Jump to content

Moto Zajednica

pronto

Članovi
 • Broj tema i poruka

  4149
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

2123 Excelent

O članu pronto

 • Rank
  Drug član
 • Rođendan Novembar 19

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Vrmdža, Sokobanja
 • Motocikl
  konzerviran

Contact Methods

 • Yahoo
  minimotordoktor@yahoo.com

Poslednji posetioci profila

9102 profile views
 1. pronto

  Cafe Racer kultura

  Lepo...ozbiljno... ...i onda dodješ da registruješ. Super biznis za plasiranje preko. Nije ovo za ovde...pitanje je kada će biti.
 2. pronto

  Price iz radionice - Mali Caca

  Dobro da ih hendluješ da te ne badruju
 3. pronto

  Price iz radionice - Mali Caca

  Đunta = Giunto (đunto)...original italijanski. Kao i gomilu drugih tehničkih izraza, pozajmili smo i ovo i lagano ga dokrstili...pa tako pritiskamo kuplung, vučemo čok (choke), zavrćemo šrafcigerom, kurblamo, švajsujemo, letujemo, štepujemo, fircamo, tankujemo...i šta sve ne.
 4. pronto

  Kurbla u prazno!

  Na ovakvim mašinama auspuh bi trebalo da je povezan sa mašinom, tj. sa izduvom na cilindru, uz pomoć opruga. Otkačiš ga tako da možeš da pogledaš kroz otvor izduva. Lagano kurblom pomeraš klip dok ga ne ugledaš....ako na njemu ima linija ili kakvog drugog oštećenja....skidanje cilindra. Skini svećicu da bude manji otpor na kurbli.
 5. pronto

  Koji R biste vozili?

  Au što je dobra Kawa.... Saće dizginu matori bajkeri iz kraja
 6. pronto

  Price iz radionice - Mali Caca

  Pa ja to i napisah Problem stvara naš jezik, gde za razliku od engleskog, nemamo jednu reč da automatski objasni o čemu se radi. Turbo(charge)...zna se da je turbina pogonjena gasovima. Supercharge...mahanika. Švabe koriste...Kompessor za to isto... ...a mi moramo da objašnjavamo.
 7. pronto

  Sva pitanja u vezi sa konstrukcijom moto GP motora

  Pitanje je postavljeno pre godinu ipo dana....al' aj' onako pisanija radi da se da neki odgovor. Čitajući razne tekstove, naišao sam na 3...po meni, validna odgovora. Prvi je...da je znojnica tu da za slučaj pada prikupi kočionu tečnost koja bi eventualno mogla da izadje. Drugi je...da je moguće usled intenzivnog i čestog kočenja da tečnost dostigne ozbiljnu temperaturu, usled čega bi moglo da dodje do povećanja nivoa, pa i do isparenja ili izlivanja. Treći...možda najmanje verovatan, ali prilično logičan je da je uz pomoć te znojnice moguće očistiti vizir od nečega što remeti vidno polje...a ne skidati ruke sa komandi.
 8. pronto

  Sva pitanja u vezi sa konstrukcijom moto GP motora

  ABS nemaju, TCS imaju.
 9. pronto

  Price iz radionice - Mali Caca

  Kada već pominjete RR i formulu 1, trebalo bi dodati da to nisu bili atmosferski motori. Ne znam na koji motor formule se odnosi komentar, pa nisam siguran u sistem, ali za Merlin sigurno znam da je bio sa turbo kompresorom...znači ne na gasove nego mehanika "supercharge". Vazduh kad kreneš da sabijaš on se zagreva, pa je u tom smislu smešu trebalo hladiti.
 10. pronto

  Zašto je mali interval zamene ulja kod skutera?

  Nema tu trikova. To je preporuka. Ko se toga pridržava ima veće šanse da se duže i sa manje problema druži sa svojim dvotočkašem. Ko misli da je pametniji od fabrike neka ga ne menja nikada. Naročito u jednostavnim, vazduhom hladjenim agregatima, kruži relativno mala količina ulja...koja isto tako vrlo retko ima sistem za hladjenje. To su idealni uslovi za brzu promenu karakteristika ulja. Ono je to što čuva agregat. Izmedju dve komponente u motoru, koje su u direktnom kontaktu, uvek se nalazi tanak film ulja. Ako ono nije u stanju u kakvom treba da bude, šta misliš šta se dešava?
 11. pronto

  Strujni udar!

  Ovo će biti prvi Harley koji će da ima malo moje pažnje, sa moje strane...jer sa svojom SUS bratijom otprilike, sem imena, nema ništa zajedničko.
 12. pronto

  Price iz radionice - Mali Caca

  Buka je jedna....ozbiljna, pomalo perfidna rabota. Rastura ljude dok oni pokušavaju na nju da se naviknu. Oštećenje sluha, kao primarna žrtva, je ireverzibilni proces....znači nema oporavka, nema nazad. Samo se akumulira i postaje sve izraženije...a usput buka jednako razorno utiče i na nervni sistem. Upozoren, nakon pregleda, da imam već načeto desno uvo (ponekad primetim kad prebacim telefon sa jedne na drugu stranu)...koristim antifone i u radionici gde se povremeno uključuje kompresor. Putuje u poseban box čim pre.
 13. pronto

  Moto sport vesti za 2019

  Ako sam dobro razumeo desna ključna kost je više puta stradala, poslednji put pukla čak na 3 mesta...a nova povreda je izazvana (samo) ulaganjem velike snage u odredjen pokret?!?! Čoveče...dezintegriše se Pedro, sam od sebe.
 14. pronto

  Price iz radionice - Mali Caca

  Izrada izduvnih sistema je sve samo ne puko varenje svakakvog gvožđa koje ti padne pod ruku. Koliko sam upoznat, u proračunima se koriste formule iz zakona o prostiranju zvuka (akustika), a konačno rešenje je obično ozbiljan kompromis. U obzir se uzimaju norme o zagadjenju, eventualne administrativne "kočnice", u smislu snage i buke recimo, zatim pouzdanost i samog izduva a i agregata, težina, gabariti....izduvni sistem nekada po formuli može da bude duži od celog motocikla. Nije moguće to uvek spakovati. Krivinama se donekle, za isti prostor, dobije na dužini sistema...s'tim da je apsolutni prioritet cev nigde ne "prelomiti" ili poremetiti njen prečnik, konus. Sastav, prelaz, izmedju komponenti i var su isto od velike važnosti. Može motor da radi i na 3/4 cola za vodovod, pa i bez cevi...ali to je daleko od uštimovane simfonije. Za to je potreban i bolji instrument i štimer.
 15. pronto

  Honda XL 600 LM pomoc oko masine

  Pa ti si gori mazohista od Srećka... Ovde se ni mašinama ne pruža šansa da odu dostojanstveno.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja