Jump to content

Moto Zajednica

Gliga

Članovi
 • Broj tema i poruka

  1419
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

2514 Excelent

2 Pratilaca

O članu Gliga

 • Rank
  Advanced Member
 • Rođendan 30.11.1983.

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.igphoto.oo.rs

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Novi Sad
 • Motocikl
  KLE 500

Poslednji posetioci profila

4979 profile views
 1. Pre par dana sam video jednog plavog u NS. Mimoišli smo se tako da nije bilo vremena za zagledanje
 2. Polusintetička ulja • Profaco - Zvanični distributer kompanije ELF za Srbiju WWW.PROFACO.RS Moto 4Road, polusintetika, 10W40. I poručujem ga direktno od Profaca koji je uvoznik.
 3. Mekan menjač i odsustvo trzanja/cimanja teško da mogu biti problem Meni se to trzanje dešavalo samo sa Bardahl uljem i kada je motor skroz hladan a napolju ispod 10 stepeni. Od kako sam prešao na druga ulja (već godinama Elf) to trzanje ne postoji.
 4. Sa wemoto.com Trebalo bi da imaju za skoro sve modele zato što je jedina promenjiva sam prečnik emulatora. Ja sam nekom magijom poručio pogrešne, manje, pa je kod strugara rađen odgovarajući adapter.
 5. To sa propadanjem prednjeg kraja je izraženije na starijim modelima, do 2005. Ja sam nakon udesa morao menjati komplet prednju viljušku i tada sam stavio stari tip (do tog momenta nisam ni znao da postoje razlike u delovima...), tek tada mi je postalo jasno zašto se ljudi stalno žale na propadanje prednjeg kraja Svakako nije pomoglo ni to što sam godinu dana vozio sa mnogo manje ulja nego što je trebalo (jbg, sipao po uputstvu za novi model viljuške, a svi delovi i specifikacije različiti). Na nekom od servisa, pre ugradnje emulatora, sam zamenio ulje i nivo podigao za 1-1.5cm iznad fabrički propisane vrednosti i time se viljuška preporodila. Pravo da ti kažem ne mogu da se setim da li su i sami emulatori doprineli da se smanji to propadanje. Ali kako god okreneš meni to sada nije izraženo. Danas je pala malo duža proba. Amortizerom sam definitivno oduševljen. Osamdesetak kilometara sa suvozačem, svo vreme sam namerno tražio rupe po putu Tako ih lepo upija da je to prosto milina. Verujem da ni fabrički amortizer nije bio daleko iza po tom pitanju, ali davno, kada je bio nov.
 6. Ovaj model Wilbersa košta "tričavih" 430€, ukoliko ima ko da vam ga donese iz Nemačke. zietech.de je prodavnica iz koje sam poručio (na Ebay.de pod istim imenom). Jeftino nije, i definitivno nije za ljude koji motor planiraju voziti sezonu-dve pre prodaje, bez ulaganja. Verovao ili ne nemam sliku emulatora niti sa ugradnje. Baš sam sinoć tražio... Elem, emulator je zapravo ventil koji se otvara pod pritiskom i tako kontroliše protok ulja. Ventil u zatvorenom stanju drži opruga koja se može podešavati, a to automatski znači da se i sama akcija emulatora podešava. Iskreno ni meni fizika iza svega toga nije jasna, nisam se mnogo udubljivao. U principu kod malih i laganih udara (blage neravnine) ulje prolazi kroz manje rupice tj. ventil ostaje zatvoren. Prilikom većih udara (rupe, skokovi i slično) ventili se otvaraju što omogućava veći protok ulja a samim tim i bolje upijanje neravnine. Ovde se može pročitati malo više o emulatorima: https://racetech.com/page/title/Emulators Racetech su skuplji, ja sam montirao YSS koji rade na istom principu. Sad nisam više siguran, rekao bih da se montiraju direktno ispod opruge. Spoljni prečnik emulatora je jednak unutrašnjem prečniku štapa tako da ulje ne može prolaziti nekontrolisano pored njih. Jbg, ne znam kako se zovu delovi na srpskom... Jedina izmena koju je potrebno uraditi na originalnoj viljušci jeste bušenje dodatnih rupa za protok ulja na "dumping rod" (zaokruženo na slici ispod).
 7. Moram malo da se pohvalim Wilbers 640. Svi njihovi amortizeri se rade po porudžbini, na osnovu podataka koje dostavi kupac (težina vozača, suvozača, prtljaga, preferirani stil vožnje i podloga...). Ova serija ima podešavanje predopterećenja opruge (preload) i podešavanje rebound-a (nemam pojma kako bi ovo bilo na srpskom) sa 22 klika. Wilbers u ponudi za KLE-a ima i jeftiniju varijantu kod koje se podešava samo predopterećenje opruge. A imaju i osetno skuplju varijantu sa odvojenim rezervoarom kod koje još postoji i štelovanje compression dumping (da, nemam pojma kako je na srpskom). E da, garancija je 5 godina. Sat ipo vremena laganog rada mi je trebalo za zamenu, sa čišćenjem i podmazivanjem svih ležajeva zadnjeg ogibljenja (izuzev glavnog ležaja zadnje viljuške). Ko prvi put skida amortizer možda bi trebalo malo više vremena, ali procedura je svakako jednostavna. Prvi utisci su baš pozitivni. Sam amortizer deluje baš kvalitetno urađen. Iste je dužine kao i fabrički (postoji opcija da budu kraći za 25 i 50mm, na žalost ne rade duže od fabričkog) i čitavih 100 grama lakši Odmah posle ugradnje je evidentno da zadnji kraj motora mnogo manje propada nego ranije (bez opterećenja, a i kada sednem na motor). Ovome najviše doprinosi činjenica da je sada opruga prilagođena mojoj težini. Kada se zadnji kraj pritisne vraćanje u prvobitni položaj je brže, življe nego sa fabričkim amortizerom. Na to svakako utiče i činjenica da je fabrički amortizer star sada već 13 godina i skoro 60000km bez trunke održavanja. Probna vožnja je bila kratka ali obećavajuća. Kada vozim stojeći sada udarne rupe na makadamu skoro i ne osetim. Baš je drastična razlika u odnosu na fabrički. Zadnji točak mnogo više vremena provodi na zemlji, motor je stabilniji. Radujem se nekom ozbiljnijem testiranju na pravom terenu Ovom akcijom sam zaokružio priču oko unapređenja ogibljenja. Više se ne sećam da li sam pisao ovde, pretrpošle sezone sam ugradio YSS emulatore u prednju viljušku (ista stvar kao Race Tech Gold emulatori) što ju je u potpunosti transformisalo. Od kako njih imam nijednom mi se nije desilo da se vila sabije do kraja, a rezultat je mnogo sigurniji osećaj u vožnji (naravno sve pričam za vožnju van asfalta). Tada je postalo jasno da fabrički zadnji amort predstavlja sledeću slabu kariku. Sada su prednji i zadnji kraj tu negde, vrlo ravnopravni po ponašanju.
 8. Radio sam kod njih sajle u više navrata, nikada nisam bio do kraja zadovoljan. Ali koliko znam creva su im primarna delatnost, možda će tu situacija biti bolja Svakako to planiram sada preko zime da odradim, hvala na preporuci.
 9. Nova cena frižidera je 126000 dinara. Ne znam da li sam napomenuo ali frižider ima garanciju koja važi u Srbiji.
 10. Zamak Hunjadi u Hunedoari, Rumunija.
 11. Da li na stock sajtovima traže da pilot/dron imaju validnu dozvolu kako bi snimci i fotke mogli da se koriste u komercijalne svrhe?
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja