Jump to content

Moto Zajednica

ngm011

Članovi
  • Broj tema i poruka

    16
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: ngm011

  1. To ne sasvim u redu da polazes za novu kategoriju po novog zakonu. Ali steknuto pravo voznje za punu B kategorije (ili bilo koju durugu kat.) je isto za sve, nebitno po kom zakonu si polagao. Tu lezi problem, sto oni stavljaju u dve grupe vozace pre zahtevanih probnih i nakon zahtevanih probnih iako obe grupe imaju punu B kategoriju. Jasno je da je zakon samo hteo definisati one koji 1) prvi put polazu za bilo koji kategoriju i 2) one koji su trenutno nosioci probne tj. nemaju punu Ili najsazetije novi zakon ne moze da stavi u losiju poziciju nosioca istog prava koje mu je dodeljeno po starom zakonu.
  2. Skroz je u pravu. Pogotovo u ovoj zemlji gde je tipicnom vozacu bitnije da zaobidje lezeci sa berm dva tocka na svojoj petnaestigodisnjoj konzervi nego da ne udje u suprotan smer ili isece krivinu. Ako pri tome dodas kakvim se smatra klasican stereotip bajkera ne samo u siroj javnosti nego i kod bliskih prijatelja, pa jos ako taj bajker ima i klince, vrlo brzo ukapiras da isti ima puno stvari da nosi na ledjima. Naravno sve to pod pretpostavkom da je normalan jer u suprotnom nece ni imati ova razmisljanja nego ce samo zavrnuti gde god bio. Hvala unapred za update na temi. Veoma je korisno imati ovakve ”reality check”-ove dostupne svima.
  3. Bas mi je zao sto ti se to desilo a pogotovo sto je ocigledno da si vodio racuna. Al’ znas i sam da je dovoljno da se par stvari koje nisu pod tvojom kontrolom poklope i da do ovoga dodje. Za bezosecaj u bolnici nemam reci. To ce nas pojesti kao naciju jedan dan. Ne ni jedna vlast nego upravo ta arogancija i samozivost. Srecom su ti se nasli jos po neki koji nisu zarazeni time. Brz oporavak zelim i hvala na pisanju punom karaktera.
  4. Da, u pravu si. Meni su rekli da bi slucaj trajao oko 2 god.
  5. Natavno da ce oni reci da nema zakonskog osnova jer su oni ti koji su uspostavili pravilnik tumacenjem zakona tj. nece sami sebi uskakati u usta. Kao sto rekoh jedina opcija je upravni spor.
  6. Bas tako. Ja sam vec pisao u vezi toga gde sam se posavetovao sa nekoliko pravnika, svi se saglasavaju da je ovo prilican propust. Ako si pravo da vozis B kategoriju ostvario po starom zakonu/uslovima onda isto to pravo imas i kada nastupi novi zakon/uslovi. Samim tim ako probna nije potrebna vozacima B kategorije koji su to pravo ostvarili po novom zakonu onda ne bi smeli da opterecuju ni vozace B katerogije koji su to ostvarili po starom zakonu. Radi se o izolovanom tumacenju zakona tj. ne uzimaju u obzir sistemsko tumacenje zakona i steceno pravo. Kako god da se okrene i obrne argumenti su na nasoj strani iako je istina da je zakon napisan dvosmisleno. Ali MUP je zauzeo svoj stav sa njihovim pravilnikom i bilo koja zalba istom ne verujem da ce uroditi plodom. Jedina opcija jeste upravni spor. A za to se mora organizovati neki dobar advokat.
  7. Da, po novom je. Mogu li na private da ti posaljem?
  8. Ja sam za razliku od @techamape dobio probnu A sa A2 i A1 upisanim (bez AM). Dok mi je AM takodje ostala u staroj dozvoli B iz ‘97 god. Izdato pre par dana u BG MUP-u.
  9. Ovde ni zakonodavac a ni izvrsno telo (MUP) nisu ni pokusali uspostaviti probne dozvole za sve raspolozive kategorije. Ono sto je sporno jeste da sada prakticno postoje dve klasifikacije B dozvola - oni koji su je dobili bez uslova probne i oni koji su imali probnu. Ovu drugi su u povlascenijem polozaju. Da su hteli uspostaviti probnu za drugu klasu motornog vozila, zahtevali bi probnu za svakoga ko prvi put polozi za A, sto ovde nije slucaj. Ovako ostaje da oni primenjuju zakon retroaktivno tj. da ga ne sagledavaju sistemski.
  10. @ZOX-13- Grozno kroz sta si prosao. Nazalost sumnjam da ce zalbe MUP-u bilo sta promeniti. Oni su ti koji su napravili pravilnike i drzace se toga sve dok im se ne naredi drugacije. A jedino im pravosudje moze narediti sto znaci da se ovde mora traziti pravni lek. Objasnjavati njima sta ima a sta nema logike nece uroditi plodom, kao sto i nije do sada. Ja sam vec trazio pravni savet i mislim da je okosnica svega sublirana u ovome: Ako si pravo da vozis B kategoriju ostvario po starom zakonu/uslovima onda isto to pravo imas i kada nastupi novi zakon/uslovi. Samim tim ako probna nije potrebna vozacima B kategorije koji su to pravo ostvarili po novom zakonu onda ne bi smeli da opterecuju ni vozace B katerogije koji su to ostvarili po starom zakonu. Radi se o izolovanom tumacenju zakona tj. ne uzimaju u obzir sistemsko tumacenje zakona i steceno pravo. Mislim da bi se trebao angazovati pravnik koji bi ovo srocio i predao kao zalbu MUP-u i zapretiti upravnim postupkom pa iz toga da se pokrene upravni spor.
  11. Svaka cast @ZOX-13- Treba ih cimati i pretiti tuzbama. Ja sam isto akao ove iz Ljermontove ali nisam daleko otisao pogotovo sto se oni kao slazu da to nije u redu ali nastavljaju po svom “pravilniku”.
  12. Imas samo “AM” upisano u dozvoli bez “B” ili bilo koje druge kategorije? Zasto bi ih to bunilo? Ako su pri tome da lepe probne svima koji nisu imali probne onda je ovo isti taj slucaj, nazalost. Javi kako si prosao.
  13. Da, moguce je da druge drzave ne priznaju nasu probnu. Mada na "B" probnoj pise restrikcija za voznju u inostranstvu.
  14. Nema ogranicenja za inostranstvo? Takodje cinjenica da je navedeno da vozac ne sme upravljati pod dejstvom alkohola 2) gde po zakonu za motocikl nema tolerancije za alkohol upravo pokazuje da se radi o iskopiranim ogranicenjima za “B” kategoriju. Hvala na informaciji.
  15. Pricao sam sa ovima iz Ljermontove danas. Definitivno su i oni zbunjeni ali su dobili pravilnik po kome za sada daju probne svima ko probnu za B (jer je A probna jos uvek nova) nije imao pre toga. Potvrdili su mi da se u inostranstvo se definitivno ne moze ici sa A probnom. Posavetovao sam se i sa nekoliko pravnika, svi se saglasavaju da je ovo prilican propust. Ako si pravo da vozis B kategoriju ostvario po starom zakonu/uslovima onda isto to pravo imas i kada nastupi novi zakon/uslovi. Samim tim ako probna nije potrebna vozacima B kategorije koji su to pravo ostvarili po novom zakonu onda ne bi smeli da opterecuju ni vozace B katerogije koji su to ostvarili po starom zakonu. Radi se o izolovanom tumacenju zakona tj. ne uzimaju u obzir sistemsko tumacenje zakona i steceno pravo. E sad' policija je ocigledno uspostavila pravilnik i svako se drzi toga k'o pijan plota. Sa pravne tacke morao bi da se pokrene upravni postupak pa iz toga da se pokrene upravni spor gde bi nesto moglo da se ispravi. Upravni sud je trom, presudu bi dobili za oko dve godine. Siguran sam ako se ne napravi neki veci pritisak da ce ovo ostati ovako, jer je ovo tipicno skidanje odgovornosti i uspostavljanje linije manjeg otpora pa po cenu ostvarioca prava.
  16. Pitanje je na osnovu cega je sef odseka primenio tu praksu? Ako je to na osnovu cinjenice da vozac vec poseduje dozvolu druge podkategorije onda bi i na AM trebalo da se primeni isto pravilo? Mada ni jedna od te dve opcije nije naznacena u zakonu.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja