Jump to content

Moto Zajednica

kovinac78

Članovi
  • Broj tema i poruka

    32
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu kovinac78

  • Rođendan 22.12.1978.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Kovin
  • Motocikl
    ex XTZ 750 SuperTenere, now Suzuki V-Strom 650 2004

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

kovinac78's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

10

Reputacija u zajednici

  1. Ono što sam kasnije pronašao po stranim forumima i preveo ispada ovako: Поставио сам поз вод на розе/бели провод и негативан вод на црно/браон провод и добио 1 волт. Затим сам заврнуо завртањ за подешавање док очитавање није дошло до 1,21 волта. Хвала вам пуно на вашем предлогу. Често се оклевам да ставим водове мерача у жице на било који начин осим онога што је предложено у приручнику из страха да не зезнем осетљиве електронске ствари. Zapravo skine se konektor sa TP senzora i tu se meri napon da dodje na 1.21v a na onom zavrtnju se pomera leptir do tj njegova početna pozicija dok ne dodje na tih 1.21v. Bar bi tako trebalo biti. Nije nesto tesko i nbe moze se nesto zajebati. Meni ne taj sraf inace do kraja odvijen da bi leptir stajao skroz otvoren. Mislim da se do tog šrafa možda i može doći sa prednje strane bez skidanja rezervoara . nadam se da ću u neko naredno vreme stići da probam majstoriju. Evo i fabrickog uputstva: https://www.vstrom.info/forum/forum_files/DL650_K4_manual.pdf zaglavlje 5.30 - 5.31
  2. I ja imam istu situaciju na malom stromu 2004 tj tako sam ga kupio. Meni to ne predstavlja neki problem ali vidim da kod drugara na indentičnom motoru to drugačije radi. Naoštrio sam se da kada budem radio servis i menjao svećice i filter vazduha da ću to ga pogledam. Možda jeste malo problem ako upališ motor i brzo ugasiš i nije se jos zagrejao e sledeće paljenje mora malo više da se da gasa za sam start. Dodje i taj dan, rasturio sve i otkačio drugo grlo (polugica) i vidim da ništa nije blokiralo ili ti zapeklo.Prvi leptir (prema prednjem točku) ni makac. Skinuo sam taj mali step motorčić (tri šrafa i jedan bočno od ispod) i vidim da na kontakt vrti non stop tj nije crkao. Unutra ima jos jedan veći zupčanik na osovinici (navoju) koji ako se čačka i vrti malo bude problem da se vrati tj ukapirao sam da sam ga izvrteo na drugo mesto i prezubio sam ga. On je u vezi sa leptirom gasa i vidim da početna pozicija leptira sad nije ista tj prevrnuo sam ga na kontra stranu. I naravno posle ispiše gresku F1, spojio sam konektor kod zanjeg tocka spajalicom (po oputstvu sa youtube) da vidim grešku c029 (izgugla se na netu) beše drugi leptir gasa i ukapirao da sve moram da vratim u početno stanje. Sve u svemu to je promašaj. Nije lako držati rezervoar spojen, probavati i paliti motor ako nemate pomoćnika. Vidim da sa prednje strane tog sklopa sa motorićem postoji šraf za ključ 8 koji se rukom lako okreće i tu se direktno menja početni položaj leptira.
  3. Bilo bi lepo da je ispravna. Em što je neispravna em što mi se usrala u zivot da nisam znao šta me zeza skoro celu sezonu. Inače imam tih polovnih orginala 3 kom i sve su neipravne na svoj nacin, a lepe sam novce dao za njih. E sad radi inat i stavljam elektronsku. Od pronalaska kvara u pumpi svo vreme vozim na slobodan pad. Autonomija mi je preko 200 km i to mi dovoljno. Stavljati li zadnju gumu 150/70? Čitao sam ranije da su se neki žalili da nesšto nije ugođaj u obaranju.
  4. Nemojte tako, mora se nešto čačkati i spremati lagano za sledeću sezonu. Evo ja se spremam da ubacim el. pumpu benzina pa da se vozim malo da vidimo kako fercera i puni li dovoljno za pun gas. Ima li nas dosta sa el. pumpama bas me zanima? Usput ako je neko planirao nabavku novih guma za kamilu stanje nasih dimenzija je katastrofa u prodavnicama. Ja se namerio na Trilmax Mission ali jedva cu da iskopam samo zadnju i to u dimenziji 150/70.
  5. Stiglo vreme za kupovinu nove obuće. Prošle su bile Dunlop Trailmax, mozda su malko više off road i brze se troše pogotovu zadnja. Smlatio sam je na ispod pola za 5.500km vecinom na asfaltu. Van asfalta sam bio mozda na nekih 1.000 - 1.500 plafon. Sada se dvoumim izmedju Dunlop Trailmax Mission i Trailsmart. Michelin adventure nesto ne mogu da nadjem kod lokalaca, a imam u ponudi i Metzeler tourance i Next a prema njima sam nesto neodredjen. Tourance sam inače vec imao ali su skinute zbog starosti. Ima li neko iskustva sa istima i imate li neki predlog?
  6. Dali je neko menjao bobinu? Varnica je kod mene je baš loša mada nekoliko njih mi reče da je takva nikakva fabrički i da to tako radi. Motor je stajao nekih 8-9 godina pa je možda i od toga malo oslabila, ne znam kada nemam gde da pogledam i uporedim. Momci koji valjaju polovne delove iz Madjarske imaju org polovnu bobinu sa oznakom 3VD J0282 (iz havarisanog TDM-a) a akod mene je 3LD J0246. Koliko sam ukapirao nema povraćaja delova pa mi se ne baca baš 35e kroz prozor.
  7. Sedište je fabričko pa je neudobno ili je već nešto prepravljano? Vidim da noviji motori imaju poprilično šire sedalo a to ne znam kako da izvedemo.
  8. Pumpa je 100%. Danas sam je stavio mašinu u pogon bez pumpe jer nisam imao zivaca da menjam vakum na drugi cilindar i opet vozim i mučim i motor i sebe. Pumpa ništa ne drži gorivo pa niasm morao da je izbacim iz kola. Zbog skidanja hladnjaka cekao sam da upali ventilator, vozio se nekih 25km plus mnogo rada u mestu i motor je konačno proradio kako treba. Nema više zatrpavanja gorivom, nema gušenja pri sporoj vožnji po gradu, nema knedle i trzanja izmedju 1.500 i 2.500o/min,... Inače ovo mi je već druga polovna pumpa jer se svi drže pravila i savetuju me da bolje uzmem polovnu orginal nego novu kinesku. Nabijem ih na orginal baš. Sada ću da nabavim pumpu od sintisajzera xj600 ili nešto slično, relej i šta već kaže struja majstor i da se oprobamo tako. Inače filteri vazduha su ganc novi, tube je remontovao Unuče prošlog septembra, membrane nove, karbovi oprani, igle sauga su TourMax-ove letos montirane i sve vakumirano i smesa stavljena na 2,5 kruga. iskreno i ja sam najviše sumnje imao na karbove ali Unuče to nije želeo da prihvati, a Elvis iz Zaječara je skoro mogao da potpiše jer zna da su im najbolnija tačka. Sutra ako Bog da malo lepog vremena idem do Ćuprije na probnu vožnju kao "majstor Života" na slobodan pad. Nosim torbicu alata i nadam se najboljem.
  9. Pozz ekipo! Izgleda da me dribla pumpa goriva onako najstrašnije kvarno da ću da odvalim. A i odavno se nije pisalo u pumpi goriva... Karbovi sređeni u Plani sa sve tubama prošle godine a ove godine i iglama šibera, a motor radi sve gore i gore, pogotovu kada odradi jedno 10-15 minuta van grada npr. Desna sveća crna non stop. Danas rasturih motor da dodjem do ventila i prekontroliše mi majstor i to i svi zazori ok, a meni se plače. I konacno moguce rešenje je daaaa desni silindar preko vakum creva pumpe sisa gorivo direktno u granuu, po malo ali dovoljno. Sutra proba bez pumpe kako znam i umem jer se spremam za skup Ćupriji u subotu. I ako se moja predpostavka ispostavi tačna idem na most da je bacim u Dunav, sve tako orginalnu i tobož ispravnu koju je bolje kupiti nego novu kopiju. Definitivo će se kupiti nešto na struju pa ako neko ima iskustvo sa istom preradom neka nam podeli iskustvo. Nešto zagledam pumpu iz linka ali kod nas su specifikacije jača strana ali po listi mopeda XJ600 ima karburacije pa se nadam da je 0,3 - 0,5 bara. Pumpa goriva električna Yamaha. Piaggio RMS MOTOBIKESHOP.RS
  10. Druze jel ti fercera pumpa goriva, ima li neku viška? Naleteo sam na jedan deo prepiske pa cisto da pitam. Mene ova rastrti a kupio sam polovnu org

     

    1. Novola

      Novola

      Brate, nakon 3 promenjene, ova sad radi odlično, moram da priznam. Staru smo servisirali i poklonili drugaru a jedna je u kanti za smeće, tako da nemam, nažalost :/

  11. I ja sam vratio fabričku sviraljku samo sam je štelucnuo na onom šrafiću i sada je extra glasna. Hoce da ne radi kada je ugasen motor duže vreme, kao lepi ali na upaljen super radi. Elem, kupio sam nekog kineza sa alija. Kako je ono odvratan zvuk, strava odvratno.
  12. Ustupio bih povišeni vizir "made by Ivan" u blažoj dim boji. Meni nikako ne odgovara, mora biti višlji - instalirati dodatak na ovaj za 10e ili niži koji već imam. Star je 7 dana ili 100km. 45e plaćen
  13. Moj lonac je blago natruo, na nekoliko mesta sa unutrašnje strane do točka dobio je ispupčenja - blage bubrege. Ova Teneru smo registrovali 2009.-te drug i ja pa sam je ja otkupio 2020.-te i mislim da je vreme provedeno u garaži odradilo svoje i da je tu definitivno auspuh najviše nastradao. Plašim se da će prilikom čišćenja žičanom na brusilici negde da progleda pa bih gledao da predupredim to. Inače sto se tiče bočnog izgleda i izgleda završetka fabričkog topa mislim da lepši ne može biti. Daj tu sliku unutrašnjosti ako rešim da ga malko pojačam...
  14. Nemoj dva puta reći, ima zvukova od kojih odmah krv proključa i polupa ti sve lončiće. Baš me zanima kako zvuči taj otvoreni standard. Sećam se skutera sa jednog lokalnlog klinca, Aprilia Atlantic 500 ccm i jedan cilindar i neko čudo otvoreno i zvuk glasan i jasan a moze i da se broji... E to mi treba, za grad i za ove srndaće koji izleću kao da su u parenju pa se kreću na čulo mirisa a ne na čulo vida.
  15. Primećujem da se u temi nije previše diskutovalo o auspuhu i da postoji nesto provereno dobro osim fabrike. Jeste li više za standardni lonac, isti modifikovani tj otvoreni ili nesto drugo? Mala začkoljica je što fabrički lonac ima dva ulaza pa bi nam za bilo kakvu izmenu skoro uvek trebao Y komad da spojimo grane u jednu. Nešto sam se naoštrio za zamenu imate li neki predlog? Želim malo volumena, samo.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja