Jump to content

Moto Zajednica

ZOX-13-

Članovi
  • Broj tema i poruka

    13
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Motocikl
    Suzuki GSX R 1000 L6

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

ZOX-13-'s Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

33

Reputacija u zajednici

  1. Da, 1. slučaj: 2. slučaj: - Sinoć oko 23:10, zaustavlja me policajac, ja stanem, ugasim motor, i čim sam ga ugasio kreće da mi signalizira onom narandžastom palicom da nastavim da vozim i dok sam prolazio pored njega mi rekao "samo polako". Da li me nije proverio jer sam stao jer verovatno ima mnogo onih koji samo prolete, ili zato što sam vozio drugaricu pa sam mu možda manje sumnjiv, nemam pojma. Kad bude sledeći slučaj, a biće ih sigurno više jer ne nameravam da ne vozim posle 23h zbog nečije gluposti, javljam vam šta se desilo. Takođe nemam ni P nalepnicu pa ćemo videti da li će i za to neko da mi pravi problem. I da se razumemo, ja nikome ne savetujem da dok ima probnu vozi od 23h do 6h ili da vozi bez P nalepnice... to je vaša stvar, radite kako vi smatrate da je ispravno. Ja smatram da je ovo diskriminacija, te ne želim da trpim da budem diskriminisan od strane majmuna koji loše pišu/tumače zakon i da sada ja koji imam dozvolu 10+ godina imam manja prava od nekoga ko ima dozvolu svega 2 godine (nemam ništa protiv bilo koga ko ima dozvolu 2 godine, samo navodim kao primer) samo zato što sam polagao tamo nekada davno kada se probne dozvole nisu delile. Plus što se i u novom članu o probnim dozvolama jasno vidi da je njihova namena upućena novim vozačima jer ako si imao probnu, za novu položenu kategoriju je ne dobijaš i ako trenutno imaš probnu, sa novom položenom kategorijom ne dobijaš dodatne 2 godine nego se upisuje u tu koju imaš i ističe ti sve u isto vreme u trajanju od 2 god od trenutka kako si dobio probnu za prvu položenu kategoriju. A ja sa 10+ godina nikako nisam novi vozač. Nemam krivičnih prijava, ne divljam motorom, sa policijom pričam kao što bih sa prijateljem pričao, dobro sam izučio sve ovo što nas snašlo i uvek sam spreman da uđem u dublju diskusiju sa policajcem koji me zaustavi posle 23h, ali eto do sada nije bilo problema jer mislim da su i oni svesni da zakon nekad nije ispravan i da nas neće smarati za ovo. Da zakon ume da bude krš samo potvrđuje to da ste do pre nekoliko godina mogli bilo koga da opelješite do vrednosti od 15k din i da ne budete krivično gonjeni za to...
  2. @Atorn Zato što nisam hteo da je dižem jer sam očekivao da ću nekako zaobići ovu grešku i onda došli topliji dani, nabavio motor, plus u emisiji SAT pomenuli koji je novi predlog za izmenu zakona gde će ovo biti rešeno, pa otišao, uzeo probnu i sad čekam da ozvaniče predlog da je sa zadovoljstvom vratim. A pre toga sam menjao i prebivalište jednom uzaludno (pisao sam negde na početku ovog post-a detaljnije o tome), pisao žalbu, raspravljao se tamo po Ljermontovoj... i posle nastavio da ih prozivam jer su realno slepčine. Čemu sve ovo cimanje, više bi ih poštovao da su rekli "Mi smo slepci, planiramo da vam uzmemo pare za duple takse (prvo za probnu pa posle za normalnu), ali aj imate šansu da ih platite odmah i da ne morate da vozite sa besmislenim zabranama jer imate dozvolu već skoro 10 god (tad kad sam položio za A).". Meni je ovo skroz promenila gledanje na "zakon".
  3. Zaustave me pre neko veče na motoru u BG-u oko 23:30. Pandur: "Dobro veče, rutinska kontrola. Lična karta i vozačka dozvola." Ja: "Dobro veče, samo momenat." Vadim ličnu i 2 dozvole, dajem mu sve to i kažem mu: "Evo ja imam 2 vozačke dozvole." I on kao: "Nije problem, nije problem. Da li ste nekada bili osuđivani, privođeni?" Reko': "Ne." I ništa, kaže da sačekam trenutak, otišao da proveri, vratio se i kaže: "Prijatno veče, sve najbolje i samo na zadnji točak." xD I tad sam počeo i ja da se smejem i onda smo malo pričali o motorima. Pretpostavljam da me ukenjalo da sam naleteo na normalnog čoveka, al' daće Bog da svi budu ovakvi dok se ne ozvaniči ovaj novi predlog što su u SAT-u pričali jer ja ne nameravam da zbog nekoliko debila koji su ovaj zakon uveli, držim motor parkiran od 23 do 06.
  4. Stigao odgovor na mail od sektora unutrašnje kontrole (sukp@mup.gov.rs)... U prvom post-u, ovde na forumu, sam pomenuo da sam slao mejl. Slao sam ga i na info@mup.gov.rs i na sukp@mup.gov.rs. Obratite pažnju na pretposlednji pasus, konkretno na kraj tog pasusa - "... koja je u konkretnom slučaju, u skladu sa odredbama zakona o policiji, nadležna za postpanje po Vašim naovodima iz podneska." Je l' samo meni ovo " po Vašim navodima iz podneska" izgleda da to znači da treba da postupe onako kako sam ja napisao u mejlu ili nisam jedini koji to tako vidi?
  5. U broju 482 su već nešto pisali o tome.
  6. Svratim jutros u svoju opštinu u pisarnicu da pitam njih. Posavetuju me da dodam na vrh papira: PU za grad Eograd Uprava za unutrašnje poslove Odeljenje za registraciju vozila i vozačke dozvole ... jer ako nema toga, ne zna se kome ide. Rekoše mi da mogu i poštom tako da šaljem, al' sam ja ipak otišao u Ljermontovu. Odem prvo gore u pisarnicu, 2 primerka dam, udare pečat na oba, jedan ostave kod njih, drugi meni daju. I to da ih nisam podsetio za pečatiranje drugog, ne bi se ni setili. I i dalje onako bledo gledaju kao juče. Siđem ja dole da potražim onu sa šaltera 13 što mi je juče rekla da će ona da ih zove da proverim je l' to sigurno tako OK. Kako me videla, reče mi da odem u sobu 1 (u prizemlju), da me je najavila i da će tamo da mi zvedu to. U sobi 1 žena lepo uzela papir, upisala podatke u neku svesku nalik školskog dnevnika, zapisala valjda i br predmeta na taj papir što sam doneo, današnji datum (napokon je ovde sve izgledalo kao da ide po propisima) i rekla da odnesem ovoj na šalteru 13. Odem ja do ove na šalteru 13, dam joj taj papir, pitam kad mogu da očekujem odgovor, ona kaže da ću za nekih 10-ak dana dobiti odgovor na kućnu adresu i to je to. Tako da, za sad čekam, pa javljam kakav je odg. Ako bude nekih korisnih informacija za sve nas u međuvremenu, javljam. Do tad, udrite sa žalbama, al' samo oprezno da ne izmagli negde kao što je vrv moglo meni da se desi da sam samo izašao napolje kad su mi ovi iz pisarnice udarili pečat.
  7. E ovako... Danas sam bio u SUP-u, poneo žalbu (dodao sam samo i prebivalište na ovo prethodno što sam vam poslao) i otišao u pisarnicu. Tamo su me odmah uputili na šalter 13 gde su vozačke dozvole i rekli mi da to kod njih predajem. Na šalteru 13 su mi rekli da oni to tako ne mogu da preuzmu, da to mora da se zavede u pisarnici. Sad idemo opet skroz gore do pisarnice. Tamo njih 3 rade u toj nekoj sobi gde su mi rekli da je za vozačke dozvole i tako gledaju bledo moj papir, uzme pečat, lupi po papiru, pogleda u koleginicu i pita da se zavede, koleginica kaže da ne može bez takse i kao "nosi ti to dole njima takvo sa pečatom, do sad smo tako radili". Odem ja dole, već imam osećaj da će ovo ovako samo da izmagli ako predam. Na šalteru 13, ja pokaže taj pečat i objasnim slučaj koji se gore u pisarnici desio sa tim pominjanjem takse i kaže meni ova na šalteru 13 da oni gore imaju pored vrata sve te žiro račune za žalbe itd. Odem ja opet gore, slikam taj primerak uplatnice, odem uplatim, vratim se gore sa žalbom i uplatnicom, inače ostalo je još 7 minuta do kraja njihovog radnog vremena. Sada je tamo samo jedna od njih 3 i dam joj sve to, prenesem šta su mi dole rekli i tako ona bledo gleda, ode traži koleginicu i kao ne mogu oni ovo da zavedu, nego da lepo dole odnesem papir i uplatnicu i to je to. Odem ja opet dole, šalter 13, sada neka druga stoji iza šaltera i krenem ja njoj da objašnjavam sve šta se izdešavalo i na kraju žena meni obajsni da to mora sve lepo da bude upakovano, da su mi potrebna 2 primerka, da jedan ide meni, a 2. pisarnica donosi njima dole i pošto je već kraj radnog vremena ovima u pisarnici, kaže mi da dođem sutra ujutru da će ona od dole da ih zove i da će se to rešiti... Evo gledam sve opcije, i razmišljam šta dalje. Kad to sutra prođe, kontam da potražim načelnika, pa da sa njim/njom porazgovaram. Ko je iznad načelnika, Sektor unutrašnje kontrole? Evo nemam pojma više, ali mi je baš teško da sada odustanem, sad me princip više tera da izguram ovo do kraja jer znam da sam u pravu, nema člana u zakonu koji opravdava to što rade, oni nas bukvalno sprečavaju u ostvarivanju naših prava. Ako neko ima još neku ideju, nek' piše. Šta sve možemo uraditi pre nego što se anažuje neki ozb advokat...?
  8. E pa ljudi, ja sam nešto sastavio. Ako odlučim da ništa ne menjam, sutra predajem ovu žalbu, u suprotnom, dok je ne usavršim ne predajem je, ali svakako mi je cilj da to bude što pre. Imate je u prilogu, iskoristite je, i slobodno pišite ako mislite da sam nešto mogao bolje napisati ili ako mislite da je bolje da dodam/izbrišem nešto. Žalba - Iskoristite je.pdf
  9. Obratite pažnju na sledeće, početak člana 182 (evo link za sve): Probna vozačka dozvola izdaje se licu koje prvi put položi vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B sa rokom važenja: 1) dve godine - licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života, 2) do navršene 21. godine života - licima koja su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života. Kada skupimo sve ono što su nam rekli u SUP-ovima/MUP-ovima, možemo da zaključimo da oni оvај početak člana poštuju delimično, a ono što nisu ispoštovali, ovaj naš slučaj, rade na svoju ruku jer ni u jednom članu ne piše da "lice koje nikada nije imalo probnu dozvolu sada treba da dobije probnu dozvolu". Ne postoji član koji to kaže. Ali, dokaz da se i oni slažu da probne dozvole idu licima koja prvi put polože vozački ispit je to što ako danas položiš prvi put vozački ispit za npr B, po članu ti si položio prvi put vozački ispit i dobićeš probnu na 2 godine, kao što piše. Ako naredne godine položiš za A, oni kažu da ti onda u tu probnu upisuju i A koja će ti isteći kada ističe i ova za B, samim tim potvrđuju da su probne namenjene vozačima koji prvi put polažu vozački ispit, ne posebnu kategoriju, jer kao što piše, ako ga polažeš prvi put, dobijaš 2 godine, a ti u ovom slučajuj za A nećeš dobiti probnu na 2 godine, nego na oko god dana (konkretno u ovom primeru) što znači da i sami potvrđuju da se ovde ne radi o "prvi put polažeš za A", nego "prvi put polažeš vozački ispit". Takođe, ako si već izvozio sa probnom i sada imaš normalnu dozvolu, i naknadno položiš za novu kategoriju, ne dobijaš probnu, što opet potvrđuje da se slažu sa ovim gore podebljanim što sam napisao. Zašto onda prave izuzetak za nas koji nismo imali probnu, mi takođe ne polažemo prvi put vozački ispit, samo eto tad je zakon bio drugačiji da probnih nije bilo, i nigde nema član koji pravi ovaj izuzetak, ovo oni rade na svoju ruku, ovo je mućka gde će kasnije verovatno prijaviti gršku kada nam većini izdaju probne, pa ćemo onda svi ići da menjamo probne u normalne i onda ćemo opet plaćati one 3 takse (760RSD, 621RSD i 294RSD). Ovo je namerno pogrešno tumačeno. Još jedna stvar, član 164: Svi postupci započeti do dana stupanja na snagu ovog zakona okončaće se primenom propisa prema kojima su započeti. Svi vi koji ste započeli proces za A pre 2. septembra, možete se pozvati na ovaj član ako sada pokušavaju da vam uvale probnu. [Edit:] Da se ndovežem na ovo gore da će "... prijaviti grešku...", verovatno neće da ne bi mogli da se žalimo da onda ne plaćamo takse jer su oni pogrešili, nego će biti fazon kako su na inicijativu građana, ili kako god, izvršili promene u zakonu radi "poboljšanja"...
  10. Evo u procesu smo sastavljanja žalbi. Verujem da što nas se više požali na istu stvar, da ćemo postići nešto. Sastavi žalbu, potpiši, pa u MUP u pisarnicu i predaj. A inače, da si položio posle septembra te godine kada si položio (2010-te), dobio bi tada probnu na god dana i sada ne bi imao ovakav problem. Jbg, sad nam ostaje da se udružimo i reagujemo. Vreme će svakako proći, bolje da dok ide ne sedimo i čekamo nego da se izjašnjavamo da smo nezadovoljni lošim tumačenjem ili loše napisanim zakonom gde logičnosti nema. Inače, sa prošle strane, neko je napisao nešto što mi se sviđa i što mislim da se može iskoristiti u žalbama. Citiram: Ako si pravo da vozis B kategoriju ostvario po starom zakonu/uslovima onda isto to pravo imas i kada nastupi novi zakon/uslovi. Samim tim ako probna nije potrebna vozacima B kategorije koji su to pravo ostvarili po novom zakonu onda ne bi smeli da opterecuju ni vozace B katerogije koji su to ostvarili po starom zakonu. Radi se o izolovanom tumacenju zakona tj. ne uzimaju u obzir sistemsko tumacenje zakona i steceno pravo.
  11. Zamolio bih vas SVE da obratite sada pažnju na tekst koji pišem. Zašto svi? - Jer će nam biti potrebna podrška svih dobronamernih ljudi koji žele da imaju uticaj na regulisanje ove greške oko tumačenja zakona. Imamo šanse da ovo rešimo, a sad ću vam i objasniti kako. Kao što sam napisao već na prošloj strani, plan za Niš je ostao isti, danas sam promenio prebivalište - to je bio jedan mukotrpan proces kad ga radiš prvi put jer te vrati nekoliko puta zato što ne valja te ovo, te ono, ali jbg, to je moja greška i greška vlasnika stana, za sl put će ići sve glat. Sistem je padao više puta pa je to dodatno oteglo sve. Nakon toga sam stao na šatler za vozačke i pitala me je "Da li si pre imao probnu dozvolu?", rekao sam "Ne.", nakon toga je rekla da bi morala da mi da probnu, da mi ne može upisati A. Kada sam je podsetio da sam dan pre zvao MUP u Nišu (njih) i raspitao se upravo za taj slučaj, rekla je da zna, da sam i sa njom pričao i da su nekih sat vremena nakon našeg razgovora dobili poziv iz BG-a, iz MUP-a i da im je naređeno da svima nama koji nismo nikada imali probnu, izdaju probu dozvolu. Takođe je i pomenula dvojicu, to su vrv ova dvojica što su pomenuta na nekoj od prethodnih strana, da su morali da ih zovu i da im kažu da se vrate u MUP jer su "pogrešili" i da i oni treba da dobiju probnu. E, tad sam već puk'o. Ne znam više ni sam koliko sam zadržao red pričajući o ovome sa ženom na šalteru, čak im i na zidu preko puta šaltera piše velikim podebljanim slovima da novi vozači koji prvi put (ovo "prvi put" je i crveno i podvučeno i velikim i podebljanim slovima) polažu vozački ispit dobijaju probnu dozvolu. Znači mi koji više godina imamo B, a sad položili za A, ne. Ali moša, sad i oni moraju da daju probne. Međutim, raspitao sam se odmah oko pisanja žalbe, saznao kako se to radi, kao i da žalbe zapravo prolaze što mi je potvrđeno od vlasnika stana koji je ceo život bio vojno lice i imao iskustva sa tim. Tako da, pošto ovo prevazilazi sve mere, zamolio bih vas sve, dakle nit' ikoga teram, nit' ikome pretim, već vas lepo molim, da ako se slažete da se ovaj zakon pogrešno tumači, da ne budete lenji i da napišete žalbu na papir (savetujem da otkucate na kompu pa odštampate da ne bi bilo da ne mogu da vam pročitaju rukopis), potpišete taj papir i odete u MUP, zatim tamo tražite pisarnicu i tamo predate žalbu. Da li treba tu još nešto, saznaću čim budem napisao i predao žalbu, što će biti sutra ili prekosutra (zavisi koliko brzo prelistam članove i nađem što više stavki na koje mogu da se pozovem u toj žalbi). U toku ove nedelje će sigurno 4 člana moje porodice podneti žalbu jer ne morate biti ugroženi da bi pisali žalbu - demokratija - imaš pravo govora - smeš da se izjasniš ako smatraš da nešto nije u redu iako se to ne odnosi direktno na tebe. Kako vreme bude odmicalo, verujem da će se doprinos preko žalbi povećavati jer već dobra količina ljudi iz mog života je upućena u ovo i znam da su osobe koje će reagovati i koje će podržati. Opet, bilo bi lepo ako bi nas podržali i ostali bajkeri sa ovog foruma, pa da izguramo ovo do izvršnog suda (kolko sam saznao, sve naše žalbe tamo završavaju) i da na narednim moto skupovima, ne mora X procenat nas da gleda na sat i ide kući pre 23h. Stvari na koje lično mislim da možemo da se pozovemo su, za početak, sama nelogičnost da vozači sa manjim iskustvom imaju veće privilegije od vozača sa većim iskustvom (ako uopšte dužinu posedovanja dozvole možemo vezati za iskustvo - to možda može i drugačije malo da se napiše, treba razmisliti), u kratkim crtama mislim na sledeće (ovako tumače u MUP-ovima): 1. Ovo je OK protumačeno - Položiš prvi put za vozački ispit (A1, A2, A, B1 ili B) i dobiješ 2 godine probne ako imaš 19 godina. Ako imaš manje od 19 godina, probna ti traje do 21. godine. 2. I ovo je OK protumačeno - Recimo položio si za B, dobio si probnu na 2 godine. Godinu dana kasnije položio si i za A, i probna za A se upisuje u ovu probnu za B i obe ti istču u isto vreme, što faktički znači da ćeš za A imati probnu oko god dana. 3. I ovo je OK protumačeno - Imao si probnu nekada za B, više je nemaš, sada imaš pravu dozvolu, položiš za A i oni ti je samo upišu u tvoju dozvolu, nema probne, nema zajebancije. 4. Iz sve 3 pethodne stavke zaključujemo da su probne namenjene za nove vozače koji prvi put polažu vozački ispit, da u te prve 2 godine (ili dok ne napuniš 21) moraš imati probnu, a nakon toga se smatraš dovoljno iskusnim da ti se uklone sva ograničenja koja su vezana za probnu dozvolu i dobijaš normalnu dozvolu - e, sada dolazimo do nelogičnosti u tumačenju - Ako nisi nikada imao probnu (znači položio si pre septembra 2010 - tu negde u septembru te godine su uvedene probne prvi put), ti je sada moraš dobiti. Zašto? Koja je poenta toga? Zašto se daju probne, da bi se ograničili novi vozači kako bi se smanjio broj nezgoda u saobraćaju ili da bi je dobili čisto eto da vidimo kako je imati ih? Zašto mi koji smo ranije polagali sada ispaštamo nekim ograničenjima, a nalazimo se u kategoriji ljudi koji najduže imaju vozačke dozvole (ljudi od po 20, 30 god sada treba da dobijaju probne)? Šta se time postiže? Zar se sada mi odjednom smatramo neiskusnim vozačima pa ne smemo da vozimo od 23h do 6h jer ćemo tako ugriziti možda nekoga u saobraćaju? Ili smo toliko neiskusni da nakon 9+ godina vožnje sada sa novom kategorijom mi ne smemo da pređemo 90% od ogrančenja brzine? Ili smo odjednom postali nesposnobni da pričamo na telefon koristeći "hands free" tehnologiju?... Evo, moj lični primer. Ja sam položio za B u junu 2010., u septembru te godine je stupio zakon o probnim dozvolama, u novembru te godine je moja devojka položila za B. 5 meseci razlike između nas od kako smo položili za B kategorije. Ona je imala probnu god dana, ja je nisam imao, ja sam tada dobio onu roze vozačku, papirnu. I sada ja položio za motor, imam motor, i recimo položi i ona za motor uskoro. Lep dan, odvezem ja nas malo do nekog grada, malo šetamo, odemo u bioskop na neki film, i posle nekog vremena krenemo kući i ono pola 1. I sada zato što sam ja položio 5 meseci ranije za B, ne smem da vozim, a ona sme, i sada ona treba da nas vraća kući. Prosto, anblivbl. Što se tiče članova, kopam i još uvek ne mogu da nađem onaj koji kaže direktno da ne smeš da imaš 2 dozvole iz iste države (ako uopšte i postoji takav član), ali npr član 184 (Zakon o bezbednosti saobraćaja) kaže: "Kada upravlja motornim vozilom, odnosno skupom vozila vozač mora imati kod sebe vozačku, odnosno probnu dozvolu i dužan je da, na zahtev ovlašćenog lica, dozvolu da na uvid. Vozač je dužan da prilikom upravljanja vozilom na putu koristi pomagala koja su upisana u vozačku, odnosno probnu dozvolu." Možda, nisam stručan, ali možda ovo može da se iskoristi u tu svrhu. Meni ovo zvuči kao "ili, ili", jer da je postojala opcija za korišćenje oba (i probne i normalne vozačke), mislim da bi napisali "vozačku, odnosno probnu dozvolu, ili obe", kao što su napisali "motornim vozilom, odnosno skupom vozila" - ne možeš da voziš i auto bez prikolice i auto sa prikolicom u isto vreme. Nisam siguran, moram ovo dobro pročešljati, ali svako ko može ovde da se uključi, doda, ispravi, da vidimo šta sve iz ovog zakona može da se iskoristi u žalbi (koji sve članovi pored ove gore nelogičosti), bilo bi korisno. Ja bih iskreno voleo da ih izbombardujemo žalbama, da ne mogu da nas ignorišu. Toliko od mene, za sad...
  12. Bio sam kod šefa odseka u Ljermontovoj i džabe. Žena je ubeđena da je po zakonu tako, da oni tumače kako treba. Kao kaže da je i njoj to bilo čudno i da je "zvala" da proveri gde su joj kao potvrdili da svi mi koji nismo nikad imali probnu, a već duži niz godina imamo B kategoriju, sada treba da dobijemo prvo probnu na 2 godine, pa tek onda pravu. Čim sam izašao, pozvao sam Niš. U Nišu nema promene od subote, rekli su mi isto - da bih kod njih dobio normalnu dozvolu, ne probnu. Tako da, pošto mi je lakše da menjam prebivalište, i da u Nišu sve rešim, nego da se tužakam sa ovima u Ljermontovoj kako ne znaju da rade svoj posao, ja ću lakšim putem i ići. Da vozim sa probnom, ne pada mi na pamet, da čekam da se skontaju da su pogrešili, neću. Javiću se na kraju ovde šta sam uradio, da li sam uspeo da dobijem normalnu dozvolu, da li je bilo zajebancija, koliko je trajalo...
  13. Napravio sam profil da bih se uključio u ovu priču i da nekako možda postignemo da isteramo ovde pravdu. Imam B 9 godina, za A sam tek položio sad u četvrtak i u autškoli su mi rekli da ću prvo dobiti probnu. Kad sam ih pitao kakva ograničenja imam sa probnom i otkud to da dobijam probnu, šokirao sam se. Ono pravilo da nema vožnje od 23h do 6h uopšte ne razumem jer tad em što ima najmanje saobraćaja, em što ima najviše policije, plus što su tim zajebali sve one koji rade 3. smene ili one što jedostavno dugo putuju pa zbog ovog zakona moraju da se slanaze kako god znaju i umeju da odu/vrate se na/sa posao/posla. A mnogi žive u mestima gde je gradski prevoz veoma redak. No, da ne skrećem sa teme. Kad su mi rekli to u autoškoli, tražio sam svuda po net-u više o istome i došao do ovog foruma gde sam video da su ljudi u Nišu dobijali normalne dozvole, ne probne. Onda sam naišao i na sledeći snimak: https://www.youtube.com/watch?v=0Dj_iuHBmHw Obratite pažnju od 1:38 do 1:52, čovek lepo kaže da svi koji PRVI PUT stiču pravo na upravljanje nekim vozilom (iz kategoria A1, A2, A, B1 i B), znači koji prvi put dobijaju bilo koju vozačku dozvolu od pomenutih, dobijaju probnu. Problem je što je u zakonu koji možete ovde pročitati, to tako čudno napisano da mnogi MUP-ovi to ne tumače kako treba. Poenta je bila da se izbegne da novopečeni vozač koji je položio za B ima probnu dozvolu, ali da može odmah da sedne na motor gde je ne bi imao. Poenta je bila, što i sam gospodin sa snimka kaže (pričao sam lično sa njim preko telefona jer sam pukao kad sam čuo da hoće da mi uvale probnu pa sam počeo sve redom da zovem), da ljudi koji tek počinju da učestvuju u saobraćaju dobiju za te prve 2 godine probnu dozvolu, a ne oni koji već duži niz godina imaju B i sad položu za A, to je besmisleno. Isto tako i oni koji su probni period već prošli ne treba novu probnu da dobijaju. Čak im u ovom zakonu jasno piše da ako danas položiš za B, dobijaš probnu na 2 godine, a ako sledeće godine položiš i za A, ti nećeš dobiti probnu za A 2 godine, nego će ti probna za A isticati kada ti ističe i ova za B, što faktički znači da će ti probna za A trajati oko god dana i samim tim je jasno ovo gore što sam pisao - da probne idu na 2 godine ljudima koji tek počinju da učestvuju u saobraćaju, koji prvi put dobijaju bilo kakvu dozvolu. E pošto nisam hteo da me zajebu i utrape mi probnu, prvo sam tako sve živo zvao, proverio, i na kraju otišao u SUP u Bg-u. Na šalteru sam ih sve lepo pitao, ništa nisam hteo da predajem jer imam 6 meseci fore da podignm vozačku jer mi lekarski toliko traje, i tako sam se zajdno sa šalterušom ismejao na ovu glupost, ali i sama kaže da ona tu ne može ništa i da bi mi morala dati prvo probnu. Izašao sam napolje, zvao MUP u Nišu i kad god me prebacivali na ove koji su za vozačke, niko se nije javljao. Na kraju su mi iz MUP-a u Nišu dali njihov broj i ja sam tako smarao pozivima jedno pola sata i ništa. Onda sam se vratio u SUP u Bg-u i tražio načelnika ili šefa odseka, ali je njemu/njoj radno vreme već prošlo i rekli mi da dođem radnim danom od 8h do 15h, što i nameravam da uradim. Ovo je inače bio petak. Danas, u subotu, ja nastavim da zovem Niš MUP za dozvole i jave mi se i pitam ih ovo za zakon i žena me pita je l' imam ja onu plastičnu dozvolu, "normalnu", reko' "da, imam", i ona mi onda kaže da bih dobio normalnu A, ne probnu. Odmah sam joj rekao da u Bg-u hoće da mi uvale probnu i pitao da li mogu da dođem za Niš da rešim to i rekla mi je se strpim, da ne dolazim, da pozovem od ponedeljka oko 14h pa ćemo videti šta i kako dalje. Tako da, više info dajem tad, ali ako Niš bude jedino rešenje, pre ću se cimati nekoliko dana u Nišu i menjati prebivalište, nego da 2 godine vozim sa probnom. Svi ostali koji niste spremni na isto, savetujem vam da čekate da se ovo reguliše dokle god vam važi lekarski, a on važi 6 meseci... ako zapnemo svi lepo, možda za 6 meseci ovi u ostalim MUP-ovima shvate šta je pisac hteo reći. [Edit:] Inače sam slao i mail MUP-u, pa i tu čekam odg na sve ovo.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja