Jump to content

Moto Zajednica

Веспа Је Напунила 69 Година

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 443 postova
  • Lokacija: Novi Beograd

Тачно 23. априла 2015 г. Веспа је напунила 69 година. Tо је догађај који ће се славити у наредним месецима свуда у свету. Тог датума 1946г. компанија Пјађо је регистровала патент за дизајн легендарног скутера. Фирма се бавила аеро индустријом израдом авиона (П.50 и П.108 тешки бомбардери), бродова, вагона али је у савезничком бомбардовању 1943г. срушена до темеља. Њен власник Енрико Пјађо је схватио да би пословну политику требало мењати и са обновом фирме преусмеравао је пословање на оно што је требало ратом опустошеној земљи која је кренула у обнову. Тачније имао је идеју о поузданом и приступачном превозном средству које је пружало релативно добру заштиту од воде и блата, лако и минимално се одржавало и једноставно се возило а било би интересантно и за мушкарце и жене. Пјађо је реализацију те идеје поверио инжењеру Ренцу Сполтију.

 

Први концепт је направљен 1943 – назван од миље Паја Патак, сав у оклопу али без оних елегантних линија које су красиле Веспу. Није се много допао Пјађу па је инжењер добио остав. Направљено је око стотину примерака МП5 који су сада, због своје малобројности, на високој цени код колекционара.

Енрико Пјађо је овога пута посао поверио једном од својих најбољих људи – аеро инжењеру и генијалном проналазачу генералу Корадину Д’Асканиу, човеку који је претходно био познат по патенту првог продукционог хеликоптера као и низу патената у авио индустрији. Мали проблем је био што овај уопште није био љубитељ двоточкаша, сматрао их је не практичним и прљавим превозним средствима, с обзиром да су возач и сувозач били изложени утицају времена, као и прскању воде и прљавштине са погонског ланца. Д’Аскани није хтео да прерађује МП5 концепт него је хтео нешто ново, технички и визуелно на много напреднијем нивоу. 1946 представља нови концепт са изузетно рафинираним и допадљивим линијама – који се одликовао са прегршт новитета. Агрегат који је „упакован“ и смештен близу задњег точка, тако да погон иде директно на њега без потребе за преносним каишем или ланцем. Мењач је измештен на ручицу кормана за удобније мењање брзина. Ту су били и точкови који су били лако доступни у случају потребе, јер су се качили једнострано на суспензије, концепт из авио индустрије који је тек доста касније прихваћен и код мотоцикала. Мали точкови са малим међу осовинским растојањем су обезбеђивали добру управљивост кроз уске улице и градску гужву. Резервна гума је била добро заштићена и покривена и као и агрегат се налазила испод бочних страница - бубрега. Агрегат је имао форсирано хлађење, што је технологија преузета из авио индустрије. Веспа је имала удобно седиште, добро је штитила возача од прскања воде и блата са ветробраном и својим крилима, тако да је могла да се вози и по релативно лошем времену а да возач остане сув. Звук двотактног мотора је Пјађа подсетио на зујање осе, те је вероватно тако и добила име Осица (Веспа). Цео концепт је био толико  рационалан и практичан да је Веспи у педесетим и шездесетим обезбедио  огромну популарност. Постала је омиљено превозно средство младе послератне генерације.

 

У току протеклих 69 година Веспа је постала култни објекат, појављивала се у многим филмовима, учествовала на разним манифестацијама, путовала светом уздуж и попреко, била предмет разних социолошких, модних, дизајнерских и индустријских тема и радова. Свакако најпознатији филм са Веспом је „Празник у Риму“ (1953) са Одри Хепберн и Грегори Пеком – романтична прича у којој амерички новинар помаже одбеглој принцези а возе се по улицама Рима  на Веспи.

У Британији је током шездесетих и седамдесетих био веома популаран покрет Модова, „зализаних“ младих на Веспама у оделима и краватама који су били контрапункт Рокерима и Панкерима. Крајем седамдесетих се приказује филм Квадрофенија (1979), са Стингом на Веспи, у којем је уз музику групе Who (њихов истоимени шести албум, на насловној страни Веспа ГС у маниру тадашњих Модова) приказана банда Модова који крстаре улицама Лондона на Веспама (и Ламбретама) и њихови окршаји са Рокерима.

Појављује се и у многим другим филмовима да набројим још „Амерички графити" (1973) и „Талентовани господин Рипли" (1999).

 

Времена су се мењала, мењала се и Веспа али та промена никада није много одступала од генијалног и невероватно доброг концепта Д’Асканиа. Иронично али њему никада није било пријатно што је поред великог броја озбиљних патената у авио индустрији због Веспе постао опште популаран и цењен. За све ове године Пјађо је направио преко 150 модела а укупно је продато преко 18 милиона Веспи.

Највећи успех у историји ове компаније имао је модел ПX („велики рам“) који је сам продат у преко два милиона примерака. Такође омиљени су и модели од 50ццм у разним варијантама. Они су познати под заједничким називом „мали рам“ и укупна продаја свих модела са 50ццм агрегатом је преко 3,5 милиона примерака. Модел ET4 50 са четворотактним агрегатом прелази преко 500км са једним резервоаром горива (9л).

Низала је Веспа и спортске и авантуристичке успехе. 1951 је направљен прототип за брзинске рекорде "Силуро" који је тада поставио рекорд за стојећих 1000м од 171,102 км/х.

Жорж Монере је 1952г. за потребе трке Париз-Лондон конструисао Веспа амфибију са којом је прешао преко Ламанша. Велики успех је био и освојених 9 златних медаља за најбољи Италијански мотоцикл на ендуро такмичењу издржљивости „Интернацинално такмичење шест дана“ у Варезеу 1951г.

Те године су почели и прва рели такмичења – експедиција до Конга, Ђанкарло Тирони први стиже до Арктичког круга, Аргентинац Карлос Велез прелази Анде од Буенос Аиреса до Сантјаго Де Чилеа. Годину за годином нижу се авантуре – Роберто Партињани је возио од Милана до Токија. Сорен Нилсен до Гренланда. Мис Варал од Лондона до Аустралије и назад. Аустралијанац Геоф Дин је са Веспом направио пут око света. Пјер Делиер је за 51 дан стигао од Париза до Сајгона а путовањима до Северног Врха која су направили Европски Весписти нема броја. Ђорђо Бетинели је превалио са својом Веспом преко 254.000км уздуж и попреко Земљине кугле од Рима до Сајгона, од Аљаске до Огњене Земље, од Мелбурна до Кејптауна, од Чилеа до Тасманије.

Мало је познато да је Веспа учествовала и на познатом Париз-Дакар такмичењу. Тим од четири ПX 200, које је спремао четвороструки шампион 24 часа ЛеМана Хенри Пескарало, учествовао је на другом Париз-Дакар релију 1980г. Од укупно 86 пријављених мотоцикала, трку је завршио 31 – две Веспе су биле међу њима на 28 и 30 месту. Са најмањим агрегатима су успеле да заврше трку међу много јачом конкуренцијом која је имала агрегате од 500 до 1000ццм.

Пјађо је фабрике отворио и у Индији и Вијетнаму од недавно је у погон пуштена и још једна фабрика у Индији. Лиценце за производњу скутера који су налик на Веспу су продате многима. Индијци су ту опет предњачили - ЛМЛ је почео сарадњу са Пјађом још 1986г. када су купили лиценцу за производњу П серије. И многи од нас памте моделе НВ и Т5, који су се тада преко увозника појавили и код нас, а велики број тих мотоцикала се вози и дан данас.

 

Многи познати су власници или су били власници Веспе такозвани Весписти. Међу њима су и Урсула Андрес, Ракел Велч, Марлон Брандо, Луис Армстронг, Џералдина Чаплин, Џоан Колинс, Џејн Менсфилд, Марчело Мастројани, Стинг, Чарлтон Хестон, Џон Вејн, Хенри Фонда, Гари Купер, Ентони Перкинс, Жан Пол Белмондо, а од новијих Весписта међу познатима су Антонио Бандерас, Мет Дејмон, Џејми Оливер, Џуд Ло, Дејвид Бекам, Лиам Галагер, Гвинет Палтроу, Мила Јововић, Сара Џесика Паркер, Еди Марфи и многи други.

Међу најексцентричније Веспе спада свакако она којој је 1962 Салвадор Дали подарио своје бизарне декорације. На њој су два студента Мадридског универзитета обишла Европу а сада се, као вероватно најскупља Веспа, налази у Веспа музеју у Понтадери.

 

Данас је Веспа симбол једног времена једне епохе када се опуштеније и лагодније живело. Приметићете да се појављује у скоро свим нашим рекламним спотовима у задњих десетак година, који се циљано играју носталгијом и шармом протеклих времена. Веспа као неизоставни део сценографије, или пак као једна од главних глумица, само својом појавом прича причу, она је члан породице, синоним „слатког живота“ (La dolce vita) и враћа нас у та нека давна и лепа времена.  https://www.youtube.com/watch?v=gvOXAFuHAe4

 

СРЕЋАН РОЂЕНДАН ВЕСПО!

 

 

Текст је у целости објављен на блогу - moto2W.blogspot.com

  • Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 443 postova
  • Lokacija: Novi Beograd

Веспа међу 12 најбољe дизајнираних производа 20. Века

 

gallery_12186_1403_26167.png

                                        Веспа 98 (по агрегату од 98ццм) из 1946г.

 

 

Дизајн производа је моћна ствар, привлачи естетичаре, обраћа се чулима и на најбољи начин представља један бренд. У веома ретким случајевима дизајн је толико генијалан да уздиже бренд на ниво препознатљивости категорије. Да ли и ви кад неко помене скутер помислите прво на Веспу?

У свету се од 2007г. 29. јуни обележава као дан светског индустријског дизајна (WIDD). Да би обележио овај догађај ЦНН је направио једну анкету, међу најпрестижнијим светским дизајнерима, а то је да именују по њиховом мишљењу најсјајније дизајнерске производе 20. века.

 

У тиму светских стручњака за дизајн нашле су се такве звезде као: Ђанфранко Закаи ЦЕО Континуум, Карим Рашид дизајнер, Дик Пауел кооснивач дизајн агенције СејмурПауел, Дан Розегарде дизајнер, Рос Лавгрув дизајнер, Маркус Феирс едитор магазина Дезен, Јоширо Накаматсу дизајнер, Ник Роудс шеф индустријског дизајна на Централ Сан Мартин Универзитету уметности у Лондону, Џорџ МекКеин председавајући Удружења индустријских дизајнера Америке (ИДСА), Дејан Суђић директор Лондонског Музеја дизајна, професор Мајлс Пенингтон шеф иновативног дизајна на Краљевском колеџу уметности и Тревор Бејлис проналазач.

Поред Пјађо Веспе 98 (1946г.) преосталих 11 производа су: Епл Мекинтош (1984г.), покретне степенице, Вирџинов Галактик Свемирски авион, Калашњиков АК-47 аутоматска пушка, Флопи дискета 5,25“, Епл Ајпод, Аерон канцеларијска столица, Бенг & Олафсон стерео систем Беомастер 2400 (1979.г), Ербас А380 путнички авион (2005г.), аутомобил Форд Модел Т, млазни мотор.

 

gallery_12186_1403_31713.jpg

                                      Патентна пријава Д’Асканиа из 1949г.

 

      

Да би се цео овај догађај обележио на прави начин ЦНН је разговарао са Ђанфранком Закаием (ЦЕО глобалне иноваторске и дизајнерске компаније Континуум).

На питање ЦНН да прокоментарише избор Веспе рекао je:

„Дизајн Веспе је толико генијалан да је подједнако задовољство и мушкарцима у оделу као и женама у сукњама да је возе и уживају у вожњи. Подједнако добро прихваћена како код најширих друштвених слојева тако и културних и елитних, Веспа је начинила дубок утицај на културу, продуктивност и друштво у целости.“

На питање ЦНН да ли је дизајн производа наука или уметност одговорио је:

„Није ни наука ни уметност али садржи и једно и друго. Дизајн покушава да уравнотежи научне и технолошке могућности и ограничења са разумевањем људских бића и њиховог психолошког, социјалног и културног контекста. Код дизајна се ради о идентификацији стварних потреба и жеља; ради се о решавању проблема а у истом маху о повезивању са људима, емотивно. Код дизајна се ради о прављењу позитивне разлике у људским животима, коју они прихватају због универзалне вредности коју им пружа. Дизајн је функционалан, забаван, пријатан, инспиративан и одржив.“

Да ли можете да замислите бољу дефиницију дизајна Веспе од горе подвучених реченица? Ја тешко…

 

gallery_12186_1403_72288.jpg

                   Корадино Д’Асканио отац Веспе (1.02.1891- 6.08.1981)

 

 

Текст је у целости објављен на блогу - moto2W.blogspot.com

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 443 postova
  • Lokacija: Novi Beograd

Бео Веспа 2015

 

Стицајем околности сам у суботу 11. јула ујутро имао на кратко укључен ТВ на каналу Студио Б и видео колегу Весписту како најављује ударни дан догађаја који је већ постао традиционалан, организује се по пети пут, и зове се Бео Веспа 2015.

Претходних година сам прескакао тај догађај јер сам у то време редовно био на годишњем одмору. По повратку сам гледао слике окупљених Весписта и са жаљењем говорио и обећавао себи да ћу следеће године и ја бити са њима. Изгледа да је то могло да се деси одмах, јер ове године смо због кресања породичног буџета, остали у Београду… и то није било тако лоше. У року од 15 мин. сам изменио планове за тај дан. Штампам распоред догађаја, трчим до гараже и скидам покривач са Веспе. Требало ми је још око 40 мин. да је обришем од прашине и мало угланцам, ипак је то годишњи скуп! Један потез курбле и зачуо се драги звук.

Јурио сам време кроз град, заборавивши на распоред који сам скинуо за Бео Веспа 2015. Био сам на Дорћолу око 10:45ч. нигде никог, зблануто улећем у Биг Хостел где је било место окупљања, питам рецепционара где су Весписти. Са осмехом ми каже „Закаснио си, јутрос су били ту, одавно су отишли!“. ОК, ипак ћу морати да погледам, распоред. Отишли су на доручак, Краља Милутина… идемо коњићу, имамо још 5 минута до поласка, напред ђиха. Таковска, Булевар затим Светозара Марковића па Његошева… нигде никога - није могуће да су кренули… возим даље према Београдској, испред на семафору замиче једна Веспа рекао бих моја вршњакиња... то су они, гас! На Славији стајем поред колеге, „где је окупљање“ питам га са климањем главе уместо поздрава. Показује ми да су још у ресторану и да се спремају да крену. Крећемо натраг према ресторану и улећем у препознатљиву буку и карактеристичну плаву измаглицу са најлепшим парфемом - мирисом сагорелог двотактног уља. ОК ту сам, у прави час, јер почиње формирање колоне. Примећујем познату Веспу PX из гараже и стајем поред ње, климам главом колеги Ивану у знак поздрава јер се ништа друго ни не чује сем зујања наших осица.

gallery_12186_1403_54764.jpg

Крећемо, према Његошевој па у Београдску према Славији. Одатле имамо полицијску пратњу кроз Булевар ослобођења, пролазимо Карађорђев парк, људи се осмехују и машу где год се појавимо. Возачи аутомобила, бар они који имају афинитета према нама двоточкашима, трубе весело и машу кроз отворене прозоре. На Аутокоманди туристички дупли бус са отвореном горњом платформом се зауставља на раскрсници, чују се гласни коментари нишане фотоапаратима према нама, машу нам… трубимо у знак поздрава и полако скрећемо према Љутице Богдана и договореној тачки окупљања.

gallery_12186_1403_61212.jpg 

Паркирамо се и формирамо прав угао на паркингу испред стадиона Рајка Митића. Нас пар је остало испред да слика, остали су отишли у Звездин музеј. Искористио сам прилику и исликао интересантне Веспе, модификације и детаље из земље и окружења.

gallery_12186_1403_14088.jpg

 

gallery_12186_1403_45069.jpg

 

gallery_12186_1403_59590.jpg

 

gallery_12186_1403_88018.jpg

Осим наших домаћих Весписта из Ниша, Вршца, Панчева и Новог Сада, било је ту гостију из Италије, Бугарске, Босне, Хрватске као и чланова Мини клуба Србије, нас око 50 на два мала точка.

Уз пријатан разговор окупљених, чекамо да се већина врати из музеја. Кад смо се прикупили следи сликање целе скупине, што није баш лак задатак. Панорама снимак ипак није ухватио све окупљене.

gallery_12186_1403_97344.jpg

Формирамо колону и под пратњом полицијских мотоцикала идемо према Булевару Кнеза Александра Карађорђевића. Одатле Булеваром Војводе Путника улазимо у Кнеза Милоша па продужујемо Таковском у Булевар Деспота Стефана а затим у Вишњичку. Одатле скрећемо према Ади Хуји и картодрому који је следећа тачка окупљања.

gallery_12186_1403_67907.jpg

 

gallery_12186_1403_76243.jpg

 

gallery_12186_1403_43490.jpg

Ту сам се поздравио са Веспистима са којима сам возио, а у међувремену су други стизали и стизали тако да је број остао исти, ако се није и повећао. Ја сам задовољан што сам, бар на кратко, био део највећег домаћег окупљања власника и љубитеља Веспе... коначно. :)

 

 

Коришћене су слике Мирка Дивца и Милоша Јакшића

Текст је у целости објављен на блогу - moto2W.blogspot.com

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja