortizera koje imam, dobio sam preporuku za još dva, Bel Ray HVI i Maxima Racing pored Silkolena PRO RSF). Ako uporediš indekse videćeš da sipani Motul 2.5 ima veći pad pri zagrevanju iako je na hladno naj gušći u ređoj grupi ulja, kolona VI. Probaj još malo da prikočiš povrat ali vodi računa dokle, jer kod pojedinih podešavača se u krajnjem položaju skroz zatvori protok. Ako ne dobiješ to što hoćeš, pređi na drugu marku ulja ili podigni gradaciju mešanjem gušćeg od istog proizvođača u nekom procentu, nemoj odmah ići na celu količinu sa gušćim, zaključujem da ti vrlo malo treba da bi dobio željeno.

 

Hvala. Snasao sam se i na 600rr forumu i zakljucak je da su prednje opruge na ovom motoru dosta mekse od 2007+ godista. Kod mene je 2003. Pa sam i na osnovu toga pogrijesio, ali, nije strasno, da se regulisati kompresija i povrat, ali mi je skoro pa zavrnuta, sto nije optimalno. Najslicnije ulje fabrickom, koje bih trebao je da bih bio na "sredini podesavanja" je Motul factory line 10w. Pa ide na proljece :D 

 

P.S. Ne stizu mi obavjestenja na mail na nove odgovore ovdje. Moram i to procackati

 

 

Probaj da podigneš nivo ulja, recimo za +10%, to će podići tvrdoću vešanja pri kompresiji ali istovremeno će i povorat biti energičniji pa se još više mora prigušiti, a koliko sam shvatio i on je već na granici podešavanja, tako da se mora probati sa gušćim uljem koje samo po sebi usporava kretni ansambl. Ako si pravilno podešavao sag i dobio adekvatne parametre statičkog i opteretnog, opruga zadovoljava po svojoj nosivosti što je preduslov za dalja podešavanja koja zavise od igranja sa punjenjem, a pod pretpostavkom da su karike i hilzne dobrog stanja i da nema previše propustljivosti, odnosno pretakanja.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2291 postova
  • Lokacija: Beograd-Vracar

Sa fabrickim ventilima se malo toga moze napraviti pogotovu kod motora starijeg godista tako da bez drugog shim stack-a sve je krpez. Stelovanje kompresije je necu reci nebitna stvar ali najmanje bitna u celom tom krugu. Prvo geometrija-opruge i rebound a kompresija tek na kraju :).

Doduse ovde se u pisaniji malo mesa geometrija, uticaj hidraulike na geometriju i slicno...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Sa fabrickim ventilima se malo toga moze napraviti pogotovu kod motora starijeg godista tako da bez drugog shim stack-a sve je krpez. Stelovanje kompresije je necu reci nebitna stvar ali najmanje bitna u celom tom krugu. Prvo geometrija-opruge i rebound a kompresija tek na kraju :).

Doduse ovde se u pisaniji malo mesa geometrija, uticaj hidraulike na geometriju i slicno...

 

Fabrička geometrija se podrazumeva, osnovna podešenost potonuća oba kraja, to je polazište, ali se problematika svodi uglavnom dal je motor mek ili tvrd, odnosno koliko tone kad se opterti suvozačem i prtljagom, i na visinu u smislu dužine nogu pa se tako napinje ili odpušta opruga zadnjeg amortizera, malo se ko obazire na geometriju i šta sve i kako utiče na nju, a razlike su više nego drastične, mi smo mlada moto populacija i još nismo ovladali štivom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2291 postova
  • Lokacija: Beograd-Vracar

O tome i pricam. 

Vecina misli ako mi je mekan motor dotegnucu oprugu, ili obratno a ne znaju da opruga u sustini nema veze sa tim.... Postoje ljudi koji se itekako razumeju samo u Srbiji ne postoji trziste da bi se ovako nesto razvilo, Kako coveku koji kupuje polovnu kacigu od 30e na kupujem/prodajem da kazes da ulozi 200 eura u ogibljenje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 28 postova
  • Lokacija: Doboj
  • Motocikl: Honda CBR 600RR

Dovoljna znanja nemam o "shim stackovima" niti bih znao kako sebi prilagoditi. Trenutno mi je sag nazad na 35mm (dva klika od najmekseg) a naprijed mi je 40mm (cini mi se da je preload na sredini podesavanja) Tako da, sto se tice toga, mislim da su mi opruge ok za cestu.Ali, zeznuh se samo sa uljem pa su mi preload i kompresija prebrzi. Uskoro ce reparacija zadnjeg amortizera kod "djunte" pa da motor prodise malo, a i ulje u vilicama novo mora (vec su mu dvije godine) 
Imam oko 90kg sa opremom

A, zamolio bih vas ako moze link na neki forum, ili dobre tekstove za igrariju sa tim "shim stackovima" i uopste za igrariju sa vjesanjem ? Shimovi su za podesavanje brze kompresije/povrata, tj. kada motor preleti preko ostre neravnine i duboke, onda se aktivira brza kompresija/povrat, ako sam dobro razumio ?   

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2291 postova
  • Lokacija: Beograd-Vracar

Informacije o pravom shim stacku ti niko nece dati na izvolte jer ljudi zive od toga, pa ces o tome tesko i na netu naci. Postoje razni softveri koji pomazu u racunanju ali bez prakse ti ne znaci nista. Kazem racunjanju posto je teorija jedno a praksa drugo. Tacna kombinacija shim stacka ne postoji posto svaki vozac ima razliciti stil. A na kraju krajeva postoji i vise stilova redjanja shimsa: straight (par sajbni istog precnika), tapered (piramidalno, vece pa manje redom), crossover (par vecih pa jedna mala pa opet vece).... da ne objasnjavam prednosti i mane svakog jer ce potrajati. Sve u svemu jeftiniji je ti je da kupis gotov proizvod 250 do 300eura nego da se igras sa ovim. Rasturices viljusku 50 puta i opet ces tesko pogoditi kombinaciju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 28 postova
  • Lokacija: Doboj
  • Motocikl: Honda CBR 600RR

Informacije o pravom shim stacku ti niko nece dati na izvolte jer ljudi zive od toga, pa ces o tome tesko i na netu naci. Postoje razni softveri koji pomazu u racunanju ali bez prakse ti ne znaci nista. Kazem racunjanju posto je teorija jedno a praksa drugo. Tacna kombinacija shim stacka ne postoji posto svaki vozac ima razliciti stil. A na kraju krajeva postoji i vise stilova redjanja shimsa: straight (par sajbni istog precnika), tapered (piramidalno, vece pa manje redom), crossover (par vecih pa jedna mala pa opet vece).... da ne objasnjavam prednosti i mane svakog jer ce potrajati. Sve u svemu jeftiniji je ti je da kupis gotov proizvod 250 do 300eura nego da se igras sa ovim. Rasturices viljusku 50 puta i opet ces tesko pogoditi kombinaciju.

Naravno, Hvala na detaljnom odgovoru. za sada cu zavrsiti sve da ga "osvjezim" za sljedecu sezonu (tecnosti i potrosni dijelovi), a igranje sa tim ce krenuti kada se nadje i vremena i novca za stazu. Za sada, smatram da je i ovo dovoljno. Kada kazes "gotov proizvod", na sta tacno mislis ? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 224 postova
  • Motocikl: YZF R6

Misli na ovo:

 

http://www.racetech.com/html_files/GVWHYGV.html

 

ili ovo

 

https://www.ohlins.eu/en/products/motorcycle/03200-01--3202/

 

Prozvodjaci koji prave ventile sa vec poredjanim shimstackovima za tvoj motor. Ali ni to ti ne garantuje da ce ti ogibljenje raditi kako treba na stazi na kojoj vozis ili odgovarati stilu tvoje voznje. Ali bi barem trebalo da bude priblizno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja