Jump to content

Moto Zajednica

Pocetna oprema iz Louis-a (Berlin)

Recommended Posts

  • U prolazu, 49 postova
  • Lokacija: Bergen, Norway
  • Motocikl: Yamaha fazer fzs600 1998

Vidjao sam slicne teme, al ne nadjoh nesto konkretnije bas za Louis

Ukratko, draga i ja planiramo dodemo do Berlina turisticki negde aprila, pa kad smo vec tamo da obidjemo i poznati muski shoping centar Louis.

 

Motor jos nemamo jbg, opreme ni znanja nista (sem donjeg vesa, taj imamo i aktivni). Planiram da kupim neki laksi motor za po gradu za pocetak, zavisi od ponude, ekonomije i sl, recimo yamahu ybr 125 ili ako uspem da preskocim nekako pa odma uzmem neki pocetnicki kruzer od 400-600 kubika (kawasaki 500EN ili nesto).

 

Neki plan koji smo mi skovali za pocetak bi bio:

- kacige 2 integralne , dimaju suncani vizir i da dobro pasu, da imaju antifog za kisu i to, klasika

- jakne dve, tesko da ce moci goretex pa cemo verovatno neke "obicne" jakne i da onda obucemo preko:

- kisni komplet, komada dva

- kisne nazuvke za cizme (kisa kod nas pada bas bas mnogo pa je veliki deo cele price)

- rukavice ako moze oba para goretex Ili bar jedne goretex za vozaca a jedne obicne za suvozacku (ili treba po jedan par za zimsku kisu i letnju kisu?)

 

Mislim da bi to bio limit budzeta za sada, cizme i pantalone bi verovatno preskocili jer uglavnom vozimo po gradu ili 1-2h u blizini grada (znam, pada se i u gradu al jbg). E sad eventualno ako pretekne nesto sa nekim akcijama pa ostane za koju sitnicu tipa

- pojasevi, protektori za kolena?

- gepek za dve kacige (posto cemo svaki dan didemo na poso zajedno, na sta ce to da lici ako stavim tolki kofer na ybr 125?). Ili jedan gepek a jedan ce da nosi kacigu u ranac?

- neki alat (mozda neki osnovni univerzalni alat, ovako na slepo unapred bez da znam koji je motor?)

- nesto za pranje i podmazivanje (mozda cak scotoiler, citam da je jeftinije/prakticnije nego ciscenje + podmazivanje, vidim da je na akciji?)

- nesto od rezervnih delova ili sitni alat (barometar, ili ako kupim motor pre aprila mozda rezervne sijalice, sajle itd...)

- neka druga neznanica koja zivot znaci?

 

 

Verovatno deluje neozbiljno razbacana tema bez konkretnog motora (takav nam horoskop), ali svaki savet bi nam dobro dosao - makar da organizujem prioritete. A i dosta mi je jeftinije da kupim tamo sve sto mogu nego da naknadno narucujem jer u komsiluku ima vrlo malo radnji sa opremom i alatom, a i to sto ima je dosta skuplje nego u louisu.

 

Dakle, sta bi ste vi sve kupili u Louis-u, da sada kupujete prvi motor?

Hvala unapred

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2810 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: CBF 1000

Za početak kacige mani se antifog varijanti i toga kupi motor i to motor ,a ne nešto 125 i opreme skuple od motora.Onda se vozajte pa kad to malo krene kupuj opremu i to kad je na popustu ono što ti treba tako će biti najbolje bar po meni.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ta kisna odijela ce te toliko smoriti da ces se upucati.

Ima vodonepropusne opreme i bez gore-texa, ali nisam siguran da je louis pravo mjesto za shoping.

Ako nemas love:

Prvo obidji razne prodavnice moto opreme i upoznaj se sa markama, membranama, tipovima, materijalima i cijenama.

Pipni, pomirisi, probaj, osjeti i izguglaj reviews i drugi info. Saznat ces ins and outs malih tajni velikih majstora kishe i sunca.

Napravi izbor i potrazi na internetu (ebay) ili eventualno na nekom sajmu moto opreme.

Jakna koja u louisu kosta 250 eura ima na ebay-u mozda za 150. Ili za 250 neki gore-tex. itd

 

Gledaj da jakna ima ventilaciju, protektore na laktovima, ramenima i ledjima, te da je vodonepropusna.

Na svakoj jakni pise koju ima membranu (gore-tex, h2out, allwaysdry, suhDoDaske i sl.) a onda svaku mozes izguglati i procitati iskustva da li je stvarno dobra ili pusta.

Gore-tex nije na cijeni samo zbog vodonepropusnosti, vec i zbog brenda i malo visih kriterijuma koji su nametnuti proizvodjacima od strane gore-texa, dok i druge membrane mogu sasvim dobro da odrade posao. Naravno da ima i shita koji odmah propusti. >>>> google majka :)

Neke jakne su impregnirane (teflon) izvana, tako da teze ili nikako upijaju vodu. Dobro kad je mnogo kise, ali i skuplje i kruce (neudobnije).

Druge imaju membranu direktno zaljepljenu na vanski sloj (iznutra), isto manje upijaju vodu, ali su jos skuplje.

Trece imaju odvojenu membranu (koju cak mozes izvaditi). One se natope i otezaju koju kilu po kisi... :) ali ne propuste.

 

Nemoj preskakati cizme. Kupi ih od ostatka para sto ti ostane od kisnih odijela i jeftijine kupovine iz gore navedene strategije. :)

Noge su vrlo ranjive, a bez njih je zajebato.

Kaciga obavezno pin-lock ili neki antifog, pogotovo u norveju. Naocale namazi sapunom i uglancaj. :)

 

uff...

Dakle

Kaciga, jakna, hlace, cizme, rukavice = minimum. Istraga (research) i strukturalan prilaz ce ti pruziti bolju opremu za manju lovu.

Otici u louis i uzeti kosaricu je najgora opcija.

 

 

Ako imas love:

Otici u neku renomiraniju prodavnicu, nagomilati gore-texa, kaciga i cizama na jednu veliku hrpu i ponuditi 70% od ukupne cijene. :aha:

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6715 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Proveo sam veci deo prosle godine u Berlinu i kao sto predpostavljas obisao sam prodavnice.

 

Nije bas sve tako crno belo, savetujem ti da prosiris izbor van Louisa.

 

Na Wilmersdorfu imas malu Louisovu radnju, par ulica dole je Polo Motorrad a jos nekih 600mm je HeinGericke.

 

Ne mogu da ti preporucim jednu radnju. Zavisi za koji deo opreme, mozes bolje i losije da prodjes, pogotovo zbog aktuelnih popusta. Da sam koji slucajem jos uvek tamo, rado bih ti pomogao pri izboru, no ovako niko ti nece moci dati najbolje upute i predloziti izbo te ces sam morati da kalkulises i probas.

 

U principu, HeinGericke ima jako kvalitetnu opremu i sa cenama su najjaci, Polo je osrednji, Louis ti je vise za plice dzepove.

 

 

Ono sto mogu da ti preporucim:

 

U HeinG imaju dobre Takai kacige, iznenadio sam se koliko su lepo odradjene za taj novac. Imas i HJC koji bi bio jako dobar izbor. Sto se pantalone i jakni tice, baci oko u Polo, nailazio sam super stvarcice, za neko svastarenje i sitnice, super ti je Louis.

 

Sto se kofera tica, sto veci to bolji, ne uzimaj ispod 46L!

 

Ima tu jos puno stvari koje mogu da ti napisem i pomognem, sto vezano za moto opremu, sam Berlin kao grad i tak' to pa ako imas pitanja pusti mi pp.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6287 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

YBR 125 mozes u startu da zaboravis, narocito ako planiras da se vozis sa dragom. Slab i mali motor za dvoje. Trazi nesto od 500+ kubika.

Sto se tice opreme tu uglavnom vazi ona stara - koliko para toliko muzike. Po meni za pocetak nije losa varijanta jeftinija jakna i kisno odelo ako vec nemas da iskesiras odmah za dobru opremu. Ne verujem da ces u Norveskoj imati problem sa potparivanjem i vrucinom ispod kisnog odela kao sto ga imamo mi ovde. Ako nemas za dobru jaknu, bar kupi dobre rukavice sa goretex-om, nisu toliko skupe, a prsti na rukama se prvi smrznu, narocito ako je mokra rukavica. Previse pitanja imas za konretni odgovor na svako, ali eto za pocetak ovoliko.

 

p.s. imas li ti blog o zivotu u Norveskoj ili je neko drugi pu pitanju ?

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 233 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Honda NC 750 XA

Slazem se sa JevtomNS, kupi prvo motor ...a kaciga i jakna su osnov za dalje.. Videces posle, taj hobi ume da bude poprilicno skup, jer ima jako puno sitnica i caka koje bi zeleo uvek da dokupis, nadogradis na motor itd. (viziri, varijatori, koferi, drzaci,..itd.itd.,..) :lol: Dobre hlace i pojas su mozda sledeca stavka po meni... Kako god da se odlucis, mislim da ti je pametnije prvo gledati da obezbedis motor... jer u zavisnosti od njegove opreme videces sta je sledece potencijalno na redu. A na kraju krajeva, kako i Mile kaze, sve mozes preko neta lepo da vidis, proguglas i narucis (cesto i uz popust).. a pogotovo u Norveskoj ;).

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 81 postova

Pošto sam prošao kroz sličnu priču, moj savet bi bio da ideš odmah na veću kubikažu. I zbog suvozača i zato što ćeš jako brzo prerasti 125cm3. Ja sam sebi uzeo Yamahu XJ 6 Diversion na kraju, iz iste dileme i za sličnu namenu, i nisam se pokajao.

Što se kvaliteta opreme tiče procunjaj šta ima na popustu pa proberi, ja sam se tako za relativno male pare opremio bas u Louis-u. Pantalone i jaknu sam uzeo Cycle Spyrit i za sve je pare.

Kišno odelo ti treba samo za ozbiljniji put, kupi vodonepropusnu jaknu i pantalone. Da se vozikaš po gradu po meni ti treba kaciga kao što si opisao, pojas i rukavice, ponekad jakna, zavisi koliko je toplo. Za van grada trebaju ti pored navedenih stvari i obavezno jakna, pantalone i cipele, naravno vodootporne. Definitivno ako ćeš da voziš i po vrućini i po zimi, trebaju ti 2 para rukavica kao i ostale opreme dobrim delom... Imaju jakne i pantalone troslojne sa termo i sa vodootpornim slojevima, pa može i tako možda, zavisi od modela valjda. Dobar windbraker nikada nije na odmet.

Alati i kofer zavise od motora a često i dolaze sa njim. Odvozaj jednu sezonu sa motorom, pa onda odluči za podmazivač i sl. Razmisli da staviš odmah crash ili roll bar ili kako se zovu, to ume da bude zgodno 8).

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Lovely jubbly, 895 postova
  • Lokacija: Liguria
  • Motocikl: CB 1300

Ovo sto ti je napisao Mile mi se cini kao najbolje resenje. U Berlinu ima mnogo prodavnica, tako da dosta robe mozes da vidis i da probas, te potom na Internetu pretrazujes utiske drugih i uporedjujes cene.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 35 postova
  • Lokacija: Osijek/Hrvatska
  • Motocikl: 本地駕駛

Ovo sto ti je napisao Mile mi se cini kao najbolje resenje. U Berlinu ima mnogo prodavnica, tako da dosta robe mozes da vidis i da probas, te potom na Internetu pretrazujes utiske drugih i uporedjujes cene.

 

Moj savjet također da obiđeš i ostale trgovine ,bio sam prošli mjesec u Louisu i redovna roba preskupa u odnosu na druge trgovine , a njihova trgovačka marka Probiker ako nije na akciji skuplja je od nekih brendiranih proizvoda na popustu totalno sam se razočarao.Na opremi ne treba žaliti ,ali gledaj da kupiš jaknu,rukavice i kacigu ostalo ćeš polako nabaviti i mislim da ti je slabo 125 kubika za dvoje jer meni je slabo 250 kubika za dvoje dok sam sam onda je ok,pozdrav i sretno s šopingom :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 49 postova
  • Lokacija: Bergen, Norway
  • Motocikl: Yamaha fazer fzs600 1998

Drugovi braco prijatelji :)

Hvala lepo na opsirnim odgovorima, puno mi znace. Prihvatam, 125 je malo i kupicu nekako odma nesto od 500-600, kad se sklope kockice.

 

@GhostMile vidjao sam tvoje postove po forumu i vidim da se dobro razumes u voznju po kisi, tako da cenim odgovor. Trenutno sam u varijatni "nemam love", iako se u goretex kunem jer ga nosim po planinama, ali i drugi materijali ce da rade za pocetak. Probacu neku jaknu (na primer pomenutu HeinGerick sheltex) i dole kisne pantalone, cipele su mi ionako sve od goretexa ali videcu i neke zastitne da ukombinujem.

 

 

@Alekre hvala na opisu Berlina, ovo me je najvise zanimalo ali nisam imao srece sa googlanjem oko ostalih radnji, a volim da se pripremim unapred. Nisam znao da je Louis slabiji kvalitetom, vidim svi ga pominju na forumu pa se i ja vodio logikom da sve uzmem na jednom mestu, ali definitivno menjam taktiku i slusam savete da obidjem vise radnji. Ovo mi je sad dobra prilika da pazarim jer ne putujem tako cesto van zemlje, a u Norveskoj je sve barem 40-100% skuplje sto sam ja nalazio, sve i kad se naruci online placa se lepa carina pa dodje na isto. Plus ako mi ne odgovara velicina ili nesto onda cinculiranje i sve jovo-nanovo. Kofer sam resio da preskocim dok ne vidim koji cu motor duzmem jbg. Kontaktiracu te na PM hvala na ponudi, a ako imas volje mozes i ovde da pises (makar deo o opremi), mozda jos nekom bude korisno :)

 

@aca-pn ovde je temperatura od -2 zimi (to bude 3 dana, ostalima bude ~2C) pa do 22C leti kad su extremne vrucine (i to bude nedelju-dve dana). Kad recimo vozim biciklo i nemam gore-tex na sebi nego obicne najlon kisne pantalone, potparim se samo tako. Ali cenim da voziti bicikl i motor nisu podjednako naporni. Rukavice definitivno gore-tex, imam nekoliko pari ali nisu zastitne nego obicne, za bajs. Moj blog je ovaj iz potpisa http://norway.dakipro.com/ ako si na taj mislio (malo bezsramne samopromocije nije na odmet)

 

@Aleksandar NS hvala na savetu da uzmem prvo motor, kontam da je to najbolje al mi je to sve nekako komplikovano. Treba prvo da polozim, sto sumnjam da ce biti do aprila jer to ovde procedura (i kinta) pa onda potrazim motor koji je u blizini koji mogu nekako da vidim/probam/dovezem jer je ovde sve razudjeno i preskupo za slanje/slep... Tako da, takav nam horoskop, sad putujemo u nekim kombinacijama i sad mozemo da vidimo/kupimo to sto treba, da ne davim... Online jeste opcija, al carina dere ovde gore nego ovi u srbiji, vise izadje mara nego dara. Videcu makar da zapamtim velicine pa eventualno da ne uzmem nesto sad nego da ga narucim preko neta naknadno ko sto kazes, razmisljacu jos mesec i nesto :)

 

 

 

Hvala i ostalima, ako se setite jos po nesto korisno pisite, puno mi znace iskustva, taman da razmisljam jos mesec dana pred put.

 

Inace u Bergenu gde zivim kisa pada 3.5 puta vise nego u Londonu, tako da ce verovatno vise voznje biti po kisi, a para se trenutno nema za max opremu i motor, a ako ne uzmem motor i opremu ove godine onda cu moci verovatno za 4-5 god a odlazem ga vec 4-5 jbg...

Zato sam i teo makar 125, kolko da se kotrlja a jedan dan nesto nesto udobnije, mozda nesto ko moj komsija :)

 

IMG_4575-800.jpg

 

 

 

Samo nemojte sa pitanjem "zasto motor" po tolkoj kisi, da ne objasnjavam barem vama...

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6287 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Taman zaustio da kazem da bi ja odustao od motora da zivim tamo, ali kad sam procitao zadnju recenicu, necu :D

p.s. blog ti je odlican, citao sam ga maltene od starta, nisam znao da je pisac bloga na forumu :takoje:

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 425 postova
  • Lokacija: Beograd - Borca
  • Motocikl: Futong 250

Sta reci... :) Posto i sam planiram odlazak za Norvesku, samo, nikako da diplomiram jer sam lenja buba <_< , tvoj blog mi je glavno sredstvo informisanja. :)

 

Kako je kul kada se ispostavi da smo svi, na neki nacin, povezani. To mi se isto desilo sa Notoriusom i Funky-em. :)

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 49 postova
  • Lokacija: Bergen, Norway
  • Motocikl: Yamaha fazer fzs600 1998

Hehe, pa, sta reci... Hvala za kritike, bas mi je drago da vam se svidja blog :)

 

Bice jos bolji kad odem do Berlina i kupim neku opremu a posle i neki motor, pa ako se setite jos necega vezano za opremu - javite :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 49 postova
  • Lokacija: Bergen, Norway
  • Motocikl: Yamaha fazer fzs600 1998

Bejasmo u Berlin pa reko da se pohvalim i zahvalim u isto vreme :)

 

Obisli smo Luis, Polo i Hein Gericke kao sto ste i savetovali, sve radnje na Wilmersdorfu gde je Alekre predlozio.

 

U Luisu se jedno devojce ubi oko nas sat vremena da mi nadje kacigu koja mi odgovara, cas su mi naocare previsoko, cas me steze kopca oko vrata, cas mi usi prevelike. Konacno smo nasli jednu kacigu koja pase pa smo je rezervisali, ali smo resili da obidjemo i druge radnje.

 

U Polo su dve radnje fizicki odvojene, tu nas niko nije ni rezonovao u obe, a i kad nas je rezonovao samo se udaljio od nas, verovatno jer ne znaju dobro engleski ili se ja nisam tusirao.

 

U Hein Gericke je bila jedna talentovana devojka, da kazem obdarena, i malo na lepe oci, malo na foru i malo na umor, uspe da nam uvali dve kacige i dve jakne, neke rukavice i kisne pantalone i jos par sitnica. Po savetu GhostMile-ta, a i kako sam ja ovako blago sarmantan uspeli smo da dobijemo 10% popust na kacige i 20% na HG jakne i ostale HG proizvode.

Tako da smo uzeli dve iste kacige, sa pinlockovima

http://www.hein-gericke.de/helme/integral/hjc-is-17-genesis-mc5.html

znam, iste kacige za nas oboje, kao oni najgori parovi... Ali su kacige lepo pasovale na nase glave, nosili smo ih tvrdoglavo 20 minuta u radnji po savetima vas iskusnih. I nisu imali druge boje, niti uopste nesto puno modela kaciga, najvise kaciga je bilo u Louisu, svega nekoliko u HG.

 

i ove jakne sa zimskom postavom sto se skida i protektorima za ledja

http://www.hein-gericke.de/hein-gericke-summit-gore-texr-performance-shell-jacke-schwarz-18961.html

http://www.hein-gericke.de/bekleidung/motorrad-bekleidung/jackets/hein-gericke-grace-gore-texr-performance-shell-jacke-grau-ornament.html

 

Taj popust nam je prakticno platio smestaj, pa eto ideje ko planira da kupuje nesto - svabice generalno oce da daju, samo treba da se pita. Na popust mislim.

 

P.S. prosle nedelje sam polozio teoriju, posle uskrsa nastavljam sa voznjom a pocetkom juna je prvi termin za polaganje pa ono... Uskoro sto kazu :)

 

Hvala jos jednom na savetima, puno ste nam pomogli!

  • Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 291 postova
  • Lokacija: Beograd, Srbija
  • Motocikl: Honda PCX 125

Nadam se da si uzeo dobro kisno odelo ;) pratim tvoj bloj :) imam da te pitam par pitanja, ali otom potom, nije hitno :)

 

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6715 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Izuzetno mi je drago što si uvažio moj savet. :takoje:

 

U Louisu radi ona tamnoputa, bas je fina :jee:

 

Berlin je lep grad, nadam se da si uspeo obici bar neke znamenitosti. Na Potsdamer platzu cesto mozes videti poznate ličnosti.

 

Meni je bilo interesantno kada vidim slike istih lokacija za vreme 2. Svetskog rata i sada, neverovatno mi je zamisliti da su tu bili parkirani tenkovi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 99 postova
  • Lokacija: Srem
On 14.4.2014. at 16:39, dakipro je napisao:

 

Obisli smo Luis, Polo i Hein Gericke kao sto ste i savetovali, 

Ima li neko iskustva sa kupovinom  moto opreme iz Auner-a.  Kakva je tu oprema i cena u odnosu na gore nabrojane. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja