Jump to content

Moto Zajednica

pronto

Članovi
  • Broj tema i poruka

    6321
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: pronto

  1. Ima jedno 5, 6 godina sigurno..

    Gledao sam neki italijanski klip na Moto.it...postoji muzej Bimotin, u kojem rade ozbiljni entuzijasti, koji uzgred polako osvajaju proizvodnju rezervnih delova za "stare" model. Izuzetno su aktivni u trkanju "Classic" mašinama

  2. Nije Ducati bio užasan na toj trci, već je generalno tada počela da se stvara fama da to nije motocikl koji može svako da vozi (uspešno)... kao na primer Hondu. Kapirosi je neko ko je imao jako puno vere u taj projekat, bio tu od pocetka...gurao najjače što je mogao i vodio konstantan rat da inženjeri napuste tvrdoglavo zacrtanu filosofiju, da Ducati mora da ima "Treliss" ram. Moglo bi da se kaže da je u velikoj meri, sprava krojena po njegovim informacijama, pa samim tim njemu i prilično bliska. Sete se nije baš nagledao podijuma. Da se zatim nije pojavio Stoner, mislim da bi priča imala drugačiji razvoj. Uz njega su mogli i dalje da nastave dobrim delom po svome...ali i skapirali da to tako neće ići dugo. Kad je on otišao ponovo mrak i dubioza.

  3. Nisam iščitao sve...ali pretpostavljam da je sve počelo pričom o Turetu. Hoće li doći do GPa..i hoće li sve to pozlatiti? Ja se iskreno nadam, zbog njega, kao očiglednog zaljubljenika u dva točka...da će imati priliku da se oproba u nečemu naj, naj za taj svet. Jer tehnička razlika ipak postoji...i samo probrani, očigledno, uspeju da ovladaju tom divljom zverkom zvanom, GP prototip.

    Kao interesantnu epizodu, pomenuo bih pobedu Troya Baylissa na (užasnom) Ducatiju...u Valensiji 2006. To je jedan epski poduhvat i ostaće za sva vremena upamćen kao takav. Jeste jedan, ali kakav.

    ŠbbKbb..možemo da razglabamo...ali je to možda (meni barem), kao neka misao vodilja da je moguće biti vrhunski SBKista...pa zablistati u GP (ne samo jedared)...i ako bi neko mogao, to bi mogao možda Ture.

  4. Ovo je 250...ali nije bitno, jasno je šta kažeš.

    To je svakako bila "labudova pesma" dvotaktne ere. Naročito te fabrički nabrijane 125ice..koje su kasnije prvo uštrojene, pa potpuno zabranjene (neke su imale i 35KS)..bile su prvi oooozbiljan korak u svetu na dva točka, za mlade naraštaje.

  5. Ovo je legendarna mašina!

    Dotičnog baš i ne mirišem preterano, pa o njemu ne bih....a sprava je bila sigurno jedno 10ak puta prvak(inja) sveta...ispod d'izvinete, raznih guzica. Nosila je razne oznake, zbog određenih modifikacija, čak su je preimenovali u Gilera jedared. Tada je sa sa njom Sic58 bio prvak sveta. Aprilia je definitivno kuća ozbiljnih majstora trkanja. Ovo što se danas događa rezultat je ozbiljnog znanja i posvećenosti...naročito kada je moto sport u pitanju.

    Čovek za kojeg sam nekada radio u Italiji, a bio je proizvođač motornih testera, dobio je u par navrata "tip" jednog Aprilijinog inženjera, kako da reši neke stvari u svom motoru. Zbog tih informacija, počeli su da ugrađuju u veliku pesnicu klipnjače, igličaste ležajeve sa posrebrenom košuljicom (zbog odvođenja toplote), a jedna od karika, ona bliža čelu klipa, imala je konusni profil svoje unutrašnjosti kako se ne bi, isto tako zbog velike temperature, "lepila" u kanalu (ne na svim modelima). To rešenje može da se sretne i na klipovima nekih skutera. Za izradu klipova i karika obratili su se čuvenoj kući, Asso Werke i više nikada nisu imali problema.

    Znanje i mogućnost da se ideja sprovede u delo, odlike su uspešnih proizvođača..pa i trkača. Aprilia to svakako jeste.

    • Sviđa mi se 1
  6. Znači eto, i tu....svodi se na to ko se ovde latio time da se bavi.

    Problem sa prodajom novih motocikala (naročito motocikala) kod nas je upravo činjenica da NIKO nema direktnu vezu sa proizvođačem..već to uvek ide preko nekoga. Mali smo, to mu dođe normalno, ali polna boles' za mušteriju nakon prodaje nije.

  7. Motocikli su generalno skup hobi. Staza i kros, još i više...bez obzira što nema registracije. Servisne radnje su česte, MOTOR je potrebno rasturati nakon određenog broja radnih sati, voditi računa o higijeni, ogibljenju, filteru za vazduh...bukvalno pre i posle svakog izlaska. Gume, isto ozbiljan izdatak...

    Tako da spremiš buđelar, naoružaš se znanjem i alatom, prostorom i sredstvima za održavanje..jer što više umeš i možeš sam, biće bolje po mnogo osnova.

    Srećno.

    • Sviđa mi se 2
  8. Evo ovde ću to da pomenem, mada bi bolje bilo možda u nekoj drugoj temi...

    Imamo neke poznanike koji su dugo živeli i radili po Aziji. Vietnam, Taiwan, Kina...

    IT sektor, naravno, ali ipak vezano za velika imena. I tako pričamo, te ja pitam za ovaj naš svet motocikala..iako nisu direktno bili vezani za to. Kaže, super je cena, saradnja sa poznatijim imenima iz tog sveta...sve ok....ali, problem može da bude postprodajni život. Kada se dođe kod njih da se pravi dil, ima više tretmana, načina kako da se ta saradnja ostvari. Često se pominje ta ovlašćenost...ali to ispada najskuplje i MNOGI se na to NE odlučuju. Otprilike, jedna je priča ako kupiš 10 mašina, druga ako uzmeš 100...naravno...ali i kada bi uzeo tih 10 uz obavezu proizvođača da ti dâ određenu garanciju..to košta.

    Da skratim, znači, situacija sa garancijom i uopšte podrškom na lokalu, zavisiće prevashodno od ozbiljnosti lokalnog dilera....koji sebe može i ne mora da naziva ovlašćenim, jer, ako sam dobro razumeo...ekskluziva se jednostavno nikome ne daje. Za jednu državu, može da bude više uvoznika.

    U tom smislu, nekako smatram da će RE da bude bolja priča, jer je to ipak ime koje ima i dužu tradiciju i više toga važnog izlazi ispod krovova ove kuće kao sopstveni proizvod.

    • Sviđa mi se 1
  9. Sherco je ozbiljna marka. To je neka francusko-španska koprodukcija koja ima jako puno uspeha u Trial takmičenjima. Iz tog sveta dolaze recimo i GasGas i Beta.

    Sad, zaista ne znam u kojoj meri sarađuju sa Kinom...ali verujem da drže visok kvalitet.

    • Sviđa mi se 1
  10. Pre sat vremena, mick je napisao:

    Takvi lekovi se NE uzimaju dok je bilo ko na dva točka. Njihov mehanizam dejstva je takav da izaziva pospanost...radije da se uradi konsultacija sa nekim specijalistom tipa gastroenterologom koji bi možda mogao da preporuči neku vrstu antiemetika ili slično koji bi možda umanjio tegobe. Ono definitivno ORL specijalista da se proveri unutrašnje uho i oftalmolog...od oka i uha sve počinje :)  obzirom da ste na motoru Kinetoza može biti opasno izražena.

     

     

     

     

    Htedoh nešto slično da napišem...

     

    ..postavljaču teme.

    Znam da ne biste voleli da čujete ovo, ali ne bi trebalo da insistirate na vožnji motociklom sa suvozačem koji ima takve tegobe. 

  11. Ako si skinuo bregastu...ponovo složi prsten dekompresora sa rolnicama i oprugama i probaj da ga okreneš. Kaže knjiga, da bi trebalo da se okreće slobodno u smeru kazaljki na satu, ali suprotno NE...kao i svaki drugi jednosmerni ležaj. Ako možeš da ga okreneš u oba smera..ne valja. Ako ne možeš da ga okreneš u oba smera..ne valja.

    Pominješ 2 desete ispod koje mere? Ako je ispod servis limita...to je neispravan breg..

    Evo i fotka..Screenshot_20240419-151922_Drive.thumb.jpg.1495199c52740c6fce4ffc1cd761d633.jpg

    • Sviđa mi se 2
  12. Da ponovim i ovde, nešto vezano za izbor motora. 

    Ok je izabrati veći, jači motor...ali ono što je najbitnije, je da se uzme motor čija je radilica, onaj deo koji viri iz kartera i na koji se kači prirubnica i nož...to da bude IDENTIČNO kao na starom. 

    Na ovim pomenutim motorima, upravo ta slovna oznaka iza broja znači koja je varijanta. Znači, bez obzira na snagu, uverite se da je radilica istog prečnika (ima ih 19, 22,5 i 25,4 mm) i da je od kartera do kraja, iste dužine kao i stara. Tako je dovoljno samo prebaciti nosač noža (prirubnicu) i sve radi dalje. Naročito je bitno kada mašina ima pogon...da bi remenice i dalje bile na istom nivou i da nema problema sa kaišem.

    • Sviđa mi se 4
    • Hvala 1
    • Podržavam 1
  13. Tolerancije na svim vazduhom hlađenim motorima su labave. Zbog toga, ali i činjenice da su to, ovi za kosilice svi listom, izuzetno (mehanički) jednostavni motori...ulje nalazi put da gori u cilindru. Pominje se košenje "nosom" naniže...to treba izbegavati, ne samo zbog potrošnje ulja, već i zbog toga što je podmazivanje tih motora uz pomoć bućkanja. To znači da u tim trenucima podmazivanja nema. Naročito donjeg dela radilice i klipnjače...jer ulje svo "pobegne" ka cilindru. Tada šteta može da nastane i zbog velike količine koja ulazi u prostor gorenja...i onda dođe do takozvanog "hidro udara". Iz istog razloga se upozoravaju vlasnici ovih uređaja, da ne sipaju ulje u ove motore, preko oznake za maksimum....jer će tako i u mirovanju, ulje naći način da uđe u cilindar. Imajte na umu da se klip kreće horizontalno, ne vertikalno kao kod motocikala, automobila i sl. (barem kod većine)

    Pre svake upotrebe, savetuje se provera nivoa ulja!

    • Sviđa mi se 1
    • Podržavam 1
  14. Što se zamene ulja tiče, mislim da je dobro zameniti ga....kad god, ali ipak jednom godišnje. Jer, recimo, najnovije serije Briggs motora se reklamiraju tako što kažu da se ulje ne menja uopšte, već samo po potrebi doda. To je sve u svetlu priče da je pravljeno da radi dok radi, plus kao ekološka osvešćenost, mo'š misliti. Kad stane, baciš, pa kupiš drugi.

    U taj motor ide jako malo ulja (prosek neka bude 500gr, Briggs doza 600gr)...a pošto je vazduhom hlađen i radi u ekstremno teškim uslovima, vrućina, prašina..valja ga zamenit...kad god, ali, jednom u godinu dana.

    • Podržavam 2
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja