Jump to content

Moto Zajednica

kova

Članovi
  • Broj tema i poruka

    7
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

    Never

Profile Information

  • Pol
    Bez odgovora

kova's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

0

Reputacija u zajednici

  1. Ako pratim,.. samo je filter goriva?
  2. Ovo malo teze Ako uzmes da rastojanje od 2 sec minimum izmedju motora, kolona od 30 motocikala ce prolaziti pored slucajnog prolaznika ceo minut, a kolona ce biti dugacka oko jedan kilometar! Kako bi vodja znao sta se desava pri kraju kolone?? Da. Moja putovanja su do 10-tak riders-a na duže, od 90km/h do120km/h Mada bih voleo da s grupom od 30 ljudi putujem par dana, a da sve bude OK. Ima li neko tak'o iskustvo? Elem, Nevolem ni ženu čut' kad putujem, a zamisli da mi i tad' može prigovarat' ;D
  3. Ovaj... A moram da pitam, Ja sam bio zadužen za snimanje, i ne mi jasno što su učesnici BJB đeduška marozi projurili pored nas svirajući umesto da stanu na čaj pa dalje po protokolu, Čak se belo vozilo zaustavilo ali na mahanje kolege sa motora nastavio je prema Dečijem selu.Snimljeno ispred stanovitog ugostiteljskog objekta u Kamenici. Šteta pasulja koji je ostao jer smo računali na više gostiju. P.S. Izvinjavam se PR MC "Otpisani" jer nije moje da komentarišem, ali kad čo'ek ide u goste pa ostane gladan to nije u redu. A pasulj je stvarno bio dobar!
  4. Da, u pravu si, Oscilacije, preticanja, semafori, sve u svemu komplet saobraćaj. Zato najiskusniji, ne najbrži, napred i nazad. Lider u svakom momentu treba da zna gde mu je zadnji čo'ek, i da li treba da uspori kretanje kolone da bi ih ovaj sustigao. Neki iskusniji prilikom preticanja uspore vozilo koje pretiču ili ga "sklone" sa strane, po meni to komplikuje kretanje kolone. lakše je na autoputu gde su manje trzavice.
  5. Jedan jedini put sam vozio bez zaštitnog šljema! Taj put sam puko glavom o bankinu!( pljoštimice, srećom) J... pandure, o glavi je reč!
  6. Vožnja u grupi podrazumeva ista pravila kako na duge staze tako i na kratke. U svem oko nas postoji određen vid hijerarhije (a i treba da postoji ).Onaj ko je već imao prilike da se vozi u grupi trebalo bo da je vodeći, a ne po vrsti i vrednosti i ne daj Bože brzini motora. Sujeta tu nema mesta! svi su ravnopravni i svi bez pogovora prate i poštuju lidera. ko se ne pridržava pravila zamolite ga da ne putuje s Vama, greške su kobne. Zapitajte se kome će od Vas takav zasmetati, dovoljno samo jednom i kraj. takođe treba da se zna; ako prvi putuje 80km/h zadnji na momente ide i 150km/h da bi se održao u koloni. Mislite o tome.
  7. Oprezno! Prvo se raspitaj o problemima koje dovode klub do raspada, dobro razmisli o pravilima( najbolje da pogledaš statut neke slične organizacije), odaberi pametno s kim to radiš, i budi spreman na sve. Ako "Ti" praviš klub zbog otvaranja kafića, diktiraj uslove jer se može desiti da ostali članovi izglasaju tvoje izuzimanje iz kluba te na taj način preuzmu kafić. Za nove članove kluba odredi visok rok "stažiranja" dok ne dobiju boje, na taj način ćeš ih upoznati. Striktno se pridržavaj pravila kluba, takođe ih striktno i primenjuj. Puno sreće vidimo se na leto!
  8. Pozdrav svima! Y 750 seca Član MC " Otpisani"
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja