Jump to content

Moto Zajednica

Dingela

Članovi
  • Broj tema i poruka

    4
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Lokacija
    Novi Sad
  • Motocikl
    Liberty 125 iGet

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

Dingela's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

1

Reputacija u zajednici

  1. @boza_kg hvala za ideju, pokusacu i to. Kad sam rekao duva po vratu, mislio sam iza po vratu tik ispod kacige. Veriovatno je takav dizajn uzrok toga cim je slicna problematika i kod tebe. @muljaz Ovaj givijev je 51cm od fara i kada sedim ja koji ne spadam u visoke vozace (180cm) gledam kroz njega odnosno vrh vizira mi je negde kod cela malo iznad ociju (istina podigao sam ga maksimalno koliko moze). Vetar udara blago u vrh kacige i dosta bije po ledjima. Kazem, prvi put vozim sa vizirom pa ne mogu da uporedim sa nekim drugim modelom. Video sam da ima Biondijev koji je nesto visi i Piaggiov originalni tek koji cm visi od ovog koji imam, pa zato i pitam.
  2. Da podelim iskistva o dodatnoj opremi. Piaggio Liberty 2019. Iz razloga sto originalna dodatna oprema kosta poprilicno za jedan gradski skuter, odlucio sam se za sledecu varijantu. Shad kofer 30lit - 6.000 rsd. Givi vizir sa nosacima - 11.500 rsd. Tucano urbano termoscud (r019x) - 13.800. Za sve ove novce samo originalni kofer piaggio sa naslonom. Inace, termoscud je od starog liberty-ja ali sasvim odgovara (jedino malo duva oko kukova, ali valjda tako mora), pa cisto da znate ako neko bude hteo da pazari jer za taj model iz 2019 nema kod nas. Po prvi put vozim sa vizirom i dosta je dobra zastita cak i po rukama, ali zato duva po ledjima i vratu... Ne znam da li je to normalno i da li bi nesto visi vizir resio taj problem? Predpostavljam da medji forumasima ima dosta pijadjista da podele konkretno iskustvo.
  3. [b]1. Godište skutera koji ste vozili:[/b] 2019 [b]2. Vreme provedeno na skuteru:[/b] 5 meseci i nepunih 4.000km [b]3. Šta mi se dopada:[/b] Zivahan agregat sa direktnim ubrizgavanjem, idealan za grad (za sta mi prevashodno i treba), veliki tockovi, dizajn i hromirani detalji, jednostavnost i zavrsna obrada, potrosnja do 3lit u gradu, led svetla. [b]4. Šta je moglo biti bolje:[/b] Voleo da ima zadnje disk kocnice i dva amortizera nazad i malo vise mesta za suvozaca kada se stavi kofer. Neko rekao Medley? [b]5. Moj utisak:[/b]Iako sam se dvoumio izmedju njega i PCX-a, kada sam ga uzeo nisam zazalio ni sekund. S obzirom da sam ga pazario skoro novog (sa 250km) i platio 2.000e, za mene je best buy. Vozim ga po gradu svaki dan i za to je neprevazidjen.Generalna ocena 9/10.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja