Jump to content

Moto Zajednica

toni08

Članovi
  • Broj tema i poruka

    62
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu toni08

  • Rođendan 30.08.1974.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Rolling Meadows, Illinois
  • Motocikl
    Yamaha Road Star XV 1600

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

toni08's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

121

Reputacija u zajednici

  1. Neverovatna vizija, upornost i vera u snove su bili glavni izvor snage koju je morao Korczak da ima kako bi ovaj projekat zaziveo. Korczak,kako je sebe nazivao " story teller in stone", je radio sam na planini nekih 20 tak godina, tokom kojih je pored svih problema, morao i da ubedi javnost da nije ludak i zanesenjak, i morao je da "proda" njegove snove. Prvobitna ideja je bila da se pocne sa klesanjem konja koji ce biti i najveci deo skulpture, ali da bi uspeo da "proda" snove i ubedi javnost da nije bio lud, odluka je donesena da se prvo zavrsi lice ovog velikog Indijanskog heroja. Korczak nije doziveo da vidi lice jer je ono zavrseno posle njegove smrti. Evo par fotografija o tome kako su radovi tekli. Korczak je cesto govorio o snovima, i na ulaznoj kapiji u ovaj memorijal postoji tabla koja jednostavno porucuje da se snovi nesmeju zaboraviti." Never forget your dreams". Ja se nadam da velicina ovog projekta i ove slicice koje sam postavio docaravaju vaznost snova, jer kako Korczak kaze: "When the legends die, the dreams end.When the dreams end, there is no more greatness." Mi svi imamo ili smo imali snove, koje nikada nesmemo zaboraviti, jer ako se to desi ostacemo nedoreceni i neispunjeni. Nije bitno kakvi su nam snovi, veliki ili mali, bitno je da ih ostvarimo!!!
  2. Pa da nastavimo.... Crazy Horse Memorial je poceo sa izgradnjom 1948 godine, i prve godine su bile narocito teske i pune prepreka. Umetnik Korczak Ziolkowski je bukvalno sam radio na ovom projektu. Dokumentrani film koji sam imao priliku da vidim tokom posete muzeju je oslikao tadasnje prilike, i poteskoce sa kojima se Korczak suocavao. Rad je bio manuelan, sto zanci zahtevao je od umetnika da se svakoga dana penje na vrh planine i polako je klese. EVo jednog portreta Korczaka. Zbog Korczakove odluke da ovaj projekat nebude finansiran od strane Americke Vlade ( cinjenica je da je Americka Vlada nudila u dva maha Korczaku donacije od $10 mil. koje je on odbio), najveci problemi su bili nedostatak tehnicke opreme, dinamita i teske transportacije kako bi se odvozile stene koje su skidane sa ove planine. Korczak je u to vreme imao jedan stari dizel vazdusni kompresor "Buda" i cija vazdusna creva je razvukao do vrha gde je radio. I svakoga dana se penjao, kako on kaze 741 stepenicu do vrha, gde bi radio. Neretko, kako Korczak kaze, stigavsi na vrh cuo bi starog Budu kako kaze " kaput, kaput, kaput, kaaaput", sto znaci da je morao da se sidje ponovo do masine, upali je na kurblu i ponovo do vrha kako bi nastavio sa radom. Korczak je ceo svoj zivot posvetio ovom zdanju, tu se preselio i ziveo do svoje smrti 1982. Zanimljivo je reci i to da je Korczak imao ( ima) deset dece od kojih sedam su ostala da zive tu, i dan danas rade na ovom zdanju. Ovaj projekat koji je poceo kao Korzakov projekat je prerasao u projekat Ziolkowski familije. Ruth, Korczakova zena je takodje zivela i radila na memorialu do njene smrti, 14 maja ove godine. evo i nekih od alata koje je skulptor koristio.
  3. Pozdrav Boco, jos nisam stigao do tog dela, jer jos imam puno slika da postavljam a kao I obicno malo vremena. Sto setice sculpture, prvobitna ideja skulptora je bila da pocne sa konjem, medjutim posle njegove smrti, njegova zena je preuzela ovaj poduhvat I odlucila da se prvo radovi na licu zavrse a onda ce nastaviti sa ostatkom sculpture. Ovo se pokazalo kao dobra ideja jer sa zavrstkom lica, posetioci lakse vide viziju I sto je jos vaznije lakse ( vise) daju donacije za ovaj poduhvat. Vrlo je tesko prodavati snove koje samo umetnik moze da idi... U nastavku putopisa cu podeliti sa svima ono sto sam naucio, cuo, video I shavtio tokom moje posete... More to come...
  4. Spomenik (statua) Crazy Horse kada bude zavrsena bice najveca skulptura na svetu koja je urezana u planinu. Kao sto sam napomenuo rad je poceo davne 1948 godine I zavrsetak radova se predvidja za nekih 120 godina. Znaci 2130 I neke godine. Sam kompleks pored spomenika ima I prelep muzej u kome su izlozeni eksponati koji oslikavaju istoriju Indijanaca sa ovih prostora, suvenarnicu koja je glavni izvor prihoda za ovaj projekat. Korczak Ziolkowskije krenuo u ovaj projekat sa namerom da cello finansiranje bude privatno i da neprihvati bilo kakvu pomoc od strane Americke vlade. Zelja Indijanskog narodaje bila da stvore idanje koje ce pokazati belcima da i Indijanci imaju svoje heroje. Negde je napisano da Poglavica Henry Standing Bear je rekao sledece"My fellow chiefs and I would like the white man to know that the red man has great heroes, too."
  5. Unapred se izvinjavam svima za moje otezanje sa ovim putopisom, ali stvarno nisam imao vremena da zavrsim sa pusanjem I postavljanjem slika. Po meni najbolji deo putovanjaje bio ovaj poslednji. To je bila poseta Crazy Horse skulpturi, spomeniku, memorial, planini kao god hocete da nazoveteovo mesto. Sama prica oko izgradnje ovog zdanja je vrlo zanimljiva, I po mome misljenju vredna zasebnog dela u mome putopisu. Umetnik Korczak Ziolkowski je osmislio I poceo sa radom na ovom neverovatnom zdanju davne 1948, na inicijativu Indijanskog poglavice Henry Standing Bear I nalazi se u Black Hills region u Juznoj Dakoti. Poglavica Crazy Horse je istorijska licnost ( 1840- 7/5/1877) u masi najpoznatiji po tome sto je digao ustanak protivu Americke Vlade zbog oduzimanja Indijanske zemlje I ugrozavanja Indijanskog nacina zivota. Crazi Horse je bio poglavica Oglala Lakota plemena kojisu pripadali velikoj Sioux Naciji. Crazy Horse je verovatno najpoznatiji po pobedi u Little Big Horn bitki koja se odigrala u Junu 1876. U ovoj bitki su pored Plemena Lakota ucestvovala I plemena Arapaho I Cheyenne. Crazy Horse je ubijen u kampu Americke vojske kada se bio predao. Zbog opstenarodnog prihvacenog naziva Indijanci, ja cu u nastavku mog putopisa koristiti ovaj naziv, mada je pogresan. ( Ovo je vec za neku drugu polemiku).
  6. Putujuci kroz Casters State park video sam puno ovakvih I slicnih znakova kraj puta. Razna upozorenja tipa" pazi na bizone, ili ne prilazi bizonima opasni su, itd... Moram reci da dotle nisam video ni jednog bizona. Put je bio krivudav, prelep kako sto sam I prethodno pisao, i u jednom trenutku put je vodio pored malog sumarka,koji je zaklanjao izlazak iz krivine. Kada sam iprosao krivinu i put se otvorio prizor je bio nestvaran... Sigurno je bilo bar 60-70 bizona sto kraj puta sto na putu!!! Neverovatno!!! Isto kao u filmu "Dances with Wolves" "Ples Sa Vukovima". TATANKA!!! Nestavaran prizor. Ove ogromne zivotinje su tu, na putu i kraj puta! Pa oni su ko kuce, orgromni , jaki, tu je bilo i jos njihovih mladezi i odlucih ja da se okrenem.Strah me je bilo da prodjem pored njih.
  7. Aleksa je bio narocito uzbudjen zbog raznovrsnih zivotinja koje smo sretali. Srna, jelena, divokoza, prerijkih pasa. Probao je Aleksa da ulovi neke od prerijskih psa, ali narano nije uspeo u nameri.
  8. Posle posete Mount Rushmore-u, ut nas je vodio kroz Custers stae park do Crazy Horse Memorial-a. Priroda je prelepa, put je kakav se samo pozeleti moze, vreme je bilo odlicno, pravi raj za motoristu. Prilozene slike ce opisati delic sredine.
  9. Prijatelji, Zadnjih nekoliko Dana sam bio preokupiran nadam se da cu uskoro zavrsiti ovaj putopis. Najbolji deo I najbolje slike tek predstoje. Voznja kroz black hills, custers state park I crazy horse memorial. Da postivanjem do daljnjeg Toni
  10. Poseta Mount Rushmore National Memorial je bila sledeca na nasoj listi. Moram da napomenem, da ako ste uzivali u putopisu/ slikama do sada, pravo zadovoljstvo tek predstoji. Malo o ovom zdanju. Mount Rushmore Memorial je skluptura urezana u planinu ili vrh planine ( mislim da je ovo bolji opis) koji se zove Mount Rushmore u blizini gradica Keystone u Juznoj Dakoti. Ovaj spomenik je izgradjen u periodu od 1927 do 1941. Zbog nedostatka finansija ovaj projekat se nije zavrsio onako kako je bio originalno planiran. Naime originalni plan je bio da Predsednici pudu prikazani od struka navise, ali zbog nedostatka finansija ovaj plan nije ostavren. Danas ne postoje namere da se ovaj spomenik menja. Predsednici George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt I Abraham Lincoln su urezani u lice planine Rushmoore. Umetnik Guton Borglum je autor ovog zdanja. Predsenicke glave su 18 metara visoke. Sam memorial pokriva povrsinu od oko 5 kvadratnih kilometara, sa lepo uredjenim parkingom, prelepim amfiteatrom u podnozju glava, prodavnicom I muzejem koji uci o detaljima ovog zdanja. Potrebno je istaci da ovo zdanje obiluje kontraverzom. Naime Mount Rushmore kao I sve ostalo sto se nalazi u okolini, je pripadalo Indijanskom Plemenu Lakota ( oni su pripadnici velikog Indijanskog Naroda Suix).Ime Mount Rashmor je usvojeno 1885, po imenu poznatog advokata Iz New York-a, Charles E. Rushmoore. Pretoga, ime planine je bilo “ Six Grandfathers” – Sest Dedova- ovo je moj slobodni prevod . Ova tranzicija (promena imena) se desavala u toku iseljavanja ( bolje receno premestanja) Lakota plemena), koje je bilo uredjeno u sporazumu zvanom “Treaty of Fort Laramie”. Ta cela prica je vrlo zanimljiva, ali to ce pricekati za neku drugu temu. Kome je ova prica zanimljiva I Interesantna, moze se potruditi da nadje dodatne informacije na netu.  Evo i slika… Aleksa se seta amfiteatrom Okolni vrhovi... jedna zumirina slika Predsednickih glava Prilaz skulpturi izgleda odlicno. Sve americke drzave imaju istaknute Zastave, a ispod njih urezan datum kada su postale clanice USA. Evo kako to izgleda.
  11. Put do Deadwood-a I Sturgisa je kakav se samo pozeleti moze. Veci deo puta se vozi kroz sumu,( ne off road, ali kroz sumu- imaju lep asfaltni put...), put je pun krivina koje su lepo obelezene, Znam da sam vec napomenuo, ali da bi covek mogao da slika sve sto je interesantno I zanimljivo, jedan bi trebao da putuje pesice jer je nemoguce stati I slikati svakih 10 metara. Daklem priorida je neverovatna. Gradic Deadwood I Lead su svojevremeno bili utociste avanturista. Naime u ono vreme ( vreme kada su Belci oduzimali zemlju indijancima)Zlato je bilo pronadjeno u okolnim brdima. To ja naravno rezultiralo u ofomljavanji malih gradica. Gradici kao sto su Deadwood and Lead. Izgleda da zalihe nisu bile bas neke, jer donas to nemao rudnika zlata. Deadwood je poznat po tome sto je cuveni Wild Bill Hickok ubijen u njemu. Naime James Adams je ubio Divljeg Bila dok je ovaj igrao poker. Prica kruzi da u tom trenutku WIld Bill je drzao par keceva, par osmica I devetku. Danas to ruka pu keru se zove " Dead mans hand"). Ja I nisam bas neki pokeras, ali sam definitivno cuo za taj izraz. Cuvena Calamity Jane je takoce provela deo svog zivota u Deadwood-u I danas lezi pored Wild Bill Hickok-a jer joj je to bila zanja zelja. Evo par slika iz Deadwooda I groblja gde leze Wild Bill Hickok I Calamity Jane. Calamity Jane nema spomen bistu- samo da stavim na znanje.
  12. Hvala, Aleksa je provereni bajker. Uziva na motoru, I odlican je saputnik.
  13. Jezero I neposredna okolina su prelepi.Pravi mali raj.
  14. Hvala, Moto skup u Sturgisu je u Avgustu tako da ce to ostati za neki drugi put; kad budem bez sina. On je jos mali da za tu ludnicu. POzdrav. Toni
  15. Hvala Aco-Pn, imam jos nest slika da postavim. Pozdrav. Toni
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja