Jump to content

Moto Zajednica

Okin

Članovi
  • Broj tema i poruka

    148
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: Okin

  1. Ako neko ima iskustva zamolio bi za mišljenje vezano za flip-up. Ja već 10-ak godina nosim full-face, i sad sam u planu da kupim flip-up.

    Ono što mene zanima, je to koliko je ova kaciga upotrebljiva sa podignutom bradom, i koliko podignuta brada pravi otpor vjetru? Vozim BMW R1150GS, i visok sam 194cm, ne znam da li upšte trebam pominjati da me vizir na ovom motoru upošte ne štiti od vjetra, odnosno kompletna glava mi je na udaru vjetra. Ako je neupotrebljva do brzina 80-90km/h, onda mi je pitanje ima li uopšte smisla kupovati flip-up kacigu.

    Takođe kakva je HJC i90 u odnosu na ove pomenute gore.?

  2. 17 hours ago, NedeljkoG said:

     

    20180909_141707.thumb.jpg.c5383cdca6cb236cd1616c21dccfb062.jpg

     

     

     

     

     

    Neđo, drago mi je da je mašina ponovo u akciji, ali ova slika gore me ostavlja bez teksta. Jasno mi je da si ga rasturio na ulici, ali po svemu sudeći posao nisi mogao završiti istog dana. Nagradno pitanje. Gdje je sva ova skalamerija bila preko noći? odnosno, koliko je noći provela tu?

    Sve u svemu svaka ti čast, hrabro si to odradio.

     

    E sad što se tiče tog lupkanja ili kuckanja u menjaču. Ja sam kod sebe primijetio da kada mi motor radi na leru i kada stisnem kvačilo, čuje se to neko blago lupkanje iz menjača (korpe, lamele) teško je precizno odraditi. Kuckanje se čuje samo kada je kvačilo stisnuto, bez obzira da li je motor u brzini ili ne. Ali zato čim pustim kvačilo više se ništa nečuje. Ja to predajem nekom nekakvom luftu u menjaču, koji predpostavljam da je normalan, pa kada stisnem kvačilo, vjerovatno se menjač ne zaustavi potpuno, nego ga korpa (lamela) još po malo trza i to lupka. To je moja predpostavka, a vidim da je i kod tebe slično.

     

    I nakraju, ako sam dobro razumio, te si zamijenio kompletan sklop finalnog pogona ("karadana") za 200EUR-a, što i nije tako puno.

     

     



  3. presek.png.02417fe6e7166beaddaabd259fb2c78b.pngtelo.png.02f0d2168cdf56d548e54faa0514644f.pngklip.png.969294d146a5c3c3702c290dc7f20f65.pngopruga.thumb.png.8712a39775d46f1d3b6cec736af4a619.png961845972_ajbna.png.d6def74e332cde6138808433b7036326.png
     
    Postoji problem podizača ventila koji je trodelni, sa obe strane su metalne loptice koje su uvučene u aluminijumsku cevku i zbog termiočke diletacije se razglave, neće da ispadnu ali zveckaju, skinu se klackalice i izvuku napolje pa utvrdi dal loptice mogu da se pomeraju rukom i klještima. Tad se provere i šolje podizača.


    Ok, razumijo sam o čemu govoriš. Da li je tvoj prijedlog da prvo to provjerim? I šta u tom slučaju raditi? Predstavljam da nema drugog rješenja, sem da se zamijeni sa novim, ili ipak ima? Ono što je kod mene simptomatično, je to da se kucanje čuje samo kad je motor vruć, i ulje rijetko, i to samo na lijevoj strani. I ako sam dobro skontao, da bi se to moglo provjeri potrebno je skinuti kompletan razvod ventila, što mi se baš i ne radi.

    I da slike sa kodnim brojevima iznad su za r1200, pretpostavljam da je isto i za 1150? Pošto je kod mene R1150GS.

    Poslato sa EVA-L19 uz pomoć Tapatoka

  4. Čini mi se da imam sličan problem. Stim da se kod mene zvuk kucanja pojavi kada se motor zagrije, i čuje se na lijevoj strani. Stim da i frekvencija zvuka raste sa povećanjem broja obrtaja. Provjeravao sam da li zvuk potiče od samih leptirova na usisu, ali ne. Takođe provjerio i podesio ventile. Jedino mi ostaju još hidrozatezači. Ne znam šta bi drugo moglo biti?
    E sad pitanje, kako najjednostavnije nabaviti iste? Bio bi zahvalan da mi neko napiše kodne brojeve za lijevi zatezač i desnu oprugu. Pa da pokušam tražiti od Bmw distributera u BiH. U pitanju je R1150GS iz 2001. god.

    Poslato sa EVA-L19 uz pomoć Tapatoka

  5. Drugari, iduće sedmice bi dolazio do Novog Sada, pa me zanima gdje bi mogao pazariti filter za gorivo i vazduh i akumulator za BMW R1150GS 2001.god.

    Ranije sam imao UNIBAT, ali nisam bio baš nešto prezadovoljan. služio me jedva 3 godine.

  6. ...

    ...Nakon skidanja svjećica na klipovima su vidljivi tragovi blata (talog). Nakon što smo dopunili akumulator i osušili alnaser, u nekoliko navrta smo sipali benzin kroz otvore za svećice i verglali motor (naravno direktnim paljenjem releja za alnaser)kako bi isprali što više mašinu. Bukvalno nakon toga bi iz kartera ispuštali zamuljeni benzin, gustine ulja.

    ...

     

    Znaci u cilindrima i na klipovima blato (, a u blatu kamenje), a vi verglate?

    Da nece to izgrebati zid cilindra?

     

    Vjerovatno si u pravu, ali vjeruj mi da se posle ovakve katastrofe, jedino možeš biti siguran da je sve ok ako rasklopiš sve do zadnjeg šarafa, i zamijeniš svaki ležaj. Potencijalno tog blata (kamenja) ima u svakom dijeliću mašine. S'obzirom da je čovjek ostao bez svega (dva auta, motora, namještaja, odjeće i drugih stvari), vjeruj mi da ni na zadnjem mjestu nije nabavka novih dihtunga i dijelova za motor.

    Ovako smo ga očistili koliko je bilo moguće, isprali nekoliko puta benzinom, i dva puta zamijenili ulje. Nije kao iz fabrike, ali bar ima čime da se vozi dok se auta ne poprave. A to je tek priča za sebe...

  7. Evo iskustva od prije par dana.

    Kumov motor je sada u ovim poplavama proveo 8 dana ispod vode (preplavljen skroz). Kada smo ga izvadili , rasklopilo smo plastike, skinuli rezervoar, karburatore, vazdušni filter, auspuh i oprali ga koliko je to moguće nakon svega toga. Prilikom ispuštanja ulja, prvo je izašlo 10l vode pa tek onda 3l ulja, karburatori, vazdušni filter, auspuh - sve je puno vode i blata. Nakon skidanja svjećica na klipovima su vidljivi tragovi blata (talog). Nakon što smo dopunili akumulator i osušili alnaser, u nekoliko navrta smo sipali benzin kroz otvore za svećice i verglali motor (naravno direktnim paljenjem releja za alnaser)kako bi isprali što više mašinu. Bukvalno nakon toga bi iz kartera ispuštali zamuljeni benzin, gustine ulja.

    Drug problem koji se javlja je elektroinstalacija. Prekidaže, sijalice i konektore smo raspojili očistili i osušili. Međutim gdje god je na konektor dolazila + žica, konektor je bio raspadnut, usled elektrolize.

    Tako da su stradao konektor koji vodi na ploču sa osiguračima, stradao sam glavni osigurač( istopio se kompletan) i konektori u koji se osigurač umeće, i svi oni konektori koji sprovode + žicu do kontakt brave. Kada sam sve to sredio, zamijenio ulje i očistio karburatore nasuo novi benzin, motor sam upalio od prvog verglanja. međutim nije bilo punjenja akumulatora. Pošto je u pitanju Yamaha xjr1200, alternator je vanjske montaže. Kada sam njega otvorio imao sam šta i da vidim. Sve tri žice koje dolaze sa namotaja na ispravljački most u se istanjile i prekinule, na samom ispravljačkom mostu (set 6 dioda u aluminiskom kućištu) je otpao konektor od + pola. Na kraj krajeva nakon pola dana sam uspio i to riješiti, i sada motor radi normalno. Naravno sada opet mijenjamo ulje i filter. jer prethodno je sipano najjeftinije moguće ulje, samo da pokupi vlagu.

     

    Suma sumarum, jako mukotrpan posao, i na kraju najveći problem pravi elektrika, jer elektroliza je uradila svoje. A dobra stvar je što su svi releji i CDI zalivenog tipa, tako da tu nema prolema.

     

    Sretno sa popravkom....

     

    Za čišćenje preporučujem pranje vodom (benzinom), izduvavanje kompresorom i na kraju sušenje industriskim fenom i podmazivanje. I naravno, najbitnije da se sa čišćenjem počne čim se motor izvuče iz vode, a ne da se čeka par dan, jer tada će šteta biti još veća.

    • Podržavam 3
  8. Kratko pitanjce...

    Mijenjao sam u diferncijalui menjaču prije 2 godine (20000km) ulje i sipao 75W90.

    Sada kada sam ponovno mijenjao, na donjem šarafu diferencijala (šaraf za ispust) mi je bilo na magnetu nalijepljeno u obliku kupolice kao grafitna mast. Pod prstom se to ne osjeti kao metalna špena jer je jako fino i sitno, zato kažem kao grafitna mast bojom, ali je metalnog sastava jer se zalijepilo na magnet.

     

    Pitanjce je da li je to normalno? Sobzirom da mi nije ništa falilo ulja u diferencijalu, niti gdje pušta niti kvasi...

  9. Pozdrav,

     

    reko da ne otvaram novu temu pa ću da postavim pitanje ovde.

     

    Neki lik mi nudi dvije nove kontinental, ne montirane gume za GS za neke smiješne pare tipa 60€ obe.

    E sad problem je što su gume stare, proizvedene su 2006 godine i to je ono što me odbija od toga.

    Gume su nikad montirane i na oko izgledaju sasvim normalne, čini mi se da nisu tvrde, nisu izblijedile. Inače lik radi u BMW i bile su u njihovom skladištu, pa sad ih oni otpisali a on ih sad prodaje. E sad cijena je više nego privlačna, ali opet ne bih htjeo da se zbog stotinjak evra kližem po putu.

    Šta mislite koliko bi to bilo pametno kupiti?

    Ako se ne odlučiš za njih, javi se uzeo bi ja...

  10. Ukoliko vam se cuje kuckanje iz "throttle body" ili ti onog dela gde su brizgaljke, nas komsija iz Rumunije za 60$ prodaje set delova za reparaciju:

     

    http://advrider.com/...ad.php?t=630335

     

    Jos samo da proradi PayPal...

     

    Jednu stranu, a za oba TB-a je 110$ plus ino poštarina, mesingana osovina i bez leptira.

     

    Nema sajta al ni PayPal-a, made in Srbija:

     

     

     

    http://s1063.photobu...0R1100%201150GS

    šifra: djuntabmw

     

    Nepoderive osovine od alatnog čelika brunirane kao oružje, nov leptir od inoxa, zamenljive samopodmazujuće teflon biksne, dodatni O rinzi za neutralisanje aksijalnog ljuljanja leptira, nove čaure za povratnu oprugu i segeri. Unapređena osovina smanjennjem otpora protoka, odnosno time praktično povećen centralni presek usisnika za 1mm. Hemijsko osveženje kućišta, pranje i testiranje dizni, podešavanje maksimalnog otvaranja i početne, stop pozicije leptira sa brušenjem i ravnanjem dodirnih površina i mehaničko usaglašavanje-sinhronizacija. Odgovara za sve modele 1.1xx.

     

    Đunta, je li ti ovo radiš uslužno, ili je ovo samo bilo za lični užitak??? :BMW2:

    • Podržavam 1
  11. Pozdrav Drugari enduraši... Prijatelj mi ima yamahu XT600 1988. godina proizvodnje, i prilikom pada je polomijo desno deklo, tako da ga više nije moguće popraviti. Tako da sada treba novo (polovno)deklo. Ako neko ima, ili ako nekoga znate da ima....oglasite se!!! Plaćamo pošteno.... :takoje: :takoje: :takoje:

     

    Hvala kolege... :zdravo: :zdravo: :zdravo:

  12. Uh dobro je da jena kraju ipak sve dobro....

    A inače me oduševljava hercegovački krajolik (planine, stijene), ali sad kad vidim šta te dočeka pored puta... dobra je meni i ova posavina, pored puta mekani travnati kanal ili kakav kukuruz i sl... ;) ;) ;)

     

    Nego neka si ti nama živ...i brzo da nam se oporaviš... :zdravo: :zdravo: :zdravo:

    • Podržavam 1
  13. U suštini i ja uvijek gasim na ključ, čak ni neznam kad mi je ovo polomljeno. Ali evo kad sam skontao da je polomljeno, nešto mi smeta (fali). Iz praktični razloga mi uopšte ne treba, ali bi volio da to popravim. Pa ako neko zna kako da nabavim ovo neka piše...

    :BMW2: :BMW2: :BMW2:

  14. BMW-ovci imam jedan kvarčić na GS-u. U pitanju je ona crvena polugica za gašenje motora. Jednostavno mi je polomljena (otkinuta). E sad zna li neko od vas gdje mogu da je nabavim i da li se uopšte ona može sama zamijeniti? Mislim da bi pasala od svake sereije R1100-1150.

    Na motoru sve OK radi, stim da ga sada nemogu gasiti na taj prekidač, već moram na ključ...

    :'( :'( :'( >:(

×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja