Jump to content

Moto Zajednica

STOJ HALT - Slovacka, Poljska, Madjarska

Recommended Posts

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

09.09.2014. - Dan 4

 

Dan za izlet, ako ga tako mozemo nazvati... recimo dan za istoriju... ne ponovilo se. Verovatno pretpostavljate da je u pitanju poseta Ausvicu. Vec dugo vremena zelimo da posetimo ovo mesto. Zasto? Ne znam ni sam... Da odamo postu mozda... Sta god bilo, poseta ovom mestu i ovo iskustvo je donelo dva osecanja... Ponos, sto smo posetili ovo mesto i sramotu sto pripadamo jedinoj vrsti na ovoj planeti koja je u stanju da ucini ovako nesto kao sto se desavalo na ovom mestu. Znam da nije ovo jedino mesto na kome su se desavale takve stvari, niti su se desavale samo tada, ali se u Ausvicu desilo najmasovnije... U svakom slucaju, koliko kod slusali, citali i gledali emisije na ovu temu, veoma je otreznjujuce biti na mestu kao Ausvic, videti fotografije ljudi koji su ubijeni tu, gledati te barake, pribliziti se uslovima u kojima su pokusavali da prezive, videti celije, komore, peci,... videti decu koja placu za svojim bakama i dekama i ostavljaju cvece pored njihovih fotografija...Ono sto nismo znali pre ovog putovanja je da istrebljenje Jevreja i Poljaka nije bilo iskljucivo zbog mrznje prema njima. U pozadini je bilo nesto jos banalnije. Na samom pocetku rata, kada je Hitler napao Poljsku u pricu se umesala i Rusija, t.j. Staljin... i njih dvojica su Poljsku podelili. Hitlerova ideja je bila da deo Poljske koji je zauzela Nemacka potpuno ocisti od svih stanovnika kako bi ta teritorija postao plac, nova teritorija na kojoj bi se naselili nemci. Poljaka je trebalo da prezivi nesto malo i oni bi iz generacije u generaciju trebalo da budu obucavani da budu sluge, robovi.

 

Ausvic (Auschwitz/Oswiecim) je bio kompleks logora koji se sastojao od Ausvica I, Ausvica II - Birkenau, Ausvica III - Monowitz i 45 manjih kampova. Ausvic I je bio prvi, originalni kamp koji je trebao da sluzi kao zatvor za Poljske politicke zatvorenike na mestu nekadasnje kasarne. Logor je ime dobio germanizacijom imena gradica u kome se kasarna/logor nalazio, Oswiecim. Zatvorenike su mucili na najneverovatnije nacine, izivljavali su se nad njima, eksperimentisali... a kada je ponestalo mesta, terali su zatvorenike da grade prosirenja. Medjutim na ovoj lokaciji nije moglo mnogo da se siri. Vremenom su nacisti shvatili da im je potrebno vise mesta, pa su na par kilometara od grada izgradili drugi kamp, Ausvic II - Birkenau. Ovo mesto je bio glavno mesto za resenje Jevrejskog pitanja. Kompozicija za kompozicijom vozova je donosila ovde zatvorenike, Jevreje, Poljake, Rome i ostale nepodobne kako bi ih ubijali u gasnim komorama a zatim spaljivali. Ausvic III - Monowitz je bio radni kamp gde su strucni zatvorenici radili na proizvodnji gume i drugih potrepstina za vojsku i Nemacki narod.

 

Ono sto je od kompleksa ostalo i sto se moze posetiti su Ausvic I i II.

 

U Ausvicu I se mogu videti barake, uslovi zivota, celije, komore, ambulanta, kancelarije oficira... Prostorije koje su pune samo koferima ili samo obucom od poda do tavanice... Prostorija puna kose, rolna tekstila od kose... posudje i licne stvari... Manje vise mozete videti kakav je otprilike bio zivot politickih zatvorenika. Otprilike polovina baraka je otvoreno za posetioce. Neke od baraka su pretvorene u muzeje pa tako ima baraka posvecena Slovacima, baraka posvecena Poljacima, Dancima, Holandjanima, Jugoslovenima...

 

U Ausvicu II je vecina objekata unistena. Od onoga sto je ostalo moze se videti t.j. naslutiti kakav je bio zivot onih koji su bili osudjeni na smrt, kojim putem su odabrane iz vozova terali direktno u gasne komore,... Po dokumentaciji, u ovom kompleksu je ubijeno oko 1.1 milion ljudi, ali upravnik logora je na sudjenju u Nurembergu svedocio o cifri od oko 2.5 miliona. On je osudjen na smrt vesanjem a presuda je izvrsena u logoru Ausvic I.

 

Sve je to jako tuzno i potresno, ali istovremenao veoma otreznjujuce i edukativno. Za tih par sati shvatite koliko toga uzimamo zdravo za gotovo i koliko toga cenimo iz pogresnih razloga. Poljski ucenici u okviru skole svi moraju da posete ovo mesto a mislim da bi to trebalo da bude pravilo svih skola u svim zemljama. Uveren sam da bi mnogo manje dece ispali kreteni, nasilnici i kojesta posle jednog ovakvog iskustva.

 

No da ne bude samo slova i nigde slike... Od Krakowa do Oswiecima ima oko 60km, odlicnim putem kroz sumovite predele. Cim se udje u grad Oswiecim putokazi za Ausvic su svuda tako da nije tesko naci lokaciju. Ispred muzeja je ogroman parking. Motori placaju 8 ZLT (oko 2 eur) za ceo dan. Automobili mislim da placaju po satu ali nisam siguran. Od Ausvica I do Ausvica II i nazad vozi besplatni autobus na pola sata.

 

Ausvic I

 

Kompleks otvara za posetioce u 8 ujutro. Od 10 sati se uci moze iskljucivo grupno uz vodica i to se placa. Medjutim za to nema potrebe posto su table sa objasnjenjima na sve strane. Takodje oko 9-10 pocinju da stizu autobusi puni posetilaca. Nas savet je da ovde dodjete u 8 ujutro i udjete pre guzvi. Mala napomena... u kompleks ne mozete uneti ranac, ali ako hocete, mozete ga ostaviti u garderobi za simbolicnu svotu. Fotografisati mozete svuda osim 2-3 mesta, kao sto je prostorija sa kosom, prostorija sa pecima i slicno. Iz postovanja prema preminulima nismo ni mi fotografisali ta mesta. Za detaljan obilazak Ausvica I vam treba oko 3 sata.

 

stoj-halt-04-001.jpg

 

 

stoj-halt-04-002.jpg

 

 

stoj-halt-04-003.jpg

 

 

stoj-halt-04-004.jpg

 

 

stoj-halt-04-005.jpg

 

 

stoj-halt-04-006.jpg

 

 

stoj-halt-04-007.jpg

 

 

stoj-halt-04-008.jpg

 

 

stoj-halt-04-009.jpg

 

 

stoj-halt-04-010.jpg

 

 

stoj-halt-04-011.jpg

 

 

stoj-halt-04-012.jpg.....stoj-halt-04-013.jpg

 

stoj-halt-04-014.jpg

 

 

stoj-halt-04-015.jpg

 

 

stoj-halt-04-016.jpg

 

 

stoj-halt-04-017.jpg

 

 

stoj-halt-04-018.jpg

 

 

stoj-halt-04-019.jpg

 

 

stoj-halt-04-020.jpg

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Ausvic II - Birkenau

 

Na ovoj lokaciji nema mnogo tabli sa obavestenjima pa nije lose platiti vodica. Nismo se raspitivali ali smo videli vise grupica od po 2-3-4 posetioca sa vodicem tako da pretpostavljam da nije nesto skupo. Par puta smo prisluskivali i evo sta smo culi o zivotu zatvorenika ovde. U svakoj baraci je bilo od 700-1000 ljudi. Svaka baraka je imala po dve peci kako bi se moglo grejati zimi ali bas i nije bilo sta ubaciti u te peci. Temperatura zimi je bila oko -25 u barakama a uglavnom su bili bosi i polugoli. Navodno su dobijali tri obroka dnevno. Prvi obrok je bio caj ili kafa. Za rucak su dobijali corbu u kojoj su cesto nalazili dugmad... mislim da to dovoljno govori o svemu... Posle ovoga nisam cuo sta je bila vecera.

 

Gledajuci sa ulaza, leva strana je deo koji ima objekte nerazrusene a ima ih oko 50. Druga strana je 3-4 puta veca. Racunica je prosta... ovde je bilo izmedju 200000 i 300000 zatvorenika. Na jednoj slici cete videti stazu. To je staza koja je vodila pravo od vozova do gasnih komora i krematorijuma i tom stazom su gonili odabrane za koje su smatrali da nece biti od koristi.

 

Za Ausvic II, za obilazak je potrebno oko 2 sata. Dok u Ausvicu I postoji jedna baraka gde mozete kupiti vode ili sok, ovde toga nema, pa savetujem da ponesete sa sobom flasu vode. Ranac ni ovde ne mozete uneti ali ga nemate ni gde ostaviti. Ja sam ga ostavio u Ausvicu I i pokupio sam ga kada smo se vratili autobusom nazad.

 

stoj-halt-04-021.jpg

 

 

stoj-halt-04-022.jpg

 

 

stoj-halt-04-023.jpg

 

 

stoj-halt-04-024.jpg

 

 

stoj-halt-04-025.jpg

 

 

stoj-halt-04-026.jpg

 

 

stoj-halt-04-027.jpg

 

 

stoj-halt-04-028.jpg

 

 

stoj-halt-04-029.jpg

 

 

stoj-halt-04-030.jpg

 

 

stoj-halt-04-031.jpg

 

 

Kako bi se stekao koliko toliko potpuni utisak potrebno je posetiti obe lokacije, pa ako se odlucite za dolazak u Ausvic da odate postu svima koji su ubijeni u ovim zlocinima, odvojite 5-6 sati i posetite obe lokacije, bez zurbe, procitajte obavestenja na tablama, razmislite o svemu...

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Posto nas je autobus vratio na prvu lokaciju, spakovali smo se na motor i vratili istim putem 60km do Krakowa do naseg smestaja. Mislim da nismo svo vreme puta progovorili. Tek kada smo usli u stan i skinuli sa sebe opremu i seli smo poceli da komentarisemo i iznosimo zapazanja. No neke stvari jos nisu zrele i mozak jos obradjuje... verovatno nece nikad obraditi. Moram priznati da sam nekoliko puta tokom posete jedva zadrao suze, a da sam imao nekog pretka koji je bio tamo ili na nekom slicnom mestu, verovatno bih ridao.

 

Posto smo se malo sabrali i osvezili odlucili smo da odemo do starog grada. Bilo je potrebno da vidimo nesto lepo. U ranac smo stavili puskice i usput ih konsultovali. Malo smo razgledali, posedeli u ponekom kaficu, vecerali... Uglavnom smo se muvali po veliko trgu u starom gradu. Pravi obilazak smo ostavili za sledeci dan.

 

stoj-halt-04-032.jpg

 

 

stoj-halt-04-033.jpg

 

 

stoj-halt-04-034.jpg

 

 

stoj-halt-04-035.jpg

 

 

stoj-halt-04-036.jpg

 

 

stoj-halt-04-037.jpg

 

  • Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

10.09.2014. - Dan 5

 

Dan za razgledanje i upoznavanje Krakow-a. U ranac smo ubacili par sendvica, flasu vode i nekoliko listova "puskica" o starom gradu i okolini, i krenuli u istrazivanje. Prvo smo obisli staru jevrejsku cetvrt. Ova cetvrt ima veliki broj sinagoga a nekada je ovde zivela bogata jevrejska elita.

 

stoj-halt-2014-05-001.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-002.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-003.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-004.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-005.jpg

 

 

Zatim smo odlucili da obidjemo zamak Wawel

 

Zamak Wawel je izgradjen u 14-om veku. Vekovima je ovo bila rezidencija Poljskih kraljeva. Danas je to skup muzeja. Cim se popnete na brdo Wawel i prodjete kroz nekadasnje kapije grada, u jednoj od zgrada je nesto nalik na recepciju ili salter salu. Na tim salterima mozete kupiti ulaznice za delove koje zelite da posetite. Svaki deo, muzej, riznica, oru\arnica... ima svoj ulaz i svoju cenu za ulaznicu. Mi smo se odlucili na nekoliko detalja i kupili kartu. Karta na pozadini ima tabelu sa svim lokacijama a za one koje smo platili ima cekirano. Treba paziti na to da neke delove mozete posetiti iskljucivo uz vodica u okviru grupe i za te lokacije imate naznaceno tacno kada krece grupa i odakle. Jedna od takvih lokacija su privatne kraljevske odaje.

 

Evo malo slika spoljasnjosti i nekoliko slika fotografija iz vazduha.

 

stoj-halt-2014-05-006.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-007.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-008.jpg...stoj-halt-2014-05-009.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-010.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-011.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-012.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-013.jpg...stoj-halt-2014-05-014.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-015.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-016.jpg

 

 

Sledece sto smo posetili je bila pecina ispod Wawelskog brda gde je po legendi ziveo zmaj Kraken po kome je grad dobio ime

 

stoj-halt-2014-05-017.jpg...stoj-halt-2014-05-018.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-019.jpg...stoj-halt-2014-05-020.jpg

 

 

Zatim smo obisli prelepe privatne kraljevske odaje, ali posto je tu zabranjeno fotografisanje, sa ovog dela nemamo slikica. Posle kratkog predaha uz sendvice smo otisli da obidjemo kompleks, katedrale, zvonika i krljevskih grobnica.

 

U katedrali nije bilo dozvoljeno fotografisanje. Ono sto mogu reci je da sam bio odusevljen kako je lepo ukraseno. Katedrala ima mnogobrojne nise koje su na neki nacin zasebne crkvice. Svaka od nisa je posvecena nekom od vladara ili znacajnih licnosti. Oni su tu i sahranjeni u ogromnim sarkofazima od mermera, alabastera, granita i slicno. Na kraju katedrale je stepeniste i tu pocinje uspon u zvonik. Ukupno ima tri zvona. Prvo se nailazi na najmanje ap se nastavi drvenim stepenicama 2-3 sprata do sledeceg i posle jos 3-4 sprata se dolazi do najveceg zvona.

 

stoj-halt-2014-05-021.jpg...stoj-halt-2014-05-022.jpg...stoj-halt-2014-05-023.jpg

 

 

Sami tehnicki podaci pa ni ove slike ne mogu da docaraju velicinu zvona. Mora se videti uzivo da bi se pojmila velicina i masivnost ovih zvona.

 

Posto smo se spustili nazad u katedralu otisli smo u kraljevske grobnice. Ovo je ogroman kompleks, opet sa nisama koje su dodeljene odredjenim kraljevskim porodicama i znacajnim porodicama. Opet, fotografisanje nije bilo dozvoljeno, ali nismo mogli da odolimo da uslikamo jedan od najcudnijih i najstarijih sarkofaga.

 

stoj-halt-2014-05-024.jpg

 

 

Jedan poseban deo grobnica je posvecen i malo drugacijim znacajnim licnostima kao sto su cetvorica velikana: pesnici Adam Mickiewicz, Juliusz Slowacki i Kamil Nowid i veliki kompozitor Frederic Chopin.

 

...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Posle zamka smo nastavili razgledanje starog grada...

 

stoj-halt-2014-05-025.jpg... stoj-halt-2014-05-026.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-027.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-028.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-029.jpg...stoj-halt-2014-05-030.jpg

 

 

stoj-halt-2014-05-031.jpg

 

 

A uvece smo otisli da pronadjemo "Lost Souls Alley". I pronasli smo ga u jednom od pasaza u ulicici do velikog trga u starom gradu. Za one koji to ne znaju sta je, to je skup prostorija kroz koje se prolazi u skoro potpunom mraku i za - minuta koliko traje prolazak dozivi se pravi horor kao iz filmova. Koliko god znali da je zve zezanje, mozak percipira sve kao stvarnost i tesko da ce bilo ko proci ovo ravnodusan. Upad josta par eura i vredi svake pare. Momci koji ovo organizuju su sve odradili savrseno dobro i mi smo izasli zadihani.Srca su nam jos neko vreme lupala ubrzano. Nije za one koji su slabi sa hororima. Mala napomena... lokacija je otvorena od podne pa do 8 uvece i potrebno je rano popodne ili mozda cak dan ranije doci i zakazati posto je poprilicno velika navala o grupe mogu biti od 6-8 odoba. Pasaz u kome se nalazi na ulazu ima tezgu neke agencije koja organizuje kojekakve ture, a Aleja izgubljenih duza je u dnu pasaza. Ako se u ulicici nadjete vec predvece, pasaz se nalazi ispod prozora koja svetle crvenom bojom... verujem da vecina vas zna sta je iza tih prozora. Takodje u ovo vreme ce na ulici biti devojke sa zelenim kisobranima koje prilaze iskljucivi muskarcima koji nisu u pratnji devojaka.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

11.10.2014. Dan 6

 

Rano ujutro, pakujemo stvari na motor i polako napustamo Krakow. Vozimo prema Slovackoj... Odabrali smo naizgled najkraci put za Novi Sad preko Slovacke i Madjarske. Medjutim, nismo obratili paznju kuda ta putanja prolazi. Sto smo bili blize Slovackoj, put je vijugao sve vise i penjao se. Takodje, temperatura je bila sve niza. U nekom momentu smo prosli pored table koja nam je pozelela dobrodoslicu u Slovacku. Tu u blizini je bio i nekakav kompleks baraka i restorana gde je bilo sve zatvoreno. Odlucili smo da obucemo kisna odela kako bismo se malo zastitili od hladnoh vetra i od kisice koja je pocinjala. Pored parkinga je bila velika tabla okoline. Bacio sam pogled i shvatio da nam je na putu najveci planinski masiv regiona: Visoke Tatre. Kroz glavu su mi prosle slike skijalista i snega. Nadao sam se da nece biti gore snega polovinom septembra.

 

Kisa je postajala sve jaca pa smo krenuli dalje u nadi da ce vreme biti bolje kada pocnemo da se spustamo sa planine. Narednih sat vremena smo se samo penjali sve vise i vise na planinu po sve jacoj kisi.Na srecu nije bilo snega ali smo ga verovatno promasili za samo par dana ili eventualno koju nedelju. Srecom posle nekog vremena smo stigli do najvise tacke na omom putu i poceli spustanje. Jaka kisa nas je pratila sve dok nismo presli u Madjarsku pa nemamo nijednu jedinu fotografiju sa ovog dela putovanja. Ipak, cini mi se da je voznja ovom planinom prelepa leti i nameravam jednog dana da se vratim na neku voznju ovamo.

 

Dok smo stigli do grada Eger u Madjarskoj, kisa je stala potpuno, cak je i sunce promolilo svoje lice iza oblaka i temeratura se malo popela, tako da je bilo skroz prijatno kada smo dosli do naseg smestaja. Stariji bracni par je u svojoj kuci adaptirao sprat kuce u pansion sa nekoliko soba. Svima toplo preporucujem ovaj pansion: Gomori Vendeghaz ( https://www.booking.com/hotel/hu/gapmapri-venda-c-gha-z.en-gb.html?sid=26098520ec3df664f69d5160c09c60c7;dcid=2 ). Gospodin koji je vlasnik je vinar i cim smo stigli i ostavili stvari u sobi pozvao nas je u svoj mali vinski podrum na degustaciju vina. Posle pola sata pijuckanja i razgovora krenuli smo do starog grada i tvrdjave, da prosetamo dok jos ima dnevnog svetla. Autobus koji vozi do srca starog grada staje ispred kuce i sve sto je potrebno je da imate nesto Forinti za kartu. Vlasnici pansiona su bili ljubazni pa su nam razmenili nesto eura kako bismo mogli platiti autobuske karte i ulaznice u tvrdjavu.

 

Nazalost posle samo 20-ak minuta setnje po tvrdjavi, jaka kisa nas je oterala.

 

stoj-halt-2014-06-001.jpg

 

 

stoj-halt-2014-06-002.jpg

 

 

stoj-halt-2014-06-003.jpg...stoj-halt-2014-06-004.jpg

 

 

stoj-halt-2014-06-005.jpg

 

 

stoj-halt-2014-06-006.jpg

 

 

stoj-halt-2014-06-007.jpg

 

 

Spustili smo se do starog grada, vec po mraku. Kisa, koja je sada vec prestala, je rasterala i turiste i lokalce, ali smo nasli jedan lep restoran. Uz lokalne specijalitete i par pica smo se opustili malo pa kroz stari grad prosetali do autobusle stanice i po slaboj kisici se vratili na spavanje.

 

stoj-halt-2014-06-008.jpg

 

 

stoj-halt-2014-06-009.jpg

 

 

Ovoga dana smo prevezli oko 325km

 

mapa puta:

 

stoj-halt-2014-06-mapa.jpg

 

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

12.09.2014. - Dan 7

 

Oko 8 ujutro smo krenuli iz grada prema kuci. Jedva smo izasli iz grada kada je kisa ponovo pocela da pada i za 10-15 minuta se pretvotila u pljusak koji nije popustao nekoliko sati. U okolini Keckemeta smo odlucili da ne vredi voziti po regionalnim putevima, posto kisa ne popusta, pa svakako necemo uzivati u pogledu i ukljucili smo se na autoput. Posle nekog vremena smo bili na granici pa u blizini Subotice. Stali smo na jednoj pumpi da popijemo kafu i kisa je tek tada prestala. Posto smo se uverili da su se oblaci zaista razisli skinuli smo kisna odela i nastavili autoputem dalje. Ubrzo smo bili kod kuce. Posto su nas vremenski uslovi ponovo zeznuli opet nemamo slika.

 

Predjeno ovoga dana oko 400km

 

mapa poslednjeg dana puta:

 

stoj-halt-2014-07-mapa.jpg

 

 

Mapa celog puta:

 

stoj-halt-2014-putovanje-mapa.jpg

 

 

Za kraj... Odusevljeni smo Bratislavom i Krakowom i nadamo se da cemo ove prelepe gradove posetiti ponovo jednog dana

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12230 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Bravo Davore i ovaj putopis na visokom nivou. Odlično, emotivno i detaljno :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Нек иде живот, 858 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250
0takoje.gif Одлично одрађен путопис , слике подаци , једино време вам није баш на руку ишло 1zdravo.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 54 postova
  • Lokacija: Svrljig
  • Motocikl: Suzuki Burgman AN400 K7

Prilikom našeg putovanja u Istanbul, vodič koji nas je pratio, ispričao nam je kakva mu je zadnja poseta tom rudniku soli o kom ste pisali. Naime, bila je to tura sa mladim turistima iz Srbije (verovatno ona tura "Krakovanje"), i među njima je bila i jedna grupa mladića koja je stalno pila. Tako su na poseti rudniku soli poneli bocu Tekile i u rudniku pili Tekilu i lizali so sa zidova rudnika. Vodiči su bili oduševljeni njima i kažu da to nisu do sad doživeli. Naši ljudi uvek ostave trag gde god se pojave.... Sjajan putopis!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja