Jump to content

Moto Zajednica

Vacanze Italiane

Recommended Posts

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Preludijum (Pre Ludijum – Pre nego sam poludeo)

 

Novogodišnji praznici lagano promiču. Slobodnog vremena više nego obično pa gutam razne putopise sa foruma. Sinoć, umoran od „puta“ a zadovoljan „doživljenim“ legoh da spavam. Odjedanput, nepravedno i ničim izazvano počinje da me saleće misao kako nije u redu da samo uzimam (čitam) a ništa ne dajem (pišem). Teram tu šašavu misao od sebe kao komarca u toploj letnjoj noći koji mi zuji oko glave dok pokušavam da zaspim. Branim se malo,onako pospano i lenjo, sve se nadam da će nestati onako kako se i pojavila. Pucam po njoj valjanim argumentima; tamo kuda sam ja išao išli su i neki drugi i pisalio tome – šta ima da prežvakavam već opisano. A pritom nisam pisao ništa nalik ovome od srednje škole; a tome ima jedno 12’000 dana; drugim rečima, literalno sam zarđao. A misao poput komarca, za tren nestane pa se ponovo vrati i zuujiiiii. Zaspah na posletku.

 

Jutro je; srčem kafu i onako sedeći se protežem nebih li poslao informaciju da sam budan i u zabačene delove tela. Pogled mi besciljno šara oko sebe pa se zaustavlja na akumulatoru od motora, koji priklljučen na punjač stoji u uglu radne sobe. Diode na punjaču neumorno trčkaju simulirajući punjenje a ja sa blaženo telećim pogledom (da, krmeljavim) gledam u taj light-show i uživam u odsustvu bilo kakve moždane aktivnosti. Milina praznine. Mislim, moždana aktivnost pre prve jutarnje kafe - da li je to uopšte i moguće?

 

U tu jutarnju idilu banu mi misao od prethodne večeri – da i ja dam doprinos skraćivanjuj ovih zimskih, ne-voznih dana. “Razmišljao“ sam dobre četiri sekunde. Odlučih da se ne branim, nego da prigrlim ideju i da se bacim u realizaciju poput nove avanture. Da vidimo, možda to i ne ispadne tako grdno. Da li je čitalac bio tamo kuda ću ga provesti ili nije bio – nije presudno.Trik je u tome da uspem da prenesem na papir (ekran) deo čarolije putovanja (nekima ovde to sjajno uspeva). Ako mi to pođe za rukom bar 20% od onoga što je bilo, znaću da misija nije podbacila. Izazov nije mali ali čemu sei boriti ako protivnik nije pretnja.

 

_______________________________________

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Ko, Gde,Kako, Kada

 

Narator, moja malenkost, Saša aka drs i lektor-korektor Adrijana, moja plemenitija polovina, te sapatnica na ovom i sličnim putešestvijama. Naravno, tu je i đogo, devojačko Yamaha FZ6S.

 

Septembar 2012. Plan je prilično ambiciozan - idemo naSiciliju. Tri nedelje odmora je knap za to, tako da cedimo raspoloživo do maksimuma. 22 dana provešćemo na putu i pregalopirati više od 4000km. Ovo nije klasična moto-tura gde se kilometri jedu u velikim količinama na dnevnoj bazi,birajući drumove a ne destinacije. Definitivno nije ni klasičan odlazak na letovanje. Nebitno je kako ga krstim – to je moja vizija putovanja, onako kako ja volim i želim da putujem. A to znači da isplaniram kostur puta a sve ostalo je pitanje trenutne želje i inspiracije.

 

Kostur je izgledao ovako: Vozimo Beograd – Bar pa na trajekt do Bari-a; sečemo preko „čizme“ pa na Siciliju; po Siciliji kuda i koliko poželimo pa opet trajektom od Palerma do Napulja. Zatim uz čizmu pa preko SLO i CRO nazad za Beograd. Polazak trajekta iz Bara je u nedelju veče a u Beogradu treba da budemo u nedelju veče, tri nedelje kasnije. I to je ceo plan.

 

Naravno, postoji lista želja, kao i lista „must see“ lokacija. Neki bi da se okupaju na čuvenim plažama a neki bi smo, ako bude zgodno, da stignemo na MotoGP u Mizanu. Ni jedna od ove dve želje se neće ispuniti ali ushićenja i lepote razne vrste neće usfaliti.

 

 

 

T -1

 

T -x , gde je x broj sekundi preostao do lansiranja je uobičajen način odbrojavanja u NASA prilikom lansiranja raketa. Ako sekunde zamenimo danima onda T-1 postaje dan pred put. Jaaaako važan dan! I nezgodan. Uglavnom je to subota. U mom rečniku ima posebno važno mesto koje označava opasnu situaciju. Zašto je taj dan tako prgav? Zato što je (nažalost) standardnasituacija sledeća: petak, zadnji radni dan pred odmor, na poslu se ostaje do kaaasno uveče (kao uostalom i većinu prethodnih dana). Onda subota (aka T-1) koja služi da se završi SVE što treba uraditi, organizovati, pripremiti, kupiti,....Nikako ne treba zanemariti ozbiljan mentalni napor da se čovek isključi od dešavanja vezanih za posao i svakodnevicu i uključi na frekvenciju putovanja. Kao da mi je sve pomenuto bilo nedovoljno u tu subotu sam prepravljao sedište (dodatno tapacirao), i prčkao oko motora još nešto; ne sećam se šta al nema šanse da nisam. Mislim, nije bilo tako strašno kao par godina ranije kada sam pakovanje i sređivanje motora pred put u Alpe završio oko 4 ujutru, te lukavo odlučio da neću ni da spavam, nego samo da se malo istuširam da dođem sebi. Oko 6 me je draga našla kako spavam u kadi. Neću dalje da vam pričam.

 

Kako god obrneš, subota veče je kritičan termin. Jedan od najozbiljnijih izazova je i pakovanje. Mi muški to obično rešavamo jednostavno. Prvo mora da se ponese sve što je neophodno za đogata; zatim je tu solidan spektar raznih gadžeta i neophodnih igračaka; zatim sledi moto oprema za razne situacije i na kraju što mesta preostane (ako preostane) pakujemo civilnu garderobu. Kod žena,to funkcioniše malo drugačije. Džaba su prethodna iskustva; ne pomaže tu ništa. Uz mnogo muke i odricanja, „samo najneophodnije“ stvari se poređaju po krevetu. Zapremina, onako odokativno, oko 70L. Onda sledi „mitoza“; to je ono kada gomilu delite na pola pa iz polovine izbacite još ponešto i to što preostane ugurate u koferče od 33L.

 

Kada se pakovanje pregura pa još ako se uspe da se odspava par sati pred sutrašnju vožnju – nema problema . A kada prvi kilometri počnu da rolaju pod đogatom, sve polako počinje da dolazi na svoje mesto.

 

_______________________________________

 

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 10

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Krenulo je

 

I zarolaše kilometri pod nama u to nedeljno jutro drugog septembra 2012 a poznati predeli promicaše sa nekom neuobičajenom lakoćom. Percepcija je čudo. Kada krenete na laku nedeljnu vožnju tipa Bg-Topola-Rudnik-Bg, onda vam Rudnik deluje kao daleka destinacija. On to i jeste, najdalja tačka posle koje sledi povratak. Kada krenete put Italije, Zlatibor deluje kao da je odmah tu, iza ćoška. Bez drame i žurbe, sa dovoljno pauza uz put stižemo u Bar na vreme da kupimo kartu za trajekt i odgluvarimo neka dva sata pred isplovljavanje.

 

post-29123-0-01055400-1420234661_thumb.jpg

 

Na obali se kupi karta za palubu a kabina se doplaćuje kada uđete na trajekt. Posle celodnevne vožnje sa idejom da i sutradan vozimo solidno parče, paluba nije bila opcija. Trajekt je iz epohe kada je Magelan piškio u pesku. Bife na trajektu podseća na neki “Zdravljak” iz kasnih sedamdesetih a kapi za oči (pivo u flašici 0,25L) su bile 5 EUR. Kabina za četiri osobe koju smo nas dvoje okupirali - kao iz viceva. Klaustrofobični ili onima koje okupiraju misli kako se izvući iz te konzerve ako krene po zlu – ne bih preporučio ovo putovanje. Meni je, ipak, bilo OK; pivo je bilo hladno, bilo je tople vode za istuširati se a drndanje motora i škripa ostarelog plovila su me uspavali.

 

post-29123-0-45705300-1420234662_thumb.jpg post-29123-0-69105900-1420234663_thumb.jpg

 

post-29123-0-72645300-1420234664_thumb.jpg post-29123-0-69231500-1420234665_thumb.jpg post-29123-0-70863900-1420234666_thumb.jpg

 

U Bari se stiže rano izjutra. Ponedeljak je i grad se tek budi i zahuktava. Sviđa mi se Bari; isto kao što volim i Solun i mnoge druge lučke gradove. Imaju neku specijalnu čar, neku živost i užurbanost koja je snažna i autentična ali nikada bezdušna i histerična poput užurbanosti neke metropole. Mogao bih da živim u nekom takvom gradu.

Iskrcavamo se i krećemo da špartamo gradom; valja naći mesto za doručak. Ne znam gde se nalazi to što tražim ali znam kako treba da izgleda.To što tražim je pasticceria za običan radni narod koji pre posla glabne štagod. Srećom Bari nije tipična turistička destinacija pa mesta ovakvog tipa nije teško naći i mi posle petnaestak minuta vožnje pronađosmo naše. A unutra, jooooooj…..vizuelna i mirisna radijacija od koje iskače osigurač na Gajgerovom brojaču. Paste, pice, lazanje, testa , kolači… u raznim oblicima i veličinama; sve sveže i užasno primamljivog izgleda i mirisa. Ni Đoka Balašević nebi sve ovo olako ugurao u pesmu. Počinjem sa lazanjom, pa redom ... koliko je uspelo da stane.

Znam ja, a zna i čitalac da je emocija koju vezujemo uz određeni događaj umnogome (ili u potpunosti) opredeljena okolnostima koje su prethodile dotičnom događaju. Celodnevna vožnja prethodnog dana, vožnja brodom (bez večere), početno ushićenje potovanjem,.. Sve je to oblikovalo moje sećanje na taj doručak u Bari-u. I nije usfalilo gurmanluka tokom daljeg toka ovog putovanja. Ali meni je ovaj doručak ostao u pamćenju kao najslađi obrok tokom te tri nedelje u Italiji - i to je to. Tako je glasao Srpski žiri.

A Fotografije, zašto ih nema. Nema ih zato što sam jeo sa četiri ruke i napajao dušu više nego bilo šta drugo u tih pola sata. Ne bih se setio da fotografišem ni da mi je život bio u pitanju. A i kad razmislim, bio bi to čist mazohizam gledati sada te fotografije.

Natankovani do čepa uz duboke uzdahe opkoračujemo sedište pa ponovo zarolasmo niz drum.

_______________________________________

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 9

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Matera

 

Od Bari-a hvatamo pravac ka jugozapadu i nakon nekih 50km svraćamo u gradić Altamura da popijemo espresso.

Kratka pauza u kafiću na trgu ispred katedrale dok majstori montiraju ukrasnu rasvetu za neku lokalnu feštu narednih dana. Grad je poznat po hlebu koji se tu pravi (Pane di Altamura) ali dotični nismo probali.

 

post-29123-0-47184700-1420241490_thumb.jpgpost-29123-0-86617400-1420242412_thumb.jpgpost-29123-0-33348700-1420241493_thumb.jpgpost-29123-0-47768600-1420240476_thumb.jpg

Nastavljamo dalje i nakon 20-ak km stižemo do centralne lokacije drugog dana puta a to je fascinantni gradić Matera. Neću mnogo pisati o samom mestu, a bilo bi mnogo toga da se kaže. Ostavljam čitaocu ovde mali istraživački zadatak. Preporučujem da se pogledaju izvori na internetu (http://www.lonelypla...-articles/70199 ; Wikipedia; itd…) a svako ko planira da poseti jug Italije nikako ne treba da zaobiđe ovu lokaciju. Neka slike govore za sebe.

 

 

post-29123-0-96544300-1420241498_thumb.jpgpost-29123-0-48372200-1420241503_thumb.jpgpost-29123-0-77792300-1420241507_thumb.jpgpost-29123-0-19284500-1420241513_thumb.jpgpost-29123-0-95750200-1420241518_thumb.jpgpost-29123-0-83976400-1420241521_thumb.jpgpost-29123-0-02279000-1420241574_thumb.jpgpost-29123-0-84954600-1420241578_thumb.jpgpost-29123-0-93411600-1420241583_thumb.jpgpost-29123-0-67540200-1420241589_thumb.jpgpost-29123-0-27713300-1420241592_thumb.jpgpost-29123-0-96955200-1420241594_thumb.jpgpost-29123-0-77436800-1420241597_thumb.jpg

_______________________________________

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Matera 2

 

post-29123-0-19981800-1420243879_thumb.jpgpost-29123-0-55365200-1420243880_thumb.jpgpost-29123-0-22221400-1420243882_thumb.jpgpost-29123-0-63310200-1420243883_thumb.jpg

 

Treba malo odmoriti od navale utisaka koji su na ovom mestu zaista veoma jaki. Nema mnogo mesta koja možete posetiti a da ljudi tu žive (u manje više neizmenjenom obliku) hiljadama godina. A šta je lepše i bolje nego domaći kolači i ledeno pivo? Pa repete kolača i još jedno pivo 1hej.gif.

 

post-29123-0-82255700-1420243877_thumb.jpgpost-29123-0-43697000-1420243876_thumb.jpgpost-29123-0-11507100-1420243875_thumb.jpgpost-29123-0-35216800-1420243873_thumb.jpg

 

Onako usput, ovo pivo je najbolje pivo koje sam pio u Italiji. Kasnije tokom puta ga nigde više nisam video; inače proizvodnja je u gradu Potenza koji je glavni grad regije Basilicata, regije u kojoj se trenutno nalazimo.

 

post-29123-0-88083100-1420243885_thumb.jpg

 

Matera Sassi nas je ostavila bez daha. U prvi mah pokušali smo da nađemo prenoćište kako bi smo mestu posvetili više nego par sati ali nam ponuđene varijante nisu odgovarale. Pada odluka da se jednom ovde vratimo a da sada zajašemo đogata i krenemo dalje.

 

post-29123-0-94095600-1420243884_thumb.jpg

_______________________________________

 

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Craco, Stigliano

 

Naša sledeća destinacija je Craco – mrtvi grad. Raspitujući se o odlasku u Craco tokom bivanja u Materi dobili smo prilično oprečne informacije. Jedni su nam rekli kako se tamo ne može. Drugi su se nudili kao vodiči. Treći su preporučivali da tamo ne idemo da nas ne pojede baba roga. Vrlo intrigantno; znači – ide se! Sat vremena lagane vožnje kroz interesantne krajolike Bazilikate i nakon jedne krivine u daljini ugledasmo napušteni grad.

 

post-29123-0-03576500-1420248620_thumb.jpgpost-29123-0-75964000-1420248621_thumb.jpgpost-29123-0-13615100-1420248623_thumb.jpgpost-29123-0-55021400-1420248624_thumb.jpgpost-29123-0-79375500-1420248625_thumb.jpgpost-29123-0-95315000-1420248626_thumb.jpgpost-29123-0-43721800-1420248628_thumb.jpgpost-29123-0-95275500-1420248629_thumb.jpg

 

 

Grad je počeo da odumire pre mnogo decenija a definitivno je napušten nakon zemljotresa 1980. Sve je to sklono samourušavanju pa i nije bezbedno muvati se unutar grada. Zbog toga i postoji žica i upozorenja da se tuda ne prolazi. Scenski, grad je prilično zanimljiv (snimani su i neki filmovi na toj lokaciji) a nije isključeno da neki beskućnici tu i žive (to su valjda te baba-roge). Bilo je i par entuzijasta koji su se muvali unutar perimetra grada. Nama to nije delovalo toliko interesantno pa se nismo upuštali u takve akcije. Bilo nam je zanimljivo sve to videti sa te neke polu distance; malo smo škljocali aparatom, malo odmarali pa produžismo dalje.

 

30-ak km dalje na zapad od Kraka ulazimo u pitoreskni gradic Stigliano. Parkiram na centralnom gradskom trgu. Oseća se duh starih vremena ovde u velikoj meri. Kao da gledamo Kopolin hit-film iz sedamdesetih. Fizionomije, garderoba, atmosfera - sve je pogođeno. Zabrađene starice koje sede u grupicama od po tri na klupama na malom platou u centru sablažnjivo se došaptavaju: “vidi onu besramnicu, vozi se na onom čudu”. Starci pogrbljenih leđa u večernjoj šetnji, zastaju čvrsto se oslanjajući na svoje štapove dok ispod žbunastih sedih obrva seva pogled nepoverljiv i upitan; ovaj nije naš, čiji je, sumnjivo izgleda. A možda ja sve to samo umišljam. Kao što to neko lepo reče, lepota je u oku posmatrača.

 

Pažnju nam privlače umrlice, za nas neouobičajene, XXL formata. Malo se muvamo po centru i zaključujemo da nam se danas više ne vozi. OK, to je u redu, nego treba naći gde spavati. Uspevamo da dobijemo uputsva od lokalaca do obližnjeg (jedinog) hotela. U pitanju je Hotel Antico Pastificio Sarubbi – ili ti po naški stara fabrika testenine. Fabrika odavno ne radi a vlasnica je objekat pretvorila u design hotel. Nešto sitno uspeh da dobijem popusta na cenu sobe(ovo nam je bio najskuplji smeštaj za sve vreme puta) te nakon tuširanja otpešačismo nekih 400m nazad do centra da večeramo. Pod večernjim svetlom grad je izgledao mnogo opuštenije i modernije. Na ulicama ne beše više starina ni staramajki već neki mlađi, opušteniji svet. Doživljaj je bio potpuno drugačiji u odnosu na kasno popodne. Ili je bilo tako, ili je pivo baš bilo jako. Ako sam slagao sebe, evo sad lažem i vas.

 

post-29123-0-25025700-1420250111_thumb.jpgpost-29123-0-94171600-1420250109_thumb.jpg

post-29123-0-31251800-1420250883_thumb.jpgpost-29123-0-01998900-1420250885_thumb.jpgpost-29123-0-35565500-1420250886_thumb.jpgpost-29123-0-39374300-1420250887_thumb.jpg

post-29123-0-53628200-1420250112_thumb.jpgpost-29123-0-46798800-1420250115_thumb.jpgpost-29123-0-31759700-1420250116_thumb.jpg

_______________________________________

 

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5486 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Kada sam video destinaciju nisam mogao da odolim...ipak je u pitanju Sicilija koja mi izmice vec nekoliko puta...sa sve Materom i Alberobelom...kao i Amalfitanom...

 

Mada, da budem iskren, putopisi sa sitnim fotkama na koje moram da klikcem da bi ih video mi nisu najomiljenije stivo. Ako imas mogucnosti, postavi slike na neki host, tako da kada se ucitaju budu u normalnoj velicini.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Dve kule

 

Ujutru kapućino i kroasani za doručak nakon čega se kače koferi na đogu, pozdravljamo domaćine i vozi Miško

 

Vozimo u pravcu severozapada kroz atraktivnu prirodu put gradića koji se zove Pietrapertosa. Drum je dosta loš. Uzan, radijusi krivina su kao na karting stazi a ima i rupa i krpeža. Glavna muka su ulegnuća asfalta koja su česta a teška za uočiti na vreme. Motor preopterećen pa zadnji amortizer tuče po graničniku često i snažno. To me tera da vozim sporije nego što bih želeo ali interesantan krajolik blaži muku. Često zastajkujemo samo da osmatramo okoliš ili da škljocnemo po neku fotku.

 

post-29123-0-86137700-1420297511_thumb.jpgpost-29123-0-16795400-1420297535_thumb.jpgpost-29123-0-36229300-1420297539_thumb.jpgpost-29123-0-95248100-1420297541_thumb.jpg

 

Stižemo do Pietrapertosa ali nas ne puštaju da uđemo motorom u samo mesto (ne puštaju nikoga ko tu ne živi da uđe u mesto bilo kojim vozilom). Ignorisao bih ja znak ali krezubi “čuvar” kapije iskoči ispod neke masline i zamlatara rukama. Možemo da parkiramo na velikom parkingu na ulazu u gradić, kao i svi ostali dođoši, pa pešaka dalje. U prvi mah parkiram motor ali se ubrzo predomislim. Ponovo objahujemo sedišta. J*bit* se i vi i vaša planinčina! Ako ne trebam ja vama ne trebate ni vi meni. Bilo je tu i malo moje arogantnosti, jelte, pa motorom se može svuda, šta sad ovi zajebavaju. Stvarni razlozi su, u stvari, praktične prirode. Uličice su toliko uzane i prostora za parkirati do te mere nema da je mera logična. S druge strane, motor napakovan, nekako mi se ne ostavlja na tom parkingu; sunce odskočilo, a i nešto mi se neda da tabanam toliko. Što bi se reklo, nismo se našli.

 

post-29123-0-32394000-1420297543_thumb.jpgpost-29123-0-60428500-1420297544_thumb.jpgpost-29123-0-55195300-1420297553_thumb.jpg

 

Vidimo da na sledećem brdu ima sličan gradić pa krenusmo ka njemu da tamo okušamo sreću. To je Castelmezzano. U vazdušnoj linije između ta dva mesta ima 1km; putem 11km. Može se i vazdušnom linijom (bukvalno) stići od jednog do drugog. Kako je Pietrapertoza na oko 1000mnv a Kastelmezano na oko 800, lokalci se dosetili pa razvukli sajlu između dva brda. Na sajlu okače veliki klizač, a na klizač privežu turistu željnog adrenalinskog udara. To su nazvali Let Anđela (Il Volo dell'Angelo). Pa ko voli da krstari nad rupačom od 1000m privezan konopčićem za sajlu – izvolte. (http://www.theguardi...-extreme-sports). Možda neki drugi put.

 

U Kastelmezanu situacija sa parkiranjem manje dramatična i formalna nego kod komšija pa ostavljamo motor i kacige na nekom parkingu a mi krećemo u šnjuvanje po mestu. Gradić nas je ODUŠEVIO. Neka fotografije pričaju.

 

post-29123-0-77368800-1420299969_thumb.jpgpost-29123-0-21478600-1420299971_thumb.jpgpost-29123-0-65254800-1420299972_thumb.jpgpost-29123-0-39026800-1420299974_thumb.jpgpost-29123-0-81315600-1420299975_thumb.jpgpost-29123-0-17246700-1420299977_thumb.jpgpost-29123-0-70333800-1420299978_thumb.jpgpost-29123-0-22479800-1420299980_thumb.jpgpost-29123-0-72946900-1420299981_thumb.jpgpost-29123-0-28116000-1420299983_thumb.jpgpost-29123-0-27807700-1420300070_thumb.jpgpost-29123-0-27837100-1420300072_thumb.jpgpost-29123-0-12887800-1420300074_thumb.jpgpost-29123-0-53368300-1420300075_thumb.jpgpost-29123-0-86115900-1420300076_thumb.jpgpost-29123-0-55110800-1420300078_thumb.jpgpost-29123-0-74531400-1420300079_thumb.jpgpost-29123-0-78940300-1420300080_thumb.jpgpost-29123-0-84698200-1420300081_thumb.jpg

 

Integrisanost kuća u stene podseća na Meteore. Vidik sa vrha je fascinantan. Nakon temeljnog obilaska mesta i penjanja na vrh raspitujemo se kod lokalaca gde je najbolje jesti. Napunili smo srca valja se pobrinuti i za stomak. Zaboravio sam ime restorana, ali se sećam da je bilo odlično. Danas i juče smo videli toliko toga lepog i interesantnog da još nemožemo da se opasuljimo. Šaljemo poljubac ovom lepom mestu pa ponovo zarolasmo niz drum.

 

 

_______________________________________

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 880 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R 1200 GS ADV LC

Da se pridruzim Doktoru...

steta za ovako dobar putopis sto slike ne prate tekst vec mora da se klikce!

Probaj sa Dodaj.rs veoma je prost za rukovanje, posle uploada fotke samo

iskopiras link za forum i ubacis uz tekst, uzivanje ce biti kompletno!

 

U svakom slucaju sve pohvale!

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Uvažavajući sugestije onih kojima je putopis i namenjen, na dalje, slike će biti dostupne odmah. Hvala Creative_biker-u za tip. Još malo da ovladam novim tehnologijama pa sledi nastavak.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Smiraj 3. dana puta

 

Birajući putanje koje vode kroz nacionalne parkove, izbegavajući glavne saobraćajnice a držeči pravac jug-jugozapad u smiraj trećeg dana puta obresmo se pored Hotela mapiranog na donjoj slici. Vozeći preko brda i kroz šume razmišljah šta i kako za to veče. U daljini je počelo već ozbiljno da seva a teški kumulonimbusi su donosili izdašnu provalu oblaka iz pravca Tirenskog mora. Valjalo bi uskoro pronaći nešto, prolazilo mi je kroz glavu. Ako ništa drugo, kafa i neko okrepljenje bi mi baš prijali. Sv. Nikola (zaštitnik putnika, a moja krsna slava) tu malo promeša karte i sa leve strane strane druma, puufffff - ukaza se hotel.

 

castelmezzano2pontevecch.jpg

 

Nismo mi odmah ni ukapirali da je reč o hotelu. Onako u sumrak, kroz tamni vizir, pomislih da je reč o kakvoj drumskoj meani te stadoh tu sa idejom da popijemo kafu i prelistamo booking.com. Nije bilo potrebe da tražimo smeštaj po netu. Kupatilo sa masažnom tuš kabinom, veliki i udoban krevet, đogat smešten pod nadstrešnicu - ma sve što čoveku treba. Bili smo među retkim gostima to veče pa uz domaću pastu sa svežim pečurkama i flašu crvenog vina dobismo i dodatnu porciju uslužnosti.

Nema mnogo slika iz ove etape iz dva razloga. Prvi je što nije mnogo ni fotkano. A drugi razlog je što su neki fotosi izgubljeni kada je SD kartica ispustila dušu. Tj. ispustiće je kroz dva dana. Popizdim maksimalno, kupim novu karticu a ovu defektnu stavim sa strane. Po povratku u Beograd skinem sa neta program koji se zove Zero Assumption Recovery. Uz pomoć ovog programa 95% fotografija sam povratio neoštećeno. Mala digresija ali informacija koja nekome možda bude od velike pomoći.

 

Jutarnji pogled na hotel.

 

i00599.jpg

_______________________________________

 

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Đole i ja

Zaleteh se malo u pripovedanju te ispustih zanimljiv deo; ne mari - napravićemo pola koraka u nazad. Znači radnja se odvija 3. dana negde između Castelmezzana i mestašceta Corleto Perticara. Vozimo kroz šumu kojom dominiraju ogromne papratnjače. Kako drum hvata izohipsu tako rastinje postaje skromnije. Izbijamo na zaravan i uz drum ugledamo tri prelepa konja i ždrebe. Prilično je vetrovito a odrasle jedinke su se tako postavile da svojim telima štite ždrebe od vetra. Obuzdavam konjicu pod sobom i stajemo da podelimo sa njima ovaj trenutak.

 

i00585.jpg

i00587.jpg

i00589.jpg

 

Ulazimo u Corleto sa idejom da napravimo kafe-pauzu a i da kupim mapu lokalnih puteva. Telefon Nokia E71, na njemu garminove mape. Negde je radilo super, negde nije radilo uopšte. Drumovi koje mi biramo su izazov za bilo čiji software- znači mapu čitaj i seljaka pitaj. E sad, tu ima mali problem; neznam italijanski a i nemam (adekvatnu) mapu.

 

Polako vozim kroz mesto kibicujući gde da stanem. Via Nazionale 147; čudna, moderna dvospratnica sa četiri lokala pod arkadama u prizemlju. Prvi lokal sa leve strane je Bar-Pasticceria-Gelateria. Ispred lokala stočić i dve stolice. Ulazna vrata su otvorena a zavesa od plastičnih traka glumi pregradu. Više neugledno nego ružno ovo mesto mi privuče pažnju i odlučih da ćemo ovde popiti kafu.

 

Ulazimo unutra i odmah svatam da sam dobro odabrao - mesto je pravo. Simpatična njuška iza rashladne vitrine nam požele buongiorno. Otpozdravismo pa naručismo par kolača, kafe i vode. Raspitujemo se za njegove zbirke na koje je veoma ponosan; flaše od piva, automobilčići i novčanice raznih zemalja.

 

i00593.jpg

 

i00595.jpg

 

i00597.jpg

 

Kada mator čovek uspe da sačuva dečačića u sebi to ne može da bude drugačije doli fenomenalno simpatično. Ima nekoliko novčanica iz bivše SeFeReJote a i nekoliko novijeg datuma mada nije imao ni jednu baš aktuelnu. Tu ja stupam na scenu i obogaćujem mu zbirku jednom 200 dinarkom. Pita on koliko to vredi, hoće da mi nadoknadi, naravno galantno odbijam. U sebi se jedem što sam pred put izbacio iz novčanika sve one novčanice od 10, 20, 50, 100... RSD, sada bi mi super došle.

 

Znači prvo naravoučenije; na put uvek nositi domaće novčanice raznih apoena; kovanice su takođe dobrodošle. U inostranstvu ih često možemo iskoristiti mnogo bolje nego kod kuće. Ovo što kažem će se potvrditi još jedanput za desetak dana na Siciliji.

Drugo važno naravoučenije; ako poznaješ samo nekoliko osnovnih fraza i 50-ak reči pride nekog stranog jezika, vrlo oprezno koristi to znanje. Neko bi mogao da pomisli da poznaješ jezik i da razumeš šta ti se priča.

 

Pitam ja Giovanni-ja kuda da vozim, gde je najlepše za motor. Đovani navalio da me pošalje na auto-put. Ja hoću u brda, on neda.

Ja: Giovanni, prego, dove per strada rurale, bella panorama - mašem rukama i cedim iz sebe svaku poznatu reč italijanskog

Giovanni: No, no, strada rurale non bene ; pokazuje na A3 i ponavlja strada nuova, strada buona

Ja: No, no autostrada; motociklista no autostrada; io voglio strada bella panorama

Giovanni: kreće da elaborira zašto želi da nas pošalje na auto put - priča ko navijen; niti znam šta priča niti više imam volje da ga slušam; pokušavam da okončam konverzaciju

Ja: Giovanni,... ĐOLE, . scusami.. non capisco

Đole je razumeo kako ja ne razumem zato što on mnogo brzo priča. Počinje ispočetka istu priču samo sada priča sporije. Sležem ramenima i predajem se. Adrijana stoji pored i umire od smeha.

 

04092012210.jpg

 

04092012211.jpg

 

Rastajemo sa a Giovanni (koji je tokom događaja postao Đole) nam poklanja odličnu mapu. Mi nastavljamo preko brda a dan uspešno završavamo u drumskom hotelu Vecchio Ponte.

 

 

___________________________________________

 

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Podržavam 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Misbehave Responsibly, 1575 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: FZ6S

Radovan III

 

Jutro četvrtog dana puta; 09:03 pokazuje časovnik integrisan u tablu sa natpisom hotela dok nabacujem kofere i pravim fotku hotela za doviđenja. Bilo nam je sjajno sinoć uz buteljku vina i ljubazne domaćine. Lepo smo odmorili, sada valja krenuti dalje. A gde ćemo spavati noćas, to još uvek ne znamo.

To blaženo neznanje je deo draži ovog putovanja. Pitanje spavanja smo, uglavnom, regulisali na sledeći način; u popodnevnim časovima kada se kristalizuje dokle ćemo dobaciti tog dana nalazimo kafić sa WiFi konekcijom. Booking.com je naš drug. I to je funkcionisalo bez greške; skoro bez greške. Naravno treba imati u vidu da je septembar, špic sezone je prošao pa nigde nije baš tolika frka za smeštaj. Kada se tome doda činjenica da rezervacije koje pravite u popodnevnim časovima za to veče obično nose predznak last minute offer - znači najbolja cena, šema deluje dobitno. I nije bilo mnogo bitno da li ćemo spavati u varijanti seoskog turizma u nekoj zabiti ili u sred Rima, cena za nas dvoje sa doručkom je bila 40-45 €. Što se drugih cena tiče, zbog onih koji ovo pitaju, ne sećam se precizno a verovatno i nije merodavno porediti 2012-tu i 2015-tu. Trajekt je relativno skupa zanimacija ali nam kupuje dragoceno vreme, najvažniji resurs na ovakvim putovanjima.

 

Jutro je šareno, ima oblaka a ima i sunca. Vozimo ka Lauria-i. Vegetacija podseća na Kosmaj. Dok kilometri polako klize pod nama ponestaje plavog na nebu. U daljini planinski vrhovi koji razdvajaju kopno od Tirenskog mora sa mukom zadržavaju krupne, sive - odmah se vidi, vrlo popišljive oblake. Iskusno cenim da planine gube bitku nad brojno nadmoćnim protivnikom ali da će nam kupiti još jedno pola sata suvoće. Pojačavam tempo dok, sada već vrlo dobra džada, vijuga lagano prateći ritam korita reke Oraščić - Fiume Noce. Ova, u septembru, mršava reka u svom donjem toku čini granicu između Basilicate i Calabrie. Da li pola sata prolete za deset minuta ili sam prevideo prodor konjice po krilu - uglavnom prvo proširenje na drumu je bilo naše. Uostalom, kakva je draž obući kišnjak (na vreme) pre nego što kiša počne; pa nismo seka-perse, majku mu! Kiša pada za sve pare. Motor sluša bez pogovora, na komande odgovara bez jogunjenja i precizno. Osećam se sigurno tako da održavam jak ritam. Adrijana mi tek posle reče kako se tu baš uplašila. Motor se vozi iz glave; i doživljaj suvozača diktiran je iz sive mase. A siva masa kaže kiša=klizavo; klizavo+brzina=padamo. Naravno, nismo pali, ali se jesmo otrgli od fronta olujnih oblaka. Sve do Sicilije ova nas je letnja oluja jurila a mi smo je eskivirali elegantno i drsko poput Džordža koga juri 16'000 policajaca grada Čikaga.

 

 

 

i00603.jpg

 

i00605.jpg

 

i00613.jpg

 

i00621.jpg

 

 

 

Negde, usput, ne sećam se gde; more je bilo tik uz drum, sunce je provirivalo kroz pocepane oblake; restoran sa leve strane puta nije radio (sijesta); pili smo piće u kafiću uz neku plažu; kroasani su bili bajati a sladoled traljav; kelnerica je bila Litvanka; sedeli smo tu nekih sat vremena ili jače.

 

Kuda smo tačno prošli tog popodneva, nije više ni mnogo bitno. Đogo je negde u utrobi trajekta, mi na palubi. Kišni oblaci su odlazili a vazduh sveže istuširan bio je praznik za nos i pluća. Sunce u smiraju podari teksturama novu razigranost a bojama blistavost koju ni reklame za perwoll ne mogu da dočaraju. Villa San Giovanni ostaje iza nas a Mesina je bivala polako sve bliža i veća. Sicilijo, stižemo.

 

 

 

 

i00625.jpg

 

i00643.jpg

 

i00653.jpg

 

i00633.jpg

 

i00637.jpg

 

i00649.jpg

 

i00651.jpg

 

 

 

______________________________________

Tobecon ti nued [latinski - ‘ćeraćemo se još]

  • Podržavam 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja