Jump to content

Moto Zajednica

yamaha 600 diversion vs 900 diversion

Recommended Posts

  • U prolazu, 4 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha xj900s Diversion

Navozao se ti sa njim u zdravlju i veselju da Bog da, pa za neku sledeću sezonu da pazariš neko luče nalik mom, to ti od srca želim :)

post-28870-0-40582400-1426772754_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Šumadinac, 1581 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

 Hvala Dragane i ja to sebi želim, da nabavim nešto ovako http://suchen.mobile.de/motorrad-inserat/yamaha-xj-900-s-hildesheim/205175126.html?lang=en&pageNumber=1&__lp=1&scopeId=MB&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=26000&makeModelVariant1.modelDescription=xj+900&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Motorbike&segment=Motorbike&minFirstRegistrationDate=2000-01-01&maxFirstRegistrationDate=2005-12-31&negativeFeatures=EXPORT&categories=EnduroAndTouringEnduro&categories=SportTouringMotorcycle&numberOfPreviousOwners=4&noec=1, obzirom da su ovi moji klipani privatizovali oba motora, tako da vozim xj 600 najčešće vikendom, dok jedan od sinova vozi Kinroada, dok drugi spava, ili ima neku obavezu. Mikamoto je bio potpuno u pravu, ipak je 900 napravljen za dvoje.  Ako se sklope neke kockice, ove godine je moj, pa neće samo Komša da se hvali dugim turama. :)  

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 4 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha xj900s Diversion

Hehehheh :)

 

Sjajno ako se snađeš da uzmeš neku ovakvu mašinu i ako još bude sa tri kofera - pobedio si.

 

Pazi, kada okačim sva tri kofera na moj, mislim da bih mogao da se preselim iz jednog cuga :) , a uz to je i izuzetno udoban, konforan, itd, za put u dvoje.

 

Takođe, provlače se po internetu komentari tipa da je spor/trom i slično kao i da mu fali neka šesta brzina i šta ti ja znam šta još...

Nekih 900 kuba i 92 konjske snage mislim da je i više nego dovoljno da motocikl ozbiljno potegne, ali ako ga neko iz 'R' bratije provoza -sigurno je da će mu biti trom, spor, težak i šta ti ja znam još... Znaš kako to ide... a da je kojim slučajem potrebna šesta brzina, siguran sam da bi je japanci ubacili u nekom trenutku :)

 

Sa Komšom sam se provozao svega par puta na nekim ultra kratkim relacijama i mogu reći da su sjajna ekipa on, supruga i Diversion... :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Šumadinac, 1581 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

Moj komentar oko Komše je bio zbog simpatija koje gajim prema njemu i njegovoj supruzi. Čitajući njegove putopise, bio sam ljubomoran na njih, kako uživaju i lepo se provode, pa sam poželeo da i ja sa suprugom doživim te trenutke. On je krivac što sam kupio ovaj motor, mada sam želeo 900-ku, ali nisam bio trenutno u mogućnosti. Prezadovoljan sam ovim motorom, što se tiče troškova eksploatacije, uključujući potrošnju, ume lepo i da povuče, ali sa tri kofera i suprugom pozadi, malo je trom. Zato mi je želja i namera da kupim 900, pa da postavim više fotografija od Komše  :sampion: Samo, nije mi jasno oko 6 brzine, ja je imam i odlično funkcioniše?! Što se tiče tromosti, kada sam sam na motoru, ume da potegne, još kako, sa dvoje, jeste trom, ako su i koferi puni. Ali, ja sam kupio motor da uživam u vožnji, predelima, slobodi, a ne da se dokazujem postizanjem brzine od 0 do 100. Sam model motora koji sam izabrao to pokazuje. Nemam ništa protiv onih koje to privlači, ali ja, osim bele linije, želim da vidim još nešto. Zato su mi i dragi putopisi Komše, Marokanca, Spredraga i Furios pande. Valjda to ide sa godinama :P   

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 332 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW R1200 GS, Yamaha Neos

Moj kum je jako dugo vozio XJ600N a zet vozi istog takvog i danas. To nam je bio prvi ozbiljan motor u društvu i nekako smo se svi primili na motore uz XJ-a. Možda je (verovatno je) neki subjektivni doživljaj ali ja i dan danas volim da provozam taj motor. Još u N varijanti, idem 80 a čini mi se da idem 200. Ma ludilo. Ovom zetovom smo uradili auspuhe kod Roberta iz Ade i zvuči kao da ima 1600cc :). Jednom prilikom sam uzeo od drugara R1 a on seo na XJ-a. Vozim ja tako 180 (na autoputu) kad obilazi me budala na XJ-u  :sampion: . Tako da taj motor može da ide daleko više nego što je potrebno.

Sa njim smo išli i na ture od po 3000km i kum koji ga je vozio je daleko bolje prošao nego ovaj drug na R1 (iako to ovaj nije hteo da prizna ;) ). 

A da ne pričam o gradskoj-dnevnoj vožnji.... Kada posle XJ-a sednem na mog GS-a, dođe mi da plačem.

 

Sve u svemu izuzetno lep, lagan (iako to ustvari nije - 206kg) upravljiv, praktičan, ekonomičan, zabavan all-around motor.

 

Nek vam je sa srećom, da uživate i u zdravlju da ga vozite.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 12 postova
  • Lokacija: BG
  • Motocikl: XJ 600 S

Kao vlasnik Xj600S se slazem sa svime navedenim. Kad ga poredim sa ovim novi/modernijim i po nekima boljim masinama pitam se cemu sve komplikacije sa tolikom elektronikom? Proverena jednostavna tehnika, 4 karburatora, 60ks - pametnome dosta.

 

Jedino bi prednja kocnica na modelima do 1998 (jedan disk) mogla da bude bolja i bilo bi lepo da ima plovak kao XJ900.

Krajem prosle sezone sam stavio pancirno kociono napred i sinter oblogu (na pocetku sezone stavio novu organsku TRW), jer se tesko dozirala kocnica (koci ili sa 30% ili sa 100%) - nisam puno vozio, ali vec kod prvih kilometara osetna razlika.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 174 postova
  • Lokacija: Gardinovci
  • Motocikl: CBR 600 F4i

@Šumadinac

 

Odličan izbor, zaista lep primerak. Ja sam u maju 2014. godine postao vlasnik jedne Diverzije '93 sa 38.000km na satu. Izbor je pao na nju zbog povoljne cene, bio sam tada u nekoj frci, a jako sam želeo da sa kineza 200ccm pređem na nešto ozbiljnije. Iako moj primerak nije baš u sjajnom estetskom stanju, mehanički je u besprekornom stanju i nisam se pokajao ni jednog trenutka odlukom koju sam napravio. Do sada sam sa njom, za ovih 15 meseci prešao oko 10.000km, imao sam 2 duže ture sa devojkom (bisage + ranac na rezervoaru umesto tank torbe), i jednu dužu turu solo... U povratku sa mora smo devojka i ja prešli za jedan dan oko 700-800km bez ikakvih problema. Siguran sam da ne može da potegne kao ozbiljnija šestotka u stilu Fazer-a, Hornet-a, GSR-a, ali ako apetiti nisu preveliki može se i sa ovim motorom lepo putovati. Čak i onako natovaren od 80 do 120 bolje ubrzava od prosečnog automobila pa mi preticanja nisu bila problem, a bržima sam se naravno, bez ikakve sujete sklanjao u stranu kako bi me lakše pretekli i nastavili svoj put. Sada, iako mi se finansijska situacija popravila i "zarađujem jedan ovakav mesečno" i mogu sebi priuštiti "brži, mlađi, lepši", ne želim još da menjam ovaj motor, novac radije ulažem u posao. Mislim da ću ga ostaviti bar još jednu sezonu kod sebe prvenstveno zbog stvarno jeftinog održavanja, udobnosti na dužim relacijama i najvažnije, pouzdanosti.

 

Što se tiče 6. brzine naši motori je imaju, koliko sam skontao da verzija od 900ccm nema 6. brzinu i da to neki navode kao manu.

 

I za kraj jedna slika sa ovogodišnjeg letovanja: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/p180x540/11753685_10207733822332051_5653817602333831693_n.jpg?oh=a05f61eea5bdd6b5256a39617f0c55c8&oe=564138EE

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 66 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha XJ 600 Diversion

Pozdrav sve cestitke i zelim vam puno dobrih voznji :) 

 

ne znam koliko je tema aktuelna ali dao bih komentar na XJ600. Iako mi u registraciji stoji XJ600n moj je sa onom sportskom maskom tj S sto mislim da ne utice na motor mnogo (mislim da su iste snage na svima da je bukvalno razlika u masci i sedistu). Nikada ranije nisam vozio motor pre ovoga. Polozio pre vise od 3 godine i cekao da mi se san ostvari, da zaradim za motor i postenu opremu. Elem, poenta je da se ovaj motor vozi kao bicikla. Dakle nikada vozio motor u zivotu, postao vlasnik u aprilu 2015 i do sada sam izvukao preko 5000km (stim da 1 mesec nisam vozio) uz veliko uzivanje i bez opasnih situacija. 
Motor ima ozbiljne vrline ali i neke mane.

 

Vrline: 

1) Ako sediste nije kao moje (sportsko) jako je udoban (mada ni moj nije los). Prepravicu ga kod Bobana na kraju ove godine pa ce i moj biti crvena ladja. :) Medjutim sem toga, motor jako lepo lezi u krvinama, jako lepo vuce, ima super vesanje i pouzdan je, ne trese, jako lepo cisti vetar, nije previse bucan. Dakle parava masina za voznju iz uzivanja.

2) Savrsen prenos snage!!! Dakle motor moze da se vozi na 2500 obrtaja i kad se da gas on vuce. A moze da se vozi i na 7000 obrtaja i vuce mnogo vise. Ali poenta je da od 2500 do 7000+ obrataja on uvek ide dobro. Posto ima 6 brzina, jako lepo su rasporedjene i jako lepo se preklapaju. U zavisnosti od potrebe, preferencije i nagiba mozete da birate brzinu u kojoj cete voziti isto na sat i uzivati maksimalno. Promena brzine gore dole za 1 najcesce pomera obrtometar za gore dole 500-1000 obrtaja u minutu sto savrseno pase ako recimo hocete da kruzirate a samo da primirite rad motora ili da samo malo pojacate snagu jer idete uzbrdo itd.. Cesto vozim u 6toj 60 na sat a kad preticem spustim 3 nize i teleportujem se ispred auta/kamiona/nekog drugog vozila

3) Potrosnja je smesna. Imam pomalo opsesiju da pratim potrosnju. Dakle za ovih 5000km prevezenih do sada uspeo sam maks da nabijem 5.5 lit na 100 km i to na auto putu ka nisu kada sam isao 140 stalno a u preticanju do 160. Dakle nisam isao sporije od toga. Bilo je deonica sa jako dugim kolonama sporih vozila gde sam u levoj traci isao 150 po par minuta. Inace vangradska voznja je 4.2 - 4.5 litre ako se ne divlja na 140+ .

4) Sasvim dovoljno snage za pocetnika. Dakle ko kaze da je 60 konja malo, taj ili ima specificne zahteve ili ima potrebu da divlja. Ovo nije race motor i ne treba da "fleka" druge motore vec da omoguci udoban put i lagano preticanje svega sto ima 4 tocka sto ovaj motor savrseno i radi. Uburzava od 80-120 slicno kao i 120-160 dakle prenos dobar, konja dovoljno sve ok. Ne kazem da mi sledeci motor nece biti jaci, ali za prvih par godina voznje, vise nego dosta.

5) 4 cilindra. Jako miran rad motora, jako pouzdan rad i ako vam rikne jedna svecica, imate jos 3 cilindra a ne jos 1 ili nijedan. 

6) Lepo izgelda i ima ever green dizajn :) Dakle niko u mom drustvu nije verovao da mi je motor 1998 godiste. Komsije su mislile da motor ima maks 5 godina, drugari 7-8 godina. Stvarno prelepa masina, sto je meni ipak nekako plus.

7) Za prvih 9 litara mu ne treba pumpa za gorivo. Ja sam kupio motor da nisam ni znao da mu ne radi pumpa za gorivo. Uvek sam sipao do vrha. Kad sam hteo da vidim koliko cu da predjem do rezerve, tad sam shvatio da mi pumpa ne radi. Ovo je prednost iz dva razloga. Prvo, ako vam pumpa crkne imate 200km voznje sto znaci da cete sigurno stici kuci jer na svakih 20-50 km imate bar jednu pumpu. Drugo, kad sam hteo da promenim pumpu, trazili su mi 500e u Yamahi. Srecom imam dobrog majstora koji mi je ugradio univezalnu pumpu niskog pritiska (0.2 bara) i motor radi do zadnje kapi, vuce kao i kad je pun. Jednostavno malo trosi, ima karburator, ovo cudo doliva i to je to. Dakle ako vam rikne pumpa, za 3200 din sve ok.

8) Nije veliki lako se ide kroz grad njime. Ne znam kako to izgleda kada vozite veliki motor, ali XJ600 se bas super ponasa u gradskim uslovima.

 

Mane:

1) Delovi.. Da ovo je Yamaha, da ovo je popularan motor i da ovaj motor je upak starija generacija. Morao sam da stelujem ventile, cekao sam plocice mesec dana. Jednostavno nema nigde. Cak i na eBayu je tesko pronaci a nikada nisi siguran da li ce stici i kolika ce biti carina. Hladnjak mi malo flisuje, nema polovnog ni za zivu glavu a novi stipa po usima. Dakle kocnice, lanac i ta svakodnevna zezanja to je ok, ali bilo sta iole specificnije sto se radi jednom u 40 000 km i delovi se cekaju mesec dana. 

2) Kad ide dvoje, oseti se. Dakle isao sam ja sa zenom 140km na sat na autoputu, mogao je i brze medjutim bio je tromiji. Iskusnim motorasima bi zasmetalo. Meni je ok za sada, ali verujem da ce mi za 2-3 godine smetati. 

3) Hladno paljenje je malko skakljivo i dok se ne ugreje bas se oseti razlika. Dakle kad upalim motor, dam mu pun sauh i onda posle par sekundi spustim ga na 2000 obrtaja. Medjutim gas mu varira.Ide gore dole par stotina obrtaja pa kad idete gradom oseti se blago cimanje. Racunam kad uradim stelovanje karburatora da ce to biti bolje, medjutim od nekoliko ljudi saznao sam da to tako inace ide kod njih. Dakle nije strasno, nije problem ali ako morate brzo da krenete morate ipak da budete malko obazriviji prema motoru da ga ne biste njakali previse. 

Zakljucak: Motor izvanredan! Za te pare, ja stvarno ne znam dal moze bolje. Opet to pomalo zavisi i od toga sta zelite ali govoreci o putnoj masini za ljude sa manje iskustva, ovaj motor daje sve. I udobnost, i pouzdanost i uzbudjenje, a u mnogome parira i jacim i vecim motorima. I moram da priznam, iako sam bio veliki skeptik, da 4 cilindra mnogo znaci.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 12 postova
  • Lokacija: BG
  • Motocikl: XJ 600 S

Motor ce teze da pali sa 100% sauha, narocito kad je toplije. Ja palim sa 50% sauha leti i mozda 80% kad je ispod 20 stepeni - moj je iz 1993 i nema elektropumpu pa pre starta stavim na PRI. 

Posle 30 sekundi korigujem obrtaje na 1200-1500 i pustim ga da radi 2-3 minuta (dok navucem kacigu, zakopcam rukavice, proverim motor i sl.)- onda moze da se vozi, najlakse se prepozna po tome sto ga davanje gasa vise ne gusi.

 

To cimanje ako postoji verovatno da i ne primecujem jer nemam iskustva sa motorima sa ubrizgavanjem, ja gledam da ne vozim ispod 3000-4000 obrtaja, jer mnogo je lepsi/meksi odaziv na gas.......kad se vozi na 2000 ili manje pa se naglo doda gas grokce kao prasac i trza - vidi se da mu ne prija.

Meni je prosecna potrosnja oko 5 (ima profil na Spritmonitoru koji redovno azuriram - isti nick)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Šumadinac, 1581 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

I leti i zimi pun sauh. Pali bez problema i na prvu. Jedina razlika je što sauh leti mnogo brže smanjujem. Dok je pod sauhom agregat normalno radi, jedino ako zaboravim potpuno da vratim sauh, a motor se zagreje, malo se buni.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja