Jump to content

Moto Zajednica

boki.64

Urednici Foruma
  • Broj tema i poruka

    1855
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: boki.64

  1. Ех, сви они, наши, знани и незнани, живе док има ко да их се сећа и спомене...
  2. Za nervozne i bahate ima leka... https://t.me/SrbijaRusija/44141
  3. boki.64

    Zodiac

    Једно глупо питање, јел треба дозвола за ово?
  4. У време када сам ја полагао за дозволу, то се кажњавало као пролаз кроз црвено светло. Барем су ме тако учили.
  5. Takođe obrati pažnju na antikorozivnu zaštitu odozdo, koliko ja znam, Mazde je nemaju.
  6. Знам за такав случај, мом колеги наплатили казну због тога. Укључење на АП код Генекса у смеру ка аеродрому. У то време зауставна је била зауставна, а он је због немогућности да се укључи „загазио" не више од десетак метара. Није било скоро, можда пре двадесетак година, али десило се.
  7. @HadžiAРекао бих да је исто на сваком укључењу на ауто-пут. Људима (појединим) није објашњено или су заборавили да се то зове трака за УБРЗАВАЊЕ. Такође имаш ликове (колико хоћеш таквих) који коче у средњој траци и онда нагло скрену десно, искључе се са ауто-пута. Зато што им нико није објаснио (или их вероватније боли к***) да постоји нешто што се зове трака за УСПОРАВАЊЕ. Не вреди се нервирати, тј. ако можеш не нервирај се.
  8. Нисам хтео да отварам нову тему, мада је ово интересантно решење, а и да се подсетимо неких никова.
  9. Их бре! Нек му је покој души.
  10. Једино што сам успео рационално да смислим, да су запослили хиљаде људи на тим наплатама. Немам друго објашњење. ЕДИТ: Добро је што им сајтови имају опцију за енглески... На пр. Διόδια Αθήνα-Θεσσαλονίκη DIODIA.COM.GR Σταθμοί, Χρεώσεις, Χάρτης, Γενικές πληροφορίες, Εκπτωτικά Προγράμματα, Πομποδέκτες Διελεύσεων ΔΙΟΔΙΩΝ Αθήνας-Θεσσαλονίκης
  11. Информација за вас, везано за Таг уређаје у Грчкој. Дакле, не само да су га искомпликовали са безбројним наплатним рампама, на сваких 50-60 километара, већ су га додатно с*ебали са тим таговима. Уређај узет код ````,,Егнатиа одос" може бити допуњен само на њиховим наплатним рампама. Ко не иде даље од Катеринија, на југ, Игуменице на запад или Тасоса на исток, нема проблем. Међутим, крене ли се, рецимо од Јанине на југ, ка Кегалонији или још даље на Закинтос, онда ћете се серести са ,,Јониан одосом". Уколико се запутите до Атине, па преко Коринта на Пелопонез, тамо је ,,Олимпиа одос". Елем, сви они дају уређаје бесплатно и то није проблем, уколико службеник зна енглески и може да вам објасни у чему је ,,квака". Ја сам тек касније (много километара касније схватио шта је службеница, на свом назови енглеском покушавала да ми каже... Није била никаква драма, остао сам ,,кратак" 2-3евра до Евзонија, а Олимпиа таг, чувам за успомену.
  12. Да, мислио сам у Грчкој. Овај наш ме не занима уопште. Због два заустављања да им дам 2000, нећу.
  13. Да ли је неко можда проверавао или зна, може ли ТАГ да се купи на наплатној рампи, на пр тамо где се допуњава?
  14. Ma, boja mu je nekako... Šalim se naravno, ljudi zapravo nemaju pojma kako je u stvari to dobar telefon.
  15. Ovo je breza, što ne umanjuje kvalitet testere. Moje iskustvo, ne sa kampovanja, već iz plantaže (ali drvo je drvo, jel) da je ova/ovakva testera za sirovo drvo fenomenalna, a za suvo ... pa i ne baš. Razlog za to je vrlo lepo opisao kolega @pronto u temi o el. testerama.
  16. @zaludan Какво игнорисање стварности? О чему причаш?
  17. ...или одеш тамо где знаш да ћеш да завршиш посао, ма колико то далеко било. Хвала колеги @Skyrunner-u за савет, свакако.
  18. Могу само да кажем, непријатељи народа! Зашто су укинули број са саобраћајне, ако је битан? Као није битан, а овамо битан је. Непријатељи народа! Ма, ми живимо у неком експерименту, мајке ми.
  19. @bdada Вероватно је све тако, како си написао, уопште нећу даље да се бавим тиме. Имам став о томе, Држава је дала техничким прегледима прилику да масно зараде за релативно врло мало ангажовања (читај рада) и то је вероватно разлог зашто их има буквално на сваком ћошку. Тако да увек има где може и ко хоће, уопште немам проблем на ту тему. Само се водим оним на чему сам више пута у овој теми инсистирао, да се јавно износи где праве проблеме и терају мак на конац, а да се о местима где се води разумнија политика и где се решавају проблеми, прича да кажем, не тако јавно. Да се ти људи не би доводили у непријатне ситуације.
  20. @bdada Види, разумем ја о чему се ту ради, међутим то није мој проблем. Ја сам урадио оно што закон налаже и то на начин како то закон налаже. По мом схватању ове ствари, овлашћење је ту да службеница види да није дошао неки (што би рекла деца) ,,рендомац", хоћу рећи неко, ко је нашао нечију дозволу и сад хоће да региструје возило, већ неко ко је овлашћен за то. Она није ту да проверава рад нотара, да сумња у све и свакога, да чува некога и нешто, већ да заврши посао, због кога је ту. Мислим, због чега уопште СУП мора да зна да сам ја (било ко) долазио и регистровао са овлашћењем? Како ствари стоје, ви ћете (техн. прегледи) вероватно морати да ангажујете графологе и приватне детективе, због навале превараната и неписмених нотара, хајде молим те. Написаћу вам овде како се ова ствар (случај) завршила, али већ видим да ће запослени на мање пријатан начин научити шта је ,,Мисија, визија и политика квалитета фирме" (не, није зајебанција). То је услужна делатност, па услужи онда.
  21. Имам апдејт... данас ми звони мобилни, непознат број. Добар дан, јесте ли ви ... јесте ја сам, овде власник агенције Сунце. Аха изволите, знате ја сам на мору у Грчкој и моји су ме запослени обавестили о „случају". Хтео бих да се извиним за непријатност, јер мислим да сте ви били у праву и да вам понудим бесплатан технички преглед у знак извињења. У каснијем разговору (да не давим сад) ће се испоставити да он на неки начин потврђује речи и одлуку своје запослене, али разлог да ми заврши посао бесплатно је заправо помогла моја изузетно негативна рецензија на Гуглу. Тако да сам се продао за бесплатну регистрацију свих возила која тамо региструјем до краја године, а за узврат да обришем негативну рецензију. Ето, има неке вајде и од ових новотарија.
  22. Tehnički Sunce, na Senjskom trgu u Zemunu... Odem danas da registrujem sestrinog Medlija. Overio pre nekoliko dana ovlašćenje kod notara, jer ona nije u Beogradu, a i ja ga koristim, pa da imam to. Odem u zakazano vreme, izvadim ovlašćenje i ostala dokumenta. Gospođa pogleda i kaže, a zašto je broj motora napisan ručno, a sve ostalo odštampano? Ja kažem da nisam mogao da pročitam broj motora sa saobraćajne, a da sam sve ostale podatke imao, pa mi je notar očitao saobraćajnu dozvolu (i odštampao) , moja sestra je taj podatak upisala i notar je overio. A ne, NE. Ne može tako... ...ne razumem, zašto, pitam ja. Pa zato što je ručno upisano, a sve ostalo je odštampano. Ja joj ponovo objasnim zašto je tako, a ona kaže da je notar trebalo da stavi pečat pored tog podatka. Rekoh, a šta bi se desilo da je sve napisano ručno, da li bi morao onda svaki red da pečatira?? Ona me gleda, kao tele. Rekoh, gospođo, imate pred sobom očitanu saobraćajnu dozvolu, imate i samu dozvolu, a sigurno imate i čitač, proverite da li je sve u redu i hajde da rešavamo stvar. ...nije vredelo... Ne ponosim sa baš svime što sam joj posle ovoga rekao, ali odoh nezavršenog posla. Što se mene tiče oni više ne postoje.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja