Jump to content

Moto Zajednica

Dugmenz

Članovi
  • Broj tema i poruka

    6
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Poslednji posetioci profila

148 profile views

Dugmenz's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

0

Reputacija u zajednici

  1. Brzinomer radi,najverovatnije je previsok ler.Znaci da nije nista strasno.Ja sam u svemu ovome nov ali koliko sam shvatio kada lampica svetli kao kod mene na 1-2 sec. to veci ler gas ili turiranje a motor se ne krece (ne meri brzinu kretanja),a kada lampica svetli non stop da je doslo vreme za zamenu ulja u motoru (koliko sam citao na 3000 km).Puno pozdrava i hvala na informacijama.
  2. E ovako,kada dam kontakt i pritisnem kill switch lampica za ulje se upali i ugasi se za jedno 2 sec.Posle toga stisnem neku od kocnica i startujem motor (lampica ne svetli).U toku rada na ler gas bez obzira da li je zagrejan ili ne desava se da upali lampicu kao na pocetku kada dajem kontakt i ugasi se (1-2 sec).Desava se i kada se turira ali nema odredjenog vremena kada se desi da li pri velikim ili malim obrtajima.U toku voznje mislim da sam primetio da se upali isto tako na kratko,nisam siguran jer bas i ne gledam toliko u tablu.Iskreno skuter imam prvi put tako da o njima znam veoma malo.Sve sto znam sam izguglao i procitao na forumu.Zadni motor koji sam imao je MZ ETZ 250 tako da o cetvorotaktnim motorciklima neznam nista.Oko autoelektrike se razumem i mislim da nije sve isto kao kod motora.Jos samo da dopunim:motor sam uzeo sada preko zime od ujaka iz Beograda.Taj motor je dovezen iz holandije gde je imao blagu saobracajku i stajao pre nego sto ga je ujak uzeo 8 god.Ujak ga je koristio oko 3 god. ali nije presao sa njim vise od 3000 km.Motor je presao samo 16700 km.Kada sam ga uzeo zamenio sam mu ulje u motoru,sipao sam IPONE 10w40.Znaci motor nema nekih posebnih mana osim to sa lampicom i ono sto sam pisao da teze pali kada je hladno vreme.Neznam sta bih mogao jos da vam opisem vezano za problem.Mozda zam malo i preterao.Pozdrav i HVALA !
  3. Probao sam ali nisam uspeo.I dalje zasvetli lampica u toku rada na 1-2 sec.Nemam sada vremena,ali planiram da rasturim tablu,mozda taster ne radi ili je neka zica u prekidu.
  4. Hvala najlepse,ovako je vec bolje objasnjeno.Probacu vec sutra.
  5. Hvala na odgovoru.Ventili i karike su o. k, moguće je da vuče negde falš vazduh. Danas bilo malo toplije i upalio je iz drugog puta. Kada stoji na suncu nema problem. Drugo šta sam hteo da pitam je kako da resetujem lampicu za ulje. Bilo je na forumu objašnjeno ali je meni bilo nejasno. Pokušao sam sve i nisam mogao. Ako neko može da mi opiše postupno kako se radi (nije hitno) ako ne vadim sijalicu za ulje, izluđuje me. Pozdrav svim bajkerima.
  6. Pozdrav svima. Nov sam na forumu.Posedujem Yamahu Majesty YP 250 1997 god. Imam jedan problem vezano za paljenje kada je motor hladan, zapravo on upali poradi 2-3sec i ugasi se. Tako moram da radim 5-6 puta i onda pocne da radi tako da možeš da mu brojiš taktove. Posle otprilike 30 sec. poveca gas i radi kao normalno ali nece da prima gas dok se malo ne zagreje. Kada se zagreje prima gas ko lud, vuče lepo ne trokira u radu. Kada ga ugasim pa probam da upalim nemam problem, pali ko mina. Proverio sam elektronski sauh ispravan je (na prvo paljenje stoji povučen, kasnije se izvlači do kraja za jedno 2-3 min.) Mali šraf na karburatoru sam zavrnuo do kraja pa vratio 1,5 krug,a na veliki šraf sam štelovao ler gas kada se motor zagrejao. Znači imam problem samo sa prvim paljenjem.imam još jedan problem. Video sam da ga ima na forumu ali nisam dobro razumeo kako se to radi. Hajde da rešimo ovo. Ovo drugo nije strašno. Hvala unapred i pozdrav svima.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja