Jump to content

Moto Zajednica

Sprint Phantom pomoc

Recommended Posts

  • U prolazu, 1 post
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Sprint Fantom

Pozdrav,

 

prosle godine sam od drugara uzeo Sprint Phantom i to je moj prvi motor u zivotu. Apsolutno nista ne znam o motorima, uzeo sam ga iskljucivo jer je bio povoljan i sto je manje nerviranje oko parkinga, semafora da ne pricam o gorivu i td.... 

Nije puno presao, sada tacno ne znam mogu pogledati... 

Nosio sam ga u servis promenjen je kais, lamela , kocnica i stvarno me je lepo sluzio od maja do oktobra i onda sam ga parkirao.

Danas samga jedva upalio, 45min sam ga kurblao krene i ugasi se cim pipnem gas ali sam na kraju uspeo, stojao je od oktobra...

 
Kada sam na kraju uspeo da ga upalim i zadimim celu ulicu , provozao sam ga i vratio nazad u garazu. Reko da probam uvece upalio je na prvi trzaj nogom. 

Posto mi je somljena nogara (glavna na koju se podize motor), mogu da koristim samo onu spoljnu nogaru i motor uvek stoji nagnut na levo, stvara mi se barica kao da ulje kaplje (ubacicu sliku). 

E sad pored toga sto ulje kaplje sta mene interesuje, isao sam na vikendicu i on ide do 55km/h i nece vise, kada dodjem na uzbrdicu boze pomozi..... Sta treba da uradim da on ide bar 65km/h to mi je sasvim dovoljno.

Pored toga ako je neko voljan da mi objasni kako ide registracija posto ja imam punomoc i kupoprodajni ugovor, ali stoje stare tablice i drugar mi je rekao da nista ne diram, dok ne budu obavezne nove tablice. Ako ga ja registujem i dobijem one zute tablice, da li ga onda svake godine vozim na tehnicki da vide da li on prelazi 50km/h ako ga naprimer nekako pojacam, pa da mi onda ne spada vise u kategoriju da mogu da vozim sa vozackom dozvolom do 50 kubika ili nema veze brzina sa kubikazom (stvarno ne znam)...

I naravno ako forum dozvoljava gde u Novom Sadu odneti motor da se namesti da ide malo brze (da ne bude reklama), i naravno ne bi da ulazem 200-300eu da bi mi motor isao brze za 10km/h jer onda bi pre prodao i kupio neki jaci, a svakako planiram ako bude sve kako treba da sledece godine polazem za 125 i da uzmem nesto jace, ali bih za ovu godinu barem malo da poboljsam motor.

Izvinjavam se zbog dugog teksta, ko je zeljan da pomogne, bicu mu zahvalan. 

Pozdrav.


 

post-36514-0-93330900-1426901951_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: Sprint Falcon

Tehnicki pregled skutera je smesan, bar iz mog iskustva. Do sada sam dva puta registrovao skuter Sprint Falcon (vrlo slican tvom fantomu) i sve sto su proveravali jeste broj motora, broj sasije, svetla, migavce i kocnice. Niko nije gledao koliko moze da razvije (inace moj Falcon ide do 60-65 km/h bez ikakvih izmena) tako da nema sta da brines. Jebe se njima da li ides 20 ili 200, bitno je da su broj sasije i motora autenticni.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 745 postova
  • Lokacija: Lazarevac

Sa ugradnjom cilindra ćeš dobiti na snazi ali vrlo malo na brzini,treba ti CDI koji će dozvoliti veći broj obrtaja i zupčanici u zadnjem reduktoru sa više zuba(produžen prenos),a najbitnije je naći fanatika koji ima živaca da sve to našteluje.Delovi i ruke....E,sredi taj gubitak ulja(nisi pomenuo jel 2T ili 4T),poskidaj blokade(ako nisu uklonjene),peglaj tog roba,skupljaj pare pa do godine - znaš šta ti je činiti.Možda sam direktan ali dati 200-300evra za povećanje brzine 20-tak na sat i potrošnju ne manju od 4L,pri tome nećeš dobiti kvalitet ekvivalentan uloženom novcu,već ordinarno Kinesko đubre najnižeg kveliteta gde je preciznost izrade i kalibracija mašina tek u planu....Nemoj da se zajebeš jer kako kažeš ovo ti je prvenac,a kod prvenca nema logičnog rasuđivanja i skloni smo da ulažemo i idealizujemo.Za par godina osvrnuvši se na početak već stojimo sa obe noge na zemlji i prepoznajemo situaciju gde smo bukvalno bacili pare jer smo bili naloženi i više se vodili srcem no glavom.Za pare koje ćeš dati na tjuning - imaš polaganje.Vidim po oglasima da se kubikaže do 200ccm lako menjaju za 49ccm.Ovaj novi zakon je u neku ruku i podelio vozače,jer za svako prevozno sredstvo  osim bicikla ima kategoriju i zahteva polaganje i dozvolu,te su dosta njih digli ruke jer neće da se potrude ili neće da daju pare za polaganje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja