Jump to content

Moto Zajednica

Gliga

Članovi
 • Broj tema i poruka

  1428
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

2526 Excelent

2 Pratilaca

O članu Gliga

 • Rank
  Advanced Member
 • Rođendan 30.11.1983.

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.igphoto.oo.rs

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Novi Sad
 • Motocikl
  KLE 500

Poslednji posetioci profila

5008 profile views
 1. Mene je tokom polovine prošle sezone zezao, tokom vožnje samo počne da trokira, kao da na trenutak ostane bez goriva/vazduha/struje... Nije pomoglo čišćenje i štelovanje karburatora, čišćenje vazdušnog filtera, zamena kapa i kablova svećica... Na kraju se ispostavilo da je akumulator bio na samrti i da je on bio uzrok (iako je uredno palio iz prve, bez ikakvih teškoća.). Jbg, bilo je i vreme da zamenim fabrički akumulator iz 2006. Uzeo Exide gel na leto i sada motor palim na gurku ako stoji duže od 2 sedmice što je izrazito poražavajuće... Dakle moj predlog je da prvo pregledaš i očistiš vazdušni filter i dopuniš akumulator.
 2. Ja sam jednom prilikom 15-ak min fotkao po najstrašnijem pljusku. Prestanak rada džojstila je bio signal da možda ipak treba prekinuti Sve radilo najnormalnije kada se sutradan osušio.
 3. Dedi ne smeta malo vlage
 4. Blentavi stvor je 20 min skakutao iza mene dok sam šetao i fotkao. Bez piškanja
 5. Neopisiva sreća mačke koja se šeta kroz 15cm mokrog snega
 6. To je ta posuda. A filter bi trebao da vidiš sa leve strane, otprilike ispod slavine za gorivo i ravno ispred karburatora. Mada mislim da ga nema na tim starijim generacijama.
 7. Litar antifriza je dovoljno kupiti, onih 0.7 je destilovana voda. A kada se već menja nije loše skinuti i oprati filter antifriza (ako je prisutan, ne znam od kog godišta su počeli da ih ugrađuju) i ekspanzionu posudu.
 8. Evo ih https://www.wemoto.com/parts/search?q=fork+valve&partsfilter=pattern
 9. Pre par dana sam video jednog plavog u NS. Mimoišli smo se tako da nije bilo vremena za zagledanje
 10. Polusintetička ulja • Profaco - Zvanični distributer kompanije ELF za Srbiju WWW.PROFACO.RS Moto 4Road, polusintetika, 10W40. I poručujem ga direktno od Profaca koji je uvoznik.
 11. Mekan menjač i odsustvo trzanja/cimanja teško da mogu biti problem Meni se to trzanje dešavalo samo sa Bardahl uljem i kada je motor skroz hladan a napolju ispod 10 stepeni. Od kako sam prešao na druga ulja (već godinama Elf) to trzanje ne postoji.
 12. Sa wemoto.com Trebalo bi da imaju za skoro sve modele zato što je jedina promenjiva sam prečnik emulatora. Ja sam nekom magijom poručio pogrešne, manje, pa je kod strugara rađen odgovarajući adapter.
 13. To sa propadanjem prednjeg kraja je izraženije na starijim modelima, do 2005. Ja sam nakon udesa morao menjati komplet prednju viljušku i tada sam stavio stari tip (do tog momenta nisam ni znao da postoje razlike u delovima...), tek tada mi je postalo jasno zašto se ljudi stalno žale na propadanje prednjeg kraja Svakako nije pomoglo ni to što sam godinu dana vozio sa mnogo manje ulja nego što je trebalo (jbg, sipao po uputstvu za novi model viljuške, a svi delovi i specifikacije različiti). Na nekom od servisa, pre ugradnje emulatora, sam zamenio ulje i nivo podigao za 1-1.5cm iznad fabrički propisane vrednosti i time se viljuška preporodila. Pravo da ti kažem ne mogu da se setim da li su i sami emulatori doprineli da se smanji to propadanje. Ali kako god okreneš meni to sada nije izraženo. Danas je pala malo duža proba. Amortizerom sam definitivno oduševljen. Osamdesetak kilometara sa suvozačem, svo vreme sam namerno tražio rupe po putu Tako ih lepo upija da je to prosto milina. Verujem da ni fabrički amortizer nije bio daleko iza po tom pitanju, ali davno, kada je bio nov.
 14. Ovaj model Wilbersa košta "tričavih" 430€, ukoliko ima ko da vam ga donese iz Nemačke. zietech.de je prodavnica iz koje sam poručio (na Ebay.de pod istim imenom). Jeftino nije, i definitivno nije za ljude koji motor planiraju voziti sezonu-dve pre prodaje, bez ulaganja. Verovao ili ne nemam sliku emulatora niti sa ugradnje. Baš sam sinoć tražio... Elem, emulator je zapravo ventil koji se otvara pod pritiskom i tako kontroliše protok ulja. Ventil u zatvorenom stanju drži opruga koja se može podešavati, a to automatski znači da se i sama akcija emulatora podešava. Iskreno ni meni fizika iza svega toga nije jasna, nisam se mnogo udubljivao. U principu kod malih i laganih udara (blage neravnine) ulje prolazi kroz manje rupice tj. ventil ostaje zatvoren. Prilikom većih udara (rupe, skokovi i slično) ventili se otvaraju što omogućava veći protok ulja a samim tim i bolje upijanje neravnine. Ovde se može pročitati malo više o emulatorima: https://racetech.com/page/title/Emulators Racetech su skuplji, ja sam montirao YSS koji rade na istom principu. Sad nisam više siguran, rekao bih da se montiraju direktno ispod opruge. Spoljni prečnik emulatora je jednak unutrašnjem prečniku štapa tako da ulje ne može prolaziti nekontrolisano pored njih. Jbg, ne znam kako se zovu delovi na srpskom... Jedina izmena koju je potrebno uraditi na originalnoj viljušci jeste bušenje dodatnih rupa za protok ulja na "dumping rod" (zaokruženo na slici ispod).
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja