Jump to content

Moto Zajednica

Ža dlaku šinko!

Recommended Posts

  • Princ Sherwood-a, 2447 postova
  • Lokacija: Blokovi

Pa kontradiktoran si. Motor se oduzimanjem gasa neće uspraviti ali će da se trudi da zadrži pravac koji je u tom trenutku imao?

 

Kao što si napisao, gasom se kontroliše težište i težina se prebacuje na zadnji točak. Oduzimanjem gasa a posebno pri visokim obrtajima kad je motorno kočenje jako, dobija se efekat sličan kočenju prednjom tj. prebacuje se težina na prednji točak. A nadam se da su svi apsolvirali da se motor pri kočenju prednjom ispravlja. Naravno, može se ta sila kompenzovati dodatnom silom na heblove/ručke kormana ali sigurno vas oduzimanje gasa neće "dodatno oboriti u krivinu nego će dati suprotan efekat, tj. težiti ispravljanju.

 

I da, ako nisam bio dovoljno jasan...

 

Motor ne može da ide u krivinu sam od sebe. Motocikl, kao svako vozilo na dva točka teži da se kreće pravolinijski zbog žiroskopske sile točkova koji se okreću.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 728 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara

243kg sa svim tecnostima (gorivo, ulje). Marketinski, velika greska BMW sto daje tezinu motocikla spremnog za voznju, dok japanci daju suvu tezinu. 1100GS je laksi od obe Afrike 750, a niko njih ne svrstava u teske motore. Pri tom ima visi klirens.

 

http://www.bmbikes.c...ges/R1100GS.htm

http://en.wikipedia....iki/BMW_R1100GS

 

Nije tacno jedno ni drugo, mada ni nema veze sa temom

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • -+-, 1005 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha ♥

Nije tacno da se motor oduzimanjem gasa ispravlja. Probajte u krivini da oduzmete gas ali da zadrzite skrenut volan kao do tad. Pascete sigurno.

Oduzimanjem gasa ili kocenjem se prebacuje tezina na prednji tocak i motor se tada trudi da bukvalno zadrzi pravac koji je bas u tom trenutku imao.

Reflex nam da ne bi pali sa motora kaze da ispravimo volan da ne bi isklizali sto rezultuje ispravljanjem motora.

 

Ako ides 50km/h oboren u krivini i oduzmes gas i zadrzis volan u istom polozaju padas sigurno....

 

Ovo sto sam podvukao nikad nisam osetio u praksi, uvek mi se mi motor ispravljao, posebno ako sam kocio..E sad dali je za to kriv moj reflex :neznam: ali licno ne verujem da je do refleksa nego do fizike...

 

Ja znam kada sam u zajebu (ali ne sa 200) u krivini drzim isti gas i kotriram jos volan...

 

Bitno da je Zika ostao na tockovima, nebitno dali je isao 200 il 120 poenta price je da ne smeju biti misli brze od voznje i da odu daleko od voznje... odnosno kao sto je Robin Hood napisao " Ja pre mesec dana cepam 380 i isto sam se nešto zamislio pa sam morao da usporim jer sam mnogo brzo mislio"

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2285 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Pa kontradiktoran si. Motor se oduzimanjem gasa neće uspraviti ali će da se trudi da zadrži pravac koji je u tom trenutku imao?

 

 

Upravo tako, nisam kontradiktoran. Stiskanjem kocnice fakticki umanjujemo silu kotrljanja na prednjem tocku jer tocak usporava a usporavanjem se prebacuje tezina na prednji tocak pri cemu MOTOR tezi po inerciji da ide pravo. Ali ako ti sam svesno ili ne svesno ne ispravis volan/guvernal on ce ici u krivinu dok mu sila kotljanja tocka tj grip gume dozvoli da ide tako. U PRASKI 99% ce vozac pasti to jest produziti pravo(pasti) po inerciji motorcikla, BIO ON U NAGIBU ILI NE.

Znaci u krivini ne kocnicu!

Iskreno ja kocim u krivini iako dobro znam da to ne treba da radim ali reflex je jaci od mene. kao sto je reflex da ispravim motor kad kocim u krivini jaci od reflexa da ostanem u nagibu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne glasam - ne ćutim, 395 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX-14R

Jbt, sa 200 u krivinu u tim godinama, pa to je ruski rulet. Pri tom Žiki je ovo valjda 20-ti incident od kako sam na forumu. Žika ima pravo da sa sobom radi šta hoće, ali stradaće neko ni kriv ni dužan.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1665 postova
  • Lokacija: Cacak
  • Motocikl: XF650 Zrakoprc :)

Dakle 2 jarca na cupriji, jedino objasnjenje koje imam za ovu glupu, nepotrebnu i nicim izazvanu raspravu.

 

Oduzimanje gasa poput kocnice dodatno opterecuje prednju gumu i u krivini motor neminovno USTAJE i time siri putanju, ali ukoliko ima mesta, smanjena brzina i pored ispravljene putanje, dozvoljava da se motor ponovo obori i da se prodje krivina. Pri malim usporenjima to nije izrazeno, ali pri snaznim definitivno podize motor i samim time ispravlja putanju. Dakle, resenje je ili dodatno obaranje samo i iskljucivo kontraupravljanjem, ili ako se ima mesta, ispravljanje motora, snazno kocenje, pa ponovno obaranje. Zika je u ovoj situaciji i pored pustanja gasa (najvise kao psiholoskog momenta), zavrsio posao snaznim guranjem volana u levo, cime je motor dovoljno oborio da anulira ispravljanje usled pustanja gasa.

 

Sto se tice doticnog dogadjaja, samo par krivina na tom potezu je moze se reci ostrao za pojam autoputa, ali autoput kao autoput, za uspavanog vozaca, u krajnjoj levoj traci, na velikoj brzini je svaka ostra, zakljucno i sa ovom u kojoj zika za malo da vozi bob do momenta prekretanja preko ograde i verovatno, srecom izbegnutog, vrlo tragicnog ishoda.

 

Ziko, da li je to ova krivina u pitanju?

 

https://www.google.rs/maps/@43.4530249,21.7958871,3a,75y,166.75h,70.91t/data=!3m4!1e1!3m2!1sRQAtiVTnk3Vq4R3PTzduvw!2e0?hl=en

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1821 postova
  • Lokacija: Beograd

Ja nisam završio fiziku a bogami ni jedan srodan fakultet, ali sam prošao kroz muke prirodno-matematičkog smera u V beogradskoj gimnaziji i mogu da vam kažem da ne pišete ako niste sigurni u to, logika i činjenice nisu ista stvar a za sve o čemu je reč postoji i metod dokazivanja

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3496 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Rezime:

Napisah u prvom postu da me iznenadila krivina (za mene oštra), pri položaju i brzini koji su bili neadekvatni uslovima (opet gledano iz moje perspektive). Napisah da sam u tom mpomentu dodao još "Countrasterig", a zatim da sam na trenutak oduzeo gas (smanjio brzinu), zatim dodao gas i prošao krivinu. Za one koji nisu čitali dovoljno pažljivo vozio sam BMW R11000 GS (koji se pri brzini od 180km/h "vrti" sa 6000 o/min.).

Dakle, ovo je sažetak onoga što sam napisao u prvom postu i nakon čega je krenula diskusija.

 

A onda sam nazvan lažovom, sektašem, neznalicom, hvalisavcem, egzibicionistom, izlapelim i nedoraslim matorcem (uz to joši impotentnim), ulizicom, ......!

Pa onda krenu i "stručna" rasprava o zakonima fizike i dešavanjima tokom prolaska motora kroz krivinu. Doduše većina navoda koji su dati po pitanju pomeranja centra težišta tokom kočenja jesu tačni, ali uz "sitnicu" da su prilikom ove "analize" potpuno zanemarene sve druge sile (i momenti koje one stvaraju) a koji se suprostavljaju momentu koji bi "ispravio" motor tokom usporavanja. U zavisnosti od situacije, a u praktičnim okolnostima uglavnom se dešava da ovi momenti budu veći od momenta koji nastaje pomeranjem težišta prema napred.

Pa samo da nabrojim da (uz dinamički moment koji se javlja usled pomeranja centra težišta i koji je isključivo uziman u razmatranje tokom prepucavanja), postoje i centri oslonca, centar potiska (bilo pozitivnog ili negativnog), sila inercije, sila potiska, centrifugalna sila, sila gravitacije, sila čeonog otpora vazduha, moment koji stvaraju točkovi (žiroskopski efekt).

Prema tome, ako neko želi da se bavi stručnom analizom neke pojave, mora da uzme u obzir sve paramtre koji učestvuju u procesu, a ne samo one za koje je on čuo (ili misli da su samo ti parametri bitni).

Ne tvrdim da bi usporavanje u nekim okolnostima zaista uslovilo trenutno (kratkotrajno) uspravljanje motora, ali to nikako ne znači da će to uvek da se desi. Naprotiv, u realnim uslovima (ne pričam za ekstremne vožnje na stazi) ovo uglavnom neće da se desi.

Iz svega sledi da je tema veoma brzo nakon otvaranja bila odlično "minirana" i svi dalji komentari nisu imali veze sa početnim sadržajem.

 

Možda i zbog sledećeg:

snapback.pnggavrolini, on 27 December 2014 - 11:55 AM, said:

 

No ja sam svoj zadatak obavio. Nasao temu, podlozio, dolio benzina...sad mozete i sami, vidim da vam ide. Jupiii zima je zvanicno pocela.

Zaista, "zadatak" je dobro osmišljen i odrađen, na čemu čestitam i želm uspeha i u daljem delovanju.

A evo još malo "bisera":

Miloš A user_popup.png

Postavljeno Danas, 15:25 PM

 

Jbt, sa 200 u krivinu u tim godinama, pa to je ruski rulet. Pri tom Žiki je ovo valjda 20-ti incident od kako sam na forumu. Žika ima pravo da sa sobom radi šta hoće, ali stradaće neko ni kriv ni dužan.

 

Ne znam Miloše gde nađe tih mojih dvadeset incidenata koje napravih? U svakom slučaju nemaš razloga da se plašiš za tuđu (pa i ni za svoju) bezbednost kad sam ja u pitanju. Za četrdesetak godina veoma aktivne vožnje nisam izazvao ni jedan udes u kome je neko bio ugrožen ili povređen. Takođe nikada nisam proveo ni jedan jedini dan na bolničkom lečenju zbog povreda nastalih u udesu. A bavio sam se (i bavim) se i dosta ozbiljnijim (neki smatraju i opasnijim) stvarima nego što je vožnja motora, pa sam, hvala Bogu, još uvek uglavnom sposoban da sam ustanem iz kreveta družim se sa prijateljima.

 

Ina kraju:

Zbog svega navedenog zaista mislim da dalji komentari nemaju nikakvog smisla jer je i cela tema izgubila smisao.

Neću da je zatvaram (za sada), ali neću više ni da učestvujem u njoj (a i ni jednoj drugoj ubuduće).

Mislim da jedina tema koja "prolazi" kod većine na forumu pljuvanje po stotinama onih koji nam "oduzimaju prednost" dok stignemo od jednog kafića do drugog.

Pozdrav i mnogo sreće u daljem radu i druženju.

Kome god budem trebao, ili želi nešto da razjasni sa mnom, može na pp.

  • Podržavam 13

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1779 postova
  • Lokacija: Nis- Bliski istok

Sve sve ali mislim da te najvise pogodilo ovo za impotenciju.....ma libo te bre racku da se nekom pravdas ....a sto se tice impotencije iznenadili bi ste se kad bi znali kolko klinaca kupuje vijagre i kamagre za podrsku...a kad im prestane dejstvo krecu po forumu da podbrckuju ...jbg sto bi rekli drzavni sluzbenici sve ti to ide u rok sluzbe1lol.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne glasam - ne ćutim, 395 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX-14R

Žiko, evo nekoliko tvojih udesa, ima ih još milion, mrzi me da kopipejstujem dalje:

 

http://forum.bjbiker..._1#entry1490832

 

Ima dana kada je čoveku bolje da ne ustaje iz kreveta. Upravo sam imao takav dan.

Stigao sam sputa pre pola sata, umoran sam, iscrpljen, .......

U udesu nisam imao preloma, a Transalp je dobro izubijan.

Da se zahvalim svima poznatima i nepoznatim bajkerima koji su se zaustavili da pruže pomoć.

Posebno se zahvaljujem Scubi.

http://forum.bjbiker..._1#entry1336205

 

Bez obzira što za sebe smatram da sam oprezan i pažljiv vozač, što za četrdesetak giodina aktivnog vozačkog staža gotovo da nisam imao udesa, što ovim putem godišnje prolazim svakodnevno, što sam hladnokrvan i dobro reagujem u "stresnim" situacijama, malo je falilo da ubijem čoveka. Bez obzira kog bi sud proglasio za krivca, ja bih ispred sebe celog života bio kriv. Očigledno je da nisam uzeo sve opcije u obzir i kretao se prebrzo da bih mogao adekvatno da reagujem na moguća dešavanja.

 

http://forum.bjbiker..._1#entry1313952

 

Nisam siguran da li treba uopšte da pišem o ovom događaju jer nije bilo motocikliste u udesu, ali sam ipak rešio da objavim jer su samo sekunde falile da među žrtvama budu i dvojica na motorima (jedan na skuteru i ja na Transalpu).

 

http://forum.bjbiker..._1#entry1198640

 

A ko je kriv u ovom slučaju? Mislim da sam ja kriv. Jednostavno nisam bio dovoljno oprezan i doveo sam sebe u opasnu situaciju. Tip u autu koji me je "uplašio" nije ušao u moju traku većme je samo "izcimao" a ja .... . Kupim piće i dočekam goste (na ručku). Sad mi je pauza dok mi ne stignu gosti na večeru.

Pozdrav i čuvajte se hladnog i mokrog asfalta i belih oznqaka na kolovozu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6285 postova
  • Lokacija: Meljak
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Miloše, čemu to ? :neznam:

Svi imamo manje-više gomilu opasnih situacija koje sami izazivamo pa prećutkujemo. Lično poznajem mnooogo takvih. Retki, kao Žika, to i otvoreno priznaju. Niko nije savršen vozač, bezgrešan, imun.

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne glasam - ne ćutim, 395 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX-14R

Miloše, čemu to ? :neznam:

Svi imamo manje-više gomilu opasnih situacija koje sami izazivamo pa prećutkujemo. Lično poznajem mnooogo takvih. Retki, kao Žika, to i otvoreno priznaju. Niko nije savršen vozač, bezgrešan, imun.

 

Molim te govori samo u svoje ime, ja nemam gomilu opasnih situacija koje sam izazivam pa prećutkujem.

 

Čemu to? Zato što godinama čitam raznorazna Žikina nacionalistička, seksistička a posebno homofobična izdrkavanja na svaku moguću i nemoguću off-topic temu, ali nisam reagovao jer, eto, forum je otvoren za svakoga, nikakva stvarna šteta nije napravljena, bla bla.. Ali kolega polako postaje prava opasnost na drumu, i treba ga upozoriti na vreme. Eto zašto.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Zarad mlađih moto naraštaja koji čitaju ovu temu, ja bih voleo da raščistimo sledeće pitanje:

 

Da li se u krivini oduzimanjem gasa motor dalje spušta u nagib ili se ispravlja?

 

Usporavanje, i to SVAKO usporavanje u nagibu, bilo da je kočenje prednjom, zadnjom ili puštanje gasa ispravlja motor, i to SVAKI motor.

 

Detaljnije objašnjenje možete naći ovde.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6297 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

@Milos A

Kako mozes da dodjes u opasnu situaciju kad vozis skuter, koji niti ide niti tera coveka da vozi brzo. Dosta mojih komsija ih koristi za do pijace, ni oni nisu imali rizicne situacije, a nisu neki vozaci. Ovde se prica o motorima, a za to nisi kompetentan.

  • Podržavam 16

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 8142 postova

Zarad mlađih moto naraštaja koji čitaju ovu temu, ja bih voleo da raščistimo sledeće pitanje:

 

Da li se u krivini oduzimanjem gasa motor dalje spušta u nagib ili se ispravlja?

 

 

 

 

Samo zbog ovoga što si napisao gore (mada su ovakve teme ARHI glupe i NIKADA ne dovedu do zaključka za te mlađe "moto narašetaje", već jedino do svađe):

 

1. Puštanje gasa u krivini ispravlja motor i najpre širi putanju. U kritičnoj situaciji ovo znači da motor udara, a puštanje gasa je jedan od neželjenih SR-ova (urođenih reakcija, u Kit Kod terminologiji) kojih treba da se čuvamo. Ako situacija nije kritična, tj. ako ima mesta, nedugo posle tog inicijalnog malog širenja putanje, zbog manje brzine i nepostojanja daljeg kočenja, motor sužava putanju (pa neki zbog toga to mešaju sa krajnjim zaključkom da puštanje gasa sužava putanju, tj. "obara" motor. Obara, jeste, ali samo ako pre toga zbog inicijalnog širanja putanje već nismo udarili).

 

2. Boxer 1200 mark3, dakle mnogo jači od 1100 (110 vs 80 hp), NE MOŽE neprimetno da dostigne 200kmh. Ovo odgovorno tvrdim nakon preko 130.000km na takvom motoru.

 

pz.

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1740 postova
  • Lokacija: JAGODINA
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

Joj sto volim ove teme .. pocela je zima sad se to vidi definitivno . Nazalost pocela je u Zikinoj temi ali negde je morala ...

 

Tacno sam razumeo Ziku , sta mu se desilo i zasto je njemu to bila opasna situacija ,, ali on je stari laf i vozi ce on nama jos dugi i pricati dozivljaje sa puta ! samo neka nam je ziv i zdrav !

 

 

Nego da nastavimo mi dalje :D

 

Gavrolini a i ostali :

 

Sta sve moze da se desava sa prednjim krajem kad kocis prednjom kocnicom (na pravcu , sa "normalnom brzinom") razni motori i marke .... ?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5764 postova

Mislio sam da cutim al jace je od mene. Najvise me nervira ovde pozivanje na godine i iskustvo hajde neka neko ode kod Marqueza i kaze cuti klinac ja imam skoro 60 god i motore vozim 40 god i sta ti znas sa 21 godinom

 

Da se razumemo odmah i ja imam 40+ i vozim motore 20+ al ove godine pogotovo na Navaku videh koliko ima i mladjih a bogami i starijih od mene koji su za mene doktori.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2422 postova
  • Lokacija: Shabac
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

dvlns zna se sta je preduslov za dobrog vozaca. 50+ godina i vlasnistvo afrike ili GS bmw~a. Sve ostalo su bicikli.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4502 postova
  • Lokacija: Rotterdam, the Netherlands
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

 

1. Puštanje gasa u krivini ispravlja motor i najpre širi putanju. U kritičnoj situaciji ovo znači da motor udara, a puštanje gasa je jedan od neželjenih SR-ova (urođenih reakcija, u Kit Kod terminologiji) kojih treba da se čuvamo. Ako situacija nije kritična, tj. ako ima mesta, nedugo posle tog inicijalnog malog širenja putanje, zbog manje brzine i nepostojanja daljeg kočenja, motor sužava putanju (pa neki zbog toga to mešaju sa krajnjim zaključkom da puštanje gasa sužava putanju, tj. "obara" motor. Obara, jeste, ali samo ako pre toga zbog inicijalnog širanja putanje već nismo udarili).

 

Nevezano za ovu temu, već samo za ovaj pomenuti refleks, jel postoji tema i o ostalim refleksima koji će te umesto spasiti moguće ukopati?

 

Kad sam išao na obuku smejao sam se sam sebi kad me je instruktor ubeđivao kako će mi sama ruka da pusti gas kad pogledam levo desno preko ramena.

 

Mislim da je jako korisna stvar da se posveti pažnje tome kako bi se moglo vežbati i biti spreman na neželjene akcije.

 

Mene je prekjuče koštalo 2 slomljena rebra na skijanju i dobro sam prosao a lepo mj instruktor vikao 'zahamamuj zahamamuj!!) :) a danas na autoputu zamalo i glave kad sam se u momentu zagrcnuo, suze su same tekle ^_^

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Princ Sherwood-a, 2447 postova
  • Lokacija: Blokovi

Mislio sam da cutim al jace je od mene. Najvise me nervira ovde pozivanje na godine i iskustvo hajde neka neko ode kod Marqueza i kaze cuti klinac ja imam skoro 60 god i motore vozim 40 god i sta ti znas sa 21 godinom

 

Da se razumemo odmah i ja imam 40+ i vozim motore 20+ al ove godine pogotovo na Navaku videh koliko ima i mladjih a bogami i starijih od mene koji su za mene doktori.

 

Jbg Vladimire, mnogi ne shvataju da pređena kilometraža nije merilo nečijeg vozačkog umeća. Namerno ne rekoh iskustva, jer tu iskustvo nesumnjivo postoji ali to ne znači i umeća. Može čovek da sedne na motor i ode autoputem 5 puta do npr. Atine i nazad. Iskustvo će nekakvo da stekne ali ne obavezno i vozačko umeće. Da bi se nešto naučilo i savladalo, to mora da se i proba. I da se vežba. Mora da se bude u toj situaciji.

 

Malo mi je bez veze da polemišem o krivinarenju sa ljudima koji teraju Jawe i Tomose ali jbg, sam sam kriv. Hoću da pomognem i da dam savet koliko znam i umem ali izgleda da su takvi uglavnom savladali sve tehnike vožnje na 40+ stepeni (obaranja) tako da je bolje da ćutim.

 

Samo oni neka nastave da obaraju motore oduzimanjem gasa i kočenjem zadnjim u krivini. Tu neću da se mešam. Za sve druge dobronamerne uvek stojim na raspolaganju :)

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.


  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja