Jump to content

Moto Zajednica

R1200GS: Kocnice, kuckanje u glavi i zazori u kardanu

Recommended Posts

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Znam da se zena ugojila al sta da joj radim ;)

 

Pa ništa,mazi je, pazi je, i kupi joj kartu za fitnes.....1oda.gif

 

PS : ništa ne zoveš.....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1689 postova
  • Lokacija: Ljubljana
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Bem li ga druze. Znam da su meni 2010 dok je bajk bio u garanciji rekli da mi je zazor na granici i da s vremena na vreme uradim klackanje pa ako se zazor poveca da menjam lezajeve. Od tada prodje 40k km i sve osta isto. Verovatno fusare sa kvalitetom lezaja bem li ga :) al ja klackam tocak na 5-10k :)

 

I ja vala. Ne fušare sa kvalitetom ležajeva već trpaju one koji nisu za to mesto. Gledajući kako izgleda FD na 1.2, to ne bi trebalo da ima ni malo zazora osim montažnog, možda ni tad, i to bi trebalo da bude dosta trajno za razliku 11.xx gde tip lagera nije najbolji al je jeftiniji, plus je po dati pretegnut, da ne govorim o promašajima. Takođe su im date ne dorečene, odnosno prdpostavljene umeću mehaničara, recimo 2 mere koje su u paru, aku su obe na ivičnim vrednostima čine vrlo loš odnos iako svaka za sebe je u fabričkom normativu. Ako natrčiš na defektan FD, donesi da ga seciram-o, možda ima ideja. Ja sam inače alergičan na luftove al zaista na 2 točka svako ljuljkanje koje nije odziv vožnje može biti vrlo neprijatano da ne kažem opasano. Tvoj FD se vrlo zeznuto podešava i nije neobično da je fabrički došao takav jer da je lager krenuo kad su ti rekli, ne bi izdržo tih 40 k, pogotovu sa tom masom :lol: i tvojim stilom vožnje.

 

Ne upoređujte ta dva FD, jer su neuporedivi...kod 1200 serije je bila do 2007 godine fabrička greška (stari tip FD-a koji se "lomio" pri promeni ulja) i to je bila greška u malom igličastom ležaju na kraju osovine (interesantno je da ima samo part number, a nikakve dimenzije) i to da je bio pothranjen (ako se ne varam imao je 17 iglica, novi tip FD-a ima 21 iglicu). Ležajevi u 1200FD-a su zatvorenog tipa i ulje u FD služi samo za podmazivanje zupčanika, dok u 1100 i 1150 su ležajevi otvorenog tipa. FD kod 1200 se podešava podmetanjem odgovarajučih šajbni između kučišta, koje se menjaju samo ako je otišao neki zupčanik, kod menjanja lagera šajbne ostaju iste.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Naravno da alternator podbija prema trenutnoj potrebi potrošača i da akumulator ima unutrašnji otpor koji je najmanji kod olovne baterije, u svojstvu kondenzatora jeste energetski najbrži i naj jači izvor, ali svakako da postoji određeno kašnjenje. To što se dešava jednostavno se ne sme iako očigledno postoji. Ako toliko opadne napon, verovatno može doći do trenutnog gašenja xenonskih farova ili do drastičnog pada svetala i kod obične sijalice. Napon od ispod tih 11v je pokazatelj da je akumulator skroz prazan, odnosno da je ukupni strujni udar daleko veći od kapaciteta što se može tumačiti kratkim spojem. Ako voltmetar beleži tako brzu oscilaciju, trebao bi i sistem napajanja jednako brzo da odreaguje, odnosno da obezbedi napajanje. Zna se da BMW ne može da reši sistem ABS-a uključujući i pridodata pomagala kod motorcikla iako im na automobilima sve radi perfektno. Nemam 1.2, nit ću ga verovatno ikad imati pa me ne interesuje previše da detaljišem, razgovarao sam sa mehaničarima iz oba pomenuta servisa oko plivajućih diskova, uzgred, u jednom su rekli da treba kupiti nov točak sa oba diska, haha, a u drugom sam informisan baš o tom problemu

 

"Inače preporuka ....probaj jedan GS 1200 sa takvim kočnicama....i topao savet, koristi samo jedan prst i to pažljivo, pogotovu pri malim brzinama inače je pad neminovan. Reč "ukopavanje" dobija sasvim drugo značenje....0namigivanje.gif"

 

momentalno katapultiranje :moto2:. Takođe mi je u nekom vežbanju po poligonu poznanik pao jer nožna komanda nije radila a ima integralni sistem.

 

Ja ovo smatram neispravnim i samim tim nebezbednim ili opasnim i iz tog razloga odbijam čak i da probam motor na ponude poznanika. Sama pomisao da se može destiti gubitak snage ili overšut meni unosi veliki nemir da ne kažem strah. Vidim po ADV-u da masovno drndaju oko toga, lično bih i ja sveo sve samo na ABS bez ostalih "komformnosti". Osim inicajlnog ne uključivanja zbog pada napona ili ispadanja, al ne pri kočenju, uz blinkanje ABS lampice, prvi ili obični ABS ne pravi iznenadne hirove koji mogu dovesti u opasnost.

 

Naravno, zamena ulja u ABS-u se mahom ne radi bilo da je vlasnici preskoče bilo da majstori to ne urade kad mušterija nije prisutan, a verovatno samo i par puta druknu kad je gazda motora uz njih, obično tih par kapi ulja budu čisti i kao dobro je, a ABS ume da korodira unutra ko da je bio u poplavi.

 

Da, kad smo već tu, retko kome pada na pamet da menja kočiona creva čiji vek je oko 5 godina starosti. OEM creva inače previše dišu, sa starošću sve više a to itekako utiče na rad sistema sa aktivnim pritiskom. Ja imam aftermarket teflon inox, life time warnity i preporučujem zamenu serijskih naročito kod onih sa ABS-om zbog promenljivog pritiska koji dodatno opterećuje creva.

 

FD na 1.2 ima šajbne na 3 decimalu, to podesti je Sizif. Na žalost ležajevi ne moraju da budu isti makar i od istog proizvođačća, jednostavno postoji fabrička tolerancija, mala ali merljiva. Zanimljivo je da kardani iz serija pre 11.xx uopšte nisu pravili probleme, očigledno se radi o skraćivanju upotrebljivosti.

 

Uključio sam se u diskusiju radi čistog apela apropo "što je babi milo to joj se snilo", previše, da ne kažem sve, se kod BMW-a podvodi kao normalno a u glavnom je to što likovi ala densi iz svoje nekosti nešto proglase normalnim, ja prenesem MikiŽikiPeriBojanu...a mi zaljubljenici u BMW to svesrdno prihvatimo i širimo naokolo. Sve što se oseti na motoru je za pažnju a ne mirenje zato što je kod mene, i kod mene,...isto ala zveckanje TB-a, to što lupa kod većine znači samo da je masovan kvar u pitanju a ne normalna ispravnost.

 

I da mi Slaviša ne zameriš, ne ide baš tako nonšalatno, manual na jedno koleno, šrafciger na drugo i udri, do neke mere da, ala sa trećom decimalom svakako ne, ne podešava se lager sa kilo bršna ko što stoji na Youtube. Juče me je naš brat konsultovao oko problema upravo sa ABS-om, na poslednje pitanje da li se rastura dao sam mu odgovor "da" ali da se tu priča završava sa moje strane. Lično imam vrlo loše mišljenje o majstorima svake vrste, podržavam diy ali nismo svi i u svakom trenutku bolji i od takvih kakvi jesu majstora.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 30 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Aprilia Tuono

Pozdrav svima :) da znam da deluje cudno sto je drugar (hvala supatje) umesto mene postavio pitanje medjutim nije samo lozinka bila razlog sto je on mesto mene postavio (to je sad reseno, hvala adminima) vec sto je on taj koji je sve to cuo.

 

Pogadjate, ja sam novopeceni vlasnik.

 

Daklem, meni je sve delovalo normalno bar za ovo kratko koliko se druzim sa GS-om. Prethodno sam vozio motorcikle "jednostavnijih" konstrukcija (citaj, manje ccm, manji ugao izmedju cilindara) :) tako da i da nesto zvuci cudno verovatno ne bih registrovao. E onda sam i ovdeprisutnog supatje-a upoznao sa istim, pa posto je sve pomenuto registrovao ajd reko da se ne igramo gluvih telefona nego nek on direkt napise sta je registrovao.

 

Elem, ajmo redom... odma da "rechem" da motor sutra ide kod Radulovica pa sta kosta nek kosta...

Rezon mi je jednostavan (mislim).

 

Pre svega hvala na iscrpnim odgovorima... Bo'me je trebalo iscitati sve :) Sve navedeno je sumirano i bice skrenuta paznja pri predaji motora.

 

Mada se u principu slazem sa Slavisom da je DIY verovatno naj pristup jer ko ce bolje brinuti za tvoje od tebe samog, ipak sam se odlucio za ovlasceni servis jer, na vecini mesta gde sam pitao ili nemaju dijagnostiku za ovaj bajk, a i gde imaju cene su neznatno drugacije.

 

Dalje, slazem se sa djuntom da kvalitet (bar delova ako ne majstora) iziskuje cenu, pa da sad trazim neke jeftinije delove pa posle da se cheshem i skuplja dara nego mera, ne ide.

 

Poenta je da bar sad kad je motor prvi put kod mene da se ispregleda valjano i utegne sta se utegnuti da.

Posle, kad se upoznam dovljno sa istim mozda i bude nekog DIY. U ovom momentu, neka ide ovako, sta je sigurno sigurno je (da znam ni ovo nije 100% sigurno al cu bar imati koga da smaram ako zajebu nesto). Ipak je motor koji god da je - vatra - dobar sluga, zao gospodar. Nije se s vatrom igrati :)

 

Dodatno, nemam ni adekvatan prostor a ni alat da bih se time baktao. Tim pre sto se moje mehanicarsko iskustvo svodi na sitnice na motoru koji sam vozio dosta godina.

 

Nisam odusevljen ni ja licno niti Deltom jos manje Radulovicem ali vidim ipak u par postova, vise su glasova dobili. Cujes glasova, pre golova :) 2:1 :)

Jbg, ako ovi kazu da je sve OK, sledeci put cu ici kod nekoga na boljem glasu bio ovlascen ili ne :)

 

Jos jednom hvala na pomoci i savetima - narocito oko ovih leptirova na usisu... da sedim 24/7 pored motora dok radi ne bi mi palo na pamet da to zvecka :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svratio...., 343 postova
  • Lokacija: Beograd-Dorcol
  • Motocikl: Imam

Pozdrav svima :) da znam da deluje cudno sto je drugar (hvala supatje) umesto mene postavio pitanje medjutim nije samo lozinka bila razlog sto je on mesto mene postavio (to je sad reseno, hvala adminima) vec sto je on taj koji je sve to cuo.

 

Pogadjate, ja sam novopeceni vlasnik.

 

Daklem, meni je sve delovalo normalno bar za ovo kratko koliko se druzim sa GS-om. Prethodno sam vozio motorcikle "jednostavnijih" konstrukcija (citaj, manje ccm, manji ugao izmedju cilindara) :) tako da i da nesto zvuci cudno verovatno ne bih registrovao. E onda sam i ovdeprisutnog supatje-a upoznao sa istim, pa posto je sve pomenuto registrovao ajd reko da se ne igramo gluvih telefona nego nek on direkt napise sta je registrovao.

 

Elem, ajmo redom... odma da "rechem" da motor sutra ide kod Radulovica pa sta kosta nek kosta...

Rezon mi je jednostavan (mislim).

 

Pre svega hvala na iscrpnim odgovorima... Bo'me je trebalo iscitati sve :) Sve navedeno je sumirano i bice skrenuta paznja pri predaji motora.

 

Mada se u principu slazem sa Slavisom da je DIY verovatno naj pristup jer ko ce bolje brinuti za tvoje od tebe samog, ipak sam se odlucio za ovlasceni servis jer, na vecini mesta gde sam pitao ili nemaju dijagnostiku za ovaj bajk, a i gde imaju cene su neznatno drugacije.

 

Dalje, slazem se sa djuntom da kvalitet (bar delova ako ne majstora) iziskuje cenu, pa da sad trazim neke jeftinije delove pa posle da se cheshem i skuplja dara nego mera, ne ide.

 

Poenta je da bar sad kad je motor prvi put kod mene da se ispregleda valjano i utegne sta se utegnuti da.

Posle, kad se upoznam dovljno sa istim mozda i bude nekog DIY. U ovom momentu, neka ide ovako, sta je sigurno sigurno je (da znam ni ovo nije 100% sigurno al cu bar imati koga da smaram ako zajebu nesto). Ipak je motor koji god da je - vatra - dobar sluga, zao gospodar. Nije se s vatrom igrati :)

 

Dodatno, nemam ni adekvatan prostor a ni alat da bih se time baktao. Tim pre sto se moje mehanicarsko iskustvo svodi na sitnice na motoru koji sam vozio dosta godina.

 

Nisam odusevljen ni ja licno niti Deltom jos manje Radulovicem ali vidim ipak u par postova, vise su glasova dobili. Cujes glasova, pre golova :) 2:1 :)

Jbg, ako ovi kazu da je sve OK, sledeci put cu ici kod nekoga na boljem glasu bio ovlascen ili ne :)

 

Jos jednom hvala na pomoci i savetima - narocito oko ovih leptirova na usisu... da sedim 24/7 pored motora dok radi ne bi mi palo na pamet da to zvecka :)

 

 

Idi u Deltu i trazi da ti Beban radi servis motora to je moja preporuka. Ili ako vec ides negde prema zapadu Grosuplje ( 10km pre Ljubljane) Avtoval ovlasceni BMW servis

 

Radulovic bih zaobisao da sam na tvom mestu

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 30 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Aprilia Tuono

Pozdrav svima :) da znam da deluje cudno sto je drugar (hvala supatje) umesto mene postavio pitanje medjutim nije samo lozinka bila razlog sto je on mesto mene postavio (to je sad reseno, hvala adminima) vec sto je on taj koji je sve to cuo.

 

Pogadjate, ja sam novopeceni vlasnik.

 

Daklem, meni je sve delovalo normalno bar za ovo kratko koliko se druzim sa GS-om. Prethodno sam vozio motorcikle "jednostavnijih" konstrukcija (citaj, manje ccm, manji ugao izmedju cilindara) :) tako da i da nesto zvuci cudno verovatno ne bih registrovao. E onda sam i ovdeprisutnog supatje-a upoznao sa istim, pa posto je sve pomenuto registrovao ajd reko da se ne igramo gluvih telefona nego nek on direkt napise sta je registrovao.

 

Elem, ajmo redom... odma da "rechem" da motor sutra ide kod Radulovica pa sta kosta nek kosta...

Rezon mi je jednostavan (mislim).

 

Pre svega hvala na iscrpnim odgovorima... Bo'me je trebalo iscitati sve :) Sve navedeno je sumirano i bice skrenuta paznja pri predaji motora.

 

Mada se u principu slazem sa Slavisom da je DIY verovatno naj pristup jer ko ce bolje brinuti za tvoje od tebe samog, ipak sam se odlucio za ovlasceni servis jer, na vecini mesta gde sam pitao ili nemaju dijagnostiku za ovaj bajk, a i gde imaju cene su neznatno drugacije.

 

Dalje, slazem se sa djuntom da kvalitet (bar delova ako ne majstora) iziskuje cenu, pa da sad trazim neke jeftinije delove pa posle da se cheshem i skuplja dara nego mera, ne ide.

 

Poenta je da bar sad kad je motor prvi put kod mene da se ispregleda valjano i utegne sta se utegnuti da.

Posle, kad se upoznam dovljno sa istim mozda i bude nekog DIY. U ovom momentu, neka ide ovako, sta je sigurno sigurno je (da znam ni ovo nije 100% sigurno al cu bar imati koga da smaram ako zajebu nesto). Ipak je motor koji god da je - vatra - dobar sluga, zao gospodar. Nije se s vatrom igrati :)

 

Dodatno, nemam ni adekvatan prostor a ni alat da bih se time baktao. Tim pre sto se moje mehanicarsko iskustvo svodi na sitnice na motoru koji sam vozio dosta godina.

 

Nisam odusevljen ni ja licno niti Deltom jos manje Radulovicem ali vidim ipak u par postova, vise su glasova dobili. Cujes glasova, pre golova :) 2:1 :)

Jbg, ako ovi kazu da je sve OK, sledeci put cu ici kod nekoga na boljem glasu bio ovlascen ili ne :)

 

Jos jednom hvala na pomoci i savetima - narocito oko ovih leptirova na usisu... da sedim 24/7 pored motora dok radi ne bi mi palo na pamet da to zvecka :)

 

 

Idi u Deltu i trazi da ti Beban radi servis motora to je moja preporuka. Ili ako vec ides negde prema zapadu Grosuplje ( 10km pre Ljubljane) Avtoval ovlasceni BMW servis

 

Radulovic bih zaobisao da sam na tvom mestu

 

Hvala druze ali, rano jutros jos pre tvog posta bajk vec ode u mesaru Radulovic, tako da... videcemo... otisao vec kod ovih, ako sam se zaj**o sledeci put necu i to je to... Ako nesto zajebu davicu ih ko zmija zabu dok ne srede.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 30 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Aprilia Tuono

Pa, evo, pokupio motor, izmenjali standardno sva ulja i kais alternatora.

ABS je ok, nisam probao ukopavanje jer su menjali plocice pa dok se malo ne oljuste :)

 

Ventili su bili prilicno rastelovani kazu narocito sa desne strane pa je mozda to

Mare (supatje) cuo (mada on kaze culo se zvecanje, zar ventili obicno ne "zvizde"

kad su rastelovani? to mi malo zvucalo hmhm). Elem, leptiri na usisu su OK.

 

Za vikend cu se provozati neku duzu rutu pa cemo videti.

 

Cinjenice: kocnice bolje reaguju, menjac je primetno bolji nego sto je bio pre servisa.

Takodje, znatno bolje reaguje na gas. 'Bem li ga narode, meni deluje da su obavili sasvim

OK posao.

Da je bilo jeftino nije, ali valjda je to cena da se sad mnogo mirnije vozi (a i spava :) )

A sto se tice samog Radulovica, primljen sam OK, OK i otpravljen. K'o sto rekoh ovo je

bilo sad kad je motor prvi put kod mene. Kasnije, videcemo. vasqez-ove primedbe usvojene :)

 

Hvala puno svima jos jedared :)

 

P.S. Narocito supatjeu sto je bio strpljiv dok sam ga drndao za servis.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja